Historie a současnost pivovaru Holba

Již více než 138 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, pivovarkdy zde jeho zakladatel a sládek Josef Müllschitzký uvařil v prosinci roku 1874 první várku hanušovického piva. Tehdy kapacita moderního parního pivovaru dosahovala 22 400 hektolitrů za rok, což představovalo 40 000 věder. Dnes pivovar vystaví dvacetkrát více. I když pověst hanušovického piva již dávno přerostla hranice regionu, jeho silná vazba na místo podnikání se promítá nejen do samotného názvu pivovaru, který nese jméno jedné z nejstarších částí Hanušovic s názvem Holba, ale také do názvů produktů. Příkladem je vlajková loď v sortimentu pivovaru – HOLBA Šerák. Oblíbená jedenáctka dostala název po nedalekém vrcholu Hrubého Jeseníku. Zatímco jeho výška zůstala stejná, produkce Holby Šeráku přesahuje 200 000 hl piva, což je více než 40 milionů půllitrů.

Holba Jeseníkům
Pivovar svou výjimečnou polohu uprostřed krásné přírody nejen využívá, ale sám se aktivně podílí na její ochraně. Dlouhodobě spolupracuje s CHKO Jeseníky na speciálních akcích, orientovaných na ochranu přírodního dědictví. V roce 2005 vyhlásil vlastní dlouhodobý projekt Holba Jeseníkům, zaměřený na omlazování porostů v horách. Pivovar sponzoruje Horskou službu Jeseníky, a významně se tak podílí na zvýšení bezpečnosti na horách.
Zdroj:Stránky Pivovaru Holba, 2016


Více na stránkách pivovaru

Letní osvěžení? Nová Holba Nealko i Horské byliny Nealko

Publikováno:před 19 dnyZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Podlenová, PR

Svěží nahořklá chuť piva láká o to víc, čím více stoupají venkovní teploty. Proto vám v letních dnech přijde k duhu nová Holba Nealko v ryzí variantě, čímž více vynikne samotná chuť nápoje plná toho nejlepšího z čisté jesenické přírody. Pokud jste si ale oblíbili ochucenou nealko variantu, Holbu Horské byliny, jejíž chuť je dokonale protkána bylinkami z Jesenického regionu, můžete se na ni těšit v novém obalu.

Nová Holba Nealko
Kdo si potrpí na autentickou chuť piva a zároveň preferuje nealko verzi, okouzlí ho naprostá novinka – Holba Nealko. Každým vypitým douškem jako byste se vydali na návštěvu Jeseníků, z jejichž přírody se piva hanušovického pivovaru rodí. Nové Holba Nealko se chuťově přibližuje ke klasické variantě s alkoholem, ale zároveň po jeho konzumaci můžete usednout za volant nebo na kolo. Zakoupíte v plechovce, ve skle i na čepu.
Cena: od 14,90 Kč

Holba Horské byliny Nealko
Nealko pivo Holba Horské byliny je u nás naprosto jedinečné. Poctivým základem je ryzí pivo z Jeseníků, s nímž se harmonicky snoubí směs bylinek, jako jsou máta, heřmánek, řebříček, šalvěj, tomka vonná a mateřídouška. Čistotu přírodního nápoje podtrhuje fakt, že v Holbě Horské byliny nenajdete žádná přidaná barviva, konzervanty ani umělá sladidla. K dostání v nealkoholické verzi. Zakoupíte v plechovce i na čepu.
Cena: od 18,90 Kč

Zakoupíte: Pivoteka.cz, v regionálních prodejnách a řetězcích Billa (prodejny v regionu + Hranice, Brno Medlánky, Veselí nad Moravou), Globus (celá republika), MAKRO Velká Bystřice

Pochod Pivovarská čtvrtka v Jeseníkách přilákal více než 3 000 turistů

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovarská čtvrtkaAutor:Šárka Podlenová, PR

Sobota 21. května se nesla ve znamení pochodů. Na Moravě proběhl již 22. ročník pochodu krásami Jeseníků nazvaný Pivovarská čtvrtka. Nabídl celkem 9 možných tras se společným cílem – městem Hanušovice, domovem Pivovaru Holba, který byl organizátorem této jedinečné akce. Celkem se zúčastnilo přes 3 000 nadšenců.

Oblíbený pochod na severní Moravě Pivovarská čtvrtka dokazuje, že pivo a turistika k sobě patří. Tuto myšlenku podporuje hanušovický pivovar Holba již dvaadvacet let.
„Holba je neodmyslitelně spojena s ryzí jesenickou přírodou. Pivo totiž vaříme z horské vody z našeho vrtu přímo v pivovaru, přidáváme také místní chmel i slad z podhorských ječmenů. Zároveň pravidelně každý rok pomáháme vysázet v horách nové stromky pod dohledem lesní správy. I proto jsme se před více než dvaceti lety rozhodli připomenout lidem krásy okolí Hanušovic a zorganizovali jsme první Pivovarskou čtvrtku. Náš pochod je ale především o uvolnění a zábavě. Kromě ryzího piva z hor k němu patří také doprovodný program plný soutěží pro děti i dospělé. Nechyběla například horolezecká stěna, rodeo láhev a malování na obličej,“ popisuje Pivovarskou čtvrtku Ing. Ondřej Hnila, brand manager pivovaru Holba.

Jaký byl tedy letošní ročník Pivovarské čtvrtky, kterému vyšlo počasí naprosto na jedničku? Celkem se do něj zaregistrovalo 3 080 účastníků různého věku. Téměř 2 000 lidí startovalo v Hanušovicích, 498 ze Šumperku, 423 z Velkých Losin a 168 z Králíků. Všichni měli společný cíl – hanušovický pivovar Holba. Během akce se vypilo krásných 40 hl piva a 20 hl nealkoholických nápojů. Turisti si mohli vybírat z veškerého sortimentu pivovaru, naprostou hvězdou byl ovšem Holba Šerák z tanku. Pro lepší náladu zahrála kapela Roxy a zájemci se mohli podívat přímo do samotného pivovaru - do varny, na spilku, do sklepa a dalších zákoutí. Více informací na www.pivovarskactvrtka.cz.

Ležák HOLBA 35 - všechna hořkost Jeseníků v jednom pivu

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Podlenová, PR

Přestože je květen měsícem lásky, která je v ideálním případě sladká, pivovar Holba právě uvádí svůj jedinečný hořký ležák HOLBA 35 pyšnící se nejvyšším stupněm hořkosti, který kdy v Hanušovicích uvařili. Číslo signalizuje mimořádných 35 jednotek hořkosti EBU (European Bittering Unit). Limitovaná edice sudového piva, které zraje v tancích celých 48 dní, je na čepu v hospodách a restauracích od května po dobu několika týdnů.

„V rámci kalendáře pivních speciálů jsme v Hanušovicích uvařili HOLBA 35 - hořký ležák s plnou chutí. Po našem Svátečním horském ležáku tak již druhým produktem reagujeme na jednoznačný trend spotřebitelů – oblibu piv s vyšší hořkostí. K výrobě HOLBA 35 jsme použili tři druhy sladů a tři druhy chmelů včetně odrůdy Herkules s výraznou hořkostí. Každý doušek našeho speciálu vyniká plnou chutí s lehkým karamelovým nádechem, pozvolným dozníváním a intenzivní, ale vyváženou hořkostí o 35 jednotkách IBU, kterou podtrhuje příjemné chmelové aroma. Přestože je náš speciál o především o hořkosti, není nepříjemně drsná, ale naopak nechává vyniknout další komponenty. Máme radost, že se nám podařilo uvařit pivo kombinující hořkost Jeseníků a plnou chuť, která pivo dokonale zakulacuje,“ pochvaluje si výsledek Luděk Reichl působící na pozici sládka pivovaru Holba již více než 25 let.

Výrazně hořký jedinečný ležák se 4,5% alkoholu má lákavě jantarovou barvu a je dekorován hustou pěnou. Špičkové vybalancování poměrů a načasování jednotlivých surovin včetně sladu z hanáckých ječmenů a výrazně hořké odrůdy chmele Herkules mu dodává naprostou exkluzivitu. V ležáckých tancích zrál krásných 48 dní, což se projevuje i na jeho plné chuti. Distribuce tohoto úchvatně hořkého ležáku začíná v květnu 2022. Vzhledem k jeho limitovanému množství se předpokládá, že se vytočí do začátku letních prázdnin.

Značky Holba, Zubr a Litovel chystají marketingové novinky

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:MediaGuru.cz

Firmě Pivovary CZ Group, která zastřešuje pivovary Holba, Zubr a Litovel, se meziročně zvýšily prodeje. Společnost plánuje nové marketingové aktivity a také produkty.



Společnost Pivovary CZ Group oznámila za loňský rok meziroční nárůst prodeje o 10 %, tržby bez DPH vystoupaly na celkových 1,2 miliardy korun. Nejvíce se o růst tržeb zasloužil export. Do společnosti patří od 1. října 2021 pivovary Holba, Litovel a Zubr. „Přestože od transformace uplynulo zatím jen pár měsíců, hodnotíme ji úspěšně. Sloučení přineslo zjednodušení organizační struktury a zefektivnění procesů napříč celou společností,“ vysvětluje Jaromír Dvorský, místopředseda představenstva Pivovary CZ Group. Detaily ohledně sloučení a dalších projektů oznámili zástupci firmy na středeční tiskové konferenci v Olomouci.

Ke sloučení zmíněných pivovarů došlo kvůli zvýšení konkurenceschopnosti všech tří značek, posílení jejich pozice na trhu a zlepšení koordinace v oblasti logistiky a distribuce. Sloučení se však nedotklo zaměstnanců, ani jednotlivého vystupování značky. „Nic se nezměnilo ani na filozofii našich řemeslných pivovarů vařit a dodávat poctivé pivo nejvyšší kvality. To i nadále vaří sládci a jejich zkušení kolegové v Hanušovicích, v Litovli a v Přerově a všechny tři pivovary působí každý pod svou vlastní značkou,“ dodává Jaromír Dvorský.

Vzhledem k rozvolňujícím se opatřením plánují Pivovary CZ Group znovuotevřít pro veřejnost všechny tři pivovary. Od 1. dubna chtějí obnovit exkurze a plánují také řadu tradičních eventů. Součástí plánovaných aktivit je oslava 150. narozenin pivovaru Zubr. V marketingových aktivitách přibydou také novinky v sortimentu. Pivovary své zákazníky lákají na nové pivo Litovel Josef a Holba nealko, které na trh přijdou v nejbližších dnech a týdnech.

Dalším společným projektem je nový pivní džbánek Holba, na kterém spolupracoval český designér Rony Plesl. „Prvotní nápad na džbánek Holby byl sice rychlý, ale dlouho jsme hledali přesnou proporci. Velice těžká byla pak práce s logem, které je hodně grafické a jeho převedení do plastické podoby není jednoduché,“ vysvětluje autor designu. Zároveň také doplňuje, že se designem chtěl pivovar lišit od ostatních značek, a proto zvolil vyšší džbánek s velkým uchem a výraznou optikou.

Další novinkou, kterou na konferenci zástupci pivovarů představili, je první provozovna v konceptu nazvaném Ryzí pramen. „Chtěli jsme vyjádřit hrdost na náš původ, proto jsme při tvorbě interiéru spolupracovali s dodavateli z našeho regionu. Naším cílem je totiž nejen nabídnout návštěvníkům to nejkvalitnější pivo, ale také vytvořit příjemné prostředí působící originálním a zároveň čistým dojmem,“ vysvětluje Ondřej Hnila, brand manager Pivovaru Holba. Dodal také, že se pivovar aktuálně zaměřuje na region východních Čech, kde plánuje otevření nových poboček. V horizontu pěti let plánuje otevřít celkem deset nových provozoven.

Tomáš Pluháček, výrobně technický ředitel, doplňuje, že v letošním roce čelí odvětví velkému růstu cen vstupů, zejména energií a obalového materiálu. Zároveň také konstatuje, že od 19. dubna dojde ke zdražení cen čepovaného piva o jednu korunu.

Ryzí pramen z Jeseníků. Holba rozjíždí síť vlastních hospod

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Forbes.czAutor:Pavla Francová

Česká pivařská a hospodská scéna po pandemii zase ožívá. Pivovar Holba se připojil k trendu vlastních hospod a pod značkou Ryzí pramen otevřel svůj první podnik. Ještě během letošního roku plánuje otevřít další dvě pivnice s restauracemi pod hanušovickou značkou.

„Trendy v gastronomii jsou jasné a v oblasti piva je to zvyšování pivní kultury, na čemž se chceme podílet. Když jdete na pivo, chcete si jej vychutnat v příjemném prostředí a chcete dostat nápoj v nejlepší možné kvalitě,“ vysvětluje k novince manažer Ondřej Hnila z Holby.

Pivovar od loňského října patří spolu s Litovelem a Zubrem do skupiny Pivovary CZ Group kroměřížského podnikatele Karla Kuropaty. Skupině se v loňském pandemickém roce dařilo: výsledky se sice ještě nedostaly na čísla před covidem, ale prodala 726 tisíc hektolitrů piva, což je o desetinu víc než v předchozím roce. Tržby dosáhly 1,2 miliardy korun.

Velký podíl na loňském úspěchu nese export. Především do Polska loni Pivovary CZ Group vyvezly o pětinu více piva než v předešlém roce.

S nápadem na vytvoření vlastních podniků přišli v Holbě už před víc než dvěma lety. „Následně dorazila vlna covidu a museli jsme projekt odsunout. Ale byli jsme přesvědčení, že je to správný směr. Hned, jak to bylo možné, jsme se k projektu vrátili a dotáhli ho do finále,“ popisuje Hnila. Nakonec se projekt, do něhož pivovar zatím investoval řádově jednotky milionů korun, odložil o rok.

Kde přesně letos vzniknou další dvě nové pobočky zatím nechtějí představitelé pivovaru komentovat. Celkově ale míří hlavně na region východních Čech, tedy pardubický a královéhradecký kraj. Podobným tempem jako letos pak chtějí s rozvojem sítě pokračovat i nadále – během pěti let by mělo být v Česku deset hospod značky Ryzí pramen.

V olomoucké pobočce U Zlaté koule si autoři dali záležet na tom, aby bylo na první pohled jasné, odkud Holba přichází. Prostoru dominuje výčepní pult, který zdobí reliéf Jeseníků propojený s logem pivovaru.

„Při tvorbě interiéru pro nás bylo důležité spolupracovat s dodavateli z našeho regionu,“ dodává Hnila. Horský masiv zdobí i pivní tanky – ty jsou v podniku čtyři s celkovým objemem dva tisíce litrů.

Investice pivovaru nekončí jen vlastními pivnicemi. Holba rozjela spolupráci s designérem Rony Pleslem, od kterého si nechala navrhnout a vytvořit nové sklenice na pivo.

Původně návrh s novou sítí přímo nesouvisel, ale nakonec se nové sklenice do hospod dostávají právě nyní. A mohou sloužit i jako symbol naděje pivovarů v popandemické oživení.

Pivovarníci oživili i hospodského z filmu Obušku, z pytle ven!

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Rostislav Hányš

K pivovarnictví patří i zapomenuté řemeslo bednářů, kteří pracovali s křiváky, hoblíky, zejkovci a dřevěnými sudy. I to je součást nové expozice Pivovarského muzea Hanušovice.

Expozice Pivovarského muzea v Hanušovicích na Šumpersku se dočkala výrazné proměny. Po dvanácti letech se totiž změnila koncepce i většina exponátů.

„Sedmdesát procent je jich nových. Expozice je teď koncipována jako cesta časem od založení pivovaru Holba až po konec druhé světové války,“ popisuje vedoucí muzea Blanka Strnadová.

Není v ní zastoupen jen hanušovický pivovar Holba, který začal pivo vařit už v roce 1874, ale také velké pivovary v Šumperku a na blízkém Třemešku. Ty byly v roce 1906 připojeny právě k Holbě a později zanikly.

Novotou v muzeu voní prvorepubliková hospůdka s originálním výčepem. U něj stojí netradiční pohádkový hospodský, jehož vzorem se stala postava z filmu z roku 1955 od režiséra Jaromíra Pleskota.

„Kostým hospodského nám ušila paní Natálie Rosáková podle filmové pohádky Obušku, z pytle ven!“ podotýká vedoucí muzea.

Zašlé řemeslo
V hospodě sedí štamgast. Zvětšená dobová fotografie na stěně vytváří iluzi pohledu do interiéru restaurace. Návštěvníci uvidí také bednářský koutek ukazující výrobu sudů. Jsou zde bednářské hoblíky, palice, křiváky a sud. Dále návštěvníci najdou historické mosazné pípy, pivní sklenice, lahve, korunky a pivní cedule, ale i dochované osobní listy zaměstnanců pivovaru.

„Předmětů z historie pivovarnictví v Hanušovicích je více, takže je dobré je ukázat. Mohla by se z toho stát tradice, vždy po několika letech expozici zčásti obměnit, zatraktivnit,“ řekl ředitel pivovaru Vladimír Zíka.

Samostatnou vitrínu dostalo nejžádanější pivo z produkce Holby, jedenáctka Šerák, které je nejúspěšnějším hanušovickým pivem na soutěžích. Naposledy získalo zlatou medaili na prestižní soutěži EuropeanBeer Challenge 2021.

„Šerák je takový fenomén, že si samostatnou vitrínu bezpochyby zaslouží,“ sdělil sládek Holby Luděk Reichl.

V Hanušovicích se otevřela nová expozice Pivovarského muzea Holba

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Olomoucká DrbnaAutor:Daniel Vachek

Hanušovický pivovar Holba otevřel zcela novou expozici Pivovarského muzea Holba. Návštěvníci si mohou prohlídku projít jak po vlastní ose, tak s výkladem průvodce. Expozice poskytuje náhled do historie pivovaru.

V nově otevřené expozici pivovarského muzea v Hanušovicích se návštěvníci mohou podívat na historii nejen pivovaru v Hanušovicích, ale také Wlachova pivovaru v Šumperku nebo pivovaru na Třemešku. Ty se připojily v roce 1906 k pivovaru v Hanušovicích.

„Časová osa nás provede hanušovickým pivovarem až do konce druhé světové války. Z této doby se dochovaly sklenice, lahve, bednářské hoblíky, palice, křiváky, sudy a mosazné pípy, které jsou u nás vystaveny,“ láká na novou výstavu Blanka Strnadová, vedoucí Pivovarského muzea v Hanušovicích.

Ve druhé části výstavy jsou dochované především osobní listy zaměstnanců pivovaru, nebo deputátní značky pro ně určené. Součástí jsou také historické fotografie, které jsou z velké části kopie pohlednic od sběratele Ladislava Matějčka. Další fotografie zachycují nedávné akce, jako je Holbyáda, sázení stromků nebo setkání Holbáků a Šeráků.

„Prohlídku expozice v muzeu zakončujeme v naší historické hospůdce v takzvaném foto koutku, kterému vévodí zrekonstruovaný výčepní pult z období 1. republiky a kde na vás čeká pan hospodský se štamgastem,“ dodává Strnadová. Po prohlídce bude ke zhlédnutí připravený film o pivovaru Holba.

Orientujete se v pivních stylech?

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Podlenová, PR

Podle průzkumů pije pivo bezmála 6 milionů Čechů. To je bez pochyby impozantní číslo, ale ani s takto silnou základnou stále nemůžeme říci: Co Čech, to pivní znalec. Tak schválně, jak se vyznáte v pivech vy?

Češi patří jak výrobou, tak spotřebou piva mezi světovou pivní špičku. Výměrou chmelnic zaujímá relativně malá Česká republika po Německu a USA neuvěřitelné třetí místo na světě a se spotřebou více než 140 litrů piva na osobu za rok dokonce celosvětově vede. Řada pivařů si časem najde své oblíbené pivo, kterému zůstává věrná po dlouhé roky, ale roste podíl hledačů, kteří s chutí objevují nové styly a chuťové vlastnosti piva, ať už aby našli to pravé, vyznali se, nebo se zas vrátili ke svému prověřenému favoritovi. Za přispění Luďka Reichla, sládka Pivovaru Holba, jsme tak připravili stručný přehled druhů piv, který může pivní bádání usnadnit.

Piva podle způsobu kvašení
Ve světě se vyrábí několik set druhů piv, přičemž jejich kategorizace se u jednotlivých autorů výrazně liší, zejména v závislosti na zemi původu. Vychází se ze základního rozdělení na piva typu Ale a ležáky, což přibližně odpovídá dělení na svrchně kvašená a spodně kvašená piva. Liší se typem použitých kvasinek a teplotou kvašení, tedy schopností zpracovávat a přeměňovat jednoduché sacharidy v obsažené mladině. V nabídce světových pivovarů ale můžeme narazit i na spontánně kvašená piva, která využívají ke kvašení směsnou kulturu bakterií a kvasinek obsažených ve vzduchu. „V minulosti se dokonce jednalo o jediný dostupný způsob výroby piva, dnes jsou takto kvašená piva spíše záležitostí Belgie, Francie či Nizozemí,“ vysvětluje Luděk Reichl.

SPODNĚ KVAŠENÉ PIVO je nejrozšířenější (přes 70 % celosvětové výroby). Kvasí při nižších teplotách a vyznačuje se sladovou chutí a vůní, hořkým chmelovým aroma a bohatou pěnou. Zraje, tedy leží v uzavřených ležáckých tancích ve sklepě i déle než měsíc, z čehož pochází i tradiční označení „ležák“. Nejrozšířenější kategorií ležáků i piva vůbec je světlý ležák, jenž je osvěžující chuti s jemným perlením a lehkou hořkostí na konci. Oblíbený je také polotmavý ležák jantarové až karamelové barvy s výraznou chmelovou hořkostí nebo tmavý ležák s příměsí speciálních a barevných sladů, díky kterým jsou v chuti cítit stopy karamelu, kávy nebo i čokolády. Méně častý je také vídeňský ležák měděné barvy a díky speciálnímu nasládlému sladu i sametové chuti s oříškovo-kořeněným dozníváním. Původem z Německa je Bock, silné, lehce chmelené spíše tmavší pivo.

SVRCHNĚ KVAŠENÉ PIVO vzniká za vyšších teplot, mívá obvykle nižší plnost, svěžejší chuť a výrazné příměsi různých ovocných chutí a vůní. Patří sem třeba v Německu či Belgii oblíbené pšeničné pivo s minimálně třetinovým podílem pšeničného sladu, který mu zajišťuje světlou barvu, ovocný nádech i silný říz. Především v anglosaských zemích jsou oblíbená vysoce chmelená piva, se značným podílem pšenice jako např. EPA (English Pale Ale). Piva tohoto typu jsou sušší, avšak více sladová s výraznější hořkostí. Další variantou tohoto piva uzpůsobeného místu původu či exportu je IPA (India Pale Ale) s citrusovo-mangovou vůní, velmi vysokým obsahem hořkosti a nižší sladovou chutí nebo také APA (American Pale Ale) využívající zásadně více hořký a aromatický americký chmel. Opět především britskou záležitostí je pak výrazné pivo typu Stout, v jehož chuti jsou znatelné i tóny hořké čokolády.

Chuť praženého sladu je obvykle doprovázena lehkou kyselostí, střední hořkostí a konec bývá suchý. Toto pivo tmavé až černé barvy a s vyšším obsahem alkoholu, který občas zastíní i známější typ Porter proslulý právě svou plností, vysokým EPM (od 18 %) a poměrně vysokým obsahem alkoholu. Hořkost stejně jako říz je obvykle nižší. Oba tyto typy se vaří ze směsí různých speciálních sladů, jako např. z praženého, karamelového, barevného atd., a v podání různých pivovarů se rozdíly mezi nimi často stírají.

Piva podle barvy
Piva je možné rozlišovat podle několika kritérií, v lidovém povědomí vede rozdělení piv podle barvy. Světlá piva jsou připravována ze světlého sladu a jsou typická hořkostí a nechybí jim ani říz. Tmavá piva, jinak taky piva bavorského typu, vděčí za svou barvu speciálním praženým, karamelovým nebo mnichovským sladům, které jim propůjčují delikátní nasládlou chuť. Polotmavá piva většinou granátové barvy vznikají smícháním světlého a tmavého sladu. „Pozor ale na zažitý omyl, že polotmavá piva vznikají smícháním světlého a tmavého piva. Takovým smícháním vám výčepní vykouzlí pivo řezané čepováním ze dvou sudů,“ vysvětluje sládek Pivovaru Holba. Je možné se také setkat i s pivem bílým, kterým je označováno obvykle pivo pšeničné, jež je světlejší barvy než pivo z ječmene a bývá mírně nakyslé chuti a ovocné vůně.

Piva podle stupňovitosti
Rozlišením piva podle stupňovitosti je sledován obsah extraktu původní mladiny (EPM) určující sílu piva (nikoliv procenta alkoholu). „S původním označením 10° nebo třeba 12° se už kvůli současné legislativě nesetkáme, nahradilo ho slovní označení jako třeba výčepní pivo či ležák. Další možností je označení hmotnostním procentem extraktu původní mladiny v % EPM. Čím větší podíl těchto látek se během přípravy ze sladu uvolní, tím je vyšší EPM. S vyšším EPM se zvyšuje i finální obsah alkoholu a obvykle i plnost piva,“ přibližuje Luděk Reichl, sládek Pivovaru Holba.

Nealkoholická, nefiltrovaná, kvasnicová piva a speciály
Především u řidičů jsou čím dál oblíbenější nealkoholická piva. Nealko, nebo také kvašený nápoj z obilného sladu, vzniká díky omezení tvorby alkoholu nejčastěji podstatným zkrácením hlavního kvašení, tak aby nedošlo ke vzniku většího množství alkoholu. Jde o rychlý a relativně levný postup, ale v chuti může být citelná mladinová příchuť nevyzrálého piva. Druhou nejčastější možností je odstranění alkoholu z běžného piva, jehož výhodou je komplexnější chuť daná plnohodnotným kvašením. Třetí možností je použití speciálního kmene kvasnic, produkujícího minimální množství alkoholu. Hranice množství povoleného alkoholu pod tímto názvem je u nás 0,5 %, ale např. v Británii jsou takto označována piva s menším obsahem alkoholu než 0,05 %.

Téměř hotové pivo před stáčením do lahví či sudů může a nemusí projít procesem filtrace, který odstraní zbylé pivovarské kvasnice, díky čemuž má filtrované pivo čirou barvu a delší trvanlivost. Nefiltrované pivo, jinak taky pivo živé, je díky přítomným kvasnicím „zakalenější“, vydrží kratší dobu, ale zachovává si výraznější chuť.

Za zmínku stojí také „kvasničáky“ neboli piva kvasnicová, která se často zaměňují za piva nefiltrovaná, a v jejich rozdílech tápou často i pivní znalci. „Hlavním rozdílem mezi kvasničákem a nefiltrovaným pivem je, že nefiltrované pivo je stáčené přímo z ležáckého tanku ve sklepě bez filtrace. Kdežto kvasnicové pivo se připravuje přidáním rozkvašené mladiny ve stádiu bílých kroužků do již hotového piva, které již bylo zfiltrované,“ dělá ve zmatcích jasno Luděk Reichl z Holby.

Pivní specialitky
Různé pivní „speciály“ vznikají většinou jako limitované edice piv stávajících nebo v podobě nových kousků k nějakým významným či sezónním událostem. Např. unikátní pivo Holba Keprník, jehož jedinečnost spočívá v divokém horském chmelu, kterého je jak šafránu, je výhradně jako čepované k mání obvykle od podzimu do jara, resp. do vyprodání zásob. Velké oblibě se v posledních letech těší také zelené pivo ke svátku svatého Patrika či k velikonočnímu Zelenému čtvrtku, za jehož neobvyklou barvou je většinou příměs bylin.

Které pivo ráčíte ochutnat?
Podle posledních odhadů v celorepublikové spotřebě dominuje klasický ležák, v těsném závěsu je výčepní pivo a ostatní piva tvoří pouze jednotky procent spotřeby. Přitom pivní trh je plný zajímavostí, které je škoda nepoznat. Takže nebojte se ochutnávat a… Na zdraví!

Holba zpříjemňuje Advent i Vánoce Svátečním horským ležákem 12,5%

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka podlenová, PR

Jednou z předzvěstí Vánoc jsou také pivní speciály, které se pojí právě k tomuto ročnímu období. Mezi ně jednoznačně patří také výrazně hořký zastudena chmelený Holba Sváteční horský ležák 12,5%, libůstka zkušeného hanušovického sládka Luďka Reichla, který svou funkci v pivovaru vykonává neuvěřitelných 25 let. Vychutnávejte ho na čepu v restauracích a hospodách, nebo jím potěšte vaše blízké.

Holba Sváteční horský ležák 12,5% pomůže dokreslit prosincovou adventní atmosféru a rozzáří nejen u stromečku oči každého pivního nadšence. Snoubí v sobě to nejlepší z jesenické přírody – jejich čistotu, ryzost, divokost i romantiku. Jeho recepturu vyladil k dokonalosti místní sládek Luděk Reichl, mistr pivovarského umění.

„Holbu Sváteční horský ležák dochmelujeme za studena. Tím docílíme zvýraznění vůně chmelu. Perfektně se tak podtrhne chmelové aroma a ležák, který má značně vysokou intenzitu hořkosti s drsnějším charakterem a dlouhým dozníváním, se díky tomu příjemně zjemní,“ popisuje netradiční metodu Luděk Reichl.

Na první pohled vás naláká jeho jantarová barva a hustá sněhově bílá pěna. Jiskrný a svěží základ dodává Svátečnímu horskému ležáku od Holby nejen regionální tršický chmel a vyhlášený slad z moravských ječmenů, ale také čistá horská voda z místního vrtu ze samotného srdce hanušovického pivovaru.

Sváteční horský ležák od Holby můžete od 1. prosince objednat na čepu v hospodách a restauracích, nebo je k dostání na doma v několika variantách balení: 15, 30 a 50KEG sudy, multipack balení (8x0,5l láhev) a také coby dárkový tubus s 0,75l lahví vč. patentního uzávěru. Dárkový tubus seženete pouze ve značkové prodejně v Hanušovicích, ostatní zakoupíte ve vybraných řetězcích a maloobchodních prodejnách. Vychutnejte si vánoční Jeseníky s Holbou Sváteční horský ležák.

Pivovaru Holba zacinkaly stříbro a bronz na International Beer Challenge

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Podlenová, PR

Letošní pivní soutěžní sezónu uzavírá hanušovický Pivovar Holba ziskem dvou medailí. Bronzovou se může pyšnit Holba Premium a stříbrnou si po zásluze odnesl Holba Šerák. Obě ryzí piva z hor zaznamenala úspěch v celosvětové soutěži International Beer Challenge v kategorii ležák, která se tradičně koná v Londýně.

Pivo si vybudovalo pozici jednoho z nejoblíbenějších nápojů planety. A právě jejich rozmanitost se odráží také v mezinárodní soutěži International Beer Challenge. Letos se uskutečnil již 25. ročník a na porotce čekaly stovky vzorků z více než 40 zemí světa. Výrobci do soutěže zaslali nejen lahve a plechovky, ale i minisoudky.

Protože jsou produkty opravdu pestré, bylo vypsáno více než 80 kategorií, např. ales (anglická světlá piva), tmavé ležáky, ležáky, ovocná piva, pšeničná piva apod. Porotci z řad sládků, pivních publicistů a světových expertů přes pivo hodnotili kromě chuti také celkový vzhled a aroma. České pivo potvrdilo svou tradici a kvalitu. V kategorii ležák se odnesly stříbrnou a bronzovou medaili hned dva skvosty hanušovického pivovaru – Holba Šerák a Holba Premium.

„Podařilo se nám navázat na úspěchy z předchozích ročníků International Beer Challenge, ke které mám specifický vztah. Byla založena ve stejném roce, kdy jsem se stal sládkem pivovaru Holba. Oba tak slavíme 25. výročí a musím říci, že dárky v podobě cenných medailí udělaly velkou radost nejen mně,“ komentoval hned dvojnásobný důvod k oslavám sládek Ing. Luděk Reichl.

Vlajková loď hanušovického pivovaru Holba Šerák sklízí ocenění průběžně po celý rok. Kromě stříbrné medaile z International Beer Challenge získala ještě letos zlato ze soutěží České pivo, World Beer Awards a European Beer Challenge. Další oceněné pivo – Holba Premium – sesbíralo kromě bronzu na International Beer Challenge ještě tyto medaile: zlato z European Beer Challenge a bronz ze soutěže České pivo.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.16.06.2022 16:36124