Historie a současnost pivovaru Holba

Již více než 138 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, pivovarkdy zde jeho zakladatel a sládek Josef Müllschitzký uvařil v prosinci roku 1874 první várku hanušovického piva. Tehdy kapacita moderního parního pivovaru dosahovala 22 400 hektolitrů za rok, což představovalo 40 000 věder. Dnes pivovar vystaví dvacetkrát více. I když pověst hanušovického piva již dávno přerostla hranice regionu, jeho silná vazba na místo podnikání se promítá nejen do samotného názvu pivovaru, který nese jméno jedné z nejstarších částí Hanušovic s názvem Holba, ale také do názvů produktů. Příkladem je vlajková loď v sortimentu pivovaru – HOLBA Šerák. Oblíbená jedenáctka dostala název po nedalekém vrcholu Hrubého Jeseníku. Zatímco jeho výška zůstala stejná, produkce Holby Šeráku přesahuje 200 000 hl piva, což je více než 40 milionů půllitrů.

Holba Jeseníkům
Pivovar svou výjimečnou polohu uprostřed krásné přírody nejen využívá, ale sám se aktivně podílí na její ochraně. Dlouhodobě spolupracuje s CHKO Jeseníky na speciálních akcích, orientovaných na ochranu přírodního dědictví. V roce 2005 vyhlásil vlastní dlouhodobý projekt Holba Jeseníkům, zaměřený na omlazování porostů v horách. Pivovar sponzoruje Horskou službu Jeseníky, a významně se tak podílí na zvýšení bezpečnosti na horách.
Zdroj:Stránky Pivovaru Holba, 2016


Více na stránkách pivovaru

Právě se dosbíral horský chmel, unikátní surovina Keprníku!

Publikováno:před 4 dnyZdroj:Pivovar HolbaAutor: Šárka Podlenová, PR

S koncem léta nastala v Jeseníkách sezóna sklizně tzv. horského chmele, unikátního koření piva Keprník hanušovického pivovaru Holba. Tento naprosto jedinečný světlý ležák, který u nás nemá obdoby, potěší pivní fajnšmekry již čtvrtou sezónu.

O chmelu je známo, že roste především v nadmořských výškách do max. 450 m n.m. Nicméně v divoké, avšak nádherné náruči Jeseníků mají unikát: chmel se tam vyskytuje dokonce výše, než je 500 m n.m. Roste planě a naprosto nezávisle na lidské vůli. O to více v sobě ukrývá hořkost, syrovost a ryzost jesenické přírody, což přenáší i do každého doušku jedinečného ležáku Keprník.

„Chmel, který roste volně v horách, objevili naši dlouholetí partneři z Lesů ČR, Chráněné krajinné oblasti, Horské služby a členové Klubu českých turistů přímo v Jeseníkách. Interně jsme mu začali říkat „horský“ chmel. Naše pivo obohacuje především o originální osobitou vůni, a to díky obsahu a složení chmelových silic a tzv. hořkých kyselin, které poskytují pivu hořkost. Tím se právě liší od klasického šlechtěného chmele,“ vysvětluje přednosti chmele z hor Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba.

Horský chmel roste nejčastěji blízko vody, kde se nachází vhodná půda a dostatek slunečního svitu. Vyskytuje se ale jenom v některých lokalitách Jeseníků. Zaměstnanci pivovaru Holba ho již čtvrtým rokem češou ručně. Pečlivě dbají na to, aby naleziště nepoškodili a chmel se v nich udržel pro další generace.

„Abychom uspokojili co nejvíce příznivců našeho jedinečného ležáku Keprník, snažíme se s našimi partnery neustále objevovat nová zákoutí s horským chmelem. Na druhou stranu je asi dobře, že je jeho výskyt limitován přírodními podmínkami Jeseníků. O to více souzní s přírodou a také si ho budeme více vážit,“ dodává Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba.

Čtvrtstoletí sládka i košt Václavova ležáku – to byly Pivovarské slavnosti Holby

Publikováno:před 10 dnyZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Podlenová, PR

Po roční pauze se do areálu hanušovického pivovaru Holba opět vrátily davy návštěvníků, kteří tam dorazili užít si ryzí pivo z hor. Kromě půllitrů se svěžím zlatavým obsahem čekal na všechny bohatý program plný soutěží a koncertů. Pódium ale nepatřilo jen kapelám, ale také sládkovi Luďkovi Reichlovi, který byl oceněn za své pětadvacetileté sládkovské umění.

Pivovarské slavnosti se vždycky těšily velké oblibě. O tom svědčí i téměř vyprodaný areál pivovaru Holba s jedinečnou scenérií nádherných Jeseníků, kde tuto sobotu 4. září proběhly oslavy českého nejoblíbenějšího nápoje.

„Letos k nám na slavnosti dorazilo zhruba 4 200 milovníků piva. Celkem jsme vytočili 101 hektolitrů, což je cca 20 000 půllitrů. Při slavnostním zahájení jsme naráželi dřevěný soudek s našim podzimním speciálem, Václavovým ležákem, a také přáli našemu věrnému sládkovi Luďkovi Reichlovi k jeho pětadvacetiletému sládkovskému výročí. Je nejdéle působícím sládkem v historii našeho pivovaru. Jsme hrdí na to, že léta vaří tak skvělé pivo. Svědčí o tom řada tuzemských i mezinárodních ocenění, která naše piva získávají,“ vysvětluje Ing. Ondřej Hnila, manažer marketingu Holby.

Návštěvníci slavností měli v ceně vstupenky neomezenou konzumaci veškerého sortimentu Holby, ryzího piva z hor. Nechyběly ani různé pivní soutěže pro dospělé i děti, které měly především pobavit. A aby se lépe popíjelo, zahrály na akci např. kapely Slza, UDG nebo Dalibor Janda. Celý slavnostní den uzavřel ohňostroj.

Speciál Václavův ležák bude k ochutnání už na Pivovarských slavnostech HOLBA

Publikováno:před 15 dnyZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka Polednová, PR

Čím si připít na svátek svatého Václava, patrona českého piva? Samozřejmě pivem. A právě i pro tuto příležitost uvařil sládek hanušovického pivovaru Holba, Luděk Reichl, speciální Václavův ležák zastudena chmelený. Sudové pivo typické výrazně hořkou chutí můžete pomalu ochutnávat nejen v restauracích a hospodách, ale také 4. září na Pivovarských slavnostech Holba v Hanušovicích.

O českém knížeti Václavovi, prvním svatořečeném českého původu, bylo známo, že měl slabost pro pivo. Proto se nemohl stát patronem našeho nejoblíbenějšího nápoje a pivovarnictví nikdo jiný než právě on. Do patronské „funkce“ ho dokonce jmenoval samotný Karel IV. již v polovině 14. století.

„Konec léta nám přinesl výzvu připravit speciální ležák na počest svatého Václava, a navázat tak na recepturu z roku 2018, která se před třemi lety těšila velké oblibě. Snažíme se, aby mělo pivo pořádný říz a podtrhla se v něm jeho hořkost s kvalitami našeho tršického chmele. Václavův ležák má lákavě čirou jantarovou barvu, která zajímavě kontrastuje s hustou bílou pěnu na povrchu. Osloví vás také jeho plná a dokonale vyvážená chuť,“ vysvětluje Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba.

Ochutnávka sezónních speciálů bývá vždycky svátkem. Půllitr zastudena chmeleného Václavova ležáku s obsahem alkoholu 4,9 % vám nyní načepují nejen v restauracích a hospodách, ale i přímo v hanušovickém pivovaru Holba na jejich pivovarských slavnostech. Akce se koná již tuto sobotu 4. září od 11:00. V ceně vstupenky je neomezená konzumace veškerých piv Holba a také vybraných nealkoholických nápojů. Více na https://pivovarskeslavnosti.cz/.

Bude Holba Šerák nejlepším pivem světa?

Publikováno:před 18 dnyZdroj:České nápoje

Dalšího mimořádného úspěchu dosáhl světlý ležák Holba Šerák pivovaru Holba. Stal se nejlepším pivem České republiky (Country winner) v nejobsazovanější kategorii ležáků prestižní mezinárodní soutěže World Beer Awards 2021. Vítězství mu zaručuje účast ve 2. kole, kde se bude ucházet o titul nejlepšího piva světa ve své kategorii. Úspěch podtrhla také 3 stříbrná a 2 bronzová ocenění, která získaly za svá piva pivovary Litovel a Zubr tvořící společně s Holbou jednu akciovou společnost pod názvem Pivovary CZ Group.

Mezinárodní soutěže mohou sloužit jako zajímavá zpětná vazba, která prozradí, jak obstojíte ve světové konkurenci. Porotce tvoří mistři svého oboru napříč celým světem. Jednou z nejvíce prestižních mezinárodních pivních soutěží je World Beer Awards, která se každoročně koná v Londýně. V 1. kole jsou mezi sebou hodnocena piva podle země svého původu a v kategoriích podle typu piva. Do 2. kola postupuje pouze vítěz národní kategorie (Country winner), kde se utká s vítězi z dalších zemí.

Jedenáctka Holba Šerák potvrdila své kvality a získala ocenění „Country winner“ v kategorii ležáků (Czech-style Pale Lager). To jí zajišťuje účast ve 2. kole WBA 2021, kde se poměří s vítězi z dalších států. Pokud by uspěla, stala by se nejlepší na světě ve svém stylu a kategorii. Výsledky budou vyhlášeny 9. září 2021.

„Ležák českého typu je považován za nejoblíbenější pivo na světě, a tak se právě v této kategorii na všech mezinárodních pivních soutěžích sejde nejsilnější konkurence. Jakýkoli úspěch je pak o to cennější a máme z něj radost. Letos o to větší, protože naše cesta soutěží ještě nekončí. Ve druhém kole máme šanci ukázat, že nejlepší pivo na světě se vaří v Hanušovicích,“ komentoval úspěch Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba.

Kromě vítěze země, Holby Šerák, dosáhla velkého úspěchu také další česká piva Litovel a Zubr ze skupiny Pivovary CZ Group. Stříbrná umístění získala piva Litovel Černý Citron v kategorii Fruit & Vegetable Flavoured beer, Zubr Gold v kategorii Czech-style Pale Lager a také Zubr Grand v kategorii Czech-style Pale Lager. Bronzové příčky obsadily Litovel Moravan v kategorii Czech-style Pale Lager a Litovel Premium Dark v kategorii Dark Lager.

V mezinárodní konfrontaci se znovu potvrdilo, že Holba, Litovel a Zubr dlouhodobě patří mezi ta vůbec nejoceňovanější česká piva.

Nová Holba 35

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

S počátkem května představil Pivovar Holba svou hořkou novinku – pivní speciál s názvem Holba 35. Do otevírajících se hospod a restaurací tak míří limitovaná edice sudového mimořádně vyzrálého piva s vysokým stupněm hořkosti.

První letošní novinka pivního kalendáře Pivovaru Holba nese svou hořkost už ve jméně, kdy 35 znamená 35 jednotek hořkosti (EBU). Holbou 35 odpovídá hanušovický pivovar na aktuální spotřebitelskou poptávku, která posouvá piva s výraznější hořkostí do popředí zájmu.

Všechna hořkost jesenických hor v jednom pivu
Extra hořký ležák s 4,5 % alkoholu zraje v ležáckých tancích po dobu 50 dní a zaujme již svou zlatou barvou a hustou pěnou. Za svou poctivou hořkost a vysokou plnost vděčí nová „pětatřicítka“ dokonale vyvážené kombinaci 3 druhů chmele v čele s odrůdou Herkules, která je oblíbená pro svou intenzivní hořkost. Dokonalou souhru chutí a vůní dokreslují také 3 druhy sladů, které se v příjemné chmelové vůni připomínají lehce karamelovým nádechem. „Poslední měsíce přinesly našemu pivovaru paradoxně i něco pozitivní, a to dostatek času a prostoru vyladit k dokonalosti pivo ze tří druhů sladů a tří druhů chmelů s výraznou hořkostí. Každá ze složek použitá v přesném poměru a v ten správný čas pivu dodává jeho jedinečné vlastnosti. Vysoká plnost piva a výrazná hořkost v kombinaci s delším dozníváním pivo příjemně zakulacuje. A chmelové aroma, které je patrné v chuti i vůni, celkové vnímání hořkosti navíc ještě podtrhuje,“ přibližuje nový speciál Luděk Reichl, sládek Pivovaru Holba.

Distribuce tohoto extra hořkého ležáku byla zahájena počátkem května a do hospod a restaurací míří jako pivo čepované v 15 a 30 litrových sudech. Jak už limitovaná edice napovídá, distribuce piva skončí s doprodejem zásob. Podle předpokladů by ale měl být piva dostatek cca do června.

Pivovar HOLBA, a. s., tradiční český výrobce (od roku 1874) se sídlem v Hanušovicích je společně s pivovary ZUBR a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Holba je regionální pivovar s celostátním dosahem, pivo však také vyváží např. na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska, Ruska atd., ale třeba i do Kolumbie.
Nejprodávanějším pivem je 11% ležák Holba Šerák, aktuálně se pyšnící zlatými medailemi z European Beer Challenge (EBC) a World Beer Awards (WBA) a oceněním Výrobek Olomouckého kraje. Úspěchy však slaví také Holba Premium – nejlepší ležák, vítěz soutěže České pivo 2020, který má na svém kontě zároveň také zlato z EBC a stříbro z WBA. Jedinečnou součástí produkce pivovaru je výhradně čepovaný ležák Holba Keprník, vyráběný z podhorských ječmenů a ručně česaného horského chmele.

Pivovar Holba získal dvě zlata v European Beer Challenge 2021

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

Hanušovický Pivovar Holba slaví mimořádný úspěch v prestižní mezinárodní soutěži European Beer Challenge 2021, a to se dvěma ležáky, Holbou Šerák a Holbou Premium, které získaly zlaté medaile v kategorii světlý ležák českého typu.

Mezinárodní degustační soutěž European Beer Challenge 2021 se tradičně konala v Londýně, kde v průběhu dubna přihlášená piva hodnotili zkušení degustátoři. Piva Holba Šerák a Holba Premium zde uspěla v konkurenci někalika tisíc vzorků piv z 39 zemí světa.

„Letošní úspěchy pro nás mají velký význam, protože se nám se Šerákem i Holbou Premium podařilo obhájit zlaté medaile z roku 2019. Zvítězit je důvod k radosti, ale zopakovat úspěch a opakovaně přesvědčit náročné mezinárodní porotce o kvalitě našeho piva, to je teprve důvod k oslavám,“ komentoval úspěch Ing. Vladimír Zíka, ředitel Pivovaru Holba a dodal: „už se nemůžeme dočkat plánovaného znovuotevření restaurací a hospod, abychom se o načepované nejlepší české ležáky mohli podělit i se zákazníky.“

European Beer Challenge
Evropská degustační soutěž, která se každoročně pořádá v Londýně, je specifická zejména tím, že jednotlivé vzorky formou slepé degustace posuzují přímo přední světoví kupci piva. Kromě toho, že jsou šance na výhru soutěžních nováčků i ostřílených předních světových výrobců piva vyrovnané, úspěch v této soutěži je zároveň také jedinečnou příležitostí k prezentaci značky nejen v rámci britského trhu, ale zároveň celé EU. I to je důvodem, proč je o účast v soutěži ze strany pivovarů každoročně velký zájem a počet konkurenčních vzorků vysoký.

Pivo v kuchyni – delikátní zpestření všedních dní

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

Sklenicí či půllitrem příjemně vychlazeného zlatavého moku na stole pivní potěšení zdaleka nekončí. Což takhle spojit příjemné s ještě příjemnějším – zakouzlit si s pivem v kuchyni, a dát tak všedním receptům punc jedinečnosti?

Pivo u nás patří po staletí k nejoblíbenějším a nejkonzumovanějším nápojům a jeho využití v kuchyni ovládali již naši předci. Koneckonců pivo jako nepostradatelnou kulinární surovinu neopomněla ve svých dílech ani autorka nejslavnější české kulinářské bible Magdalena Dobromila Rettigová. Vedle chuťových specifik má pivo díky svému složení také praktické využití, a to nejen ve slaných jídlech, ale překvapivě i v dezertech, u kterých dokáže usnadnit přípravu. Vaření poslední roky táhne a s ním roste i zájem o využití piva v jednotlivých receptech. Vaření s pivem ale má i své zásady, jejichž dodržováním se lze vyhnout nepříjemným překvapením v jinak dokonalém jídle.

Výběr správného piva
„Při vaření a pečení se nejčastěji používají hutnější tmavá piva s vyšším obsahem zbytkového extraktu, která lépe karamelizují a pokrmům dodávají na delikátnosti. U světlých piv se doporučuje sáhnout spíše po těch méně chmelených, tedy s nižším stupněm hořkosti, a volit kratší přípravu jídla, aby jídlu po odpaření alkoholu nedominovala výrazná hořkost. Obecně platí, že pivo by mělo být kvalitní, čerstvé, hutné a chuťově výrazné. Rozhodně není radno zužitkovávat třeba nedopité zvětralé pivo z lednice – pivo, na kterém bychom si nepochutnali při pití, našemu dílu určitě neprospěje,“ říká Luděk Reichl, sládek Pivovaru Holba.

Nahradit automaticky pivem v receptu vodu, vývar nebo mléko je možné pouze v ojedinělých případech, většinou se doporučuje vsadit spíše na ozkoušené pivní recepty a časem je vypilovat dle svého gusta. Alespoň tedy než se zorientujeme ve využití různých pivních stylů, se kterými se nám otevírá široká škála chutí.

Výběr vhodného typu piva vždy souvisí s konkrétním receptem a samozřejmě také s oblibou určitého piva. Např. Belgičané, kteří si v pivním vaření libují, používají nejčastěji svá silná tmavá svrchně kvašená piva, Bavoři preferují sladší piva s jemně chmelovou chutí a Britové nedají dopustit na sladší stouty a portery, které se skvěle hodí do sladkých dezertů, stejně jako na jemně chmelené pale ale do bílého pečiva. V případě českého světlého ležáku se vyplatí sáhnout spíše po méně chmelené značce, hořké ležáky plzeňského typu se hodí spíše do receptů, které si je vyloženě žádají.

„Říká-li si recept jen o malé množství piva spíše kvůli jeho praktickým vlastnostem nežli chuti, např. pro podporu kynutí či křupavosti, není výběr pivního stylu až tak důležitý, neboť se pivo v chuti jen lehce odrazí,“ dodává sládek Reichl z Holby.

Využití piva v kuchyni:
Grilovací marinády – mohou se použít pšeničná piva, která mají slabší chmelovou chuť, podtrhují jemnost pokrmu, stejně jako polotmavá piva a klidně i výraznější speciály či nakuřované stouty a portery. Pivní marináda maso při grilování změkčí a dodá mu šmrnc.

Tmavá masa a omáčky (pečeně, dušená masa, hutnější omáčky) – ideální jsou tmavá spodně kvašená piva a světlá méně výrazná a slabší piva, která delší dobou tepelné úpravy nepřehluší svou hořkostí chuť pokrmu.

Smažená obalovací těstíčka (pokrmy v trojobalu, sýrové pokrmy aj.) – vhodná jsou lehčí světlá piva a piva typu pale ale. Těstíčko je díky pivu křupavější a obalované maso či zelenina nasají méně tuku.

Polévky – nejlépe se hodí pšeničná piva, která jsou typická svou nižší hořkostí a jemným chmelovým aroma.

Pečivo a kynuté recepty – hodí se sladší, většinou tmavá, polotmavá piva, pale ale i jiná méně chmelená piva, záleží na receptu. Pivo podporuje kvasnice a kypřicí prášek, čímž napomáhá kynutí a zlepšuje nadýchanost a vláčnost.

Pomazánky – ideální jsou kvasnicová piva, která si dobře rozumějí třeba se zralými sýry. Je třeba dbát na to, že neustále pracující kvasinky si žádají rychlou konzumaci, aby pomazánka nezkysla.

Čokoládové dezerty (buchty, bábovky, tiramisu) – hodí se tmavá sladší piva s vyváženou plnou chutí.

Pivní pokrmy chutnají nejlépe sdílené
Nejlepší je se o výsledek podělit, ať už s rodinou či kamarády, a při servírování nezapomenout na sklenici stejného piva, které nám asistovalo při vaření. Stejně jako u vína totiž platí, že to, co do jídla přidáváme, nám k jídlu také nejlépe zachutná. Jedině tak docílíme dokonalé harmonie chuti i vůně.

Tipy sládka Pivovaru Holba Luďka Reichla:
• Pivo by před použitím mělo mít pokojovou teplotu, protože přilitím studeného piva by se pokrm příliš ochladil a zastavil se proces varu. Zároveň by nemělo být otevřené déle než několik hodin.
• S délkou přípravy získává jídlo výraznější chuť, ale všeho moc škodí. Piva by mělo být takové množství, jaké si recept žádá. Alkohol se sice přípravou vypaří, ale hořkost, která zůstane, by mohla v pokrmu nechtěně převládnout.
• Zahřáté pivo výrazně pění, takže je dobré používat vyšší nádoby, aby pivo zůstalo, kde má.
• U černého piva obsahujícího více cukru je třeba dávat pozor na přepalování a restování pivních výpečků, které mohou zhořknout nejen díky chmelu.
• U pivních receptů ze starých kuchařek je dobré si uvědomit, že vycházely z té doby běžného světlého svrchně kvašeného piva, které v dnešní době nejlépe nahradí pivo pšeničné.

Poklady českých chmelnic očima Luďka Reichla, sládka Pivovaru Holba

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

Chmel a pivo patří neodmyslitelně k sobě. Právě chmel může za to, že náš národní nápoj má svou typickou hořkou chuť a vůni. Naše země byla od středověku svými chmelnicemi proslulá a český chmel je pověstný svou kvalitou. U nás se pěstuje několik odrůd, včetně jedné skutečně světově proslulé…

České republice stále patří třetí místo na pomyslném žebříčku světových pěstitelů chmele. A nedá nám to nepřipomenout ještě jednu zajímavost: Tato nezbytná přísada do správného piva se u nás pěstuje už od 10. století! I když milovníky pěnivého moku by u nás bylo možné spočítat na miliony, většina z nich nejspíš ani neví, jaké odrůdy chmele se u nás objevují nejčastěji a jaký je mezi nimi rozdíl.

„Červeňák“ a Sládek
Největší pěstební plochu (podle údajů z roku 2018 to je kolem 4 350 ha) jednoznačně zabírá tzv. Žatecký poloraný červeňák. Je pro něj typické jemné aroma a bez něj by české pivo nebylo tím, čím je. Jeho kvalita je nesporná, a značná část produkce proto jde na export. Jeho vyšší cena předurčuje „červeňák“ k používání až ve finální fázi chmelení. Vhodný je také pro chmelení za studena. Zkřížením „červeňáku“ a odrůdy Northern Brewer vznikla další odrůda, která nese název Sládek. Je chuťově vyvážená a harmonicky hořká. Pěstitelé na ní oceňují vyšší výnosnost, v pivovarech se nejvíce používá během druhého, ale stále častěji také třetího chmelení.

Velmi mladou odrůdou je Harmonie. Za své jméno vděčí harmonickému složení pivních pryskyřic. Vznikla křížením Žateckého červeňáku a dalších odrůd, například Premiantu. Velmi rychle si našla cestu do českých pivovarů, kde se používá hlavně při druhém chmelení. A v oblibě ji mají i pěstitelé, protože se jí dobře daří i ve vyšších polohách.

Na kvalitu a originalitu tuzemských odrůd sázíme i my v Pivovaru Holba, především se jedná o drůdy Žatecký poloraný červeňák, Sládek a Premiant. „Do hanušovického pivovaru se vozí chmel z Tršické chmelařské oblasti na Hané, která je menší než oblasti Žatecká, ale díky tomu má zdejší chmel velmi specifické a vynikající chuťové i aromatické vlastnosti. Významná ocenění našeho piva z domácích i mezinárodních pivních soutěží, jsou toho příjemným důkazem,“ říká Luděk Reichl, sládek Pivovaru Holba.

Premiant – kouzlo hořské chuti
Další tuzemská odrůda Premiant byla opět vyšlechtěna ze Žateckého červeňáku. Ale na rozdíl od něj i od svého „bratříčka“ Sládka je Premiant výrazně hořký a hodí se hlavně pro druhé chmelení výčepních piv a ležáků. Jeho typickou hořkost odborníci považují za neutrální, takže nepřidává pivu nepříjemnou pachuť.

Česká piva získávají svou specifickou chuť a typicky chmelovou vůni právě díky použití méně hořkých odrůd chmele, zatímco v zahraničí převažují spíše ty velmi hořké.

Chmel, nebo granule?
Lisování je nejjednodušší formou zpracování chmele. Nejdříve se ovšem musí chmel usušit, protřídit a zbavit nežádoucích příměsí. Chmelové hlávky se pak lisují hydraulickými lisy do tzv. balotů (žoků) nebo hranolů o různé hmotnosti.

Stále častěji se ale při výrobě piva používají chmelové granule. Z usušeného chmele se odstraní chmelové i cizí příměsi a chmel se dosuší na 7–8 % vlhkosti. Takto připravený se mele na prášek a granuluje. Granule se plní do sáčků s vrstvou nepropustné fólie, kde je vzduch nahrazen dusíkem, nebo směsí dusíku a oxidu uhličitého. Výsledný produkt je z hlediska obsahu pivovarsky cenných látek prakticky shodný s hlávkovým chmelem. Má však řadu jiných výhod, např. lepší využití všech obsažených látek při výrobě piva, delší trvanlivost, menší objem produktu, snazší skladování a lépe se s ním také manipuluje.

Chmelovar aneb Chmelení
Jedná se o proces, kdy je chmel dávkován do sladiny, ze které následně vznikne mladina. Ta se povaří se chmelem, poté se zchladí a zakvasí várečnými kvasnicemi. Teprve po hlavním kvašení na spilce můžeme mluvit o mladém pivu. Chmel se může při výrobě mladiny na varně přidávat vícekrát, záleží na fantazii sládka a receptuře toho kterého piva. U českých ležáků se tradičně chmelí třikrát. Chmelení je skutečná alchymie, protože se při něm doslova cizeluje typická chuť vyráběného piva.

Holba Šerák – pivo s chutí ryzí přírody

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

Ležák medově zlaté barvy s lahodně nahořklou, jemně chmelovou chutí a dokonalým řízem je vlajkovou lodí Pivovaru Holba a pyšní se již mnoha významnými domácími i zahraničními oceněními. Pivo pojmenované po jednom z vrcholů Jeseníků dá okusit chuť a jiskrnost hor v každém loku, za což vděčí mimo jiné i pramenité vodě z vlastního vrtu. Holba Šerák je k dostání jako pivo plechovkové, lahvové (např. i online na Rohlik.cz) a zároveň i jako pivo sudové ve všech dobrých hospodách a restauracích.
Obsah alkoholu: 4,7 %

Holba Sváteční horský ležák pro mimořádné chvíle

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

Pivovar Holba nadělil milovníkům pěnivého moku s předstihem vánoční dárek – novinku v podobě za studena chmeleného piva Holba Sváteční horský ležák, které se svou výraznou hořkostí přináší divokost i romantiku jesenické přírody nejen na sváteční tabuli.

Pro neobyčejné příležitosti přichystal hanušovický mistr sládek neobyčejný 12,5% ležák vyrobený tradičními postupy, který v sobě přece skrývá punc odlišnosti – ryzosti hor. Holba Sváteční horský ležák byl navíc korunován studeným chmelením. „Studené chmelení využíváme pro zvýraznění chmelové vůně. Vzhledem k tomu, že Holba Sváteční horský ležák má výrazně vysokou intenzitu hořkosti s drsnějším charakterem a dlouhým dozníváním, je studené chmelení prvkem, který doplní chmelové aroma a zjemní celkový dojem,“ osvětluje tuto neobvyklou metodu Luděk Reichl, mistr sládek Pivovaru Holba.

Vydatně chmelený ležák s jiskrou
Sváteční horský ležák s 5,1 % alkoholu se vyznačuje oku lahodící jantarovou barvou, sněhově bílou hustou pěnou připomíná zasněžené hřebeny hor a drsný charakter horské přírody se ozývá v jeho výrazné hořkosti (40 EBU), kterou však zjemňuje lehký ovocný nádech. Čistotu a jiskrnost mu dodává horská voda z období třetihor z vlastního hloubkového vrtu, vyhlášený slad z moravských ječmenů přidá plnost i barvu a proslulý tršický chmel korunuje dílo typickou výraznou hořkostí.

Distribuce tohoto pivního speciálu byla zahájena již v listopadu, a to ve formě multipacku – balení po osmi půllitrových lahvích. Edice multipacků bude v prodeji do vyprodání zásob, které čítají pouze na 24 000 balení. V distribuční síti prodejních řetězců se pivo objeví také v patnáctilitrových sudech a pivní fanoušci se navíc mohou těšit na lahve s patentním uzávěrem o objemu 0,75 litru, které budou k dostání výhradně ve značkové prodejně Pivovaru Holba a na několika málo vybraných místech.

Ozdobte si sváteční tabuli a dodejte výjimečným okamžikům nezaměnitelný ráz díky umění mistra sládka z Hanušovic.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.14.09.2021 11:10111