Zajímá vás, jak se vyrábí a jak chutná jihlavské pivo? Zájemcům o pivovarnictví nabízíme exkurzi do Pivovaru Jihlava. Součástí prohlídky je návštěva varny, ležáckých sklepů, filtrace a stáčírny lahví. Samozřejmostí je ochutnávka nefiltrovaných piv přímo z tanku (osoby starší 18ti let). Po exkurzi v pivovaru můžete pokračovat návštěvou pivovarské restaurace, kde můžete ochutnat všechna jihlavská piva a také se dobře najíst.
Exkurzi v Pivovaru Jihlava je třeba objednat předem.
Tel. kontakt: +420 567 564 111 nebo 800 153 495
Exkurze se konají od pondělí do soboty – dle dohody.
Minimální počet účastníků exkurze je pět osob.
Délka prohlídky je 60 minut.
Vstupné
Základní vstupné: 100 Kč / osobu (minimální cena exkurze je 500 Kč)
Studenti, důchodci, mládež do 18ti let: 50 Kč / osobu
Děti do 6 let zdarma
Cizojazyčné exkurze
Návštěvníci si sami zajistí překladatele. Pokud tuto možnost nemají, pivovar překladatele zajistí. V tomto případě, je nutné tuto skutečnost oznámit nejméně týden dopředu a následně uhradit náklady na překladatele.
Na jednom místě
969 pivovarů
19.034 piv
10.963 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Nejstarší písemnou zprávou o jihlavském sladovnictví je patrně zmínka v městské knize z první poloviny 14. století. Po vzoru jiných řemesel vzniká z volného sdružení sladovníků a pivovarníků sladovnický cech. První skutečná sladovnická statuta, která již nemá charakter cechovních artiklů, byla potvrzena městskou radou Jihlavy v říjnu 1579.
Kvalita a vývoz
Díky jeho kvalitě se jihlavskému pivu otevřelo množství vzdálených trhů. Prostřednictvím dodávek jihlavského piva na vídeňský dvůr, Ladislavu Pohrobkovi, císaři Fridrichu III., arcivévodovi Karlu Štýrskému a dalším čelním představitelům své doby se jihlavské pivo rozšířilo v řadě cizích zemí. Počátkem 17. století se během jediného zimního období uvařilo v Jihlavě pro vývoz devět set várek piva. Cílovou stanicí vyváženého piva bylo převážně Rakousko, v tuzemsku se pak jihlavské pivo těšilo zvláštní oblibě především v Brně.
Nový jihlavský pivovar
Roku 1735 si cech vymohl na císaři Karlu VI. výsadu stáčet pivo nejen ve městě, ale rovněž v katastru městských poddanských vsí. V roce 1748 Marie Terezie stanovila ve městě Jihlava konečný počet právovárečných domů na 123. Všech těchto 123 majitelů várečného práva jednoznačně vtělilo v roce 1859 svoje právo várečné do nového pivovaru, dnešního Pivovaru Jihlava. Nový jihlavský pivovar byl slavnostně otevřen 4. dubna 1861. Pivovar sám však jako rok svého vzniku označuje rok 1860, kdy začal fungovat jako významný hospodářský subjekt.
Střídání majitelů
Od svého založení byl převážně v rukou německých majitelů. Po druhé světové válce byl znárodněn. Privatizován opět v roce 1995, kdy pivovar přešel do rukou Karla Schwarze (Brauerei Zwettl). Ten se o dva roky později snažil předlužený pivovar neúspěšně prodat, a tak akcie nakonec převedl na management pivovaru. Pivovar se v této době potýkal s hospodářskými potížemi, nacházel se na hranici likvidace. V roce 2001 získala většinový podíl belgická společnost Brouwerij Martens - Bocholt, která pivovar orientovala spíše na vývoz levného piva především do Belgie, Anglie, Německa a Rakouska.
Identita
V roce 2008 koupila neprosperující jihlavský pivovar ryze česká pivovarnická společnost K Brewery Group (nyní Pivovary Lobkowicz Group). Pod taktovkou nových majitelů se v létě 2008 pivovar vrátil k výrobě piva podle původních receptur. Pivo tak má opět typickou plnou chuť, tmavší barvu a výraznou hořkost. Jedenáctistupňový Ježek se postupně vrátil na pozici, kterou zaujímal před lety – je to poctivě vařené pivo za dobrou cenu. Tuto změnu pozitivně ohodnotili jak samotní spotřebitelé, což dokládá prodej piva Ježek, který se od té doby více než zdvojnásobil, tak i posouzení odborných hodnotitelů, když např. Sdružení přátel piva udělilo na konci roku 2011 pivu Ježek 11 % ocenění titul Jedenáctka roku, který obhájil i následující rok.
Zvyšující se poptávka
Pivovar v posledních letech uvedl na trh několik novinek. Kromě nového multibalení lahví to byl i Ježek 11 nefiltrovaný - živé pivo s vysokým obsahem pivovarských kvasnic, které chutná jako v dobách, kdy bylo dobré pivo nikoli výsadou, ale stavovskou ctí. Jedná se o světlý nefiltrovaný ležák s obsahem alkoholu 4,9 %. U různých příležitostí pak pivovar vaří speciální várky piv. Na velikonoční svátky je to zelený Velikonoční Krasličák, u příležitosti svátku sv. Martina Svatomartinský speciál, na Mikuláše pak rubínový Čertovský speciál. A naposledy v roce 2015 byl na trh nově uveden polotmavý ležák Ježek 12.
Zdroj:Stránky Pivovaru Jihlava, 2017
Více na stránkách pivovaru
Pivovar Jihlava |
Pivovar Jihlava, a.s. |
Pivovary Lobkowicz Group, a.s. |
průmyslový pivovar |
Vrchlického 2 |
586 01 Jihlava |
Kraj Vysočina |
1860 |
Richard Procházka |
Richard Procházka |
140 000 hl (2010) |
+420 800 987 789 |
49973711 / CZ49973711 |
www.pivovar-jihlava.cz |
zakaznicky.servis@pivovary-lobkowicz.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.