Historie a současnost řemeslného pivovaru Dubňák

Historie našeho pivovaru se začíná psát v roce 2013, kdy jsem jako zapálený domovarník uvařil svou první várku. Pivo všem zachutnalo a tak jsem vařil dál, víc a lépe. Toto je důležité období naší historie, ke kterému se hrdě hlásíme, a proto necháváme odkaz na rok 2013 i v našem logu.

Střih – rok 2016 – začínám uvažovat komerčním pivovaru. Zaměstnání mě přestává naplňovat, myšlenky se stále více ubírají směrem vlastního podnikání v oboru, který mám rád – v pivovarnictví. Domovarnické znalosti rozšiřuji o zkušenosti z reálného provozu, když nastupuju na kurz do frýdlantského pivovaru. Praxe k nezaplacení!

V následujícím roce se věci dávají do pohybu. Po prvotním hledání vhodného způsobu (uvažuji o létajícím pivovaru) a prostoru, nakonec spojím síly s otcem své přítelkyně, který vlastní areál bývalé pivnice v Dubňanech a jdeme do toho. Uděláme dubňanský pivovar! Původní plány na „punkový“ pivovar ve sklepě berou za své a jdeme časově i finančně náročnější cestou – stavíme.

A to už jsme v současnosti. Pomalu finalizujeme své snažení a doufáme, že v brzké době dáme naše pivo ochutnat nejen Dubňákům.
Dej Bůh štěstí.
Zdroj:Marek Hoch, 2018


Více na stránkách pivovaru

V Dubňanech se bude vařit pivo

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Z radniceAutor:

Hospoda u "Kače" je známý pojem především pro starší ročníky. Nejen že došlo k znovu otevření již dříve zrekonstruované restaurace "Kača", ale vzniká tady i minipivovar. Za tímto počinem stojí Ing. Marek Hoch a my jsme ho požádali o rozhovor.

Kde vynikala myšlenka rozjet restauraci s minipivovarem?
Sám jsem uvažoval, kde je ten prvopočátek. Bylo to někdy v roce 2013, kdy jsem zřejmě ochutnal pivo, které bylo jiné než to běžné, které se čepuje všude v hospodách a zachutnalo mi. Pořídil jsem si ty základní věci, začal jsem vařit pivo doma a po pěti letech, kdy jsem v práci ztrácel motivaci, jsem začal uvažovat o myšlence posunout to dál. Přispělo k tomu i to, že můj skoro tchán vlastní restauraci, takže proč stavět na zelené louce.

To byla asi dost významná skutečnost?
To určitě, trh u nás zvládne i dvojnásobný počet minipivovarů, ale je dobré mít odbytiště. Pokud dotáhneme do konce záměr restaurace s kuchyní, možná i ubytováním, bude možné posunout se s odbytem piva dál a zviditelnit tak Dubňany.

Jak jste vůbec profesí, je vám toto vzdálené nebo jste se s tím setkal už třeba za studií?
Jsem celkem vzdálen, vystudoval jsem inženýr ekonomie, zaměření marketing - management. Dlouhé roky jsem dělal "obchoďáka". Ale v tomto jsem se vzdělával, doplňoval si znalosti a na tři měsíce jsem také nastoupil do frýdlantského Zámeckého pivovaru, kde jsem měl štěstí na tým okolo sládka Pavla Palouše, který má dost velké renomé. Recepty jsem si tvořil doma v "hrncovaru" a už se pak formovala myšlenka na to, co se teď rýsuje.

Jaký je proces zřízení pivovaru, není to zřejmě nic snadného.
Když člověk pomine ty přirozené bariéry, finanční náklady a že musí mít na to prostor, pak vyřízení a povolení i stavba samotná trvá poměrně dlouho. Legislativa, ta počáteční a i pak v provozu je hodně složitá. Snaha svazu minipivovarů je toto zjednodušit, což se zatím moc nedaří. Nejsem ani proto schopný odpovědět na otázky, kdy se přesně začne vařit. Jestli za dva týdny, nebo za dva měsíce.

Máte představu, jaké pivo budete vařit, kde si berete mustr?
Pivo by se mělo vařit na "moju hubu". Mám rád hořká piva, měla by to být teda hořká piva, ale v rámci toho pivního stylu, který je ohraničen v rámci hořkosti, stupňovitosti a barvy. Chtěl bych vařit dvě až tři piva celoročně a sezónně pak vyrábět speciály, třeba s přídavkem sezónních složek - ovoce, bylinek - až třeba po piva silnější. Chtěli bychom být otevření a pestří, pivní styly se pořád vyvíjí. Hlavně je to záležitost chuti, třeba člověk zvyklý na ležák neocení svrchně kvašené pivo. Určitě se ne vždy zavděčíme.

"Kača" má určitou historii, kterou zřejmě i vy zapracujete do svých plánů a stylu. Chcete ji také údajně nějak zmapovat.
Já jsem "Kaču" zažil pouze z vyprávění, možná jsem tu byl jako děcko. Nezažil jsem tu slávu, kdy byly velké tanky ve sklepě a obrovské výtoče. Pan Vašíček se toto snaží zmapovat, jsou tu už nějaké fotky, chce je ještě rozšířit. Možná někdy udělat výstavu k hornictví. Ale prvořadé je rozjet pivovar, děláme teď hodně věcí. Rozvoj toho, co tu chceme rozvíjet a prezentaci nedokážeme teď dělat 100%.

Zůstanete v budoucnosti u rodinného pivovaru nebo plánujete dále růst?
Růst by tam mohl být, ale momentálně jsme zvolili malou varnu o objemu 5hl, vařit se bude pro "Kaču", případně lahvovat do skla nebo do plastů, případně pro pivotéky. Vařit v takové varně pro větší produkci by nedávalo ekonomicky smysl. Prostor na trhu pro minipivovary určitě je, ale myslím si, že situace je příznivější ty lokální, restaurační.

Závěrem Ing. Hoch prozradil, že minipivovar by mohl začít výrobu o prázdninách, pokud půjde vše dobře. Budeme se těšit.

V Dubňanech vznikl nový pivovar. Otevře v létě

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Hodonínský deníkAutor:Barbora Skočíková

Klasických piv i netradičních pivních speciálů se už brzy dočkají lidé v Dubňanech na Hodonínsku. „Čeká nás ještě instalace techniky a dořešení posledních potřebných záležitostí,“ uvedl majitel Řemeslného minipivovaru Dubňák Marek Hoch.

Prvního piva se lidé zřejmě dočkají už v letních měsících. „Myslím, že pivovarů není nikdy dost. Navíc rád ochutnávám pivní speciály, takže do Dubňan určitě zavítám,“ prozradil své plány třeba Marek Veselý.

Pivo se bude vařit v pětihektolitrové dvounádobové varně s vířivou kádí. „V pestré nabídce budeme mít dvě nebo tři stabilní piva. Ta doplníme i o pivní speciály,“ informoval Hoch.

Historie Dubňáku se začala psát už v roce 2013, kdy Hoch uvařil svoji první várku. Věci se daly do pohybu o čtyři roky později, kdy spojil síly s otcem své přítelkyně, který vlastnil areál bývalé pivnice. „Podařilo se nám to skloubit do společného projektu,“ doplnil pivovarník.

Svůj pivovar Hoch zakládá hlavně na řemeslné myšlence. „Pivovar není průmyslový, většinu práce pořád obstarají lidé,“ uzavřel.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.06.2019 14:212