Historie a současnost Pivovaru Pardubice

Vaření piva má v Pardubicích staletou tradici a sahá až do počátku 14.století. V roce 1491 zakoupil Pardubice od pánů z Pardubic nejbohatší moravský velmož v zemi, Vilém z Pernštejna, který si je vyvolil za centrum velkého panství a začal na počátku 16.století rozvíjet v Pardubicích pivovarnictví. Právo vařit pivo se zpravidla pojilo k přesně vymezenému počtu měšťanských domů a bylo rozšířeno i v okolních vesnicích. V těchto letech byly v Pardubicích 4 pivovary-městský, obecní, zámecký a farní.

V pivovaru, předaném roku 1531 do majetku obce, měli právo várky ti, kteří vlastnili ve městě dům. Vařilo se zde kvalitní světlé pivo, převyšující svou kvalitou pivovary v okolí, a byl stanoven i široký okruh hospod, které směly odebírat pivo jen z Pardubic. Od roku 1650 se stal měšťanskému pivovaru konkurencí pivovar zámecký. pivovar
Pardubičtí podnikatelé v oboru pivovarnictví se v té době rozhodli založit novou společnost - Akciový pivovar Pardubice. 29.ledna 1871 se sešlo komité a rozhodlo, že bude postaven nový, parostrojní pivovar. 20. června 1871 byla zvolena první správní rada a ze 17 kandidátů byl vybrán sládek František Chodounský z Protivína. Stavitelem pivovaru byl pan Štěpánek z Mladé Boleslavi. Výstavba byla dokončena 1.dubna 1872, tedy za necelý rok nákladem 272 305 zlatých a 67 krejcarů. 6.dubna byl pivovar vysvěcen a 8.dubna se začalo vařit pivo. První výstav byl 25.6.1872 a v tomto roce bylo prodáno asi 6 000 hl. Roční produkce byla 15 000 hl a byl to jeden z prvních moderních pivovarů ve východních Čechách. V roce 1928 vyprodukoval tento pivovar poprvé ve své historii více než 100 000 hl piva. Před tímto moderním pivovarem však existoval v Pardubicích Zámecký pivovar, založený dlouho před rokem 1749 s produkcí až 12 300 hl ročně, který v roce 1900 vyhořel a v roce 1909 v něm byla výroba piva zastavena.

1.října 1889 nastoupil nový sládek Alois Šimonek, který je tvůrcem pardubického 19o Portera. Jeho výroby začala v březnu 1890 a je oblíbenou značkou i dnes. Dosáhl nemalých úspěchů a vyznamenání v mezinárodním měřítku a to např.

*diplom se zlatou medailí na Všeobecné zemské výstavě v Praze r.1891
*diplom se stříbrnou medailí na Národopisné Českoslovanské v Praze r.1895
*čestný diplom se stříbrnou medailí na Krajinské hospodářské v Kutné Hoře r.1900
*Hours Consours v Pardubicích r.1903
*diplom se stříbrnou medailí na Mezinárodní výstavě pro prům.pivovarský ve Vídni 1904
*diplom se zlatou medailí na Mezinárodní výstavě umění kucherského ve Vídni 1906
*medaili Pražské obchodní a živnostenské komory na Okresní hospodářsko-průmyslové výstavě v Chrudimi r.1907
*prestižní cena „Sládkovo nejlepší“ v listopadu 1994 od severoamerického svazu nápojářů a potravinářů.

Hodnocení kvality Pardubického Portera ukazují nejlépe tyto zprávy, citujeme:
„V měsíci březnu roku 1890, tedy před 18 lety, započal Akciový pivovar v Pardubicích uváděti na trh specialitu tmavého, výjimečně silného, 19o piva, kterýžto druh dosud nikde na kontinentu nebyl vyráběn. pivovarZvoliv pro tuto svoji specialitu tmavého piva název Pardubický 19o Porter, obdržel výměrem městského úřadu královského komité města Pardubic „Půlkůň“ k označování svých výrobků. Ochranná známka tato registrována jest u Obchodní a Živnostenské komory v Praze na listech 325 čís.961 ze dne 19.července 1897.

Od prvopočátku výroby do dnešního dne potvrzují osvědčení odborníci i vynikající znalci, že specialita Pardubický 19o Porter stojí úplně bez konkurence, jak pro svou sílu, tak i pro svou výtečnou jakost.

„Tato specialita Pardubický 19o Porter uznána mnohými lékařskými autoritami za pivo zdravotní, nejprospěšnější lidskému zdraví, předčící a předstihující následkem svého bohatého obsahu extraktu sladového a své neobyčejné lahodné chuti veškerá soudobá tu-i cizozemská tmavá piva, doporučuje se lékařsky pro rekonvalescenty, chudokrevné a slabší osoby vůbec, jakožto osvěžující, sílící a trávení značnou měrou povzbuzující nápoj, nepostradatelný pro každého zdraví svého dbajícího“.


Zkoušené pivo „Porter“ z Akciového pivovaru v Pardubicích, barvy sytě černé, s hustou, zahnědlou pěnou, vyznamenává se velmi lahodnou, sladově nasládlou, při tom však příjemně osvěžující chutí, i jeví na jazyku neobyčejně vysokou chlebnatost.

Z provedeného chemického rozboru vysvítá, že pivo jest velmi silně zavařeno /na 19/, že prokvašení jeho jest středního stupně, procento cukru i bílkovin je vysoké, množství kyselin zcela přiměřené, viskozita pak neobyčejně značená, vesměs to vlastnosti, jež nejen vysokou chlebnatost a osvěžující chuť tohoto piva plně vysvětlují pivovara potvrzují, ale i po stránce zdravotní pivo co nejlépe odporučuji.

Na základě těchto fysikálních a chemických vlastností lze zkoušený „Porter“ označiti co výrobek vynikající jakosti, jenž s nejproslulejšími a nejsilnějšími pivy cizozemskými směle soutěžit může.

Originální černé 19 stupň.pivo je vařeno podle české receptury od roku 1891. Jeho jedinečná nezaměnitelná nasládlá chuť je dosahována neměnnou tradiční skladbou 4 druhů sladů – českého, bavorsko – mnichovského, karamelového a barevného. Chmelí se výhradně českým chmelem ze žatecké pěstební oblasti. Porter je nazýván právem českým originálem. S objemem alkoholu 8% se řadí mezi nejsilnější černá piva. Tuto sílu dosahuje dlouhým hlavním kvašením za studena a dlouhou dobou dokvašování, která je až 3x delší než u ostatních piv.

Výroba piva v Pardubickém pivovaru se neustále rozšiřovala a v roce 1900 byl výstav 49 219 hl. V říjnu téhož roku pivovar z části vyhořel, ale zásobování zákazníků nebylo přerušeno a v listopadu se opět začalo vařit pivo.

Kromě válečných let 1914-1918 se výstav piva neustále zvyšoval a v roce 1911 už dosáhl prodej 63 065 hl. Ve dvacátých letech tohoto století došlo v pivovaru k významným změnám, pivovarneboť do pivovaru byly vloženy další investice, byl upraven mimo jiné dvůr a okolí pivovaru. V roce 1928 vyprodukoval tento pivovar poprvé ve své historii více než 100 000 hl piva. Pivovar stále rozšiřoval okruh zákazníků, v roce 1930 bylo prodáno 94 746 hl. V té době pivovar poprvé exportoval do Francie, dále do Vídně, Terstu, Budapešti, Káhiry a Alexandrie.

Komplikace a změny v politickém vývoji na konci 30. let se dotkly také pivovaru. Vlivem válečných let poklesl prodej, vyrábělo se nízkostupňové pivo. V roce 1945 byl převeden pivovar do národní správy a roku 1949 znárodněn do firmy: Východočeské pivovary, národní podnik v Pardubicích.

Do roku 1960 byl místem podnikového ředitelství i pro ostatní pivovary Lanškroun, Česká Třebová, Choceň, Polička, Hlinsko, Golčův Jeníkov a Tupadly.

Organizačně od roku 1960 podléhal pod Východočeské pivovary v Hradci Králové až do svého osamostatnění 1. ledna 1993, kdy se stal znovu akciovou společností. V tomto období tj. 25.-27.10.1993 pořádal pivovar Pardubice „Pivovarsko-sladařské dny“ po dalších 62 letech. V roce 1993 dosáhl pivovar výroby 310 000 hl piva, 50 000 hl nealkoholických nápojů a pro vlastní potřebu 2 000 tun sladu.
Zdroj:Stránky Pivovaru Pardubice, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Pardubice

Kdy:celoročně dle dohodyObec:PardubiceZdroj:Pivovar Pardubice

Kde se pivo vaří ...
Pardubický pivovar zve návštěvníky k prohlídce prostor pivovaru.

V rámci exkurze Vám ukážeme výrobní prostory, kde se již od roku 1871 vaří pardubické pivo. Nahlédnete do tajů výroby a historie piva v Pardubicích. Během prohlídky uvidíte videofilm o pivovarnictví, osvěžíme Vás ochutnávkou piva nebo nealko nápojů v našem stylovém Pivovarském salonku a provedeme Vás jednotlivými provozy pivovaru. Exkurze jsou prováděny i v anglickém jazyce. Exkurzi lze zakončit v naší prodejně Pivovarka, kde Vám nabízíme kompletní sortiment našich výrobků.

Objednávky exkurze a bližší informace: tel: 466 746 511, e-mail: pivovar@pernstejn.cz

Zajímá vás výroba piva, chcete vědět, jak se vaří pivo v Polabí? Přijďte se podívat na exkurzi do Pardubického pivovaru. Seznámíme vás s historií pivovaru, výrobním procesem a zasvětíme Vás do tajů vaření piva.

Samozřejmostí je prohlídka výrobními provozy největšího pivovaru Pardubického kraje. Nejprve navštívíte Staročeskou restauraci, kde shlédnete instruktážní film o tradiční výrobě piva v Pardubicích s ochutnávkou, a poté si prohlédnete sladovnu, varnu, spilku a sklepy a závěrem exkurze shlédnete stáčírnu lahví a sudů.

Bohužel z provozních důvodů není možné ovlivnit chod pivovaru a nemůžeme garantovat, že v době prohlídky bude vše v plném provozu.

Podmínky a ceny
Exkurzi si je nutné dohodnout minimálně 10 pracovních dnů před termínem exkurze
Kontakt pro objednání exkurze: pivovar@pernstejn.cz

Objednávka
Objednávka musí obsahovat termín, čas, počet osob, rozsah exkurze včetně případného požadavku na další služby např. občerstvení, kontaktní a odpovědná osoba. Pivovar provede písemně/e-mailem potvrzení požadavku do 5 pracovních dní ode dne doručení objednávky. V případě nedodržení přesného smluveného času příjezdu je pivovar oprávněn změnit termín zahájení.

Počet osob
Minimum: 10
Maximum: 30 (početnější skupiny budou rozděleny na menší skupinky)
*Návštěvníci mladší 15 let mají přístup pouze v doprovodu osoby starší 18 let.

Tlumočení:
Zájemci o exkurzi a o odborný výklad v jiném jazyce než Aj, Rj si sami zajistí překladatele.

Možné termíny:
Pondělí – Čtvrtek 8.00 – 15.00 (Po dohodě lze provést exkurze i v jiném čase.)
Pátek – Neděle (nutná předchozí domluva.)

Časový rozsah – trvání exkurze
Vlastní prohlídka v provozu s výkladem max. 1,5 hod

Povinnosti účastníků exkurze:
Při příjezdu uvést počet osob a předložit zodpovědnou osobou uvedenou v objednávce písemný seznam účastníků pro bezpečnostní agenturu a vyúčtování.

Poznámka:
● Prohlídku pivovaru lze absolvovat pouze s průvodcem/odpovědnou osobou z pivovaru.
● Náročnost prohlídky je střední – nutno zdolat schody.
● Ochutnávku poskytujeme pouze návštěvníkům starším 18-ti let. Pro mladistvé je zde ochutnávka limonád.
● V prodejně Pivovarka lze zakoupit upomínkové předměty.
● V Restauraci Pivovarka lze po předchozí domluvě s provozovatelem domluvit posezení.

Ceník
Druh vstupného Cena
Základní cena 100 Kč
Zvýhodněné vstupné (školy) 60 Kč
Prohlídka v cizím jazyce 150 Kč/osobu
Cena exkurze za 1 osobu v Kč vč. DPH

Aktualizováno: před 2 lety

Pardubický pivovar bude vařit v minipivovaru speciální piva

Publikováno:před 3 letyZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Kromě běžné produkce bude Pardubický pivovar vařit speciální piva. Nový minipivovar Arnošt první várku dokončí na začátku prosince. Kapacitu bude mít až 10.000 hektolitrů ročně. Dnes to řekl Martin Koudelka z pivovaru.

Konzumenti podle Koudelky vyhledávají nové chutě, proto jsou druhy piv Ale, India Pale Ale, Stout nebo Porter stále víc žádané. "Dříve se pili hlavně ležáky spodně kvašené, což je klasický ležák plzeňského typu. Americké, anglické a australské receptury se k nám dostaly po boomu minipivovarů, což je tak pět let zpátky," uvedl.

Ležák je chuťově řížnější a má kvasnicovou příchuť, chystané novinky budou jiné. "Piva Ale nebo India Pale Ale jdou do ovocných tónů, pro jejich výrobu se používají jiné slady, jiné druhy chmele," řekl Koudelka.

Speciály bude pivovar nabízet restauracím a zároveň je stáčet do lahví. Kapacita 10.000 hektolitrů je podle Koudelky dostačují. Minipivovar Arnošt bude mít také na starosti výzkum a inovaci v oblasti svrchně kvašených piv a produkci speciálů a zároveň bude pořádat kurzy.

"Každý se pak bude moci na chvíli stát sládkem a vytvořit si vlastní značku piva, což platí pro jednotlivce i firmy," uvedl předseda představenstva Leoš Kvapil.

V Česku stále pokračuje mírný pokles spotřeby piva. Na letošní produkci se to podle Koudelky neprojeví. Pardubický pivovar loni uvařil 89.000 hektolitrů piva. Čtvrtinu vyvezl do zahraničí. Letos očekává zhruba stejné množství uvařeného piva. Pivovar letos slaví 145 let existence.

Pivovar slaví výročí pomníkem a zrodem nového minipivovaru Arnošt

Publikováno:před 3 letyZdroj:iDNES.czAutor:Jaroslav Hubený

Pardubický pivovar v pátek slaví 145 let. Otevře nový minipivovar, nové prohlídkové trasy i návštěvnické centrum, odhalí pomník legendárnímu sládkovi. A v budoucnu nabídne i teambuildingové programy.

Pivo se v Pardubicích vařilo už za Pernštejnů, ale rok 1871 je významný rozhodnutím komitétu podnikatelů, že v Pardubicích postaví nový, parostrojní pivovar. Pivo se v něm začalo vařit v dubnu následujícího roku. Stal se tak jedním z prvních moderních pivovarů ve východních Čechách.

Brány Pardubického pivovaru se dnes otevřou v 16 hodin a slavit se bude až do 22 hodin. Návštěvníci budou pít, porovnávat chutě rozdílných druhů piv, čeká je hudba, zábava i vepřové hody. Každý navíc dostane uvítací drink v podobě sklenky Portera zdarma a může si před odchodem nakoupit tekuté vánoční dárky pro své blízké.

Ale oslava 145. narozenin pivovaru bude mimořádná i z jiných důvodů. Jedním z největších lákadel pátečních oslav bude otevření nového minipivovaru Arnošt. Ten je netradičně umístěn uvnitř pivovaru velkého.

„Chceme zájemcům poskytnout co nejvíce informací o procesu vaření piva a zároveň je to naučit,“ řekl předseda představenstva akciové společnosti Pardubický pivovar Leoš Kvapil. Podle něj bude mít totiž minipivovar Arnošt na starost nejen vývoj nových piv a rozšíření produkce pivních speciálů, ale bude také pořádat specializované kurzy.

Každý se může stát sládkem
„Každý se pak bude moci na chvíli stát sládkem a vytvořit si vlastní značku piva, což platí jak pro jednotlivce, kteří si chtějí dopřát nevšední zážitek a umět něco nového, tak pro firmy, které mohou do kurzů přihlásit své zaměstnance v rámci teambuildingových programů. Téměř každý Čech pivo pije a má ho rád, ovšem ne každý ví, jak vlastně vzniká,“ dodal Leoš Kvapil.

Ale páteční příchozí se setkají také s novým návštěvnickým centrem a novými prohlídkovými trasami. Centrum bude mít za úkol prezentovat historii pivovaru. Pivovarníci zájemcům předvedou suroviny, nechají je ochutnat sladinu i finální produkt.

Součástí prohlídkových tras bude i Galerie Porter, v níž se návštěvníci seznámí s rodinným klenotem pivovaru, tmavou a silnou devatenáctkou, která se v Pardubicích kontinuálně vaří už 126 let. Ale čeká je také setkání s jeho tvůrcem, legendárním sládkem Aloisem Šimonkem.

„Tento muž měl zásadní význam nejen pro náš pivovar, ale pro celé tuzemské pivovarnictví. Proto jsme jako výraz úcty a díků instalovali na nádvoří pivovaru jeho pomník, který naši zaměstnanci zachránili před zničením a zrekonstruovali,“ řekl ředitel pivovaru.

Letos 26. prosince uplyne 100 let od úmrtí sládka Aloise Šimonka, jeho pomník bude slavnostně odhalen už po slavnostním otevření nového návštěvnického centra a minipivovaru Arnošt.

Pardubické pivo Porter získalo další prestižní cenu

Publikováno:před 4 letyZdroj:Pardubický deníkAutor:Lukáš Dubský

Originální tmavé pivo Pardubický Porter získalo Cenu za dlouhodobou kvalitu.

Toto prestižní ocenění dostal Porter na slavnostním udílení Výročních cen měsíčníku Pivo, Bier & Ale, který je odborníky považován za nejvýznamnější periodikum, zabývající se oborem pivovarnictví v České republice a střední Evropě.

„Velmi si tohoto ocenění vážíme," uvedl při jeho převzetí ředitel Pardubického pivovaru Petr Nosek.

„Při přebírání ceny jsem myslel na všechny, kteří se celé jedno a čtvrt století o výrobu Pardubického Portera starali. Na jeho tvůrce Aloise Šimonka i na současný kolektiv spolupracovníků vedený sládkem Martinem Gruntorádem. Víme, že náš Porter je skutečně originální produkt a také tato cena nás zavazuje, abychom zachovali jeho jedinečnost a nenapodobitelnost," nechal se slyšet Petr Nosek.

Výročními cenami byla v pražském pivovaru U Fleků odměněna i nejlepší sváteční a příležitostná piva uvařená v České republice a na Slovensku a limitované edice prodávané v roce 2015.

Pardubický pivovar chystá ve Svitavách první prémiovou restauraci

Publikováno:před 5 letyZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Pardubický pivovar otevře ve Svitavách svou první prémiovou restauraci. Bude umístěna v hotelu Slavia, jehož rekonstrukce by měla v říjnu skončit. V budoucnu by podobné podniky měly vzniknout i v dalších městech, řekl dnes předseda představenstva společnosti Leoš Kvapil.

„Podle mne je to nutnost, postupují tak i jiné pivovary. Pivo musí být nutně spojeno s jídlem a je třeba dodržovat i standardy kvality," uvedl Kvapil.

Restaurace ponese název Šenk u Viléma. Má evokovat vazbu na šlechtický rod Pernštejnů, jehož člen Vilém byl zakladatelem pivovarnictví na Pardubicku. Zároveň bude v podniku i takzvaný Porter klub pojmenovaný podle tradičního tmavého speciálu Pardubický Porter 19, který začal vyrábět v roce 1891 sládek Alois Šimonek podle vlastní receptury. Ve druhém nadzemním podlaží bude ještě kavárna Slavia s historickými fotografiemi města.

Pivovar se pro tento projekt spojil s firmou Finex Investment, která hotel Slavia před lety koupila od města. V příštích letech chce podobné prémiové restaurace vytvořit i v dalších městech, v první řadě v Pardubickém kra­ji.

Pardubický pivovar očekává, že letos uvaří asi 96.000 hektolitrů piva. Loni činil výstav zhruba 85.000 hektolitrů. Na lepších výsledcích by se měl podílet také export. Kromě Slovenska vyváží pivovar na Ukrajinu a do Ruska, nově získal vývozní teritoria v Dánsku a Rakousku a vrátil se i do Polska. Export činí zhruba čtvrtinu produkce podniku.

Pivo do plechovek ano, plast zatím ne

Publikováno:před 5 letyZdroj:Pardubický deníkAutor:ČTK

Pardubický pivovar očekává, že letos uvaří asi 96 000 hektolitrů piva.

Loni činil takzvaný výstav zhruba 85 000 hektolitrů. Na lepších výsledcích se bude podílet také export. Řekl to ředitel firmy Petr Nosek.
„Konzumaci piva ovlivňují i informace, že jsme za krizí a hospodářství půjde nahoru. Lidé víc utrácejí. Část nárůstu nám dělá export. Hlavním trhem je pro nás Slovensko, náš pivovar tam má povědomí. Vozíme tam nejvíc světlé pivo, speciály minimálně," komentoval poslední vývoj Petr Nosek.

Kam vyváží? Slovensko i Rusko
Kromě Slovenska vyváží pivovar také na Ukrajinu a do Ruska, kde se prodeje i přes nepříznivý propad rublu nezastavily.
Podnik získal nová vývozní teritoria v Dánsku a Rakousku a vrátil se i do Polska.

Export činí zhruba čtvrtinu produkce pardubického podniku. Uvedl to mluvčí pivovaru Roman Marčák. „Do Ruska vyvážíme od roku 2013 do Moskvy, letos jsme získali zákazníky v Petrohradu a enklávě Kalinigrad," sdělil mluvčí Roman Marčák.
Letos poprvé vyrobil podnik pro komerční akci asi 200 hektolitrů piva v plechovce, v příštím roce je chce začít dodávat pod vlastní značkou.

O balení do plastových lahví zatím neusiluje.

Novinkou letošního roku je také Čerstvé pivo z ležáckého sklepa, nepasterizované, kvasnicové pivo.
„I když se může zdát, že díky horkému létu výrazně vzrostly prodeje piva, není tomu tak. Když je nad 30 stupňů, lidé chodí do restaurací později a tolik toho nevypijí. Naopak dobře šly limonády, které vyrábíme ve čtyřech příchutích," prohlásil ředitel Petr Nosek.

Tradice vaření už od 14. století
Pivovar letos slaví 125 let, kdy se v Pardubicích začalo vařit devatenáctistupňové černé pivo Porter.

Už na jaře pivovar uvařil výroční várku Portera, kterou měli lidé možnost ochutnat v červnu na Pernštýnské noci.
V příštím roce uplyne 145 let od vzniku pivovaru. Místní podnikatelé založili v roce 1871 novou společnost s názvem Akciový pivovar Pardubice. Tradice vaření piva sahá v Pardubicích až do počátku 14. století.

Pardubický pivovar očekává letos zvýšení produkce

Publikováno:před 5 letyZdroj:Finanční noviny

Pardubický pivovar očekává, že letos uvaří asi 96.000 hektolitrů piva. Loni činil výstav zhruba 85.000 hektolitrů. Na lepších výsledcích se bude podílet také export. ČTK to dnes ředitel firmy Petr Nosek.

"Konzumaci piva ovlivňují i informace, že jsme za krizí a hospodářství půjde nahoru. Lidé víc utrácejí. Část nárůstu nám dělá export. Hlavním trhem je pro nás Slovensko, náš pivovar tam má povědomí. Vozíme tam nejvíc světlé pivo, speciály minimálně," řekl Nosek.

Kromě Slovenska vyváží pivovar také na Ukrajinu a do Ruska, kde se prodeje i přes nepříznivý propad rublu nezastavily. Podnik získal nová vývozní teritoria v Dánsku a Rakousku a vrátil se i do Polska. Export činí zhruba čtvrtinu produkce podniku, uvedl mluvčí pivovaru Milan Marčák.

"Do Ruska vyvážíme od roku 2013 do Moskvy, letos jsme získali zákazníky v Petrohradu a enklávě Kalinigrad," řekl Marčák.

Letos poprvé vyrobil podnik pro komerční akci asi 200 hektolitrů piva v plechovce, v příštím roce je chce začít dodávat pod vlastní značkou. O balení do plastových lahví zatím neusiluje. Novinkou letošního roku je také Čerstvé pivo z ležáckého sklepa, nepasterizované, kvasnicové pivo.

"I když se může zdát, že díky horkému létu výrazně vzrostly prodeje piva, není tomu tak. Když je nad 30 stupňů, lidé chodí do restaurací později a tolik toho nevypijí. Naopak dobře šly limonády, které vyrábíme ve čtyřech příchutích," řekl Nosek.

Pivovar letos slaví 125 let, kdy se v Pardubicích začalo vařit devatenáctistupňové černé pivo Porter. V příštím roce uplyne 145 let od vzniku pivovaru. Místní podnikatelé založili v roce 1871 novou společnost s názvem Akciový pivovar Pardubice. Tradice vaření piva sahá až do počátku 14. století.

Nejlepší pivo a nejkrásnější dívky na světě! Česko je ráj,“ rozplývali vojáci

Publikováno:před 5 letyZdroj:Pardubický deníkAutor:Tomáš Dvořák

„Hoši byli usměvaví, přátelští, příjemní, nenastal s nimi žádný problém," konstatoval ředitel Pardubického pivovaru Petr Nosek.

Američtí vojáci navštívili v neděli večer Pardubický pivovar. Do areálu je přivezly z kasáren tři autobusy. Nedorazili jen ti, co měli službu či hlídku. Na uvítanou dostali vojáci na ochutnání zdejší specialitu – devatenáctistupňové tmavé pivo Pardubický Porter, které letos slaví 125. výročí. Poté si měli možnost prohlédnout varnu a tanky s pivem ve sklepení pivovaru.

Pak se přesunuli do pivovarské restaurace na večeři. Z původně zamýšlené procházky nočními Pardubicemi nakonec kvůli nepříznivému deštivému počasí sešlo.

Poprvé v pivovaru
Většině amerických vojáků to ale viditelně nevadilo a v areálu pivovaru se skvěle bavili a líčili své zážitky ze spanilé jízdy Českou republikou.

„Při spanilé jízdě jsme zažili neuvěřitelnou směsicí emocí. Když jsme přijížděli na české hranice, zahlédli jsme pár lidí, kteří nám dávali najevo, že nejsou příliš nadšení z toho, že tudy projíždíme. Byli dost rozčilení. Samozřejmě jejich názor respektujeme. Ale pak jsme napříč celou Českou republikou viděly ty ohromné davy lidí, to neskutečně vřelé přijetí, které se nám od Čechů dostalo. Takovou pohostinnost jsme absolutně nečekali a nikdy v životě nezažili. To byl neuvěřitelný zážitek. Rád bych se do Česka ještě někdy v budoucnu vrátil," konstatoval Christopher Shutswell, který zároveň poprvé v životě navštívil pivovar.

„Nikdy předtím jsem v žádném jiném pivovaru nebyl. Byla to zajímavá návštěva. A pardubické pivo chutnalo opravdu skvěle," rozplýval se americký voják. A hned se k němu přidal jeho kolega Jason Wright: „Když se zeptáte kohokoliv z kluků, dostanete podobnou odpověď. Nikdo z nás nikdy nic takového u armády nezažil. Tato spanilá jízda patří k nejsilnějším zážitkům mého dosavadního života. Myslím, že to je vzpomínka, která člověku zůstane celý život. Bylo to něco neskutečného, když jsme viděli, kolik lidí ho při spanilé jízdě vítá. Byli jsme opravdu šťastní. Ten pocit se asi nedá dost dobře popsat a slova na to nestačí. Možná to bude znít trochu pateticky, ale prostě nám to připadalo, jako kdybychom byli jako jedna velká rodina," prohlásil americký seržant Jason Wright.

Pivo a perník
„Jsem rád, že jsme i při cestě mohli alespoň trochu vnímat ty krásy, které Evropa a její kultura nabízí. Evropu jsem si zamiloval a až mi skončí služba u americké armády, přál bych si zůstat v Evropě. Právě kvůli jejímu nesmírnému kulturnímu bohatství a velmi přátelským lidem," poznamenal Jason Wright, jemuž zachutnal i Pardubický Porter. „Má vynikající chuť a v kombinaci s pardubickým perníkem to byla velmi zajímavá kombinace," dodal. To potvrdil i Carlos Salazar: „Miluji pivo a to pardubické bylo opravdu výtečné. Také perník byl velmi lahodný," potvrdil Carlos Salazar.

„Při této spanilé jízdě jsme se přesvědčili o tom, jak pohostinná je vaše země. Lidé, kteří nás nikdy předtím neviděli, nás vítali, jako kdybychom byli součástí rodiny. To bylo něco neuvěřitelného! Neskutečný pocit! Byla to úžasná cesta. Viděli jsme různé země a nasbírali jsme takové množství zážitků, které si budeme pamatovat do konce života," doplnil.

„Přišlo mi to jako jeden velký nádherný sen. Nemohli jsme uvěřit tomu, kolik lidí nás přišlo přivítat. I když bylo nepříznivé počasí, pršelo, tak to Čechy neodradilo a mávali nám, podpořili nás. Byla to nádhera, neuvěřitelný zážitek," prozradil Deleon Rodriguez. I pro něj šlo o premiéru v pivovaru. „Nikdy jsem na vlastní oči neviděl, jak se vaří pivo. Zajímavé," podotkl.

„Opravdu mile nás překvapilo, jak vřele nás Češi přivítali. A to nejen podél cesty, ale i teď v Pardubicích. Vždyť i v pivovarské restauraci se s námi lidé bavili, usmívali se na nás, fotili se s námi. Byli velmi přátelští. Jsme za to opravdu šťastní," přiznal další z mnoha amerických vojáků, s nimiž měl možnost Deník během setkání v Pardubickém pivovaru hovořit.

Vděční vojáci
Na amerických vojácích bylo vidět, že to nejsou jen hrané a naučené odpovědi. Spanilou jízdu po České republice si evidentně užili, stejně tak jako návštěvu Pardubického pivovaru. Neustále opakovali, jak jsou vděční za tak milé přijetí, snažili se učit česká slovíčka a neustále děkovali za množství dárků, které po cestě od Čechů dostali.

„Česko? To je ráj! Když člověk ochutná české pivo, tak zjistí, že je nejlepší na světě. A když se člověk podívá na české holky, vidí, že jsou nejkrásnější na světě. Sem se chceme vracet každý týden," pravili jako jeden muž členové americké vojenské kolony.

Pivo jim chutnalo
„Jsme rádi, že návštěva amerických vojáků v Pardubickém pivovaru měla skutečně srdečnou, velmi přátelskou atmosféru. Potěšilo nás, že všichni jsme byli naladěni na stejnou notu. Byli jsme vděční za tu možnost pochlubit se Američanům s výrobou našeho piva. Ukázali jsme jim, jak se pivo vaří a samozřejmě ho měli možnost ochutnat. Bylo na nich vidět, že byli spokojení," usmíval se předseda představenstva Pardubického pivovaru Leoš Kvapil.

„Někteří z nich už nám v neděli večer naznačovali, že mají zájem být hlavními distributory pardubického piva pro Ameriku. Byla to úžasná návštěva. Hoši byli usměvaví, přátelští, příjemní, nenastal žádný problém. Pivo jim evidentně chutnalo, hlavně Pardubický Porter. Co si přát víc," položil řečnickou otázku ředitel Pardubického pivovaru Petr Nosek.

Americkým vojákům se skutečně z Pardubického pivovaru nechtělo. Odjížděli odtud až pár minut po jedenácté hodině večerní.

Pardubický Pernštejn přivítal dragouny nealkem

Publikováno:před 5 letyZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Američtí vojáci, jejichž konvoj včera dorazil do Pardubic, ještě večer zavítali do tamějšího pivovaru Pernštejn. Ochutnávali a prohlídli si varnu.

Do podniku dorazila zhruba stovka vojáků, přivezly je tři autobusy. Následovala první ochutnávka piva a prohlídka varny. „České pivo je velmi dobré, děkuji vám,“ prohlásil důstojník jednotky. Vojáci si také prohlédli tanky s pivem ve sklepení pivovaru. Pak se přesunuli do pivovarské restaurace na večeři.

Výrazná část amerických vojáků si poručila výhradně nealkoholické pivo. „Někteří jsou stále ve službě a platí u nich tedy nulová tolerance, část z nich jsou například řidiči,“ vysvětlil český důstojník, který skupinu dragounů doprovázel.

Návštěvou pivovaru čeští hostitelé Američanům vyplnili večerní osobní volno. Původně prý přemýšleli i o procházce Pardubicemi, čemuž ale nepřálo deštivé počasí. „Rádi jsme naše americké přátele u nás v pivovaru přivítali,“ zakončil exkurzi Leoš Kvapil, předseda představenstva pivovaru Pernštejn.

Neuniklo nám: Pivovar zabodoval. Byl zlatý i bronzový

Publikováno:před 6 letyZdroj:Deník.cz

Na Slavnostech piva 2014, které patří k nejvýznamnějším oborovým akcím pořádaným v České republice, zaznamenal se svými výrobky další pozoruhodné úspěchy Pardubický pivovar.

Z budějovického výstaviště, kde se uskutečnila degustační soutěž Pivo České republiky 2014, si odvezl hned dvě ocenění.

Zlatou medailí v kategorii tmavých speciálních piv se může pyšnit Pernštejn Granát 13%, bronzovou příčku mezi ochucenými pivy vybojoval Pernštejn s příchutí citronu.

Do soutěže bylo letos přihlášeno rekordních 322 vzorků od třiapadesáti pivovarů z České republiky, ale i ze Slovenska a Ruské federace.

„Jsem velmi rád, že zabodoval právě náš Granát," prozradil Deníku tiskový mluvčí pivovaru Roman Marčák.

„Považuji jej za velmi kvalitní pivo a vždycky mě poněkud mrzelo, že pro naše zákazníky na domácím trhu zůstává tak trochu v pozadí. Snad se to nyní začne zlepšovat," dodal mluvčí pivovaru.

O Pernštejn Granát mají zájem pravidelní odběratelé Pardubického pivovaru v zahraničí. V sudech i lahvích se vyváží na Slovensko, do Maďarska a na Ukrajinu, velmi oblíbený je také v Estonsku.

„Pernštejn s příchutí citronu je v Pardubicích stáčen pouze do sudů. Především pro letní dny, které nás čekají, je jako stvořený. I tento výrobek se úspěšně exportuje, především na Slovensko," nechal se slyšet Roman Marčák.

„Byli bychom rádi, kdyby se budějovický úspěch Granátu projevil. Tam, kde se o něj dobře starají, sklízejí úspěchy již dnes. Nedávno jsem byl například na hradě Svojanov na Poličsku, kde se od letošního jara točí pardubické pivo, a s potěšením jsem zaznamenal, že Granát si zde oblíbily především návštěvnice," uzavřel tiskový mluvčí Pardubického pivovaru.

Pardubický pivovar

Publikováno:před 6 letyZdroj:Blesk.czAutor:Kateřina Matoušová

Vaření piva má v Pardubicích staletou tradici a sahá až do počátku 14. století. V roce 1491 zakoupil Pardubice nejbohatší moravský velmož v zemi, Vilém z Pernštejna. Pardubice si zvolil za centrum velkého panství a na počátku 16. století začal rozvíjet pivovarnictví.

V následujících letech se tento obor velmi dobře rozvíjel, a tak se pardubičtí podnikatelé v roce 1871 rozhodli založit novou společnost – Akciový pivovar Pardubice. O rok později byla dokončena výstavba pivovaru a Pardubický pivovar byl jedním z prvních moderních pivovarů ve východních Čechách. Výroba piva v Pardubicích se nezastavila ani během válek a pokračovala dále.

Dnes je Pardubický pivovar významným regionálním výrobcem piv značky Pernštejn a tmavého 19% piva Porter a 14% speciálního piva Pardubický Taxis. Vzhledem ke stálé inovaci výrobního a technologického zařízení se pivovar řadí mezi moderní pivovary. Díky tomu splňuje pivo vysoké mezinárodní požadavky na kvalitu a zároveň si zachovává svou nezaměnitelnou lahodnou chuť.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.27.11.2016 17:3225