Historie a současnost Pivovaru Pardubice

Vaření piva má v Pardubicích staletou tradici a sahá až do počátku 14.století. V roce 1491 zakoupil Pardubice od pánů z Pardubic nejbohatší moravský velmož v zemi, Vilém z Pernštejna, který si je vyvolil za centrum velkého panství a začal na počátku 16.století rozvíjet v Pardubicích pivovarnictví. Právo vařit pivo se zpravidla pojilo k přesně vymezenému počtu měšťanských domů a bylo rozšířeno i v okolních vesnicích. V těchto letech byly v Pardubicích 4 pivovary-městský, obecní, zámecký a farní.

V pivovaru, předaném roku 1531 do majetku obce, měli právo várky ti, kteří vlastnili ve městě dům. Vařilo se zde kvalitní světlé pivo, převyšující svou kvalitou pivovary v okolí, a byl stanoven i široký okruh hospod, které směly odebírat pivo jen z Pardubic. Od roku 1650 se stal měšťanskému pivovaru konkurencí pivovar zámecký. pivovar
Pardubičtí podnikatelé v oboru pivovarnictví se v té době rozhodli založit novou společnost - Akciový pivovar Pardubice. 29.ledna 1871 se sešlo komité a rozhodlo, že bude postaven nový, parostrojní pivovar. 20. června 1871 byla zvolena první správní rada a ze 17 kandidátů byl vybrán sládek František Chodounský z Protivína. Stavitelem pivovaru byl pan Štěpánek z Mladé Boleslavi. Výstavba byla dokončena 1.dubna 1872, tedy za necelý rok nákladem 272 305 zlatých a 67 krejcarů. 6.dubna byl pivovar vysvěcen a 8.dubna se začalo vařit pivo. První výstav byl 25.6.1872 a v tomto roce bylo prodáno asi 6 000 hl. Roční produkce byla 15 000 hl a byl to jeden z prvních moderních pivovarů ve východních Čechách. V roce 1928 vyprodukoval tento pivovar poprvé ve své historii více než 100 000 hl piva. Před tímto moderním pivovarem však existoval v Pardubicích Zámecký pivovar, založený dlouho před rokem 1749 s produkcí až 12 300 hl ročně, který v roce 1900 vyhořel a v roce 1909 v něm byla výroba piva zastavena.

1.října 1889 nastoupil nový sládek Alois Šimonek, který je tvůrcem pardubického 19o Portera. Jeho výroby začala v březnu 1890 a je oblíbenou značkou i dnes. Dosáhl nemalých úspěchů a vyznamenání v mezinárodním měřítku a to např.

*diplom se zlatou medailí na Všeobecné zemské výstavě v Praze r.1891
*diplom se stříbrnou medailí na Národopisné Českoslovanské v Praze r.1895
*čestný diplom se stříbrnou medailí na Krajinské hospodářské v Kutné Hoře r.1900
*Hours Consours v Pardubicích r.1903
*diplom se stříbrnou medailí na Mezinárodní výstavě pro prům.pivovarský ve Vídni 1904
*diplom se zlatou medailí na Mezinárodní výstavě umění kucherského ve Vídni 1906
*medaili Pražské obchodní a živnostenské komory na Okresní hospodářsko-průmyslové výstavě v Chrudimi r.1907
*prestižní cena „Sládkovo nejlepší“ v listopadu 1994 od severoamerického svazu nápojářů a potravinářů.

Hodnocení kvality Pardubického Portera ukazují nejlépe tyto zprávy, citujeme:
„V měsíci březnu roku 1890, tedy před 18 lety, započal Akciový pivovar v Pardubicích uváděti na trh specialitu tmavého, výjimečně silného, 19o piva, kterýžto druh dosud nikde na kontinentu nebyl vyráběn. pivovarZvoliv pro tuto svoji specialitu tmavého piva název Pardubický 19o Porter, obdržel výměrem městského úřadu královského komité města Pardubic „Půlkůň“ k označování svých výrobků. Ochranná známka tato registrována jest u Obchodní a Živnostenské komory v Praze na listech 325 čís.961 ze dne 19.července 1897.

Od prvopočátku výroby do dnešního dne potvrzují osvědčení odborníci i vynikající znalci, že specialita Pardubický 19o Porter stojí úplně bez konkurence, jak pro svou sílu, tak i pro svou výtečnou jakost.

„Tato specialita Pardubický 19o Porter uznána mnohými lékařskými autoritami za pivo zdravotní, nejprospěšnější lidskému zdraví, předčící a předstihující následkem svého bohatého obsahu extraktu sladového a své neobyčejné lahodné chuti veškerá soudobá tu-i cizozemská tmavá piva, doporučuje se lékařsky pro rekonvalescenty, chudokrevné a slabší osoby vůbec, jakožto osvěžující, sílící a trávení značnou měrou povzbuzující nápoj, nepostradatelný pro každého zdraví svého dbajícího“.


Zkoušené pivo „Porter“ z Akciového pivovaru v Pardubicích, barvy sytě černé, s hustou, zahnědlou pěnou, vyznamenává se velmi lahodnou, sladově nasládlou, při tom však příjemně osvěžující chutí, i jeví na jazyku neobyčejně vysokou chlebnatost.

Z provedeného chemického rozboru vysvítá, že pivo jest velmi silně zavařeno /na 19/, že prokvašení jeho jest středního stupně, procento cukru i bílkovin je vysoké, množství kyselin zcela přiměřené, viskozita pak neobyčejně značená, vesměs to vlastnosti, jež nejen vysokou chlebnatost a osvěžující chuť tohoto piva plně vysvětlují pivovara potvrzují, ale i po stránce zdravotní pivo co nejlépe odporučuji.

Na základě těchto fysikálních a chemických vlastností lze zkoušený „Porter“ označiti co výrobek vynikající jakosti, jenž s nejproslulejšími a nejsilnějšími pivy cizozemskými směle soutěžit může.

Originální černé 19 stupň.pivo je vařeno podle české receptury od roku 1891. Jeho jedinečná nezaměnitelná nasládlá chuť je dosahována neměnnou tradiční skladbou 4 druhů sladů – českého, bavorsko – mnichovského, karamelového a barevného. Chmelí se výhradně českým chmelem ze žatecké pěstební oblasti. Porter je nazýván právem českým originálem. S objemem alkoholu 8% se řadí mezi nejsilnější černá piva. Tuto sílu dosahuje dlouhým hlavním kvašením za studena a dlouhou dobou dokvašování, která je až 3x delší než u ostatních piv.

Výroba piva v Pardubickém pivovaru se neustále rozšiřovala a v roce 1900 byl výstav 49 219 hl. V říjnu téhož roku pivovar z části vyhořel, ale zásobování zákazníků nebylo přerušeno a v listopadu se opět začalo vařit pivo.

Kromě válečných let 1914-1918 se výstav piva neustále zvyšoval a v roce 1911 už dosáhl prodej 63 065 hl. Ve dvacátých letech tohoto století došlo v pivovaru k významným změnám, pivovarneboť do pivovaru byly vloženy další investice, byl upraven mimo jiné dvůr a okolí pivovaru. V roce 1928 vyprodukoval tento pivovar poprvé ve své historii více než 100 000 hl piva. Pivovar stále rozšiřoval okruh zákazníků, v roce 1930 bylo prodáno 94 746 hl. V té době pivovar poprvé exportoval do Francie, dále do Vídně, Terstu, Budapešti, Káhiry a Alexandrie.

Komplikace a změny v politickém vývoji na konci 30. let se dotkly také pivovaru. Vlivem válečných let poklesl prodej, vyrábělo se nízkostupňové pivo. V roce 1945 byl převeden pivovar do národní správy a roku 1949 znárodněn do firmy: Východočeské pivovary, národní podnik v Pardubicích.

Do roku 1960 byl místem podnikového ředitelství i pro ostatní pivovary Lanškroun, Česká Třebová, Choceň, Polička, Hlinsko, Golčův Jeníkov a Tupadly.

Organizačně od roku 1960 podléhal pod Východočeské pivovary v Hradci Králové až do svého osamostatnění 1. ledna 1993, kdy se stal znovu akciovou společností. V tomto období tj. 25.-27.10.1993 pořádal pivovar Pardubice „Pivovarsko-sladařské dny“ po dalších 62 letech. V roce 1993 dosáhl pivovar výroby 310 000 hl piva, 50 000 hl nealkoholických nápojů a pro vlastní potřebu 2 000 tun sladu.
Zdroj:Stránky Pivovaru Pardubice, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Pardubice

Kdy:celoročně dle dohodyObec:PardubiceZdroj:Pivovar Pardubice

Kde se pivo vaří ...
Pardubický pivovar zve návštěvníky k prohlídce prostor pivovaru.

V rámci exkurze Vám ukážeme výrobní prostory, kde se již od roku 1871 vaří pardubické pivo. Nahlédnete do tajů výroby a historie piva v Pardubicích. Během prohlídky uvidíte videofilm o pivovarnictví, osvěžíme Vás ochutnávkou piva nebo nealko nápojů v našem stylovém Pivovarském salonku a provedeme Vás jednotlivými provozy pivovaru. Exkurze jsou prováděny i v anglickém jazyce. Exkurzi lze zakončit v naší prodejně Pivovarka, kde Vám nabízíme kompletní sortiment našich výrobků.

Objednávky exkurze a bližší informace: tel: 466 746 511, e-mail: pivovar@pernstejn.cz

Zajímá vás výroba piva, chcete vědět, jak se vaří pivo v Polabí? Přijďte se podívat na exkurzi do Pardubického pivovaru. Seznámíme vás s historií pivovaru, výrobním procesem a zasvětíme Vás do tajů vaření piva.

Samozřejmostí je prohlídka výrobními provozy největšího pivovaru Pardubického kraje. Nejprve navštívíte Staročeskou restauraci, kde shlédnete instruktážní film o tradiční výrobě piva v Pardubicích s ochutnávkou, a poté si prohlédnete sladovnu, varnu, spilku a sklepy a závěrem exkurze shlédnete stáčírnu lahví a sudů.

Bohužel z provozních důvodů není možné ovlivnit chod pivovaru a nemůžeme garantovat, že v době prohlídky bude vše v plném provozu.

Podmínky a ceny
Exkurzi si je nutné dohodnout minimálně 10 pracovních dnů před termínem exkurze
Kontakt pro objednání exkurze: pivovar@pernstejn.cz

Objednávka
Objednávka musí obsahovat termín, čas, počet osob, rozsah exkurze včetně případného požadavku na další služby např. občerstvení, kontaktní a odpovědná osoba. Pivovar provede písemně/e-mailem potvrzení požadavku do 5 pracovních dní ode dne doručení objednávky. V případě nedodržení přesného smluveného času příjezdu je pivovar oprávněn změnit termín zahájení.

Počet osob
Minimum: 10
Maximum: 30 (početnější skupiny budou rozděleny na menší skupinky)
*Návštěvníci mladší 15 let mají přístup pouze v doprovodu osoby starší 18 let.

Tlumočení:
Zájemci o exkurzi a o odborný výklad v jiném jazyce než Aj, Rj si sami zajistí překladatele.

Možné termíny:
Pondělí – Čtvrtek 8.00 – 15.00 (Po dohodě lze provést exkurze i v jiném čase.)
Pátek – Neděle (nutná předchozí domluva.)

Časový rozsah – trvání exkurze
Vlastní prohlídka v provozu s výkladem max. 1,5 hod

Povinnosti účastníků exkurze:
Při příjezdu uvést počet osob a předložit zodpovědnou osobou uvedenou v objednávce písemný seznam účastníků pro bezpečnostní agenturu a vyúčtování.

Poznámka:
● Prohlídku pivovaru lze absolvovat pouze s průvodcem/odpovědnou osobou z pivovaru.
● Náročnost prohlídky je střední – nutno zdolat schody.
● Ochutnávku poskytujeme pouze návštěvníkům starším 18-ti let. Pro mladistvé je zde ochutnávka limonád.
● V prodejně Pivovarka lze zakoupit upomínkové předměty.
● V Restauraci Pivovarka lze po předchozí domluvě s provozovatelem domluvit posezení.

Ceník
Druh vstupného Cena
Základní cena 100 Kč
Zvýhodněné vstupné (školy) 60 Kč
Prohlídka v cizím jazyce 150 Kč/osobu
Cena exkurze za 1 osobu v Kč vč. DPH

Aktualizováno: před 8 měsíci

Nejlepší exportní pivo roku 2017 dle PBA je Pardubický Porter

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:České nápoje

Na udílení výročních cen odborného časopisu Pivo, Bier & Ale, které se uskutečnilo ve čtvrtek 30.listopadu ve Strahovském Klášterním pivovaru, byl Pardubický Porter vyhlášen Nejlepším exportním pivem roku 2017 v kategorii speciální pivo. Před zraky více než stovky svých kolegů v oboru, majitelů a ředitelů pivovarů všech velikostí z celé České republiky, toto prestižní uznání převzal sládek Pardubického pivovaru Martin Gruntorád.

„Pardubický Porter potvrzuje své jedinečné postavení nejen na domácím trhu, ale daří se mu s úspěchem pronikat stále více i do zahraničí. Po ocenění za jeho dlouhodobou kvalitu, jež mu bylo uděleno před dvěma lety, muselo logicky přijít i to dnešní,“ uvedl při předávání diplomu na slavnostním večeru Pavel Borowiec, vydavatel a šéfredaktor časopisu Pivo, Bier & Ale a velký znalec všeho, co souvisí s pivovarnictvím. „Pardubický Porter patří k těm pivům, která nám svět může závidět,“ dodal.

„Sluší se při této příležitosti poděkovat všem mým předchůdcům počínaje tvůrcem Porteru Aloisem Šimonkem i současným pracovníkům a partnerům Pardubického pivovaru, kteří se na jeho trvalé kvalitě a úspěšné distribuci doma i ve světě podílejí,“ řekl Týdeníku Pernštejn sládek Martin Gruntorád.

Devatenáctistupňový Porter patří k nejúspěšnějším exportním artiklům Pardubického pivovaru. Vedle Slovenska trvale stoupá jeho obliba nejvíce v Rusku, Itálii a Maďarsku, vyváží se i do řady dalších zemí.

V Pardubicích si na Dny českého piva připijí Jubilejní čtrnáctkou

Publikováno:před rokemZdroj:České nápoje

Dny českého piva tradičně probíhají v čase, kdy si připomínáme svatého Václava, kterého Karel IV. prohlásil za patrona českého piva. O tomto knížeti a patronovi českého státu se napovídalo mnoho legend. Na čem se historici shodují, je snad pouze den, kdy jej jeho bratr Boleslav sprovodil ze světa. Tento den je právem státním svátkem a je dobré si v tomto čase připomenout české tradice a přiťuknout si zlatavým mokem, jehož věhlas již dávno překročil hranice naší země!

27. září proto slavnostně zahajujeme letošní Dny českého piva. Pozvedněme tedy půllitr a připijme si na nápoj, který je pro Českou republiku charakteristický a kterým se můžeme pyšnit po celém světě. Až do 1. října se pak můžete těšit na příjemnou společnost, speciální jídlo a samozřejmě především na výborné pivo.

Dny českého piva pořádá už popáté Český svaz pivovarů a sladoven. Zatímco minulý ročník kladl důraz na spojení piva s gastronomií, letos se bude cílit právě na pivo jako takové.

Pardubický pivovar si připravil na oslavu patrona českého piva limitovanou edicí nefiltrovaného a nepasterovaného Pardubického Taxisu s názvem Jubilejní čtrnáctka.

Pivo výjimečné chuti s výraznou hořkostí, přičemž celkový dojem je korunován vyšším obsahem kvasinek. Díky nim vznikl skutečně řemeslný speciál, který se skvěle hodí ke všem těžším jídlům české i mezinárodní kuchyně včetně těch, jež jsou připravována ze zvěřiny.

Z Pardubic se pivo vozilo do zámoří už před sto lety

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Šárka Kuchtová

Významný sládek Alois Šimonek uvařil v roce 1890 první várku 19stupňového pardubického Portera. Toto pivo bývalo už v minulém století doporučováno jako lék pro tělo i duši. Díky vysokému podílu alkoholu vydrželo i transport přes moře, a tak se už před první světovou válkou dováželo do Egypta.

V Pardubicích byly v polovině 19. století čtyři pivovary. Přesto nestačily uvařit dost piva, aby pokryly poptávku rychle se rozrůstajícího města. A tak se měšťané dohodli na stavbě nového moderního pivovaru. Vyrostl nedaleko tehdejšího vlakového nádraží ani ne rok po dohodě akcionářů, 1. dubna 1872. A první výstav piva byl o tři měsíce později.

Sládek Alois Šimonek se inspiroval v anglických docích
Sládek Alois Šimonek putoval po pivovarech a sbíral zkušenosti, a to nejen v rámci rakousko-uherského mocnářství, navštívil i Anglii a Rusko. A tak když se objevil v téměř novém velkokapacitním moderním pivovaru v Pardubicích, dal dohromady všechny své znalosti a v roce 1890 uvařil 19° Porter. Podobný pivní životabudič popíjeli nosiči v anglických docích stejně jako jeho baltickou variantu námořníci v Petrohradě.

Vysokoalkoholové pivo Porter, které je na rozdíl od severských příbuzných spodně kvašené, se stalo v Pardubicích velkým hitem. Bylo považováno za sváteční pití, doporučováno jako lék na chudokrevnost a životabudič pro ženy po porodu. Receptura sládka Šimonka se v pivovaru předává ze sládka na sládka, už 127 let.

Historie měšťanského pivovaru
V pardubickém pivovaru se vaří od jeho založení do dnešních dnů bez přestávky. Vařilo se i během války, tehdy především nízkostupňová piva a v menším množství. Po válce byl pivovar znárodněn, ale vařilo se dál, po roce 1989 zprivatizován, a stále se vaří. Během své existence prošel několika rekonstrukcemi, původně byl postaven do tvaru L, měl bednářství na výrobu sudů a také například stáje pro koně.

Velkou modernizací prošel v roce 1989. Kdy byly vybudovány nové varny a velkou část výroby řídil už počítač. V tomto má pardubický pivovar jedno z prvenství, měl první počítačem řízenou varnu v tehdejším Československu.

Pivovar je otevřen návštěvníkům, a to i těm, kteří pivo nepijí. Pokud je ale zajímá historie výroby piva a samotného pardubického pivovaru, pak si během prohlídky pivovarských expozic přijdou na své.

Minipivovar Arnošt
Součástí návštěvnického okruhu je i zastávka v minipivovaru, aby zájemci získali srovnání, jak se pivo vaří v menších objemech. Pardubický pivovar využívá malý pivovar jako laboratoř, kde zkouší nové druhy a nové chutě. Vaří se zde také sezónní druhy, které by se ve velkém vařit nevyplatilo.

Návštěvníci prochází pivovarem za běžného provozu. V minipivovaru potkají Milana Rambouska, který ví o pivu a zvlášť tom typicky českém, tedy spodně kvašeném ležáku, úplně všechno. A pokud budou mít štěstí, setkají se i se sládkem Martinem Gruntorádem, který je v tomto pivovaru už třicet let, deset let na pozici sládka. To, že mají pivo rádi, nepoznáte podle kulatých břich, ale podle toho, jak krásně o pivu mluví.

Pardubická piva vybojovala na mezinárodním pivním festivalu zlato a stříbro

Publikováno:před rokemZdroj:Noviny ChrudimAutor:Roman Zahrádka

Obrovský úspěch zaznamenal Pardubický pivovar, a. s. na 27. ročníku Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích. Zabodovala totiž hned dvě piva z jeho produkce: světlý ležák Pernštejn Premium a 13ti stupňový tmavý speciál Granát. Historický úspěch pivovaru je o to významnější, že pardubická piva porazila konkurenty z více než dvou desítek zemí celého světa ve dvou kategoriích – z jedné přivezla zlatou a z druhé stříbrnou pečeť!

International Beer Festival Budweis neboli Mezinárodní pivní festival
International Beer Festival Budweis neboli Mezinárodní pivní festival v Českých Budějovicích je soutěžní přehlídka s obrovskou tradicí a významem – letos od 13. do 18. února se konal už 27. ročník a celý festival zaštiťuje stát prostřednictvím ministerstva zemědělství a ministerstva průmyslu a obchodu, navíc i Hospodářská i Agrární komora ČR, hejtman jihočeského kraje a rektoři několika tuzemských univerzit.

Desítky pivovarů z více než dvaceti zemí světa
Letos zaslalo přihlášku několik desítek pivovarů z více než dvaceti zemí světa a v soutěži o Zlatou pivní pečeť bylo představeno 883 vzorků. Toto klání patří k nejprestižnějším a největším degustačním soutěžím vůbec – v porotě zasedají reprezentanti cechovních pivovarnických organizací, pedagogové z odborných škol, potravinářských fakult či chemicko-technologických univerzit a vybraní reprezentanti tuzemských i zahraničních pivovarů, především respektovaní sládkové.

V hodnotící komisi zasedlo 50 profesionálů
A jaká kritéria jsou rozhodující? Hodnotící komisi tvoří na 50 profesionálů, kteří přísně anonymně posuzují vůni, chuť, plnost, hořkost a říz všech přihlášených soutěžních vzorků piva. Množství erudovaných hodnotitelů, jejich rotace a vícekolový systém znemožňují jakékoli subjektivní ovlivnění výsledku, takže volba vítězů jednotlivých kategorií je naprosto spravedlivá.

Královská disciplína světlých prémiových ležáků
S o to větší radostí přijali představitelé Pardubického pivovaru zprávu, že absolutním vítězem mezi světlými prémiovými ležáky se stal právě pardubický Pernštejn Premium. „Soutěž světlých prémiových ležáků je na Mezinárodním pivním festivalu považována za královskou disciplínu a pokud bych měl najít nějaký adekvátní sportovní příměr, je to něco jako sjezd na mistrovství světa v alpském lyžování,“ říká předseda představenstva společnosti Pardubický pivovar, a. s. Leoš Kvapil. „Byli jsme vítězstvím nadšeni a trochu zaskočeni zároveň, i když ne tak docela, protože jsme Pernštejnu Premium věřili. Před třemi lety získal bronz, a protože je opravdu chuťově skvělý, říkali jsme si, že na stupních vítězů musí brzy postoupit. Ale že přeskočí stříbro a bude v tak silné konkurenci rovnou zlatý, to bylo velmi milé překvapení,“ dodává s úsměvem Kvapil.
\
Stříbrná pečeť mezi tmavými speciály
Stejně milé překvapení přinesl představitelům Pardubického pivovaru i 13stupňový Pernštejn Granát, který si z celosvětového utkání mezi tmavými speciály přivezl stříbrnou pečeť. „O pivní speciály je stále větší zájem, a to nejen u turistů, ale i u českých pivařů, kteří jsou jinak konzervativnější. Polotmavá, tmavá a černá piva zažívají velký boom, a proto je začala vyrábět i řada minipivovarů, takže nabídka je opravdu široká a konkurence velká. Stříbro našeho Granátu dokazuje, že tmavé silné speciály umíme v Pardubicích uvařit velmi dobře, a platí to nejen pro náš historický rodinný klenot, 19stupňový černý Pardubický Porter, ale i pro jeho 13ti stupňového karmínového sourozence. Obecně je to velké ocenění pro Pardubický pivovar jako celek. V minulosti prožil nelehké časy, prošel řadou turbulencí, které se negativně odrazily v kvalitě a pak se musel dlouho potýkat s hlubokou nedůvěrou domácích milovníků piva. To se nám ale v posledních letech podařilo změnit a jsem přesvědčen, že dnes už by pro pardubické pivo nikdo nepoužil hanlivé označení Labák, kdysi odkazující na podobnost s řekou, protékající městem. Pivo z Pardubic dnes vyvážíme do více než 20ti zemí celého světa, dokázali jsme, že ho umíme vařit na špičkové úrovni a můžeme bez uzardění konkurovat těm nejrenomovanějším a nejsilnějším značkám,“ shrnuje Leoš Kvapil. A na závěr dodává: „V pardubickém pivu je ukryt obrovský potenciál. Jsem přesvědčen, že v budoucnu se může stát stejně proslulým a tradičním symbolem města, jako je perník nebo Velká Pardubická.“

Zlatá a stříbrná pivní pečeť pro Pardubický pivovar

Publikováno:před rokemZdroj:České nápoje

International Beer Festival Budweis - Letos zaslalo přihlášku několik desítek pivovarů z více než 20ti zemí světa a v soutěži o Zlatou pivní pečeť bylo představeno 883 vzorků. Toto klání patří k nejprestižnějším a největším degustačním soutěžím vůbec - v porotě zasedají reprezentanti cechovních pivovarnických organizací, pedagogové z odborných škol, potravinářských fakult či chemicko-technologických univerzit a vybraní reprezentanti tuzemských i zahraničních pivovarů, především respektovaní sládkové.

A jaká kritéria jsou rozhodující? Hodnotící komisi tvoří na 50 profesionálů, kteří přísně anonymně posuzují vůni, chuť, plnost, hořkost a říz všech přihlášených soutěžních vzorků piva. Množství erudovaných hodnotitelů, jejich rotace a vícekolový systém znemožňují jakékoli subjektivní ovlivnění výsledku, takže volba vítězů jednotlivých kategorií je naprosto spravedlivá.

S o to větší radostí přijali představitelé Pardubického pivovaru zprávu, že absolutním vítězem mezi světlými prémiovými ležáky se stal právě pardubický Pernštejn Premium. „Soutěž světlých prémiových ležáků je na Mezinárodním pivním festivalu považována za královskou disciplínu a pokud bych měl najít nějaký adekvátní sportovní příměr, je to něco jako sjezd na mistrovství světa v alpském lyžování,“ říká předseda představenstva společnosti Pardubický pivovar,a.s. ing. Leoš Kvapil. „Byli jsme vítězstvím nadšeni a trochu zaskočeni zároveň, i když ne tak docela, protože jsme Pernštejnu Premium věřili. Před třemi lety získal bronz, a protože je opravdu chuťově skvělý, říkali jsme si, že na stupních vítězů musí brzy postoupit. Ale že přeskočí stříbro a bude v tak silné konkurenci rovnou zlatý, to bylo velmi milé překvapení,“ dodává s úsměvem ing. Leoš Kvapil.

Stejně milé překvapení přinesl představitelům Pardubického pivovaru i 13ti stupňový Pernštejn Granát, který si z celosvětového utkání mezi tmavými speciály přivezl stříbrnou pečeť. „O pivní speciály je stále větší zájem, a to nejen u turistů, ale i u českých pivařů, kteří jsou jinak konzervativnější. Polotmavá, tmavá a černá piva zažívají velký boom, a proto je začala vyrábět i řada minipivovarů, takže nabídka je opravdu široká a konkurence velká. Stříbro našeho Granátu dokazuje, že tmavé silné speciály umíme v Pardubicích uvařit velmi dobře, a platí to nejen pro náš historický rodinný klenot, 19ti stupňový černý Pardubický Porter, ale i pro jeho 13ti stupňového karmínového sourozence. Obecně je to velké ocenění pro Pardubický pivovar jako celek. V minulosti prožil nelehké časy, prošel řadou turbulencí, které se negativně odrazily v kvalitě a pak se musel dlouho potýkat s hlubokou nedůvěrou domácích milovníků piva. To se nám ale v posledních letech podařilo změnit a jsem přesvědčen, že dnes už by pro pardubické pivo nikdo nepoužil hanlivé označení „Labák“".

Pardubický pivovar mírně zvýšil produkci, uvařil 81 000 hektolitrů piva

Publikováno:před rokemZdroj:Průmyslová automatizace

Pardubice 15. ledna (ČTK) - Pardubický pivovar loni uvařil 81.000 hektolitrů piva, o 1000 hektolitrů víc než předloni. Do mírného nárůstu produkce se promítlo teplejší léto, kdy lidé víc pili pivo. ČTK to řekl mluvčí pivovaru Roman Marčák. "Získali jsme nové klienty v Itálii a Rusku, což se také odrazilo na celkových číslech," uvedl Marčák. V Rusku zásobuje zákazníky v Moskvě a dováží do oblasti Kalinigradu, v letošním roce plánuje dodávat pivo i do dalších regionů. Na exportu, který činí 35 procent z celkové výroby, se ale nejvíc podílí vývoz piva na Slovensko.

Pardubický pivovar ze 70 procent stáčí pivo do sudů, 30 procent roční produkce prodá v lahvích. Dosud nestáčí pivo do plastových lahví a plechovek a zatím to ani neplánuje. "Když vidíte pivo v plastu, máte pocit, že jde o levný výrobek," řekl Marčák. Elektronická evidence tržeb, kterou musí hostinští od prosince loňského roku povinně vést, se do výsledků pivovaru zatím příliš nepromítla. O několik klientů na vesnicích podnik ale přišel. Pivovar by rád postupně rozšířil síť stylových restaurací.

Předloni otevřel pivní šenk a Porter klub pojmenovaný podle tradičního tmavého speciálu v hotelu Slavia ve Svitavách. "Na konci ledna bude otevřena vzorová restaurace v Polabinách v Pardubicích. Bude to lepší restaurace zaměřená na jídlo. Nemělo by jít o sídlištní nálevnu, ale o solidní podnik," řekl Marčák.

Kromě běžné produkce pivovar začal na sklonku roku vařit speciální piva v novém minipivovaru Arnošt. Největší zájem byl před Vánocemi o pivo Kaštánek. "Vaří se, zkouší se, experimentuje. Kaštánek je světlý ležák s příchutí medu, od včel, které opylovávají kaštany. To je jediné pivo, které nabízíme do plastu, je to pivo nepasterizované, které se musí rychle zkonzumovat," řekl Marčák.

Pardubický pivovar bude vařit v minipivovaru speciální piva

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Kromě běžné produkce bude Pardubický pivovar vařit speciální piva. Nový minipivovar Arnošt první várku dokončí na začátku prosince. Kapacitu bude mít až 10.000 hektolitrů ročně. Dnes to řekl Martin Koudelka z pivovaru.

Konzumenti podle Koudelky vyhledávají nové chutě, proto jsou druhy piv Ale, India Pale Ale, Stout nebo Porter stále víc žádané. "Dříve se pili hlavně ležáky spodně kvašené, což je klasický ležák plzeňského typu. Americké, anglické a australské receptury se k nám dostaly po boomu minipivovarů, což je tak pět let zpátky," uvedl.

Ležák je chuťově řížnější a má kvasnicovou příchuť, chystané novinky budou jiné. "Piva Ale nebo India Pale Ale jdou do ovocných tónů, pro jejich výrobu se používají jiné slady, jiné druhy chmele," řekl Koudelka.

Speciály bude pivovar nabízet restauracím a zároveň je stáčet do lahví. Kapacita 10.000 hektolitrů je podle Koudelky dostačují. Minipivovar Arnošt bude mít také na starosti výzkum a inovaci v oblasti svrchně kvašených piv a produkci speciálů a zároveň bude pořádat kurzy.

"Každý se pak bude moci na chvíli stát sládkem a vytvořit si vlastní značku piva, což platí pro jednotlivce i firmy," uvedl předseda představenstva Leoš Kvapil.

V Česku stále pokračuje mírný pokles spotřeby piva. Na letošní produkci se to podle Koudelky neprojeví. Pardubický pivovar loni uvařil 89.000 hektolitrů piva. Čtvrtinu vyvezl do zahraničí. Letos očekává zhruba stejné množství uvařeného piva. Pivovar letos slaví 145 let existence.

Pivovar slaví výročí pomníkem a zrodem nového minipivovaru Arnošt

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Jaroslav Hubený

Pardubický pivovar v pátek slaví 145 let. Otevře nový minipivovar, nové prohlídkové trasy i návštěvnické centrum, odhalí pomník legendárnímu sládkovi. A v budoucnu nabídne i teambuildingové programy.

Pivo se v Pardubicích vařilo už za Pernštejnů, ale rok 1871 je významný rozhodnutím komitétu podnikatelů, že v Pardubicích postaví nový, parostrojní pivovar. Pivo se v něm začalo vařit v dubnu následujícího roku. Stal se tak jedním z prvních moderních pivovarů ve východních Čechách.

Brány Pardubického pivovaru se dnes otevřou v 16 hodin a slavit se bude až do 22 hodin. Návštěvníci budou pít, porovnávat chutě rozdílných druhů piv, čeká je hudba, zábava i vepřové hody. Každý navíc dostane uvítací drink v podobě sklenky Portera zdarma a může si před odchodem nakoupit tekuté vánoční dárky pro své blízké.

Ale oslava 145. narozenin pivovaru bude mimořádná i z jiných důvodů. Jedním z největších lákadel pátečních oslav bude otevření nového minipivovaru Arnošt. Ten je netradičně umístěn uvnitř pivovaru velkého.

„Chceme zájemcům poskytnout co nejvíce informací o procesu vaření piva a zároveň je to naučit,“ řekl předseda představenstva akciové společnosti Pardubický pivovar Leoš Kvapil. Podle něj bude mít totiž minipivovar Arnošt na starost nejen vývoj nových piv a rozšíření produkce pivních speciálů, ale bude také pořádat specializované kurzy.

Každý se může stát sládkem
„Každý se pak bude moci na chvíli stát sládkem a vytvořit si vlastní značku piva, což platí jak pro jednotlivce, kteří si chtějí dopřát nevšední zážitek a umět něco nového, tak pro firmy, které mohou do kurzů přihlásit své zaměstnance v rámci teambuildingových programů. Téměř každý Čech pivo pije a má ho rád, ovšem ne každý ví, jak vlastně vzniká,“ dodal Leoš Kvapil.

Ale páteční příchozí se setkají také s novým návštěvnickým centrem a novými prohlídkovými trasami. Centrum bude mít za úkol prezentovat historii pivovaru. Pivovarníci zájemcům předvedou suroviny, nechají je ochutnat sladinu i finální produkt.

Součástí prohlídkových tras bude i Galerie Porter, v níž se návštěvníci seznámí s rodinným klenotem pivovaru, tmavou a silnou devatenáctkou, která se v Pardubicích kontinuálně vaří už 126 let. Ale čeká je také setkání s jeho tvůrcem, legendárním sládkem Aloisem Šimonkem.

„Tento muž měl zásadní význam nejen pro náš pivovar, ale pro celé tuzemské pivovarnictví. Proto jsme jako výraz úcty a díků instalovali na nádvoří pivovaru jeho pomník, který naši zaměstnanci zachránili před zničením a zrekonstruovali,“ řekl ředitel pivovaru.

Letos 26. prosince uplyne 100 let od úmrtí sládka Aloise Šimonka, jeho pomník bude slavnostně odhalen už po slavnostním otevření nového návštěvnického centra a minipivovaru Arnošt.

Pardubické pivo Porter získalo další prestižní cenu

Publikováno:před 3 letyZdroj:Pardubický deníkAutor:Lukáš Dubský

Originální tmavé pivo Pardubický Porter získalo Cenu za dlouhodobou kvalitu.

Toto prestižní ocenění dostal Porter na slavnostním udílení Výročních cen měsíčníku Pivo, Bier & Ale, který je odborníky považován za nejvýznamnější periodikum, zabývající se oborem pivovarnictví v České republice a střední Evropě.

„Velmi si tohoto ocenění vážíme," uvedl při jeho převzetí ředitel Pardubického pivovaru Petr Nosek.

„Při přebírání ceny jsem myslel na všechny, kteří se celé jedno a čtvrt století o výrobu Pardubického Portera starali. Na jeho tvůrce Aloise Šimonka i na současný kolektiv spolupracovníků vedený sládkem Martinem Gruntorádem. Víme, že náš Porter je skutečně originální produkt a také tato cena nás zavazuje, abychom zachovali jeho jedinečnost a nenapodobitelnost," nechal se slyšet Petr Nosek.

Výročními cenami byla v pražském pivovaru U Fleků odměněna i nejlepší sváteční a příležitostná piva uvařená v České republice a na Slovensku a limitované edice prodávané v roce 2015.

Pardubický pivovar chystá ve Svitavách první prémiovou restauraci

Publikováno:před 3 letyZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Pardubický pivovar otevře ve Svitavách svou první prémiovou restauraci. Bude umístěna v hotelu Slavia, jehož rekonstrukce by měla v říjnu skončit. V budoucnu by podobné podniky měly vzniknout i v dalších městech, řekl dnes předseda představenstva společnosti Leoš Kvapil.

„Podle mne je to nutnost, postupují tak i jiné pivovary. Pivo musí být nutně spojeno s jídlem a je třeba dodržovat i standardy kvality," uvedl Kvapil.

Restaurace ponese název Šenk u Viléma. Má evokovat vazbu na šlechtický rod Pernštejnů, jehož člen Vilém byl zakladatelem pivovarnictví na Pardubicku. Zároveň bude v podniku i takzvaný Porter klub pojmenovaný podle tradičního tmavého speciálu Pardubický Porter 19, který začal vyrábět v roce 1891 sládek Alois Šimonek podle vlastní receptury. Ve druhém nadzemním podlaží bude ještě kavárna Slavia s historickými fotografiemi města.

Pivovar se pro tento projekt spojil s firmou Finex Investment, která hotel Slavia před lety koupila od města. V příštích letech chce podobné prémiové restaurace vytvořit i v dalších městech, v první řadě v Pardubickém kra­ji.

Pardubický pivovar očekává, že letos uvaří asi 96.000 hektolitrů piva. Loni činil výstav zhruba 85.000 hektolitrů. Na lepších výsledcích by se měl podílet také export. Kromě Slovenska vyváží pivovar na Ukrajinu a do Ruska, nově získal vývozní teritoria v Dánsku a Rakousku a vrátil se i do Polska. Export činí zhruba čtvrtinu produkce podniku.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.08.12.2017 16:0621