Historie a současnost Měšťanského pivovaru Dudák

● 1308 Počátky strakonického piva se datují od roku 1308, i když vařit se začalo zřejmě již dříve. Várečné právo za poplatek do královské pokladny ale obyvatelé získali oficiálně až 8. prosince 1367 listinou Bavora IV.

● 1649 Třicetiletá válka znamenala obrovské finanční výdaje, které se podepsaly i na strakonických pivovarnících. V roce 1649 kvůli tomu podepsali dohodu pivovars městem a založili společný pivovar v domě s číslem popisným 47. V té době už bylo ve Strakonicích celkem 158 domů s várečným právem.

● 1840 V roce 1840 měly městský i dominikánský pivovar zhruba stejný výstav piva. Městský pivovar se postupně rozrůstal a primitivní postupy výroby začala nahrazovat průmyslová výroba. Nejen z tohoto důvodu vyrostl v letech 1873 až 1874 na březích Otavy parostrojní pivovar.

● 1948 V roce 1948 byl pivovar znárodněn a začleněn do národního podniku Jihočeské pivovary České Budějovice. Od roku 1958 je pivovar začleněn jako samostatný závod do sítě podniku Jihočeské pivovary České Budějovice.
Zdroj:Stránky Měšťanského pivovaru Dudák, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Měšťanského pivovaru Dudák

Kdy:dle dohody v pracovní dnyObec:StrakoniceZdroj:Měšťanský pivovar Dudák

Nabízíme vám možnost exkurze Pivovaru
spojené s ochutnávkou nefiltrovaného piva přímo z ležáckých tanků.

Exkurze je nutné objednat předem.
Konají se v pracovních dnech po 14.hodině pro skupinu min. 6 osob.
Exkurze trvá zhruba 80 minut. Cena 100 Kč za osobu. Každý účastník dostane dárek - pet lahev nefiltrovaného piva SKLEPÁK.

Dále nabízíme pronájem Degustovny za cenu 1500 Kč na odpoledne a večer. Kapacita místnosti je max. 45 osob.

Pronájem lze spojit s exkurzí do Pivovaru.
Bližší informace na tel. 727 852 335.

Aktualizováno: před 11 měsíci

Dudák – Měšťanský pivovar zve na oslavy 370 let od svého založení

Publikováno:před 12 hodinamiZdroj:Za krásnější Vimperk

Především rodinám s dětmi je určena akce, kterou k příležitosti 370 let od svého založení na sobotu 24. srpna připravil strakonický pivovar Dudák. Rok vzniku 1649 z něj činí jeden z nejstarších pivovarů takové velikosti v republice, navíc se jedná se o jediný pivovar v republice, který vlastní město a zůstává tak čistě v českých rukou.

Na tento den je naplánováno mnoho divácky atraktivních akcí – koncerty, den otevřených dveří, sportovní odpoledne, na nádvoří se bude konat sraz historických automobilů. Vstupné bude po celý den zdarma. Zároveň budou mít návštěvníci tento den jednu z posledních možností ochutnat nefiltrované výroční pivo 1649.

Brány pivovaru budou otevřené od 8 do 14 hodin. Skupiny zájemců budou průvodci provádět v půlhodinových intervalech. „Rádi ukážeme návštěvníkům prostory varny, spilky a sklepa. Otevřené kádě na spilce pokryté nádhernou kvasnou dekou už dnes nejsou úplně běžnou součástí výroby větších pivovarů a možnost ochutnat nefiltrované pivo přímo z ležáckého tanku, je pak samotným vrcholem exkurze,“ uvádí sládek Vlastimil Matej, který bude jedním z průvodců.

V prostoru pod pivovarem bude stát velké podium, na kterém se budou během celého dne střídat kapely. Vystoupí zde Prácheňský soubor písní a tanců, Mladá dudácká muzika, Zakázaný ovoce, Narttu, Cimbálová muzika Milana Broučka. „Hlavními hvězdami večera budou naší návštěvníci,“ říká ředitel strakonického pivovaru Dušan Krankus.

Na dvoře pivovaru budou parkovat historické vozy značky Trabant, prohlédnout si je bude možné od 15 do 17 hodin.

Pivovarští ale také myslí na sport. Zájemci o sportování si mohou vyzkoušet šest druhů různých sportovních odvětví, které budou svou činnost předvádět v prostoru u mostu a směrem na Podskalí. Basketbalisté, fotbalisté, florbalisté, házenkáři, lední hokejisté a vodní pólisté budou prezentovat zajímavé ukázky svého sportu všem příchozím a co je důležité, ti budou mít možnost si sport vyzkoušet pod vedením úspěšných strakonických sportovců.

„Akce pivovaru jsou hojně navštěvované. Jsme rádi, že jsme tuto nabídku dostali a hosté si mohou vyzkoušet základy vodního póla, což je pro Strakonice výjimečně úspěšný sport. Bereme toto odpoledne i jako zajímavou náborovou akci,“ uvádí Marek Fügner, předseda oddílu strakonického vodního póla. Pro zajímavost vodní pólistky se letos stal po čtrnácté mistryněmi republiky. Některé hráčky reprezentovaly Strakonice i na světové Univerziádě v italské Neapoli.

Vodní polo se bude hrát přímo v Otavě v lokalitě před pivovarem. Jedinečná scenerie s hradem na jedné straně a pivovarem na druhé, bude lákat i řadu strakonických fotografů. Pivovar a sportovci úzce spolupracují od minulého roku. Společně například nafotili zajímavý kalendář, který propaguje pivovar i jednotlivé strakonické sporty.

Týden na to – 30. srpna se na dvoře pivovaru bude hrát divadelní představení. Místní ochotníci ze souboru Čelakovský zde sehrají komedii od Miroslava Horníčka Dva muži v šachu. Kus, který režíroval Petr Záleský, má naplánovaný začátek na 19.30.

„Úzce spolupracujeme s místními sportovci, jsme rádi, že k nám přijdou zahrát i místní ochotníci. Přes léto jsme podpořili i místní nemocnici naším nealkoholickým pivem a pacienti, kterým to lékaři schválili, pili přes léto naše pivo zdarma. Prý jim velice chutnalo,“ uzavírá ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Pivovar nemocnici podpořil částkou 50.000 korun. Část dodal do nemocnice v nealko pivech, zbytek si převezme ředitel nemocnice Tomáš Fiala během slavnostní akce v pivovaru.

Strakonický pivovar Dudák vzešel z popela třicetileté války. Slaví 370 let

Publikováno:před 4 dnyZdroj:iDNES.czAutor:Lukáš Marek

Strakonický měšťanský pivovar v srpnu oslaví výročí svého založení. Největší období rozkvětu zažil v minulém století a vrcholilo na začátku 90. let, kdy byl výstav 226 tisíc hektolitrů. Dodnes tam mají jako jedni z mála otevřené kádě, ve kterých zraje pivo.

Země česká byla tehdy zdecimovaná třicetiletou válkou a ve Strakonicích možná přemýšleli, jak pozvednout obyvatele na duši i těle. No přece pivem, napadlo nejspíš někoho, a tak byl v roce 1649 založen měšťanský pivovar.

Jeho vznik měl pravděpodobně i jiné důvody a časově to byla trochu souhra náhod, každopádně koncem srpna budou ve Strakonicích ve velkém slavit výročí 370 let. To dělá z dnešního Dudáka jeden z nejstarších pivovarů u nás.

„Historie vaření piva ve městě však sahá ještě mnohem dál, oficiálně až do roku 1367, kdy se podařilo získat várečné právo listinou od Bavora IV.,“ zdůrazňuje sládek Vlastimil Matej. Je ovšem více než pravděpodobné, že se vařilo už předtím i bez práva, a to v desítkách domů.

Původní sídlo pivovaru bylo asi o 200 metrů blíž k centru, než je tomu dnes, až v roce 1874 se přestěhoval do současných prostor. „Zajímavé je také to, že až do roku 1909 fungoval ještě panský pivovar přímo na hradě,“ připomíná Matej.

Ale zpátky do roku 1649. Udělení várečného práva znamenalo třeba i to, že Bavorové získali pro své vepře z každé várky tunu mláta a rychtáři platili tři nebo čtyři pasovské denáry. A samozřejmě i příjmy se přesouvaly do pokladny vrchnosti. Sídlo měšťanského pivovaru bylo v domě s číslem popisným 47, jehož součástí byla i sladovna. „Ta byla v prostorách areálu až do 70. let minulého století. Dnes jsou tam byty,“ zmiňuje sládek.

Problémy v minulosti byly třeba s nedostatkem kvalitní vody, kterou brali z městské kašny a z řeky Otavy. Časem samozřejmě i do Strakonic dorazila průmyslová revoluce, která měla dopad i na pivovar. V letech 1873 až 1874 tak v Podskalí u břehu Otavy vznikl parostrojní pivovar.

Pak už se pivo stále více vyrábělo způsobem spodního kvašení a kromě desítky a dvanáctky to byla i třináctka speciál. Do hospod mířilo v dřevěných sudech, ale na přelomu století už začali používat i lahve.
Období válek bylo složité

„Ne vždy se ale dařilo. Především v období válek to tak slavné nebylo. Vařila se třeba sedmička. Velký zlom nastal po druhé světové válce v padesátých letech. To pivovar zaznamenal asi největší rozmach,“ vypráví Matej. V roce 1948 ho znárodnili a začlenili do podniku Jihočeské pivovary České Budějovice. „Bylo to jednoduché. Každý pivovar měl nějaké své území a zaručený odbyt,“ vysvětluje sládek.

Výroba tak ve Strakonicích vrcholila na začátku 90. let. Rekordní roční výstav je z roku 1990, kdy dosáhl 226 tisíc hektolitrů, o dva roky později to bylo ještě 224 tisíc. Pak nastal postupný pokles o desítky tisíc hektolitrů ročně až třeba na 77 tisíc v roce 2004. Propad se nakonec podařilo zastavit a loni meziročně po dlouhé době výstav opět stoupl.

Jak město koupilo Dudáka
Zajímavá je i novodobá část historie. V ní je naprosto zásadní rok 2004, kdy došlo k dohodě, že od státu koupí pivovar město. Zájem o něj mělo už dříve. „Počítáme s provozováním pivovaru,“ uvádí v roce 2003 tehdejší místostarosta Pavel Pavel. Tehdy muselo vedení města navíc vyvracet, že by společnost obratem zase prodalo.

Pivovar vlastnil stát prostřednictvím podniku Pivovary České Budějovice a provozovalo ho ministerstvo zemědělství.

Koupě však nebyla vůbec jednoduchá, protože o společnost se ucházelo hned několik vážných zájemců, ministerstvo dostalo šest dalších privatizačních projektů. Město ale dál bojovalo a ministr financí Bohuslav Sobotka pak v září 2003 doporučil vládě, aby ho Strakonice získaly.

Účetní hodnota byla tehdy údajně odhadnuta na 118 milionů korun, ministerstvo zemědělství pak chtělo 50, ale ministerstvo financí se rozhodlo prodat za 70 milionů.

Přestože to byla z hlediska převodu nejistá doba, uvnitř se ve stejný čas začalo například s výrobou nealkoholického Nektaru. A v 10. ročníku soutěže o nejhezčí pivní etiketu, tácek, korunku a sérii etiket za rok 2003 se v sérii etiket hlasujícím nejvíce líbily právě oválné nálepky ze Strakonic.

Plánovaná privatizace se dál vlekla a přesunula se až na rok 2004. „Dali jsme určitou nabídku a teď čekáme,“ oznamuje na jaře starosta Pavel Vondrys. Nakonec vláda schválila prodej až v říjnu. Strakonická radnice ho získala formou přímé koupě a zaplatila za něj 68,2 milionu korun, které požadovalo ministerstvo financí. Tehdy se mluvilo o zisku rodinného stříbra zpět do svého vlastnictví a pivovar se stal opět měšťanským od ledna 2005.

„Dnes čelíme veliké konkurenci, kdy se nemůžeme srovnávat například masivní reklamní kampaní, tak to zkoušíme jinak. Nechceme být závislí třeba jen na vývozu a snažíme se získávat stále více zákazníků v regionu. Myslím, že jsme se vydali na nějakou cestu, která má směr,“ dodává Matej.

Proto po kraji vznikla už celá řada stylových restaurací, takzvaných Dudákoven. Ke kulatému výročí pak pivovar uvařil i speciální pivo s názvem L. P. 1649.

Kromě toho, že si v Dudáku zakládají na tom, že jejich pivo není pasterované, tam mají ještě jednu výjimečnost. „Pivo zraje přímo v otevřených kádích, a ne jako ve velkých provozech v uzavřených tancích,“ uzavírá ředitel pivovaru Dušan Krankus

Pivovar Dudák se dostal ze ztráty

Publikováno:před 10 dnyZdroj:E15.czAutor:ČTK

Strakonický pivovar Dudák zvýšil loni meziročně výstav o 2340 hektolitrů na 56.560 hektolitrů. Čistý obrat měl 92,6 milionu korun, meziročně vyšší o 6,5 procenta. Skončil v zisku po zdanění víc než 223 tisíc korun, dostal se tak z předloňské ztráty po zdanění 937 tisíc korun. Vyplývá to z výroční zprávy pivovaru zveřejněné ve Sbírce listin.

„V roce 2018 se do obchodních aktivit pozitivně projevily dlouhodobé snahy o vysokou kvalitu našich výrobků a získávání nových zákazníků či nových exportních příležitostí. Výsledkem těchto snah bylo meziroční navýšení výstavu o čtyři procenta,“ uvedl pivovar. Provozní zisk stoupl meziročně o 83,7 procenta na 878 tisíc korun. Dudák má zhruba 60 zaměstnanců.

Část produkce Dudák, který letos slaví 370 let od založení, vyváží. K tradičním cílovým zemím patří Maďarsko a Slovensko, loni získal pivovar nové kontrakty na Ukrajině, ve Španělsku, Portugalsku a Itálii. Na Ukrajině chce objem vývozu zvýšit a dostat se také do Ruska.

Jediný český pivovar, který vlastní město, plánuje v nejbližších letech investice za desítky milionů korun do modernizace a marketingu. Chce zmodernizovat šrotovník na slad, zařízení sloužící k chlazení mladiny nebo zásobník na pitnou vodu. Už dříve to řekl sládek Vlastimil Matej. Postupná rekonstrukce technologií by měla podle výroční zprávy začít v roce 2020 a skončit v roce 2022. Již loni Dudák pokračoval v obnově chlazení a sanitačního zařízení. Loni také otevřel novou podnikovou prodejnu.

Počátky strakonického piva se datují do roku 1308, várečné právo získali obyvatelé 8. prosince 1367 listinou Bavora IV. V roce 2004 město koupilo pivovar od státu za 69,2 milionu korun. Radnice si na koupi vzala úvěr, ročně splácí 3,3 milionu korun.

Dudák chystá modernizaci šrotování, chlazení mladiny a zásobníku pitné vody

Publikováno:před 10 dnyZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Strakonický pivovar Dudák zvýšil loni meziročně výstav o 2340 hektolitrů na 56.560 hektolitrů. Čistý obrat měl 92,6 milionu korun, meziročně vyšší o 6,5 procenta. Skončil v zisku po zdanění víc než 223.000 Kč, dostal se tak z předloňské ztráty po zdanění 937.000 korun. Vyplývá to z výroční zprávy pivovaru zveřejněné ve Sbírce listin.

"V roce 2018 se do obchodních aktivit pozitivně projevily dlouhodobé snahy o vysokou kvalitu našich výrobků a získávání nových zákazníků či nových exportních příležitostí. Výsledkem těchto snah bylo meziroční navýšení výstavu o čtyři procenta," uvedl pivovar. Provozní zisk stoupl meziročně o 83,7 procenta na 878.000 korun. Dudák má zhruba 60 zaměstnanců.

Část produkce Dudák, který letos slaví 370 let od založení, vyváží. K tradičním cílovým zemím patří Maďarsko a Slovensko, loni získal pivovar nové kontrakty na Ukrajině, ve Španělsku, Portugalsku a Itálii. Na Ukrajině chce objem vývozu zvýšit a dostat se také do Ruska.

Jediný český pivovar, který vlastní město, plánuje v nejbližších letech investice za desítky milionů korun do modernizace a marketingu. Chce zmodernizovat šrotovník na slad, zařízení sloužící k chlazení mladiny nebo zásobník na pitnou vodu. ČTK to již dříve řekl sládek Vlastimil Matej. Postupná rekonstrukce technologií by měla podle výroční zprávy začít v roce 2020 a skončit v roce 2022. Již loni Dudák pokračoval v obnově chlazení a sanitačního zařízení. Loni také otevřel novou podnikovou prodejnu.

Počátky strakonického piva se datují do roku 1308, várečné právo získali obyvatelé 8. prosince 1367 listinou Bavora IV. V roce 2004 město koupilo pivovar od státu za 69,2 milionu korun. Radnice si na koupi vzala úvěr, ročně splácí 3,3 milionu korun.

Pivovar Dudák chystá na srpen oslavy svého 370. výročí

Publikováno:před 25 dnyZdroj:Za krásnější Vimperk

Na sobotu 24. srpna chystá Měšťanský pivovar Dudák Strakonice oslavu 370. výročí od svého založení, byl založený v roce 1949, což z něj činí jeden z nejstarších pivovarů u nás. Oslava se odehraje na parkovišti pod pivovarem, kde bude připravené podium, stany i lavičky. Na akci během dne vystoupí kapely Tlustá Berta, UDG, Prácheňský soubor písní a tanců nebo Cimbálová muzika Milana Broučka.

„Na tento den také chystáme den otevřených dveří, během kterého ukážeme zájemcům pivovarskou varnu, sklep, spilku. Náš pivovar je výjimečný tím, že zde pivo zraje přímo v otevřených kádích a ne jako ve velkých provozech v uzavřených tancích,“ uvádí ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Letos se bude jednat již o druhou významnou akci tohoto typu, která se bude ve strakonickém pivovaru konat. 22. června tu byla tradiční pivovarská pouť. Podle organizátorů se jednalo o jeden z nejlepších ročníků nového tisíciletí, a to podle reakcí jak na sociálních sítích, tak přímo od návštěvníků. Piva se vypilo průměrných 130 sudů. Atmosféru ale podtrhl zejména výborný výběr kapel. Průběh odpoledne, večera i noci bohužel kazila nepřízeň počasí. Ani průtrže mračen neodradily fanoušky, kteří zcela zaplnili pivovarský dvůr.

„Letošní pouť měla připravený výborný program, hodně lidí se těšilo například na skupinu Traktor, ale i ostatní kapely měly velký úspěch. Bohužel jsme se opět nevyhnuli hustému dešti, který ale zdaleka všechny lidi neodradil. Za to patří od nás z pivovaru všem návštěvníkům veliký dík,“ říká Dušan Krankus. Ten zároveň připomíná, že náklady na celou akci jsou výrazně vyšší, než je zisk z prodeje piva a pohybují se v řádech stovek tisíc korun. „Tyto náklady rostou s každým rokem. Pivovar se je snaží eliminovat pečlivým výběrem kapel, které jsou v rámci cenových relací rovněž rok od roku vyšší,“ uvádí s tím, že pivovar bude muset do budoucna zvážit, jak se vyrovnat se stále rostoucími náklady.

Velký úspěch má zatím mezi pivaři nový speciál 1649, který sládek pivovaru Vlastimil Matej připravil přímo na tuto akci. Jedná se o nefiltrované pivo, které je svou stupňovitostí na rozhraní mezí desítkou a jedenáctkou, obsah alkoholu je 4,2 procenta a prodává se v sudech a v lahvích o obsahu 0,75 litru. „Zatím výborně prodává a mohl by se stát naším nejúspěšnějším speciálem. Co se ostatních piv týká, tak se v průběhu roku nejvíce vypije 11° stupňového piva, následované 10°, Otavským Zlatým a polotmavým Klostermannem,“ uvádí Pavel Pechoušek, který se v pivovaru stará o propagaci. Kmotry pivního speciálu byly představitelé šesti nejpopulárnějších strakonických sportovních klubů.

Pivovar podpoří nemocnici. Dá jí peníze a nealkoholické pivo

Publikováno:před měsícemZdroj:Českobudějovický deníkAutor:Petr Škotko

Nezvyklý dar obdrží strakonická nemocnice. Peníze a pivo.Měšťanský pivovar Dudák podpoří nemocnici částkou 50 000 korun. Ředitel pivovaru Dušan Krankus vysvětlil proč. "Je to u při příležitosti 370. výročí založení pivovaru."

Nemocnice využije peníze na koupi nového ultrazvuku pro dětské oddělení. Podle primáře oddělení Martina Gregory vyjde ultrazvuk na čásku kolem milionu korun. "Na darech od sponzorů se nám podařilo vybrat zhruba 570 000 korun. Zbytek částky poskytne nemocnice," řekl primář.

Suma od pivovaru má ale dvě položky. Na hotovosti to bude 40 000 korun, část podpory dodá pivovar nemocnici formou svých nealkoholických piv Driver. Podle Dušana Krankuse pivo obsahuje potřebné minerály, bílkoviny, vitaminy, antioxidanty a čistou vodu. "Během léta postupně do nemocnice dodáme 1000 nealkoholických piv, která pacientům zpestří jídelníček. S nemocnicí fungujeme v jednom městě, navíc se s ředitelem Tomášem Fialou dobře známe. Nemocnice má v okolí výborný zvuk a my ji chceme touto formou podpořit.“ A hned dodává, že i v příštím roce chce nemocnici přispět znovu. „Vzniká nová tradice,“ doplňuje.

Ředitel nemocnice Tomáš Fiala oceňuje, že nápad s nealkoholickým pivem přišel v době, v níž celá republika zažívala velice parný začátek letních prázdnin a na území České republiky padaly desítky teplotních rekordů. „Pitný režim na lůžkovém oddělení je velice důležitý. Samozřejmě klíčový je pochopitelně souhlas ošetřujícího lékaře.“

Pivovar Dudák podpoří strakonickou nemocnici

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Měšťanský pivovar Dudák Strakonice, jenž je jediným pivovarem v republice, který vlastní město, podpoří částkou 50 000 Kč zdejší nemocnici. Ředitel pivovaru Dušan Krankus se tak rozhodl při příležitosti 370. výročí založení podniku. Zdravotnické zařízení využije peníze na koupi nového ultrazvuku pro dětské oddělení. Část podpory dodá pivovar nemocnici formou svých nealkoholických piv Driver, čímž obohatí pitný režim pacientů v nemocnici.

Podle ředitele pivovaru Krankuse „pivo obsahuje potřebné minerály, bílkoviny, vitaminy, antioxidanty, čistou vodu. Během léta postupně do nemocnice dodáme 1 000 nealko piv, která pacientům zpestří jídelníček. S nemocnicí fungujeme v jednom městě, navíc se s ředitelem Tomášem Fialou dobře známe. Nemocnice má v okolí výborný zvuk a my ji chceme touto formou podpořit.“ A hned dodává, že i v příštím roce chce nemocnici přispět znovu. „Vzniká nová tradice,“ doplňuje.

Šek si Tomáš Fiala slavnostně převezme na pivovarských výročních oslavách, které se chystají na sobotu 24. srpna.

Ředitel nemocnice Tomáš Fiala oceňuje, že nápad s nealkoholickým pivem přišel v době, v níž celá republika zažívala velice parný začátek letních prázdnin a na území České republiky padaly desítky teplotních rekordů: „Pitný režim na lůžkovém oddělení je velice důležitý. Samozřejmě klíčový je souhlas ošetřujícího lékaře.“

Sládek pivovaru Dudák Vlastimil Matej a jeho cesta za snem

Publikováno:před měsícemZdroj:JcTEĎ.czAutor:Jarka Krejčová

Zlatavý mok s pěnou v orosené sklence k létu patří. A tak jsme se vypravili za sládkem strakonického pivovaru Vlastimilem Matejem (30), abychom se pod pokličku pivovarského řemesla společně podívali. Vaření piva je alchymie. A Vlastimil Matej je srdcař. O recepturách vypráví s posvátnou úctou, o výrobě piva s pokorou. V pivovaru toužil pracovat od dětství. Sen se mu splnil. Ale musel být vytrvalý a přeskočit pár překážek. Vydejme se nyní s Vlastimilem Matejem na cestu provoněnou chmelem.

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, zpívá se ve známé písničce. Věříte, že to tak je po celá ta staletí?
Věřím. Kde se pivo vaří, tam jsou srdcaři. Vidím to v našem pivovaru. Tady nikdo nad sebou nepotřebuje bič, aby dělal. Všichni mí kolegové z provozu chodí do práce rádi, protože je to prostě baví, byť to mnohdy je dřina. Je to prostě řemeslo. Takhle to vnímám od svých brigádnických let, ale možná je to jen můj idealismus.

Brigádničil jste v pivovaru?
Od roku 2008. První den brigády jsem strávil na skladě lahvového piva a potom jsem chodil na noční, když se ještě stáčelo pivo přes noc. Bylo mi devatenáct. A to jsem do pivovaru permanentně volal od svých šestnácti let, tak strašně moc jsem chtěl v pivovaru dělat. Podsládek, pan Kotlík, legenda našeho pivovaru, mi do telefonu vždycky řekl – zavolej za měsíc. A tak jsem intenzivně volal tři roky. Až jednou zavolal pan Kotlík mně, že už můžu přijít. A já byl moc rád.

To už jste studoval nějakou pivovarnickou školu, když vám bylo devatenáct?
Ne, po gymnáziu jsem šel na vysokou školu ekonomickou. Od prvního ročníku na vejšce jsem už pravidelně chodil do pivovaru pomáhat. Každý pátek po tři roky jsem stáčel pětilitrové soudky. U tehdejšího pana ředitele Tůmy jsem se na konci školy ptal na možnost nástupu na jakoukoliv pozici v pivovaře. Prostě jsem chtěl být součástí té pivovarnické atmosféry. Nějak mě nenaplňovala představa být někde v kanceláři a vyplňovat ekonomické tabulky. To mi nedávalo smysl.

Jak to myslíte?
Jednoduše. V pivovaru si to pivo vymazlíte od samého začátku a po dvou měsících vidíte, jak sjíždí naplněný sud. Ta práce je vypocená, je to řemeslo, a každá láhev, každý sud má v sobě kus lidství a srdcařiny.

Jednoho krásného dne jste tedy do pivovaru nastoupil.
Dali mě do laboratoře k Romaně Kučerové. Díky ní mě pivovarnictví začalo bavit ještě víc. Vlastně téměř ihned jsem začal dálkově studovat střední školu potravinářských technologií. Tehdy byly jen dvě školy tohoto typu, dnes jsou tři.

Kdo vás pivo naučil vařit?
Víte, novinové titulky typu – sládek uvařil nový speciál – jsou trochu nepřesné. Sládek přijde s novou recepturou, ale fyzicky pivo vaří vařiči a zakváší spiláci. Sládek je ten, kdo by měl vědět, jak má pivo chutnat, měl by to mít odzkoušené a proces vaření pak hlídá. Je to týmová práce a prezentace pouze funkce sládka není v tomto ohledu férová. Nejvíc jsem toho odkoukal od pana Krankuse, dnes ředitele pivovaru. To byl můj velký učitel. On přišel s častější výrobou pivních speciálů a já měl možnost s ním v tomto směru spolupracovat.

Výroční speciál L.P. 1649 je čistě vaše tajná receptura?
Ano.

Předávají si sládci své receptury, pokud končí a nastupuje nový?
Jistě, u tradičních piv musí. Dané pivo by mělo pořád chutnat stejně, takže nelze si vzít s sebou recepturu do hrobu. To je prostě tajemství každého pivovaru, které si střeží, a nemělo by opustit zdi pivovaru. Já jsem za 110 let osmým sládkem strakonického pivovaru.

To jsem čekala vyšší číslo.
Počítáme to od pana Havla, který byl sládkem od roku 1907 a dělal ho dvacet čtyři let. Po něm to převzal jeho syn, který vařil pivo třicet pět let. Dalších více než dvacet let tu byl pan Vlach, pan Vondřička, pan Lašák, ten setrval jen tři měsíce, paní Vlková, pan Krankus a teď já.

A ty receptury? Striktně se dodržují u zavedených piv po celá ta léta?
Receptury jsou vnímány jako něco posvátného, a to i vlivem velkých pivovarů, které se tváří, že to dělají sto let stejně. De facto je ta receptura živý proces. Každý rok se mění parametry surovin. Aby byla stále stejná barva piva, musíte vnímat aktuální složení sladu, chmel má každý rok jiné parametry hořkosti.

Jak to?
Ovlivňuje to počasí – množství srážek, množství slunečních dnů. Například sklizeň z roku 2017 byla perfektní, chmel byl hořký. Vloni bylo extrémní sucho a hořkost se v chmelu tolik nerozvinula. My máme vždycky zásoby chmele na rok dopředu. Teď bereme chmel z úrody loňského roku a ten má hořkost nižší. Neznamená to, že je méně kvalitní. Jen je na mně, abych jednotky hořkosti přepočítal. Například místo deseti kilogramů žateckého červeňáku se musí přisypat dvanáct. Receptury jsou pod zámkem, znají je maximálně čtyři lidi v pivovaru, ti, kteří pivo vaří.

Teď se hodně mluví o změně klimatu. Znamená to, že když budou mít problémy pěstitelé chmelu, budou mít problémy pivovarníci a korbel vychlazeného zlatavého moku se na konci řetězce nedostane k zákazníkovi?
To je hodně katastrofický scénář... Ale pivaři se opravdu nemusí bát. Dnes se všechno přizpůsobuje aktuálním podmínkám, takže i chmel se šlechtí tak, aby se jim přizpůsobil. Za posledních deset let vzniklo několik nových odrůd chmele.

Když přijdu na náš hrad, představuji si, jak tady před staletími ti lidé žili. Máte to také tak s pivovarem, kterému je letos 370 let?
Já tu dávnou historii s tímto areálem spojenou nemám. Před těmi 370 lety vznikl pivovar v měšťanském domě na Velkém náměstí v čísle popisném 47. Až v roce 1874 se přestěhoval blíž k řece Otavě. Jak to tady dříve fungovalo, o tom jsem si udělal bezvadnou představu díky fotografiím pana Jana Musela z Dražejova, který tu celý život dělal na údržbě a stále za námi chodí na návštěvu. Ten má neuvěřitelně bohatý archiv už od 60. let minulého století. Jeho fotografie jsme s jeho svolením použili na zadní etikety lahvových piv. Podívejte například na tuto fotku... Ledování... To je autentický snímek, jak chlapi řezají led na řece a dopravují ho do sklepů. Je to pro mě něco neskutečného a právě díky těmto fotkám z minulého století si umím představit práci tehdejších pivovarníků. Byla obdivuhodná.

A dovedete si ji představit v roce 2019?
Jak se to vezme. Víte, v největších průmyslových pivovarech už nikdo nedrhne kádě ručně. My tady máme otevřenou spilku, kde pivo kvasí a tvoří pěnu, to už samo o sobě je historická zajímavost. Chceme to udržet, protože je to něco tradičního, co ke strakonickému pivovaru neodmyslitelně patří. Je to pro mě ztělesnění staré romantiky. Samozřejmě nevíme, nakolik je tento styl udržitelný do budoucna, jestli se najdou nadšenci, kteří budou chtít drhnout ve vaťácích pivní tanky ručně... Teď to ale děláme a jsme na to pyšní.

Mezi řečí jste se zmínil, že každý rok vznikne v republice několik minipivovarů. Vážně?
Ano, je to tak. Minipivovary produkují pivo do 10 tisíc hektolitrů, my patříme mezi průmyslové pivovary s loňským výstavem 57 tisíc hektolitrů. A například v Plzni vaří více než čtyři miliony hektolitrů ročně. Těmto obrům nemůžeme nikdy konkurovat a ani to není náš cíl.

Ale vaši obchodníci v posledních letech nasmlouvali docela zajímavé destinace, kam se strakonické pivo vyváží.
Pronikli jsme na Moravu, což považuji za obrovský úspěch vzhledem k tamnímu vinařství. A z čeho mám velkou radost, to je Maďarsko. Dokonce máme už na etiketách informace i v maďarštině. Do Maďarska putuje kamion piva měsíčně. V začátcích je Rusko. Daří se nám i v Itálii, na Slovensku a Ukrajině.

On tu nás v pivovaru někdo mluví maďarsky?
Naopak, v Maďarsku někdo mluví česky.

Jsou pro vás ty minipivovary velká konkurence?
Budete se divit, ale ne. Naopak, my s nimi udržujeme přátelské vztahy.

Třeba s Blatnou?
Také, ale i s pivovary na Šumavě, například s Vimperkem, Kvildou, Kašperskými Horami. Ale to mluvím o lidech z výroby. Obchoďáci se nedruží, ti jsi jdou, nadneseně, po krku. Zrovna svůj první speciál L.P. 1649 jsem zkoušel u kolegy sládka v malém pivovaru.

A já myslela, že mezi sládky panuje rivalita.
Minipivovary nám nijak neškodí. Když je potřeba, vypomůžeme si. Není to hezké v dnešní době?

Je pravda, že jste od malička sbíral pivní etikety?
Pivní etikety jako samostatné papírky ne, ale sbírám dodnes celé pivní lahve s etiketami, a to od šesti let. Teď mám ve sbírce asi čtyři tisíce kusů. Naštěstí jsme se s manželkou přestěhovali do většího, tak mám jednu místnost vyčleněnou na mou sbírku.

Jak se to stalo? Vzor v někom z rodiny?
To právě ne. Vůbec nevím, proč mě tak lákal už v šesti letech svět pivních lahví. Chodíval jsem s maminkou nebo babičkou nakupovat a vždycky, když jsem objevil novou etiketu na láhvi strakonického pivovaru, musely ji koupit. To mě tenkrát samozřejmě nezajímal obsah té lahve, pivo jsem poprvé ochutnal až ve čtrnácti... a začalo mi chutnat! Za cenné sběratelské kousky považuji ty lahve, které koupím a vypiji a pamatuji si i ten příběh, kde to bylo, za jakých okolností. Nejvzácnější jsou pivní lahve z První republiky, které jsem našel na půdě.

Co byste popřál strakonickému pivovaru k letošnímu výročí?
Ať slaví výročí i za dalších sto let. Náš pivovar si to zaslouží. Aby měl pořád své fanoušky. Víte, tady ve Strakonicích jsou lidé dosti radikální. Buď nedají na strakonické pivo dopustit, nebo jím pohrdají, mnohdy na základě předsudků i třeba toho, že nejsme tak známí jako pivovary, které mají reklamu v televizi.

Pivovar Dudák slaví v srpnu 370 let od založení

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Na 24.srpna chystá Měšťanský pivovar Dudák Strakonice oslavu 370. výročí od svého založení, byl založený v roce 1649, což z něj činí jeden z nejstarších pivovarů u nás. Oslava se odehraje na parkovišti pod pivovarem, kde bude připravené podium, stany i lavičky. Na akci během dne vystoupí kapely Tlustá Berta, UDG, Prácheňský soubor písní a tanců nebo Cimbálová muzika Milana Broučka.

„Na tento den také chystáme den otevřených dveří, během kterého ukážeme zájemcům pivovarskou varnu, sklep, spilku. Náš pivovar je výjimečný tím, že zde pivo zraje přímo v otevřených kádích a ne jako ve velkých provozech v uzavřených tancích,“ uvádí ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Letos se bude jednat již o druhou významnou akci tohoto typu, která se bude ve strakonickém pivovaru konat. 22. června tu byla tradiční pivovarská pouť. Podle organizátorů se jednalo o jeden z nejlepších ročníků nového tisíciletí, a to podle reakcí jak na sociálních sítích, tak přímo od návštěvníků. Piva se vypilo průměrných 130 sudů. Atmosféru ale podtrhl zejména výborný výběr kapel. Průběh odpoledne, večera i noci bohužel kazila nepřízeň počasí. Ani průtrže mračen neodradily fanoušky, kteří zcela zaplnili pivovarský dvůr.

„Letošní pouť měla připravený výborný program, hodně lidí se těšilo například na skupinu Traktor, ale i ostatní kapely měly velký úspěch. Bohužel jsme se opět nevyhli hustému dešti, který ale zdaleka všechny lidi neodradil. Za to patří od nás z pivovaru všem návštěvníkům veliký dík,“ říká Dušan Krankus. Ten zároveň připomíná, že náklady na celou akci jsou výrazně vyšší, než je zisk z prodeje piva a pohybují se v řádech stovek tisíc korun. „Tyto náklady rostou s každým rokem. Pivovar se je snaží eliminovat pečlivým výběrem kapel, které jsou v rámci cenových relací rovněž rok od roku vyšší,“ uvádí s tím, že pivovar bude muset do budoucna zvážit, jak se vyrovnat se stále rostoucími náklady.

Velký úspěch má zatím mezi pivaři nový speciál 1649, který sládek pivovaru Vlastimil Matej připravil přímo na tuto akci. Jedná se o nefitrované pivo, které je svou stupňovitostí na rozhraní mezí desítkou a jedenáctkou, obsah alkoholu je 4,2 procenta a prodává se v sudech a v lahvích o obsahu 0,75 litru. „Zatím výborně prodává a mohl by se stát naším nejúspěšnějším speciálem. Co se ostatních piv týká, tak se v průběhu roku nejvíce vypije 11° stupňového piva, následované 10°, Otavským Zlatým a polotmavým Klostermannem,“ uvádí Pavel Pechoušek, který se v pivovaru stará o propagaci. Kmotry pivního speciálu byly představitelé šesti nejpopulárnějších strakonických sportovních klubů (na snímku v úschovně).

Strakonice: Pivovar chystá na srpen oslavy 370. výročí

Publikováno:před měsícemZdroj:ParlamentníListy.cz

Na 24.srpna chystá Měšťanský pivovar Dudák Strakonice oslavu 370.výročí od svého založení, byl založený v roce 1669, což z něj činí jeden z nejstarších pivovarů u nás.
Oslava se odehraje na parkovišti pod pivovarem, kde bude připravené podium, stany i lavičky. Na akci během dne vystoupí kapely Tlustá Berta, UDG, Prácheňský soubor písní a tanců nebo Cimbálová muzika Milana Broučka. „Na tento den také chystáme den otevřených dveří, během kterého ukážeme zájemcům pivovarskou varnu, sklep, spilku. Náš pivovar je výjimečný tím, že zde pivo zraje přímo v otevřených kádích a ne jako ve velkých provozech v uzavřených tancích,“ uvádí ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Letos se bude jednat již o druhou významnou akci tohoto typu, která se bude ve strakonickém pivovaru konat. 22. června tu byla tradiční pivovarská pouť. Podle organizátorů se jednalo o jeden z nejlepších ročníků nového tisíciletí, a to podle reakcí jak na sociálních sítích, tak přímo od návštěvníků. Piva se vypilo průměrných 130 sudů. Atmosféru ale podtrhl zejména výborný výběr kapel. Průběh odpoledne, večera i noci bohužel kazila nepřízeň počasí. Ani průtrže mračen neodradily fanoušky, kteří zcela zaplnily pivovarský dvůr. „Letošní pouť měla připravený výborný program, hodně lidí se těšilo například na skupinu Traktor, ale i ostatní kapely měly velký úspěch. Bohužel jsme se opět nevyhli hustému dešti, který ale zdaleka všechny lidi neodradil. Za to patří od nás z pivovaru všem návštěvníkům veliký dík,“ říká Dušan Krankus. Ten zároveň připomíná, že náklady na celou akci jsou výrazně vyšší, než je zisk z prodeje piva a pohybují se v řádech stovek tisíc korun. „Tyto náklady rostou s každým rokem. Pivovar se je snaží eliminovat pečlivým výběrem kapel, které jsou v rámci cenových relací rovněž rok od roku vyšší,“ uvádí s tím, že pivovar bude muset do budoucna zvážit, jak se vyrovnat se stále rostoucími náklady.

Velký úspěch má zatím mezi pivaři nový speciál 1649, který sládek pivovaru Vlastimil Matej připravil přímo na tuto akci. Jedná se o nefitrované pivo, které je svou stupňovitostí na rozhraní mezí desítkou a jedenáctkou, obsah alkoholu je 4,2 procenta a prodává se v sudech a v lahvích o obsahu 0,75 litru. „Zatím výborně prodává a mohl by se stát naším nejúspěšnějším speciálem. Co se ostatních piv týká, tak se v průběhu roku nejvíce vypije 11° stupňového piva, následované 10°, Otavským Zlatým a polotmavým Klostermannem,“ uvádí Pavel Pechoušek, který se v pivovaru stará o propagaci. Kmotry pivního speciálu byly představitelé šesti nejpopulárnějších strakonických sportovních klubů.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.08.2019 09:3773