Historie a současnost Řemeslného pivovaru Dubňák

Historie našeho pivovaru se začíná psát v roce 2013, kdy jsem jako zapálený domovarník uvařil svou první várku. Pivo všem zachutnalo a tak jsem vařil dál, víc a lépe. Toto je důležité období naší historie, ke kterému se hrdě hlásíme, a proto necháváme odkaz na rok 2013 i v našem logu.

Střih – rok 2016 – začínám uvažovat komerčním pivovaru. Zaměstnání mě přestává naplňovat, myšlenky se stále více ubírají směrem vlastního podnikání v oboru, který mám rád – v pivovarnictví. Domovarnické znalosti rozšiřuji o zkušenosti z reálného provozu, když nastupuju na kurz do frýdlantského pivovaru. Praxe k nezaplacení!

V následujícím roce se věci dávají do pohybu. Po prvotním hledání vhodného způsobu (uvažuji o létajícím pivovaru) a prostoru, nakonec spojím síly s otcem své přítelkyně, který vlastní areál bývalé pivnice v Dubňanech a jdeme do toho. Uděláme dubňanský pivovar! Původní plány na „punkový“ pivovar ve sklepě berou za své a jdeme časově i finančně náročnější cestou – stavíme.

A to už jsme v současnosti. Pomalu finalizujeme své snažení a doufáme, že v brzké době dáme naše pivo ochutnat nejen Dubňákům.
Dej Bůh štěstí.
Zdroj:Marek Hoch, 2018


Více na stránkách pivovaru

V Dubňanech vznikl nový pivovar. Otevře v létě

Publikováno:před 13 dnyZdroj:Hodonínský deníkAutor:Barbora Skočíková

Klasických piv i netradičních pivních speciálů se už brzy dočkají lidé v Dubňanech na Hodonínsku. „Čeká nás ještě instalace techniky a dořešení posledních potřebných záležitostí,“ uvedl majitel Řemeslného minipivovaru Dubňák Marek Hoch.

Prvního piva se lidé zřejmě dočkají už v letních měsících. „Myslím, že pivovarů není nikdy dost. Navíc rád ochutnávám pivní speciály, takže do Dubňan určitě zavítám,“ prozradil své plány třeba Marek Veselý.

Pivo se bude vařit v pětihektolitrové dvounádobové varně s vířivou kádí. „V pestré nabídce budeme mít dvě nebo tři stabilní piva. Ta doplníme i o pivní speciály,“ informoval Hoch.

Historie Dubňáku se začala psát už v roce 2013, kdy Hoch uvařil svoji první várku. Věci se daly do pohybu o čtyři roky později, kdy spojil síly s otcem své přítelkyně, který vlastnil areál bývalé pivnice. „Podařilo se nám to skloubit do společného projektu,“ doplnil pivovarník.

Svůj pivovar Hoch zakládá hlavně na řemeslné myšlence. „Pivovar není průmyslový, většinu práce pořád obstarají lidé,“ uzavřel.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.08.04.2019 20:331