Historie a současnost Měšťanského pivovaru Dudák

● 1308 Počátky strakonického piva se datují od roku 1308, i když vařit se začalo zřejmě již dříve. Várečné právo za poplatek do královské pokladny ale obyvatelé získali oficiálně až 8. prosince 1367 listinou Bavora IV.

● 1649 Třicetiletá válka znamenala obrovské finanční výdaje, které se podepsaly i na strakonických pivovarnících. V roce 1649 kvůli tomu podepsali dohodu pivovars městem a založili společný pivovar v domě s číslem popisným 47. V té době už bylo ve Strakonicích celkem 158 domů s várečným právem.

● 1840 V roce 1840 měly městský i dominikánský pivovar zhruba stejný výstav piva. Městský pivovar se postupně rozrůstal a primitivní postupy výroby začala nahrazovat průmyslová výroba. Nejen z tohoto důvodu vyrostl v letech 1873 až 1874 na březích Otavy parostrojní pivovar.

● 1948 V roce 1948 byl pivovar znárodněn a začleněn do národního podniku Jihočeské pivovary České Budějovice. Od roku 1958 je pivovar začleněn jako samostatný závod do sítě podniku Jihočeské pivovary České Budějovice.
Zdroj:Stránky Měšťanského pivovaru Dudák, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Měšťanského pivovaru Dudák

Kdy:dle dohody v pracovní dnyObec:StrakoniceZdroj:Měšťanský pivovar Dudák

Nabízíme vám možnost exkurze Pivovaru
spojené s ochutnávkou nefiltrovaného piva přímo z ležáckých tanků.

Exkurze je nutné objednat předem.
Konají se v pracovních dnech po 14.hodině pro skupinu min. 6 osob.
Exkurze trvá zhruba 80 minut. Cena 100 Kč za osobu. Každý účastník dostane dárek - pet lahev nefiltrovaného piva SKLEPÁK.

Dále nabízíme pronájem Degustovny za cenu 1500 Kč na odpoledne a večer. Kapacita místnosti je max. 45 osob.

Pronájem lze spojit s exkurzí do Pivovaru.
Bližší informace na tel. 727 852 335.

Aktualizováno: před 7 měsíci

Velikonoční zelené pivo od Dudáka také letos nejen na jihu Čech

Publikováno:před 15 dnyZdroj:Za krásnější VimperkAutor:Pavel Pechoušek

Vlastimil Matej, sládek strakonického pivovaru Dudák, uvařil letos přes 200 hektolitrů zeleného piva, loni to bylo o více než 50 hektolitrů méně.

„Jedná se o zelené dvanáctistupňové pivo příjemné, hořké chuti s obsahem alkoholu 4,8 procenta,“ uvádí Matej. S vařením zeleného piva se ve Strakonicích začalo v roce 2015. Tehdy se zde uvařilo 50 hektolitrů. Od té doby počet uvařených a prodaných hektolitrů zeleného piva více než čtyřikrát narostl. Velikonoční speciál s typickou barvou se nyní rozváží po dudáckých hospodách a restauracích. Od středy 10. dubna se prodává i v litrových čirých lahvích v pivovarské prodejně a v brněnském distribučním centru pivovaru.

„Každoročně vaříme čtyři pivní speciály. Velikonoční zelené je tradičně prvním z nich a jeho prodeje každoročně stoupají, z čehož máme radost,“ řekl Matej. Pro vaření zeleného piva byl použit moravský slad z humnové sladovny a upravený žatecký chmel. Stejně, jako všechna ostatní strakonická piva, i Velikonoční zelené kvasilo v otevřených kádích na spilce a dozrávalo 40 dnů v ležáckém tanku. Základem zelené báze, která se do piva přidává před jeho zfiltrováním, je bylina – kopřiva dvoudomá. Díky ní má Velikonoční zelené svěží zelenou barvu a současně si zachovává svoji původní chuť.

Proto je rok od roku mezi zákazníky oblíbenější a jeho prodeje každoročně výrazně narůstají.

Bude se prodávat ve více než 150 podnicích na jihozápadě Čech, také v Praze, středních Čechách, na Brněnsku, ale i v několika restauracích v Maďarsku a na Slovensku, a to až do vyprodání zásob.

Dudák motivuje strakonické hokejisty k vítězství

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Strakonický pivovar Dudák chce maximálně motivovat místní hokejisty, kterým dnes začnou boje o účast ve finále krajského přeboru. Ředitel pivovaru Dušan Krankus slíbil každému ze sportovců i všem členům realizačního týmu karton piv s celým portfoliem pivovaru zdarma. Podmínkou je vítězství v zápase.

„Strakonice do toho! Mezi našimi zaměstnanci je mnoho fanoušků hokeje i těch, kteří hrají aktivně. Hokejisté skvěle reprezentují náš pivovar po celém kraji. Svými výsledky nám pak dělají vynikající reklamu. Věřím, že hokeje si letos ve městě ještě užijeme,“ uvádí ředitel pivovaru Dudák, který jako poslední v republice patří městu. Karton piv bude od tohoto okamžiku připravený za každý vítězný domácí zápas.

V pátek začíná ve Strakonicích semifinálová série s Jindřichovým Hradcem a pivovarníci ženou místní hokejisty do finálové série. „Pokud krajský přebor vyhrají zveme hokejisty na oslavu do pivovaru. Přemýšlíme nad tím, že objednáme pivovarský vůz tažený koňmi a uspořádáme spanilou jízdu od zimního stadionu až k pivovaru,“ slíbil ředitel Krankus.

Vedení HC Strakonice tento krok vítá, ostatně pivovar navázal užší spolupráci se všemi strakonickými kluby již minulý rok, kdy sportovci v pivovaru nafotili unikátní kalendář pro rok 2019. "Zdálo se mi, že kluci byli ve čtvrtfinále trochu unavení. Umí zahrát ještě mnohem lépe. Věřím, že je tahle pivovarská pobídka přivede do maximálních otáček a Strakonice opět zažijí tu skvělou finálovou atmosféru" uvádí člen výboru HC Strakonice Miloslav Tuháček.

Strakoničtí hokejisté obhajují loňské vítězství v soutěži, kdy se stali po dlouhých letech krajskými šampiony. V letošním čtvrtfinále porazili soupeře z Vimperka. Všechna tři utkání série, která se hraje na dvě vítězství dospěla do prodloužení, dvakrát se v nastavení radovali strakoničtí, jednou vyhrál Vimperk až na samostatné nájezdy - k vyřazení nebylo daleko. V semifinále chce být rozdílovým hráčem pivovar. „My všichni věříme, že to letos podaří zopakovat,“ říkají jednohlasně hokejisté i pivovarští.

Ples strakonického pivovaru se povedl

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:České nápoje

Více než 400 lidí tančilo tento pátek na tradičním plese, který organizoval strakonický pivovar Dudák. Podle organizátorů na akci dorazilo asi o 60 lidí více než loni. Většinou se jednalo o lidi ze Strakonic a okolí, mezi hosty nechyběl například ani starosta Strakonic Břetislav Hrdlička. Stejně jako v minulém roce hrála kapela Good Times Miniband.

„Hostům se hudba velice líbila. Parket byl plný až do konce plesu,“ uvedla za strakonický pivovar Jitka Hanzlovská, která má organizaci na starosti. Hosté byli nadšení i z hlavního hosta kulturního večera, kterým byl populární kouzelník a komik Richard Nedvěd. „Tombola byla jako každý rok bohatá. První cenou bylo elektrokolo, dále chlazení, pivo na celý rok zdarma nebo rekreační pobyty,“ uvedla Jitka Hanzlovská. Pivovarský ples se bude konat i v příštím roce, konkrétně v pátek 21.2.2020. Již dnes je jasné, že bude plný zajímavých novinek.

Obrovský úspěch mělo vánoční pivo, pochvaluje si vedení Dudáka

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Strakonický pivovar Dudák měl v roce 2018 největší meziroční nárůst v množství prodaného piva od roku 2006. Uvařil 57 055 hektolitrů piva, výstav meziročně stoupl o 5,2 procenta. Po letech vyvezl Dudák i víc piva do zahraničí. Řekl to mediální zástupce pivovaru Pavel Pechoušek.

K výsledkům výrazně pomohl větší zájem o strakonické pivo na Moravě, vyšší prodej lahvového piva v supermarketech, úspěch osmi značkových restaurací Dudákoven a zvýšený export. V jediném českém pivovaru, který vlastní město, uvařili o 2835 hektolitrů piva více než v roce 2017. Pivovar má veškerá piva v nepasterované podobě.

"Pomohlo nám výjimečně hezké počasí, stejně jako ostatním pivovarům. Nárůst však pokračoval i po zbylé měsíce roku, a to nás velice těší. Obrovský úspěch mělo vánoční pivo, kdybychom ho uvařili dvakrát tolik, určitě by se prodalo," řekl ředitel pivovaru Dušan Krankus, který byl až do konce loňského roku i sládkem. Od ledna ho ve funkci vystřídal jeho zástupce, dříve podsládek Vlastimil Matej, jenž chce pokračovat v tradici aspoň tří speciálů ročně. V pivovaru pracuje Matej od roku 2008.

Po letech se zvedlo i množství exportovaného piva. Dudák, kde pracuje asi 60 lidí, začal vozit pivo na Ukrajinu, do Portugalska i Itálie. Na konci roku vyvezl po ročním jednání první várku piva do Ruska.

Meziročně o 20 procent více piva prodal Dudák na Moravě, zejména v jižní části, kde má nového obchodního partnera. Strakonické pivo se také častěji objevuje v supermarketech. "Na tomto nárůstu se nejvíce podílela síť Penny Market, kde se prodej více jak zdvojnásobil. Celkový nárůst činil více než 130 procent," uvedl obchodní ředitel pivovaru Martin Man.

Pivovar Dudák - Měšťanský pivovar Strakonice skončil v roce 2017 ve ztrátě po zdanění 937 tisíc korun. Obrat v roce 2017 meziročně klesl o necelá tři procenta na 86,9 milionu Kč. Výstav v roce 2017 byl 54 220 hektolitrů.

Počátky strakonického piva se datují do roku 1308, várečné právo získali obyvatelé 8. prosince 1367 listinou Bavora IV. V roce 2004 město koupilo pivovar od státu za 69,2 milionu korun. Radnice splácí úvěr. Zbývá splatit 21,5 milionů Kč, ročně město splácí 3,3 milionu Kč.

Strakonickému pivovaru Dudák stoupl výstav o 5,2 procenta

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Průmyslová automatizace

Strakonický pivovar Dudák měl v roce 2018 největší meziroční nárůst v množství prodaného piva od roku 2006. Uvařil 57.055 hektolitrů piva, výstav meziročně stoupl o 5,2 procenta. Po letech vyvezl Dudák i víc piva do zahraničí. ČTK to řekl mediální zástupce pivovaru Pavel Pechoušek.

K výsledkům výrazně pomohl větší zájem o strakonické pivo na Moravě, vyšší prodej lahvového piva v supermarketech, úspěch osmi značkových restaurací Dudákoven a zvýšený export. V jediném českém pivovaru, který vlastní město, uvařili o 2835 hektolitrů piva více než v roce 2017. Pivovar má veškerá piva v nepasterované podobě.

"Pomohlo nám výjimečně hezké počasí, stejně jako ostatním pivovarům. Nárůst však pokračoval i po zbylé měsíce roku, a to nás velice těší. Obrovský úspěch mělo vánoční pivo, kdybychom ho uvařili dvakrát tolik, určitě by se prodalo," řekl ředitel pivovaru Dušan Krankus, který byl až do konce loňského roku i sládkem. Od ledna ho ve funkci vystřídal jeho zástupce, dříve podsládek Vlastimil Matej, jenž chce pokračovat v tradici aspoň tří speciálů ročně. V pivovaru pracuje Matej od roku 2008.

Po letech se zvedlo i množství exportovaného piva. Dudák, kde pracuje asi 60 lidí, začal vozit pivo na Ukrajinu, do Portugalska i Itálie. Na konci roku vyvezl po ročním jednání první várku piva do Ruska.

Meziročně o 20 procent více piva prodal Dudák na Moravě, zejména v jižní části, kde má nového obchodního partnera. Strakonické pivo se také častěji objevuje v supermarketech. "Na tomto nárůstu se nejvíce podílela síť Penny Market, kde se prodej více jak zdvojnásobil. Celkový nárůst činil více než 130 procent," uvedl obchodní ředitel pivovaru Martin Man.

Pivovar Dudák - Měšťanský pivovar Strakonice skončil v roce 2017 ve ztrátě po zdanění 937.000 korun. Obrat v roce 2017 meziročně klesl o necelá tři procenta na 86,9 milionu Kč. Výstav v roce 2017 byl 54.220 hektolitrů.

Počátky strakonického piva se datují do roku 1308, várečné právo získali obyvatelé 8. prosince 1367 listinou Bavora IV. V roce 2004 město koupilo pivovar od státu za 69,2 milionu korun. Radnice splácí úvěr. Zbývá splatit 21,5 milionů Kč, ročně město splácí 3,3 milionu Kč.

Pivovar Dudák uvařil ze speciálního sladu Sváteční vídeňský ležák

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Naše voda

Pivovar Dudák uvařil před Vánocemi speciální pivo – Sváteční vídeňský ležák. Informoval o tom dnes pracovník PR Pavel Pechoušek s tím, že chuť tohoto piva je nasládlá s oříškovou příchutí, barva bronzová až lehce měděná. Prodávat se bude od pátku 7. prosince.

Sládek a ředitel pivovaru Dudák Dušan Krankus uvařil nejen pro milovníky strakonického piva jeden ze svých speciálů – Sváteční vídeňský ležák. Jedná se o druh piva se speciální recepturou, který vznikl v hlavním městě tehdejšího Rakouska-Uherska v polovině 19. století. Jeho základem je speciální vídeňský slad, dominantou bronzová až lehce měděná barva. Chuť piva je spíše sladová, hořkost by neměla být tak výrazná. „V novodobé historii našeho pivovaru jsme vídeňský slad, který je typický svou delší dobou pražení, použili vůbec poprvé,“ říká podsládek Vlastimil Matej a dodává: „Jeho hořkost a chmelové aroma by neměly být příliš výrazné, aby daly vyniknout lehce nasládlé sladové chuti s oříškovými tóny. Již od října Sváteční vídeňský ležák dozrával při správné teplotě v ležáckém tanku,“ dodává Matej, který je spolu se sládkem Dušanem Krankusem spoluautorem receptury. Bude se prodávat už od 7. prosince ve třetinkových lahvích, které se budou balit i do multipacků po 6 kusech. V nefiltrované podobě bude v litrové dárkové lahvi, do restaurací se bude vozit v 30 l KEG sudech.

Ležák tohoto typu poprvé uvařil vídeňský pivovarník Anton Dreher – jedná se o pivo na pomezí světlého a polotmavého piva. Za základ vzal tehdy trochu neobvyklý, vídeňský slad. Šikovní vídeňští sládkové a vojáci rakouskouherského císaře Maxmiliána I. Habsburského rozšířili vídeňský ležák daleko za hranice Evropy až do Mexika, kde dosáhl veliké obliby a pak na celý americký kontinent.

Stejně jako v posledních čtyřech letech i o letošním adventu svátečnímu pivu požehná Otec Roman Dvořák. „V sobotu 8. prosince v 17.15 hodin bude tedy toto pivo slavnostně pokřtěno a lidé si ho budou moci koupit v pivovarské prodejně a ve vybraných restauracích,“ zve na slavnostní událost Krankus. Nový speciál výborně hodí ke grilovaným nebo pečeným masům. „Ty se konzumují vždy alespoň ve dvojici, přes Vánoce by člověk neměl být sám. Sám by neměl ani jist, či pít naše pivo. Dej Bůh štěstí a klidné vánoční svátky v radosti a spokojenosti!“ popřál za všechny pivovarské Dušan Krankus.

Strakonice: Pivovar Dudák nově vaří světlého Klostermanna unikátní metodou

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Parlamentí Listy

Sládek strakonického pivovaru Dudák Dušan Krankus začal vařit za studena chmelené pivo. Po prvním úspěchu se Svatováclavským speciálem, bude světlý ležák Klostermann vařit pouze touto unikátní metodou.

Jedná se o ojedinělý proces výroby, typický pro minipivovary, kdy se chmel také přidává do již uvařeného piva a tam se nechá zrát. Za studena tu chmelí světlého Klostermanna, kterého v pivovaru vaří od února tohoto roku. Pivo se stupňovitostí 11,80 % hm. a s obsahem alkoholu 4,7 % objemových, tak získá zcela novou chuť. „Studené chmelení dokáže z přidaného chmele dostat ty správné chutě přímo ke konzumentovi. Nejen, že se chmel přidává třikrát na varně, ale také přímo do ležáckého tanku, takže se jedná o čtyřikát chmelené pivo,“ uvádí Krankus.

„Po týdenním kvašení v otevřených kádích na spilce dozrává 40 dnů v ležáckém tanku. Prokvašení je záměrně nižší, aby vynikla jeho velmi dobrá pitelnost,“ dopňuje Krankuse jeho zástupce Vlastimil Matej. Poprvé letos strakoničtí pivovarníci uvařili za studena chmelené pivo v září před zdejší poutí, jednalo se o Svatováclavský ležák, úspěch tohoto piva je přesvědčil o pokračování v přípravě touto metodou.

Nová prodejna před pivovarem
Světlý ležák Klostermann je vařený z moravských ječných sladů a žateckého chmele. Za svou nezaměnitelnou vůni a chuť vděčí za studena přidanému hlávkovému chmelu odrůdy Kazbek. Ta patří mezi nově vyšlechtěné odrůdy a je charakteristická svou kořenitou vůní s lehkým nádechem citrusu.

Český chmel pak při nízké teplotě ležák obohatí o charakteristickou vůni a co se chuti týká i výrazné a příjemné chmelové doznívání, které se neobjevuje jen na kořeni jazyka, ale zaplní s každým douškem celá ústa. Pivo se začalo distribuovat k jednotlivým zákazníkům zhruba na konci druhé říjnové dekády. Postupně ho bude možné ochutnat ve vybraných restauracích, jak ve Strakonicích tak v ostatních regionech České republiky, kam v současné době pivovar své výrobky vozí. Pivovar ho také během listopadu začne stáčet do lahví, které jako první budou dostupné v nově vybudované prodejně před pivovarem.

Pivovar Dudák nově přidává chmel do téměř hotového piva

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Jižní Čechy TeďAutor:Pavel Pechoušek, PR

Sládek strakonického pivovaru Dudák Dušan Krankus začal vařit za studena chmelené pivo. Po prvním úspěchu se Svatováclavským speciálem bude světlý ležák Klostermann vařit pouze touto unikátní metodou. Jedná se o ojedinělý proces výroby typický pro minipivovary, kdy se chmel také přidává do již uvařeného piva a tam se nechá zrát.

Za studena tu chmelí světlého Klostermanna, kterého v pivovaru vaří od února tohoto roku. Pivo se stupňovitostí 11,80 % hm. a s obsahem alkoholu 4,7 % objemových, tak získá zcela novou chuť. „Studené chmelení dokáže z přidaného chmele dostat ty správné chutě přímo ke konzumentovi. Nejen, že se chmel přidává třikrát na varně, ale také přímo do ležáckého tanku, takže se jedná o čtyřikrát chmelené pivo," uvádí Krankus. „Po týdenním kvašení v otevřených kádích na spilce dozrává 40 dnů v ležáckém tanku. Prokvašení je záměrně nižší, aby vynikla jeho velmi dobrá pitelnost," doplňuje Krankuse jeho zástupce Vlastimil Matej.

Poprvé letos strakoničtí pivovarníci uvařili za studena chmelené pivo v září před zdejší poutí. Jednalo se o Svatováclavský ležák a úspěch tohoto piva je přesvědčil o pokračování v přípravě touto metodou. Světlý ležák Klostermann je vařený z moravských ječných sladů a žateckého chmele. Za svou nezaměnitelnou vůni a chuť vděčí za studena přidanému hlávkovému chmelu odrůdy Kazbek. Ta patří mezi nově vyšlechtěné odrůdy a je charakteristická svou kořenitou vůní s lehkým nádechem citrusu.

Český chmel pak při nízké teplotě ležák obohatí o charakteristickou vůni, a co se chuti týká i o výrazné a příjemné chmelové doznívání, které se neobjevuje jen na kořeni jazyka, ale zaplní s každým douškem celá ústa. Pivo se začalo distribuovat k jednotlivým zákazníkům zhruba na konci druhé říjnové dekády. Postupně ho bude možné ochutnat ve vybraných restauracích, jak ve Strakonicích, tak v ostatních regionech České republiky, kam v současné době pivovar své výrobky vozí. Pivovar ho také během listopadu začne stáčet do lahví, které jako první budou dostupné v nově vybudované prodejně před pivovarem.

Strakonický pivovar Dudák skončil v téměř milionové ztrátě

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Pivovar Dudák - Měšťanský pivovar Strakonice skončil za loňský rok ve ztrátě po zdanění 937.000 korun. V roce 2016 měl Dudák zisk po zdanění 148.000 Kč. Obrat loni meziročně klesl o necelá tři procenta na 86,9 milionu. Výstav loni klesl oproti roku 2016 o šest procent na 54.220 hektolitrů. Vyplývá to z výroční zprávy pivovaru, ve kterém pracuje asi 60 lidí a který jako jediný v ČR patří městu.

Představenstvo navrhuje vypořádat ztrátu převedením na účet neuhrazená ztráta. Předseda představenstva pivovaru Rudolf Oberfalcer a místostarosta (Strakonická Veřejnost) ČTK na konci září řekl, že ztrátu způsobil mimořádný náklad, který zapříčinila daňová kontrola za léta 2012 až 2014.

Pivovar Dudák uvařil letos od ledna do poloviny září 40.500 hektolitrů, meziročně o 1600 hektolitrů piva víc. Nárůst výstavu zaznamenal Dudák po 12 letech, dosud klesal, uvedli zástupci pivovaru. Stouplo i množství piva, které pivovar exportoval, nově chce vyvážet do Ruska.

V ČR se Dudák obchodně zaměřuje na Prácheňsko, Pošumaví, Prahu a Brno. Počet reklamací byl podle výroční zprávy "takřka nulový", loni pokračoval Dudák v postupné rekonstrukci chlazení a sanitačního zařízení. Pivovar rozšiřuje síť značkových restaurací Dudákoven. Letos otevřel novou v Písku, má jich osm. Podle výroční zprávy chce mít restauraci i ve Vodňanech, které patří k městům, kde se pivovaru dlouhodobě nedaří prosadit.

Počátky strakonického piva se datují do roku 1308, várečné právo získali obyvatelé 8. prosince 1367 listinou Bavora IV. V roce 2004 město koupilo pivovar od státu za 69,2 milionu korun. Radnice splácí úvěr. Zbývá splatit 21,5 milionů Kč, ročně město splácí 3,3 milionu Kč.

Na slovíčko s novým ředitelem strakonického pivovaru

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Jižní Čechy Teď

Novým ředitelem strakonického pivovaru je od září Dušan Krankus. Jeho působení v pivovaru se datuje od června roku 2015. Své praktické zkušenosti sbíral nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Zná problematiku převážně ruského trhu, na který se v současné době společnost orientuje. Současně s postem ředitele v pivovaru zastává i roli sládka. Proto jsme mu položili pár otázek.

Budete zvládat funkci generálního ředitele a zároveň jako sládek vařit pivo?
Po odchodu bývalého ředitele Marka Pohanky jsem byl členem představenstva, které pivovar řídilo, takže tak velká změna to zase nebude.

Pokud byste se role sládka vzdal, budete hledat nového nástupce? A nebudete mít strach, že vámi vypiplaná kvalita piva půjde dolů?
Ano, pokud se role sládka vzdám, tak nástupce samozřejmě musím hledat. Bude to člověk z vnitřních zdrojů pivovaru, který se musí nejdříve v praxi osvědčit. Má pro tuto funkci ale ty nejlepší předpoklady, protože pivovar velmi dobře zná a nechybí mu ani příslušné vzdělání.

Minulý týden před Václavskou poutí jste pustili do světa další edici piva Svatováclavský speciál. Chystá pivovar překvapení i na vánoční stůl?
Vánoční speciál chystáme. Zatím máme dva návrhy a do konce září musí být rozhodnuto, který nakonec dostane přednost.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.04.2019 05:3960