Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Co znamenají pivní zkratky EPM, OG, ABV a IBU?

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Alkoholium.cz

V některých restauracích, které usilují o edukaci svých hostů, ale též na mnohých tuzemských a zahraničních webových stránkách a blozích se zkratkami uvedenými v titulku tohoto článku. Je vám dosud skryt jejich význam? Pak čtěte dále, neboť v následujících několika odstavcích si všechny tyto zkratky rozklíčujeme.

Co znamená zkratka EPM?
Ze shora uvedených zkratek je zkratka EPM jedinou, která je česká. Za jednotlivými písmeny se skrývá slovní spojení extrakt původní mladiny. Ti, kterým je něco známo o procesu vaření piva, již možná tuší, že bude zkratka souviset se stupňovitostí piva. Je tomu skutečně tak. Extraktem původní mladiny se myslí množství rozpuštěných cukrů v mladině, tedy ve fázi výroby piva před procesem kvašení. Oproti zažité praxi se podle tuzemské legislativy stupňovitost uvádí v % EPM, a nikoliv ve stupních (Označování stupňovitosti piva – Pozor! Už ne ve stupních, ale v procentech!).

Pro názornost si uveďme praktický příklad stanovení extraktu původní mladiny (EPM). Mějme 1 kg mladiny, ve kterém je rozpuštěno 116 g cukrů. V takovém případě jsme uvařili pivo o stupňovitosti 11,6 % EPM.

Zvídavé čtenáře jistě zajímá, jak se stupňovitost piva měří. Jelikož množství rozpuštěných cukrů ovlivňuje hustotu kapaliny, je možné změřit stupňovitost piva hustoměrem, popřípadě sacharometrem (cukroměrem). Oba způsoby měření vychází z měření hustoty mladiny, leč využívají jiných stupnic. Na cukroměru najdeme jednotky Plato, které odpovídají všem dobře známým stupňům. Pokud tedy sládek odečte z cukroměru hodnotu 11° Plato, navařil jedenáctku, a tedy pivo se stupňovitostí 11 % EPM. Další možností je měření stupňovitosti pomocí refraktometru, který funguje na principu měření indexu lomu. V podmínkách velkých pivovarů je pak možno měřit stupňovitost pomocí chemicko-fyzikální analýzy, a to i u již uvařeného piva. V tomto případě se, zjednodušeně řečeno, pro výpočet stupňovitosti piva vychází z množství zbytkového cukru v hotovém pivu a množství alkoholu.

Co znamená zkratka OG?
Zvláště v zahraničních zdrojích se lze též setkat se zkratkou OG. Pod písmeny OG se skrývají anglická slova original gravity (původní hustota), a tedy opět odkazují na stupňovitost piva. Na lahvi zahraničního piva bývá zpravidla vyjádřena původní hustota vyjádřena v již zmiňovaných stupních Plato. V materiálech pro domovarníky se však častěji setkáte s uvedením původní hustoty jako specifické hustoty (např. OG 1.048, což je stupňovitost odpovídající dvanáctce).

Co znamená zkratka ABV?
ABV je další anglickou nejen pivní zkratkou. Setkat se můžeme i s variantami abv či alc/vol. Za písmeny se skrývá spojení alcohol by volume, tedy objemovové (volume) procento alkoholu v pivu. Definováno je jako počet mililitrů (ml) na 100 ml piva při teplotě 20°C. Pít ho při této teplotě samozřejmě nemusíte. Zvláště ve Spojených státech se lze setkat i se zkratkou ABW, za níž se skrývá spojení alcohol by weight. V tomto případě jde o procenta hmotnostní (weight). Přepočet mezi ABV a ABW je pak následující:

ABV x 0,78924 = ABW x hustota nápoje v g/ml při teplotě 20°C

Na tomto místě se jistě hodí poznamenat, že rostoucí množství alkoholu není přímo úměrné rostoucí stupňovitosti. Podíl alkoholu v pivu totiž závisí též na stupni prokvašení, a tedy na takzvaném zbytkovém extraktu. Pro tuzemská piva plzeňského typu je přitom typický vyšší zbytkový extrakt související s nižší mírou prokvašení. To se u tuzemských piv plzeňského typu projevuje typickou plností, ale zákonitě relativně nižším podílem alkoholu.

Co znamená zkratka IBU?
I poslední zkratka, kterou si v tomto článku vysvětlíme, má svůj původ v angličtině. Pod touto zkratkou najdete výraz Internationl Bitterness Units. Jednotky IBU tedy vyjadřují hořkost piva. Konkrétně jedna jednotka IBU představuje jeden gram iso-α-hořký kyselin na jeden litr piva. Jelikož se IBU vypočítává na základě chemických výpočtů, je stanovení hořkosti v jednotkách IBU ryze objektivní, tedy zohledňuje jen množství iso-α-hořký kyselin. Na subjektivní vnímání hořkosti piva konzumentem však mají vliv i další faktory (např. stupňovitost piva), a proto je funkce jednotky IBU v tomto směru spíše orientační.

U nás na evropském kontinentu se lze též setkat s jednotkou EBU (European Bitterness Units), které jsou stanoveny Evropskou pivovarskou konvencí (EBC – European Brewery Convention), avšak výpočty se dochází zpravidla k velmi obdobným hodnotám.

Hořkost piva závisí na mnoha faktorech. Zásadní je však jakost a odrůda použitého chmelu a způsob výroby piva, a to především průběh chmelovaru a též skutečnost, zda bylo při výrobě přistoupenou k tzv. chmelení za studena.

O státním svátku se vydejte do plzeňského pivovaru

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápoje

Již tradiční svatováclavská vyjížďka motorek na nádvoří pivovaru v Plzni, kde se sjedou motorky všech typů, velikostí a kubatur, se uskuteční o státním svátku 28. září 2017. Nevšední podívanou by si neměli ujít nejen milovníci rychlých strojů. Na jediném místě bude k vidění více jak 1000 kousků.

Motorky se na nádvoří plzeňského pivovaru začnou sjíždět kolem deváté hodiny. Mezi jedenáctou až jednou hodinou odpoledne vyrazí hlavní branou pivovaru na společnou podzimní jízdu. Vyjížďka motorek v Plzni se uskuteční počtvrté, vedle Svatováclavské hostí Plzeň také květnové Prvomájové motorkářské vyjížďky.

Při návštěvě plzeňského pivovaru můžete (nejen) ve státní svátek 28. září navštívit také některou ze zdejších prohlídkových tras. Hlavní prohlídková trasa Pilsner Urquell patří mezi světově nejlépe hodnocené turistické destinace - je nabitá zajímavosti, nabízí pohled na model pivovaru z konce 19. století, varnu z 30. let minulého století nebo historické sklepy, kde se se dodnes vyrábí pivo Pilsner Urquell tradiční metodou jako za dob prvního sládka.

Návštěvníci se seznámí s moderní stáčírnou fungující od roku 2004. Neméně atraktivní zajímavosti se návštěvníci dozvědí i na prohlídce pivovaru Gambrinus. Přímo ve výrobě poznáte varní proces piva Gambrinus a navštívíte i historické výrobní prostory pivovaru. Na závěr vám náš zkušený výčepní představí zásady správné péče o pivo a prohlídku zakončíte školou čepování a vydatnou degustaci piv Gambrinus.

Zlatá evropská pivní hvězda je ze Slovenska

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápoje

Banskobystrický tmavý ležiak URPINER DARK 11° získal 13. septembra 2017 zlatú medailu na najväčšej európskej pivnej degustačnej súťaži „European Beer Star 2017“ v nemeckom Mníchove. Slovenský URPINER DARK 11° zvíťazil v kategórii tmavých pív českého typu a skompletizoval tak svoju zbierku medailí z tejto najprestížnejšej pivnej súťaže.

Po bronzovej Európskej pivnej hviezde z roku 2015 a striebornej Európskej pivnej hviezde z roku 2012 je toto v poradí už tretie ocenenie, ktoré URPINER získal na EUROPEAN BEER STAR, zároveň najväčším úspechom Banskobystrického pivovaru, ktoré sa zlatým písmom zapíše do histórie slovenského pivovarníctva. URPINER je krásnym príkladom toho, že aj v malej krajine v srdci Európy sa dá variť poctivé veľké pivo.

„Sme nesmierne radi, že sa nám podarilo uspieť v konkurencii vyše 2000 pív a nechať za sebou takmer 50 krajín celého sveta. Myslíme si, že je to jeden z najväčších úspechov slovenského pivovarníctva vôbec,“ povedal Branislav Cvik, predseda predstavenstva Banskobystrického pivovaru.

To, že sa najmenší priemyselný pivovar na Slovensku v medzinárodnej konkurencii pív naozaj nestratí, svedčí aj skutočnosť, že od roku 2006 získal na domácich či medzinárodných súťažiach dokopy už viac ako 30 ocenení kvality.

Najväčšia európska pivná súťaž „EUROPEAN BEER STAR“ sa tento rok konala už po 14-ty krát a prekonala všetky doterajšie očakávania. Do súťaže bolo prihlásených rekordných 2151 vzoriek piva z celého sveta, čo predstavuje nárast o 2,2% oproti minulému roku. V slepom teste hodnotilo 133 pivných odborníkov z 26 krajín kritéria ako optický dojem, pena, aróma, chuť a iné typovo špecifické vlastnosti.

Zúčastnené krajiny:
Azerbajdžan, Bielorusko, Belgicko, Belizé, Brazília, Cyprus, Čile, Čína, Česká Republika, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Izrael, Japonsko, Južná Kórea, Kambodža, Kanada, Kazachstan, Kolumbia, Maďarsko, Malta, Mexiko, Mjanmarsko, Moldavsko, Nemecko, Namíbia, Nórsko, Panama, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Švédsko, Švajčiarsko, Španielsko, Taliansko, Tunisko, Turecko, Veľká Británia, Ukrajina, USA.

Desítky pivních speciálů a oslava české hospody, to budou letošní Dny českého piva

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápoje

V České republice odstartuje pátý ročník Dnů českého piva, který je zasvěcený hospodám a podpoře čepovaného piva. Od 27. září do 1. října si mohou zákazníci a všichni nadšenci zlatavého moku v několika tisících hospodách vychutnat limitovanou várku pivních speciálů. Pivovary a minipivovary je uvařily pouze k příležitosti oslav sv. Václava, mimo jiné patrona sládků a českého piva.

Dny českého piva budou oficiálně zahájeny v úterý 26. září přípitkem na Svatováclavské slavnosti a symbolickým naražením sudu vítězného ležáku v degustační soutěži České pivo 2017. Kvalitní suroviny v podobě českého sladu a českého chmele a um českých sládků při vaření pivních speciálů dodávají letošním Dnům českého piva skutečný nádech tradice. „Oproti minulému roku jsme milovníkům piva usnadnili jejich cestu do hospody. Nově budou všechny zapojené restaurace označeny samolepkou, jasně identifikovatelnou, že se jedná o pohostinské zařízení zapojené do pětidenních pivních oslav,“ říká František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. K vyhledání hospody je možné využít i oficiální webové stránky www.dnyceskehopiva.cz, sekce „Kam vyrazit“.

Desítky pivních speciálů
Pivní speciály uvařené k příležitosti oslav Dnů českého piva představí například Heineken, Litovel, Lobkowicz, Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, Pardubický pivovar, Plzeňský Prazdroj, Staropramen, Svijany a další pivovary nebo minipivovary. „I když nám v konzumaci českého piva patří světové prvenství, jeho podíl v českých hospodách klesá. Poměr spotřeby on-trade vs. off-trade se loni dostal na 39 ku 61 procentům. Právě tradici tuzemských hospod chceme připomenout prostřednictvím Dnů českého piva,“ vysvětluje Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Milovníci čepovaného piva se mohou těšit například na Svatováclavský kroužkovaný ležák od pivovaru Holba nebo na světlý nefiltrovaný ležák Václav od pivovaru Litovel. Kyjovský pivovar nabídne kromě Svatováclavského ležáku také gastronomickou specialitu kančí pečeni se šípkovou omáčkou a houbovým knedlíkem. Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod nabídne speciál Buřič 13 s přídavkem karamelového sladu. Pivovar Primátor výjimečný světlý ležák Špringl, který je chmelen čerstvě sklizeným, ručně česaným chmelem a je vyráběn dnes již poměrně vzácným způsobem na tři rmuty. Pivovar Svijany uvařil speciální dávku prémiového nepasterizovaného speciálu DUX. Tradiční pivovar v Rakovníku vsadil na řezaný ležák Bakalář Amber. A nezaháleli ani pivovarníci ve Velkém Březně. K svátku svatého Václava připravili speciální pivo Březňák originální Märzen. Příznivci značky Staropramen se mohou těšit na oblíbenou Extra chmelenou dvanáctku.

Příklady aktivit jednotlivých pivovarů
Zúčastněné podniky a pivovary nabídnou kromě pivních speciálů a tradičního českého čepovaného piva také speciální pivní menu, setkání se sládky nebo prohlídky.

Pivovar Staropramen bude v osmi pražských hospodách a jedné v Kladně narážet soudky letošní Extra chmelené smíchovské dvanáctky. Se smíchovskými sládky se bude možné setkat například v restauraci Na Verandách, v Pivnici U Bílého lva nebo ve Vinohradském parlamentu. Ještě před samotným zahájením Dnů českého piva proběhnou v sobotu 23. září prohlídky pivovaru Staropramen, vedené přímo tamními sládky.

Poslední zářijovou sobotu jsou v plánu také zpestřené prohlídky všech pivovarů Plzeňského Prazdroje - například speciální noční prohlídka pivovaru Velké Popovice, v pivovaru Plzeňský Prazdroj bude možné jen tento den nahlédnout do „podsvětí varny“ – technického zázemí staré varny. Během prohlídky lze navštívit i další autentická místa, kde se před 175 lety zrodilo proslulé pivo Pilsner Urquell a kde jeho příběh dodnes pokračuje. Prohlídky budou možné i v pivovaru Gambrinus či Radegast, do kterého bude vypraven speciální vlak z Ostravy.

Rakovnický pivovar si připravil speciální pivní menu a třetinku Bakaláře Amber k jídlu zdarma.

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod chystá Svatováclavskou slavnost s Rebelem, která proběhne v areálu pivovaru z technických důvodů o týden dříve, tedy 23. září.

Svijanský pivovar si v rámci Dnů českého piva připravil 2. Svatováclavskou slavnost na zámku Svijany, která se bude konat 28. září.

S minipivovarem Melichárek lze 28. 9. oslavit Den sv. Václava, patrona českého pivovarnictví. Na čepu bude například polotmavý Svatováclavský ležák 12%. Během dne se budou konat exkurze do pivovaru, komentované horeckým sládkem.

Pivovar Velké Březno má nový distribuční sklad, přímo ve svém areálu

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Mirka SalavováVelké Březno

Společnost Heineken otevřela distribuční centrum ve svém pivovaru ve Velkém Březně. Využila k tomu donedávna nepoužívanou budovu, k níž přistavěla montovanou halu. Náklady na stavbu byly téměř 50 milionů korun. Březenský pivovar je jediný z českých poboček Heinekenu, který má sklad přímo v areálu.

„Dříve jsme využívali sklad přímo v Ústí nad Labem. Teď ale ušetříme za nájem. Zároveň se zjednoduší cesta našeho piva přímo k zákazníkovi,“ říká Michal Rouč, vrchní sládek a ředitel pivovaru.

„Když jsem před devíti lety do Velkého Března nastupoval, nedovedl jsem si představit, kam až se pivovar dokáže posunout. Nový sklad je jeden z vrcholů transformace v tradiční pivovar 21. století,“ dodává Rouč (o stavbě skladu jsme psali zde).

Sklad je rozdělený na dvě části. V jedné se skladují palety, v druhé se připravuje zboží k rozvozu. Prostory mají rozlohu přes šest tisíc metrů čtverečních, kapacitu přibližně 7 400 palet a pracuje tu 20 zaměstnanců.

„Tento projekt pro nás není důležitý jen z hlediska investice, kterou jsme do pivovaru vložili, ale i proto, že doufáme v růst v tomto regionu,“ prohlásil Milan Schramm, ředitel výroby společnosti Heineken v České republice.

Dopravní zatížení nevzroste, slibuje pivovar
„Halu jsme se snažili udělat moderní uvnitř, ale navenek ji nechat historickou. To proto, abychom zachovali ráz s pivovaru, který je velkým dědictvím,“ přiblížil.

Podle vedení pivovaru nové centrum nezatíží místní komunikace, protože nárůst počtu automobilů, které z pivovaru odvážejí palety, nebude rapidní.

„Nechali jsme si vypracovat studii, podle níž dopravní zatížení nevzroste. Silnice, která probíhá Velkým Březnem, má denní hustotu provozu okolo 10 tisíc aut a něco málo přes sto kamionů,“ uvedl Rouč.

„Od nás však budou vyjíždět denně maximálně desítky aut. I v minulosti jsme museli pivo odsud odvážet. Přibude pouze 14 nových menších dodávek do deseti tun pro rozvážení přímo zákazníkům,“ vysvětlil.

Prazdroj mění ředitele. Liversage řídil pivovary v Ghaně či Svazijsku

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:iDNES.czPrazdroj

Novým generálním ředitelem Plzeňského Prazdroje je od čtvrtka Grant Liversage. V pivovarnictví začal sbírat zkušenosti v roce 1997 v Jižní Africe. V nejvyšší funkci nahradí Toma Verhaegena, který byl prozatímním ředitelem pivovarského lídra od loňského října.

Kormidlo největšího tuzemského pivovaru Plzeňský prazdroj převzal od čtvrtka Grant Liversage. Padesátiletý manažer působil v top managementu pivovarů skupiny SABMiller v zemích Jižní Afriky - například v Jihoafrické republice, Svazijsku, Mosambiku či Ghaně.

Jak uvedl, do České republiky přichází s pokorou, která respektuje místní dlouholetou tradici vaření piva. „Těším se, že se o pivu a výjimečné místní pivní kultuře dozvím ještě více,“ řekl a dodal, že jeho cílem je posílit export pivních značek nejsilnější tuzemské skupiny.

Na nejvyšším postu v Prazdroji Liversage nahradil prozatímního ředitele Toma Verhaegena. Ten pivovar řídil od října, poté, co byl Paolo Lanzarotti povolán k tomu, aby řídil evropské aktivity Asahi Breweries Europe. Japonská Asahi letos v březnu ovládla pět pivovarů ve střední Evropě včetně Plzeňského Prazdroje.

Kam na tankové pivo? V Ostravě otevřeli historicky první Kozlovnu

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš SvobodaVelké Popovice

Z centra města na sídliště se postupně rozrůstá koncept pivovarských hospod s tankovým pivem. Nejčerstvějším důkazem budiž nová Kozlovna U Ježka, která byla v pondělí večer oficiálně otevřena v ostravské Hrabůvce.

Nový podnik láká na kombinaci kvalitního piva „jako z pivovaru“, gastronomie postavené na masových specialitách a příjemného interiéru s masivními dřevěnými stoly a dominantami v podobě sochy kozla nad výčepem a čtveřice nerezových pivních tanků.

Stylovou atmosféru dokresluje restaurační „minizoo“, ve které najdete dva opravdové kozlíky a bílého ježka. Za vznikem vůbec první ostravské Kozlovny stojí mistr výčepní Martin Sláma.

„Koncept, který jsme vídali jinde po republice, nás hodně oslovil, takže jsme se s přítelkyní rozhodli, že něco takového uděláme i v Ostravě,“ říká jeden ze spolumajitelů, podle kterého bylo klíčové najít správné místo a schopného provozovatele s odpovídajícím zázemím.

Proč padla nakonec volba na Hrabůvku? „Chtěli jsme vyzkoušet sídlištní restaurace, se kterými zatím nemáme tolik zkušeností. Hrabůvka je jedna z nejlidnatějších částí města, takže věřím, že lidé z okolí rádi zajdou na dobré tankové pivo,“ pokračuje Martin Sláma.

Výzvy, která spočívala v nasazení tankového Velkopopovického kozla do konzervativního ostravského prostředí, se nezalekl.

„Víme, že Radegast a Ostravar jsou tradiční značky. Vše se však odvíjí od síly a schopností našeho týmu, který pivu dává vše, co je třeba. Čerstvý a správně načepovaný Kozel tak u nás bude vždy chutnat mnohem lépe než jiná průměrně ošetřená piva,“ vysvětluje spoluzakladatel nové hospody.

Nabídku bude stavět nejen na kvalitním pivu, ale také na specialitách z vyzrálého masa z rodinného řeznictví Steinhauser. Budou to třeba hamburgery či obvyklé chuťovky jako tlačenka nebo utopenec. Vše s přípravou v otevřené kuchyni tak, aby zákazníci mohli vidět kuchařům pod ruce.

Novinkou je rozšíření klasického sortimentu o vína značky Fangalo, o která se stará podílník podniku a špičkový someliér Jan Ptáček. „Lidé si tak u nás budou moci vychutnat dobré pivo a víno, čímž do hospod přinášíme novou kulturu. Myslím si, že v Ostravě to trochu chybí,“ doplňuje Martin Sláma.

A jak vnímají otevření nového podniku zástupci samotného pivovaru?

„Jsme nadšení, že také v Ostravě máme hospodu, kde se čepuje pivo s tou nejlepší péčí. To, aby se někdo postaral o pivo tak, jako my v pivovaru, je moc důležité. Jedině tak to bude pro lidi pravý zážitek,“ myslí si sládek Velkopopovického kozla Vojtěch Homolka.

V ostravské Kozlovně bude vedle tradiční jedenáctky, která vyniká střední sladovou chutí, pravidelně na čepu nefiltrovaný Černý Kozel, dále plzeňský ležák, nealkoholický Birell a každý měsíc jiný speciál z pivovarské edice Volba sládků.

Vnitřní kapacita restaurace je 130 míst, avšak prostorná venkovní zahrada disponuje dalšími dvěma stovkami zastřešených míst a také dětským hřištěm.

Nová reklama na Staropramen dělá z piva nápoj pro drsňáky

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:MarketingSales.czStaropramen

Pivní značka Staropramen přišla se zcela novým reklamním konceptem, který nevzývá ani mladické pivní partičky ani není plný klišovitých záběrů tekoucího piva.

Nová reklama Staropramene z portfolia Pivovarů Staropramen je historizující, zdůrazňující úlohu pivovaru pro kdysi průmyslovou pražskou čtvrť Smíchov, kde se pivo bezmála 150 let vaří. V hlavní roli se objevil Hynek Čermák, kterého mají lidé většinou spojeného s postavou detektiva Kuneše, gangstera "Káčka" (Radovan Krejčíř) nebo dalších rolí drsňáků.

"Chceme ukázat všechno to, za čím si pivovar stojí už téměř 150 let. A to bez odkazu na unikátní místo původu našeho piva prostě nejde. Proto se v nové kampani Staropramenu představí hlavně samotný Smíchov jako čtvrť poctivých a pracovitých lidí, kteří si stojí za svým, stejně jako ten Smíchovský pivovar," popsala myšlenku nového spotu Petra Chovancová, senior brand manažerka značky Staropramen.

Na vzniku srategického a komunikačního směru se podílela komunitní platforma Future Bakery, která aktuálně sdružuje na 14 tisíc lidí. "Nápady našich lidí jsme v případě Staropramenu využili hned dvakrát. Poprvé, když jsme tvořili samotnou strategii, a podruhé, když jsme potřebovali vybrat ten správný claim, podtrhující celkové vyznění komunikace," říká Ondřej Roček, který za projektem stojí spolu s kreativcem Karlem Špindlerem a komunikačním stratégem Petrem Topinkou.

Nové směřování značky zastřešuje slogan "Vždycky drží spolu". Vedle televize a internetu zahrnuje kampaň také venkovní reklamu a kinoreklamu.

Pivovary navařily na letošní dny českého piva desítky speciálů

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České novinyAutor:ČTK

Pivovary se připravují na pátý ročník Dnů českého piva, které budou mezi 27. zářím a 1. říjnem . Po celé republice se budou čepovat speciální várky piva, kterých pivovary navařily desítky. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Loni se do akce zapojilo 6000 restauračních provozů, letos by měl být jejich počet přibližně stejný. Některé pivovary budou své speciály nabízet již dříve, například Staropramen od pátku v tomto týdnu.

Do pivních oslav se zapojí desítky pivovarů a minipivovarů. Podniky se snaží motivovat zákazníky, aby konzumovali pivo v restauracích. Prodeje piva v restauracích dlouhodobě klesají, v současnosti se vypijí z deseti prodaných piv čtyři v restauraci, zbytek doma.

V červenci se podle svazu prodej piva v restauracích snížil, meziročně o devět procent. Předseda svazu František Šámal v této souvislosti zmínil restrikce státu, které podle něj přicházejí moc rychle. Nejdřív šlo o zákaz herních automatů v restauracích, pak přišla kontrolní hlášení a po nich elektronická evidence tržeb. "A poslední rána je zákaz kouření. Hospody jsou poloprázdné, většinou ti lidé stojí venku, jak kuřáci, tak nekuřáci," dodal Šámal.

Lidé by měli poznat restauraci, která se do dnů piva zapojí, podle nálepky. "Oproti minulému roku jsme milovníkům piva usnadnili jejich cestu do hospody. Nově budou všechny zapojené restaurace označeny samolepkou, jasně identifikovatelnou, že se jedná o pohostinské zařízení zapojené do pětidenních pivních oslav," řekl Šámal. Informace mohou zájemci také najít na webu.

Akce začíná symbolicky v předvečer svátku svatého Václava, který byl podle svazu patronem sládků a českého piva. V nabídce budou například Svatováclavský kroužkovaný ležák od pivovaru Holba nebo světlý nefiltrovaný ležák Václav od pivovaru Litovel. Kyjovský pivovar nabídne kromě Svatováclavského ležáku gastronomickou specialitu kančí pečeni se šípkovou omáčkou a houbovým knedlíkem. Ta zůstává oficiálním jídlem dnů českého piva, svaz ale restauratéry nebude nutit, aby toto jídlo vařili.

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod nabídne speciál Buřič 13 s přídavkem karamelového sladu. Pivovar Primátor uvaří světlý ležák Špringl, pivovar Svijany nepasterizovaný speciál DUX. Pivovar v Rakovníku vsadil na řezaný ležák Bakalář Amber. Pivovarníci z Velkého Března připravili Březňák originální Märzen. Příznivci Staropramenu se mohou těšit na Extra chmelenou dvanáctku.

Výstav českých pivovarů se loni zvýšil o 1,9 procenta na rekordních 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka. Domácí spotřeba zůstala 143 litrů piva na hlavu.

Nestíháte Oktoberfest? Pivní atmosféru zažijete i jinde

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápoje

Od 16. září do 3. října oživí ulice Mnichova tradiční Oktoberfest, který každoročně navštěvují lidé z celého světa. Atmosféru legendárního svátku piva nemusíte nasávat pouze v bavorské metropoli – proč třeba nenavštívit Vinohradský pivovar v Praze, kde se můžete seznámit s výrobou a pak ochutnat místní speciály? Pokud davy v Mnichově nejsou nic pro Vás a Praha Vám je malá, můžete se inspirovat ubytováním v pivním stylu nebo pivními zážitky z celého světa.

TOP 10 národností, kteří se chystají na letošní Oktoberfest přes Airbnb
Mezi nejčastější návštěvníky letošních oslav se budou řadit návštěvníci z USA. Celkově jsou hosté z anglicky mluvících zemí těmi nejvěrnějšími – Spojené státy totiž co do počtu turistů následuje Velká Británie a Austrálie. Francie, Kanada, Itálie, Švýcarsko a Brazílie zabírají od čtvrtého do osmého místa. Úplnými nováčky v tomto žebříčku jsou Jižní Korea na deváté a Nizozemsko na desáté příčce. Ani letos se nepředpokládá pokoření magické hranice šesti miliónů návštěvníků, i čísla Airbnb zůstávají podobná jako loni: podle aktuálních informací se do Mnichova chystá až 35.000 hostů, kteří se ubytují v některém z nabízených pokojů či apartmánům, v průměru na 5 nocí.

Za pivem jako zážitkem v české metropoli
Propojit místa, kde jsou cestovatelé ubytováni, s tím, co na svých cestách dělají a lidmi, které u toho potkávají. To je hlavní myšlenka nové služby Trips od Airbnb, která je nyní dostupná i v Praze. Cestovatelé díky tomu mohou poznat Prahu z jiného úhlu pohledu a místním se tím nabízí možnost sdílet své dovednosti, vášně a zájmy s lidmi z celého světa. Češi jsou milovníci piva, i jeho tradiční výrobci po několik století – proto je prohlídka Vinohradského pivovaru jednou z nejautentičtějších cest, jak se seznámit s českou kulturou.

Prohlídka Vinohradského pivovaru
Spolumajitel pražského pivovaru Jan, který stojí za obnovením výroby jednoho z nejproslulejších českých piv, vás během prohlídky seznámí s postupy výroby, dá ochutnat z mnoha místních pivních speciálů a zasvětí vás do zajímavé historie lokálního výrobce. Ochutnat zde kromě piva můžete i tradiční české pokrmy.

Atmosféra Oktoberfestu po celém světě
Počítání plechovek v jižní Anglii
Pokud si zarezervujete „German Room“ v pivovaru hostitele Jeffa, čeká vás unikátní zážitek: celý pokoj je totiž obložen obrovským množstvím pivních plechovek všech možných značek. A pokud se dopočítáte, můžete vyrazit do přilehlých lesů za prvotřídním odpočinkem.

Starý pivovar na vodním zámku
Viktoria vlastní starý pivovar na zámku Unsleben poblíž Frankfurtu nad Mohanem. Navštívit můžete její prostorný dům, jehož historie sahá až do 18. století. Dnes tato historická stavba slouží hostům Airbnb, kteří si mohou odpočinout po náročných pěších tůrách v okolí.

Moderní loft v bývalém pivovaru
Kdo říká, že atmosféru Oktoberfestu nemůžete zažít v Austrálii? U hostitele Alexe to není žádný problém. Jeho loftový apartmán se nachází v bývalém pivovaru Victoria Brewery na východě Melbourne. Během objevování pulzující metropole si tak můžete dopřát veškerý komfort, odpočinout si v útulném obýváku nebo posnídat na balkoně.

Za řemeslným pivem do Kanady
Pro opravdové pivní nadšence ráj na zemi: v pivovaru Big Axe hostitele Petera se můžete těšit na vynikající domácí pivo a pohodlně zařízené pokoje. Snídaně na verandě s fantastickým výhledem na přírodu obklopující malé městečko Nackawic je jen třešničkou na dortu.

Připijte si na zdraví na ostrově Wight
Ostrov nedaleko přístavu Southampton u jižních břehů Anglie si získal srdce spousty cestovatelů. Po náročných tůrách nedotčenou přírodou je ideálním místem pro odpočinek starý pivovar hostitelky Sophie, protože čím lépe zakončit den, než sklenicí vychlazeného piva?

Objevte pivní scénu korejského Soulu
Airbnb hostitel Daniel je majitelem několika restaurací a barů po celém Soulu a je skutečným pivním expertem. Sám vás rád provede po celé čtvrti a zavede vás do jeho oblíbeného baru, kde se podává rýžové pivo. Tam ale prohlídka pivní kultury jihokorejské metropole nekončí, navštívíte i jeho bar, kde se občerstvíte lokálním řemeslným pivem.

Zajamujte si v pivovaru
K dobrému pivu dobrá hudba – DJové Bryan Boogie a Papa Lu v San Franciscu zkombinovali dvě ze svých vášní. Společně s nimi si tak můžete užít nefalšovanou jam session, během které budete mít o pitný režim postaráno.

Tím ale nabídka zážitků spojených s pivem u Airbnb rozhodně nekončí, pozornosti by neměla uniknout ani vycházka za řemeslnými pivy Osaky s Maek, pivovarnický kurz s Lisou a Davem v kalifornské Santa Rosa, nebo třeba návštěva malých pivovarů v Barceloně.

Teď už se hodí říct jen jediné: „Na zdraví!“

O Airbnb
Společnost Airbnb byla založena v roce 2008. Misí Airbnb je vytvořit svět, kde lidé mohou během cestování doslova patřit kamkoliv, a to díky propojení místních kultur a poskytování unikátních lokálních zážitků. Airbnb je důvěryhodná komunitní platforma, díky které mohou její uživatelé vyhledávat a rezervovat jedinečné možnosti ubytování po celém světě, ať už se jedná o přenocování v apartmánu, vile, na hradě nebo domku na stromě ve více než 65 000 městech a 191 zemích světa. Díky Zážitkům může Airbnb nabídnout neopakovatelnou možnost nahlédnout do místních komunit a jejich zájmů, zatímco díky Místům mohou cestovatelé objevovat doposud neobjevené poklady doporučené místními obyvateli. Airbnb je založené na lidech a jejich zkušenostech. Jedná se o nejjednodušší způsob, jakým mohou lidé zpeněžit své dočasně nevyužité ubytovací kapacity, a jak se podělit o svoje zkušenosti a zájmy s lidmi z celého světa.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.22.02.2018 16:575.995/5.995