Historie a současnost Měšťanského pivovaru Dudák

● 1308 Počátky strakonického piva se datují od roku 1308, i když vařit se začalo zřejmě již dříve. Várečné právo za poplatek do královské pokladny ale obyvatelé získali oficiálně až 8. prosince 1367 listinou Bavora IV.

● 1649 Třicetiletá válka znamenala obrovské finanční výdaje, které se podepsaly i na strakonických pivovarnících. V roce 1649 kvůli tomu podepsali dohodu pivovars městem a založili společný pivovar v domě s číslem popisným 47. V té době už bylo ve Strakonicích celkem 158 domů s várečným právem.

● 1840 V roce 1840 měly městský i dominikánský pivovar zhruba stejný výstav piva. Městský pivovar se postupně rozrůstal a primitivní postupy výroby začala nahrazovat průmyslová výroba. Nejen z tohoto důvodu vyrostl v letech 1873 až 1874 na březích Otavy parostrojní pivovar.

● 1948 V roce 1948 byl pivovar znárodněn a začleněn do národního podniku Jihočeské pivovary České Budějovice. Od roku 1958 je pivovar začleněn jako samostatný závod do sítě podniku Jihočeské pivovary České Budějovice.
Zdroj:Stránky Měšťanského pivovaru Dudák, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Měšťanského pivovaru Dudák

Kdy:dle dohody v pracovní dnyObec:StrakoniceZdroj:Měšťanský pivovar Dudák

Nabízíme vám možnost exkurze Pivovaru
spojené s ochutnávkou nefiltrovaného piva přímo z ležáckých tanků.

Exkurze je nutné objednat předem.
Konají se v pracovních dnech po 14.hodině pro skupinu min. 6 osob.
Exkurze trvá zhruba 80 minut. Cena 100 Kč za osobu. Každý účastník dostane dárek - pet lahev nefiltrovaného piva SKLEPÁK.

Dále nabízíme pronájem Degustovny za cenu 1500 Kč na odpoledne a večer. Kapacita místnosti je max. 45 osob.

Pronájem lze spojit s exkurzí do Pivovaru.
Bližší informace na tel. 727 852 335.

Aktualizováno: před 2 měsíci

Pivovar Dudák uvařil ze speciálního sladu Sváteční vídeňský ležák

Publikováno:před 12 dnyZdroj:Naše voda

Pivovar Dudák uvařil před Vánocemi speciální pivo – Sváteční vídeňský ležák. Informoval o tom dnes pracovník PR Pavel Pechoušek s tím, že chuť tohoto piva je nasládlá s oříškovou příchutí, barva bronzová až lehce měděná. Prodávat se bude od pátku 7. prosince.

Sládek a ředitel pivovaru Dudák Dušan Krankus uvařil nejen pro milovníky strakonického piva jeden ze svých speciálů – Sváteční vídeňský ležák. Jedná se o druh piva se speciální recepturou, který vznikl v hlavním městě tehdejšího Rakouska-Uherska v polovině 19. století. Jeho základem je speciální vídeňský slad, dominantou bronzová až lehce měděná barva. Chuť piva je spíše sladová, hořkost by neměla být tak výrazná. „V novodobé historii našeho pivovaru jsme vídeňský slad, který je typický svou delší dobou pražení, použili vůbec poprvé,“ říká podsládek Vlastimil Matej a dodává: „Jeho hořkost a chmelové aroma by neměly být příliš výrazné, aby daly vyniknout lehce nasládlé sladové chuti s oříškovými tóny. Již od října Sváteční vídeňský ležák dozrával při správné teplotě v ležáckém tanku,“ dodává Matej, který je spolu se sládkem Dušanem Krankusem spoluautorem receptury. Bude se prodávat už od 7. prosince ve třetinkových lahvích, které se budou balit i do multipacků po 6 kusech. V nefiltrované podobě bude v litrové dárkové lahvi, do restaurací se bude vozit v 30 l KEG sudech.

Ležák tohoto typu poprvé uvařil vídeňský pivovarník Anton Dreher – jedná se o pivo na pomezí světlého a polotmavého piva. Za základ vzal tehdy trochu neobvyklý, vídeňský slad. Šikovní vídeňští sládkové a vojáci rakouskouherského císaře Maxmiliána I. Habsburského rozšířili vídeňský ležák daleko za hranice Evropy až do Mexika, kde dosáhl veliké obliby a pak na celý americký kontinent.

Stejně jako v posledních čtyřech letech i o letošním adventu svátečnímu pivu požehná Otec Roman Dvořák. „V sobotu 8. prosince v 17.15 hodin bude tedy toto pivo slavnostně pokřtěno a lidé si ho budou moci koupit v pivovarské prodejně a ve vybraných restauracích,“ zve na slavnostní událost Krankus. Nový speciál výborně hodí ke grilovaným nebo pečeným masům. „Ty se konzumují vždy alespoň ve dvojici, přes Vánoce by člověk neměl být sám. Sám by neměl ani jist, či pít naše pivo. Dej Bůh štěstí a klidné vánoční svátky v radosti a spokojenosti!“ popřál za všechny pivovarské Dušan Krankus.

Strakonice: Pivovar Dudák nově vaří světlého Klostermanna unikátní metodou

Publikováno:před měsícemZdroj:Parlamentí Listy

Sládek strakonického pivovaru Dudák Dušan Krankus začal vařit za studena chmelené pivo. Po prvním úspěchu se Svatováclavským speciálem, bude světlý ležák Klostermann vařit pouze touto unikátní metodou.

Jedná se o ojedinělý proces výroby, typický pro minipivovary, kdy se chmel také přidává do již uvařeného piva a tam se nechá zrát. Za studena tu chmelí světlého Klostermanna, kterého v pivovaru vaří od února tohoto roku. Pivo se stupňovitostí 11,80 % hm. a s obsahem alkoholu 4,7 % objemových, tak získá zcela novou chuť. „Studené chmelení dokáže z přidaného chmele dostat ty správné chutě přímo ke konzumentovi. Nejen, že se chmel přidává třikrát na varně, ale také přímo do ležáckého tanku, takže se jedná o čtyřikát chmelené pivo,“ uvádí Krankus.

„Po týdenním kvašení v otevřených kádích na spilce dozrává 40 dnů v ležáckém tanku. Prokvašení je záměrně nižší, aby vynikla jeho velmi dobrá pitelnost,“ dopňuje Krankuse jeho zástupce Vlastimil Matej. Poprvé letos strakoničtí pivovarníci uvařili za studena chmelené pivo v září před zdejší poutí, jednalo se o Svatováclavský ležák, úspěch tohoto piva je přesvědčil o pokračování v přípravě touto metodou.

Nová prodejna před pivovarem
Světlý ležák Klostermann je vařený z moravských ječných sladů a žateckého chmele. Za svou nezaměnitelnou vůni a chuť vděčí za studena přidanému hlávkovému chmelu odrůdy Kazbek. Ta patří mezi nově vyšlechtěné odrůdy a je charakteristická svou kořenitou vůní s lehkým nádechem citrusu.

Český chmel pak při nízké teplotě ležák obohatí o charakteristickou vůni a co se chuti týká i výrazné a příjemné chmelové doznívání, které se neobjevuje jen na kořeni jazyka, ale zaplní s každým douškem celá ústa. Pivo se začalo distribuovat k jednotlivým zákazníkům zhruba na konci druhé říjnové dekády. Postupně ho bude možné ochutnat ve vybraných restauracích, jak ve Strakonicích tak v ostatních regionech České republiky, kam v současné době pivovar své výrobky vozí. Pivovar ho také během listopadu začne stáčet do lahví, které jako první budou dostupné v nově vybudované prodejně před pivovarem.

Pivovar Dudák nově přidává chmel do téměř hotového piva

Publikováno:před měsícemZdroj:Jižní Čechy TeďAutor:Pavel Pechoušek, PR

Sládek strakonického pivovaru Dudák Dušan Krankus začal vařit za studena chmelené pivo. Po prvním úspěchu se Svatováclavským speciálem bude světlý ležák Klostermann vařit pouze touto unikátní metodou. Jedná se o ojedinělý proces výroby typický pro minipivovary, kdy se chmel také přidává do již uvařeného piva a tam se nechá zrát.

Za studena tu chmelí světlého Klostermanna, kterého v pivovaru vaří od února tohoto roku. Pivo se stupňovitostí 11,80 % hm. a s obsahem alkoholu 4,7 % objemových, tak získá zcela novou chuť. „Studené chmelení dokáže z přidaného chmele dostat ty správné chutě přímo ke konzumentovi. Nejen, že se chmel přidává třikrát na varně, ale také přímo do ležáckého tanku, takže se jedná o čtyřikrát chmelené pivo," uvádí Krankus. „Po týdenním kvašení v otevřených kádích na spilce dozrává 40 dnů v ležáckém tanku. Prokvašení je záměrně nižší, aby vynikla jeho velmi dobrá pitelnost," doplňuje Krankuse jeho zástupce Vlastimil Matej.

Poprvé letos strakoničtí pivovarníci uvařili za studena chmelené pivo v září před zdejší poutí. Jednalo se o Svatováclavský ležák a úspěch tohoto piva je přesvědčil o pokračování v přípravě touto metodou. Světlý ležák Klostermann je vařený z moravských ječných sladů a žateckého chmele. Za svou nezaměnitelnou vůni a chuť vděčí za studena přidanému hlávkovému chmelu odrůdy Kazbek. Ta patří mezi nově vyšlechtěné odrůdy a je charakteristická svou kořenitou vůní s lehkým nádechem citrusu.

Český chmel pak při nízké teplotě ležák obohatí o charakteristickou vůni, a co se chuti týká i o výrazné a příjemné chmelové doznívání, které se neobjevuje jen na kořeni jazyka, ale zaplní s každým douškem celá ústa. Pivo se začalo distribuovat k jednotlivým zákazníkům zhruba na konci druhé říjnové dekády. Postupně ho bude možné ochutnat ve vybraných restauracích, jak ve Strakonicích, tak v ostatních regionech České republiky, kam v současné době pivovar své výrobky vozí. Pivovar ho také během listopadu začne stáčet do lahví, které jako první budou dostupné v nově vybudované prodejně před pivovarem.

Strakonický pivovar Dudák skončil v téměř milionové ztrátě

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Pivovar Dudák - Měšťanský pivovar Strakonice skončil za loňský rok ve ztrátě po zdanění 937.000 korun. V roce 2016 měl Dudák zisk po zdanění 148.000 Kč. Obrat loni meziročně klesl o necelá tři procenta na 86,9 milionu. Výstav loni klesl oproti roku 2016 o šest procent na 54.220 hektolitrů. Vyplývá to z výroční zprávy pivovaru, ve kterém pracuje asi 60 lidí a který jako jediný v ČR patří městu.

Představenstvo navrhuje vypořádat ztrátu převedením na účet neuhrazená ztráta. Předseda představenstva pivovaru Rudolf Oberfalcer a místostarosta (Strakonická Veřejnost) ČTK na konci září řekl, že ztrátu způsobil mimořádný náklad, který zapříčinila daňová kontrola za léta 2012 až 2014.

Pivovar Dudák uvařil letos od ledna do poloviny září 40.500 hektolitrů, meziročně o 1600 hektolitrů piva víc. Nárůst výstavu zaznamenal Dudák po 12 letech, dosud klesal, uvedli zástupci pivovaru. Stouplo i množství piva, které pivovar exportoval, nově chce vyvážet do Ruska.

V ČR se Dudák obchodně zaměřuje na Prácheňsko, Pošumaví, Prahu a Brno. Počet reklamací byl podle výroční zprávy "takřka nulový", loni pokračoval Dudák v postupné rekonstrukci chlazení a sanitačního zařízení. Pivovar rozšiřuje síť značkových restaurací Dudákoven. Letos otevřel novou v Písku, má jich osm. Podle výroční zprávy chce mít restauraci i ve Vodňanech, které patří k městům, kde se pivovaru dlouhodobě nedaří prosadit.

Počátky strakonického piva se datují do roku 1308, várečné právo získali obyvatelé 8. prosince 1367 listinou Bavora IV. V roce 2004 město koupilo pivovar od státu za 69,2 milionu korun. Radnice splácí úvěr. Zbývá splatit 21,5 milionů Kč, ročně město splácí 3,3 milionu Kč.

Na slovíčko s novým ředitelem strakonického pivovaru

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Jižní Čechy Teď

Novým ředitelem strakonického pivovaru je od září Dušan Krankus. Jeho působení v pivovaru se datuje od června roku 2015. Své praktické zkušenosti sbíral nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Zná problematiku převážně ruského trhu, na který se v současné době společnost orientuje. Současně s postem ředitele v pivovaru zastává i roli sládka. Proto jsme mu položili pár otázek.

Budete zvládat funkci generálního ředitele a zároveň jako sládek vařit pivo?
Po odchodu bývalého ředitele Marka Pohanky jsem byl členem představenstva, které pivovar řídilo, takže tak velká změna to zase nebude.

Pokud byste se role sládka vzdal, budete hledat nového nástupce? A nebudete mít strach, že vámi vypiplaná kvalita piva půjde dolů?
Ano, pokud se role sládka vzdám, tak nástupce samozřejmě musím hledat. Bude to člověk z vnitřních zdrojů pivovaru, který se musí nejdříve v praxi osvědčit. Má pro tuto funkci ale ty nejlepší předpoklady, protože pivovar velmi dobře zná a nechybí mu ani příslušné vzdělání.

Minulý týden před Václavskou poutí jste pustili do světa další edici piva Svatováclavský speciál. Chystá pivovar překvapení i na vánoční stůl?
Vánoční speciál chystáme. Zatím máme dva návrhy a do konce září musí být rozhodnuto, který nakonec dostane přednost.

Pivovaru Dudák letos po 12 letech roste výstav, o 1600 hektolitrů

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Pivovar Dudák - Měšťanský pivovar Strakonice uvařil letos od ledna do poloviny září 40.500 hektolitrů, meziročně o 1600 hektolitrů piva víc. Je to růst o čtyři procenta. Nárůst výstavu zaznamenal Dudák po 12 letech, dosud klesal. Stouplo i množství piva, které pivovar exportoval, meziročně se prodalo i více lahvového piva v supermarketech. Novinářům to dnes řekli zástupci pivovaru.

"Náš hlavní cíl je, aby se pivovar Dudák konečně odrazil ode dna. Letošní léto bylo extrémně teplé, rok 2018 by snad mohl znamenat pozitivní zlom. Daří se nám i v exportu. Oslovili jsme nové země a skutečně jsme tam vyvezli pivo, do Portugalska, na Ukrajinu, do Itálie. A nebyly to žádné trošky, odběratelé si vzali pivo po kamionech, což je na úvod spolupráce dobrá zpráva. A poměrně intenzivně jednáme i s Ruskou federací," řekl ředitel a sládek pivovaru Dušan Krankus. Vývoz roste i na Slovensku, letos o 300 hektolitrů, řekl ČTK Krankus.

Obchodní ředitel pivovaru Martin Man ČTK řekl, že loni měl pivovar výstav 53.600 hektolitrů, v roce 2016 uvařil Dudák 57.624 hektolitrů piva. Předseda představenstva pivovaru Rudolf Oberfalcer a místostarosta (Strakonická Veřejnost) na dotaz ČTK uvedl, že loni pivovar skončil ve ztrátě asi půl milionu Kč. "Byla způsobená mimořádným nákladem, který byl zapříčiněn daňovou kontrolou za léta 2012 až 2014," řekl Oberfalcer.

Výroční zprávu za rok 2017 zatím pivovar nezveřejnil. Pivovar, jenž zaměstnává 60 lidí, měl podle předloňské výroční zprávy v roce 2016 obrat 89,1 milionu Kč a zisk po zdanění 148.000 korun.

Pivovaru roste prodej lahvového i sudového piva. O 20 procent více piva než loni se prodává letos na Moravě, zejména na jihu, kde má Dudák nový velkoobchod. Prodej piva v supermarketech stoupl meziročně od ledna do poloviny září o 130 procent. "Daří se nám zejména v regionálních pobočkách sítě Penny Market, kde nárůst činí více než trojnásobek," uvedl Man.

Dudák opustil záměr stáčet pivo do plechovek. Podle Krankuse je to velice nákladné pro pivovar, který nemá vlastní výrobní linku. "V dnešní obrovské konkurenci, která pronikla i do segmentu plechovkového piva, bychom nebyli schopni konkurovat především cenou," uvedl Krankus. Pivovar rozšiřuje síť značkových restaurací Dudákoven. Letos otevřel novou v Písku, nyní jich je osm, ještě ve Strakonicích, v Praze, Českých Budějovicích, Neratovicích a Kubově Huti na Šumavě.

Počátky strakonického piva se datují do roku 1308, várečné právo získali obyvatelé 8. prosince 1367 listinou Bavora IV. V roce 2004 město koupilo pivovar od státu za 69,2 milionu korun. Radnice splácí úvěr. Místostarosta Josef Štrébl (Volba pro město) dnes ČTK řekl, že zbývá splatit 21,5 milionů Kč, ročně město podle něj splácí 3,3 milionu Kč.

Na strakonickou pouť si vychutnejte svatováclavský ležák

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Z čerstvě sklizeného chmele připravil sládek Měšťanského pivovaru Dudák Dušan Krankus Svatováclavský ležák. Charakterizuje ho jako nezaměnitelné, světlé, nefiltrované pivo, jehož dominantním rysem je plnost a chmelová hořkost. Jedná se o český ležák s obsahem alkoholu 5,0 procent objemových.

„K normálním dávkám chmele, které se přidávají na varně během chmelovaru, jsme přidali čerstvě sklizený hlávkový chmel odrůdy Kazbek přímo do ležáckého tanku. Pivo tak získává během fáze ležení výrazné chmelové aroma, které je cítit jak ve vůni, tak v chuti,“ uvádí Krankus. Pivo bude mít lehký zákal, vytvořený jemnými kulturními kvasinkami.

K dostání bude ve vybraných hospodách, ale také v litrových PET lahvích přímo v nově otevřené pivovarské prodejně – prodávat se zde začíná dnes, tedy 21.září.

Pivo je připravené ku příležitosti svatováclavské pouti, která se ve Strakonicích tradičně koná každý rok.

Strakonický pivovar připravil na zdejší pouť svatováclavský ležák

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Jižní Čechy TeďAutor:Pavel Pechoušek, PR

Z čerstvě sklizeného chmele připravil ředitel a sládek Měšťanského pivovaru Dudák Dušan Krankus Svatováclavský ležák. Charakterizuje ho jako nezaměnitelné, světlé, nefiltrované pivo, jehož dominantním rysem je plnost a chmelová hořkost. Jedná se o český ležák s obsahem alkoholu 5,0 procent objemových.

„K normálním dávkám chmele, které se přidávají na varně během chmelovaru, jsme přidali čerstvě sklizený hlávkový chmel odrůdy Kazbek přímo do ležáckého tanku. Pivo tak získává během fáze ležení výrazné chmelové aroma, které je cítit jak ve vůni, tak v chuti," uvádí Krankus. Pivo bude mít lehký zákal, vytvořený jemnými kulturními kvasinkami.

K dostání bude ve vybranýchhospodách, ale také v litrových PET lahvích přímo v nově otevřené pivovarské prodejně – prodávat se zde začíná dnes 21. září. Pivo je připravené k příležitosti svatováclavské pouti, která se ve Strakonicích tradičně koná každý rok.

Stovka strakonických sportovců v pivovaru nafotila kalendář

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Jižní Čechy TeďAutor:Pavel Pechoušek

Dohodnout se na užší spolupráci a také na souvislé a společné propagaci svých aktivit. To byl cíl páteční schůzky na strakonickém pivovarském dvoře, při které se sešli zástupci šesti nejpopulárnějších kolektivních strakonických sportů a vedení zdejšího měšťanského pivovaru. Pivovar tím začal s přípravou na oslavy 370 let od svého vzniku, které si připomene v příštím roce. Akce se zúčastnili zdejší basketbalistky, fotbalisté, florbalisté, házenkáři, hokejisté, vodní pólisté a pólistky.

„Každý rok podporujeme strakonický sport částkami v řádech stovek tisíc korun. Sportovci nám vše vrací propagací našeho piva na svých dresech nebo tím, že při zápasech čepují naše pivo. Teď spolupráci, které si moc vážíme, ještě rozvíjíme," uvedl nový ředitel a sládek pivovaru Dušan Krankus.

Tři sta sedmdesáti letům od založení bude věnován i kalendář, který tu společně všichni sportovci ve spolupráci s pivovarskými nafotili. „Dále připravujeme řadu akcí, kterými oslavíme toto výročí. Budeme rádi i za zajímavé tipy a návrhy od všech občanů Strakonic. Vždyť pivovar je všech lidí ve městě," uvedl obchodní ředitele Martin Man. Dudák je jediným pivovarem v České republice, který patří městu.

Během pátku vznikla v pivovaru řada unikátních fotografií. Všichni sportovci měli na sobě nejen svoje dresy, či plavky, ale také přilby, plavecké čepice, v rukou své míče nebo hokejky. Při focení pivovar využil i dron, který vše nasnímal z ptačí perspektivy.

Tímto ale společná akce nekončí, další focení v pivovaru bude ještě následovat. Zástupci jednotlivých sportů se zde budou fotit individuálně. Z efektních fotografií vzniknou unikátní koláže a grafiky. Ty budou při své propagaci využívat jak sportovci, tak i pivovar. „Chystáme také atraktivní autogramiády pro fanoušky v naší nově otevřené pivovarské prodejně," doplnil Martin Man. Až bude vše nafoceno, chtějí pivovarští pro sportovce i další zájemce uspořádat veřejné promítání na dvoře pivovaru.

„Výborný nápad a příjemné odpoledne. S řadou sportovců se znám, ale nikdy jsme neměli možnost se sejít všichni. Těším se na pokračování," uvedl Luděk Cimrhanzl, trenér FK Junior Strakonice. „Bylo to úžasné soustředění síly a energie sportovců do příjemného prostředí pivovaru. Také se mi líbilo, že všude bylo vidět jenom samé úsměvy a žádné otrávené tváře. Děkujeme za skvělou organizaci této ojedinělé akce a za výborné pohoštění," doplnil Miloslav Tuháček, člen výboru HC Strakonice.

Strakonický sport má za sebou v minulých letech několik výrazných úspěchů a navíc během tohoto i příštího roku oslaví řadu zajímavých výročí. Fotbalisté FK Junior si nedávno setkáním s fanoušky a exhibičním zápasem připomněli 110 let od svého založení a čtyři roky po sobě šplhali z úplného dna až do 1A třídy.

Hokejisté dokázali letos zvítězit v nabitém krajském přeboru a i oni letos slaví 110. výročí od založení. Házenkáři budou letos bojovat o návrat do nejvyšší soutěže. Stejně tak se budou chtít z divize o soutěž výše dostat i florbalisté. Basketbalistky hrají nejvyšší soutěž, stejně tak jako vodní pólisti či pólistky. Ty jsou několikanásobnými mistryněmi republiky a momentálně naším nejúspěšnějším mužstvem, v tomto sportu.

Strakonický kolektivní sport vychoval několik profesionálních sportovců, mezi ty nejznámější patří například hokejoví gólmani Roman Turek a Alexandr Salák nebo fotbalista Jan Zušťák. Ve Strakonicích také začínala jedna z našich největších star ženského basketbalu Veronika Voráčková. Největší hvězdou, která ve Strakonicích stále hraje, je házenkář Martin Mošovský, mnohonásobný vítěz ankety o nejlepšího sportovce Strakonicka.

Strakonický pivovar dostal nového ředitele, dosavadního sládka

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Jižní Čechy Teď

Na základě rozhodnutí představenstva společnosti Dudák - Měšťanský pivovar Strakonice byl v sobotu 1. září jmenován do funkce ředitele společnosti dosavadní člen představenstva a zároveň sládek pivovaru Dušan Krankus.

Od soboty má tedy společnost Dudák - Měšťanský pivovar nového ředitele. Vzhledem ke skutečnosti, že jako člen představenstva společně s ostatními jeho členy společnost řídí, je jeho jmenování do funkce ředitele logickým krokem ústícím k uzavření otázky vedení společnosti.

Působení Dušana Krankuse ve strakonickém pivovaru se datuje od 15. června roku 2015. Své praktické zkušenosti sbíral nejen na území České republiky, ale i v zahraničí. Zná orientaci a problematiku převážně ruského trhu, na který se v současné době společnost orientuje.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.05.12.2018 09:5655