Historie a současnost Měšťanského pivovaru Dudák

● 1308 Počátky strakonického piva se datují od roku 1308, i když vařit se začalo zřejmě již dříve. Várečné právo za poplatek do královské pokladny ale obyvatelé získali oficiálně až 8. prosince 1367 listinou Bavora IV.

● 1649 Třicetiletá válka znamenala obrovské finanční výdaje, které se podepsaly i na strakonických pivovarnících. V roce 1649 kvůli tomu podepsali dohodu pivovars městem a založili společný pivovar v domě s číslem popisným 47. V té době už bylo ve Strakonicích celkem 158 domů s várečným právem.

● 1840 V roce 1840 měly městský i dominikánský pivovar zhruba stejný výstav piva. Městský pivovar se postupně rozrůstal a primitivní postupy výroby začala nahrazovat průmyslová výroba. Nejen z tohoto důvodu vyrostl v letech 1873 až 1874 na březích Otavy parostrojní pivovar.

● 1948 V roce 1948 byl pivovar znárodněn a začleněn do národního podniku Jihočeské pivovary České Budějovice. Od roku 1958 je pivovar začleněn jako samostatný závod do sítě podniku Jihočeské pivovary České Budějovice.
Zdroj:Stránky Měšťanského pivovaru Dudák, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Měšťanského pivovaru Dudák

Kdy:dle dohody v pracovní dnyObec:StrakoniceZdroj:Měšťanský pivovar Dudák

Nabízíme vám možnost exkurze Pivovaru
spojené s ochutnávkou nefiltrovaného piva přímo z ležáckých tanků.

Exkurze je nutné objednat předem.
Konají se v pracovních dnech po 14.hodině pro skupinu min. 6 osob.
Exkurze trvá zhruba 80 minut. Cena 100 Kč za osobu. Každý účastník dostane dárek - pet lahev nefiltrovaného piva SKLEPÁK.

Dále nabízíme pronájem Degustovny za cenu 1500 Kč na odpoledne a večer. Kapacita místnosti je max. 45 osob.

Pronájem lze spojit s exkurzí do Pivovaru.
Bližší informace na tel. 727 852 335.

Aktualizováno: před 8 měsíci

Nové pivo na oslavu se jmenuje se L.P. 1649

Publikováno:včeraZdroj:Českobudějovický deníkAutor:Petr Škotko

Sládek strakonického pivovaru Dudák Vlastimil Matej uvařil k oslavám 370 let od založení pivovaru (rok 1649) nové pivo.
„Jmenuje se L.P. 1649 a na stupňovitost je to deset a půlka,“ řekl Vlastimil Matej exkluzivně pro Strakonický deník přímo na spilce. Podle něj nejde o extra silné pivo, které je tak vhodné pro současné horké počasí. „V pivu je použita čistě jedna odrůda chmele zvaná Bohémie, která je v historii pivovaru použita poprvé. Navíc je to během posledních let poprvé, kdy se používá jeden typ chmele na celou várku. Obvykle se receptura skládá ze dvou nebo tří chmelů,“ pokračuje sládek.

Vlastimil Matej je v pozici sládka cca půl roku a nové pivo je v jeho funkci zároveň jeho prvotinou. Přesto se odhodlal poněkud vystoupit z tradice sladších piv (výjimkou jsou například Otavský Zlatý nebo světlý Klostermann) a uvařit pivo, které překvapí svojí hořkostí. „Bohémie je poměrně nová odrůda na českém trhu a vyznačuje se hořkostí a výrazným aroma,“ pokračuje Vlastimil Matej. A proč 10,5? „Nechtěl jsem vařit novou desítku,“ zní odpověď.
Hořká a horká novinka je zatím veřejnosti utajena, k jejímu oficiálnímu čepovanému nabídnutí pivařům dojde v sobotu 22. června na Pivovarské pouti. Od pondělí 24. června si ho budou moci zájemci koupit v lahvích 0,75 litru a se speciálními etiketami v pivovarské prodejně. Zatím je uvařeno 170 hektolitrů, tedy 34 000 piv. Dalším cílem je pivo udržet do oficiálních oslav výročí pivovaru 24. srpna.

Ostatním novinářům bude nové pivo představeno v pondělí 17. června na tiskovce v Degustovně strakonického pivovaru.

Strakonický Dudák začíná být na jižní Moravě stále oblíbenějším pivem

Publikováno:před 13 dnyZdroj:Brněnská Drbna

Pivo ze strakonického pivovaru Dudák se pije stále více i na Moravě. Pivovar z jihu Čech tu má vlastní sklad s chlazenými boxy. Počet odsud expedovaného piva se v posledních letech zněkolikanásobil. Roste počet moravských restaurací, kde je na čepu Dudák nebo Klostermann. Například Buchlovice u Uherského Hradiště už nejsou známé jen pálenkou, ale i výborným Dudákem. Město Zastávka u Brna se mezitím mění v takové malé moravské Strakonice.

Odsud se rozváží strakonické pivo po celé Moravě. Navíc se sudy uskladněné v Holasicích u Brna, kde má pivovar Dudák svůj distribuční sklad vozí i na Slovensko a také do Maďarska. Výborná zpráva je, že piva se tu prodá rok od roku víc. Ve srovnání s červencem roku 2017 se ho například odsud odvezlo asi 700 hektolitrů. „Pro srovnání jsme začínali na 300 hektolitrech,“ demonstruje moravský nárůst zájmu o strakonické pivo vedoucí zdejšího skladu Miroslav Šustáček. Červenec je většinou nejsilnější měsíc v roce.

Sklad, kde se pivo udržuje v ideální teplotě v chladícím boxu zde funguje od roku 2012, díky reklamním plochám a logu pivovaru je vidět i daleko ze silnice.

Dudák, Král Šumavy, Klostermann, Otavské Zlatý i různé strakonické speciály se odsud vozí do různých koutů celé Moravy, ale i na Slovensko a do Maďarska. Celkově jde zhruba o stovku odběrných míst, další přibývají.

„Máme nového obchodního zástupce a stále lépe se nám daří pokrýt oblast východní Moravy,“ vysvětluje Šustáček. Co se hospodských týká, se podle Šustáčka ti moravští dělí na skalní příznivce, kteří znají kvalitu a proces výroby strakonického piva a ty kteří rádi zkouší to, co na Moravě není tak známé. „Na Moravě ale odborníci vědí, že jsme jeden z mála pivovarů, který vyrábí pivo tradiční metodou, oceňují, že máme nepasterizované pivo a že i do lahví dáváme nefiltrované pivo,“ shrnuje moravský patriot jedinečné vlastnosti strakonického piva.

Slovácké Buchlovice to je skvělá pálenka, ale i Dudák
Pokud si chcete dát výborně ošetřeného a skvěle načepovaného Dudáka a jste ve Zlínském kraji, vyražte do Buchlovic u Uherského Hradiště. Dva bratří – Filip a René Krystýnkovi tu provozují dva velké a hojně navštěvované podniky – rodinný restaurant Berchtold, který stojí přímo v Buchlovicích a také hostinec U Hanuše, který je na hradě Buchlově, což je jedna z nejoceňovanějších památek celé Moravy a nejvýraznější dominanta moravského Slovácka.

„Mysleli jsme si, že se strakonickým pivem tu neuspějeme, ale opak je pravdou. Po počáteční nedůvěře si ho oblíbili místní, kteří se zajímají o Strakonice i novinky z pivovaru, ale také turisté, kterých sem přes léto kvůli krásné přírodě jezdí desítky tisíc,“ uvádí svorně bratři Krystýnkové. V kuchyni vaří většinou české speciality a domácí pizzu.

„Ještě jsem neslyšel negativní reakci. Místní jsou rádi, že mohou koštovat jiné pivo, které neznali a výborně chutná. Je to pro ně příjemná změna. Turisté reagují pozitivně. Chutná také Slovákům. Jihočeši jsou samozřejmě překvapení, protože tu Dudáka nečekají,“ směje se René Krystýnek.

Zastávka u Brna = moravské Strakonice
Takové menší, hlavně moravské Strakonice. To je dvoutisícové městečko Zastávka u Brna. Ve zdejší restauraci Stadion, která stojí přímo na hřišti, kam o víkendech zavítají stovky lidí mají na čepu Dudáka, Klostermanna, Otaváka, všude jsou cedule a reklamní štíty, které dělají reklamu strakonickému pivovaru – ten navíc podporuje zdejší fotbalový klub. Prostě strakonická idylka uprostřed Moravy.

„Začátky byly těžké. Štamgasti byli zvyklí na pivo z Brna a z Plzně, ale dnes jsou všichni moc spokojení a nemůžou si strakonické pivo vynachválit. Mám tu i široký výběr piv, takže si vybere opravdu každý. Navíc spolupráce s pivovarem je výborná, starají se o mně a je vidět, že si mě jako zákazníka moc váží,“ říká Nehyba, který hospodu provozuje již více než rok a půl, jejím majitelem je zdejší obec.

Restaurace má 60 míst, do salonku se vejde dalších 25. V létě se tu otevírá prostor pro 150 lidí před hospodou a vzadu je amfiteátr, do kterého se vejde dalších 250 hostů. Pořádá tu koncerty, turnaje, dětské dny. Snaží se o vytváření kulturního života.

„Obsáhnout vše personálem je velice náročné, ale pro mě je nejdůležitější, když jsou spokojení hosté. Dudák mi v tomto výrazně pomáhá jak výborným pivem, tak i vybavením, servisem i technikou,“ uvádí.

Sedmačtyřicetiletý Roman Nehyba je vyučený kuchař, v pohostinství se pohybuje celý život. Část života věnoval cestování a v zahraničí i vařil. Jako kuchař se například živil v Mexiku, Řecku, Itálii. 13 let byl šéfkuchařem v Brně a v Praze. Následně si pronajal restauraci v Zastávce u Brna.

Zkušenosti, které během bohatého profesního života načerpal v zahraničí nebo ve velkých provozech nyní úročí v restauraci Stadion. Pro své hosty o víkendech dělá zvěřinové hody, zabijačku, tématická grilování. Snaží se vymýšlet vlastní recepty na jídla, která si hosté jinde nedají. „To mi zaručí, že v pátek a v sobotu hospodu úplně naplním,“ uvádí.

Velikonoční zelené pivo od Dudáka také letos nejen na jihu Čech

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Za krásnější VimperkAutor:Pavel Pechoušek

Vlastimil Matej, sládek strakonického pivovaru Dudák, uvařil letos přes 200 hektolitrů zeleného piva, loni to bylo o více než 50 hektolitrů méně.

„Jedná se o zelené dvanáctistupňové pivo příjemné, hořké chuti s obsahem alkoholu 4,8 procenta,“ uvádí Matej. S vařením zeleného piva se ve Strakonicích začalo v roce 2015. Tehdy se zde uvařilo 50 hektolitrů. Od té doby počet uvařených a prodaných hektolitrů zeleného piva více než čtyřikrát narostl. Velikonoční speciál s typickou barvou se nyní rozváží po dudáckých hospodách a restauracích. Od středy 10. dubna se prodává i v litrových čirých lahvích v pivovarské prodejně a v brněnském distribučním centru pivovaru.

„Každoročně vaříme čtyři pivní speciály. Velikonoční zelené je tradičně prvním z nich a jeho prodeje každoročně stoupají, z čehož máme radost,“ řekl Matej. Pro vaření zeleného piva byl použit moravský slad z humnové sladovny a upravený žatecký chmel. Stejně, jako všechna ostatní strakonická piva, i Velikonoční zelené kvasilo v otevřených kádích na spilce a dozrávalo 40 dnů v ležáckém tanku. Základem zelené báze, která se do piva přidává před jeho zfiltrováním, je bylina – kopřiva dvoudomá. Díky ní má Velikonoční zelené svěží zelenou barvu a současně si zachovává svoji původní chuť.

Proto je rok od roku mezi zákazníky oblíbenější a jeho prodeje každoročně výrazně narůstají.

Bude se prodávat ve více než 150 podnicích na jihozápadě Čech, také v Praze, středních Čechách, na Brněnsku, ale i v několika restauracích v Maďarsku a na Slovensku, a to až do vyprodání zásob.

Dudák motivuje strakonické hokejisty k vítězství

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Strakonický pivovar Dudák chce maximálně motivovat místní hokejisty, kterým dnes začnou boje o účast ve finále krajského přeboru. Ředitel pivovaru Dušan Krankus slíbil každému ze sportovců i všem členům realizačního týmu karton piv s celým portfoliem pivovaru zdarma. Podmínkou je vítězství v zápase.

„Strakonice do toho! Mezi našimi zaměstnanci je mnoho fanoušků hokeje i těch, kteří hrají aktivně. Hokejisté skvěle reprezentují náš pivovar po celém kraji. Svými výsledky nám pak dělají vynikající reklamu. Věřím, že hokeje si letos ve městě ještě užijeme,“ uvádí ředitel pivovaru Dudák, který jako poslední v republice patří městu. Karton piv bude od tohoto okamžiku připravený za každý vítězný domácí zápas.

V pátek začíná ve Strakonicích semifinálová série s Jindřichovým Hradcem a pivovarníci ženou místní hokejisty do finálové série. „Pokud krajský přebor vyhrají zveme hokejisty na oslavu do pivovaru. Přemýšlíme nad tím, že objednáme pivovarský vůz tažený koňmi a uspořádáme spanilou jízdu od zimního stadionu až k pivovaru,“ slíbil ředitel Krankus.

Vedení HC Strakonice tento krok vítá, ostatně pivovar navázal užší spolupráci se všemi strakonickými kluby již minulý rok, kdy sportovci v pivovaru nafotili unikátní kalendář pro rok 2019. "Zdálo se mi, že kluci byli ve čtvrtfinále trochu unavení. Umí zahrát ještě mnohem lépe. Věřím, že je tahle pivovarská pobídka přivede do maximálních otáček a Strakonice opět zažijí tu skvělou finálovou atmosféru" uvádí člen výboru HC Strakonice Miloslav Tuháček.

Strakoničtí hokejisté obhajují loňské vítězství v soutěži, kdy se stali po dlouhých letech krajskými šampiony. V letošním čtvrtfinále porazili soupeře z Vimperka. Všechna tři utkání série, která se hraje na dvě vítězství dospěla do prodloužení, dvakrát se v nastavení radovali strakoničtí, jednou vyhrál Vimperk až na samostatné nájezdy - k vyřazení nebylo daleko. V semifinále chce být rozdílovým hráčem pivovar. „My všichni věříme, že to letos podaří zopakovat,“ říkají jednohlasně hokejisté i pivovarští.

Ples strakonického pivovaru se povedl

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápoje

Více než 400 lidí tančilo tento pátek na tradičním plese, který organizoval strakonický pivovar Dudák. Podle organizátorů na akci dorazilo asi o 60 lidí více než loni. Většinou se jednalo o lidi ze Strakonic a okolí, mezi hosty nechyběl například ani starosta Strakonic Břetislav Hrdlička. Stejně jako v minulém roce hrála kapela Good Times Miniband.

„Hostům se hudba velice líbila. Parket byl plný až do konce plesu,“ uvedla za strakonický pivovar Jitka Hanzlovská, která má organizaci na starosti. Hosté byli nadšení i z hlavního hosta kulturního večera, kterým byl populární kouzelník a komik Richard Nedvěd. „Tombola byla jako každý rok bohatá. První cenou bylo elektrokolo, dále chlazení, pivo na celý rok zdarma nebo rekreační pobyty,“ uvedla Jitka Hanzlovská. Pivovarský ples se bude konat i v příštím roce, konkrétně v pátek 21.2.2020. Již dnes je jasné, že bude plný zajímavých novinek.

Obrovský úspěch mělo vánoční pivo, pochvaluje si vedení Dudáka

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Strakonický pivovar Dudák měl v roce 2018 největší meziroční nárůst v množství prodaného piva od roku 2006. Uvařil 57 055 hektolitrů piva, výstav meziročně stoupl o 5,2 procenta. Po letech vyvezl Dudák i víc piva do zahraničí. Řekl to mediální zástupce pivovaru Pavel Pechoušek.

K výsledkům výrazně pomohl větší zájem o strakonické pivo na Moravě, vyšší prodej lahvového piva v supermarketech, úspěch osmi značkových restaurací Dudákoven a zvýšený export. V jediném českém pivovaru, který vlastní město, uvařili o 2835 hektolitrů piva více než v roce 2017. Pivovar má veškerá piva v nepasterované podobě.

"Pomohlo nám výjimečně hezké počasí, stejně jako ostatním pivovarům. Nárůst však pokračoval i po zbylé měsíce roku, a to nás velice těší. Obrovský úspěch mělo vánoční pivo, kdybychom ho uvařili dvakrát tolik, určitě by se prodalo," řekl ředitel pivovaru Dušan Krankus, který byl až do konce loňského roku i sládkem. Od ledna ho ve funkci vystřídal jeho zástupce, dříve podsládek Vlastimil Matej, jenž chce pokračovat v tradici aspoň tří speciálů ročně. V pivovaru pracuje Matej od roku 2008.

Po letech se zvedlo i množství exportovaného piva. Dudák, kde pracuje asi 60 lidí, začal vozit pivo na Ukrajinu, do Portugalska i Itálie. Na konci roku vyvezl po ročním jednání první várku piva do Ruska.

Meziročně o 20 procent více piva prodal Dudák na Moravě, zejména v jižní části, kde má nového obchodního partnera. Strakonické pivo se také častěji objevuje v supermarketech. "Na tomto nárůstu se nejvíce podílela síť Penny Market, kde se prodej více jak zdvojnásobil. Celkový nárůst činil více než 130 procent," uvedl obchodní ředitel pivovaru Martin Man.

Pivovar Dudák - Měšťanský pivovar Strakonice skončil v roce 2017 ve ztrátě po zdanění 937 tisíc korun. Obrat v roce 2017 meziročně klesl o necelá tři procenta na 86,9 milionu Kč. Výstav v roce 2017 byl 54 220 hektolitrů.

Počátky strakonického piva se datují do roku 1308, várečné právo získali obyvatelé 8. prosince 1367 listinou Bavora IV. V roce 2004 město koupilo pivovar od státu za 69,2 milionu korun. Radnice splácí úvěr. Zbývá splatit 21,5 milionů Kč, ročně město splácí 3,3 milionu Kč.

Strakonickému pivovaru Dudák stoupl výstav o 5,2 procenta

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Průmyslová automatizace

Strakonický pivovar Dudák měl v roce 2018 největší meziroční nárůst v množství prodaného piva od roku 2006. Uvařil 57.055 hektolitrů piva, výstav meziročně stoupl o 5,2 procenta. Po letech vyvezl Dudák i víc piva do zahraničí. ČTK to řekl mediální zástupce pivovaru Pavel Pechoušek.

K výsledkům výrazně pomohl větší zájem o strakonické pivo na Moravě, vyšší prodej lahvového piva v supermarketech, úspěch osmi značkových restaurací Dudákoven a zvýšený export. V jediném českém pivovaru, který vlastní město, uvařili o 2835 hektolitrů piva více než v roce 2017. Pivovar má veškerá piva v nepasterované podobě.

"Pomohlo nám výjimečně hezké počasí, stejně jako ostatním pivovarům. Nárůst však pokračoval i po zbylé měsíce roku, a to nás velice těší. Obrovský úspěch mělo vánoční pivo, kdybychom ho uvařili dvakrát tolik, určitě by se prodalo," řekl ředitel pivovaru Dušan Krankus, který byl až do konce loňského roku i sládkem. Od ledna ho ve funkci vystřídal jeho zástupce, dříve podsládek Vlastimil Matej, jenž chce pokračovat v tradici aspoň tří speciálů ročně. V pivovaru pracuje Matej od roku 2008.

Po letech se zvedlo i množství exportovaného piva. Dudák, kde pracuje asi 60 lidí, začal vozit pivo na Ukrajinu, do Portugalska i Itálie. Na konci roku vyvezl po ročním jednání první várku piva do Ruska.

Meziročně o 20 procent více piva prodal Dudák na Moravě, zejména v jižní části, kde má nového obchodního partnera. Strakonické pivo se také častěji objevuje v supermarketech. "Na tomto nárůstu se nejvíce podílela síť Penny Market, kde se prodej více jak zdvojnásobil. Celkový nárůst činil více než 130 procent," uvedl obchodní ředitel pivovaru Martin Man.

Pivovar Dudák - Měšťanský pivovar Strakonice skončil v roce 2017 ve ztrátě po zdanění 937.000 korun. Obrat v roce 2017 meziročně klesl o necelá tři procenta na 86,9 milionu Kč. Výstav v roce 2017 byl 54.220 hektolitrů.

Počátky strakonického piva se datují do roku 1308, várečné právo získali obyvatelé 8. prosince 1367 listinou Bavora IV. V roce 2004 město koupilo pivovar od státu za 69,2 milionu korun. Radnice splácí úvěr. Zbývá splatit 21,5 milionů Kč, ročně město splácí 3,3 milionu Kč.

Pivovar Dudák uvařil ze speciálního sladu Sváteční vídeňský ležák

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Naše voda

Pivovar Dudák uvařil před Vánocemi speciální pivo – Sváteční vídeňský ležák. Informoval o tom dnes pracovník PR Pavel Pechoušek s tím, že chuť tohoto piva je nasládlá s oříškovou příchutí, barva bronzová až lehce měděná. Prodávat se bude od pátku 7. prosince.

Sládek a ředitel pivovaru Dudák Dušan Krankus uvařil nejen pro milovníky strakonického piva jeden ze svých speciálů – Sváteční vídeňský ležák. Jedná se o druh piva se speciální recepturou, který vznikl v hlavním městě tehdejšího Rakouska-Uherska v polovině 19. století. Jeho základem je speciální vídeňský slad, dominantou bronzová až lehce měděná barva. Chuť piva je spíše sladová, hořkost by neměla být tak výrazná. „V novodobé historii našeho pivovaru jsme vídeňský slad, který je typický svou delší dobou pražení, použili vůbec poprvé,“ říká podsládek Vlastimil Matej a dodává: „Jeho hořkost a chmelové aroma by neměly být příliš výrazné, aby daly vyniknout lehce nasládlé sladové chuti s oříškovými tóny. Již od října Sváteční vídeňský ležák dozrával při správné teplotě v ležáckém tanku,“ dodává Matej, který je spolu se sládkem Dušanem Krankusem spoluautorem receptury. Bude se prodávat už od 7. prosince ve třetinkových lahvích, které se budou balit i do multipacků po 6 kusech. V nefiltrované podobě bude v litrové dárkové lahvi, do restaurací se bude vozit v 30 l KEG sudech.

Ležák tohoto typu poprvé uvařil vídeňský pivovarník Anton Dreher – jedná se o pivo na pomezí světlého a polotmavého piva. Za základ vzal tehdy trochu neobvyklý, vídeňský slad. Šikovní vídeňští sládkové a vojáci rakouskouherského císaře Maxmiliána I. Habsburského rozšířili vídeňský ležák daleko za hranice Evropy až do Mexika, kde dosáhl veliké obliby a pak na celý americký kontinent.

Stejně jako v posledních čtyřech letech i o letošním adventu svátečnímu pivu požehná Otec Roman Dvořák. „V sobotu 8. prosince v 17.15 hodin bude tedy toto pivo slavnostně pokřtěno a lidé si ho budou moci koupit v pivovarské prodejně a ve vybraných restauracích,“ zve na slavnostní událost Krankus. Nový speciál výborně hodí ke grilovaným nebo pečeným masům. „Ty se konzumují vždy alespoň ve dvojici, přes Vánoce by člověk neměl být sám. Sám by neměl ani jist, či pít naše pivo. Dej Bůh štěstí a klidné vánoční svátky v radosti a spokojenosti!“ popřál za všechny pivovarské Dušan Krankus.

Strakonice: Pivovar Dudák nově vaří světlého Klostermanna unikátní metodou

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Parlamentí Listy

Sládek strakonického pivovaru Dudák Dušan Krankus začal vařit za studena chmelené pivo. Po prvním úspěchu se Svatováclavským speciálem, bude světlý ležák Klostermann vařit pouze touto unikátní metodou.

Jedná se o ojedinělý proces výroby, typický pro minipivovary, kdy se chmel také přidává do již uvařeného piva a tam se nechá zrát. Za studena tu chmelí světlého Klostermanna, kterého v pivovaru vaří od února tohoto roku. Pivo se stupňovitostí 11,80 % hm. a s obsahem alkoholu 4,7 % objemových, tak získá zcela novou chuť. „Studené chmelení dokáže z přidaného chmele dostat ty správné chutě přímo ke konzumentovi. Nejen, že se chmel přidává třikrát na varně, ale také přímo do ležáckého tanku, takže se jedná o čtyřikát chmelené pivo,“ uvádí Krankus.

„Po týdenním kvašení v otevřených kádích na spilce dozrává 40 dnů v ležáckém tanku. Prokvašení je záměrně nižší, aby vynikla jeho velmi dobrá pitelnost,“ dopňuje Krankuse jeho zástupce Vlastimil Matej. Poprvé letos strakoničtí pivovarníci uvařili za studena chmelené pivo v září před zdejší poutí, jednalo se o Svatováclavský ležák, úspěch tohoto piva je přesvědčil o pokračování v přípravě touto metodou.

Nová prodejna před pivovarem
Světlý ležák Klostermann je vařený z moravských ječných sladů a žateckého chmele. Za svou nezaměnitelnou vůni a chuť vděčí za studena přidanému hlávkovému chmelu odrůdy Kazbek. Ta patří mezi nově vyšlechtěné odrůdy a je charakteristická svou kořenitou vůní s lehkým nádechem citrusu.

Český chmel pak při nízké teplotě ležák obohatí o charakteristickou vůni a co se chuti týká i výrazné a příjemné chmelové doznívání, které se neobjevuje jen na kořeni jazyka, ale zaplní s každým douškem celá ústa. Pivo se začalo distribuovat k jednotlivým zákazníkům zhruba na konci druhé říjnové dekády. Postupně ho bude možné ochutnat ve vybraných restauracích, jak ve Strakonicích tak v ostatních regionech České republiky, kam v současné době pivovar své výrobky vozí. Pivovar ho také během listopadu začne stáčet do lahví, které jako první budou dostupné v nově vybudované prodejně před pivovarem.

Pivovar Dudák nově přidává chmel do téměř hotového piva

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Jižní Čechy TeďAutor:Pavel Pechoušek, PR

Sládek strakonického pivovaru Dudák Dušan Krankus začal vařit za studena chmelené pivo. Po prvním úspěchu se Svatováclavským speciálem bude světlý ležák Klostermann vařit pouze touto unikátní metodou. Jedná se o ojedinělý proces výroby typický pro minipivovary, kdy se chmel také přidává do již uvařeného piva a tam se nechá zrát.

Za studena tu chmelí světlého Klostermanna, kterého v pivovaru vaří od února tohoto roku. Pivo se stupňovitostí 11,80 % hm. a s obsahem alkoholu 4,7 % objemových, tak získá zcela novou chuť. „Studené chmelení dokáže z přidaného chmele dostat ty správné chutě přímo ke konzumentovi. Nejen, že se chmel přidává třikrát na varně, ale také přímo do ležáckého tanku, takže se jedná o čtyřikrát chmelené pivo," uvádí Krankus. „Po týdenním kvašení v otevřených kádích na spilce dozrává 40 dnů v ležáckém tanku. Prokvašení je záměrně nižší, aby vynikla jeho velmi dobrá pitelnost," doplňuje Krankuse jeho zástupce Vlastimil Matej.

Poprvé letos strakoničtí pivovarníci uvařili za studena chmelené pivo v září před zdejší poutí. Jednalo se o Svatováclavský ležák a úspěch tohoto piva je přesvědčil o pokračování v přípravě touto metodou. Světlý ležák Klostermann je vařený z moravských ječných sladů a žateckého chmele. Za svou nezaměnitelnou vůni a chuť vděčí za studena přidanému hlávkovému chmelu odrůdy Kazbek. Ta patří mezi nově vyšlechtěné odrůdy a je charakteristická svou kořenitou vůní s lehkým nádechem citrusu.

Český chmel pak při nízké teplotě ležák obohatí o charakteristickou vůni, a co se chuti týká i o výrazné a příjemné chmelové doznívání, které se neobjevuje jen na kořeni jazyka, ale zaplní s každým douškem celá ústa. Pivo se začalo distribuovat k jednotlivým zákazníkům zhruba na konci druhé říjnové dekády. Postupně ho bude možné ochutnat ve vybraných restauracích, jak ve Strakonicích, tak v ostatních regionech České republiky, kam v současné době pivovar své výrobky vozí. Pivovar ho také během listopadu začne stáčet do lahví, které jako první budou dostupné v nově vybudované prodejně před pivovarem.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.15.06.2019 16:5062