Historie a současnost pivovaru Holba

Již více než 138 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, pivovarkdy zde jeho zakladatel a sládek Josef Müllschitzký uvařil v prosinci roku 1874 první várku hanušovického piva. Tehdy kapacita moderního parního pivovaru dosahovala 22 400 hektolitrů za rok, což představovalo 40 000 věder. Dnes pivovar vystaví dvacetkrát více. I když pověst hanušovického piva již dávno přerostla hranice regionu, jeho silná vazba na místo podnikání se promítá nejen do samotného názvu pivovaru, který nese jméno jedné z nejstarších částí Hanušovic s názvem Holba, ale také do názvů produktů. Příkladem je vlajková loď v sortimentu pivovaru – HOLBA Šerák. Oblíbená jedenáctka dostala název po nedalekém vrcholu Hrubého Jeseníku. Zatímco jeho výška zůstala stejná, produkce Holby Šeráku přesahuje 200 000 hl piva, což je více než 40 milionů půllitrů.

Holba Jeseníkům
Pivovar svou výjimečnou polohu uprostřed krásné přírody nejen využívá, ale sám se aktivně podílí na její ochraně. Dlouhodobě spolupracuje s CHKO Jeseníky na speciálních akcích, orientovaných na ochranu přírodního dědictví. V roce 2005 vyhlásil vlastní dlouhodobý projekt Holba Jeseníkům, zaměřený na omlazování porostů v horách. Pivovar sponzoruje Horskou službu Jeseníky, a významně se tak podílí na zvýšení bezpečnosti na horách.
Zdroj:Stránky Pivovaru Holba, 2016


Více na stránkách pivovaru

Pivovaru Holba zacinkaly stříbro a bronz na International Beer Challenge

Publikováno:před 10 dnyZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Podlenová, PR

Letošní pivní soutěžní sezónu uzavírá hanušovický Pivovar Holba ziskem dvou medailí. Bronzovou se může pyšnit Holba Premium a stříbrnou si po zásluze odnesl Holba Šerák. Obě ryzí piva z hor zaznamenala úspěch v celosvětové soutěži International Beer Challenge v kategorii ležák, která se tradičně koná v Londýně.

Pivo si vybudovalo pozici jednoho z nejoblíbenějších nápojů planety. A právě jejich rozmanitost se odráží také v mezinárodní soutěži International Beer Challenge. Letos se uskutečnil již 25. ročník a na porotce čekaly stovky vzorků z více než 40 zemí světa. Výrobci do soutěže zaslali nejen lahve a plechovky, ale i minisoudky.

Protože jsou produkty opravdu pestré, bylo vypsáno více než 80 kategorií, např. ales (anglická světlá piva), tmavé ležáky, ležáky, ovocná piva, pšeničná piva apod. Porotci z řad sládků, pivních publicistů a světových expertů přes pivo hodnotili kromě chuti také celkový vzhled a aroma. České pivo potvrdilo svou tradici a kvalitu. V kategorii ležák se odnesly stříbrnou a bronzovou medaili hned dva skvosty hanušovického pivovaru – Holba Šerák a Holba Premium.

„Podařilo se nám navázat na úspěchy z předchozích ročníků International Beer Challenge, ke které mám specifický vztah. Byla založena ve stejném roce, kdy jsem se stal sládkem pivovaru Holba. Oba tak slavíme 25. výročí a musím říci, že dárky v podobě cenných medailí udělaly velkou radost nejen mně,“ komentoval hned dvojnásobný důvod k oslavám sládek Ing. Luděk Reichl.

Vlajková loď hanušovického pivovaru Holba Šerák sklízí ocenění průběžně po celý rok. Kromě stříbrné medaile z International Beer Challenge získala ještě letos zlato ze soutěží České pivo, World Beer Awards a European Beer Challenge. Další oceněné pivo – Holba Premium – sesbíralo kromě bronzu na International Beer Challenge ještě tyto medaile: zlato z European Beer Challenge a bronz ze soutěže České pivo.

V hospodách začínají čepovat Keprník z letošní sklizně horského chmele

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Polednová, PR

Právě dozrál čas, aby se začaly narážet první sudy letošního Keprníku, chlouby pivovaru Holba. Jeho specifickou hořkost, kterou u nás žádné jiné pivo nemá, mu dodává unikátní surovina, horský chmel z Jeseníků. Jedinečný ležák hanušovického pivovaru je k mání již čtvrtou sezónu. U jeho zrodu byl i známý český herec a režisér Miroslav Krobot, který se stal jeho patronem. Tuto čestnou funkci po něm v roce 2019 převzala herečka a další místní rodačka Lucie Políšenská.

Domovem jedinečného ležáku Keprník jsou Jeseníky. Zrodil se jako ostatní piva hanušovického pivovaru z darů jejich ryzí přírody, tedy z křišťálově svěží vody horských pramenů, kvalitního chmele a sladu z podhorských ječmenů. Má v sobě ale něco víc – unikátní surovinu v podobě horského chmele, jíž v žádném jiném českém pivu nenajdete. A právě díky své jedinečnosti si zasloužil náležitě pokřtít.

„Letošní křest byl výjimečný v tom, že proběhl po roční odmlce. Všichni účastníci, věrní fanoušci našeho pivovaru, se akce nemohli dočkat. Mohli se tak poprvé napít z půllitru plného Keprníku chmeleného horským chmelem sklizeném teprve před pár týdny. Můžeme s radostí říci, že i když tento jedinečný ležák slaví teprve čtvrté výročí, našel si řadu příznivců. Rok od roku po něm stoupá poptávka. Proto pečlivě chráníme naleziště vzácného horského chmele, který završuje a zdobí vůni a chuť našeho Keprníku,“ prozrazuje Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba.

Orosenému půllitru s Keprníkem neodoláte. Naláká vás už jenom jeho barva připomínající lesní med korunovaná čepicí pěny. Když přičichnete, možná se vám vybaví ryzí horská jesenická příroda, kterou je tento jedinečný ležák naprosto plný, což se projeví také na jeho samotné chuti. Snoubí v sobě zemitost i jiskrnost zároveň a vše podtrhuje nezaměnitelná hořkost unikátního horského chmele, který češou zaměstnanci Holby tradičním způsobem - ručně.

„První várku Keprníku z letošního horského chmele si můžete vychutnat od 18. 10. 2021. Jeho jedinečnost podtrhuje také to, že bude prozatím k dostání pouze na čepu v hospodách nebo restauracích. Myslíme ovšem na všechny, kteří by chtěli letošním Keprníkem někoho obdarovat na Vánoce. Proto se bude za pár týdnů prodávat ve vybraných prodejnách i ve dvoulitrových lahvích,“ dodává Luděk Reichl.

Holba Šerák zabodoval v soutěži České pivo. Ovládl kategorii jedenáctek.

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Podlenová, PR

Vlajková loď hanušovického pivovaru - Holba Šerák - dominovala v kategorii jedenáctek v prestižní degustační soutěži České pivo. Ta se tradičně koná na konci září. Organizátorem je Český svaz pivovarů a sladoven, odborným garantem Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Dalším úspěchem pivovaru Holba je třetí místo Holby Premium v kategorii světlý ležák.

Již od roku 2001 probíhá odborná soutěž České pivo, která hodnotí v pěti kategoriích: Světlý ležák, 11% světlý ležák, Světlé výčepní pivo, Tmavé pivo a Nealkoholické pivo. V porotě zasedají a piva naslepo hodnotí mistři svého oboru navíc pod dohledem zástupců Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Každé ocenění je tak mimořádným úspěchem, protože představuje výsledek objektivního a odborného posouzení kvality bez ohledu na velikost, sílu a marketingovou reputaci účastnících se pivovarů. A v kategorii jedenáctek letos slaví hanušovický pivovar za první místo pro Holbu Šerák, pivem pojmenovaným po jednom z vrcholů Jeseníků, které dá okusit chuť a jiskrnost hor v každém doušku.

„Pýchu našeho pivovaru – Holbu Šerák vaříme z tršického chmele s nezaměnitelnou hořkostí a horské vody z našeho vlastního vrtu už od roku 1984. Zrcadlí se v něm celé Jeseníky, a tak když se blýskne na velkých světových nebo prestižních tuzemských pivních soutěžích, jakou je právě České pivo, je to pro nás vždy radost a potvrzení, že jsme se vydali správnou cestou,“ komentuje důvody k oslavám Ing. Luděk Reichl, sládek Pivovaru Holba, který svou funkci zastává 25 let.

Kromě vítězství Holby Šerák v kategorii jedenáctek bylo oceněno 3. místem v kategorii světlý ležák další pivo hanušovického pivovaru – Holba Premium. Pro něj je charakteristická jantarová barva, bohatá pěna a jemně nahořklá vyvážení plná chuť.

Svatováclavský ležák od Holby chutná i po nově vyšlechtěné odrůdě chmele

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Polednová, PR

Svatý Václav, patron piva a pivovarnictví, představuje pro sládky opravdovou výzvu. Mistři svého řemesla se předhánějí, čí pivní speciál by kníže Václav ocenil nejvíce. Své o tom ví také Luděk Reichl, sládek hanušovického pivovaru Holba. Pro tento rok všem milovníkům piva nachystal Václavův ležák zastudena chmelený, který byl pokřtěn na Pivovarských slavnostech.

Někdo má raději pivní klasiku, ale jiní pečlivě sledují své oblíbené pivovary, kdy se v jejich nabídce objeví nějaký nový speciál. Ta chvíle právě přichází, protože se blíží svátek svatého Václava, který drží ochrannou ruku nejen nad naším národem, ale také nad jedním z našich největších klenotů – zlatavým pivem.

„Letošní rok jsme se rozhodli poctít svatého Václava naším speciálem Václavův ležák. Použili jsme osvědčenou recepturu, kterou jsme ale obohatili o zcela nový prvek. Jedná se o absolutně nově vyšlechtěnou odrůdu chmele. U nás ji zatím ještě žádný pivovar nevyužil. My touto odrůdou chmelíme zastudena. Ještě jenom prozradím, že díky ní na vás z našeho svátečního ležáku dýchne závan koření s lehkou vůní citrusových plodů,“ přibližuje pivní speciál Luděk Reichl, sládek hanušovického pivovaru Holba.

Václavův ležák zastudena chmelený v sobě snoubí tradici s inovací. Obsahuje 4,9 % alkoholu a má lákavě čirou jantarovou barvu, která zajímavě kontrastuje s hustou bílou pěnu na povrchu. Zchladíte se jím na čepu v restauracích a hospodách nejen v olomouckém regionu, kde se tento jedinečný speciál zrodil.

Křest Václavova ležáku proběhl 4. září na Pivovarských slavnostech Holba přímo v areálu hanušovického pivovaru. Kulisu této příjemné události dotvářely vrcholky Jeseníků směle se tyčící do výšky. A právě zároveň drsné i přátelské Jeseníky jsou domovem všech piv Holba. Vtiskávají jim jejich osobitou ryzí chuť.

Právě se dosbíral horský chmel, unikátní surovina Keprníku!

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor: Šárka Podlenová, PR

S koncem léta nastala v Jeseníkách sezóna sklizně tzv. horského chmele, unikátního koření piva Keprník hanušovického pivovaru Holba. Tento naprosto jedinečný světlý ležák, který u nás nemá obdoby, potěší pivní fajnšmekry již čtvrtou sezónu.

O chmelu je známo, že roste především v nadmořských výškách do max. 450 m n.m. Nicméně v divoké, avšak nádherné náruči Jeseníků mají unikát: chmel se tam vyskytuje dokonce výše, než je 500 m n.m. Roste planě a naprosto nezávisle na lidské vůli. O to více v sobě ukrývá hořkost, syrovost a ryzost jesenické přírody, což přenáší i do každého doušku jedinečného ležáku Keprník.

„Chmel, který roste volně v horách, objevili naši dlouholetí partneři z Lesů ČR, Chráněné krajinné oblasti, Horské služby a členové Klubu českých turistů přímo v Jeseníkách. Interně jsme mu začali říkat „horský“ chmel. Naše pivo obohacuje především o originální osobitou vůni, a to díky obsahu a složení chmelových silic a tzv. hořkých kyselin, které poskytují pivu hořkost. Tím se právě liší od klasického šlechtěného chmele,“ vysvětluje přednosti chmele z hor Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba.

Horský chmel roste nejčastěji blízko vody, kde se nachází vhodná půda a dostatek slunečního svitu. Vyskytuje se ale jenom v některých lokalitách Jeseníků. Zaměstnanci pivovaru Holba ho již čtvrtým rokem češou ručně. Pečlivě dbají na to, aby naleziště nepoškodili a chmel se v nich udržel pro další generace.

„Abychom uspokojili co nejvíce příznivců našeho jedinečného ležáku Keprník, snažíme se s našimi partnery neustále objevovat nová zákoutí s horským chmelem. Na druhou stranu je asi dobře, že je jeho výskyt limitován přírodními podmínkami Jeseníků. O to více souzní s přírodou a také si ho budeme více vážit,“ dodává Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba.

Čtvrtstoletí sládka i košt Václavova ležáku – to byly Pivovarské slavnosti Holby

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Podlenová, PR

Po roční pauze se do areálu hanušovického pivovaru Holba opět vrátily davy návštěvníků, kteří tam dorazili užít si ryzí pivo z hor. Kromě půllitrů se svěžím zlatavým obsahem čekal na všechny bohatý program plný soutěží a koncertů. Pódium ale nepatřilo jen kapelám, ale také sládkovi Luďkovi Reichlovi, který byl oceněn za své pětadvacetileté sládkovské umění.

Pivovarské slavnosti se vždycky těšily velké oblibě. O tom svědčí i téměř vyprodaný areál pivovaru Holba s jedinečnou scenérií nádherných Jeseníků, kde tuto sobotu 4. září proběhly oslavy českého nejoblíbenějšího nápoje.

„Letos k nám na slavnosti dorazilo zhruba 4 200 milovníků piva. Celkem jsme vytočili 101 hektolitrů, což je cca 20 000 půllitrů. Při slavnostním zahájení jsme naráželi dřevěný soudek s našim podzimním speciálem, Václavovým ležákem, a také přáli našemu věrnému sládkovi Luďkovi Reichlovi k jeho pětadvacetiletému sládkovskému výročí. Je nejdéle působícím sládkem v historii našeho pivovaru. Jsme hrdí na to, že léta vaří tak skvělé pivo. Svědčí o tom řada tuzemských i mezinárodních ocenění, která naše piva získávají,“ vysvětluje Ing. Ondřej Hnila, manažer marketingu Holby.

Návštěvníci slavností měli v ceně vstupenky neomezenou konzumaci veškerého sortimentu Holby, ryzího piva z hor. Nechyběly ani různé pivní soutěže pro dospělé i děti, které měly především pobavit. A aby se lépe popíjelo, zahrály na akci např. kapely Slza, UDG nebo Dalibor Janda. Celý slavnostní den uzavřel ohňostroj.

Speciál Václavův ležák bude k ochutnání už na Pivovarských slavnostech HOLBA

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Polednová, PR

Čím si připít na svátek svatého Václava, patrona českého piva? Samozřejmě pivem. A právě i pro tuto příležitost uvařil sládek hanušovického pivovaru Holba, Luděk Reichl, speciální Václavův ležák zastudena chmelený. Sudové pivo typické výrazně hořkou chutí můžete pomalu ochutnávat nejen v restauracích a hospodách, ale také 4. září na Pivovarských slavnostech Holba v Hanušovicích.

O českém knížeti Václavovi, prvním svatořečeném českého původu, bylo známo, že měl slabost pro pivo. Proto se nemohl stát patronem našeho nejoblíbenějšího nápoje a pivovarnictví nikdo jiný než právě on. Do patronské „funkce“ ho dokonce jmenoval samotný Karel IV. již v polovině 14. století.

„Konec léta nám přinesl výzvu připravit speciální ležák na počest svatého Václava, a navázat tak na recepturu z roku 2018, která se před třemi lety těšila velké oblibě. Snažíme se, aby mělo pivo pořádný říz a podtrhla se v něm jeho hořkost s kvalitami našeho tršického chmele. Václavův ležák má lákavě čirou jantarovou barvu, která zajímavě kontrastuje s hustou bílou pěnu na povrchu. Osloví vás také jeho plná a dokonale vyvážená chuť,“ vysvětluje Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba.

Ochutnávka sezónních speciálů bývá vždycky svátkem. Půllitr zastudena chmeleného Václavova ležáku s obsahem alkoholu 4,9 % vám nyní načepují nejen v restauracích a hospodách, ale i přímo v hanušovickém pivovaru Holba na jejich pivovarských slavnostech. Akce se koná již tuto sobotu 4. září od 11:00. V ceně vstupenky je neomezená konzumace veškerých piv Holba a také vybraných nealkoholických nápojů. Více na https://pivovarskeslavnosti.cz/.

Bude Holba Šerák nejlepším pivem světa?

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Dalšího mimořádného úspěchu dosáhl světlý ležák Holba Šerák pivovaru Holba. Stal se nejlepším pivem České republiky (Country winner) v nejobsazovanější kategorii ležáků prestižní mezinárodní soutěže World Beer Awards 2021. Vítězství mu zaručuje účast ve 2. kole, kde se bude ucházet o titul nejlepšího piva světa ve své kategorii. Úspěch podtrhla také 3 stříbrná a 2 bronzová ocenění, která získaly za svá piva pivovary Litovel a Zubr tvořící společně s Holbou jednu akciovou společnost pod názvem Pivovary CZ Group.

Mezinárodní soutěže mohou sloužit jako zajímavá zpětná vazba, která prozradí, jak obstojíte ve světové konkurenci. Porotce tvoří mistři svého oboru napříč celým světem. Jednou z nejvíce prestižních mezinárodních pivních soutěží je World Beer Awards, která se každoročně koná v Londýně. V 1. kole jsou mezi sebou hodnocena piva podle země svého původu a v kategoriích podle typu piva. Do 2. kola postupuje pouze vítěz národní kategorie (Country winner), kde se utká s vítězi z dalších zemí.

Jedenáctka Holba Šerák potvrdila své kvality a získala ocenění „Country winner“ v kategorii ležáků (Czech-style Pale Lager). To jí zajišťuje účast ve 2. kole WBA 2021, kde se poměří s vítězi z dalších států. Pokud by uspěla, stala by se nejlepší na světě ve svém stylu a kategorii. Výsledky budou vyhlášeny 9. září 2021.

„Ležák českého typu je považován za nejoblíbenější pivo na světě, a tak se právě v této kategorii na všech mezinárodních pivních soutěžích sejde nejsilnější konkurence. Jakýkoli úspěch je pak o to cennější a máme z něj radost. Letos o to větší, protože naše cesta soutěží ještě nekončí. Ve druhém kole máme šanci ukázat, že nejlepší pivo na světě se vaří v Hanušovicích,“ komentoval úspěch Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba.

Kromě vítěze země, Holby Šerák, dosáhla velkého úspěchu také další česká piva Litovel a Zubr ze skupiny Pivovary CZ Group. Stříbrná umístění získala piva Litovel Černý Citron v kategorii Fruit & Vegetable Flavoured beer, Zubr Gold v kategorii Czech-style Pale Lager a také Zubr Grand v kategorii Czech-style Pale Lager. Bronzové příčky obsadily Litovel Moravan v kategorii Czech-style Pale Lager a Litovel Premium Dark v kategorii Dark Lager.

V mezinárodní konfrontaci se znovu potvrdilo, že Holba, Litovel a Zubr dlouhodobě patří mezi ta vůbec nejoceňovanější česká piva.

Nová Holba 35

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

S počátkem května představil Pivovar Holba svou hořkou novinku – pivní speciál s názvem Holba 35. Do otevírajících se hospod a restaurací tak míří limitovaná edice sudového mimořádně vyzrálého piva s vysokým stupněm hořkosti.

První letošní novinka pivního kalendáře Pivovaru Holba nese svou hořkost už ve jméně, kdy 35 znamená 35 jednotek hořkosti (EBU). Holbou 35 odpovídá hanušovický pivovar na aktuální spotřebitelskou poptávku, která posouvá piva s výraznější hořkostí do popředí zájmu.

Všechna hořkost jesenických hor v jednom pivu
Extra hořký ležák s 4,5 % alkoholu zraje v ležáckých tancích po dobu 50 dní a zaujme již svou zlatou barvou a hustou pěnou. Za svou poctivou hořkost a vysokou plnost vděčí nová „pětatřicítka“ dokonale vyvážené kombinaci 3 druhů chmele v čele s odrůdou Herkules, která je oblíbená pro svou intenzivní hořkost. Dokonalou souhru chutí a vůní dokreslují také 3 druhy sladů, které se v příjemné chmelové vůni připomínají lehce karamelovým nádechem. „Poslední měsíce přinesly našemu pivovaru paradoxně i něco pozitivní, a to dostatek času a prostoru vyladit k dokonalosti pivo ze tří druhů sladů a tří druhů chmelů s výraznou hořkostí. Každá ze složek použitá v přesném poměru a v ten správný čas pivu dodává jeho jedinečné vlastnosti. Vysoká plnost piva a výrazná hořkost v kombinaci s delším dozníváním pivo příjemně zakulacuje. A chmelové aroma, které je patrné v chuti i vůni, celkové vnímání hořkosti navíc ještě podtrhuje,“ přibližuje nový speciál Luděk Reichl, sládek Pivovaru Holba.

Distribuce tohoto extra hořkého ležáku byla zahájena počátkem května a do hospod a restaurací míří jako pivo čepované v 15 a 30 litrových sudech. Jak už limitovaná edice napovídá, distribuce piva skončí s doprodejem zásob. Podle předpokladů by ale měl být piva dostatek cca do června.

Pivovar HOLBA, a. s., tradiční český výrobce (od roku 1874) se sídlem v Hanušovicích je společně s pivovary ZUBR a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Holba je regionální pivovar s celostátním dosahem, pivo však také vyváží např. na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska, Ruska atd., ale třeba i do Kolumbie.
Nejprodávanějším pivem je 11% ležák Holba Šerák, aktuálně se pyšnící zlatými medailemi z European Beer Challenge (EBC) a World Beer Awards (WBA) a oceněním Výrobek Olomouckého kraje. Úspěchy však slaví také Holba Premium – nejlepší ležák, vítěz soutěže České pivo 2020, který má na svém kontě zároveň také zlato z EBC a stříbro z WBA. Jedinečnou součástí produkce pivovaru je výhradně čepovaný ležák Holba Keprník, vyráběný z podhorských ječmenů a ručně česaného horského chmele.

Pivovar Holba získal dvě zlata v European Beer Challenge 2021

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

Hanušovický Pivovar Holba slaví mimořádný úspěch v prestižní mezinárodní soutěži European Beer Challenge 2021, a to se dvěma ležáky, Holbou Šerák a Holbou Premium, které získaly zlaté medaile v kategorii světlý ležák českého typu.

Mezinárodní degustační soutěž European Beer Challenge 2021 se tradičně konala v Londýně, kde v průběhu dubna přihlášená piva hodnotili zkušení degustátoři. Piva Holba Šerák a Holba Premium zde uspěla v konkurenci někalika tisíc vzorků piv z 39 zemí světa.

„Letošní úspěchy pro nás mají velký význam, protože se nám se Šerákem i Holbou Premium podařilo obhájit zlaté medaile z roku 2019. Zvítězit je důvod k radosti, ale zopakovat úspěch a opakovaně přesvědčit náročné mezinárodní porotce o kvalitě našeho piva, to je teprve důvod k oslavám,“ komentoval úspěch Ing. Vladimír Zíka, ředitel Pivovaru Holba a dodal: „už se nemůžeme dočkat plánovaného znovuotevření restaurací a hospod, abychom se o načepované nejlepší české ležáky mohli podělit i se zákazníky.“

European Beer Challenge
Evropská degustační soutěž, která se každoročně pořádá v Londýně, je specifická zejména tím, že jednotlivé vzorky formou slepé degustace posuzují přímo přední světoví kupci piva. Kromě toho, že jsou šance na výhru soutěžních nováčků i ostřílených předních světových výrobců piva vyrovnané, úspěch v této soutěži je zároveň také jedinečnou příležitostí k prezentaci značky nejen v rámci britského trhu, ale zároveň celé EU. I to je důvodem, proč je o účast v soutěži ze strany pivovarů každoročně velký zájem a počet konkurenčních vzorků vysoký.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.11.2021 14:38115