Historie a současnost Kyjovského pivovaru

Kyjovský pivovar navazuje na mnohaletou tradici vaření piva v Kyjově, jehož počátky se datují do první čtvrtiny šestnáctého pivovarstoletí a které se v různých podobách zachovalo až do šedesátých let století minulého.

Pivo vaříme dle ověřených technologických postupů z nejlepších surovin, které čeští a moravští zemědělci, sladovníci a chmelaři nabízí. Piva u nás vyrobená, jsou spodně kvašená plzeňského typu a tmavá piva bavorského typu.

Všechna naše piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná. Mají tedy přirozený jemný zákal, který tvoří zdraví velmi prospěšné kvasinky.
Zdroj:Stránky Kjovského pivovaru, 2016


Více na stránkách pivovaru

Kyjovský pivovar

Kdy:21.10.2020do:CovidObec:KyjovZdroj:Kyjovský pivovar

NOVÁ OMEZENÍ PROVOZU Na základě rozhodnutí Vlády ČR ze dne 21.10.2020 omezujeme provoz do 3.11. takto: HOTEL - ubytovací služby jsou možné pouze pro zákazníky, kteří necestují za turistickým účelem. Hotelová recepce pro účel rezervace funguje v čase od 9.00 do 14.00 na tel.: 518614313, následně se můžete obracet pro účel ubytování na recepčního na tel.: 775700101.
RESTAURACE - nabízíme pouze prodej lahvového piva a našich balených domácích dobrot ve sklenicích - výpečky, nakládaný Hermelín, kachní játra a paštika a to ve dnech pátek a sobota v čase 17.00-19.00 hodin.
PIVNÍ LÁZNĚ - provoz je do odvolání uzavřen
PIVOVAR - vaří, lahvuje i suduje pivo pro vás pro vaše domácí potřeby. Můžete mít piva ve všech tradičních obalech včetně kegů a výčepu. V nabídce je Kateřina 10%, Kyjovský prémiový ležák 12%, Žítek 11%, Vilík 12%, Jantar 13%, Mosaic 13%. Objednávat můžete na tel: 774651714 a 518614313.
Standardní nabídka lahvového piva lze koupit pondělí až pátek 9.00-14.00 v hotelové recepci a v pátek a sobotu 17.00-19.00 hodin v restauračním OKNĚ.
Věřím, že nám zachováte přízeň a potkáme se brzy za lepších okolností a již s našimi kompletními službami.
S pivovarským pozdravem "Dej Bůh štěstí" šetřím, ale v těchto časech je zcela na místě.

Prohlídky Kyjovského pivovaru

Kdy:dle domluvyObec:KyjovZdroj:Kyjovský pivovar

Zajímá Vás jak vaříme pivo? Jaké suroviny používáme?
Čeká Vás přibližně 45 minutová prohlídka našeho výrobního provozu s podrobným výkladem výroby včetně ochutnávky hotových piv přímo z tanků.
Prohlídky děláme i pro skupiny studentů v rámci vzdělávacích programů potravinářských oborů. Tyto prohlídky jsou bez degustace.

Jak na to?
Stačí domluvit termín prohlídky na tel.:518 614 313.
Cena prohlídky s degustací 65 Kč/ osoba, bez degustace 40 Kč/osoba.

Aktualizováno: před 3 lety

Obnovili tradici. Pivo už zase teče proudem

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:Mladá Fronta DnesAutor:Veronika Horáková

Jižní Morava je především krajem vína, kde jsou vesnice protkané uličkami s kvelbenými sklepy. Své místo si ale ve městech našly i pivovary. V Kyjově zlatavý mok vařili už od 16.století. Tradice pivovarnictví byla přerušena až v roce 1966, kdy se pivovar vzhledem ke konsolidacím zrušil. Posledních pět let ale oblíbený nápoj mnohých štamgastů v jedenáctitisícovém městě opět teče proudem. Na dlouhou tradici totiž navázal Tomáš Machalínek, který znovu otevřel kyjovský pivovar.
Vaří piva spodně kvašená plzeňského typu a tmavá piva bavorského typu. „Samozřejmě jsme chtěli navázat na tradici, i když co se týče samotné výroby, tak jsme z technologického hlediska úplně jinde,“ poznamenal Machalínek.
Sám se snažil najít co nejvíce informací o tom, jaké pivo se v Kyjově kdysi vařilo. „Moc jsem toho však nezjistil. Informací ohledně těchto věcí je skutečně málo. našel jsem nějaké stavební plány k pivovaru v Moravském zemském muzeu, ale co se týče vaření piva a obchodních značek , nic,“ přiznal majitel dnešního kyjovského pivovaru.
Pro zlatavý mok si chodí stálí zákazníci, kteří oceňují i různé speciály. A značka Kyjovský pivovar se ujala i v hospodách v jiných městech a pivotékách. „Máme stabilní nabídku, tedy určité typy piva, jež vaříme pořád. A samozřejmě se zaměřujeme i na speciály, kterými nabídku zpestřujeme. Inspiraci hledáme až v zahraničí. Studujeme i pivní styly v knihách nebo na internetu,“ povyprávěl Machalínek.

Zaprášilo se i po kyseláči
V létě si troufl uvařit i takzvaný kyseláč. Tedy kyselé pivo, které bylo ještě v nedávné minulosti v tradiční zemi ležáků právem považováno za zkažené, nepitelné a obecně nepřijatelné. V Kyjově tento speciál pojmenovali Mata Hari a zaprášilo se po něm. „Každý měsíc se snažíme nabídnout nějakou novinku. Na listopad připravujeme pivo Mustang. Půjde o typ American Amber Ale. Tedy polotmavé čtrnáctistupňové pivo, které jsme nabízeli už v loňském roce a chutnalo. Na vánoce pak máme nachystaný také speciál čtrnáctku a už máme uvařeno pivo na únor, protože je to devatenáctka a potřebuje dobu na zrání. Nazvali jsme ho Gladiátor. Jde o Doppelbock neboli dvojitý bock, což je silnější verze tradičního bocku prve uvařená v Mnichově paulanerskými mnichy,“ přiblížil Machalínek, na jaká piva se mohou fajnšmekři těšit.
A přemýšlí i o dalším rozšiřování, poptávka po pivu z Kyjova je totiž skutečně velká. „Minipivovar je do desíti tisíc hektolitrů ročně. Pohybujeme se na pětině, máme tedy pořád rezervu a můžeme růst. Přizpůsobujeme se poptávce, třeba v létě jsme opět nestíhali. Takže plánujeme další rozšíření,“ prozradil Machalínek.

Pivo nalévají i do kádí
Kyjovský pivovar ale není čistě jen o pivu. Nyní k němu patří i restaurace, ubytování a pivní lázně. Zákazníci si mohou dopřát koupel v dubových a modřínových vanách. V nabídce je hned několik typů procedur. Například chmelová lázeň se sladovým peelingem, kvasnicová lázeň, bylinková bublinková lázeň či parní sedací káď.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.29.10.2019 12:381