Historie a současnost pivovaru Holba

Již více než 138 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, pivovarkdy zde jeho zakladatel a sládek Josef Müllschitzký uvařil v prosinci roku 1874 první várku hanušovického piva. Tehdy kapacita moderního parního pivovaru dosahovala 22 400 hektolitrů za rok, což představovalo 40 000 věder. Dnes pivovar vystaví dvacetkrát více. I když pověst hanušovického piva již dávno přerostla hranice regionu, jeho silná vazba na místo podnikání se promítá nejen do samotného názvu pivovaru, který nese jméno jedné z nejstarších částí Hanušovic s názvem Holba, ale také do názvů produktů. Příkladem je vlajková loď v sortimentu pivovaru – HOLBA Šerák. Oblíbená jedenáctka dostala název po nedalekém vrcholu Hrubého Jeseníku. Zatímco jeho výška zůstala stejná, produkce Holby Šeráku přesahuje 200 000 hl piva, což je více než 40 milionů půllitrů.

Holba Jeseníkům
Pivovar svou výjimečnou polohu uprostřed krásné přírody nejen využívá, ale sám se aktivně podílí na její ochraně. Dlouhodobě spolupracuje s CHKO Jeseníky na speciálních akcích, orientovaných na ochranu přírodního dědictví. V roce 2005 vyhlásil vlastní dlouhodobý projekt Holba Jeseníkům, zaměřený na omlazování porostů v horách. Pivovar sponzoruje Horskou službu Jeseníky, a významně se tak podílí na zvýšení bezpečnosti na horách.
Zdroj:Stránky Pivovaru Holba, 2016


Více na stránkách pivovaru

Keprník z letošního chmele jde do hospod

Publikováno:včeraZdroj:České nápoje

V Holbě narazili 1. sud Keprníku z letošního chmele. Slavnostního obřadu se zmocnila jeho patronka, herečka Lucie Polišenská. A nebyla v tom sama. Oporou jí byli dva nejpovolanější. Sládek pivovaru Luděk Reichl a obchodní sládek Luděk Kurek.

S odhodláním sobě vlastním narazila Lucie 1. sud a bez zaváhání naplnila první sklenici jedinečným ležákem. A jí patřilo i první hodnocení. „Já říkám – vrchol, skutečný zážitek. S každým napitím objevíte něco nového a to je na něm to krásné,“ pochválila ležák Keprník Lucie a popřála mu hory nadšených pivařů.

Jedinečný Ležák s majestátem Jeseníků míří do hospod právě teď. Předloni se jím připíjelo vůbec poprvé a od té doby zdolal náročný výstup. Díky svým příznivcům se dostal až na vrchol a úspěšně si razí svoji cestu. Je totiž jiný z mnoha pohledů. Má jméno hory a jiskru horských pramenů, jejichž voda je jeho základem. Zatímco mohutné tělo a plnou chuť mu dává slad z podhorských ječmenů, lahodné aroma a nezaměnitelnou hořkost dotváří horský chmel. Pivovarníci si ho češou sami a ručně, a to je dnes rarita. Keprník je skutečným originálem a pivem těch, co to rádi jinak, kteří chtějí vychutnávat, hodnotit a objevovat. V Holbě ho vaří v omezeném množství i vzhledem k jeho vzácné ingredienci. A tou je právě horský chmel. V prvním roce uvedení na trh se ho vypilo necelých 5 tisíc hl a letos toto množství překonal už po 6 měsících. Vzhledem k rostoucímu zájmu by mohl už brzy atakovat 10 tisíc hl. V nabídce značky stále zůstává pouze jako čepovaný.

„Sám si dokázal vybudovat exkluzivitu a to v pivním světě není zrovna snadné. Věřím, že Keprník z letošního chmele svoji jedinečnost ještě podpoří,“ říká obchodní sládek pivovaru Holba Luděk Kurek, který nic nenechává náhodě. Při slavnostním narážení předvedl jeho správné čepování a kompletní ošetření tak, aby se dostal v prvotřídní kvalitě až na stůl. „Pivní servis vidím stejně důležitý jako samotnou kvalitu piva. Proto se snažíme být hospodským nablízku a vzájemně si předávat, co dělat jinak nebo lépe. Nechceme, aby si štamgasti na svého výčepního stěžovali, ale právě naopak. Měl by to být ten, kterému důvěřují a rádi ho vidí,“ zastává Luděk Kurek. Do hospod a restaurací dorazí ležák Keprník už tento týden. Keprník je pivo s celorepublikovou distribucí v gastro sektoru.

Lucie Polišenská je v Jeseníkách doma a na místní pivo nedá dopustit. Narodila se v Šumperku a jako dítě vystupovala se šumperským sborem Motýli. Po střední škole odešla do Prahy studovat DAMU a dnes má angažmá v činohře Národního divadla. Se spolužáky mají vlastní soubor Cabaret Calembour. A s nimi také chodí na Keprník.

Své pivovarnické sny mění sládek Luděk Reichl ve skutečnost

Publikováno:před 6 dnyZdroj:Olomoucký deníkAutor:Ondřej Dluhí

Se sládkem pivovaru Holba Luďkem Reichlem o pivu, české hospodě i kouzlu 1. chmele.

V čem je Keprník specifický oproti jiným pivům z Hanušovic? Jakou má stupňovitost a proč dostal jméno hory?
Osobitost Keprníku spočívá zejména v použitých surovinách, které jsou jeho základem a to je chmel, slad a voda. Vodu máme podzemní z vlastních pramenů, které jsou přímo v areálu pivovaru a tu používáme pro veškerou naši produkci. Pro Keprník se sladují podhorské ječmeny, slad je tedy specifický a další výjimkou je horský chmel. Ten je pro něj vzácným kořením, něco jako šafrán v gastronomii. Je to ležák s 12% stupňovitostí, nově označenou jako extrakt původní mladiny Je to velikán, proto má jméno hory?

Je horský chmel těžší na pěstování?
Horský chmel se nepěstuje. Je to volně rostoucí rostlina, kterou nikdo neobdělává, neochraňuje ani nehnojí. Musí si své místo na slunci vydobýt sama a tím se zásadně liší od chmele pěstovaného zemědělsky.

V čem tkví kouzlo prvního chmele?
Především v očekávání, jaké vlastnosti bude nový chmel mít. Jak bude vonět, jak bude chutnat. Jak se na jeho vlastnostech projevilo počasí a jak si s ní dokázal poradit. To vše se pak promítá do chuťových vlastností piva a určuje jeho celkovou charakteristiku.

Jak dlouho trvala cesta od prvotního nápadu začít vařit Keprník po uvedení na trh?
Bylo to více než 2 roky, co jsme ladili recepturu k dokonalosti. Jde o proces, který vyžaduje čas a dílo, do kterého vkládáte velké naděje.

Kdo je patronem Keprníku?
Při jeho zrodu ho provázel známý režisér pan Miroslav Krobot, který letos předává štafetu herečce ND Lucii Polišenské. Oba jsou rodáci z Jeseníků, takže mají k Holbě blízko. Lucie má pivo ráda a s Holbou má spojené vzpomínky na střední, kdy ještě bydlela v Šumperku.

Chmel si češete sami?
Ano, naplnit věrtel sice není úplně jednoduchá záležitost, ale má to i svoji poetiku, zvláště pro nás pivovarníky. Horský chmel češeme ručně na vytipovaných místech v přírodě. Nejlépe se mu daří v závětří na okraji remízek. Pravidelně sleduji jeho dozrávání, abychom sklízeli ve správnou chvíli. Zrníčky lupulinu musí být krásně žlutá, pak vyrážíme.

Chystáte na podzim nějaké akce ve spojitosti s Keprníkem?
V sobotu 19. října v Holbě narazíme 1. soudek Keprníku z letošního chmele. Bude to slavnostní okamžik a narážet bude Lucie Polišenská. Po jejím požehnání vyrazí ležák Keprník do hospod ke svým příznivcům.

Kde berete inspiraci pro vaření piva?
Pivo je odjakživa lidový nápoj a já beru inspiraci od lidí. Poslouchám, co jim chutná, co by chtěli v pivu najít a hledám způsoby, jak to dál vyšperkovat.

Máte nějaký pivovarnický sen?
Každé nové pivo je v podstatě pivovarnický sen. A já se ho snažím se vší zodpovědností přeměnit ve skutečnost.

Jak byste zhodnotil současnou českou pivní kulturu?
Jsme národ pivařů, ale pivní kultura nejde dopředu, spíše naopak. A pivo samotné v tomto bohužel nehraje roli. Jde především o změny jak žijeme a je velká škoda, že pozvolna ztrácíme fenomén české hospody. V Holbě stále vnímáme pivovarnictví jako poctivé řemeslo a snažíme se, aby naše pivo dokázalo plnit hospody.

Chystáte nějaký vánoční speciál?
Ano, nebude to sice žádná novinka, ale naopak, tradiční oblíbenec-Polotmavý speciál 13 %. K adventu se výborně hodí, má krásnou barvu i vůni, lahodnou chuť a vysokou pitelnost, takže u něho posedíte déle. Popíjíte, vychutnáváte, debatujete… a je Vám fajn. Vnímám ho jako ideální vánoční pivo, které v tuto chvíli už zraje v ležáckých sklepích.

Holba Šerák je OK

Publikováno:před 9 dnyZdroj:České nápoje

Vzhled, chuť, osobitost, kvalita, složení a podstatná skutečnost, že se Holba Šerák se vaří v Jeseních, rozhodlo o přidělení značky Výrobek OK pro oblíbenou 11 z hor. Značku uděluje Agrární komora Olomouckého kraje pod záštitou hejtmana. Potravinářští odborníci letos hodnotili celkem 81 výrobků v 9 kategoriích. Šerák získal ocenění v kategorii alkoholických nápojů a s ním i právo pro označení piva známkou Výrobek OK®

„Naše pivo má jasný původ i složení, a to dnes vnímám jako zásadní. Trh je zaplaven různými potravinami, mnohdy nízké kvality a neurčitého zdroje. Současně si lidé čím dále více uvědomují, proč je původ potravin tolik důležitý, a to je dobře. Vidím to jako významný krok ke zkvalitňování potravin obecně,“ říká sládek pivovaru Luděk Reichl. Oblíbený Šerák letos slaví 35 let a má velký úspěch doma i v zahraničí. Regionální ocenění Výrobek OK pro něj totiž přichází ve stejnou dobu i zajímavém kontrastu se světový zlatem v soutěži WBA 2019 (World Beer Awards).

V Holbě vaří pivo 145 let podle tradičních receptur a z domácích surovin. Vodu má pivovar vlastní a čerpá ji z podzemních pramenů přímo v pivovaru. A prvotřídní jsou také plodiny, tedy chmel a sladovnické ječmeny. Zatímco chmel do Holby míří z Tršicka a Žatecka, slad pro Holbu se zpracovává v nejstarší sladovně u nás v Zábřehu na Moravě. Z Hané pocházejí také sladovnické ječmeny věhlasné kvality. „Hodnotu lokálních surovin si velmi dobře uvědomujeme a podle toho s nimi i nakládáme. Vždy platilo, že se má jíst nejvíce to, co roste nejblíž,“ říká sládek, který vaří pivo z vlastní vody.

Projekt Výrobek Olomouckého kraje má podpořit a propagovat kvalitní potraviny vyráběné na území regionu. Malým a středním výrobcům tak pomáhá zvyšovat vlastní prestiž a současně podporuje vazbu lidí na lokální produkty. Jejich úspěch totiž nebývá dílem masivní reklamy, ale především vysoké kvality a dobré chuti.

Dalším důvodem pro preferenci regionálních potravin je i významný fakt, že tyto potraviny jsou díky krátkým distribučním cestám mnohem čerstvější než potraviny, které k nám putují z velké dálky. Regionální potraviny mívají proto zpravidla lepší chuť i cennější nutriční vlastnosti. Neméně důležitá je skutečnost, že čím blíže jsou potraviny ke spotřebiteli, tím méně zatěžují životní prostředí při dopravě. A k tomu se navíc přidává významný aspekt podpory zaměstnanosti v daném regionu, na kterém se významně podílí právě regionální výrobci. Pivovar Holba se 135 stálými zaměstnanci patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům na Šumpersku a Jesenicku.

Holba Šerák získal ocenění výrobek Olomouckého kraje

Publikováno:před 12 dnyZdroj:Naše voda

Vzhled, chuť, osobitost, kvalita, složení a podstatná skutečnost, že se Holba Šerák se vaří v Jeseních, rozhodlo o přidělení značky Výrobek OK pro oblíbenou jedenáctku z hor. Informovala o tom dnes mediální zástupkyně pivovaru Hana Matulová.

Značku uděluje Agrární komora Olomouckého kraje pod záštitou hejtmana. Potravinářští odborníci letos hodnotili celkem 81 výrobků v 9 kategoriích. Šerák získal ocenění v kategorii alkoholických nápojů a s ním i právo pro označení piva známkou Výrobek OK®. „Naše pivo má jasný původ i složení, a to dnes vnímám jako zásadní. Trh je zaplaven různými potravinami, mnohdy nízké kvality a neurčitého zdroje. Současně si lidé čím dále více uvědomují, proč je původ potravin tolik důležitý, a to je dobře. Vidím to jako významný krok ke zkvalitňování potravin obecně,“ říká sládek pivovaru Luděk Reichl. Oblíbený Šerák letos slaví 35 let a má velký úspěch doma i v zahraničí. Regionální ocenění Výrobek OK pro něj totiž přichází ve stejnou dobu i zajímavém kontrastu se světový zlatem v soutěži WBA 2019 (World Beer Awards).

V Holbě vaří pivo 145 let podle tradičních receptur a z domácích surovin. Vodu má pivovar vlastní a čerpá ji z podzemních pramenů přímo v pivovaru. A prvotřídní jsou také plodiny, tedy chmel a sladovnické ječmeny. Zatímco chmel do Holby míří z Tršicka a Žatecka, slad pro Holbu se zpracovává v nejstarší sladovně u nás v Zábřehu na Moravě. Z Hané pocházejí také sladovnické ječmeny věhlasné kvality. „Hodnotu lokálních surovin si velmi dobře uvědomujeme a podle toho s nimi i nakládáme. Vždy platilo, že se má jíst nejvíce to, co roste nejblíž,“ říká sládek, který vaří pivo z vlastní vody.

Projekt Výrobek Olomouckého kraje má podpořit a propagovat kvalitní potraviny vyráběné na území regionu. Malým a středním výrobcům tak pomáhá zvyšovat vlastní prestiž a současně podporuje vazbu lidí na lokální produkty. Jejich úspěch totiž nebývá dílem masivní reklamy, ale především vysoké kvality a dobré chuti. Dalším důvodem pro preferenci regionálních potravin je i významný fakt, že tyto potraviny jsou díky krátkým distribučním cestám mnohem čerstvější než potraviny, které k nám putují z velké dálky. Regionální potraviny mívají proto zpravidla lepší chuť i cennější nutriční vlastnosti. Neméně důležitá je skutečnost, že čím blíže jsou potraviny ke spotřebiteli, tím méně zatěžují životní prostředí při dopravě. A k tomu se navíc přidává významný aspekt podpory zaměstnanosti v daném regionu, na kterém se významně podílí právě regionální výrobci. Pivovar Holba se 135 stálými zaměstnanci patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům na Šumpersku a Jesenicku.

Ležák Keprník z prvního chmele míří do hospod. První půllitry naplní už příští týden

Publikováno:před 14 dnyZdroj:Olomoucká Drbna

Ležák Keprník z prvního chmele, který uvařili v Pivovaru Holba, míří do hospod. První půllitry naplní už v říjnu. Vůbec poprvé se v hospodách připíjelo Keprníkem přesně před rokem a dnes je v hospodách velkým oblíbencem. Pivovarníci mu dávají to nejlepší z přírody a navíc čas vyzrát. Keprník jim to v tom nejlepším oplácí.

Ležák keprník dostal jméno hory, která leží v jednom z nejunikátnějších prostředí Jeseníků. A stejně jedinečný je tento ležák z hor. Dnes je mu jeden rok a díky svým příznivcům úspěšně zdolal náročný výstup. Dostal se až na vrchol, a to díky všem, kteří si rádi připíjejí skutečným originálem. První sud Keprníku narazí jeho patronka Lucie Polišenská.„Bude to vůbec poprvé, a navíc jde o sud se skutečným pokladem. Moc se těším a současně mám trochu obavy, abych něco nepokazila,“ říká Lucie. Bát se nemusí, oporou jí bude sládek Luděk Reichl, který ji určitě nenechá ve štychu. Je autorem receptury a Keprník je jeho chloubou, takže u takové příležitosti nemůže chybět.

Charakteristika chuti Keprníku
Keprník je pivo plné života s jiskrou horských pramenů. Jeho základem je voda z horských pramenů. Čichu lahodí chmelové aroma, tak příjemné, že si ho chcete užít co nejdéle. Hned vzápětí oblaží chuťové pohárky chlebnatá a dokonale vyvážená chuť. Skoro se chce ji kousat, a v tom přichází lahodná, a přitom intenzivní hořkost. Doznívá až na samém kořeni jazyka, kdy ležák pomalu opouští vaše ústa. Keprník je jedinečný ležák s horským chmelem, který vám dopřeje dokonalý degustační zážitek. S každým napitím jen potvrzuje svoji vysokou pitelnost, která vybízí k delšímu posezení s kamarády. Je vařený podle starých pivovarnických pravidel.

Poseďme u něj společně, říká patronka Keprníku Lucie Polišenská
„Ať nám to naše chutná stále skvěle. A nezapomeňme na to nejhezčí a poseďme si u něj společně, popovídejme a třeba zazpívejme. Nejlepší jsou hospody, kde nehraje televize a člověk nemusí neustále přeřvávat rádio. Naštěstí je takových hospod ještě hodně a když mohu, tak taky ráda zajdu na jedno, možná dvě," říká o posezení u piva patronka ležáku Keprníku Lucie Polišenská, která je v Jeseníkách doma a na místní pivo nedá dopustit. Narodila se v Šumperku a jako dítě vystupovala se šumperským sborem Motýli. Po střední škole odešla do Prahy studovat DAMU a dnes má angažmá v činohře Národního divadla. Se spolužáky mají vlastní soubor Cabaret Calembour. A s nimi také chodí na Keprník.




Suroviny je třeba dobře vybírat, říká sládek o ležáku Keprník

Publikováno:před 21 dnyZdroj:Olomoucká Drbna

Pivovar Holba představuje ležák Keprník. Jeho nezaměnitelnou chuť, vábivé aroma, výborný říz a obdivuhodnou jiskru mu přinesla receptura sládka Luďka Reichla a především sama příroda. Hanušovičtí pivovarníci dávají Keprníku to nejlepší z Jeseníků a také potřebný čas. Keprník nakonec vyzrál ve skutečného velikána, který zasluhuje ochutnat.

Ležák Keprník dostal jméno hory, která leží v jednom z nejunikátnějších prostředí Jeseníků. Stejně unikátní je také tento ležák z hor. Patronkou ležáku Keprník je rodačka z Jeseníků a milovnice Holby Lucie Polišenská. Převzala žezlo od Miroslava Krobota, stala se vůdkyní výšlapu na Keprník, s pivovarníky česala horský chmel a byla u založení první várky z letošního chmele. Na co se těší nejvíce, je naražení prvního sudu, spojené s přípitkem. A co přeje ležáku z hor? „Ať dělá pivařům radost a oni ať mají spoustu důvodů k přípitkům,“ odpovídá Lucie.

Ležák s mohutným tělem a vysokou pitelností
Ležák Keprník svým mohutným tělem potěší nejen fajnšmekry. Slad z podhorských ječmenů mu přináší plnost v chuti a zvyšuje také jeho pitelnost. „O kvalitě sladu rozhoduje sladovnický ječmen a ten je třeba dobře vybírat,“ vyjadřuje své přesvědčení sládek Luděk Reichl. Téměř čtvrtstoletí vaří pivo v hanušovické Holbě a dává mu nejen srdce a řemeslný um, ale sám si vybírá také suroviny. Keprník je pivo s horským chmelem, který je pro pivo vzácným kořením. „Češeme si ho sami ve vytipovaných oblastech u nás v horách. Obohacuje hořkost i vůni piva a podtrhuje jeho osobitost. Suroviny je třeba dobře vybírat a my jsme si počkali na ty nejlepší,“ je přesvědčený sládek Luděk Reichl. Poukazuje také na vodu z horských pramenů, která dává novému ležáku zářivou neutuchající jiskru.

Keprník je symbolem nedotčené přírody
Keprník 1423 metrů nad mořem je třetí nejvyšší horou Hrubého Jeseníku. Poznáte ho podle rozlehlého plochého temene s nápadným nepřehlédnutelným skaliskem, které je jeho ozdobou. Jméno mu dala drobná horská bylina koprníček a on dal jméno pivu, které je v Jeseníkách doma. V Holbě se vaří pivo podle starých pravidel už 145 let z toho nejlepšího, co nám příroda dává. Horskou vodu čerpají pivovarníci z vlastních podzemních pramenů, které mají přímo v areálu pivovaru. Je přirozeně tak čistá, že ji není třeba nijak upravovat a to je dnes unikát.

Na oslavu Svátku piva uvařili v Holbě Svatováclavský speciál

Publikováno:před 30 dnyZdroj:Naše voda

Dne 28. září oslaví pivaři svůj svátek a Holba má pro ně dárek ̶ Svatováclavský kroužkovaný speciál. Informovala o tom dnes mediální zástupce pivovaru Holba Hana Matulová.Do hospod má přilákat nejen štamgasty, ale všechny, kdo si na rytířské kousky zkrátka potrpí. Svatováclavský speciál je polotmavé pivo s vlastní recepturou a 4,9 procenty alkoholu. Hlavní roli hraje poctivý ležák plné chuti, do kterého se přidává rozkvašená mladina. Ta v určitém stadiu tvoří působivé bílé kroužky v pěně, proto kroužkovaný. V Holbě ho uvařili v elitní edici kalendáře speciálů a v omezeném množství 350 hl, takže k mání bude pouze do jeho vypití. Jde o sudové pivo s distribucí do gastro provozoven.

Polotmavý speciál je dílem dokonale vyladěné receptury a pivovarnického fortele. V Holbě tentokrát vsadili na kombinaci běžných a barevných sladů. To dává speciálu nejen mohutné tělo a plnost v chuti, ale i krásně sytou barvu. Je granátová až do hněda v krásném kontrastu se smetanovou pěnou, hustou a stabilní. Fajnšmekrům určitě neunikne pozvolně se rozvíjející hořkost či osobité aroma. Obojí je dílem Žateckého poloraného červeňáku, naší proslulé chmelové odrůdy. „Hořkost je zapotřebí pohlídat, na to si dávám velký pozor. Nezáleží jen chmelu, ale také na způsobu chmelení. Důležité je, aby hořkost neulpívala a nepřebíjela tělo piva “ říká sládek Luděk Reichl. A to jeho speciál absolutně splňuje. Jeho hořkost navíc harmonicky kontrastuje s lehce nasládlou chutí s tóny karamele a čerstvě pražených kávových zrn. „Navozuje tak jedinečný chuťový pocit, který je těžké popsat, to jednoduše musíte zažít,“ přibližuje Luděk Reichl. Skvostný degustační zážitek ukončí osvěžující vlna nezaměnitelné kvasničné chuti. Tento speciál si záměrně zachovává vysoký počet živých kvasinek a pro kvasnicová piva typický zákal.

Svatováclavský kroužkovaný speciál Holba je slavnostním nápojem. Obzvláště zajímavé je jeho párování se sýry, bílými rybami z grilu a pochutnáte si na něm i při prostém přípitku bez jídla.

Den českého piva se má stát celonárodní tradicí a posílit hrdost na pivo, náš národní nápoj. V historickém kontextu připomíná patrona všech pivovarníků Sv.Václava. Přináší zábavnou osvětu, která přibližuje historii a tradici českého pivovarnictví a ukazuje na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií a naší kulturou.

Pivovarské slavnosti Holba již tuto sobotu

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Na hory zábavy lákají letošní Pivovarské slavnosti Holba. V areálu pivovaru v Hanušovicích se můžete bavit od pátku až do sobotní noci 7 září. Mix dobré muziky a ryzího piva si bude možné vychutnat po oba dny. V sobotu dorazí i Pepa Vojtek a sexy virtuosky Inflagranti, takže bude co poslouchat i na co se dívat.

Hostům bude k dispozici na 2000 míst k sezení, 60 píp se všemi pivy značky, 3 stage a zastřešené stany. Pátek bude na pohodu, pivovarníci jsou připraveni ukázat, jak se vaří Ryzí pivo z hor a posedět s hosty. Na nádvoří zahrají ABA stars, Karel Gott revival a slovenská skupina Desmod.

Sobotní program propukne slavnostním naražením sudu se Šerákem. Je vlajkovou lodí pivovaru a letos slaví 35 let. „Jako dárek k narozeninám získal světové zlato v degustační soutěži World Beer Awards. Je to obrovský úspěch, a proto si na něho chceme připít se všemi společně, “ říká sládek pivovaru Luděk Reichl a pro příznivce oblíbené jedenáctky má i další dobrou zprávu: „Vůbec poprvé poteče Šerák v pivovaru přímo z tanku, takže je na co těšit.“

Hostům v Holbě načepují hory zábavy a solidní mix dobré muziky se zajímavou hudební exkalací Pepy Vojtka s Inflagranti až po legendu československého hard rocku a heavy metalu skupinu Citron. Na své si přijdou také milovníci dechovky nebo cimbálu v podání oblíbené Bludověnky. Sobotní zábavný program ukončí noční ohňostroj.

Holba Šerák slaví již 35 let

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Jméno mu daly Jeseníky a dnes je jejich symbolem. Ikonická jedenáctka Holba Šerák letos slaví 35 let. V roce 1984 se v hospodách pila především desítka, taky osmička a ležák. Pivo, které by bylo lepší než desítka a přitom levnější než dvanáctka, zjevně chybělo nejen v sudech, ale i jako lahvové v obchodech.

V pivovaru Holba už tehdy měli jasno. Průlomové rozhodnutí padlo v hanušovickém pivovaru v roce 1984 na počátku a už na jeho konci bylo zřejmé, že má Šerák vyhráno.

„Byla to vůbec první 11 a o její receptuře se dlouho rokovalo. Pivovarnicky jsme měli jasno, ale chybělo nám jméno. Až dosud jsme piva označovali jako 8, 10 nebo 12 a Šerák byl první, který dostal jméno“, vzpomíná tehdejší mistr varny Vladimír Doležel, který stál u jeho zrodu.

„Když se dnes napiju, je to jako tenkrát. A to se říká, že vzpomínky blednou, mně ale tato vzpomínka zezlátla. Tehdy by mě skutečně nenapadlo, že se Šerákem oslavím 70.“

Výstav Šeráku začínal na stovkách hektolitrů a dnes jsou to stovky tisíc. Holba Šerák se stala vlajkovou lodí značky a se stejným přesvědčením jím připíjejí v horách i v nížinách. Od první várky uplynulo 35 let a čas jako by se ryzí jedenáctky z hor ani nedotkl. „Ctím stará pravidla a jsem na to hrdý“ říká sládek Luděk Reichl a současně zdůrazňuje nejen kvalitu, ale také původ plodin: Obojí je pro pivo stejně důležité a vzájemně spolu souvisí. A právě proto jsme v úzkém kontaktu přímo s našimi pěstiteli. Víme přesně, z jaké lokality chmel i sladovnické ječmeny pocházejí a společně dokážeme odhadnout také kvalitu úrody,“ říká Luděk Reichl, kterého můžete potkat na varně, stejně jako třeba na tršické chmelnici. A prvotřídní musí být také voda. V Holbě vaří pivo z podzemní

vody a to je ve srovnání s ostatními pivovary zásadní rozdíl. Navíc má pivovar prameny horské vody přímo v areálu a voda z nich je přirozeně tak čistá, že ji není třeba nijak upravovat. Prameny se nacházejí pár metrů od varny, takže cesta vody je velmi krátká a voda si takto zachovává všechny své přirozené vlastnosti

Holba Šerák je nejoblíbenějším pivem v Jeseníkách a ochutnat ho chce každý turista. Jeho roční produkce přesahuje 200 tisíc hl, to je více než polovina celkového výstavu. Holba ročně vystaví více než 300 tisíc hl piva. Pivovar Holba byl založen před 145 lety a jeho unikátní poloha z něho činí zajímavý cíl návštěvníků Jeseníků.

První jedenáctka pivo s názvem v Česku slaví 35 let

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Naše voda

Jméno mu daly Jeseníky a dnes je jejich symbolem. Řeč je, jak podotýká Hana Matulová z Mark Publicity, o ikonické jedenáctce Holba Šerák letos slaví 35 let.

V roce 1984 se v hospodách pila především desítka, taky osmička a ležák. Pivo, které by bylo lepší než desítka a přitom levnější než dvanáctka, zjevně chybělo nejen v sudech, ale i jako lahvové v obchodech. V pivovaru Holba už tehdy měli jasno. Průlomové rozhodnutí padlo v hanušovickém pivovaru v roce 1984 na počátku a už na jeho konci bylo zřejmé, že má Šerák vyhráno. „Byla to vůbec první 11 a o její receptuře se dlouho rokovalo. Pivovarnicky jsme měli jasno, ale chybělo nám jméno. Až dosud jsme piva označovali jako 8, 10 nebo 12 a Šerák byl první, který dostal jméno“, vzpomíná tehdejší mistr varny Vladimír Doležel, který stál u jeho zrodu. Výstav Šeráku začínal na stovkách hektolitrů a dnes jsou to stovky tisíc.

Od první várky uplynulo 35 let a čas jako by se ryzí jedenáctky z hor ani nedotkl. „Ctím stará pravidla a jsem na to hrdý“ říká sládek Luděk Reichl a současně zdůrazňuje nejen kvalitu, ale také původ plodin: Obojí je pro pivo stejně důležité a vzájemně spolu souvisí. A právě proto jsme v úzkém kontaktu přímo s našimi pěstiteli. Víme přesně, z jaké lokality chmel i sladovnické ječmeny pocházejí a společně dokážeme odhadnout také kvalitu úrody,“ říká Luděk Reichl, kterého můžete potkat na varně, stejně jako třeba na tršické chmelnici. A prvotřídní musí být také voda. V Holbě vaří pivo z podzemní vody a to je ve srovnání s ostatními pivovary zásadní rozdíl. Navíc má pivovar prameny horské vody přímo v areálu a voda z nich je přirozeně tak čistá, že ji není třeba nijak upravovat. Prameny se nacházejí pár metrů od varny, takže cesta vody je velmi krátká a voda si takto zachovává všechny své přirozené vlastnosti

Holba Šerák je nejoblíbenějším pivem v Jeseníkách a ochutnat ho chce každý turista. Jeho roční produkce přesahuje 200 tisíc hl, to je více než polovina celkového výstavu. Holba ročně vystaví více než 300 tisíc hl piva. Pivovar Holba byl založen před 145 lety a jeho unikátní poloha z něho činí zajímavý cíl návštěvníků Jeseníků.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.22.10.2019 09:4189