Historie a současnost pivovaru Holba

Již více než 138 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, pivovarkdy zde jeho zakladatel a sládek Josef Müllschitzký uvařil v prosinci roku 1874 první várku hanušovického piva. Tehdy kapacita moderního parního pivovaru dosahovala 22 400 hektolitrů za rok, což představovalo 40 000 věder. Dnes pivovar vystaví dvacetkrát více. I když pověst hanušovického piva již dávno přerostla hranice regionu, jeho silná vazba na místo podnikání se promítá nejen do samotného názvu pivovaru, který nese jméno jedné z nejstarších částí Hanušovic s názvem Holba, ale také do názvů produktů. Příkladem je vlajková loď v sortimentu pivovaru – HOLBA Šerák. Oblíbená jedenáctka dostala název po nedalekém vrcholu Hrubého Jeseníku. Zatímco jeho výška zůstala stejná, produkce Holby Šeráku přesahuje 200 000 hl piva, což je více než 40 milionů půllitrů.

Holba Jeseníkům
Pivovar svou výjimečnou polohu uprostřed krásné přírody nejen využívá, ale sám se aktivně podílí na její ochraně. Dlouhodobě spolupracuje s CHKO Jeseníky na speciálních akcích, orientovaných na ochranu přírodního dědictví. V roce 2005 vyhlásil vlastní dlouhodobý projekt Holba Jeseníkům, zaměřený na omlazování porostů v horách. Pivovar sponzoruje Horskou službu Jeseníky, a významně se tak podílí na zvýšení bezpečnosti na horách.
Zdroj:Stránky Pivovaru Holba, 2016


Více na stránkách pivovaru

Tankové pivo táhne, vrátí lidi do hospod, říká sládek pivovaru Holba

Publikováno:před 9 dnyZdroj:iDNES.czAutor:František Strnad

Uvařit pivo se ziskem je pro zpracovatele českého zlata těžší a těžší. Kromě vysokých cen za energie sládky trápí i odliv lidí z hospod. Více než na množství proto sází na pivní speciály a rozšíření portfolia i na nealko segment. Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba má za to, že tankovému pivu se nic nevyrovná, a právě to přitáhne pivaře zpět do restaurací.

Pivovary tíží drahé energie a vstupy. Jak to zvládáte?
Doba je těžká, ale jsem přesvědčen, že kvalitně fungující pivovar se silnou základnou zákazníků je schopen ji zvládnout. Zvládli jsme covid, musíme zvládnout i růst nákladů. A jako v každé ekonomicky složitější době i dnes platí, že musíme jít zákazníkovi více naproti. Mezi zákazníky například stoupá poptávka po tankovém pivu, tento trend samozřejmě vnímáme a pracujeme na rozšiřování sítě podniků s tankovým pivem. Meziroční nárůst piva z tanku je v desítkách procenta.

Takže zákazníci jsou více po kvalitě než množství? Vypije se méně desítek a více nefiltrovaného a tankového piva?
Ano, bezpochyby je kvalita piva rozhodující. Naším nejprodávanějším pivem je Holba Šerák, což je jedenáctka, která má plnější chuť než desítka a zároveň menší množství alkoholu než dvanáctka: a to vcelku vystihuje to, co chce současný zákazník, resp. jejich většina. Šerák je také přesně tím pivem, které nejvíce čepujeme přes pivní tanky

Vnímáme i rostoucí zájem o prémiové řady, speciály, nefiltrovaná piva, máme velký úspěch s polotmavým pivem. Vidíme, že lidé rádi zkouší, ale základ je v klasickém spodně kvašeném ležáku vařeným tradičním způsobem. To vše potvrzuje, že klíčová je kvalita, samotná cena je až druhým hlediskem, ač pochopitelně také důležitým.

Mladá generace řeší kromě chuti i ekologii. Nadto prý alkohol už tolik netáhne...
Je to tak a platí to nejen u mladých. Změny na straně zákazníků pozorujeme i v obalech. Skončili jsme zcela s PET lahvemi a roste popularita plechovek jakožto praktického a zároveň šetrného obalu. Opravdu důležitou roli přebírá i segment nealkoholického piva, vidíme to u výrazného růstu prodejů naší Holba Nealko. Tyto trendy odráží i naše letošní plány: uvedeme novinky v segmentu nealko piv.

Plánujete expanze či investice pro letošní rok?
Připravujeme instalace tanků do dalších restaurací. My pivovarníci a provozovatelé děláme vše proto, abychom společně dostali zpátky lidi do hospod, a právě investice do tankového hospodářství, interiéru či výčepní techniky jsou tím správným směrem.

V hanušovické Holbě pracujete bez tří let téměř tři dekády. Jak moc se toho za tu dobu změnilo?
Začnu opačně, tedy co se nezměnilo - nezměnil se způsob vaření piva, ten je v Holbě stále stejný: tedy kvašení v otevřených spilkách, dlouhé zrání v ležáckých sklepích, vlastní voda z jesenických hor a ten nejlepší žatecký chmel. Naopak se zásadně změnilo technické vybavení, většina částí pivovaru prošla zásadní modernizací, například varna, stáčecí linka či filtrace jsou úplně nové a moderní.

Já si za těch téměř 30 let v pivovaru postupně prošel všechna výrobní oddělení než jsem se stal sládkem, takže ty změny v technickém vybavení vidím velmi dobře a třeba o distribuci či obchodu a marketingu je zbytečné mluvit, ty jsou úplně jinde. Ale způsob vaření piva a základní receptury zůstávají. V tomto je pivovarnictví konzervativní obor v tom nejlepším smyslu slova.

Jak moc dnes vůbec ovlivňují výrobu piva technologie?
Procesy na varně se kontrolují přes počítač, každou odchylku hned vidíme a řešíme, například teplotu při vaření mladiny a mnoho dalšího. To pomáhá, nemusíme to dělat ručně jako ještě před pár desítkami let. Nicméně stále platí, že pro skvělé pivo potřebujete hlavně kvalitní suroviny jako je chmel, slad či pramenitá vodu a základní „technologie“ jakými jsou již po staletí varna, otevřená spilka a ležácké sklepy. Takže technologie práci usnadňují, ale klíčovou roli má a vždy budou mít suroviny a tradiční způsob vaření a zrání.

V posledních letech klesá spotřeba piva v restauracích současně rostou prodeje v supermarketech. Jak hodnotíte tyto trendy?
Jestliže si chcete vychutnat pivo v jeho nejlepší kvalitě, čepované pivo nic nepřekoná. Takže se snažíme, aby se lidé do restaurací vraceli, vaříme speciály, které jsou primárně určeny na čep, investujeme do moderních výčepních zařízení a tanků, organizujeme školení správného čepování. Já doufám, že se trend poklesu prodeje sudového piva zastaví a jeho prodej začne zase stoupat.

Holba ještě v roce 2019 prodávala 51 procent v sudech, nyní jsme na 41. I když tyto čísla je třeba vidět nejdříve v souvislosti s covidem a nyní i s obtížnou ekonomickou situací, trend je to zřejmý a týká se celého pivovarnického segmentu. Přesto věřím, že se to postupně obrátí a prodej sudového a tankového piva opět poroste.

Jak speciály vznikají? Inspirujete se recepturami třeba v zahraničí?
Hledáme speciální receptury, i když spíše v naší historii a regionu než v zahraničí. Zkoušíme různé ingredience, nové slady, speciální chmely, receptury, sílu či pitelnost. Speciály většinou korespondují s různými ročními obdobími a událostmi, například na Vánoce a zimní sezonu vaříme hutný a silný sváteční ležák, přes léto svěžejší a lehčí typy piv.

S kolegy sládky z pivovaru Zubr Natašou Rouskovou a pivovaru Litovel Petrem Kosteleckým navíc od tohoto roku uvádíme projekt Sládkův Tip, jehož součástí je sedm speciálních piv. Začínáme nyní v březnu se Zeleným Patrikem, který bude v restauracích k dispozici až do Velikonoc. Obecně platí, že speciály, které jsou primárně určeny na čep, posilují a zatraktivňují nabídku piv v restauracích, a tak napomáhají vrátit do nich více návštěvníků.

Holba Sváteční horský ležák pro mimořádné chvíle

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Dita Václavíková, PR

Předvánoční dárek pro milovníky pěnivého moku nadělila Holba všem, kdo si libují ve výrazné hořkosti za studena chmeleného piva. Sváteční horský ležák přináší divokost i romantiku jesenické přírody na sváteční tabuli i pro chvíle, které si chcete vychutnat jednoduše bez příprav.

Pro sváteční příležitosti přichystal hanušovický mistr sládek neobyčejný 12,5% ležák vyrobený tradičními pivovarskými postupy. Holba Sváteční horský ležák byl navíc korunován studeným chmelením, které se využívá pro zvýraznění chmelové vůně. Jeho recepturu vyladil k dokonalosti místní sládek Luděk Reichl, mistr pivovarského umění. „Holbu Sváteční horský ležák dochmelujeme za studena. Tím docílíme zvýraznění vůně chmelu. Perfektně se tak podtrhne chmelové aroma a ležák, který má značně vysokou intenzitu hořkosti s drsnějším charakterem a dlouhým dozníváním, se díky tomu příjemně zjemní,“ popisuje netradiční metodu Luděk Reichl.

Vydatně chmelený ležák s jiskrou
Sváteční horský ležák s 5,1 % alkoholu vás naláká jantarovou barvou, sněhově-bílou hustou pěnou a výraznou hořkostí (40 EBU), kterou zjemňuje lehký ovocný nádech. Jiskrný a svěží základ dodává Svátečnímu horskému ležáku od Holby nejen regionální tršický chmel a vyhlášený slad z moravských ječmenů, ale také čistá horská voda z místního vrtu ze samotného srdce hanušovického pivovaru.
Sváteční horský ležák od Holby můžete od 24. listopadu objednat na čepu v hospodách a restauracích, nebo je k dostání na doma v několika variantách balení: 15, 30 a 50KEG sudy, multipack balení (6x0,5l láhev) + dárek exkluzivní džbánek 0,5 l a také coby dárkový tubus s 0,75l lahví s patentním uzávěrem. Holbu Sváteční horský ležák koupíte ve vybraných obchodech, řetězcích i ve značkové prodejně v Hanušovicích. Vychutnejte si vánoční Jeseníky s Holbou Sváteční horský ležák.

Společnost Pivovary CZ Group a.s. má v portfoliu pivovary značek Holba, Litovel a Zubr. Pivovary patří mezi tradiční české výrobce piv působící především na Moravě. K výrobě piva používají kvalitní regionální suroviny a ve výrobě se využívá tradiční klasická technologie, kdy hlavní kvašení probíhá v otevřených kvasných kádích a pivo následně dlouho zraje v ležáckém sklepě. Roční výstav skupiny se dlouhodobě pohybuje okolo 700 tis. hl, přičemž téměř třetina produkce směřuje na zahraniční trhy. Piva společnosti Pivovary CZ Group a. s patří dlouhodobě mezi nejúspěšnější oceňovaná piva v ČR. Každoročně se umisťují na předních příčkách prestižních degustačních pivovarských soutěží jako je České pivo organizované Českým svazem pivovarů a sladoven, nebo PIVEX.

Skupina pivovarů Holba, Litovel a Zubr chce expandovat

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Olomoucká DrbnaAutor:Stanislav Heloňa

Společnost Pivovary CZ Group, která spojuje moravské značky Holba, Litovel a Zubr, hledá nové majitele či významného partnera. Podle současného vedení skupiny je cílem změny akcionářské struktury další rozvoj a obchodní expanze pivovarů. Loni trojice pivovarů z kraje zvýšila prodej piva o deset procent.

Podle serveru HN.CZ firma hledá strategického partnera či nového majitele. Společnost Pivovary CZ Group loni prodala 727 tisíc hektolitrů a bez započtení DPH utržila 1,2 miliardy korun.

Společnost Pivovary CZ Group byla založena v prosinci 2020. Pivovary v Přerově, Litovli a Hanušovicích do ní poté vložily majetek, za který získaly odpovídající akciový podíl. „Stávající akcionáři skupiny Pivovary CZ Group v současné době vedou prostřednictvím společnosti Patria Finance úvodní jednání s případnými zájemci a analyzují další možnosti postupu. Proces výběru bude pokračovat v následujících měsících. Klíčem je, aby se pivovary nadále obchodně, ekonomicky i technologicky rozvíjely,“ uvedl místopředseda představenstva společnosti Pivovary CZ Group Jaromír Dvorský.

Díky novým akcionářům by trojice pivovarů podle Dvorského mohla ještě více investovat a zesílit nejen obchodní expanzi v ČR i zahraničí. „Současně chceme být i dostatečně kapitálově vybaveni na případné možné akvizice jiných firem, působících na nápojářském trhu v tuzemsku nebo i v okolních zemích, které se mohou ve střednědobém časovém horizontu na trhu objevit,“ podotkl Jaromír Dvorský.

Spojení trojice pivovarů ve firmě Pivovary CZ Group má podle vedení společnosti zvýšit konkurenceschopnost všech tří sesterských značek, posílit jejich postavení na trhu a optimalizovat procesy především v distribuci piva a oběhu vratných obalů, vše bez zásadních dopadů na zaměstnanost. Pivovar Holba loni zvýšil výstav o více než devět procent, Pivovar Litovel vykázal pětiprocentní růst a Pivovar Zubr udržel produkci piva na úrovni roku 2020. Celkový prodej Pivovarů CZ Group na tuzemském trhu loni vzrostl o více než pět procent a výstav přesáhl půl milionu hektolitrů. Export se v roce 2021 zvýšil o více než 22 procent na 210 tisíc hektolitrů. Na celkovém prodeji se podílel necelou třetinou.

Letošní Svatováclavský ležák od Holby je za studena chmelený

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Dita Václavíková, PR

Svátek svatého Václava, patrona piva a pivovarnictví, je pro všechny sládky každoroční výzvou. Vymyslet a vyladit nejlepší pivní speciál k jeho oslavě, je ambicí každého z nich a předhánějí se, čí pivní speciál by kníže Václav ocenil. Mistr sládek Luděk Reichl z hanušovického pivovaru HOLBA tuto výzvu přijímá každoročně a letos připravil na počest svátku patrona českého piva světlý ležák za studena chmelený s vyváženou chutí a výborným řízem
Tradiční pivo je klasika, ale fajnšmekři HOLBY jistě tuší, že po loňském úspěchu bude i letošní svatováclavský speciál degustačním zážitkem, který se navíc již příští rok nebude opakovat. Letošní světlý ležák od HOLBY za studena chmelený provází plná, dokonale vyvážená chuť, která ve spojení s výborným řízem přináší skutečně jedinečný degustační zážitek.

„Pivovarské řemeslo je tady s námi po staletí a já jsem hrdý, že v něm můžu pokračovat a rozvíjet jej. Pro letošní svatováclavské slavnosti jsem zvolil pivní speciál, ve kterém se výrazně promítá do chutě i vůně chmel. Světlý ležák za studena chmelený vychází z naší tradiční receptury, ale speciál je speciál a letos jsem si vyhrál s chmelovou chutí, barvou a bohatostí pěny,“ říká sládek Luděk Reichl.

Svatováclavský ležák za studena chmelený – a na první pohled vás zaujme svojí typickou jantarovou barvou v kontrastu s hustou bílou pěnou na povrchu. Zchladíte se jím na čepu v restauracích a hospodách nejen v olomouckém regionu, kde se tento jedinečný speciál zrodil.

Křest svatováclavského světlého ležáku za studena chmeleného proběhl 3. září na Pivovarských slavnostech Holba přímo v areálu hanušovického pivovaru. Slavnostní kulisy zajistily vrcholky Jeseníků a jejich lesy plné života. Právě Jeseníky, drsné i přátelské, jsou domovem všech piv Holba. Jen díky nim mají svoji osobitou ryzí chuť.

Pivovarské slavnosti HOLBA přilákaly téměř 5 000 lidí

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Podlenová

V sobotu 3. září se v areálu hanušovického pivovaru tančilo, zpívalo i soutěžilo v nápaditých pivních disciplínách. Konaly se již 18. Pivovarské slavnosti HOLBA. Veškeré veselí samozřejmě provázely orosené půllitry plné oblíbeného Šeráku, Keprníku i novinky Holby Nealko. Odměnou pro všechny zúčastněné byla exkluzivní ochutnávka Svatováclavského ležáku za studena chmeleného 12%.

Přestože počasí během sobotního odpoledne v podhůří úchvatných Jeseníků vypadalo všelijak, do hanušovického pivovaru si našlo cestu přibližně 4 500 milovníků kvalitního piva, příjemné muziky a dobré zábavy. Lákadlem byly mj. kapely No Name nebo Jelen a také zpěvačka Lenny. Pomyslnou třešničkou na dortu bylo slavnostní naražení sudu Svatováclavského ležáku za studena chmeleného 12%, který je oficiálně v prodeji až po pivovarských slavnostech.

„Letos byla velká žízeň, což dokazuje rekordní výtoč 150 hl, tedy 30 000 půllitrů piva. Návštěvníci měli z čeho vybírat, protože na čepu byl veškerý náš sortiment a Holba Šerák a Keprník dokonce přímo z tanku. Navázali jsme na minulý ročník a slavnostně narazili s naším sládkem Luďkem Reichlem Svatováclavský ležák za studena chmelený,“ prozrazuje Ing. Ondřej Hnila, brand manažer Holby. „Pivovarské slavnosti jsme také využili k tomu, abychom oficiálně poděkovali předsedovi správní rady PhDr. Zdeňku Konečnému, který zasvětil pivovaru Holba neuvěřitelných 50 let svého života.“

Zaměstnanci pivovaru Holba nejenže umí skvěle zorganizovat zábavnou akci, ale také si jsou vědomi zodpovědnosti vůči přírodě, z jejichž darů vaří Ryzí pivo z hor. Proto každý rok vysazují stovky stromků v rámci projektu Holba Jeseníkům a také nově rozesílají produkty z e-shopu v ekologických baleních.

Již 18. Pivovarské slavnosti HOLBA zpříjemní první zářijovou sobotu

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Podlenová, PR

Brána hanušovického pivovaru se po roce opět otvírá všem milovníkům skvělého piva, pohodové muziky i pivních soutěží. V sobotu 3. září od 13:00 začínají tradiční Pivovarské slavnosti HOLBA. Celou akci vám zpříjemní oblíbené kapely, jako jsou No Name, Jelen nebo Lenny. Neodmyslitelnou kulisu dotváří horizont dechberoucí jesenické přírody.

Historie pivovaru Holba spadá až do roku 1874. Přestože technologie 21. století ovlivnily také výrobu piva, v hanušovickém pivovaru si zakládají na tradičních postupech. Pivo kvasí na otevřené spilce a zraje více než měsíc stejně jako za starých časů. I to se promítá do jeho celkové chuti. A koho by nelákalo ochutnat orosený půllitr přímo od zdroje? Skvělou příležitostí jsou již 18. Pivovarské slavnosti HOLBA.

„Letos jsme pro návštěvníky přichystali exkluzivní ochutnávku našeho speciálu – Svatováclavského ležáku za studena chmeleného 12%, který bude oficiálně v provozovnách až po Pivovarských slavnostech. Dalším lákadlem je náš šampion, Holba Šerák, rovnou z tanku. Pokud je ale vaším favoritem třeba Horská 10, Holba Premium nebo třeba Holba polotmavá 11, bude se vám na slavnostech líbit, protože na čepu budou všechny produkty z našeho sortimentu. Výjimkou není ani naše novinka – Holba Nealko,“ upřesňuje Ing. Luděk Reichl, sládek hanušovického pivovaru.

Na Pivovarských slavnostech, které proběhnou v sobotu 3. září od 13:00, sice hraje prim pivo, ale akci si užijí všichni, kteří mají rádi zábavu, hudbu i soutěže. Pestrý program bude bavit celou vaši rodinu nebo partu přátel. V podhůří Jeseníků se rozezní tóny interpretů, jakými jsou No Name, Jelen, Lenny a mnoho dalších. Noční oblohu zase rozzáří ve 23:00 pestrobarevný ohňostroj. Více informací najdete na www.pivovarskeslavnosti.cz/, kde můžete také předem zakoupit vstupenky. V ceně máte lákavou neomezenou konzumaci piv a vybraných nealko nápojů. Děti do 140 cm mají vstup zdarma.

Hanušovice lákají na novou expozici Pivovarského muzea

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:EpochálníSvět.cz

V Pivovarském muzeu hanušovického pivovaru Holba si pro vás nachystali zcela novou expozici, kde vás provedou procházkou v čase. Po prohlídce se můžete vydat na exkurzi přímo do pivovaru. Ujmou se vás zkušení zaměstnanci, jejichž láska k práci se promítá i do poutavého výkladu během návštěvy varny, sklepa a dalších zajímavých zákoutí Holby.

„Ve zcela nové expozici našeho pivovarského muzea nahlédneme nejen do úplného počátku vzniku pivovaru v Hanušovicích, ale také do Wlachova pivovaru v Šumperku a pivovaru na Třemešku. Tyto dva pivovary byly totiž v roce 1906 připojeny k pivovaru v Hanušovicích. Časová osa nás provede hanušovickým pivovarem až do konce druhé světové války. Z této doby se dochovaly sklenice, lahve, bednářské hoblíky, palice, křiváky, sudy a mosazné pípy, které jsou u nás vystaveny,“ popisuje novou výstavu Blanka Strnadová, vedoucí Pivovarského muzea v Hanušovicích.

Dochovaná historie
V druhé části expozice jsou k vidění nejen nádherné pivní sklenice, lahve, korunky a pivní cedule, ale také dochované osobní listy zaměstnanců pivovaru či deputátní známky pro zaměstnance.

Nechybí ani fotografie, které zachycují jak historii pivovaru, tak i atmosféru z nedávných akcí, jako jsou např. Holbyáda, sázení stromků, setkání Holbáků a Šeráků aj. Třeba se sami na některých z nich poznáte.

„Prohlídku expozice v muzeu zakončujeme v naší historické hospůdce v takzvaném foto koutku, kterému vévodí zrekonstruovaný výčepní pult z období 1. republiky a kde na vás čeká pan hospodský se štamgastem,“ dodává Strnadová. V prostorách návštěvnického centra před muzeem si můžete zakoupit pivo, sklenice, trička apod.

Když do Hanušovic, tak i na exkurzi do pivovaru
Tušíte, jak se vaří pivo? Kde celý proces začíná a jak to vypadá např. v oddělení s ležáckými či přetlačnými tanky? O tajemství výroby se s vámi podělí hanušovický pivovar Holba z podhůří Jeseníků.

Zakládá si na tradičních postupech, kdy pivo kvasí na otevřené spilce a zraje více než měsíc stejně jako za starých časů. Nechte se vtáhnout do cesty piva. Přiblíží vám ji zkušení zaměstnanci pivovaru Holba, kteří svůj život spojili s místním pivovarem.

Prohlídka začíná před pivovarem a poté se přesunete k místní spilce, kde pivo bouřlivě kvasí. Dále vás čeká nádherné prostředí varny, v němž se nachází také naleštěné stylové mladinové pánve. Pak se pomalu budete přesouvat do sklepa, který je plný tanků.

Letní osvěžení? Nová Holba Nealko i Horské byliny Nealko

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Podlenová, PR

Svěží nahořklá chuť piva láká o to víc, čím více stoupají venkovní teploty. Proto vám v letních dnech přijde k duhu nová Holba Nealko v ryzí variantě, čímž více vynikne samotná chuť nápoje plná toho nejlepšího z čisté jesenické přírody. Pokud jste si ale oblíbili ochucenou nealko variantu, Holbu Horské byliny, jejíž chuť je dokonale protkána bylinkami z Jesenického regionu, můžete se na ni těšit v novém obalu.

Nová Holba Nealko
Kdo si potrpí na autentickou chuť piva a zároveň preferuje nealko verzi, okouzlí ho naprostá novinka – Holba Nealko. Každým vypitým douškem jako byste se vydali na návštěvu Jeseníků, z jejichž přírody se piva hanušovického pivovaru rodí. Nové Holba Nealko se chuťově přibližuje ke klasické variantě s alkoholem, ale zároveň po jeho konzumaci můžete usednout za volant nebo na kolo. Zakoupíte v plechovce, ve skle i na čepu.
Cena: od 14,90 Kč

Holba Horské byliny Nealko
Nealko pivo Holba Horské byliny je u nás naprosto jedinečné. Poctivým základem je ryzí pivo z Jeseníků, s nímž se harmonicky snoubí směs bylinek, jako jsou máta, heřmánek, řebříček, šalvěj, tomka vonná a mateřídouška. Čistotu přírodního nápoje podtrhuje fakt, že v Holbě Horské byliny nenajdete žádná přidaná barviva, konzervanty ani umělá sladidla. K dostání v nealkoholické verzi. Zakoupíte v plechovce i na čepu.
Cena: od 18,90 Kč

Zakoupíte: Pivoteka.cz, v regionálních prodejnách a řetězcích Billa (prodejny v regionu + Hranice, Brno Medlánky, Veselí nad Moravou), Globus (celá republika), MAKRO Velká Bystřice

Pochod Pivovarská čtvrtka v Jeseníkách přilákal více než 3 000 turistů

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Pivovarská čtvrtkaAutor:Šárka Podlenová, PR

Sobota 21. května se nesla ve znamení pochodů. Na Moravě proběhl již 22. ročník pochodu krásami Jeseníků nazvaný Pivovarská čtvrtka. Nabídl celkem 9 možných tras se společným cílem – městem Hanušovice, domovem Pivovaru Holba, který byl organizátorem této jedinečné akce. Celkem se zúčastnilo přes 3 000 nadšenců.

Oblíbený pochod na severní Moravě Pivovarská čtvrtka dokazuje, že pivo a turistika k sobě patří. Tuto myšlenku podporuje hanušovický pivovar Holba již dvaadvacet let.
„Holba je neodmyslitelně spojena s ryzí jesenickou přírodou. Pivo totiž vaříme z horské vody z našeho vrtu přímo v pivovaru, přidáváme také místní chmel i slad z podhorských ječmenů. Zároveň pravidelně každý rok pomáháme vysázet v horách nové stromky pod dohledem lesní správy. I proto jsme se před více než dvaceti lety rozhodli připomenout lidem krásy okolí Hanušovic a zorganizovali jsme první Pivovarskou čtvrtku. Náš pochod je ale především o uvolnění a zábavě. Kromě ryzího piva z hor k němu patří také doprovodný program plný soutěží pro děti i dospělé. Nechyběla například horolezecká stěna, rodeo láhev a malování na obličej,“ popisuje Pivovarskou čtvrtku Ing. Ondřej Hnila, brand manager pivovaru Holba.

Jaký byl tedy letošní ročník Pivovarské čtvrtky, kterému vyšlo počasí naprosto na jedničku? Celkem se do něj zaregistrovalo 3 080 účastníků různého věku. Téměř 2 000 lidí startovalo v Hanušovicích, 498 ze Šumperku, 423 z Velkých Losin a 168 z Králíků. Všichni měli společný cíl – hanušovický pivovar Holba. Během akce se vypilo krásných 40 hl piva a 20 hl nealkoholických nápojů. Turisti si mohli vybírat z veškerého sortimentu pivovaru, naprostou hvězdou byl ovšem Holba Šerák z tanku. Pro lepší náladu zahrála kapela Roxy a zájemci se mohli podívat přímo do samotného pivovaru - do varny, na spilku, do sklepa a dalších zákoutí. Více informací na www.pivovarskactvrtka.cz.

Ležák HOLBA 35 - všechna hořkost Jeseníků v jednom pivu

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Podlenová, PR

Přestože je květen měsícem lásky, která je v ideálním případě sladká, pivovar Holba právě uvádí svůj jedinečný hořký ležák HOLBA 35 pyšnící se nejvyšším stupněm hořkosti, který kdy v Hanušovicích uvařili. Číslo signalizuje mimořádných 35 jednotek hořkosti EBU (European Bittering Unit). Limitovaná edice sudového piva, které zraje v tancích celých 48 dní, je na čepu v hospodách a restauracích od května po dobu několika týdnů.

„V rámci kalendáře pivních speciálů jsme v Hanušovicích uvařili HOLBA 35 - hořký ležák s plnou chutí. Po našem Svátečním horském ležáku tak již druhým produktem reagujeme na jednoznačný trend spotřebitelů – oblibu piv s vyšší hořkostí. K výrobě HOLBA 35 jsme použili tři druhy sladů a tři druhy chmelů včetně odrůdy Herkules s výraznou hořkostí. Každý doušek našeho speciálu vyniká plnou chutí s lehkým karamelovým nádechem, pozvolným dozníváním a intenzivní, ale vyváženou hořkostí o 35 jednotkách IBU, kterou podtrhuje příjemné chmelové aroma. Přestože je náš speciál o především o hořkosti, není nepříjemně drsná, ale naopak nechává vyniknout další komponenty. Máme radost, že se nám podařilo uvařit pivo kombinující hořkost Jeseníků a plnou chuť, která pivo dokonale zakulacuje,“ pochvaluje si výsledek Luděk Reichl působící na pozici sládka pivovaru Holba již více než 25 let.

Výrazně hořký jedinečný ležák se 4,5% alkoholu má lákavě jantarovou barvu a je dekorován hustou pěnou. Špičkové vybalancování poměrů a načasování jednotlivých surovin včetně sladu z hanáckých ječmenů a výrazně hořké odrůdy chmele Herkules mu dodává naprostou exkluzivitu. V ležáckých tancích zrál krásných 48 dní, což se projevuje i na jeho plné chuti. Distribuce tohoto úchvatně hořkého ležáku začíná v květnu 2022. Vzhledem k jeho limitovanému množství se předpokládá, že se vytočí do začátku letních prázdnin.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.03.2023 11:37131