Jsou malé pivovary podivných zoologických jmen jako Žabák, Bobr nebo Paroháč. Jiné experimentují s čajovým či puškvorcovým pivem. Najdete je na neuvěřitelných místech, jako je krkonošský hřeben. A proto je potřeba být na hlídce, aby vám neuniklo něco zajímavého. Ten sokolovský vaří moje nejoblíbenější pivo – kávový stout.
Sokolovský Permon bych do pivního seriálu zařadil za každou cenu, protože dělá moje nejoblíbenější pivo vůbec, které mohu všem doporučit. Černou dvanáctku Stout, která má stopovou příchuť kávy.
Jasně, je to pivo, které se hodí spíš pro chladnější doby – skoro takové „dezertní pivo“, ale když jsem ho ochutnal prvně, dostal jsem v pozitivním slova smyslu ránu mezi oči. Toho kafe je tam tak akorát.
„Tu kávovou chuť dělá pražený slad. Je to spíš tradičně podzimní záležitost, ale my už tento stout jedeme celoročně, protože se dobře prodává v lahvích. K tomu občas přidáme nějaký tmavý speciál. Teď děláme dvaadvacítku chocolate stout a tam už přidáváme i praženou kávu a čokoládu,“ snaží se navnadit zákazníky Michal Sás z Permonu.
Velký malý pivovar
V sokolovském Permonu, jehož historie se píše od roku 2006, už by se mohli při označení minipivovar trochu kroutit.
Rozlehlý klášterní dvůr v centru Sokolova je plný lesknoucích se soudků a pivních bas. Permon je vlastně jeden z nejznámějších podniků svého druhu, stálice pražských i jiných pivoték. Proniká dokonce už i do hypermarketů. Dnes už dělá pět tisíc hektolitrů ročně.
„Začínali jsme v garáži u táty doma v rodinném domě. Firmu jako takovou jsme registrovali u celníků v roce 2006. Začali jsme v situaci, kdy ty malé pivovary nebyly moc oblíbené. Co jsme si uvařili, to jsme si i vypili spolu se sousedy,“ vzpomíná spolumajitel Permonu Sás.
A dnes? „V tomhle sortimentu je pět tisíc hektolitrů úspěch,“ doplňuje Sás.
Dlouhovlasý spolumajitel Permonu Michal Sás vypadá jako zpěvák metalové kapely, ale dnes už je to vlastně úspěšný pan podnikatel. Permon je i příběhem lidí, kteří začali od píky a teď mají „továrnu“.
Přirozeně, že pivovar svým názvem odkazuje na hornickou historii Sokolova, i když permoníci se podle mých představ vyskytovali spíš v dolech hlubinných, než že by lezli po rypadlech, která obklopují Sokolov (a jsou mu tak blízko jako žádnému jinému městu). Ale jeden dřevěný permoník, který spíše vypadá jako děd Praděd z likéru, už vítá návštěvníky i před sokolovským výčepem, který přiléhá k pivovaru.
Vlídná hospoda
Asi nepřekvapí, že po tolika letech už Sás nedokáže ani vyjmenovat všechny svoje značky, které v průběhu času vařil. Stejně od něj všichni chtějí především ležák – dvanáctku. Ale na čepu je momentálně i „ostružinový kyseláč“, na který zase nestačila odvaha mně. V nabídce je i sedmnáctka s krásným jménem „Zaříkávač chmele“.
„To už já nevyjmenuju, u celníků máme registrovaných už přes sto piv. Každá značka se musí nahlašovat. Snažíme se mít ve standardním sortimentu kolem dvanácti piv. Nově jsme začali dělat plechovky, koupili jsme plechovkovací linku,“ říká Sás.
A co bylo nejulítlejší z té stovky? „Dělali jsme třeba pivo Habaňero chilli IPA. Použili jsme čerstvé chilli papričky habaňero. To jsme trochu přehnali, sotva se to dalo vypít, ale lidi si to chválili,“ směje se Sás.
Sokolovský skřítek není doma úplně prorokem, a na to jsem se musel zeptat také. Protože člověk si snadno představí stereotyp, že když havíř vyleze z dolu, tak chce ten svůj „gambáč“, a ne nějaký craft beer. Sás souhlasí, že jeho pivo je úspěšné hlavně mimo Sokolov.
Kouzlo Permonu je i v tom, že jsou tam vlídní. „Jsme rádi, že pivečko znáte,“ říká mi servírka v místním výčepu, když si řeknu o „svůj“ stout coby host, kterého nezná.


Na jednom místě
809 pivovarů
12.028 piv
8.737 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Pivovaru Permon
Sokolovský pivovar PERMON má denní výstav 1500l. Výroba piva Permon byla zahájena v roce 2006. V roce 2011 byl pivovar modernizován a bylo mu městem Sokolov uděleno právo várečné. Kromě stáčení do již tradičních speciálních pivních 1l PET lahví byla instalována automatická stáčecí linka na skleněné lahve. To umožnilo rozšířit výrobu a sortiment prodeje tradičních nepasterovaných, nefiltrovaných piv o zahraniční pivní speciály. Rostoucí poptávka po pivních speciálech s požadavkem vyšší trvanlivosti a možností prodeje v běžných skladovacích podmínkách je umožněna využitím nově instalované moderní technologie. Tato technologie umožňuje uspokojit poptávku po pivu PERMON také nad rámec regionu a pro export.
Výroba piva PERMON se trvale snaží navázat na tradici pivovarnictví na Sokolovsku. Technické řešení výrobní technologie všech tří pivovarů důsledně vycházelo z historických pramenů a pivovary byly konstruovány podle řemeslných podkladů tak aby se pivo mohlo vařit tradičním způsobem podle osvědčených receptur na klasické varní technologii s otevřenými spilkami a dlouhodobým zráním v ležáckém sklepě s velkou kapacitou. Sokolovské pivo PERMON je vyráběno proslulou českou technologií. Je to tradiční přírodně řádně kvašené nepasterované živé pivo bez přísad. Čerstvější a kvalitnější pivo než přímo z minipivovaru totiž nikde jinde nedostanete. V pivovaru PERMON je vždy rozhodující zaměření na náročného zákazníka s důrazem na sortiment a kvalitu piva.
Zdroj:Stránky Pivovaru Permon, 2015
Více na stránkách pivovaru


Pivovar Permon |
Pivovar PERMON s.r.o. |
minipivovar s pohostinstvím |
Komenského 77 |
356 01 Sokolov |
Karlovarský kraj |
2006 |
Ing. Ladislav Sás |
Jan Rada |
1 200 hl (2014) |
+420 359 888 888 |
+420 602 610 813 |
02276186 / CZ02276186 |
www.pivopermon.cz |
permon@pivopermon.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.