Historie a současnost pivovaru Bítov


Začátkem roku 2014 jsme oslovili Ing. architekta Radomíra Kamana s žádostí o vypracování projektu na budovu pivovaru.

Naše vize byla panem architektem správně pochopena a v pivovaru by měl vzniknou prostor, kde se nejen bude vařit dobré pivo, ale také tam bude pivovarmožnost sledovat celý výrobní proces piva. Přímo v provozu pivovaru vznikne příjemná pivnice.

Na jaře oslovujeme několik dodavatelů technologie a proběhlo výběrové řízení na stavební firmu. V srpnu bylo po zdlouhavém boji se státními úřady vydáno stavební povolení. V záři je zahájena rekonstrukce budovy stavební firmou Roman Arbeiter Hodonice.

Stavba je rozdělena do dvou etap. V 1. etapě dojde k rekonstrukci stávající budovy. Ve 2. etapě dojde k přístavbě skladů a propojení s restaurací. Pokud vše proběhne dle plánů k montáži technologie by mělo dojít na podzim 2015 a první pivo bychom mohli ochutnat na Vánoce 2015.

Naše hasičské pivo
Plánovaný výstav pivovaru je 500 až 900 hektolitrů ročně.
Hlavními produkty výroby budou nefiltrované světlé pivo českého typu, nefiltrované tmavé nebo polotmavé pivo českého typu a speciální pivo dle požadavků zákazníků. Návštěvník našeho pivovaru ochutná pivo točené přímo z výčepních tanků. dále budeme pivo prodávat v KEG sudech a v PET lahvích.
Našim cílem je vyrábět kvalitní české pivo, které bude nepasterizované a nefiltrované. Tradiční výroba se spodním kvašením a zráním v ležáckých tancích. Výhradně z českých surovin. Budou vyráběny 2-3 druhy.

Historie firmy
Rodina Tesařova se gastronomií a ubytovacím službám na Vranovsku věnuje již několik desetiletí.
● 1987-1994: Roman a Marie Tesařovi st. provozují restauraci Větrný mlýn v Lesné
● 1995-2010: Roman a Marie Tesařovi st. provozují restauraci a penzion U Tesařů v Bítově
● 1993 - doposud: Provozuje Roman Tesař ml. Hradní hospůdku na hradě Bítov od roku 1999 s vydatnou pomocí manželky Marie
● 2008 - doposud: Roman a Marie Tesařovi ml. poskytují ubytování v chatách U Tesařů
● 2011: Na začátku roku odcházejí manželé Tesařovi st. do penze a restauraci a penzion předávají manželům Tesařovým ml.
● 2013: Na jaře roku vznikla myšlenka vařit si vlastní pivo, za tímto účelem je koncem roku zakoupena od obecního úřadu bývalá hasičská zbrojnice a též dochází k navázaní kontaktu se sládkem
Zdroj:Stránky Hasičského pivovaru Bítov, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Bítov

Kdy:dle dohodyObec:BítovZdroj:Hasičský pivovar Bítov

Pivovar v Bítově Vám nabízí komentované prohlídky pivovaru spojené s ochutnávkou 3 vzorků piva.

Cena prohlídky včetně ochutnávky 100Kč/osoba
Délka prohlídky 40min.
Minimální počet osob na prohlídku 10, maximálně 20 v jedné skupině. Počet skupil lze domluvit.
Prosíme Vás o rezervaci exkurze na 737842777

Aktualizováno: před 9 lety

Černý Tesák má Zlatou pivní pečeť. Překonal konkurenci stovek pivovarů

Publikováno:před 5 letyZdroj:Znojemský deníkAutor:Dalibor Krutiš

Zlatou medaili na soutěži Zlatá pivní pečeť získalo bítovské pivo Černý Tesák 13°. Mezinárodní soutěže se o uplynulém víkendu v Českých Budějovicích zúčastnilo celkem 270 pivovarů.
Černý Tesák 13° byl první v kategorii silná tmavá piva, kde soutěžilo třiapadesát vzorků piv. „Je to pro náš pivovar cenné ocenění. Loňský úspěch bronzové medaile s polotmavým Tesákem jsme letos potvrdili zlatem s Černým Tesákem,“ informovali majitelé Hasičského pivovaru Bítov Roman a Marie Tesařovi.

Zlatá pivní pečeť je certifikované oceněni piva v největší a nejstarší degustační soutěži v České republice.

Bítovský polotmavý Tesák má zlato ze soutěže piv

Publikováno:před 6 letyZdroj:Znojemský deník

První místo si z Jarní ceny Českých sládků v Pivovarském dvoře Zvíkov odvezlo pivo z Hasičského pivovaru Bítov. Zlato získala polotmavá dvanáctka Tesák.
„Je to pro náš pivovar opravdu významné ocenění, které dokazuje, že Tesák 12° polotmavý ležák je nejlepší pivo,“ sdělil majitel pivovaru Roman Tesař. Jarní cena sládků je největší a nejreprezentativnější soutěž piv z minipivovarů v Evropě. V letošním 13.ročníku se do kategorií přihlásilo 152 pivovarů s 637 vzorky piv.

Pivovar v Bítově roztočí brzy své pípy

Publikováno:před 9 letyZdroj:Znojemský deníkAutor:Vojtěch Smola

Nový Hasičský pivovar v Bítově se již brzy otevře. A to nadcházející sobotu, kdy majitelé naplánovali slavnostní otevření. K ochutnání budou dva druhy čepovaného piva Tesák, k poslechu bude hrát živá hudba.

V bývalé hasičské zbrojnici, přestavěné na pivovar, připravuje majitel pivovaru Roman Tesař se svým týmem první várku piva Tesák od konce října.

Pivovar má zpočátku nabízet dvě piva. „Počítáme s jedenáctkou či dvanáctkou světlým spodně kvašeným ležákem a jedním polotmavým pivem. V úvahu připadají i různé speciály. Návštěvníky chceme zaujmout i tím, že u nás budou vidět celý proces výroby piva," přiblížil již dříve Roman Tesař.

S rozběhnutím pivovaru pomáhal v Bítově sládek z Českého Krumlova. „Já sám mám pak již za sebou rekvalifikační kurs na sládka," dodal Tesař.

I Znojemští se mohou těšit na nové místní pivo. Po šesti letech se totiž do Znojma vrátila jeho výroba. Svůj provoz zahájil před 14 dny v prostorách bývalého pivovaru Znojemský městský pivovar.

Chceme zaplnit bílé místečko na mapě minipivovarů

Publikováno:před 10 letyZdroj:Znojemský týden

Restaurace a penzion U Tesařů v Bítově slaví dvacáté narozeniny. Ten největší dárek pro návštěvníky se ale teprve chystá. Bude jim minipivovar s příznačným názvem Hasičský. Vzniká totiž v prostorách sousední hasičské zbrojnice. Jak asi bude pivo z něj chutnat, si mohli vyzkoušet návštěvníci oslav narozenin, protože se zde čepovalo pivo z frýdlantského minipivovaru, kde majitel Roman Tesař dělal sládkovské zkoušky. Jak ale říká v našem rozhovoru, pivo ve svém pivovaru bude vařit jen výjimečně. Alespoň pro začátek to přenechá jiným.

Složit jste sládkovské zkoušky, takže budete dělat ve svém pivovaru i sládka?
Ne, tak to úplně nebude. Máme externího sládka, který nám už teď radí. Takže ze začátku bude vařit určitě on a pak to převezme náš zaměstnanec, kterého postupně zaučíme. Moje práce bude spíš dohlížet nad celým procesem výroby a samozřejmě si s radostí uvařím i nějakou várku. Při rekvalifikační kurzu sládka jsem získal řadu potřebných znalostí, které se budu snažit prosadit i do praxe.

Otevření pivovaru se nabízelo na narozeniny a zahájení sezóny. Proč tomu tak není?
My jsme to takhle ani neplánovali. Nabíhá normální sezóna, kromě restaurace máme ještě penzion, chaty, další restauraci na hradě, takže je toho už tak dost a ten pivovar bude chtít do začátku klid, aby se vše zaběhlo, jak má, a vychytaly se porodní chyby. Možná to vypadá nelogicky, že ho neotevíráme na začátku sezóny, ale my chceme vyjít jen s něčím, za co můžeme ručit.

Jak jste přišel na myšlenku udělat minipivovar právě v Bítově?
V podstatě je to tak, že řada restaurací už dnes má nějakou nadstavbu, kterou se snaží přilákat zákazníky. Ono už to není jen o dobrém jídle a kvalitním servisu, ale je potřeba dát i něco navíc. Nám se nabízela možnost odkoupení vedlejší budovy, která s námi přímo sousedí a o níž jsme si mysleli, že bychom ji mohli nějak využít. A pak nám při jednom výletu padl do oka minipivovar a řekli jsme si, že by to mohlo být ono. Nejde přitom jen o ten produkt samotného piva, i když je to to stěžejní, ale dá se z toho udělat i turistický cíl. Je to celkem trendy. Když se podíváte na mapu minipivovarů tak tady u nás je takové bílé kolečko.

Asi to chtělo pořádnou odvahu dělat pivovar na tak malé vesnici, i když je hlavně v létě turisticky atraktivní.
No právě. To nás k tomu vedlo, aby to nebyla jen vyloženě letní záležitost. Naše ambice je vytočit půlku produkce u nás a zbytek v nějakých spřátelených restauracích mimo Vranovsko. Protože to je opravdu jen o létě. Takže chceme mít nějaké tři, čtyři hospody, které od nás budou odebírat i přes zimu.

V jaké fázi je výstavba pivovaru v současnosti?
Do konce května bychom chtěli mít kompletně hotový vnitřek stavby tak, aby se dala montovat technologie. Kvůli sezóně ale práce přerušíme, abychom nerušili naše hosty a návštěvníky Bítova nějakými pracemi. Někdy v září, v říjnu bychom měli pivovar propojit s restaurací, dodělají se fasády a ještě do konce října by se měly montovat technologie. Pak samozřejmě nějaký měsíc a půl trvá, než se pivo odleží.

Takže první várkou bude vánoční speciál?
Dá se to tak říci, že první bude vánoční pivo.

Pivovar jste nazvali Hasičským, asi proto, že je v budově původní hasičárny…
Je to tak. Dokonce jsme ji převzali s břemenem parkování hasičského auta. A ostatně si myslím, že hasiči jsou pro pivovar i dobrá cílová skupina. Možná pro ně vymyslíme i nějakou slevu.

A jak se bude vaše pivo jmenovat?
V hlavě už název mám, ale ještě nemáme vyřešené ochranné známky, takže bych ho nechtěl prozrazovat. Mohu jen říci, že co do chuti piva, chceme jít cestou kvalitního poctivého českého ležáku a ještě nějakého polotmavého sladšího piva, aby bylo něco i pro dámy. Ze začátku by to měly být tyto dva druhy a časem můžeme vyzkoušet i něco dalšího, třeba ale, tedy svrchně kvašené pivo.

V Bítově chystají nový minipivovar

Publikováno:před 10 letyZdroj:Znojemský deníkAutor:Martin Moštěk

Zastavit se cestou z bítovského hradu, než popluje parník zpátky na Vranov, na jedno zaručeně místní pivo budou mít od příští sezony příležitost návštěvníci Bítova. V bývalé hasičské zbrojnici totiž již vzniká jeden z prvních minipivovarů v regionu.

S přestavbou někdejší obecní požární zbrojnice mají být dělníci hotoví na jaře. „Nyní jsme v plné práci, příští týden přijde na řadu výměna oken. Oprava stávající budovy má podle smlouvy skončit do dubna. Potom ještě přijdou na řadu nutné přístavby. Předpokládám, že technologii nainstalujeme do října," řekl majitel vznikajícího pivovaru Roman Tesař.

První pivo by měl pivovar stáčet a nabízet koncem roku. „Chceme si vše důkladně připravit, vyzkoušet a případně vyladit, proto cílíme až na příští sezonu. Plánujeme, že koncem roku bychom už mohli dodávat pivo třeba i do některých znojemských hospod," odhadoval Tesař.

Šéf přilehlé restaurace s penzionem se nyní sám učí pivo vařit. „S rozběhnutím pivovaru nám radí a bude pomáhat jeden sládek z Českého Krumlova, další personál budeme zaškolovat. A já si právě dělám rekvalifikační kurs na sládka. Je to velmi zajímavé," podotkl Tesař.

Záměr zřídit v Bítově minipivovar považuje za užitečný tamní místostarosta Jan Binder. „Bítov je už nyní vyhledávaným turistickým cílem a rekreační oblastí. Myslím, že nový minipivovar může do Bítova přilákat nové návštěvníky a těm stávajícím nabídnout další zajímavost," řekl Binder, který je zároveň kastelánem bítovského hradu.

Pivovar bude zpočátku nabízet dvě piva. „Počítáme s jedenáctkou či dvanáctkou světlým spodně kvašeným ležákem a jedním polotmavým pivem. V úvahu připadají i různé speciály. Návštěvníky chceme zaujmout i tím, že u nás budou vidět celý proces výroby piva," přiblížil Tesař. Náklady na přestavbu zbrojnice a vybavení pivovaru dosáhnou zřejmě sedmi milionů korun.

Na Znojemsku již funguje jeden minipivovar v Novém Šaldorfu – Sedlešovicích. Nese název Dyje. Malá produkce piva se má vrátit i do opuštěného znojemského pivovaru.

Část areálu bývalého pivovaru u ulice Přemyslovců město pronajalo investorovi, který nyní chystá rekonstrukci vybraných prostor a poté zahájení produkce piva. „Společnost Heineken podle předpokladů nevyužila svého přednostního pravá na znovuobnovení výroby svého piva ve Znojmě, a tak jsme mohli podepsat smlouvu s nově vzniklým Znojemským městským pivovarem. Přednostní právo vyplývalo z původní smlouvy, kterou podepsalo město s Heinekenem před čtyřmi lety, když pivovar kupovalo," uvedl před časem starosta města Znojma Vlastimil Gabrhel. Firma nyní pracuje na projektu obnovy vybraných částí pivovaru a chystá se požádat o příslušná stavební povolení. Podle prvních optimistických odhadů by její zástupci chtěli s výrobou piva začít také ještě letos.

Záměr pronájmu vzbudil ve Znojmě polemiku a kritiku, protože tehdejší vedení města jej oznámilo velmi krátce před loňskými komunálními volbami. Jednalo se přitom o nájem, který firma za splnění stanovených podmínek získá na třicet let.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.02.2020 15:185