Historie a současnost pivovaru Holba

Již více než 138 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, pivovarkdy zde jeho zakladatel a sládek Josef Müllschitzký uvařil v prosinci roku 1874 první várku hanušovického piva. Tehdy kapacita moderního parního pivovaru dosahovala 22 400 hektolitrů za rok, což představovalo 40 000 věder. Dnes pivovar vystaví dvacetkrát více. I když pověst hanušovického piva již dávno přerostla hranice regionu, jeho silná vazba na místo podnikání se promítá nejen do samotného názvu pivovaru, který nese jméno jedné z nejstarších částí Hanušovic s názvem Holba, ale také do názvů produktů. Příkladem je vlajková loď v sortimentu pivovaru – HOLBA Šerák. Oblíbená jedenáctka dostala název po nedalekém vrcholu Hrubého Jeseníku. Zatímco jeho výška zůstala stejná, produkce Holby Šeráku přesahuje 200 000 hl piva, což je více než 40 milionů půllitrů.

Holba Jeseníkům
Pivovar svou výjimečnou polohu uprostřed krásné přírody nejen využívá, ale sám se aktivně podílí na její ochraně. Dlouhodobě spolupracuje s CHKO Jeseníky na speciálních akcích, orientovaných na ochranu přírodního dědictví. V roce 2005 vyhlásil vlastní dlouhodobý projekt Holba Jeseníkům, zaměřený na omlazování porostů v horách. Pivovar sponzoruje Horskou službu Jeseníky, a významně se tak podílí na zvýšení bezpečnosti na horách.
Zdroj:Stránky Pivovaru Holba, 2016


Více na stránkách pivovaru

Pivovarská čtvrtka láká turisty z celé republiky

Publikováno:před měsícemZdroj:První zprávy

21.ročník Pivovarské čtvrtky odstartuje tradičně třetí květnovou sobotu. Pivovar Holba ji pořádá už od roku 1973, kdy se na start 1.ročníku postavilo 16 turistů. Dnes je to nejoblíbenější pochod na Moravě.

Pro lidi se stala Pivovarská čtvrtka příjemnou událostí, kterou si nechtějí nechat ujít a důvodů je hned několik. Čtvrtka není o rekordech, ale o pohodě, nádherné přírodě Jeseníků a dobrém pivu. Právě u něho se totiž nejlépe probírají zážitky z pochodu a jedinečným bonusem je posezení na pivovarském nádvoří u rybníků. Pro zájemce jsou připraveny také prohlídky pivovarských provozů. Je to jedinečná příležitost nahlédnout pod pokličku zdejšímu sládkovi a dovědět se o tradičním vaření piva něco víc.

Zájem o pochod je veliký a aby vše probíhalo s ohledem na prostředí, spolupracuje Holba s CHKO Jeseníky i Klubem českých turistů.

„Rozšiřujeme počet tras, které umožní volné rozptýlení účastníků. Čtvrtka určitě není o výkonu nebo rekordech, právě naopak. Jde o pohodovou zážitkovou turistiku s ohledem na okolní krajinu. I proto přivádí na start lidi bez rozdílu pohlaví, věku i kondice. To, co je spojuje, je vztah k pohybu, přírodě a dobrému pivu “ říká manažer marketingu Ondřej Hnila, který s týmem akci připravuje.

Pochod letos nabídne celkem 9 tras, všechny bezpečně schůdné a značené tak, tak aby se všichni zdárně dostali do cíle. Trasy vedou malebnou přírodou Jeseníků a nechybí na nich občerstvovací stanice na známých místech jako je Sv. Trojice, U Lip, Pod Smrkem, Zámeček, Pekařov nebo Prameny. Tady bude možné odpočinout si a nabrat síly pro další kilometry.

Na 9 tras ze 4 startovacích míst
Čtvrtka startuje ze 4 míst na trasy s délkou 10 až 21 km. Z každého startovacího místa bude možné vyrazit pouze na příslušné štreky. Kudy povedou a místa startů je možné sledovat na mapách na pivovarskactvrtka.cz. I letos Holba turisty kompletně vybaví. Startující získají mapu a k tomu nutnou výbavu včetně kuponu na pití a odměnu v cíli. Dospělí se mohou těšit na pivo gratis, aby spláchli našlapané kilometry, zatímco dětem doplní ztracené kalorie pitíčko a malá sladkost.

Pivovarská čtvrtka není o rekordech
Každý si může zvolit, zda pokoří nejdelší štreku nebo zlehka sotva polovinu. Nejde o to lámat rekordy, ale pořádně se nadechnout, vnímat to hezké okolo, vychutnávat si přírodu a přitom se těšit na „jedno“ do pivovaru.

Čtvrtka má symbolické startovné 50 korun pro dospělé a 30 korun pro děti. Pro sedmdesátníky a starší je startovné zdarma.

Místa startu si můžete zvolit z Hanušovic od Pivovaru Holba nebo ze Šumperka od SOU na ulici Generála Krátkého (u Kauflandu). Nebo z Králíků , ul. Moravská naproti nádraží či Velkých Losin přímo od brány lázeňského parku.
●Králíky – Hanušovice 21 km
Nejnáročnější, vede přes pramen Tiché Orlice a Jeřáb, kde je při jasném počasí nádherný výhled do okolí. Vrchol Jeřáb se zvedá do výšky tisíce metrů.
Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice – pramen Tiché Orlice – Jeřáb –
Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.
●Králíky - Hanušovice 20 km - Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice –– Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.
●Šumperk - Hanušovice 18 km – Trasa kolem zříceniny Nový Hrad
Přes Nové Domky – rozcestník Pod Lomem – rozcestník Nad Lomem – Osikov – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – Pivovar Holba
●Hanušovice - Hanušovice 10 km, s programem u občerstvovací stanice
Trasa vede z Pivovaru Holba kolem Nového Hradu a přes občerstvovací stanici U Lip zpět.
●Hanušovice - Hanušovice 12 km a 14 km
Z pivovaru k rozcestníku Pod Vršavou, dále na Zámeček a zpět do pivovaru.
●Hanušovice - Hanušovice 16 km
Z pivovaru do Hynčic dále Kopřivná – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba
●Hanušovice - Hanušovice 21 km
Trasa vede z pivovaru do Hynčic na Potůčník – Křížový vrch – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba
●Velké Losiny – Hanušovice 17 km, s programem u občerstvovací stanice

Pivovar Holba použil při vaření nového speciálu pšeničný slad

Publikováno:před měsícemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Pivovar Holba při vaření nového jarního speciálu poprvé použil místo tradičního sladu z ječmene jeho pšeničnou variantu a na tuzemské poměry zvolil i nezvyklý způsob chmelení. Pivo dostalo název Májový ležák a z výčepních píp poteče v květnu, uvedl sládek hanušovického pivovaru Luděk Reichl.

Z pšeničného sladu vyrobený Májový ležák podle něj vznikl v hanušovickém pivovaru spodním kvašením, takže to není vysoce prokvašené pšeničné pivo typu weizenbier, kterým si lidé s oblibou připíjejí v zemích Beneluxu.

Vytvořit recepturu jarního speciálu nebylo snadné. Reichl déle než rok vybíral suroviny. Výsledné jarní pivo podle sládka zaujme svou zlatou barvou a hustou pěnou. Barvu pivu dal karamelový slad, zatímco pšeničný ovlivnil hustotu i stálost pěny.

Hanušovický sládek tentokrát použil hned několik chmelových odrůd, jako je Žatecký poloraný červeňák, nově vyšlechtěné odrůdy i odrůda Sládek. Odlišný byl způsob chmelení. Zatímco běžně chmel projde chmelovarem nebo se chmelí zastudena, nyní sládek chmel poprvé přidal přímo do vířivé kádě.

Chmel tak byl macerován při 90 stupních a ležák díky tomu získal jedinečné aroma. "Vůně se krásně rozprostírá, je výrazná a přitom lehká a přirozeně čistá. Nově použitý způsob chmelení je sice nákladnější, ale výsledek je až překvapující," podotkl Reichl.

Pivovar Holba patří spolu s Pivovarem Zubr a Pivovarem Litovel do skupiny středomoravských pivovarů PMS Přerov. Jejich celkový roční výstav jde do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách a několikrát ročně do své nabídky zařazují pivní speciály.

Májový ležák od Holby

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Nejen pivní fajnšmekři se mají na co těšit. Dá se říct, že takové pivo mnozí ochutnají vůbec poprvé. Vůbec poprvé totiž v Holbě uvařili pivo z pšeničného sladu a poprvé použili zcela nový způsob chmelení. Takže jde vlastně o historický okamžik.

Májový ležák je pivo se zřetelnou stopou pšeničné svěžesti a přitom tělnaté, což je kombinace skutečně neobvyklá. Vznikl totiž spodním kvašením a nejedná se tedy o vysoce prokvašený weizenbier, kterým nejčastěji připíjejí v zemích Beneluxu. Májový ležák z Holby nepostrádá fundament a to je zásadní.

Vytvořit recepturu nebylo snadné a bez sládkova entuziasmu by se neobešla. Luděk Reichl déle než rok vybíral suroviny, které snoubil v poměrech tak, aby vznikl skutečný originál. „Pivovarnický kumšt by měl být cítit v každém pivu a to i době, která stará pravidla mnohdy popírá. Dali jsme mu to nejlepší a teď s napětím očekáváme ohlasy. Věříme, že konzumenty dostane už první doušek a s každým dalším si ho zamilují,“ vyjadřuje sládek a poukazuje na charakteristiku májového piva.

Na první pohled zaujme svou zlatou barvou a hustou pěnou, která hned tak neuvadne. Barvu mu dává karamelový slad zatímco pšeničný ovlivňuje hustotu i stálost pěny.

Májový ležák Holba vyniká vábivým chmelovým aroma, které příjemně zalahodí ještě před napitím. Sládek tentokrát použil hned několik chmelových odrůd. Patří k nim Žatecký poloraný červeňák, nově vyšlechtěné odrůdy i odrůda Sládek. „Dokáže krásně zaokrouhlit hořkost a současně podtrhnout vůni piva“, chválí svého oblíbence Luděk Reichl.

Odlišný byl i způsob chmelení. Zatímco běžně chmel projde chmelovarem nebo se chmelí za studena, tady se chmel přidával do vířivé kádě. Bez nadsázky lze říct, že jde o sládkovu specialitu, uplatněnou vůbec poprvé. Macerace chmele tímto způsobem probíhala při 90 stupních a tím získal ležák jedinečné aroma. „Vůně se krásně rozprostírá, je výrazná a přitom lehká a přirozeně čistá. Nově použitý způsob chmelení je sice nákladnější, ale výsledek je až překvapující,“ komentuje sládek výsledek. Májový ležák má vyladěnou osvěžující chuť s jemnými ovocnými tóny, příjemnou neulpívající hořkost a výborný říz.

Májový ležák poteče z výčepních píp poprvé na 1. máje. Je součástí Kalendáře speciálů a jeho množství je limitováno pouze 1 várkou. K dispozici bude do vyprodání zásob zhruba 1 měsíc.

Od dubna zmizí Holba z prodejních regálů řetězce Albert

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Šumperský deník

Pivovar Holba je ryze český pivovar, který vyrábí pivo podle tradičních receptur již od roku 1874. Po dobu 145 let ho konzumenti pijí v prvotřídní kvalitě a znají jeho původ. Na tom, že „vědí co pijí“ si zakládají a na Holbu nedají dopustit. Od dubna bude pivo Holba v regálech supermarketů a hypermarketů nadnárodního řetězce Albert v celé ČR chybět.

Pivo místního pivovaru v Albertu neseženou lidé ani na Šumpersku a Jesenicku. Jde o razantní změnu, která zasáhne nejen příznivce a konzumenty piva Holba, ale i ty, kteří přijedou do Jeseníků a Holbu si budou chtít odvézt s sebou.

Kdy přesně ke změně dojde?Ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka
Na pultech nadnárodního řetězce Albert neseženou lidé pivo Holba od prvního dubna letošního roku. Týká se to supermarketů a hypermarketů Albert v celé České republice, tedy i prodejen na Šumpersku a Jesenicku.

Proč už nebude Holba v Albertu, co k tomu vedlo?
Na tvrdé vyjednávání jsme zvyklí, ale tentokrát byly navržené obchodní podmínky byly natolik nevyvážené, že jsme na ně nemohli přistoupit.

„Prvotřídní suroviny, tradiční výroba a s tím spojená kvalita piva a spokojený zákazník jsou pro nás zcela zásadní a od této filosofie nehodláme ustoupit. Pivo chceme prodávat za férové ceny a proto nemůžeme akceptovat nevyvážené obchodní podmínky řetězce Albert. Jsme český regionální výrobce a významný zaměstnavatel na Šumpersku a Jesenicku a zodpovídáme nejen za kvalitu piva, ale také za lidi, kteří v něm pracují.“

Je důvodem cena?
Nejen cena, jednali jsme o marketingové podpoře, letákových akcích i celé řadě věcí. Vynaložili jsme maximální úsilí pro vzájemnou shodu, ke které nakonec bohužel nedošlo. Můžeme respektovat orientaci řetězce Albert, ale současně nemůžeme jít proti vlastním zásadám a dlouhodobé strategii značky. Cíleně při výrobě našich piv používáme vybrané suroviny od místních pěstitelů a dodavatelů. Nakupujeme tradiční sladovnické ječmeny, které nám následně zpracovává sladovna v Zábřehu a chmel k nám míří od chmelařů z Tršicka.

Máme jednu obrovskou výhodu, protože tu nejkvalitnější vodu pro výrobu piva máme zajištěnu v dostatečném množství z vlastních vrtů přímo v areálu pivovaru. Dostupnost našeho piva se nám daří zvyšovat, Holba je k mání i v malých obchodech v horských obcích a i když nás to velmi mrzí bude od dubna v prodejnách Albert bohužel chybět.

Je tato situace definitivní?
Uvidíme, budeme se určitě snažit dál jednat a přesvědčit druhou stranu, tak jako ostatní prodejní sítě, o správnosti naší filosofie, na konci které je kvalitní pivo za férovou cenu a tím pádem i spokojený zákazník.

Do jaké míry vás odchod z Albertu může postihnout?
Distribuční výpadek se snažíme samozřejmě kompenzovat. Intenzivně připravujeme zajímavé prodejní a marketingové akce se všemi ostatními řetězci i menšími nezávislými prodejci. Posílíme také prodej v podnikové prodejně, abychom dodrželi i lokální dostupnost našeho piva.

Co je vašim největším úspěchem v posledních měsících?
Patří k nim nárůst poptávky po našem pivu, kterou úspěšně kopírují prodeje piva Holba napříč obaly. Loni jsme na trh uvedli nové pivo Keprník s horským chmelem, které se těší mimořádné oblibě u našich příznivců. Naše piva získala v minulém roce i v prvních měsících roku 2019 řadu ocenění na degustačních soutěžích a potvrdila tak svoji pozici v ČR i zahraničí.

PIVEX o nejlepších pivech, Holba má zlato, stříbro i bronz

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Vodárenství.cz

V oficiální kategorii Zlatý soudek PIVEX 2019 degustátory přesvědčily ležáky Holba Keprník a Holba Premium. Ovocná Holba brusinka si ze soutěže odvezla Zlatý pohár PIVEX. Na výrobu piva a s tím spojenou spotřebu vody se redakce vodarenstvi.cz pravidelně zaměřuje.

„Medaile ze Zlatého soudku PIVEX jsou důvěryhodným poselstvím pro konzumenty, že dát si jedno spojujeme s degustačním zážitkem. Na tom, že Holba umí plnit hospody, si zakládáme dlouhodobě. Navíc ležáky jsou elitní kategorií a prosadit se je současně otázkou prestiže. I proto si ocenění vážíme,“ ocenil ředitel pivovaru Vladimír Zíka. V Hanušovicích na Šumpersku vaří pivo z vody z podzemních pramenů. Do pivovaru míří chmel z Tršicka a slad z nejstarší české sladovny v Zábřehu na Moravě.

Provozovatelé občerstvovacích zařízení nebo minipivovarů by měli být obecně důslední při sledování kvalitativních parametrů využívané vody, vyhnou se tím řadě komplikací. Někteří provozovatelé již začali vlivem dlouhodobého sucha přemýšlet o nových vrtech, nebo je v některých případech i budovat, protože ty současné přestaly být dostatečně vydatné, vyschnuly nebo neodpovídaly legislativním nárokům. Při dovozu vody v cisternách, zvlášť do vzdálenějších lokalit, se jim totiž provoz zařízení značně prodražil.

V Moravskoslezském kraji provádí analýzy všech typů vod například laboratoře Aqualia infraestructuras inženýring. „Zaměřujeme se chemické, mikrobiologické, biologické i senzorické zkoušky všech typů vod. Kromě naší akreditované centrální laboratoře působíme v regionu také v areálech čistíren odpadních vod v Havířově, Třinci, Novém Jičíně a Opavě, kam je možné vzorky odpadní vody dovézt, nebo v areálech úpraven vod v Podhradí u Vítkova a Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí, kde přijímáme vzorky pro rozbory pitné vody,“ vysvětlila na podzim vedoucí laboratoří Lucie Chlebková.

V této souvislosti zdůraznila například důležitost kvality vody při vaření piva ve stále populárnějších minipivovarech. „Voda musí splňovat přísné parametry kladené legislativou na pitnou vodu. Její tvrdost, kyselost či zásaditost, ale i možný výskyt prvků, jako jsou železo a mangan, mohou zásadně ovlivnit výsledek celého snažení,“ dodala.

Návštěvnost pivovaru Holba se zvyšuje

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápoje

Návštěvnost pivovaru Holba loni poprvé překročila 23 tisíc. Zájem navštívit pivovar roste, ročně přibývá zhruba tisícovka lidí. Souvisí to s jedinečnou polohou pivovaru v horách a chutí vychutnat si Jeseníky se vším, co k nim patří. Piva Holba, ať je to Šerák, Keprník nebo Horská 10 jsou spojená s lokálním příběhem a silnou vazbou na Jeseníky. Reprezentuje je osobitá chuť, výborná pitelnost a říz spolu s tradiční recepturou výroby českého piva. Holba je v regionu významnou atraktivitou a nahlédnout sládkovi pod pokličku je lákadlem nejen pro samotné konzumenty a milovníky piva.

„U nás je možná skutečná návštěva provozů, potkat se s odborníky, dovědět se nejen o pivu, ale taky o jeho konzumaci “ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl. Jde o zkušeného degustátora, takže ochutnávat pivo pod jeho vedením je zážitkem.

„Degustujeme většinu našich piv, hodnotíme a srovnáváme…užívají si to nejen pivaři. Povídáme si také o tom, jak dobré pivo poznat, to lidi hodně zajímá stejně tak jako plodiny, bez nich by pivo nebylo“ popisuje Luděk Reichl. Je jedním z mála sládků u nás, kteří vaří pivo z vlastní vody.

Prameny s podzemní horskou vodou má Holba přímo v areálu pivovaru a to je dnes rarita. Pro vaření piva má ty nejlepší parametry a je tak čistá, že ji není třeba nijak upravovat. Zájem je také o její degustaci, která odkrývá rozdíly mezi podzemní a povrchovou vodou. „Návštěvníci si často odvážejí nejen naše pivo, ale také naši vodu,“ říká s úsměvem sládek.

Pivovar Holba má také svoje muzeum, věnované historii pivovarnictví, stylovou restauraci a pension. Nacházejí se v jednom stylovém objektu, který je součástí relaxační zóny pivovarského areálu. Holba je významným výrobcem v Jeseníkách, který se bezprostředně podílí na zvýšení atraktivity tohoto regionu a jeho návštěvnosti. Pivo hraje klíčovou úlohu také v rozvoji gastronomie a gastro turistiky a umocňuje jedinečné zážitky z kraje Ryzího piva z hor.

Pivovar Holba vaří pivo z podzemní horské vody

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Naše voda

Návštěvnost pivovaru Holba loni poprvé překročila 23 tisíc. Informovala o tom mediální zástupkyně pivovaru Hana Matulová s tím, že zájem navštívit pivovar roste a ročně přibývá zhruba tisícovka lidí.

Souvisí to s jedinečnou polohou pivovaru v horách a chutí vychutnat si Jeseníky se vším, co k nim patří. Piva Holba, ať je to Šerák, Keprník nebo Horská 10 jsou spojená s lokálním příběhem a silnou vazbou na Jeseníky. Reprezentuje je osobitá chuť, výborná pitelnost a říz spolu s tradiční recepturou výroby českého piva. Holba je v regionu významnou atraktivitou a nahlédnout sládkovi pod pokličku je lákadlem nejen pro samotné konzumenty a milovníky piva. „U nás je možná skutečná návštěva provozů, potkat se s odborníky, dovědět se nejen o pivu, ale taky o jeho konzumaci “ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl. Jde o zkušeného degustátora, takže ochutnávat pivo pod jeho vedením je zážitkem. „Degustujeme většinu našich piv, hodnotíme a srovnáváme…užívají si to nejen pivaři. Povídáme si také o tom, jak dobré pivo poznat, to lidi hodně zajímá stejně tak jako plodiny, bez nich by pivo nebylo“ popisuje Luděk Reichl. Je jedním z mála sládků u nás, kteří vaří pivo z vlastní vody.

Prameny s podzemní horskou vodou má Holba přímo v areálu pivovaru a to je dnes rarita. Pro vaření piva má ty nejlepší parametry a je tak čistá, že ji není třeba nijak upravovat. Zájem je také o její degustaci, která odkrývá rozdíly mezi podzemní a povrchovou vodou. „Návštěvníci si často odvážejí nejen naše pivo, ale také naši vodu,“ říká sládek. Pivovar Holba má také svoje muzeum, věnované historii pivovarnictví, stylovou restauraci a pension. Nacházejí se v jednom stylovém objektu, který je součástí relaxační zóny pivovarského areálu. Holba je významným výrobcem v Jeseníkách, který se bezprostředně podílí na zvýšení atraktivity tohoto regionu a jeho návštěvnosti. Pivo hraje klíčovou úlohu
také v rozvoji gastronomie a gastro turistiky a umocňuje zážitky z kraje Ryzího piva z hor.

Letošní dlouhá vedra táhla spotřebu k rekordu, říká šéf pivovaru Holba

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Rostislav Hányš

Díky vedrům rekordní výstav piva, kvůli suchu naopak obavy o kvalitu chmele. „Zásoby chmele máme nejméně na měsíce,“ říká ředitel pivovaru Holba ze Šumperska Vladimír Zíka. V rozhovoru pro MF DNES také připouští, že v podniku pociťuje nedostatek pracovních sil, ovšem v zahraniční nové lidi neshání.

Už několik let jsou léta teplejší a sušší, než je dlouhodobý průměr teplot a srážek. Pro specifické odvětví jako je pivovarnictví to znamená současně výhodu i potenciální problém.

„Teplo a málo srážek z pohledu pivovarníků přináší na jedné straně radost z vyšší spotřeby piva a tím rostoucích prodejů, na straně druhé obavy z nedostatku důležitých surovin. Vaření piva je ryze potravinářský obor a to, co nám nenaroste na polích a na chmelnicích, nemáme šanci získat jinde,“ říká ředitel pivovaru Holba Hanušovice Vladimír Zíka.

Rok 2018 byl extrémně suchý a horký. Jak se to projeví na výsledcích?
Letošní rok je v mnohém podobný roku 2015, který byl také velmi teplý a suchý. Ten letošní je ale výjimečný tím, že léto začalo už někdy v polovině dubna a trvalo s krátkými pauzami až do nedávných dnů. Léto je pro nás rozhodující a to letošní bylo velmi dlouhé a z pohledu teplot pro spotřebu piva velmi příznivé. Už od května byl růst spotřeby piva velmi výrazný. Bilancovat sice budeme až na konci roku, ale už teď se dá odhadnout, že letošek bude z pohledu výstavu piva patřit k historicky nejúspěšnějším.

Ovšem vysoké teploty a hlavně sucho jsou dvousečné, zejména nedostatek vláhy zasáhl úrodu strategických surovin, tedy chmele a ječmene na slad. Jaká je nyní situace?
Sucho a extrémní horko je velké téma na všech úrovních. A je pravda, že do našeho oboru zasahuje jak pozitivně, co se týká spotřeby, tak negativně, pokud jde o suroviny. Chmelaři už ví, kolik sklidili chmele. Většina hlásí propady, někdy i dost výrazné. Pak je tu otázka kvality, což je obsah látek, které pivo potřebuje. Tedy hořkých kyselin, silic, pryskyřic a tak dál. Kvalita se dá nyní pouze odhadnout, ale definitivně jasno je až ve chvíli, kdy se chmel certifikuje, známkuje a balí.

To bude kdy?
Balení začíná a probíhá týdny až měsíce. Důležitým a dá se říct strategickým momentem pro pivovarníky a chmelaře je mezinárodní pivovarský veletrh v Norimberku, který se koná tradičně v první polovině listopadu. To je místo hlavních jednání z pohledu skončené sklizně a z pohledu obchodování s chmelem. Tam je jasné, kde se kolik chmele urodilo a v jaké kvalitě, a to u všech světových pěstitelů.

Jak se pivovar může vyhnout problémům s nedostatkem chmele?
Dobrý a zodpovědný pivovarník nepracuje na bázi jednoletých smluv. Má s obchodníky, případně přímo s pěstiteli chmele uzavřené víceleté smlouvy. Tříleté, pětileté, někdy i desetileté. My máme na všechny suroviny víceleté smlouvy. Máme také dodavatele dostatečně diverzifikované, jsou jak z Tršické oblasti na Hané, tak ze Žatecké či Úštěcké oblasti. Úroda je někdy lepší na Moravě, jindy v Čechách, někdy se urodí víc na Hané, jindy na Žatecku, někdy zase na Úštěcku. Letos byl velmi významný faktor závlaha chmelnic. Tam, kde byla umělá závlaha, byla sklizeň dobrá, jinde byl výrazný propad. Dá se říct, že ti, kteří mají uzavřené víceleté smlouvy, mají přednost před těmi, kteří mají pouze smlouvy krátkodobé. Žádný obchodník či pěstitel chmele si nedovolí uspokojit někoho s jednoletou smlouvou nebo toho, kdo chce chmel jednorázově, na úkor zákazníka s víceletou smlouvou.

Přesto, máte zásobu, která by vám pomohla přežít přechodně bez dalších dodávek?
V posledních dvou letech byly sklizně mírně nadprůměrné, co se týká jak objemu, tak kvality. Na skladech tak pořád máme dostatek chmele. Toto množství by určitě vystačilo nejméně na několik měsíců.

Další nezastupitelnou plodinou je ječmen, ze kterého se vyrábí slad. A s ječmenem je letos také problém...
Stejně jako u chmele existují tradiční oblasti pěstování, i když je jich mnohem víc než oblastí chmelařských. Například Haná, Opavsko, Vysočina, Polabí, kde se ječmeny vždycky pěstovaly. Jako suchem trpěl chmel, tak trpěl i ječmen. Zase ale platí, že ne všude bylo sucho extrémní. Ječmen někde narostl, jinde ne. V průměru sklizeň není nijak špatná, i když propad tam je. Kvalita ječmene a z něj vyrobeného sladu je také odlišná podle místa pěstování. Obdobně jako u chmele máme i na dodávky sladu uzavřené víceleté smlouvy a umíme si s rozdílnou kvalitou poradit.

Třetí klíčovou surovinou je voda. Jak vaše zdroje reagují na dlouhodobé sucho?
Pro nás pivovarníky je voda naprosto stěžejní. Voda se podílí naprosto zásadně na vlastnostech a parametrech piva. My máme to štěstí, že žijeme v podhůří Jeseníků, které patří k nejvlhčím oblastem v republice. Přímo pod námi je navíc obrovský rezervoár podzemní vody s parametry kojenecké vody. Naštěstí nepociťujeme, jestli prší, nebo neprší. I tak se snažíme s vodou hospodařit velmi šetrně.

Vedle klimatických vlivů je jedním z největších témat pro zemědělství i potravinářství nedostatek zaměstnanců. Utíkají vám lidé například za lepšími podmínkami, na které aktuálně lákají zejména montovny?
Musím říct, že naší výhodou je poloha. Nejbližší montovny jsou až v Mohelnici a potom ještě výrazně dál, takže jsou relativně daleko. Je to padesát a více kilometrů. Lidé si vyhodnotí, že se jim nevyplatí tak daleko dojíždět. I na nás ale doléhá nedostatek pracovních sil.

A jak jej řešíte? Řada zaměstnavatelů už neváhá hledat pracovní síly v zahraničí.
Zatím jsme se bohudíky nedostali do situace, že bychom museli hledat lidi v zahraničí. A věřím, že se do ní ani nedostaneme. Zatím se nám daří poměrně dobře se s tím vyrovnat. Důležité je, že u nás často nastupují děti či vnuci současných či bývalých zaměstnanců. Navíc fluktuace je naprosto minimální. Naší výhodou je také skutečnost, že v současnosti jsme jedním z mála velkých zaměstnavatelů na Hanušovicku. Nemusí to však být výhoda trvalá. Musíme se aktivně postarat o to, abychom měli práci komu předat, aby další generace táhly pivovar dál a výš.


Holba představuje Václavův ležák

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:České nápoje

Holba má dárek pro všechny Václavy. Na svůj svátek 28. září si letos mohou připít svým pivem. Václavův ležák uvařil pivovar Holba při příležitosti oslav Sv.Václava, patrona pivovarníků.
Jde o světlý ležák sládkovy kolekce, vařený z vybraných odrůd českého chmele tradiční technologií výroby. Václavův ležák je pivo pro speciální příležitost a jeho limitovaná edice nepřesáhne 1000 hl, takže na čepu bude pouze do vypití zásob. „Na Václava vaříme speciály každoročně, je to náš dárek všem pivařům, kteří si na dobré pivo potrpí. Od 28. září v restauracích a hospodách vypuknou oslavy Dnů českého piva a Václavův ležák na nich nemůže chybět,“ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.

Sládkova receptura dává světlému ležáku vábivé chmelové aroma a plnou chuť, kterou potrhuje hořkost se středně dlouhým dozvukem. „Specialitou je chmelení za studena i použití hlávkového chmele. V chuti piva zanechává zřetelnou stopu a toho si pivaři cení. Chmelová vůně i chuť po chmelu umocňuje degustační zážitek a zvyšuje pitelnost,“ říká k výjimečnosti limitovaného ležáku Luděk Reichl.

Zatímco běžné chmelení probíhá na varně, chmelení za studena až v ležáckých tancích. V Holbě k němu používají macerovací košíky, které si pivovarníci sami navrhli a zkonstruovali. Naplněné chmelem se vkládají do ležáckých sudů a umožňují pozvolné uvolňování chmelových látek do piva. Studené chmelení je možná překvapivě někdy spojováno s dámskými punčochami. Dříve totiž k maceraci sloužily punčochy nebo vaky z jemného plátna.

Václavův ležák je výborným digestivem a hodí se především k masu. Na čepu bude zejména v restauracích na Šumpersku, Jesenicku a Olomoucku. Dny českého piva se u nás slaví už pošesté. Posilují pozici piva jako národního nápoje i unikum české hospody. V historickém kontextu připomínají patrona všech pivovarníků Sv.Václava a přibližují historii i tradici českého pivovarnictví. Ukazují na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií.

Na Dny Českého piva se připravují také provozovatelé restaurací. Někde nabídnou pivo k jídlu zdarma, speciální programy, degustace nebo hromadné přípitky štamgastů.

Rekordní letní prodeje Holby

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:České nápoje

Pivovar Holba má za sebou další úspěšný měsíc. V červenci prodal 33 931 hl piva a to je letos zatím nejvíce. V meziročním srovnání jde o nárůst 3 300 hl, což představuje o11 procent více. Je to úspěch a Holba se snaží ho udržet. To potvrzuje i silný odbyt za uplynulé dny v srpnu.

Varna běží v nepřetržitém provozu, ležácké sklepy jsou plné, stáčí se na 3 směny a zvýšenou poptávku se daří pravidelně vykrývat. Menší odběratele dokáže pivovar zavážet sám a to je velká výhoda. „Dokážeme tak rychle reagovat na situaci a to hostinští oceňují. Pivo je jim možné dodat bezprostředně, aby mohli uspokojit své hosty,“ říká Vladimír Zíka.

Zvýšený odbyt piva podporuje letní počasí i turistika. Do Jeseníků míří na dovolenou stále více lidí a většina si pivo z hor nenechá ujít. Šerák, Horská 10 nebo Keprník se staly symbolem Jeseníků a stejně populární jsou i ostatní. Prodej Holby Šerák trhal v červenci rekordy. Nejlépe si vedl v plechovkách, kde byl jeho odbyt dokonce 2,5 krát vyšší než loni, a výborně si vedl v lahvích i sudech. Odbyt Šeráku v červenci překročil 23 tisíc hektolitrů, hned za ním si stojí Horská 10 a následuje Holba Premium. Kulminuje také odbyt Kvasničáku Holba. Jde o typicky zahrádkové, nefiltrované pivo s osvěžující chutí pro letní konzumaci ideální. Výborně si vede rovněž nový ležák Keprník. Je to pivo s horským chmelem, který si pivovarníci češou sami. „Místa máme vytipovaná a i když bylo sucho, šištice jsou dobře narostlé. Češeme ho ručně a jako s vzácnou ingrediencí s ním taky nakládáme,“ říká ředitel pivovaru Vladimír Zíka.

Letní počasí plní zahrádky a provozovatelé restaurací ve výletních místech nyní prodávají až několikanásobně více piva.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.05.2019 06:4079