Pro vlastní výrobu piva se v posledních letech nadchlo mnoho Čechů. Každé pivo uvařené v domácích podmínkách je zaručený originál. „Když se dodrží postupy a hlavně hygiena, hygiena a zase hygiena, tak pivo musí dopadnout dobře,“ říká Libor Smutek, sládek českobudějovického minipivovaru Čtyrák. Minipivovar funguje pod Zemědělskou fakultou Jihočeské univerzity, jeho úkolem není jen zásobovat okolí akademickým pivem, ale zejména sloužit výzkumu a výuce.
Libor Smutek sice nepochází z rodiny, kde by bylo vaření piva tradicí, ale sám se mu věnuje od mladých let. „Vystudoval jsem střední potravinářskou školu, pak obor zaměřený na výrobu piva na vysoké škole. Pracoval jsem patnáct let v plzeňských pivovarech, dalších dvacet let jsem se zabýval zásobováním pivovarů zařízeními. No, a před sedmi lety jsem se vrátil k tomu původnímu, krásnému oboru pivovarnictví v minipivovaru Čtyrák,“ vypráví.
Minipivovary zažily v posledních deseti letech velký boom. Jejich výrobní kapacita je řádově kolem tisíce hektolitrů za rok, což oproti milionu a půl hektolitrů Budvaru představuje pomyslnou kapičku v moři. Výhodou podle Libora Smutka je, že malé pivovary si nemusí dělat starosti s marketingem – pokud je pivo dobré, lidé si to řeknou.
Čistota, kvalitní suroviny, receptura
Vaření piva obecně je staré devět tisíc let. „Co se týče nějakých vědeckých řízení, to je záležitost posledních 200 let. Do té doby se na vše kolem piva přicházelo různým způsobem, zkušenostmi. A je až s podivem, jak naši předkové už před tisíci lety, hlavně v klášterech, uměli najít vhodné podmínky pro výrobu piva,“ komentuje Libor Smutek.
Pivo podle něj může mít různý charakter, může chutnat někomu víc a někomu míň, ale mělo by vždy splňovat kvalitu. „Alfou omegou při výrobě piva je čistota, kvalitní suroviny a dodržení základních zásad receptury. Jestli pak dám trošku více nějakého sladu, jiné poměry, jiné tipy chmelení, způsob prokvašení, to už je jemná hra práce na varně,“ říká.
Zásadní faktor pro konečnou chuť piva vidí v osobě sládka. „Naši středoevropští kolegové přijížděli překvapení po návštěvě amerických pivovarů. Když tam chtěli ochutnat pivo, tamější sládek řekl, proč by pivo při výrobě chutnali, když mají stanovených padesát parametrů, kterých se drželi, a to jim stačí. My se podle tohoto neřídíme, jemné doladění chuti je na sládcích,“ popisuje.
Pivo se vyrábí ze tří surovin – chmelu, sladu a vody. To vedlo naše předky k tomu, že začali šlechtit ječmen pro pivovarnictví a z něj speciálně připravovat slad. Zrovna tak se pěstuje mnoho odrůd chmele, dnes jich existují stovky.
Velký význam má i voda. „Například Guinness se vaří z tvrdé vody a naopak Pilsner Urquell z měkké vody. Nicméně pořád platí, že je nutné dodržet základní principy. Musí se do roztoku ze sladu převést v požadovaném naštěpení hlavně bílkoviny a škroby, protože ze škrobu vznikají zkvasitelné a nezkvasitelné cukry. Přibližně dvě třetiny zkvasí na alkohol, jedna třetina tam pak zůstává jako to tělo, chlebnatá složka piva. A tento postup hraje hlavní roli,“ vysvětluje Libor Smutek.
Chuť piva může být rok od roku jiná. Každou sezónu je jiné obilí, jiný chmel, pivo má trochu jiné vlastnosti, jinou hořkost. Podle Libora Smutka je navíc důležité pořád ochutnávat piva z ostatních pivovarů. „Musíme si přiznat, že každý sládek je zatížen zvyklostí na své pivo. Pokud by neporovnával s výrobky dalších pivovarů, mohl by do toho spadnout tak hluboce, že by ani nepoznal, že jeho pivo už není tak dobré, že jsou tam cítit nežádoucí vůně a chutě,“ doplňuje.
Celý rozhovor o výrobě piva se sládkem univerzitního minipivovaru Čtyrák Liborem Smutkem si poslechněte online.



Na jednom místě
904 pivovarů
15.877 piv
9.973 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost univerzitního minipivovaru Čtyrák
Univerzitní minipivovar Zemědělské fakulty byl založen v květnu 2016. Jeho cílem není pouze zásobovat okolí akademickým pivem, ale zejména pracovat na poli výzkumu a výuky v oblasti pivovarnictví. Toto je ve městě, které se pyšní dvěma velkými pivovary se staletou historií a zkušenostmi výroby piva, velká odvaha a výzva. Ale výzvy jsou od toho, aby se přijímaly.
Prvním velkým krokem bylo obsazení místa sládka. Toto je osoba, která je v každém pivovaru nejdůležitější, je to kormidelník a kapitán v jedné osobě. Pro nás je velkým štěstím, že sládkem se v našem pivovárku stal pan Libor Smutek, který má mnohaleté zkušenosti s vařením piva v plzeňských pivovarech Gambrinus a Plzeňský pivovar. Jeho (a teď i naší) velkou výhodou je i to, že se rovněž pohyboval v oboru staveb technologií v pivovarnictví, takže ho nezaskočí ani technická porucha nebo nedostatek v technologii, způsobený konstrukční chybou.
Školní minipivovar ZF i nadále vaří netradiční piva, stejně tak jako bylo pivo chlebové, se zde uvařilo již chleba cibulové (použity byly cibulové slupky) pohankové, rakytníkové, konopné a zázvorové. Aktuálně pivovar zařazuje do sortimentu nízkostupňová piva, světlou a polotmavou 7čku.
V oblasti vzdělávání může minipivovar ZF JU nabídnout mimo zájmové kurzy i kurz akreditovaný v rámci rekvalifikačního programu pro pozici „Pracovník varny pivovaru 29-059-H". Kurz probíhá v minipivovaru ZF a připraví účastníky na složení rekvalifikační zkoušky.
Rekvalifikační zkoušku pro pozici „Pracovník varny pivovaru 29-059-H" lze na ZF JU složit od května 2019, po jejím úspěšném absolvování a doložení ročního pracovního poměru na celý úvazek v pivovaru či minipivovaru, lze žádat o vydání živnostenského listu v oboru „Pivovarník".
Zdroj:Stránky Univerzitního minipivovaru ZFJU, 2019
Více na stránkách pivovaru


Čtyrák - Univerzitní minipivovar ZFJU |
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích |
školní minipivovar |
Na Sádkách |
370 05 České Budějovice |
Jihočeský kraj |
2016 červen |
Mgr. Michal Marušák |
Libor Smutek |
~250 hl (ročně) |
+420 725 948 177 |
60076658 / CZ60076658 |
pivovar.zf.jcu.cz |
brezina@zf.jcu.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.