Historie a současnost pivovaru Moravia

Původní pivovar Moravia (zal. 1898) stával v místech mezi ulicemi Kotlářská a Dřevařská a v době svého vrcholu vařil asi 200 tisíc hektolitrů piva ročně, což z něj dělalo druhý největší pivovar v Brně. Jednalo se převážně o dobu první republiky, která přála rozvoji pivního průmyslu. Ke specialitám pivovaru Moravia ve dvacátých letech minulého století patřilo čtrnáctistupňové světlé exportní pivo Zlato Moravy a šestnáctistupňové speciální tmavé pivo Bavaria. MoraviaPivovar však dostihla hospodářská krize v roce 1933 a byl nucen výrobu zastavit, později v roce 1943 došlo k fúzi se starobrněnským pivovarem a došlo k definitivnímu zániku, kdysi slavné značky pivovaru Moravia.

Nikdo už dnes nezjistí, jak pivo Moravia před sto lety chutnalo. Pivovar samotný byl navíc bohužel kompletně srovnán se zemí a zůstala po něm jen správní budova paláce Morgensternových a budova tehdejší sladovny, která se částečně dochovala. Můžeme si tak jen domýšlet, na základě historických fotografií a útržkovitých informací o technologickém vybavení, jaké pivo zde tehdy vyráběli. Odkaz však neznamená nalezení původní receptury piva Moravia v podlaze sladovny. Ostatně ani sto let stará receptura by nám rekonstrukci chuti neumožnila - suroviny i technologie pro výrobu piva se od té doby značně změnily.

V roce 2016 (po 118 letech), byla značka PIVOVAR MORAVIA obnovena v již zmíněné původní budově sladovny na Kotlářské a v září 2017 zahájena výroba v Brně-Medlánkách s maximální kapacitou 9 000 hl/rok zlatavého moku. Hned na počátku jsme si zadali jasný cíl – vařit výborná, chuťově zajímavá spodně kvašená piva, tzv. ležáky. A samozřejmě nejen vařit, ale také nabízet milovníkům tohoto zlatavého moku k uhašení žízně a prožitkům ve chvílích pohody při posezení s přáteli nad orosenou sklenicí našeho řemeslného piva. Proč řemeslného? Protože u nás vše děláme poctivě, s řemeslným umem, dovedností a úctou k tradici. A přesto, že tradice je pro nás zavazující, chceme vyrábět piva, kterou budou nad ostatním svým charakterem vynikat. Tedy piva zajímavá, ke kterým se budete rádi vracet.
Zdroj:Stránky Pivovaru Moravia, 2020


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Moravia

Kdy:dle dohodyObec:Brno-VeveříZdroj:Pivovar Moravia

Prohlídka pivovaru, komentovaná ochutnávka piv - konzumace piva po celou dobu zdarma, dárek pro každého účastníka (3x lahev piva Moravia 0,75 l).

Cena 400,- Kč / osoba

Termín a počet osob po individuální dohodě na kontaktních telefonních číslech. Délka komentované ochutnávky a prohlídky max. 120 minut.

Aktualizováno: před 6 lety

Zakladatel genetiky má své vlastní pivo

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:Brněnský deníkAutor:Michal Hrabal

Dvě stě let uplyne v červenci od narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Mendelova univerzita v Brně ve spolupráci s pivovarem Moravia uvařila Mendelbier. První várka je už stočená a v prodeji je od pátku.

Zajímavostí speciálu je přidání netypického žitného sladu. „Dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů," uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě univerzity, který recepturu dozoroval.

Mendelova univerzita už několik let vychovává sládky. Ti se na škole naučí vařit pivo díky zkušebnímu pivovaru. Mendelbier uvařili už potřetí.

„Zatímco v minulých letech se Mendelbier vařil spíše ojediněle ke slavnostním příležitostem, letos bude k dostání po celé léto. Zajímavostí je, že hned vedle někdejšího klášterního pivovaru na Starém Brně Mendel svoje epochální objevy učinil. To je pro nás inspirací," poznamenal mluvčí univerzity a pivovarský historik Filip Vrána.

Sládek Moravie Martin Hrubeš použil slad plzeňský, caramunich a žitný. „Při vaření tohoto ležáku jsme vycházeli z českých chmelů Premiant a Žatecký poloraný červeňák, hořkost u Mendelbieru dosahuje třiceti jednotek na stupnici IBU, což je vyvážené a spíše hořčejší pivo," řekl vrchní sládek pivovaru Moravia Martin Hrubeš.

Mendelbier je stočený do sudů i lahví, na jejichž etiketách je vyobrazen Mendel i s luskem hrášku.

Mendelovo pivo bude v roce 200. výročí narození vědce k dostání celé léto

Publikováno:před rokemZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

V brněnském pivovaru Moravia vytvořili ve spolupráci s Mendelovou univerzitou speciální pivo věnované zakladateli genetiky Gregoru Johannu Mendelovi. Recepturu uvařili už potřetí, dosud ale byla vždy k dostání pouze v omezeném množství. V roce 200. výročí narození slavného vědce bude Mendelbier k dostání celé léto. V tiskové zprávě o tom informovala Mendelova univerzita.

Zajímavostí speciálu je přidání netypického žitného sladu. „Ten dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů," uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě MENDELU, který recepturu dozoroval.

Sládek pivovaru Moravia Martin Hrubeš použil slad plzeňský, caramunich a žitný. „Při vaření tohoto ležáku jsme vycházeli z českých chmelů Premiant a Žatecký poloraný červeňák, hořkost u Mendelbieru dosahuje třiceti jednotek na stupnici IBU, což je vyvážené a spíše hořčejší pivo," popsal Hrubeš.

Mendelbier je stočený do sudů i lahví, na jejichž etiketách je vyobrazen Mendel i s hrachovým luskem, v prodeji bude od pátku 27. května. V prodeji bude všude tam, kde nabízejí ostatní produkty pivovaru Moravia, tedy na devíti místech nejen v Brně, ale například i v Hradci Králové nebo Velké Bíteši.

Pivovar Moravia a Lucky Bastard posiluje svůj tým

Publikováno:před 2 letyZdroj:PR Deník

Po roční externí spolupráci (od 12/19) se Martin Hrubeš stal stálým členem týmu sládků.
Martin Hrubeš, je technolog a sládek s 30letou praxí. Sládkovské řemeslo se učil od předních českých sládků. ( mj. M.Heide, J. Tolar, J.Šuráň, V Černohorský, M. Valenta). V posledních 10-ti letech se věnoval převážně pivovarským projektům v zahraničí (Austrálie, Nový Zéland, Rusko…) Svoje zkušenosti s Českým ležákem a „Ejly“ plně zhodnotí v projektu firmy Czech Craft Beers a.s., která hodlá na trhu, v segmentu řemeslných piv, dále posilovat, a aktuální složitou situaci v souvislosti s virem COVID 19, hodlá využít k další expanzi. Stávající vrchní sládek Jan Grmela se přesune na pozici obchodního sládka.

"Vzhledem k rostoucí poptávce po našich pivech a zvyšujícímu se výstavu, vidím nutnost těchto změn, z důvodu zachování charakteru našich piv. Současně získáme více prostoru, pro péči o naše zákazníky za účelem zvýšení kvality a stability piv na čepu.“ Sdělil Martin Šibal – předseda představenstva Czech Craft Beers a.s.

Studenti z Mendelovy univerzity mají vlastní pivo. Dvanáctku Mendelbier

Publikováno:před 3 letyZdroj:Brněnský deníkAutor:Petra Šebková

Na začátku semestru a nového akademického roku přivítali na Mendelově univerzitě studenty speciálním pivem. Uvařili ho v pivovaru Moravia, který s univerzitou spolupracuje. Na jeho přípravě se podílel i bývalý student univerzity Jan Grmela, který je vrchním sládkem skupiny Czech Craft Beers.

Recepturu nového piva dozoroval vedoucí Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě MENDELU Tomáš Gregor. Pivo je podle něj zajímavé přidáním žitného sladu. „Ten dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů," vysvětlil Gregor.

Nejen studenti budou moci pivo ochutnat v několika brněnských restauracích. Další várka speciálního zlatého moku se bude vařit podle zájmu.

Na univerzitě se dá umění přípravy piva také studovat. Už několik let tam vychovávají budoucí sládky, kteří mají k dispozici i zkušební pivovar.

Pivní Medlánky podruhé aneb pěnivý exkurs do historie

Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovar MoraviaAutor:Tomáš Černý, PR

Pivovar Moravia sídlící v Medlánkách na Kytnerově ulici sice vznikl až v roce 2016, ovšem historie piva s patriotickým názvem Moravia sahá mnohem dále. Původní „Akciová společnost Moravia“ byla založena již v roce 1898 a největšího rozkvětu se těšila ve dvacátých až třicátých letech minulého století. V té době s produkcí až 200 000 hl/rok dokonce patřila k největším pivovarům na Moravě a šlapala na paty i Prvnímu brněnskému akciovému pivovaru (pozdější Starobrno).

Pod prvorepublikovou A. s. Moravia tehdy patřilo i několik menších pivovarů a sladoven – např. v Brně-Jehnicích, Lomnici u Tišnova, Rajhradě či Sokolnicích. Doba hospodářské krize a války však pro všechny tyto subjekty znamenala zánik a ukončení výroby. Naštěstí Češi ani Moravané dobré pivo pít nezapomněli, a tak od počátku tohoto tisíciletí nastává boom malých pivovarů a návrat k řemeslné výrobě zlatavého moku: kromě Moravie na tradici pivovarnictví navázali i ve výše zmíněných obcích.

Slavnou historii se rozhodli připomenout pořadatelé II. Medláneckého pivního festivalu. V sobotu 5. září 2020 se na dvoře Společenského centra Sýpka sejde pět malých pivovarů, které v období První republiky patřily do společné pivovarské rodiny: kromě hostitelské Moravie představí svá řemeslná piva také pivovar Jehnické pivo, Genius Noci z Lomnice, Duck&Dog z Rajhradu a Panský pivovar Sokolnice. Speciální statut na tomto žíznivém historickém setkání bude mít šestý účastník – pivovar Lucky Bastard, zaměřený pouze na „trendy“ svrchně kvašená piva. Ten sice vznikl až v roce 2013, ovšem s domácí Moravií patří do skupiny Czech Craft Beers.

Pivní festival 5. září začne v 11 hodin, kromě desítek různých druhů piv bude možno vychutnat si také dobroty připravené Pivovarskou restaurací Moravia a nechybět bude hudební doprovod v čele se skupinou „Lehká noha“.

Brněnský pivovar Moravia zvyšuje svou kapacitu na 9000 hektolitrů

Publikováno:před 5 letyZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Brněnský minipivovar Moravia v tomto týdnu pracuje na zvýšení své výrobní kapacity ze současný 6000 hektolitrů ročně na 9000 hektolitrů. ČTK to řekl vrchní sládek pivovaru Jan Grmela. "S touto možností jsme počítali už od začátku, máme na to nastavené prostory. V tomto týdnu montujeme pět nových tanků, do jednoho tanku se vejde 6000 litrů, tedy 12.000 piv," upřesnil Grmela.

Na rozšíření kapacity začali v Pivovaru Moravia pracovat už na začátku června, kdy bylo jasné, že poptávka rychle dožene současnou kapacitu minipivovaru. Maximální kapacita 9000 litrů bude muset pivovaru nějakou dobu stačit. I kdyby totiž poptávka dál rostla, v současných prostorách už pro další tank není místo. "Znamenalo by to postavit nový pivovar, a to rozhodně nebude aktuální dřív než za dva roky," dodal Grmela.

Pivovar Moravia je součástí brněnské pivovarnické skupiny Czech Craft Beers. Do skupiny patří i značka Lucky Bastard. Skupina v současnosti zaměstnává osm lidí.

Skupina investorů buduje síť minipivovarů. Začíná v Brně...

Publikováno:před 6 letyZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Michal Šenk

● Czech Craft Beers (CCB) rozjela výrobu na druhém místě v Brně, brzy se má počet minipivovarů CCB znásobit.
● Za projektem stojí také bývalý majitel firmy Valosun Martin Šibal.
● CCB má zatím ambice hlavně v regionu, výhledově ale myslí i na export.

Společnost Czech Craft Beers (CCB) zahájila v Brně-Medlánkách provoz nového minipivovaru. Pod obnovenou značkou Moravia s kořeny sahajícími až do 19. století připravila první várky spodně kvašených piv. Nový pivovar s kapacitou výroby až 6000 hektolitrů piva ročně, která by se měla příští rok ještě o třetinu navýšit, je v krátké době už druhou, a ne poslední investicí CCB na domácím pivním trhu.

Letos na jaře obchodní partneři Martin Šibal, Jiří Sojka a Jan Grmela vstoupili do jiného brněnského minipivovaru Lucky Bastard, sídlícího v Kotlářské ulici. "Brzy chceme přidat další pivovary v Brně, ale i v širším regionu. Půjde v krátké době o tři až čtyři další projekty," říká Grmela, který má v CCB na starosti výrobní část. Dříve pracoval v oblasti IT, při zaměstnání jako hobby vařil pivo, následně vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou a nyní je vrchním sládkem skupiny. Sojka je mimo jiné majitelem sítě restaurací Zelená kočka a ve firmě má na starosti vše, co se týká obchodu. Šibal, známý jako někdejší majitel výrobce potravinových doplňků Valosun, je pak hlavním investorem celého projektu.

Původní pivovar Moravia stával od konce 19. století mezi ulicemi Kotlářská a Štefánikova. Právě v místech, kde dnes sídlí pivovar Lucky Bastard. Počátkem 20. století vařila Moravia se svými dalšími filiálkami v Rájci a Jehnicích kolem 200 tisíc hektolitrů piva ročně, což z ní dělalo druhý největší pivovar v Brně. Po dopadech hospodářské krize ale v roce 1933 zavřela, následně došlo k fúzi se starobrněnským pivovarem a značka Moravia zanikla. Oživla teď jako pokračování rozmachu značky Lucky Bastard. Jenže i z kapacitních důvodů ji bylo třeba usadit jinde než v jejím původním domově.

Postavit pivovar v podstatě na zelené louce, jako se to stalo nyní v Medlánkách, vyjde na sumu kolem deseti až dvaceti milionů korun. "S Moravií se teď budeme brzy pohybovat na hranici toho, co je ještě minipivovar, tedy limitu deseti tisíc hektolitrů ročně. Varna a tanky jsou moderní automatizované technologie, které umožňují dodržovat co nejmenší rozdíly v jednotlivých várkách," upozorňuje Grmela. "Také tu máme takovou zajímavost, že se nám nekouří z komína, ale veškeré výpary jsou svedeny do kanalizace, protože jsme v lokalitě husté zástavby rodinných domů a je to vůči okolí šetrnější," dodává sládek.

Moravia i starší Lucky Bastard mají ambici oslovit zatím jen Brno. Panenský ležák nebo výčepní desítka Jošt, tedy značky Moravie, mají i proto etikety a celý svůj marketing postavený na brněnském hantecu. Celá skupina dnes svými pivy zásobuje zatím jen asi patnáct restaurací a hospod, zároveň jsou ale její výrobky k dostání v obchodní síti Globus, Makro či Brněnka. S rostoucím počtem pivovarů, kdy bude možné více využívat propojení celého byznysu, vidí Czech Craft Beers příležitosti i pro export − nejprve do Bratislavy či Vídně.

Momentálně v CCB pracuje dvanáct lidí. Příští rok by první dva pivovary ve skupině měly dosáhnout souhrnného obratu kolem 30 milionů korun.

Počet minipivovarů v tuzemsku stále mírně roste. Jejich oborový svaz odhaduje, že je v Česku více než 350 minipivovarů. Po boomu posledních let ale některé začínají narážet na svou neekonomičnost a končí, případně se naopak svým úspěšným rozvojem přesouvají z kategorie minipivovarů do kategorie standardních průmyslových pivovarů.

Popularita minipivovarů ale podle vedení CCB neklesá. Poukazuje přitom na situaci v západní Evropě nebo v USA, kde menší pivovary zaujímají nikoliv jednotky procent trhu, jako je tomu v Česku, ale mnohde i dvě desítky.

Czech Craft Beers otevřela v Brně-Medlánkách nový minipivovar

Publikováno:před 6 letyZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Společnost Czech Craft Beers, a.s. otevřela v Brně-Medlánkách nový minipivovar. Náklady na nákup technologie a adaptaci areálu se pohybují v milionech korun. Firma bude v Medlánkách vyrábět spodně kvašená piva pod značkou Moravia, která se v Brně vařila naposledy v první polovině 20. století. Majitelé Czech Craft Beers chtějí v podobných projektech pokračovat a stavět další pivovary. Zástupci společnosti to dnes řekli novinářům.

Medlánecký minipivovar bude jedním z nejmodernějších v České republice. Podle sládka Jana Grmely bude většinu procesů výroby možné řídit počítačem. Skupina Czech Craft Beers v Brně provozuje i minipivovar Lucky Bastard, který dělá svrchně kvašená piva. Nový minipivovar má v současné době kapacitu 6000 hektolitrů ročně s předpokládaným navýšením na 9000 hektolitrů v polovině příštího roku. Tím se medlánecký pivovar stane jedním z největších minipivovarů v regionu, přiblíží se tak hranici průmyslového pivovaru.

Na jihu Moravy je nyní kolem 50 minipivovarů a další vznikají. Nová skupina se přesto konkurence nebojí. "Pokud se podíváme na trh českého řemeslného piva, vidíme zde velký podíl restauračních pivovarů, které své pivo ven nabízejí jen minimálně a vaří zejména pro svoji pivnici. To je případ i samotného Brna, kde sice v současnosti funguje pivovarů hned několik, nicméně jen dva jsou zaměřeny čistě na výrobu piva na prodej mimo svůj podnik," uvedl k situaci na trhu obchodní ředitel Czech Craft Beers Petr Měcháček. Podle něj je stále na českém trhu velký prostor pro přesun konzumentů od velkých značek k menším pivovarům. Počet minipivovarů v tuzemsku každoročně roste. Jejich oborový svaz odhaduje, že už jich je více než 350. Na samotné jižní Moravě se vaří pivo ve zhruba 50 minipivovarech, z toho asi pětina z nich je na území Brna, tři například v Tišnově.

Minipivovary v Česku také zanikají, podle odborníků jde přibližně o jeden na 30 nově vzniklých, některé se také přesouvají dalšími investicemi do kategorie průmyslových pivovarů nad hranici 10.000 hektolitrů výstavu ročně. Skupina Czech Craft Beers do budoucna plánuje otevřít další minipivovar v blízkém okolí Brna a ještě jeden větší, než je ten medlánecký. "Konkrétnější, vzhledem k probíhajícím jednáním, prozatím být nemůžeme. Finančně se pohybujeme v řádu vyšších desítek milionů korun, které bychom rádi investovali do rozvoje pivovarnictví v Jihomoravském kraji," doplnil jeden z investorů pivovarského projektu Martin Šibal.

Pivo Moravia? V Brně je znovu začali vyrábět

Publikováno:před 6 letyZdroj:Deník.czAutor:Eliška Gáfriková

Legenda se vrací. Milovníci piva si po desetiletích mohou znovu smočit rty v Moravii. Pěnivý mok pod značkou legendárního brněnského pivovaru, který zanikl ve třicátých letech minulého století kvůli hospodářské krizi, nově vyrábí brněnská skupina Czech Craft Beers. Obnova původních areálů nebo návrat výroby zaniklých jihomoravských značek zažívají v současnosti boom.

Pivo značky Moravia společnost oficiálně představila na konci dubna, od příštího týdne je lidé najdou v restauracích Zelená kočka. „Moravii vaříme jako desítku a dvanáctku. Receptura je naší interpretací dobrého českého ležáku, nevaříme tedy podle nějakých historických receptů," uvedl za Czech Craft Beers Martin Zajíček, který zároveň vede podniky Zelená kočka. Záměrem společnosti je obnovit tradici. Na etiketách lahví Moravie bude i text v brněnském hantecu.

Pivo Moravia momentálně vzniká v prostorách bývalého stejnojmenného pivovaru, kde nyní vaří minipivovar Lucky Bastard. Ten se v uplynulých měsících stal součástí Czech Craft Beers. Lucky Bastard se proslavil výrobou svrchně kvašených piv. „Bude je vyrábět i nadále, pro Moravii je vyčleněný nový minipivovar, který vzniká v Medlánkách. Hotový má být koncem letních prázdnin. První pivo uvařené v Medlánkách lidé ochutnají začátkem září. Medlánecký pivovar vyrobí asi devět tisíc hektolitrů piva ročně, což je dvakrát víc, než vaří Lucky Bastard," popsal majitel posledně jmenované firmy Jan Grmela. Pivovar v Medlánkách má stát pětatřicet milionů korun a na rozdíl od historických objektů bude bez komína. Speciální technologie totiž omezí výpary do okolí.

Kromě pivovaru v Medlánkách chce společnost v dalším roce otevřít ještě další minipivovary, aby nabízela pestrou škálu značek. Konkrétní místa ale zatím její vedení prozradit nechce. Nynější počet pivovarů v kraji, sedmačtyřicet, se tak znovu rozšíří.

Původní pivovar Moravia vznikl na konci devatenáctého století. „O vznik se zasloužili bratři Samuel a Bernhard Morgensternové. Pivovar se řadil k největším na Moravě, na konci století vyráběl téměř pětaosmdesát tisíc hektolitrů piva ročně," uvádějí na internetové encyklopedií Brna historičky Hana Jordánková a Miroslava Menšíková. Pivovar bratři doplnili k už stojící sladovně.

Historicky největší úspěchy zažil ve dvacátých letech minulého století. „Pivovar měl tehdy výstav přes sto tisíc hektolitrů. Hodně nepříznivě na něj dopadla hospodářská krize ve třicátých letech. Výstav klesal a zadlužení rostlo. V roce 1933 výroba piva skončila," uvedl na stránce Pivovary.info novinář a nadšenec věnující se historii pivovarů Filip Vrána.

Obnovování zaniklých pivovarů je v posledních letech na jižní Moravě trend. Chystají se k tomu například v Sokolnicích na Brněnsku. O záměru už Brněnský deník Rovnost informoval. Otevření zdrželo čekání na stavební povolení, první pivo majitel nabídne nejdřív v červnu.

Před dvěma lety obnovili tradici vaření piva v areálu Hostanu. Nyní tam funguje Znojemský městský pivovar. „Produkty si lidé chválí. Ve Znojmě jsme nově spolupracovali na vzniku pivovarského muzea. Kromě piva nabízíme návštěvníkům města také exkurzi do výroby," zmínil ředitel Miroslav Harašta. Pivovar se zaměřuje na klasické ležáky plzeňského typu, pro různé příležitosti vaří i speciály. Speciální jedenáctku nabídne třeba v červnu na znojemských Pivních slavnostech.

Minipivovarů je na jižní Moravě v současnosti čtyřiatřicet.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.30.05.2022 07:569