Historie a současnost řemeslného pivovaru Holendr

Historie
Budově našeho pivovaru se ve Valmezu neřekne jinak než Dělňák. Není to sice nejstarší hospoda ve městě, ovšem pivo se tu čepuje od počátku až dodnes. Stavební, spotřební a úsporné družstvo Dělnický dům ve Valašském Meziříčí požádalo v roce 1934 o povolení k výstavbě Spolkového domu, ve kterém by kromě restaurační místnosti byl i divadelní a tělocvičný sál a zároveň i o hostinskou koncesi. Přes protesty Společenstva hostinských, kteří se evidentně báli konkurence, Dělňák povolení i koncesi získal ještě tentýž rok.

Jeho činnost byla přerušena za války v roce 1942 a znovu, opět přes nesouhlas ostatních hostinských, obnovena v roce 1946. pivovarVe městě bylo tehdy 34 hospod na 10 tisíc obyvatel, což představovalo 294 občanů na jednu krčmu. Vysoký počet pohostinství již tehdy značil velmi kladný vztah Valmezských k pivu. Od svého otevření však Dělnický dům nebyl populární ani tak kvůli pivnici, ale kvůli divadelnímu spolku. Divadlo se zde hrálo až do roku 1952, kdy byl majitel převeden na závodní klub ROH podniku Tonak Valašské Meziříčí. Od té době se zde krom pití piva už jen cvičilo.

Současnost
Holendr je řemeslný pivovar z Valašského Meziříčí. Vyrábíme spodně a svrchně kvašené nefiltrované pivo. Při výrobě piva nepoužíváme žádné příměsi, držíme se poctivého řemesla a tradičních postupů. Každý druh piva je originál a my respektujeme jeho potřeby a specifické potřeby při výrobě. Pečlivé dodržování všech postupů a receptury ve spojení s vodou z Valmezu dává našemu pivu jeho charakteristickou chuť. Holendr je hořký a poctivý jako život na Valašsku.

Technologie
Kompletní technologii nám dodala firma M. B. S. Mini Brewery System S.r.o. Prostějov.

Varní souprava je trojnádobová na objem vyrážené mladiny 10 hl. Používáme oddělené hlavní kvašení na otevřených spilkách. Kapacita ležáckého sklepa 250 hl. Pro studeně chmelená piva (DH) využíváme externí cirkulační extraktor chmele.
Zdroj:Stránky řemeslného pivovaru Holendr, 2015


Více na stránkách pivovaru

Jarní cena českých sládků: Vítězí Pivovar Holendr

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:První zprávy

Jarní cena českých sládků je největší a nejreprezentativnějš soutěž piv z minipivovarů v Evropě. Letošní už 13.ročník se konal v Pivovarském dvoře Zvíkov.

Do 15 kategorií přihlásilo 152 pivovarů s 637 vzorky piv. Nejprestižnější cenu, tedy první místo v kategorii světlý český ležák, získal Pivovar Holendr. Ten se může dokonce pochlubit i druhým místem v této nejvíce zastoupené kategorii a prvním místem v kategorii světlá spodně kvašená piva silná. Pořadatelem akce je již tradičně Českomoravský svaz minipivovarů společně s Pivovarským dvorem Zvíkov.

„Na této akci je velmi vysoká konkurence a kvalita a rozmanitost piv se každým rokem zvyšuje. O to více si ocenění vážím, zvláště vítězství v kategorii český světlý ležák. V této kategorii soutěžilo 154 vzorků piv a skutečně jsem nečekal, že ty naše se stanou tím nejlepším, a dokonce i druhým nejlepším. Piva, která získala první a druhé místo u nás vaří sládek Ing. Marian Čurlej. Musím dodat, že piva děláme hlavně pro lidi, ne pro soutěže,“ sděluje své pocity Lubomír Václavek, jednatel Pivovaru Holendr.

Jarní cena českých sládků se neustále zvětšuje. „Každým rokem se na ní přihlašuje větší počet pivovarů, s větším počtem vzorků, proto je akce již tradičně dvoudenní, aby bylo možné všechny vzorky zhodnotit. Na akci musí v zákulisí pracovat již více než 20 lidí, aby probíhala kvalitně a rychle,“ říká Michal Voldřich z Pivovarského dvoru Zvíkov a doplňuje: „Součástí Jarní ceny českých sládků jsou i tradiční technické, technologické a legislativní vzdělávací semináře, o které byl letos opět enormní zájem, což svědčí o snaze minipivovarníků zvyšovat si svoje vzdělání a kvalifikaci a projevilo se to mimo jiné i na kvalitě piva. Kromě odborné dopolední části jsme na tento ročník připravili i odpolední blok týkající se změn v legislativě, včetně přednášek a besed s orgány státní správy. To by mělo vést k lepšímu pochopení obou stran a zlepšení vzájemných vztahů.“

Piva hodnotilo 80 degustátorů v deseti základních degustačních komisích a 4 finálových komisích. Českomoravský svaz minipivovarů všechny degustátory vybírá velmi pečlivě a degustují konsensuálním způsobem. Musí se tedy dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola. Stejně tak se musí na závěr dohodnout, které pivo zvítězí.

„Minipivovary jsou v České republice svébytnou součástí pivovarnického průmyslu a jejich počet neustále roste. Na konci roku 2018 jsme končili na čísle 440 a podle mých předpokladů se jejich počty budou zvyšovat dalších deset let tempem co týden, to jeden minipivovar. Každoročně jich totiž přibývá zhruba padesát. Z této kvantity se rodí vynikající kvalita piva, což letošní soutěž potvrdila. Jen velmi málo piv neodpovídalo standardům, a i nezávislá komise složená ze zástupců velkých pivovarů konstatovala, že vzorky byly velmi kvalitní a vyrovnané,“ hodnotí akci Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů a dodává: „Jarní cena českých sládků je pro minipivovary vysoce prestižní záležitostí, protože zvítězit v takové konkurenci již něco znamená.“

Akce se účastnila i Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven, která říká: „Český svaz pivovarů a sladoven podporuje každou aktivitu, která vede ke zviditelnění českého piva. Jarní cena českých sládků k nim bezesporu patří. Gratuluji všem, kteří v této jedinečné soutěži obsadili přední příčky, všem ostatním přeji, aby se i nadále věnovali pivu s láskou, kterou si právem zaslouží.“

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky jsou zařazeny do 15 kategorií. Protože se jedná o soutěž českých sládků, jsou přednostně zařazeny typicky české kategorie ležáků, tedy světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, speciální piva světlá, speciální piva tmavá, speciální piva polotmavá a speciální piva silná. Ze známých světových piv jsou to piva pšeničná, piva typu Pale Ale, piva India Pale Ale, piva India Black Ale, pšeničná piva silná, silná svrchně kvašená piva a piva typu Stout.

Před začátkem soutěže se konala 12. valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, na které byli přijímáni noví členové. V současné době má svaz 157 činných a 19 přispívajících členů.

Jarní cenu českých sládků získal minipivovar Holendr

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České novinyAutor:ČTK

Vítězem 13. ročníku Jarní ceny českých sládků na Zvíkově se stal ležák Holendr ze stejnojmenného minipivovaru z Valašského Meziříčí. Ten se může dokonce pochlubit i druhým místem v této nejvíce zastoupené kategorii a prvním místem v kategorii světlá spodně kvašená piva silná. Jarní cena českých sládků je největší degustační soutěží piv z minipivovarů ve střední Evropě. Do 15 kategorií přihlásilo 152 pivovarů s 637 vzorky piv. ČTK to dnes řekla mediální zástupkyně Českomoravského svazu minipivovarů Tereza Melišová.

"Na této akci je velmi vysoká konkurence a kvalita a rozmanitost piv se každým rokem zvyšuje. O to více si ocenění vážím, zvláště vítězství v kategorii český světlý ležák. V této kategorii soutěžilo 154 vzorků piv a skutečně jsem nečekal, že ty naše se stanou tím nejlepším, a dokonce i druhým nejlepším. Piva, která získala první a druhé místo u nás vaří sládek Marian Čurlej. Musím dodat, že piva děláme hlavně pro lidi, ne pro soutěže," uvedl jednatel pivovaru Holendr Lubomír Václavek.

Piva hodnotilo 80 degustátorů. Svaz minipivovarů všechny degustátory pečlivě vybírá a degustují konsensuálním způsobem. Musí se tedy dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola. Stejně tak se musí na závěr dohodnout, které pivo zvítězí.

"Minipivovary jsou v České republice svébytnou součástí pivovarnického průmyslu a jejich počet neustále roste. Na konci roku 2018 jsme končili na čísle 440 a podle mých předpokladů se jejich počty budou zvyšovat dalších deset let tempem co týden, to jeden minipivovar. Každoročně jich totiž přibývá zhruba padesát. Z této kvantity se rodí vynikající kvalita piva, což letošní soutěž potvrdila. Jen velmi málo piv neodpovídalo standardům, a i nezávislá komise složená ze zástupců velkých pivovarů konstatovala, že vzorky byly velmi kvalitní a vyrovnané," dodal prezident svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky jsou zařazeny do 15 kategorií. Protože se jedná o soutěž českých sládků, jsou přednostně zařazeny typicky české kategorie ležáků, tedy světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, speciální piva světlá, speciální piva tmavá, speciální piva polotmavá a speciální piva silná. Ze známých světových piv jsou to piva pšeničná, piva typu Pale Ale, piva India Pale Ale, piva India Black Ale, pšeničná piva silná, silná svrchně kvašená piva a piva typu Stout.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.03.04.2019 12:062