Historie a současnost Pivovaru Holba

Již více než 138 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, pivovarkdy zde jeho zakladatel a sládek Josef Müllschitzký uvařil v prosinci roku 1874 první várku hanušovického piva. Tehdy kapacita moderního parního pivovaru dosahovala 22 400 hektolitrů za rok, což představovalo 40 000 věder. Dnes pivovar vystaví dvacetkrát více. I když pověst hanušovického piva již dávno přerostla hranice regionu, jeho silná vazba na místo podnikání se promítá nejen do samotného názvu pivovaru, který nese jméno jedné z nejstarších částí Hanušovic s názvem Holba, ale také do názvů produktů. Příkladem je vlajková loď v sortimentu pivovaru – HOLBA Šerák. Oblíbená jedenáctka dostala název po nedalekém vrcholu Hrubého Jeseníku. Zatímco jeho výška zůstala stejná, produkce Holby Šeráku přesahuje 200 000 hl piva, což je více než 40 milionů půllitrů.

Holba Jeseníkům
Pivovar svou výjimečnou polohu uprostřed krásné přírody nejen využívá, ale sám se aktivně podílí na její ochraně. Dlouhodobě spolupracuje s CHKO Jeseníky na speciálních akcích, orientovaných na ochranu přírodního dědictví. V roce 2005 vyhlásil vlastní dlouhodobý projekt Holba Jeseníkům, zaměřený na omlazování porostů v horách. Pivovar sponzoruje Horskou službu Jeseníky, a významně se tak podílí na zvýšení bezpečnosti na horách.
Zdroj:Stránky Pivovaru Holba, 2016


Více na stránkách pivovaru

Letošní dlouhá vedra táhla spotřebu k rekordu, říká šéf pivovaru Holba

Publikováno:před 4 dnyZdroj:iDNES.czAutor:Rostislav Hányš

Díky vedrům rekordní výstav piva, kvůli suchu naopak obavy o kvalitu chmele. „Zásoby chmele máme nejméně na měsíce,“ říká ředitel pivovaru Holba ze Šumperska Vladimír Zíka. V rozhovoru pro MF DNES také připouští, že v podniku pociťuje nedostatek pracovních sil, ovšem v zahraniční nové lidi neshání.

Už několik let jsou léta teplejší a sušší, než je dlouhodobý průměr teplot a srážek. Pro specifické odvětví jako je pivovarnictví to znamená současně výhodu i potenciální problém.

„Teplo a málo srážek z pohledu pivovarníků přináší na jedné straně radost z vyšší spotřeby piva a tím rostoucích prodejů, na straně druhé obavy z nedostatku důležitých surovin. Vaření piva je ryze potravinářský obor a to, co nám nenaroste na polích a na chmelnicích, nemáme šanci získat jinde,“ říká ředitel pivovaru Holba Hanušovice Vladimír Zíka.

Rok 2018 byl extrémně suchý a horký. Jak se to projeví na výsledcích?
Letošní rok je v mnohém podobný roku 2015, který byl také velmi teplý a suchý. Ten letošní je ale výjimečný tím, že léto začalo už někdy v polovině dubna a trvalo s krátkými pauzami až do nedávných dnů. Léto je pro nás rozhodující a to letošní bylo velmi dlouhé a z pohledu teplot pro spotřebu piva velmi příznivé. Už od května byl růst spotřeby piva velmi výrazný. Bilancovat sice budeme až na konci roku, ale už teď se dá odhadnout, že letošek bude z pohledu výstavu piva patřit k historicky nejúspěšnějším.

Ovšem vysoké teploty a hlavně sucho jsou dvousečné, zejména nedostatek vláhy zasáhl úrodu strategických surovin, tedy chmele a ječmene na slad. Jaká je nyní situace?
Sucho a extrémní horko je velké téma na všech úrovních. A je pravda, že do našeho oboru zasahuje jak pozitivně, co se týká spotřeby, tak negativně, pokud jde o suroviny. Chmelaři už ví, kolik sklidili chmele. Většina hlásí propady, někdy i dost výrazné. Pak je tu otázka kvality, což je obsah látek, které pivo potřebuje. Tedy hořkých kyselin, silic, pryskyřic a tak dál. Kvalita se dá nyní pouze odhadnout, ale definitivně jasno je až ve chvíli, kdy se chmel certifikuje, známkuje a balí.

To bude kdy?
Balení začíná a probíhá týdny až měsíce. Důležitým a dá se říct strategickým momentem pro pivovarníky a chmelaře je mezinárodní pivovarský veletrh v Norimberku, který se koná tradičně v první polovině listopadu. To je místo hlavních jednání z pohledu skončené sklizně a z pohledu obchodování s chmelem. Tam je jasné, kde se kolik chmele urodilo a v jaké kvalitě, a to u všech světových pěstitelů.

Jak se pivovar může vyhnout problémům s nedostatkem chmele?
Dobrý a zodpovědný pivovarník nepracuje na bázi jednoletých smluv. Má s obchodníky, případně přímo s pěstiteli chmele uzavřené víceleté smlouvy. Tříleté, pětileté, někdy i desetileté. My máme na všechny suroviny víceleté smlouvy. Máme také dodavatele dostatečně diverzifikované, jsou jak z Tršické oblasti na Hané, tak ze Žatecké či Úštěcké oblasti. Úroda je někdy lepší na Moravě, jindy v Čechách, někdy se urodí víc na Hané, jindy na Žatecku, někdy zase na Úštěcku. Letos byl velmi významný faktor závlaha chmelnic. Tam, kde byla umělá závlaha, byla sklizeň dobrá, jinde byl výrazný propad. Dá se říct, že ti, kteří mají uzavřené víceleté smlouvy, mají přednost před těmi, kteří mají pouze smlouvy krátkodobé. Žádný obchodník či pěstitel chmele si nedovolí uspokojit někoho s jednoletou smlouvou nebo toho, kdo chce chmel jednorázově, na úkor zákazníka s víceletou smlouvou.

Přesto, máte zásobu, která by vám pomohla přežít přechodně bez dalších dodávek?
V posledních dvou letech byly sklizně mírně nadprůměrné, co se týká jak objemu, tak kvality. Na skladech tak pořád máme dostatek chmele. Toto množství by určitě vystačilo nejméně na několik měsíců.

Další nezastupitelnou plodinou je ječmen, ze kterého se vyrábí slad. A s ječmenem je letos také problém...
Stejně jako u chmele existují tradiční oblasti pěstování, i když je jich mnohem víc než oblastí chmelařských. Například Haná, Opavsko, Vysočina, Polabí, kde se ječmeny vždycky pěstovaly. Jako suchem trpěl chmel, tak trpěl i ječmen. Zase ale platí, že ne všude bylo sucho extrémní. Ječmen někde narostl, jinde ne. V průměru sklizeň není nijak špatná, i když propad tam je. Kvalita ječmene a z něj vyrobeného sladu je také odlišná podle místa pěstování. Obdobně jako u chmele máme i na dodávky sladu uzavřené víceleté smlouvy a umíme si s rozdílnou kvalitou poradit.

Třetí klíčovou surovinou je voda. Jak vaše zdroje reagují na dlouhodobé sucho?
Pro nás pivovarníky je voda naprosto stěžejní. Voda se podílí naprosto zásadně na vlastnostech a parametrech piva. My máme to štěstí, že žijeme v podhůří Jeseníků, které patří k nejvlhčím oblastem v republice. Přímo pod námi je navíc obrovský rezervoár podzemní vody s parametry kojenecké vody. Naštěstí nepociťujeme, jestli prší, nebo neprší. I tak se snažíme s vodou hospodařit velmi šetrně.

Vedle klimatických vlivů je jedním z největších témat pro zemědělství i potravinářství nedostatek zaměstnanců. Utíkají vám lidé například za lepšími podmínkami, na které aktuálně lákají zejména montovny?
Musím říct, že naší výhodou je poloha. Nejbližší montovny jsou až v Mohelnici a potom ještě výrazně dál, takže jsou relativně daleko. Je to padesát a více kilometrů. Lidé si vyhodnotí, že se jim nevyplatí tak daleko dojíždět. I na nás ale doléhá nedostatek pracovních sil.

A jak jej řešíte? Řada zaměstnavatelů už neváhá hledat pracovní síly v zahraničí.
Zatím jsme se bohudíky nedostali do situace, že bychom museli hledat lidi v zahraničí. A věřím, že se do ní ani nedostaneme. Zatím se nám daří poměrně dobře se s tím vyrovnat. Důležité je, že u nás často nastupují děti či vnuci současných či bývalých zaměstnanců. Navíc fluktuace je naprosto minimální. Naší výhodou je také skutečnost, že v současnosti jsme jedním z mála velkých zaměstnavatelů na Hanušovicku. Nemusí to však být výhoda trvalá. Musíme se aktivně postarat o to, abychom měli práci komu předat, aby další generace táhly pivovar dál a výš.


Holba představuje Václavův ležák

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Holba má dárek pro všechny Václavy. Na svůj svátek 28. září si letos mohou připít svým pivem. Václavův ležák uvařil pivovar Holba při příležitosti oslav Sv.Václava, patrona pivovarníků.
Jde o světlý ležák sládkovy kolekce, vařený z vybraných odrůd českého chmele tradiční technologií výroby. Václavův ležák je pivo pro speciální příležitost a jeho limitovaná edice nepřesáhne 1000 hl, takže na čepu bude pouze do vypití zásob. „Na Václava vaříme speciály každoročně, je to náš dárek všem pivařům, kteří si na dobré pivo potrpí. Od 28. září v restauracích a hospodách vypuknou oslavy Dnů českého piva a Václavův ležák na nich nemůže chybět,“ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.

Sládkova receptura dává světlému ležáku vábivé chmelové aroma a plnou chuť, kterou potrhuje hořkost se středně dlouhým dozvukem. „Specialitou je chmelení za studena i použití hlávkového chmele. V chuti piva zanechává zřetelnou stopu a toho si pivaři cení. Chmelová vůně i chuť po chmelu umocňuje degustační zážitek a zvyšuje pitelnost,“ říká k výjimečnosti limitovaného ležáku Luděk Reichl.

Zatímco běžné chmelení probíhá na varně, chmelení za studena až v ležáckých tancích. V Holbě k němu používají macerovací košíky, které si pivovarníci sami navrhli a zkonstruovali. Naplněné chmelem se vkládají do ležáckých sudů a umožňují pozvolné uvolňování chmelových látek do piva. Studené chmelení je možná překvapivě někdy spojováno s dámskými punčochami. Dříve totiž k maceraci sloužily punčochy nebo vaky z jemného plátna.

Václavův ležák je výborným digestivem a hodí se především k masu. Na čepu bude zejména v restauracích na Šumpersku, Jesenicku a Olomoucku. Dny českého piva se u nás slaví už pošesté. Posilují pozici piva jako národního nápoje i unikum české hospody. V historickém kontextu připomínají patrona všech pivovarníků Sv.Václava a přibližují historii i tradici českého pivovarnictví. Ukazují na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií.

Na Dny Českého piva se připravují také provozovatelé restaurací. Někde nabídnou pivo k jídlu zdarma, speciální programy, degustace nebo hromadné přípitky štamgastů.

Rekordní letní prodeje Holby

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Pivovar Holba má za sebou další úspěšný měsíc. V červenci prodal 33 931 hl piva a to je letos zatím nejvíce. V meziročním srovnání jde o nárůst 3 300 hl, což představuje o11 procent více. Je to úspěch a Holba se snaží ho udržet. To potvrzuje i silný odbyt za uplynulé dny v srpnu.

Varna běží v nepřetržitém provozu, ležácké sklepy jsou plné, stáčí se na 3 směny a zvýšenou poptávku se daří pravidelně vykrývat. Menší odběratele dokáže pivovar zavážet sám a to je velká výhoda. „Dokážeme tak rychle reagovat na situaci a to hostinští oceňují. Pivo je jim možné dodat bezprostředně, aby mohli uspokojit své hosty,“ říká Vladimír Zíka.

Zvýšený odbyt piva podporuje letní počasí i turistika. Do Jeseníků míří na dovolenou stále více lidí a většina si pivo z hor nenechá ujít. Šerák, Horská 10 nebo Keprník se staly symbolem Jeseníků a stejně populární jsou i ostatní. Prodej Holby Šerák trhal v červenci rekordy. Nejlépe si vedl v plechovkách, kde byl jeho odbyt dokonce 2,5 krát vyšší než loni, a výborně si vedl v lahvích i sudech. Odbyt Šeráku v červenci překročil 23 tisíc hektolitrů, hned za ním si stojí Horská 10 a následuje Holba Premium. Kulminuje také odbyt Kvasničáku Holba. Jde o typicky zahrádkové, nefiltrované pivo s osvěžující chutí pro letní konzumaci ideální. Výborně si vede rovněž nový ležák Keprník. Je to pivo s horským chmelem, který si pivovarníci češou sami. „Místa máme vytipovaná a i když bylo sucho, šištice jsou dobře narostlé. Češeme ho ručně a jako s vzácnou ingrediencí s ním taky nakládáme,“ říká ředitel pivovaru Vladimír Zíka.

Letní počasí plní zahrádky a provozovatelé restaurací ve výletních místech nyní prodávají až několikanásobně více piva.

Pivovar Holba meziročně zvýšil prodej piva o pět procent

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Pivovar Holba z Hanušovic na Šumpersku v prvních pěti měsících letošního roku meziročně zvýšil prodej piva o pět procent na 123 800 hektolitrů. Vzrostl prodej piva v sudech i lahvích, řekl ředitel pivovaru Vladimír Zíka.

Letní počasí podle něj plní zahrádky a provozovatelé restaurací ve výletních místech prodávají až několikanásobně více piva. "U nás v Jeseníkách je už od května celkem teplo a to láká vyrazit do hor. Zatím turisté přijíždějí většinou o víkendech, ale i to je na výtočích znát. Kapacitně stačíme rostoucí poptávku plynule vykrývat," uvedl Zíka.

Zatímco loni v květnu Pivovar Holba prodal dva tisíce hektolitrů desetistupňového piva, letos to bylo třikrát více. Podle Zíky se zvýšil prodej i ostatních piv z produkce hanušovického pivovaru.

Odbyt piva vzrostl také v červnu, kdy s nástupem teplého počasí hanušovický pivovar podle Zíky zaznamenává prodejní rekordy. Denně expeduje přes dva tisíce hektolitrů piva, což je více než dvojnásobek ročního průměru.

Také sesterský přerovský Pivovar Zubr díky rozšiřování distribuce a teplému počasí zvýšil na jaře prodej sudového piva meziročně o několik procent. Mimořádně úspěšný byl v tomto ohledu květen, řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

"Náš výstav, který mířil do sudů, se od ledna do května oproti loňskému roku zvýšil o dva procentní body, a to i navzdory novým opatřením, se kterými se provozovny musely v letošním a loňském roce vyrovnat," uvedl Pluháček. Silným měsícem byl podle něj hlavně květen, kdy výstav Pivovaru Zubr meziročně vzrostl o osm procent, přičemž sudového piva prodala firma o sedm procent více.

"Vzhledem k stále trvajícímu trendu poklesu spotřeby čepovaného piva, se kterým se pivní trh dlouhodobě potýká, jsme s květnovými výsledky velmi spokojeni," podotkl Pluháček.

Vyšší prodej piva přisoudil rozšiřování distribuce a důrazu na kvalitu vyráběného piva. "Samozřejmě nelze nezmínit ani to, že na růst prodejů v květnu mělo vliv i slunečné a na toto období extrémně teplé počasí, které přilákalo lidi na zahrádky restaurací," dodal Pluháček.

Pivovary Holba, Zubr a Litovel patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů PMS Přerov. Jejich celkový roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Pivovar Holba do května zvýšil prodej piva o 5 procent na 123 800 hektolitrů

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Pivovar Holba z Hanušovic na Šumpersku v prvních pěti měsících letošního roku meziročně zvýšil prodej piva o pět procent na 123.800 hektolitrů. Vzrostl prodej piva v sudech i lahvích, řekl dnes ČTK ředitel pivovaru Vladimír Zíka.

Letní počasí podle něj plní zahrádky a provozovatelé restaurací ve výletních místech prodávají až několikanásobně více piva. "U nás v Jeseníkách je už od května celkem teplo a to láká vyrazit do hor. Zatím turisté přijíždějí většinou o víkendech, ale i to je na výtočích znát. Kapacitně stačíme rostoucí poptávku plynule vykrývat," uvedl Zíka.

Zatímco loni v květnu Pivovar Holba prodal 2000 hektolitrů desetistupňového piva, letos to bylo třikrát více. Podle Zíky se zvýšil prodej i ostatních piv z produkce hanušovického pivovaru. Odbyt piva vzrostl také v červnu, kdy s nástupem teplého počasí hanušovický pivovar podle Zíky zaznamenává prodejní rekordy. Denně expeduje přes 2000 hektolitrů piva, což je více než dvojnásobek ročního průměru.

Také sesterský přerovský Pivovar Zubr díky rozšiřování distribuce a teplému počasí zvýšil na jaře prodej sudového piva meziročně o několik procent. Mimořádně úspěšný byl v tomto ohledu květen, řekl ČTK ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček. "Náš výstav, který mířil do sudů, se od ledna do května oproti loňskému roku zvýšil o dva procentní body, a to i navzdory novým opatřením, se kterými se provozovny musely v letošním a loňském roce vyrovnat," uvedl Pluháček. Silným měsícem byl podle něj hlavně květen, kdy výstav Pivovaru Zubr meziročně vzrostl o osm procent, přičemž sudového piva prodala firma o sedm procent více.

"Vzhledem k stále trvajícímu trendu poklesu spotřeby čepovaného piva, se kterým se pivní trh dlouhodobě potýká, jsme s květnovými výsledky velmi spokojeni," podotkl Pluháček. Vyšší prodej piva přisoudil rozšiřování distribuce a důrazu na kvalitu vyráběného piva. "Samozřejmě nelze nezmínit ani to, že na růst prodejů v květnu mělo vliv i slunečné a na toto období extrémně teplé počasí, které přilákalo lidi na zahrádky restaurací," dodal Pluháček.

Pivovary Holba, Zubr a Litovel patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů PMS Přerov. Jejich celkový roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Na pochod Pivovarská čtvrtka vyrazte již 19. května

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápoje

Vůbec poprvé postavila na start turisty v roce 1973. Pořádá ji pivovar Holba a její širší rozměr ve srovnání s běžnými pochody jí přidává na oblíbenosti. Každoročně se na ní setkávají turisté s milovníky dobrého piva a horské přírody. Pivovarská čtvrtka tradičně startuje 3. květnovou sobotu a stejně je tomu i letos, kdy na ni připadá 19. květen. Odhodlání vychutnat si Jeseníky s Holbou láká všechny její příznivce bez rozdílu pohlaví, věku i kondice.

„Na trasy různé délky a náročnosti je možné vyrazit ze 4 startovacích míst s bezproblémovým dojezdem. Spolupracujeme s Klubem českých turistů a pro všechny případy také s Horskou službou. Terény jsou bezpečné, takže jsme žádné úrazy dosud neměli, zato příjemných zážitků jsou hory“ říká Alexandra Lašáková z pivovaru Holba, která pochod společně s týmem připravuje. Trasy vedou malebnou přírodou Jeseníků a nechybí na nich občerstvovací stanice. Tady je možné nabrat síly pro další kilometry a odpočinout si třeba u Horské 10.

Pochod nabízí 9 tras různé náročnosti

v délce 10 až 21 km. Vedou různými terény, převážně velmi dobře schůdnými

s malebnými výhledy do okolí. Na mapách je můžete sledovat on-line na pivovarskactvrtka.cz. Také letos Holba turisty kompletně vybaví, postará se o občerstvení a v cíli o zábavu. Každý startující získá mapu a k tomu nutnou výbavu včetně kuponu na pití a odměnu v cíli. Dospělí se mohou těšit na pivo gratis, aby spláchli našlapané kilometry, zatímco dětem doplní ztracené kalorie oblíbená sladkost a něco na pití.

Cíl je na pivovarském nádvoří, kde účastníky uvítá kapela. Je to ideální příležitost společně posedět u pivovarských rybníků a připít si na povedený výšlap třeba novým ležákem Keprník, který letos v dubnu obohatil nabídku značky.

Čtvrtka má symbolické startovné 50 korun pro dospělé a 30 korun pro děti. Pro sedmdesátníky a starší je startovné zdarma. Již nyní je možné účast zaregistrovat on-line na pivovarskactvrtka.cz a tak se vyhnout čekání na startovacích místech.

4 startovní místa budou 19. května v provozu od 8 do 10 hodin. Nejvíce lidí chodí z Hanušovic z pivovaru, dalším místem je Šumperk od SOU na ulici Generála Krátkého (u Kauflandu), Králíky z ul. Moravská naproti nádraží a Velkých Losin přímo od brány lázeňského parku, odkud se vyráží na delší trasy.

Králíky – Hanušovice 21 km
Nejnáročnější, vede přes pramen Tiché Orlice a Jeřáb, kde je při jasném počasí
nádherný výhled do okolí. Vrchol Jeřáb se zvedá do výšky tisíce metrů.
Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice – pramen Tiché Orlice – Jeřáb –
Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

Králíky - Hanušovice 20 km - Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice –– Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

Šumperk - Hanušovice 18 km – Trasa kolem zříceniny Nový Hrad
Přes Nové Domky – rozcestník Pod Lomem – rozcestník Nad Lomem – Osikov – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – Pivovar Holba

Hanušovice - Hanušovice 10 km, s programem u občerstvovací stanice
Trasa vede z Pivovaru Holba kolem Nového Hradu a přes občerstvovací stanici U Lip zpět.

Hanušovice - Hanušovice 12 km a 14 km
Z pivovaru k rozcestníku Pod Vršavou, dále na Zámeček a zpět do pivovaru.

Hanušovice - Hanušovice 16 km
Z pivovaru do Hynčic dále Kopřivná – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba

Hanušovice - Hanušovice 21 km
Trasa vede z pivovaru do Hynčic na Potůčník – Křížový vrch – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba
Velké Losiny – Hanušovice 17 km, s programem u občerstvovací stanice

Miroslav Krobot se stal patronem nového ležáku s heslem “zdoláš, ale neodoláš!”

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Tojesenzace.cz

Má stejný majestát jako hora podle které dostal jméno. Nový ležák Holba Keprník je pivo z hor jedinečný z mnoha pohledů. Nezaměnitelnou chuť, vábivé aroma, výborný říz a obdivuhodnou jiskru mu přinesla sládkova receptura, fortel pivovarníků a především sama příroda. Dali mu to nejlepší z Jeseníků a také čas. A on vyzrál ve skutečného velikána, který zasluhuje ochutnat.

„Tentokrát jsme použili slad z podhorských ječmenů a horský chmel z Jeseníků. V Holbě jsme toto, pro pivo vzácné koření, použili vůbec poprvé a sami ho ručně česali ve vytipovaných oblastech u nás v horách. Obohacuje hořkost i vůni piva a podtrhuje jeho osobitost. Suroviny je třeba dobře vybírat a my jsme si počkali na ty nejlepší,“ je přesvědčený sládek Luděk Reichl.

Patronem nového ležáku Keprník je rodák z Jeseníků známý herec a režisér Miroslav Krobot. Byl se sládkem byl u první vystírky a spolu o 3 měsíce později naráželi 1. sud. A co popřál novému ležáku z hor? „Vše nejlepší. Je z dobré rodiny, nebojím se o něj. Holba má chuť jako Jeseníky, je hořká a svébytná, patří k sobě.“

Pivo všemi smysly
Keprník je pivo plné života s jiskrou, kterou si vzalo z vody z horských pramenů. Připomíná horské bystřiny a přitáhne pohled hned poté, co vrchní dočepuje půllitr. Jako by ve vás probouzel neutuchající energií a chuť do života. Takový je Keprník, stejně opravdový a stejně překvapující jako voda z horských pramenů, která je jeho základem. Ani další smysly nenechá odpočívat. Čichu zalahodí vábivé aroma, které proniká do okolí. Cítíte vábivou chmelovou vůni, která jako by se rozvíjela s každým centimetrem, který dělí sklenici od vašich úst. Objímá vás a vzbuzuje majestátný pocit. Je tak příjemný, že si ho chcete užít co nejdéle.

Už první doušek odkryje hutné tělo piva. Poznáte ničím nepotlačený fundament a vychutnáváte si chlebnatou a dokonale vyváženou chuť. Skoro se chce ji kousat a v tom přichází pomalu se rozeznívající lahodná a přitom intenzivní hořkost. Doznívá až na samém kořeni jazyka, kdy ležák pomalu opouští vaše ústa. Jedinečný ležák Keprník s horským chmelem vám dopřeje degustační zážitek, který je ódou na pivo.

Prémiový ležák Keprník je k dispozici jako sudový především na Moravě a východních Čechách. Holba s ním má velké plány a plnění do lahví nevylučuje. Každopádně nepůjde o masovou výrobu. Nového ležáku letos v Holbě uvaří 5 tisíc hektolitrů a to jen potvrzuje jeho výjimečnost. Produkce totiž závisí na horském chmelu, který je tady vzácným kořením. V této chvíli mají pivovarníci „nasbíráno“ a vytipovávají další oblasti pro jeho sklizeň.

Hora dala pivu jméno. Jedinečný ležák Keprník plní první půllitry

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:iDNES.cz

Jeho patronem je známý herec a režisér Miroslav Krobot, který spolu se sládkem narazili 1. sud. Keprník je pivo z hor a jeho příběh v Holbě začali psát už na začátku roku. Dali mu to nejlepší z Jeseníků a hlavně čas. A on vyzrál ve skutečného velikána.

Na počátku bylo odhodlání, uvařit nový ležák z hor, podle staré receptury a současně trochu jiný. Jedinečné pivo, po kterém zjihne i nejnáročnější fajnšmekr. „Ležák s majestátem Jeseníků, drsný a přitom lahodný, to byl náš záměr a o tom, že i cesta je cíl nás přesvědčily už první degustace. A tak jsme mu dali ještě trochu času a on vyzrál ve skutečného velikána“ říká sládek Luděk Reichl.

Pivo všemi smysly
Na první pohled ležák Keprník zaujme svoji zářivou jiskrou. Připomíná horské bystřiny a neutuchající energií i chuť do života. Takový je Keprník, stejně opravdový a stejně překvapují jako voda z horských pramenů, která je jeho základem.

Následuje vábivé aroma, které proniká do okolí. Cítíte vábivou chmelovou vůni, která jako by se měnila s každým centimetrem, který dělí sklenici od vašich úst. Objímá vás a vzbuzuje majestátný pocit. Je tak příjemný, že si ho chcete užít co nejdéle.

První doušek odkryje hutné tělo piva. Poznáte v něm ničím nepotlačený fundament piva a vychutnáváte si chlebnatou a dokonale vyváženou chuť. Skoro se chce ji kousat a v tom přichází pomalu se rozeznívající lahodná a přitom intenzívní hořkost. Doznívá až na samém kořeni jazyka, kdy ležák pomalu opouští vaše ústa. Dovolí Vám ocenit degustační zážitek, který připomíná ódu na pivo.

„Tentokrát jsme použili slad z podhorských ječmenů a horský chmel z Jeseníků. V Holbě jsme ho coby pro pivo vzácné koření, použili vůbec poprvé a sami ho ručně česali ve vytipovaných oblastech u nás v horách. Obohacuje hořkost i vůni piva a podtrhuje jeho osobitost. Suroviny je třeba dobře vybírat a my jsme si počkali na ty nejlepší,“ je přesvědčený sládek Luděk Reichl.

Holba Keprník - nový ležák s horským chmelem

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České nápoje

Ležák Keprník je pivo z hor, a proto nese jméno jednoho z horských velikánů Jeseníků. Jeho příběh začal psát sládek Luděk Reichl spolu s režisérem Miroslav Krobotem na začátku roku a 5. dubna spolu narazili 1. soudek. Cílem bylo uvařit jedinečné pivo, které ocení i ten nejnáročnější fajnšmekr.

„Na to, že se dílo daří, ukazovaly už první degustace. Dali jsem mu to nejlepší a také čas. A on vyzrál ve velikána, který si zasluhuje ochutnat“, říká Luděk Reichl.

Nezaměnitelnou chuť, vábivé aroma, výborný říz a obdivuhodnou jiskru mu přinesla nejen sládkova receptura spolu s týmovým pivovarnickým fortelem, ale sama příroda. Vznikl z toho nejlepšího z Jeseníků.

„Tentokrát jsme použili slad z podhorských ječmenů a horský chmel z Jeseníků. V Holbě jsme ho jako pro pivo vzácné koření použili vůbec poprvé a sami ho ručně česali ve vytipovaných oblastech u nás v horách. Obohacuje hořkost i vůni piva a podtrhuje jeho osobitost. Suroviny je třeba dobře vybírat a my jsme si počkali na ty nejlepší,“ je přesvědčený sládek Luděk Reichl. Poukazuje také na vodu z horských pramenů, která dává novému ležáku zářivou a neutuchající jiskru.

Plný a chlebnatý ležák bude lákat štamgasty do pivnic a restaurací po celé Moravě i v Čechách. Mohou se těšit tělnaté pivo s vábivým aroma a vyšší hořkostí, vařený navíc podle starých pivovarnických pravidel. Jak se dá v pivovarnické hantýrce vše kolem piva krásně a jednoduše popsat v několika slovech vyjadřují pivovarnická D.

„Domoč“ a „Dosuš“ vybízí sladovníka, aby nic neuspěchal. „Dovař“ a „Dokvaš“ je v podstatě totéž pro sládka, zatímco „Dotoč“ je apel na um vrchního. Poslední „Dopij“ je konzumentovo. A ten dobře ví, že dobré pivo ve sklenici nezůstává.

Nové pivo z hor začali v hanušovické Holbě vařit 8. ledna, na sládkovy narozeniny. Režisér známého filmu Díra u Hanušovic Miroslav Krobot byl u toho a stal se jeho patronem. Je to rodák z Jeseníků a také místní patriot, který na svůj kraj a lidi v něm nedá dopustit. A co popřál novému ležáku z hor? „Logicky přeji svému kmotřenci vše nejlepší. Je z dobré rodiny, nebojím se o něj...Holba má chuť jako Jeseníky, je hořká a svébytná, patří k sobě.“

Prémiový ležák Keprník bude zatím k dispozici jako sudový a distribučně pokryje gastro zařízení především na Moravě a východních Čechách. Pivovar s ním má velké plány a plnění do lahví nevylučuje. Každopádně nepůjde o masovou výrobu. Nového ležáku letos v Holbě uvaří 5 tisíc hektolitrů, což jen potvrzuje jeho exkluzivitu. Jeho produkce totiž závisí na horském chmelu, který je tady vzácným kořením. V této chvíli mají pivovarníci „nasbíráno“ a vytipovávají další oblasti pro jeho sklizeň.

Ročně pivovar Holba vystaví téměř 400 tisíc hl piva a většinu prodá na domácím trhu. Vlajkovou lodí značky je oblíbená Holba Šerák s produkcí 200 tisíc hl ročně.

Letos v lednu začal psát Miroslav Krobot nový příběh, tentokrát se sládkem pivovaru. Je o novém ležáku z hor, který začal plnit první sklenice právě před několika dny.

Jste kmotrem nového ležáku, který uvařili v pivovaru Holba. Co Vás svedlo dohromady?
Je to moje reakce na podporu, kterou Holba věnovala například filmu Díra u Hanušovic a navíc jsou mi “místní” sympatičtí. V Jeseníkách jsem vyrůstal a jsem tady doma.

Nedávno jsme to s manželkou počítali a vyšlo nám, že jsme se podle divadelního angažmá stěhovali osmkrát.

Kde jste raději v přírodě nebo ve městě?
V mladých letech mě lákala co možná největší města, teď je to opačně...příroda je spravedlivá a krásná...

Nový ležák Keprník vznikl vlastně pod vašim dohledem. Se sládkem jste obřadně provedli první vystírku a společně jste ho nyní poprvé degustovali. Jaký je Váš vztah k novému ležáku z hor?
Logicky přeji svému kmotřenci vše nejlepší...je z dobré rodiny,nebojím se o něj...

Holba má chuť jako Jeseníky, je hořká a svébytná...patří k sobě, chcete-li , mají stejnou duši.

Jaké filmy máte nejraději? Co by nemělo dobrému filmu chybět a podle čeho lze film laicky hodnotit?
To by bylo nadlouho, ale jsem rád, když i v nejtemnějším filmu je aspoň trochu humoru... a to jak v těch na nichž se pracovně podílím tak v těch, na které se dívám.

Určitě by se diváci neměli nudit a při troše štěstí by se aspoň některých měl film dotknout. Další měřítka jsou méně důležitá.

Máte nějaké herce, které vnímáte jako ikony českého nebo zahraničního filmu?
Bylo by jich mnoho... ale když už byla řeč o humoru mám rád třeba Petera Sellerse, jinak komisaře Cluseaua nebo Bustra Keatona…

Čím byste byl rád, kdybyste nebyl hercem a režisérem?
Kdybych byl dnes mladý, chtěl bych studovat jazyky a ideálně se jimi živit.

Holba chystá nové pivo za použití podhorských ječmenů

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:České nápoje

V hanušovické Holbě zahájili vaření nového piva. Sládek Luděk Reichl obřadně provedl vystírku a při této příležitosti přivítal patrona nového piva. Je jím známý režisér Miroslav Krobot, který je v Jeseníkám doma stejně jako Holba.

Horská voda a jedinečný slad z podhorských ječmenů z Jeseníků se za bedlivého sládkova dozoru měnily v dílo, coby základ piva. Má svůj fenomén a dá novému pivu tělo. A nebude to tělo bez duše...

Slad přináší zlatému moku plnost chuti a zvyšuje jeho pitelnost. “O jeho kvalitě rozhoduje sladovnický ječmen a ten je třeba dobře vybírat”, vyjařuje své přesvědčení sládek Luděk Reichl. Téměř čtvrtstoletí vaří pivo v hanušovické Holbě a dává mu nejen srdce a řemeslný um, ale sám si vybírá také suroviny. Sládci mu mohou závidět, protože vaří pivo z vody z horských pramenů, které má přímo v areálu pivovaru.

Je to místní rodák a k Jeseníkům ho pojí nejen to, že se tady narodil. Dobře ví co dokáže příroda a jak využít její dary. Letos Luděk vsadil na podhorské ječmeny. Dávají výborný slad a ten se rozhodl použít pro nové pivo, které právě vaří.

Ječmeny z podhorských oblastí se vyznačují svoji houževnatostí, stejně jako lidé v horách a takové je i Ryzí pivo z hor Holba. Loni měly navíc svůj mimořádný rok a výbornou kvalitu i výnosy.

Jak se promítá klima Jeseníků do sladovnického ječmene objasňuje sladovník Václav Dušánek z nejstarčí činné sladovny v Zábřehu na Moravě, odkud pravidelně míří slad do Holby. ”V podhůří Jeseníků není narušená hladina podzemní vody díky nízké regulaci vodních toků a hustého vegetačního porostu a ječmen tady prospívá i vletech s nízkými srážkami. Má optimální obsah bílkovin a v pivu zodpovídá za dobrou pěnivost i odolnost vůči chladovým a koloidním zákalům. Pivo je díky tomu stabilní a nekazí se, takže nevyžaduje přidávání stabilizátorů. Ječmen z podhůří má také silnější pluchy, takže vyšší podíl vlákniny a s tím ideální obsah tříslovin v pivu.”

Dlouholetá spolupráce se zemědělci v podhůří Jeseníků se vyplatila. Ječmen pro výrobu sladu pro nové pivo Holba se sklízel na severním i jižním předhůří Jeseníků.

Konzumenti se mohou těšit na jedinečný ležák, vařený podle starých pivovarnických pravidel. DOMOČ, DOSUŠ vybízí sladovníka, aby nic neuspěchal. DOVAŘ a DOKVAŠ je v podstatě totéž pro sládka, zatímco DOTOČ je apel na um vrchního. Poslední DOPIJ je konzumentovo a ten dobře ví, že dobré pivo ve sklenici nezůstává.

Luděk Reichl, sládek z pivovaru Holba, odpovídá:

Co z vašeho pohledu dělá pivo jedinečným?
Je to celá řada zásadních věcí až po zdánlivé maličkosti. Je řada takových, které se exaktně vyjádřit nedají. Tak např. tělo – je to něco, co by mělo mít každé pivo. V pivu ho cítíte a nemusíte být zrovna pivař. A stejně dobře poznáte, když pivu chybí. V Holbě se držíme starých pivovarnických tradic už od založení pivovaru a tělnaté pivo z nich vlastně vychází.

Zmiňujete tělo piva, jak vzniká?
Dává mu ho slad, jedna ze 3 základních surovin pro výrobu piva. A slad vzniká sladováním pivovarnických ječmenů, tedy speciálních odrůd pro výrobu piva. My jsme to ale tentokrát udělali jinak. Na nové pivo jsme nepoužili běžný slad, ale slad z podhorských ječmenů. Jsou to speciální odrůdy, které prosperují v drsných podmínkách a dávají jedinečný slad se specifickými vlastnosti. Tou nejdůležitější je nízký stupeň dosažitelného prokvašení. Znamená to, že pivo vyráběné z tohoto sladu neprokváší tak hluboko a v pivu zůstává vysoký podíl zbytkového extraktu, který dává pivu plnost neboli chlebnatost. Podhorského ječmene není mnoho, protože vyžaduje zvláštní péči a pěstuje ho jen několik zemědělců u nás v okolí. O ten náš z Jeseníků nám jde nejvíce, protože naše pivo si regionální suroviny zaslouží.

Co byste popřál vašemu novému pivu?
Přeji mu jiskru a elán a hodně příznivců. Vlastně je to podobné jako u lidí.
Nové pivo z hor začali v hanušovické Holbě vařit 8. ledna, takže si na něho budeme muset počkat. Jeho příběh ale můžete průběžně sledovat na webu a fb Holby.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.16.10.2018 09:1972