Historie a současnost Domanínského pivovaru

Popis technologický:
Technologie minipivovaru sestává ze soustavy 2 tech nologických celků – varny a spilky. Varna je 2 nádobová o objemu 200 l na nádobu, spilka je otev řená 2 nádobová o objemu 250 l na nádobu. Po vykvašení je pivo stáčeno do KEG sudů a skleněných lahví, a tyto umístěny do skladovacího prostoru.

Předpokládaný výkon minipivovaru:
• četnost várek: 2x týdně, max. 10x do měsíce
• objem produkce: 20 hl měsíčně, max. 250 hl ročně
Zdroj:Stránky Domanínského pivovaru, 2014

V roce 2016 provoz z technických důvodů pozastaven.


Domanínské pivo bude, jen trpělivost!

Publikováno:před 10 letyZdroj:Domanínský pivovarAutor:Vladimír Vecheta

Sotva se objevila na veřejnosti informace o vzniku a spouštění nového minipivovaru na Borovince v Domaníně u Bystřice, ocitli jsme se zahrnuti jak dotazy po sběratelských suvenýrech (tácky, etikety, pivní sklo), tak po dostupnosti na šeho piva. Někteří dokonce neváhali a rovnou si na Borovinku pro pivo dojeli. Trochu předčasně. Všechny nás, kteří se na vzniku a rozjíždění nového minipivovaru podílejí, samozřejmě těší takový zájem od pivovarské veřejnosti. Ale musíme požádat ještě o chvíli strpení. Rádi bychom Vám předložili pivo kvalitní, které oceníte a bude vám chutnat. Takový výsledek se neobejde bez kvalitní přípravy technologie, pracovního postupu i dobré receptury. A ti kteří vědí o výrobě piva více, samozřejmě tuší, že čas dozrání kvalitního piva nejde ani urychlit ani přeskočit. Staročeská pivovarská receptura se řídila jednoduchým pravidlem: pivo 7 hodin vař, 7 dní kvas a 7 týdnů lež. Inu, dobré pivo, to jsou i 2 měsíce trpělivého čekání. A také péče.
V pátek 15.8. v duchu pivovarského „Dej Bůh štěstí“ požehná našemu minipivovárku P. Jan Vecheta, farář z Horní Domaslavic u Frýdku, a odstartuje tím začátek pivovarského díla na Bystřicku. K ochutnání při této příležitosti budou, vedle pivních vzorků z dalších minipivovarů Vysočiny, i pivní pochutiny – sladové pečivo a pivní zmrzlina z domácí výroby.
Na vlastní Domanínské pivo vás potom pozveme v druhé polovině září, a zejména o víkendu 18. a 19. října, kdy na Borovince provedeme mini „oktoberfest“ s přehlídkou pivovarů Vysočiny a nabídkou receptů německé kuchyně v restauraci. O pivních suvenýrech pro notorické sběratele dáme včas vědět, stejně jako o novinkách a akcích spojených s pivovarem, na našich webových stránkách http://www.borovinka.cz/pivovar.
Na Borovince jste vždy vítáni, Ať se vám u nás líbí!

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.08.2014 20:391