

Na jednom místě
929 pivovarů
16.916 piv
10.297 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Minipivovaru Parník
První Přerovský minipivovar PARNÍK byl uveden do provozu v březnu 2009. Celý objekt, ve kterém se minipivovar, restaurace a pivnice nachází, byl dříve součástí opraven automobilů. Jehož vzhled připomíná tvar lodi-parníku. Pivo je vyráběno proslulou českou technologií s použitím tradičních surovin, tj. sladu, chmele, pivovarských kvasnic a vody. Kapacita celého zařízení je přibližně 9000 hl piva ročně. Zásoba ležáckých tanků čítá 24tisíc ½ litrů piva!
Vaříme piva 11°NÁMOŘNÍK, 12°KAPITÁN, 13°PIRÁT. Letos je to tmavý vánoční 16° ADMIRÁL. Vařené druhy piva jsou podávány přímo v restauraci a pivnici. Veškeré vyráběné pivo se podává jako tzv. "kvasnicové nefiltrované", tedy mírně zakalené. Zákal je tvořen pivovarskými kvasinkami, které jsou u běžného piva odstraňovány filtrací. Přitom právě kvasinky obsahují značné množství vitamínů a ostatních látek, které příznivě působí na lidský organismus a jejich přítomnost je právě tou výjimečnou vůní a chutí našeho piva.
Vlastní výroba piva je poměrně složitý proces, který v podstatě sestává ze tří hlavních fází. První fáze výroby probíhá ve varně, která je součástí interiéru restaurace. Při ní dochází nejprve pomocí vhodně volených teplot k rozštěpení škrobu obsaženého ve sladu. Následuje oddělení mláta ve scezovací kádi a povaření s chmelem, čímž vzniká tzv. mladina. Celá várka trvá asi 12 hodin. Následuje ochlazení asi na 6° Celsia. Mladina se přečerpá do spilkových nádrží /kvasného tanku/, přidají se pivovarské kvasinky a to je počátek druhé fáze hlavního kvašení, která trvá cca 7 dní. Po ukončení hlavního kvašení se mladé pivo předává do ležáckého tanku, ve kterém probíhá závěrečná fáze výroby, dokvašování neboli zrání piva. Doba zrání závisí na původní stupňovitosti, u 12% piva se pohybuje okolo 3-6 týdnů. Po ukončení dokvašování se pivo čepuje z ležáckého tanku jak na restauraci tak v pivnici. Na zdraví!
Zdroj:Stránky Minipivovaru Parník, 2015
Více na stránkách pivovaru


Minipivovar Parník |
Minipivovar Parník s.r.o. |
restaurační minipivovar |
Tovární 1021/5 |
750 02 Přerov |
Olomoucký kraj |
2009 březen |
Mgr. Bc. Michal Böhm |
Bc. Richard Antl |
Richard Vetyška |
+420 778 961 774 |
62361449 / CZ62361449 |
www.parnikpivovar.cz |
info@parnikpivovar.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.