Historie a současnost pivovaru Holba

Již více než 138 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, pivovarkdy zde jeho zakladatel a sládek Josef Müllschitzký uvařil v prosinci roku 1874 první várku hanušovického piva. Tehdy kapacita moderního parního pivovaru dosahovala 22 400 hektolitrů za rok, což představovalo 40 000 věder. Dnes pivovar vystaví dvacetkrát více. I když pověst hanušovického piva již dávno přerostla hranice regionu, jeho silná vazba na místo podnikání se promítá nejen do samotného názvu pivovaru, který nese jméno jedné z nejstarších částí Hanušovic s názvem Holba, ale také do názvů produktů. Příkladem je vlajková loď v sortimentu pivovaru – HOLBA Šerák. Oblíbená jedenáctka dostala název po nedalekém vrcholu Hrubého Jeseníku. Zatímco jeho výška zůstala stejná, produkce Holby Šeráku přesahuje 200 000 hl piva, což je více než 40 milionů půllitrů.

Holba Jeseníkům
Pivovar svou výjimečnou polohu uprostřed krásné přírody nejen využívá, ale sám se aktivně podílí na její ochraně. Dlouhodobě spolupracuje s CHKO Jeseníky na speciálních akcích, orientovaných na ochranu přírodního dědictví. V roce 2005 vyhlásil vlastní dlouhodobý projekt Holba Jeseníkům, zaměřený na omlazování porostů v horách. Pivovar sponzoruje Horskou službu Jeseníky, a významně se tak podílí na zvýšení bezpečnosti na horách.
Zdroj:Stránky Pivovaru Holba, 2016


Více na stránkách pivovaru

Holba Horské byliny Nealko uspělo na soutěži Pivní speciál roku 2020

Publikováno:před 5 dnyZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

Pivovar Holba zvítězil se svým pivem Holba Horské byliny Nealko v nově vytvořené kategorii míchaných ochucených piv na prestižní tuzemské soutěži Pivní speciál roku 2020. Po řadě úspěchů pivovaru i na mezinárodní úrovni s tradičními pivy se tentokrát jedná o ocenění nealkoholického piva.

Do 11. ročníku soutěže CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku přihlásilo celkem 10 pivovarů 42 vzorků. V nově vytvořené kategorii míchaná ochucená piva, která byla vyjmuta z kategorie neobvyklých piv, soutěžilo letos 6 piv. Společně ji ovládla a o první místo se podělila piva Holba Horské byliny Nealko, vyráběná v hanušovickém Pivovaru Holba, spolu s Birell Pomelo Grep.

„Z vítězství máme velkou radost, protože jde o úspěch v relativně nové, nicméně velmi perspektivní, kategorii piv. K nealkoholickým a ochuceným pivům přistupujeme stejně pečlivě jako k výrobě tradičních piv, tedy s důrazem na kvalitní lokální suroviny a propojení s přírodou našich hor – Jeseníků. Výborně to funguje i v této kategorii,“ komentoval úspěch nealkoholického piva Ing. Vladimír Zíka, ředitel Pivovaru Holba Hanušovice.

Hodnotiteli soutěžních vzorků byl dvacetičlenný degustační tým složený ze dvou komisí. Porotu tvořilo dvanáct školených degustátorů např. ze Zemědělské univerzity v Praze, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Střední průmyslové školy potravinářských technologií Podskalská a VÚPS. Dále byla porota doplněna sládky z malých pivovarů, které dlouhodobě spolupracují se senzorickým panelem VÚPS. Pivní vzorky posuzovala také osmičlenná skupina významných osobností z oborů mimo pivovarství, které se však pivu a pivovarské problematice dlouhodobě věnují.

Pivovar HOLBA, a. s., tradiční český výrobce (od roku 1874) se sídlem v Hanušovicích je společně s pivovary ZUBR a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Holba je regionální pivovar s celostátním dosahem, pivo však také vyváží např. na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska, Ruska atd., ale třeba i do Kolumbie.

Nejprodávanějším pivem je 11° ležák Holba Šerák, aktuálně se pyšnící zlatými medailemi z European Beer Challenge (EBC) a World Beer Awards (WBA) a oceněním Výrobek Olomouckého kraje. Úspěchy však slaví také Holba Premium – zlatá na EBC a stříbrná na WBA a druhé místo v soutěži České pivo. Jedinečnou součástí produkce pivovaru je výhradně čepovaný ležák Holba Keprník, vyráběný z podhorských ječmenů a ručně česaného horského chmele.

Vyrazili jsme na Šerák na Šeráka

Publikováno:před 16 dnyZdroj:Metro.czAutor:Petr Holeček, Libor Hruška

Ačkoli byla letos celá naše země v obležení turistů, tady v Hrubém Jeseníku se dalo dýchat. Svérázný horský kraj křižovaly lišky dávající dobrou noc a do toho my jako fanouškové piva. Kde tady vaří to ryzí pivo z hor? Vydali jsme se po stopách letité značky Holba.

Ozve se mocný klakson a dělníci z ostravských hutí, kteří si do Jeseníků vyrazili na výlet, sebou reflexivně trhnou. Klid, to není začátek směny! Odbila celá a lanovka protínající historickou hranici Moravy a Slezska se rozjíždí. Kde jsou ty časy, kdy na horu Šerák vedla jednosedačka, kterou v roce 1981 postavila firma Transporta.

Na vrchol se kodrcala z mezistanice Čerňava, kam se turisté mohli dostat jinou jednomístnou lanovkou už o pět let dříve, tedy od roku 1976, zespoda z Ramzové. Obě zařízení jsou už v propadlišti jesenických dějin, dnes vás na vrchol vytáhnou kapacitnější lanovky. Nynější provozovatel obě koupil z druhé ruky, čtyřsedačka z roku 1990 původně dělala radost turistům v Dolomitech ve středisku Corvara, starší dvojsedačka v nedalekém Bellamonte-Alpe Lusia.

Jak dostat sud nahoru – autem, nebo lanovkou?
„Vyskočte doleva a nezastavujte se!“ vítá nás obsluha vleku z horní stanice. Je horký srpen, ale nahoře fouká osvěžující ledový vánek.

Dvojsitz z Dolomit se rychle otočí pod obřím kolem a zamíří dolů pro další várku turistů. Od Martina Bořuty, syna provozovatele zdejšího lyžařského areálu, se později dozvídáme, že lanovka dokáže své majitele pěkně potrápit. „Problém jsou změny počasí, kdy z deště začne mrznout a vše se nabaluje na lano a kladky, to se pak musí chodit s kladivem a vše pořádně obouchat. No, a pokud se to stane před otvírací dobou, tak pak je to špatný,“ říká. Pamatuje si, když se lanovka stavěla. „Občas zapršelo, a tak se stalo, že tatrovka s pískem nekontrolovaně sjížděla z kopce, řidič z ní vyskočil a tatra se opřela o strom. Nikomu se nic nestalo, ale večer se to vždy řádně zapilo a na druhý den se pokračovalo,“ směje se.

Ale to už sedíme na zahrádce vyhlášené Chaty Jiřího na Šeráku, kterou Martin se svou partnerkou Veronikou provozuje. A pijeme pivo zezdola z Hanušovic, které se jmenuje stejně jako hora, na níž jsme si vyjeli – Šerák. „Sudy s pivem jsme ještě loni vozili lanovkou, ale překládání na Ramzové, pak v prostřední stanici a pak znova na konci na Šeráku nám přišlo složité, proto jsme letos zkusili vše vozit auty po lesní cestě. Ani jedna varianta není ideální. Obojí je dřina, vyvozíme asi 500 sudů piva a limonády ročně,“ pokračuje Martin Bořuta.

„Musím říci, že jsem nečekal takový nárůst českých turistů, kteří nahradili ty polské. Pravidelně jsme měli plno v pátek i v sobotu, což loni nebývalo,“ dodává.

Drsný Keprník a dva zlaté kameny
Dva kilometry od nás jižním směrem se nachází další z jesenických tisícovek – Keprník. Jméno kopci dala drobná horská bylina koprníček bezobalný lidově nazývaná medvědí kořínek. A 1423 metrů vysoká hora zas dala jméno dalšímu z hanušovických piv. „Keprník si tu můžete dát taky,“ pohotově reaguje provozák jedné z nejstarších turistických chat na Moravě a další kelímky už jsou na cestě.

Dostáváme pivo označované jako symbol drsné přírody, které si život vzalo z horských pramenů. „A také z podhorských ječmenů. Duši pak má díky divokému chmelu, jehož malé množství se do várky přidává. Ten je svérázný jako celé Jeseníky,“ říká nám o několik hodin později obchodní sládek pivovaru Holba Luděk Kurek dole pod horami v Hanušovicích, kde závod sídlí. Ale nepředbíhejme!

Ze Šeráku se vydáváme po svých, strmým sešupem do údolí říčky Branná, na níž leží stejnojmenná vesnice s hradem a renesančním zámkem. Cesta nám utíká jako voda, a to i díky několika bunkrům, které byly součástí systému československého pohraničního opevnění. Branná má jen necelých tři sta obyvatel, přesto se může pochlubit vlastním minipivovarem. Na chvilku si od všudypřítomné Holby odpočineme a žízeň zaženeme desítkou Vogtey a dvanáctkou Bran z místní produkce. Samotný pivovar se jmenuje Kolštejn, což je počeštěný tvar původního německého názvu Branné Goldenstein. Tedy v překladu do češtiny Zlatý Kámen.

Do Hanušovic se z Branné přesouváme motorákem. Pivo tady vaří už skoro 150 let, Holba má vlastní pivovarskou restauraci, muzeum i penzion, kde můžeme přespat. To je dobrá zpráva, protože ani ne třítisícové Hanušovice toho mnoho dalšího nenabízejí. Podhorské město skřípnuté v údolích řek Moravy a Branné dokonce ani nemá klasické náměstí, a tak první kroky většiny turistů směřují právě k pivovaru. Na svou dobu moderní parní závod byl založen v roce 1874, a je tedy jen o pár let mladším vrstevníkem smíchovského Staropramenu, plzeňského Gambrinusu nebo Kozla z Velkých Popovic.

Co víc chutná Hanákům a co víc horalům
Pokud jste si stejně jako my celý život mysleli, že je Holba názvem odvozeným od staré objemové míry, podívejte se do plánu města a ten vás vyvede z omylu. Holba – v jazyce původních německých obyvatel Halbseit – je jednou z místních částí Hanušovic, ve městě najdete třeba ulici Na Holbě nebo vlakovou zastávku Hanušovice-Holba. Dnes je pivovar součástí moravské pivovarnické skupiny, která pod svými křídly sdružuje také závod v Litovli a přerovského Zubra.

„Jaký je mezi výrobky jednotlivých pivovarů rozdíl? Mají jiné chutě pivaři dole na Hané a ti odsud z Jeseníků?“ vyzvídáme na hanušovickém obchodním sládkovi. „Slovy se to špatně popisuje, vždycky je to samozřejmě nejlepší zdegustovat,“ odpovídá lišácky Luděk Kurek. „Zjednodušeně lze ale říci, že Holba není tak plná a víc hořká. Opakem Holby je pak především Litovel,“ pokračuje sympaťák, který v pivovaru pracuje už téměř tři desítky let. Za tu dobu vystřídal snad všechny profese – začínal koulením tehdy ještě hliníkových sudů, dělal i mistra na varně a pracoval také v ležáckých sklepích nebo ve stáčírně. „Pro mě to byla super zkušenost. Kdybych tohle všechno měl naučené jenom z knížek, necítil bych se pevný v kramflecích při provádění exkurzí nebo při jednání s hostinskými,“ říká Kurek.

A on pevný v kramflecích být musí, v Česku přece platí staré známé „Co Čech – a samozřejmě i Morávák a Slezan – to sládek“. Lidem, kteří sem chodí na exkurze, musí například často trpělivě vysvětlovat, že se v Hanušovicích opravdu vaří jenom Holba, a ne i Zubr nebo Litovel. A obráceně – že se „ryzí pivo z hor“ vyrábí jenom tady, a ne ve sto kilometrů vzdáleném Přerově ani šedesát kilometrů odtud v Litovli. Jediné, co mají tři pivovary společného, jsou specializované stáčecí linky. Do lahví se hanušovické pivo stáčí v Litovli, do plechovek a petek v Přerově, vozit se tam musí v cisternách. Sudovou stáčírnu má každý pivovar vlastní.

První jedenáctka, na svou dobu divočina
Základními surovinami pro vaření piva jsou voda, slad, chmel a kvasnice. Většina sladu pochází z nedalekého Zábřeha, chmel od Olomouce. „Chmel je klasický žatecký poloraný červeňák. Když to někdo slyší, tak se mě hned snaží nachytat: Ha, žatecký! Proč děláte moravské pivo z českého chmele? A tak musím vysvětlovat, že to je jen jméno odrůdy, ale chmelnice jako takové jsou na Hané,“ směje se Kurek. Vodu čerpá Holba z vlastního 61 metrů hlubokého vrtu v areálu pivovaru a zatím se nestalo, že by nebylo z čeho vařit. Voda, která se upravuje pouze UV zářením, z podzemí putuje na varnu, kde se to leskne mědí a mosazí.

Mnozí návštěvníci si myslí, že jsou staré varné nádoby jen muzejními exponáty, ale je to stále funkční technologie. Na varně je ještě větší horko než venku, a tak nás to táhne do chladnějších koutů pivovaru – na spilku a pak do ležáckých sklepů. Právě tady před skoro čtyřiceti lety zrálo první pivo Šerák, jehož zkušební várka byla uvařena v roce 1983. K běžným konzumentům se poprvé podívalo o rok později. Pivo to bylo v tehdejším Československu výjimečné, jednalo se prý o vůbec první jedenáctku na trhu. V dobách desítek a ležáků to byl odvážný experiment. Nyní se v Hanušovicích samozřejmě vaří i mnoho speciálů, třeba ten se stupňovitostí 13,51°, která odpovídá nadmořské výšce vrcholu Šeráku. Cože, tak vysoko jsme byli, o skoro tisíc metrů výš, než jsme teď?! Ano, Šerák je 33. nejvyšší horou Česka. A Keprník dokonce dvanáctou.

Vydejte se s Holbou na pochod za barvami hor

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

Hanušovický Pivovar Holba se s babím létem rozloučí, jak se sluší a patří – pěší túrou do panenské přírody Rychlebských hor. Již tuto sobotu 26. září se uskuteční pochod s názvem Za barvami našich hor, který kromě pohybu na čerstvém vzduchu a pastvy pro oči přinese i zajímavý program se správným řízem.

Nedaleko města Javorník na Jesenicku se rozkládá přírodní rezervace Račí údolí, která představuje nezapomenutelnou podívanou, a právě zde se pochod Za barvami našich hor uskuteční. Začátek je naplánován mezi sobotní 8. a 10. hodinou od Restaurace ISOLDE v Račím údolí, kde zároveň i končí. Účastníky čeká 5,8 kilometru dlouhá nenáročná procházka přírodou s převýšením přívětivých 209 metrů. Pochod, který zabere přibližně 2,5 hodiny, je tak vhodný pro všechny zájemce bez ohledu na věk či fyzickou zdatnost.

„Vyznavači lehčí i náročnější turistiky mohou být překvapeni, co všechno lze v našich horách nalézt a zažít. Pivovar Holba chce podporou pochodů Za barvami našich hor přispět k tomu, aby se na zdejší přírodu upínalo více pozornosti, kterou si rozhodně zaslouží. Všichni, kteří s námi chtějí objevovat barvy zdejších hor, jsou srdečně zváni,“ říká Ing. Ondřej Hnila z Pivovaru Holba.

Romantická túra Račím údolím
Pochod má celkem čtyři zastávky. První z nich je u kaple sv. Antonína, která se nachází nedaleko pramene s pitnou vodou. Druhou štací v pořadí je vyhlídka Čertova kazatelna, kde bude k dispozici razítko, které si účastníci mohou dát do svého turistického pasu vydaného na startu. Z vyhlídky cesta pokračuje na zříceninu hradu Rychleby a posledním stanovištěm před cílem je Tančírna v Račím údolí, která se nedávno dočkala kompletní rekonstrukce a nyní hostí nejrůznější výstavy a akce. V cíli bude na účastníky čekat občerstvení včetně ryzího piva z hor Pivovaru Holba a těšit se mohou i na odpolední program se skupinou Kareta, soutěžemi a fotokoutkem.

Horalé horám
Pivovar Holba, který nedá dopustit na suroviny z domovské oblasti Jeseníků, se zároveň dlouhá léta věnuje projektům na jejich obnovu a propagaci. Pro ty, pro které je zdejší malebná příroda zatím stále ještě neprobádaným krajem, je tak pochod Za barvami našich hor ideální příležitostí. Pochod navazuje na předchozí populární výšlapy Z pramenů Jeseníků.
Poděkování Pivovaru Holba patří partnerům pochodu – Lesům ČR, Klubu českých turistů, Arcibiskupským lesům a statkům Olomouc s.r.o.

V Jeseníkách začala sklizeň divokého horského chmele pro jedinečný ležák

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

Horský chmel dozrává v Jeseníkách každoročně na přelomu srpna a září a jeho první sklizeň je vždy malou oslavou. Pivovar Holba letos zahájil sklizeň začátkem září a první várka jedinečného ležáku Holba Keprník už zraje, aby všechny příznivce výjimečných piv potěšila v druhé polovině října.

Pivovar Holba vyrobí ležák z výjimečných surovin – Holba Keprník – letos už potřetí. Není to ale jen divoký horský chmel, co dodává Keprníku divokou duši přírody. Je to i slad z podhorských ječmenů a voda z vlastního vrtu v Hanušovicích, podhůří Jeseníků. Keprníku dodává určitou exkluzivitu i jeho omezená produkce. Jelikož je jeho výroba závislá na úrodě horského chmele, který je poměrně vzácnou surovinou, nikdy nepůjde o masovou záležitost. Roční produkce se pohybuje jen v několika tisících hektolitrech a k dostání je pouze jako pivo sudové ve vybraných hospodách a restauracích. Pivní nadšenci mohli zaznamenat i limitovanou edici pětilitrových ručně stáčených soudků, která se čas od času objeví při mimořádné příležitosti.

Poctivá chuť i práce se odráží v každém loku
Na sklizni horského chmele se podílel i ředitel Pivovaru Holba, Ing. Vladimír Zíka. „Divoký horský chmel je tak unikátní surovina, že u jeho sklizně zkrátka chci být. Ne snad proto, že bych nevěřil našim lidem, ale je to tradice a zároveň radost vidět celou cestu horského chmele ze svahů Jeseníků až do jiskrného čerstvě načepovaného piva. Jsem pyšný na to, že se nám tím daří Holbě Keprník vtisknout duši zdejších hor. Až v druhé polovině října narazíme první letošní sud, budu mít radost ještě větší,“ popisuje své dojmy ředitel Pivovaru Holba.

Podpis ryzí přírody je čitelný v bohaté hořkosti i osobité vůni, díky čemuž se tento chlebnatý ležák těší pozornosti nejen milovníků piva, ale i odborných porot pivních soutěží. Základy tohoto jedinečného piva s 5,3 % alkoholu položili v roce 2018 sládek Luděk Reichl spolu hercem a režisérem Miroslavem Krobotem, který se stal zároveň jeho patronem. Pomyslné žezlo následně převzala současná patronka Holby Keprník, herečka Lucie Polišenská, kterou jakožto šumperskou rodačku pojí s hanušovickým pivovarem láska k Jeseníkům.

Konec léta přinese nový pivní speciál – Holbu Svatováclavský nepasterovaný ležák

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

Hanušovický Pivovar Holba si na druhou polovinu srpna připravil pivní novinku v podobě speciálu věnovaného knížeti Václavovi, patronovi našeho pivovarnictví. Do hospod a restaurací míří výrazně hořký Svatováclavský nepasterovaný ležák.

Nabídka pivovaru se rozšíří o sudové pivo, jehož mimořádná chuť a jemně chmelová vůně v sobě nese vedle poklony pivovarnickému patronovi také hrdost a úctu k českému národnímu nápoji. Filtrované nepasterované světlé pivo s 5 % alkoholu je typické výraznější hořkostí (30 EBU) danou novou odrůdou chmele. „Tento znamenitý světlý ležák vyniká svou jantarovou barvou, vysokou plností a nezaměnitelnou hořkostí s ušlechtilým řízem. Jeho jedinečnost spočívá v použití zcela nové odrůdy chmele s výraznou hořkostí. Harmonickou chuť svatováclavskému speciálu ale dodává až spojení tohoto nového chmele s dalšími dvěma odrůdami tršického chmele a třemi druhy sladů z vyhlášených moravských ječmenů,“ přibližuje novinku Ing. Vladimír Zíka, ředitel Pivovaru Holba.

Distribuce tohoto pivního speciálu byla zahájena 17. 8. 2020 a do restaurací a hospod bude dodáván v 30 a 50 litrových sudech. Den 28. září, kdy si státním svátkem připomínáme Den české státnosti a zároveň úmrtí přemyslovského knížete Václava, českého světce a patrona českého státu i pivovarnictví, tak bude možno oslavit již se sklenicí tohoto speciálu v ruce.

Po limitované edici 5litrových soudků ležáku Holba Keprník a sudové verzi nealkoholického piva Holba Horské byliny tak přichází Pivovar Holba navzdory epidemii letos už se třetí novinkou.

Účastníci Holba běhu na Šerák předvedli skvělé výkony

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

Letošní 10. ročník tradičního běžeckého závodu do vrchu, který se uskutečnil v sobotu 1. 8. 2020 v Bělé pod Pradědem, a jehož součástí bylo zároveň i Mistrovství ČR mužů, žen, juniorů a juniorek v běhu do vrchu, se Navzdory délce trati a obtížnému terénu s výrazným převýšením se Holba běh na Šerák setkává se stále větší oblibou nejen u profesionálních běžců, ale každoročně přivítá i vyšší počty závodníků z řad amatérských sportovců. V první srpnovou sobotu zavítali do Bělé pod Pradědem běžci z celé České republiky, aby poměřili své síly v jedné z několika kategorií, ze kterých si vybral dle svých možností každý, malé či starší běžce nevyjímaje. Celkem 165 běžců se zúčastnilo Holba běhu na Šerák, který byl zároveň i Mistrovstvím ČR mužů, žen, juniorů a juniorek v běhu do vrchu, na kterém startovalo 57 závodníků.

Nebylo poražených
Mistrovství ČR a Holba běh na Šerák pro veřejnost, měly totožnou trať o délce 9,5 km, z toho 4,5 km po asfaltu a 5 km lesními cestami, a celkovým převýšením 820 m, amatérští běžci si tak mohli porovnat své výkony s profesionály. Slunečné počasí a bezvětří přálo jak divákům, tak i účastníkům, kteří v náročném terénu předvedli skvělou formu. Zlatý mistrovský titul získal M. Chrascina, který zdolal trať s časem 40:45, nejrychlejší ženě T. Hrochové trvala trasa o 10 minut déle. Pozornost si zaslouží i výkon pana Merty, který v neuvěřitelných 85 letech zvládl Holba běh na Šerák za 2 hodiny a 26 minut, což je na této trati opravdu mimořádný výkon.

Junioři a juniorky se při svém mistrovském běhu na Šerák skvěle popasovali s 6 km dlouhou tratí, stejně jako jejich vrstevníci z řad veřejnosti v rámci Jesenického kondičního běhu. Na své si přišli i ti nejmenší sportovci a zároveň možná budoucí generace běžců, na startu se sešlo přes 50 dětí.

Skvělá nálada panovala celou sobotu
Nádherné počasí, natěšení účastníci a úctyhodné výkony se postaraly o skvělou atmosféru, která byla v cíli podpořena zaslouženou odměnou v podobě osvěžujícího občerstvení a vychlazeného piva Pivovaru Holba, který byl hlavním sponzorem celé akce. „I přes organizační náročnost se závody povedly na jedničku. Pivovar Holba je znám svým vztahem k přírodě Jeseníků, takže jsme velice rádi, že jsme i my mohli ze své pozice přispět k tomu, aby se tato každoroční skvělá akce vydařila,“ uvedl Ing. Ondřej Hnila, marketingový manažer Pivovaru Holba. Organizátoři jsou zároveň hrdí na to, že mohli podpořit sportovními potřebami Dětské domovy v Černé Vodě a Jeseníku.

Pivo HOLBA Premium Regionální potravina Olomouckého kraje

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

Pivovar Holba se se svým jantarovým ležákem Holba Premium umístil mezi 8 jedinečnými výrobky na špici soutěže Regionální potravina 2020 v Olomouckém kraji. Titul z nejsilněji zastoupené kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje tak poputuje do Hanušovic.

Do tradiční celostátní soutěže, prostřednictvím které Ministerstvo zemědělství každoročně oceňuje nejlepší zemědělské a potravinářské výrobky, se v Olomouckém kraji přihlásilo na 42 výrobců s celkem 107 produkty. V pořadí 11. ročníku soutěže dominovala z hlediska největšího počtu soutěžních produktů právě kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznů révy vinné), ve které prošlo hodnocením odborné komise 21 vzorků (převážně piv) od 10 regionálních výrobců.

Holba Premium, světlý ležák jantarové barvy s vyváženou chutí, hutnou pěnou a poctivým řízem, který má na svém kontě již 7 ocenění z celorepublikových i mezinárodních soutěží, si tak připisuje další úspěch.

„Holba Premium se dlouhodobě těší oblibě nejen laických milovníků dobrého piva, ale jeho kvalit si všímají také profesionální degustátoři různých soutěží. Vždy jsme si zakládali na tom, že jsme nedílnou součástí Jeseníků, a jsme proto vždy rádi, když nás jako svůj pivovar bere i náš kraj. Jeseníky nejsou jen adresou, na které vaříme pivo, jsou pro nás především zdrojem výjimečných surovin – vody, ječmene i chmele, které našemu pivu dávají nezaměnitelný charakter,“ komentoval nové ocenění Ing. Vladimír Zíka, ředitel pivovaru Holba Hanušovice.

Regionální potravina – celostátní soutěž podporující domácí výrobce lokálních potravin – každoročně vyhlašuje v celkem 9 soutěžních kategoriích napříč jednotlivými kraji vítězné produkty, jejichž společným jmenovatelem je výjimečná chuť i kvalita a zároveň splňují evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. Přihlášené výrobky musí být vyrobeny v daném regionu s minimálním podílem místních surovin 70 %, přičemž hlavní složka musí být 100% domácího původu.

Pivovar HOLBA, a. s., tradiční český výrobce (od roku 1874) se sídlem v Hanušovicích je společně s pivovary ZUBR a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Holba je regionální pivovar s celostátním dosahem, pivo však také vyváží např. na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska, Ruska atd., ale třeba i do Kolumbie.

Nejprodávanějším pivem je 11° ležák Holba Šerák, aktuálně se pyšnící zlatými medailemi z European Beer Challenge (EBC) a World Beer Awards (WBA) a oceněním Výrobek Olomouckého kraje. Úspěchy však slaví také Holba Premium – zlatá na EBC a stříbrná na WBA a druhé místo v soutěži České pivo. Jedinečnou součástí produkce pivovaru je výhradně čepovaný ležák Holba Keprník, vyráběný z podhorských ječmenů a ručně česaného horského chmele.

Nealkoholická Holba Horské byliny míří do hospod nově i jako čepovaná

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

S nadcházející letní sezónou přichází Pivovar Holba na trh se sudovou variantou piva Holba Horské byliny nealko. V restauracích a hospodách si tak zákazníci nově vychutnají i ideálně vychlazenou čepovanou Holbu ve skle. Tradiční plechovková verze ale v nabídce zůstává.

V krátké době jde tak už o druhou novinku Pivovaru Holba, jejíž myšlenka vznikla v době nouzového stavu. Po limitované edici 5litrových soudků jedinečného ležáku Holba Keprník přichází na trh osvěžující nealkoholická čepovaná Holba Horské byliny, která tak reaguje na očekávanou zvýšenou poptávku během horkých letních měsíců a zvýšený tuzemský cestovní ruch v regionu. Pivovar Holba zařazuje nealkoholické pivo Holba Horské byliny v čepované verzi do sortimentu zatím v limitované nabídce po dobu letních měsíců.

„Uplynulé měsíce nám stejně jako všem ostatním přidělaly hodně starostí, ale také nám vytvořily prostor pro nové nápady. Pivovar Holba je znám svým vztahem k přírodě Jeseníků, s čímž ladí i naše pivo Holba Horské byliny, ve kterém se mísí chuť ryzího piva z hor s pečlivě vybranými bylinami typickými právě pro Jeseníky. Nápad stáčet její nealkoholickou verzi do sudů tak jistě ocení mnoho lidí, kteří mají letos v plánu trávit dovolené v České republice a z nějakého důvodu si nemohou, nebo nechtějí dopřát alkoholické pivo,“ říká Ing. Vladimír Zíka, ředitel Pivovaru Holba.

Češi, kteří si rádi dopřejí své typické „jedno orosené“, se tak s klidem mohou osvěžit i za volantem nebo při sportovních a turistických aktivitách.

Holba Horské byliny je současně k dostání také v alkoholické verzi, a to jako pivo plechovkové i čepované.

Pivo Holba nově v nabídce portálu Rohlik.cz

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová, PR

Ryzí pivo z hor – Holbu lze od června objednávat také prostřednictvím online supermarketu Rohlik.cz. Fanoušci kvalitního piva si zde mohou koupit vlajkovou loď pivovaru, pivo Holba Šerák 11, a dále piva Holba Premium a Holba Polotmavá 11.

Světlý ležák Holba Šerák 11 bude v nabídce jak v láhvi, tak v plechovce, ostatní piva pak lahvová. Díky spolupráci s Rohlik.cz Holba výrazně rozšíří svůj regionální zásah, a dostane se tak lépe k zákazníkům – vedle domovského Olomoucka také v Praze, Brně, Plzni, Liberci Pardubicích a Hradci Králové.

„Máme zájem postupně nabídnout naše piva zákazníkům po celé České republice. Přestože se náš pivovar zaměřuje zejména na pivo sudové, pro snazší přístup do dalších regionů volíme zatím cestu lahvového a plechovkového balení, které je pro větší regionální zásah logisticky nejpraktičtější,“ komentoval Ing. Vladimír Zíka, ředitel Pivovaru Holba.

Jde tak v krátké době už o druhý celorepublikový počin Pivovaru Holba. V průběhu května bylo pivo Holba v nabídce supermarketu Lidl v rámci časově omezené akce, která byla úspěšná. Oba partneři tak nyní pokračují v jednání o další obchodní spolupráci.

Pivovar HOLBA, a. s., tradiční český výrobce (od roku 1874) se sídlem v Hanušovicích je společně s pivovary ZUBR a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Holba je regionální pivovar s celostátním dosahem, pivo však také vyváží např. na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska, Ruska atd., ale třeba i do Kolumbie.
Nejprodávanějším pivem je 11° ležák Holba Šerák, aktuálně se pyšnící zlatými medailemi z European Beer Challenge (EBC) a World Beer Awards (WBA) a oceněním Výrobek Olomouckého kraje. Úspěchy však slaví také Holba Premium – zlatá na EBC a stříbrná na WBA a druhé místo v soutěži České pivo. Jedinečnou součástí produkce pivovaru je výhradně čepovaný ležák Holba Keprník, vyráběný z podhorských ječmenů a ručně česaného horského chmele.

Pivovar Holba - Pivní restart

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Pivovar HolbaAutor:Veronika Váňová

Téměř po dvou měsících mimořádných opatření se pivní kultura v zemi pozvolna vrací do zajetých kolejí. Restaurace a hospody, které vládními opatřeními utrpěly nejvíce, se dočkaly otevření zahrádek a na dohled už mají i 25. květen, tedy den otevření i vnitřních prostor a hotelů. Ani v dobách bez zákazníků ale pivovary a restaurace nestály. Připravovaly se na den D.

Pivovar Holba zaměřil svou pozornost právě na pomoc restauracím a hospodám v co nejhladším startu po nucené uzavírce. „Naše servisní týmy již dlouho před 11. květnem objížděly provozovny našich partnerů a v jinak nebývalém období bez hostů zdarma prováděly sanitaci výčepních zařízení, aby si zákazníci opět mohli zatím alespoň na zahrádkách vychutnat své oblíbené pivo v prvotřídní kvalitě,“ komentoval přípravy na pivní restart Ing. Vladimír Zíka, ředitel Pivovaru Holba.

Vzhledem k tomu, že velké akce a pivní festivaly jsou stále zrušené a k jejich povolení ještě řadu týdnů nedojde, nemělo využití ani vybavení pro jejich zajištění. Pivovar Holba proto partnerům bezplatně zapůjčil pivní sety, slunečníky i výčepní zařízení, a umožnil tak zvýšit komfort i kapacitu pivních zahrádek s cílem pomoci po dvouměsíčním výpadku restauratérům a hospodským se zajištěním tržeb. Návrat do normálního stavu je samozřejmě cílem jak pivovaru, tak restaurací, nicméně zdraví je vždy na prvním místě. Proto provozovny od Holby obdrží také 10litrový kanystr s dezinfekcí.

Když nemohli zákazníci do svých oblíbených hospod a restaurací, musel si pivovar najít cestu k nim. V případě Pivovaru Holba to bylo v podobě unikátního ležáku s ručně česaným horským chmelem, Holba Keprník. Toto pivo je prodáváno výhradně jako čepované, stáčí se tedy pouze do sudů. Nemožnost pivo čepovat a nabídnout ho zákazníkům ale přivedlo Pivovar Holba k limitované edici 5l ručně plněných soudků. „Ohlas byl tak veliký, že uvažujeme o zařazení piva Holba Keprník v 5l soudcích do stálé nabídky,“ nachází v náročném období příležitost Ing. Vladimír Zíka, ředitel pivovaru. Týdny v nouzovém režimu inspirovaly také k dalším novinkám. Milovníci piva se tak mohou těšit na nepasterovaný ležák, Holbu Svatováclavský nepasterovaný ležák 12 %, který se chystá na 14. září. Stále rostoucí poptávku po nealkoholických a ochucených pivech už v polovině června naplní nealkoholická Holba Horské byliny v čepované variantě.

Za běžného stavu se Pivovar Holba zaměřuje většinově na pivo sudové, ale situace si vyžádala změnu režimu. Díky pohotovému plánování se tak podařilo pokrýt zvýšenou poptávku po lahvovém a plechovkovém pivu a ke škodám na pivu sudovém, které nemělo v té době odběratele, naštěstí nedošlo. V současné době se už pivovar i díky obětavým zaměstnancům postupně vrací do běžného režimu. „Základem každé výrobní a obchodní společnosti jsou dobří lidé a kvalitní pracovníci. Rád bych touto cestou upřímně poděkoval všem našim zaměstnancům, kteří v uplynulé těžké době stáli za Holbou a každý odváděl svou práci v maximální možné míře. Máme to štěstí, že součástí našeho pivovaru jsou většinou dlouholetí a loajální zaměstnanci, kteří mají k jesenickému regionu stejně jako pivovar silný vztah,“ uvádí Ing. Vladimír Zíka, ředitel Pivovaru Holba Hanušovice.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.20.10.2020 19:32100