Historie a současnost Kyjovského pivovaru

Kyjovský pivovar navazuje na mnohaletou tradici vaření piva v Kyjově, jehož počátky se datují do první čtvrtiny šestnáctého pivovarstoletí a které se v různých podobách zachovalo až do šedesátých let století minulého.

Pivo vaříme dle ověřených technologických postupů z nejlepších surovin, které čeští a moravští zemědělci, sladovníci a chmelaři nabízí. Piva u nás vyrobená, jsou spodně kvašená plzeňského typu a tmavá piva bavorského typu.

Všechna naše piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná. Mají tedy přirozený jemný zákal, který tvoří zdraví velmi prospěšné kvasinky.
Zdroj:Stránky Kjovského pivovaru, 2016


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Kyjovského pivovaru

Kdy:dle domluvyObec:KyjovZdroj:Kyjovský pivovar

Zajímá Vás jak vaříme pivo? Jaké suroviny používáme?
Čeká Vás přibližně 60 minutová prohlídka našeho výrobního provozu s podrobným výkladem výroby včetně ochutnávky hotových piv přímo z tanků.

Ochutnávky s prohlídkou děláme i pro skupiny studentů v rámci vzdělávacích programů potravinářských oborů. Tyto prohlídky jsou bez degustace. Cenu a termín těchto prohlídek domlouváme individuálně.

Jak na to?
Stačí domluvit termín prohlídky na tel.: 518 614 313.
Zákazníkům s exkurzí v ceně balíčku bude termín sdělen při příjezdu na recepci.
Maximální počet osob v jedné prohlídce je 25 osob.

Cena ochutnávek s prohlídkou:
pondělí - pátek 9.00-16.00
skupiny do 5 osob: 500 Kč
skupiny 6 - 10 osob: 90 Kč/ osoba
skupiny 11 - 25 osob: 85 Kč/ osoba

pondělí - pátek 16.00-20.00, soboty, neděle a svátky
skupiny do 5 osob: 800 Kč
skupiny 6 - 10 osob: 140 Kč/ osoba
skupiny 11 - 25 osob: 130 Kč/ osoba

Aktualizováno: před 2 lety

Obnovili tradici. Pivo už zase teče proudem

Publikováno:před 3 letyZdroj:Mladá Fronta DnesAutor:Veronika Horáková

Jižní Morava je především krajem vína, kde jsou vesnice protkané uličkami s kvelbenými sklepy. Své místo si ale ve městech našly i pivovary. V Kyjově zlatavý mok vařili už od 16.století. Tradice pivovarnictví byla přerušena až v roce 1966, kdy se pivovar vzhledem ke konsolidacím zrušil. Posledních pět let ale oblíbený nápoj mnohých štamgastů v jedenáctitisícovém městě opět teče proudem. Na dlouhou tradici totiž navázal Tomáš Machalínek, který znovu otevřel kyjovský pivovar.
Vaří piva spodně kvašená plzeňského typu a tmavá piva bavorského typu. „Samozřejmě jsme chtěli navázat na tradici, i když co se týče samotné výroby, tak jsme z technologického hlediska úplně jinde,“ poznamenal Machalínek.
Sám se snažil najít co nejvíce informací o tom, jaké pivo se v Kyjově kdysi vařilo. „Moc jsem toho však nezjistil. Informací ohledně těchto věcí je skutečně málo. našel jsem nějaké stavební plány k pivovaru v Moravském zemském muzeu, ale co se týče vaření piva a obchodních značek , nic,“ přiznal majitel dnešního kyjovského pivovaru.
Pro zlatavý mok si chodí stálí zákazníci, kteří oceňují i různé speciály. A značka Kyjovský pivovar se ujala i v hospodách v jiných městech a pivotékách. „Máme stabilní nabídku, tedy určité typy piva, jež vaříme pořád. A samozřejmě se zaměřujeme i na speciály, kterými nabídku zpestřujeme. Inspiraci hledáme až v zahraničí. Studujeme i pivní styly v knihách nebo na internetu,“ povyprávěl Machalínek.

Zaprášilo se i po kyseláči
V létě si troufl uvařit i takzvaný kyseláč. Tedy kyselé pivo, které bylo ještě v nedávné minulosti v tradiční zemi ležáků právem považováno za zkažené, nepitelné a obecně nepřijatelné. V Kyjově tento speciál pojmenovali Mata Hari a zaprášilo se po něm. „Každý měsíc se snažíme nabídnout nějakou novinku. Na listopad připravujeme pivo Mustang. Půjde o typ American Amber Ale. Tedy polotmavé čtrnáctistupňové pivo, které jsme nabízeli už v loňském roce a chutnalo. Na vánoce pak máme nachystaný také speciál čtrnáctku a už máme uvařeno pivo na únor, protože je to devatenáctka a potřebuje dobu na zrání. Nazvali jsme ho Gladiátor. Jde o Doppelbock neboli dvojitý bock, což je silnější verze tradičního bocku prve uvařená v Mnichově paulanerskými mnichy,“ přiblížil Machalínek, na jaká piva se mohou fajnšmekři těšit.
A přemýšlí i o dalším rozšiřování, poptávka po pivu z Kyjova je totiž skutečně velká. „Minipivovar je do desíti tisíc hektolitrů ročně. Pohybujeme se na pětině, máme tedy pořád rezervu a můžeme růst. Přizpůsobujeme se poptávce, třeba v létě jsme opět nestíhali. Takže plánujeme další rozšíření,“ prozradil Machalínek.

Pivo nalévají i do kádí
Kyjovský pivovar ale není čistě jen o pivu. Nyní k němu patří i restaurace, ubytování a pivní lázně. Zákazníci si mohou dopřát koupel v dubových a modřínových vanách. V nabídce je hned několik typů procedur. Například chmelová lázeň se sladovým peelingem, kvasnicová lázeň, bylinková bublinková lázeň či parní sedací káď.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.29.10.2019 12:381