Nikdy pivo neměl rád, nechutnalo mu, dopřával si raději víno. Teď sedmačtyřicetiletý Robert Sudický z Brumova-Bylnice na pěnivý mok nedá dopustit. A je to jen pár let zpátky, kdy si také založil vlastní minipivovar nazvaný Pivovar Bylnice.
První várku tam uvařili a vypili 20. února 2015.
„Vždycky jsem byl v podstatě vinař, který neměl pivo rád. Cestu k němu jsem si našel až přes Vratislavice, kde jsem byl na dovolené. Tam jsem ochutnal jejich tamní pivo. Poprvé v životě mi tak zachutnalo, že jsme jej s kolegou začali prodávat a později si postavili vlastní minipivovar,“ říká Robert Sudický.
V bylnickém pivovaru vyrábějí čtyři druhy piv: desítku Podstraňák, světlý ležák dvanáctku Bobův ležák, dvanáctku Jantarový stoják a čtrnáctku IPA. Nejtěžší je podle něj ovšem vymyslet název piva, to dá nejvíce zabrat.
Poté pak dá hodně starostí sehnat kvalitní kvasnice, zajistit si musí sám i chmel či slad. Pivovaru šéfuje sám, má jednoho pomocného zaměstnance a servírku v hospodě, v níž točí pravé bylnické pivo.
Třeba výroba jednoho tanku o obsahu 1400 litrů u nich trvá čtyři až pět týdnů. Podle Roberta Sudického pití piva člověku neškodí, spíše naopak často pomáhá.
„Neumím si představit a říct hranici, kolik by jej člověk měl pro zdraví denně vypít. A kdy jeho pití už zdravé není. Pro zdravého člověka příliš velké omezení neexistuje, ale nesmí být samozřejmě alkoholik,“ podotýká.
Pivo obsahuje hořkou kyselinku, která podporuje chuť k jídlu.
„Může způsobit to, že když si dá pivař pár piv, pak sní všechno, co je v lednici. Pokud se tedy tomu neubrání. Kdo rád počítá kilojouly, tak u piva se jich moc nedopočítá,“ usmívá se bylnický sládek.
Na druhou stranu je podle něj pivo iontový nápoj, který obsahuje alkohol, a s tím by měli pivaři počítat. Ve městě, které se nachází jen pár kilometrů od Slovenska, se bylnické pivo těší oblibě. Stále tam jsou ale i tací, kteří mu nedůvěřují a raději si dopřejí třeba Staropramen.
"Těm, co mají k tomu našemu odpor, ale nakonec přece jen ochutnají, pak přece jen zachutná,“ dodává s úsměvem Robert Sudický.


Na jednom místě
930 pivovarů
16.933 piv
10.299 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Pivovaru Bylnice
Technologie pivovaru
Celý pivovar byl zakoupen v Číně. Je umístěn v prvním patře budovy FC TRIODYN Bylnice. Pod pivovarem se nachází hospůdka. Pivovar se skládá z rozvaděče, parního vyvíječe 50Kg páry/hod, dvounádobové varny – vařák, zcezovačka plus nádoba na horkou vodu s funkcí vířivky o kapacitě 700L. V ležáckém sklepě jsou vertikální CK tanky otevíratelné shora o kapacitě 1x700L a 7x1400L. Chlazení tanků je zajištěno dvěma čerpadly, zásobníkem ledové vody o kapacitě 5000L. Chladícím médiem je glykol.
Zdroj:Stránky Pivovaru Bylnice, 2015
Od května 2020 je pivovar mimo provoz.

Pivovar Bylnice |
Pivovar Bylnice s.r.o. |
pivovar je od roku 2020 uzavřen |
Mýto 44 |
763 31 Brumov-Bylnice |
Zlínský kraj |
2015 / |
Robert Sudický |
Robert Sudický |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.