Historie a současnost pivovaru Libertas

Jsme pivovarníci, kteří usilují o dokonalost.
V centru našeho zájmu je pivo. Ani řemeslné, ani průmyslové, prostě dokonalé pivo.
Respektujeme a navazujeme na tradici našich předků – pivovarníků, kteří udělali z naší země jednu z pivovarských velmocí. Nechceme zůstat ve stínu minulosti, věříme v inovace a neustálé hledání nových možností.
Věříme, že pouze nejlepší suroviny, dokonalá technologická kázeň a umění našich sladovníků jsou zárukou dokonalého piva.
Věříme v různorodost, nepředvídatelnost biochemických procesů při pivovarvýrobě piva, která nám přináší nekonečnou inspiraci.
Věříme v charakter našeho piva utvářeného autenticitou, transparentností a vizí těch, kdo ho vaří.
Věříme, že dokonalé pivo může udělat každý moment vašeho života ještě lepším.
My jsme LIBERTAS.


Technologie
Srdcem našeho pivovaru je dvounádobová varna o objemu 25 hl vyrážené mladiny, která umožňuje dekokční i infuzní vaření, od slabých letních Ale až po 24 % BarleyWine.
Kvašení a zrání piva probíhá v CK tancích, kdy poloměr a výška tanků zaručuje optimální podmínky pro naše kvasnice.
Každý tank je opatřen vrchním průlezem, který umožňuje sbírání kvasné deky. Pivovar je vybaven pro stáčení piva do KEG sudů a skleněných lahví.
Ve strojovně pivovaru najdete plynový vyvíječ páry sloužící k ohřevu varny a propařování pivovarské technologie.
Vzduchový kompresor a vyvíječ dusíku, který je používaný jako tlačný plyn v pivovaru, zabraňuje oxidaci piva při výrobě a stáčení.
Dodavatelem technologie je společnost Czech Brewmasters s.r.o.
Zdroj:Stránky Akciového pivovaru Libertas, 2020


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Libertas

Kdy:po domluvěObec:ÚvalyZdroj:Akciový pivovar Libertas

Prohlídka pivovaru s degustací trvá cca 30 minut. Ochutnáte minimálně 3 vzorky našeho piva a obdržíte pivní sklenici Brusel s naším logem. Cena 150 Kč

Prohlídka pivovaru s degustací premium stojí 300 Kč. Na prohlídku si vyčleňte cca 60 minut. Ochutnáte minimálně 6 vzorků piva a něco k zakousnutí. Domů si odnesete sklenici Brusel s naším logem.

Staňte se sládkem Libertasu a seznamte se všemi surovinami a technologií výroby piva.
Projděte kompletním procesem vaření jedné várky a ochutnejte všechna naše piva. Zážitek stojí 5.000 Kč pro skupinu maximálně 3 osob starších 18 let. V ceně je celodenní občerstvení, konzumace piva a pivní sklenice Brusel s naším logem.

Po individuální domluvě.

Prohlídky pivovaru probíhají v časech:
● Středa 15:00
● Čtvrtek 15:00 a 18:00
● Pátek 15:00 a 18:00
● Sobota 15:00, 16:00 a 18:00
● Neděle 15:00 a 16:00

Aktualizováno: před 3 lety

Liberats: Objevte skvělou chuť plného a hořkého ležáku

Publikováno:před 22 dnyZdroj:Luxus.cz

Akciový pivovar LIBERTAS byl založen třemi kamarády, které spojila vášeň pro dokonalé pivo a zúročili své dlouholeté zkušenosti z oblasti pivovarnictví, gastronomie a obchodu. Nyní je pivovar vlastněný komunitou 287 akcionářů, pivních nadšenců, kteří spoluutvářejí budoucnost svého pivovaru.

V pivovarském výčepu můžete ochutnat stálice portfolia, sezónní speciály nebo výsledky kooperačních várek. Vše vždy perfektně ošetřeno a načepováno do vychlazených sklenic pro daný pivní styl. Kvalita a dokonalá péče o pivo je zde na prvním místě.

V pivovaru Libertas o sobě říkají: „jsme pivovarníci, kteří usilují o dokonalost“.

V pivovaru Libertas o sobě říkají: „Při výrobě používáme nejlepší dostupné suroviny, slad, chmel slisovaný do pelet, ovoce, vše v přírodní podobě nijak chemicky upravené. Věříme, že dokonalá technologická kázeň, umění a šestý smysl našeho sládka Roberta „Boba“ Fraňka nás může přiblížit k dokonalému pivu.

U nás v pivovaru máme nejraději ležáky. Sladové, pořádně nachmelené a s vysokou pitelností. Zatím jich máme v portfoliu pět a ke každému přistupujeme velmi individuálně. Jsme nadšení, že můžeme pokračovat v tradici českého ležáku vybudovanou generacemi našich předchůdců. Ležáky jsou prostě naše chlouba a hrdost.

Druhou naší vášní jsou silná piva dozrávající na dřevě. K „Barrel Ageing“ přistupujeme zcela bez kompromisů, tím nejpracnějším, nejdelším a nejnákladnějším způsobem. Pro dozrávání používáme pouze dřevěné sudy a do piva po dozrání přidáváme čerstvě rozkvašené kvasnice, které zajistí nasycení piva přírodním CO2.

Máme sudy od skotské whiskey, přes bourbony, rumy, koňak, kalvádos a grappu. Na výsledek si musíme vždy počkat minimálně rok. Letos na podzim půjde do prodeje ročník 2020. Imperial Stout, Barley Wine a Imperial red Ale, které strávily v sudech 18 měsíců a více. Barrelu Ageing bychom se chtěli věnovat ještě více. Více zajímavých sudů, více pivních stylů, je to pro nás velká inspirace.

Třetí oblastí našeho zájmu jsou světové pivní styly. Ke každému pivnímu stylu se snažíme mít pragmatický přístup. Vždy se snažíme dodržet klíčové parametry daného stylu, čerpat z historie, ale zároveň doplnit něco vlastního. Máme v portfoliu různé druhy piv typu Ale, od IPA až po Sour Ale. Od otevření v září 2019 jsme uvařili 23 pivních stylů, takže patříme mezi konzervativnější pivovary, co se týká šíře portfolia. Neženeme se za kvantitou, ale snažíme se každý, pro nás nový pivní styl nejdříve perfektně zvládnout, než se pustíme do nějakých experimentů, jako je například naše kooperační várky s pivovary Chroust, Hauskrecht nebo Raven.“

Na jaře 2022 probíhá rozšíření varní a kvasné kapacity pivovaru, Barrel Aging se rozrostl na více než 50 dřevěných sudů. Probíhají také investice do oblasti efektivity a automatizace ve výrobě. Takže na letošní letní sezónu a ty nadcházející jsou v pivovaru velmi dobře připraveni.

Covid přežil, teď pivovar Libertas přibírá akcionáře

Publikováno:před rokemZdroj:Týdeník HrotAutor:Pavel P. Novotný

Tuzemské minipivovary se většinou s covidem popasovaly dobře. Najely na rozvoz i prodeje v řetězcích. Úvalský Libertas teď prodává akcie za 20 milionů a chystá se na výčepy v Praze.

Nebylo to nejšťastnější načasování. Úplně nový minipivovar na dostřel od hlavního města, v Úvalech u Prahy, se naplno rozjel na konci roku 2019, ačkoli ho parta místních kamarádů chystala od roku 2016. Avšak když už moderní provoz nedaleko trati v srdci Úval začal chrlit do světa své ležáky i pivní světové speciály, přišel covid. Lidé přestali chodit, hospody zavřely a jejich pivní pípy na dlouhé měsíce většinou vyschly.

„Náš e-shop, výčepní okénko a podpora lidí z okolí nám nakonec pomohly tak, že loňský rok byl pro nás lepší, než jsme čekali. První rok jsme plánovali konzervativně vystavit 1500 hektolitrů piva, nakonec to bylo kolem dvou a půl tisíc. Věřím, že nebýt covidu, bylo to ještě výrazně lepší,“ popisuje na větrné prostorné zahrádce jeden z majitelů a šéfů v jedné osobě Roman Martinák.

„Díky covidu jsme měli čas investovat do digitalizace a automatizace. Byl na to klid a prostor, takže dnes jsme na tom rozhodně lépe, než bychom byli před pandemií,“ hledá na dramatickém roce 2020 i pozitiva muž, který zároveň nedaleko provozuje dva podniky – Hospodu na dobrým místě a Bistro.

Martinák pivovar založil společně s kamarády, základy projektu se píší od roku 2016. Původně bylo v plánu v Úvalech vybudovat stylový brewpub, ale nakonec původně skromnější nápad zmutoval do rozsáhlého areálu s velkou zahradou a výčepem, celkem za více než 50 milionů korun.

„To už tak bývá. Začalo to skromně, pak se nám to trochu vymklo a dnes se blížíme hranici mezi minipivovarem a malým průmyslovým pivovarem. Přitom vše vzniklo při povídání v hospodě u piva mezi partou kamarádů. Naneštěstí nás v tom podpořily i naše manželky,“ směje se s tím, že stavbu pivovaru kryli bez dotací, pouze ze svých úspor v kombinaci s bankovním úvěrem.

Mezi zakladatele pivovaru Libertas kromě úvalského hospodského Martináka patří také Jaromír Stemberg, zkušený korporátní manažer a místní účetní, zpěvák skupiny Divokej Bill Václav Bláha a ostřílení pivovarníci Robert Franěk a Jaroslav Weis.

Pestrá sorta lidí, navíc s nemalými zkušenostmi z oboru, se postarala o to, že i během pandemie pivovar dokázal rychle nastavit zajímavé obchodní vztahy. Firma, která měla loni obrat přes deset milionů korun, tak dnes například dodává i do některých řetězců v čele s Albertem, má dohodu s Rohlíkem, ale dodává také do známých pražských podniků. Úzce spolupracuje například s gastronomickou skupinou Together, takže její pivo najdete v restauracích Bruxx a Sia v centru Prahy.

„Určitě nám pomohlo, že známe to prostředí. Máme kontakty. Každý nějak přispěl do mlýna a teď se nám opravdu daří. I když nejistota je tu pořád. Nikdo neví, co bude na podzim,“ brzdí nadšení Roman Martinák. Aktuálně pivovar zaměstnává kolem deseti lidí. Stylem se prý zdejší produkce řadí k dražším, ale konzervativnějším. Piva se tu stáčejí výhradně do skla, plast nečekejte.

„Nevaříme stovky druhů piva. Snažíme se perfektně zvládnout klasické pivní styly. Máme rádi pšeničné pivo, které je jinak docela na ústupu, zakládáme si na ležácích,“ vysvětluje Martinák. V nabídce ale mají i světové styly a silná piva zrajících v dřevěných sudech například po skotské whisky.

Firma navíc před několika dny spustila prodej akcií. Získané prostředky mají pomoci s rozvojem jak samotné výroby, tak třeba i se založením vlastních výčepů v Praze. K mání je přesně dva tisíce kusů akcií v nominální hodnotě deset tisíc korun za kus. Pivovaru by na realizaci dalších plánů mohlo přitéct až dvacet milionů korun.

„Bez jakékoli reklamy máme za dva týdny prodáno přes 550 kusů, tedy více než čtvrtinu. Od začátku byl záměr vybudovat pivovar jako komunitní projekt, kde se akcionáři stanou naši zákazníci, kamarádi, lidé z okolí. Asi nelákáme investory v pravém slova smyslu, spíše nadšence do dobrého piva,“ dodává s tím, že s držením akcií se pojí i nejrůznější výhody a slevy na místní produkci.

Cílem je údajně ještě zvětšit kapacitu výroby, doplnit některé technologie, například na stáčení lahví, a celkově se přiblížit k oné hranici deseti tisíc hektolitrů za rok, což je právě ta kritická velikost, kdy už se z minipivovaru pomalu stává malý průmyslový pivovar. „Přes tu hranici už ale jít určitě nechceme. Cílem je udržet si kontakt s našimi zákazníky. Aby to bylo stále trochu osobní. Překročit tu hranici by znamenalo všechno změnit. Zvětšit areál, výrobu, firmu, výrazně posílit personál. A to není cílem,“ dodává Martinák. Nejbližšími metami jsou roční výstav piva kolem pěti tisíc hektolitrů a obrat kolem 25 milionů korun.

Pivovar Libertas vyrostl na místě betonárky, patří mezi nejzajímavější novinky na trhu

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:Vít Schmarc

V Úvalech nedaleko Prahy zahájil v roce 2019 provoz nový řemeslný pivovar, který vznikl jako projekt několika lidí spojených láskou k pivu. Díky zkušenostem sládka Roberta Fraňka se nová značka zapsala mezi nejvýraznější novinky na pivním trhu.

Pivovar Libertas vyrostl na místě bývalé úvalské betonárky, nemá tedy žádnou hlubokou várečnou tradici. Jeden z akcionářů, provozní ředitel Roman Martinák, v tom ale nevidí problém. Nový projekt sází na jednoduché hodnoty: dobře vystavěné portfolio pivních stylů, nápadité receptury a stoprocentní péči o pivo.

Z toho důvodu nenajdou zákazníci v Libertasu stálou kuchyni či kávovar. Všechno směřuje jen a pouze směrem k pivu a příjemnému sousedskému posezení na zahrádce i v nově vybudované hale, v níž je výčep spojený s varnou velkými okny. Na pozemku pivovaru občas „kotví“ food trucky, které doplňují nabídku kvalitních studených pochutin.

O kvalitu piv v Libertasu pečuje zkušený matador, sládek Robert Franěk, který je hrdý na to, že každý brand, který budoval, má jasně danou filozofii a specifický přístup. Libertas tak nabízí zákazníkům několik „edic“. Základ portfolia tvoří znamenitě odladěná česká spodně kvašená piva ležáckého typu. Milovníky moderních craftových stylů potěší nabídka piv typu Ale, ale i stále populárnější kyselá piva Berliner Weisse. A stranou očí štamgastů už zraje chlouba pivovaru, „platinová edice“ silných svrchně kvašených piv, která leží v dubových sudech prémiových destilátů, kalvádosu, koňaku a whiskey. Na trh se tyto dezertní kousky dostanou na podzim.

Na otázku, jak funguje akciový pivovar, odpovídá Roman Martinák jednoznačně: „Tady všechno klape, jak má.“ Pivní skaut jeho slova potvrzuje.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.14.06.2022 08:053