Historie a současnost Minipivovaru Parník

První Přerovský minipivovar PARNÍK byl uveden do provozu v březnu 2009. Celý objekt, ve kterém se minipivovar, restaurace a pivnice nachází, byl dříve součástí opraven automobilů. Jehož vzhled připomíná tvar lodi-parníku. Pivo je vyráběno proslulou českou technologií s použitím tradičních surovin, tj. sladu, chmele, pivovarských kvasnic a vody. Kapacita celého zařízení je přibližně 9000 hl piva ročně. Zásoba ležáckých tanků čítá 24tisíc ½ litrů piva!

Vaříme piva 11°NÁMOŘNÍK, 12°KAPITÁN, 13°PIRÁT. Letos je to tmavý vánoční 16° ADMIRÁL. Vařené druhy piva jsou podávány přímo v restauraci a pivnici. Veškeré vyráběné pivo se podává jako tzv. "kvasnicové nefiltrované", tedy mírně zakalené. Zákal je tvořen pivovarskými kvasinkami, které jsou u běžného piva odstraňovány filtrací. pivovarPřitom právě kvasinky obsahují značné množství vitamínů a ostatních látek, které příznivě působí na lidský organismus a jejich přítomnost je právě tou výjimečnou vůní a chutí našeho piva.

Vlastní výroba piva je poměrně složitý proces, který v podstatě sestává ze tří hlavních fází. První fáze výroby probíhá ve varně, která je součástí interiéru restaurace. Při ní dochází nejprve pomocí vhodně volených teplot k rozštěpení škrobu obsaženého ve sladu. Následuje oddělení mláta ve scezovací kádi a povaření s chmelem, čímž vzniká tzv. mladina. Celá várka trvá asi 12 hodin. Následuje ochlazení asi na 6° Celsia. Mladina se přečerpá do spilkových nádrží /kvasného tanku/, přidají se pivovarské kvasinky a to je počátek druhé fáze hlavního kvašení, která trvá cca 7 dní. Po ukončení hlavního kvašení se mladé pivo předává do ležáckého tanku, ve kterém probíhá závěrečná fáze výroby, dokvašování neboli zrání piva. Doba zrání závisí na původní stupňovitosti, u 12% piva se pohybuje okolo 3-6 týdnů. Po ukončení dokvašování se pivo čepuje z ležáckého tanku jak na restauraci tak v pivnici. Na zdraví!
Zdroj:Stránky Minipivovaru Parník, 2015


Více na stránkách pivovaru

Minipivovar Parník

Kdy:13.10.2020do:CovidObec:PřerovZdroj:Minipivovar Parník

Vážení hosté, děkujeme za přízeň v tomto roce. Bohužel musíme opět proti své vůli zavřít. Rádi Vám budeme v tomto období připravovat pokrmy a naše piva v pet lahvích s sebou.
Polední menu osobní odběr: objednávat a vyzvednou si můžete opět ze zadního vchodu restaurace od 11.00h - do 14.00h
Polední menu rozvoz: pro Přerově zdarma s bjednávkou nad 250,- volat můžete od 8.00h do 10.00h
Odpolední nabídka jídel: osobně si můžete vyzvednout vámi vybraná jídla Po - Pá od 14.00 do 18.00h
Aktuální nabídku jídel najdete na našem Facebooku a stránkách www.parnikpivovar.cz
Objednávky na tel.čísle: +420 602 63 63 83

Naše nabídka piv v pet lahvích:
1,5 l Námořník - světlý ležák 80,-
1,5 l Kapitán - světlý ležák 85,-
1,5 l Pirát - polotmavé silné pivo 95,-
Novinka 1 l Bohemia 1841 - světlý ležák 60,-