Historie a současnost Pivovaru Zubr

Moderní dějiny pivovaru Zubr, tedy v té podobě, jak ho známe dnes, začínají rokem 1872, kdy byl položen jeho základní kámen. Pivo se ale v Přerově vařilo od nepaměti. Pivovar Zubr vybírá pro svá piva kvalitní regionální suroviny a ve výrobě využívá tradiční klasické technologie, kdy hlavní kvašení probíhá v otevřených kvasných kádích a pivo následně dlouho zraje v ležáckém sklepě.pivovar

● 1252 - Král Přemysl Otakar II. udělil privilegia trhové vsi Přerovu, tedy i práva vařit pivo.
● 1480 - Vzniká panský pivovar, který dal postavit Vilém z Pernštejna. Od té doby přibyla do znaku města Přerova černá zubří hlava se zlatou houžví v nozdrách, rodový erb pánů z Pernštejna.
● 1872 - Byl položen základní kámen ke stavbě akciového pivovaru. Jeho oficiální název zněl „První moravský pivovar akciový se sladovnou v Přerově“
● 1873 - V tomto roce byl pivovar slavnostně posvěcen a uskutečnila se první várka piva. pivovarPivo se začalo prodávát pod registrovanou ochrannou známkou.
● 1898 - Pivovaru byl udělen diplom (ocenění kvality piva) na Jubilejní výstavě ve Vídni
● 1913 - Vznikl nový kartel pod názvem – Ochranný svaz českomoravských pivovarů v Přerově.
● 1940 - Pivovar dosáhl základního kapitálu ve výši 8 000.000 korun
● 1948 - Byl založen národní podnik Hanácké pivovary se sídlem v Přerově, který tvořil přerovský pivovar, pivovar v Prostějově, Olomouci, Těšeticích a Kroměříži.
● 1949 - K podniku se dodatečně přičlenily Severomoravské pivovary – závody Litovel a Hanušovice
● 1953 - Dochází k nové reorganizaci podniku: pivovarHanácké pivovary byly rozděleny na tři samostatné podniky: Přerovský pivovar-národní podnik Přerov; Olomoucké pivovary-národní podnik Olomouc; Severomoravské pivovary, národní podnik Litovel.
● 1955 - Tři národní podniky byly znovu sloučeny a vytvořeny opět Hanácké pivovary, národní podnik Přerov.
● 1958 - V pivovaru pracuje největší počet zaměstnanců v jeho historii – celkem 600. Od té doby se jejich počet stále snižoval, až se v posledních letech ustálil na počtu kolem dvou set.
● 1960 - 1.července 1960 byl ustaven nový celokrajský podnik Severomoravské pivovary, národní podnik Přerov, který vznikl spojením národních podniků pivovarHanácké pivory Přerov a Ostravské pivovary Ostrava.
● 1970 - Poprvé v historii překročila celková produkce piva 500 tisíc hl – přesně dosáhla 512.644 hl
● 1982 - Pivovar dosáhl své nejvyšší produkce piva v historii - 559 153 hl
● 1988 - Pivovar zrušil vlastní sladovnu, od té doby pivovar veškerý slad nakupuje
● 1990 - Po zrušení krajů v roce 1990 byl podnik transformován na "Moravskoslezské pivovary Přerov, akciová společnost", sdružující pivovary Přerov, Olomouc, pivovarOpava, Litovel, Hanušovice a Vsetín.
● 1997 - V létě tohoto roku zasáhly Pivovar Zubr ničivé povodně – stoletá voda
● 2000 - V srpnu 2000 se v Přerově začalo pivo stáčet do PET lahví. Brzy nato pivo dodávané v PET lahvi (Šenkýř) uspělo v soutěži Pivex - skončilo na třetím místě v kategorii světlá výčepní piva v konkurenci 35 značek.
● 2001 - V únoru 2001 se pivovar pustil do budování nové varny. Nové zařízení na výrobu mladiny mělo být plně automatické. V roce 2001 byl také odvysílán první reklamní spot na celoplošných českých TV stanicích.
● 2003 - Jedenáctka Zubr Gold, kterou si do té doby konzumenti mohli dopřát pouze točenou, pivovarbyla od července 2003 na trhu také v lahvích. Desítka Zubr Classic v tomto roce získalo ocenění KlasA, které uděluje ministr zemědělství kvalitním domácím potravinářským a zemědělským produktům.
● 2005 - Na konci dubna 2005 pivovar uvedl na trh novou sadu etiket lahvového piva. Jejich autorem byl specialista na obalový design Vladimír Kovařík, který s pivovarem spolupracoval již řadu let, a využil ve svých návrzích technologických možností metalického efektu v kombinaci s tiskem na bílém podkladu.
● 2010 - Byla zahájena výstavba objektu nové stáčírny a skladů v pivovaru Zubr
● 2011 - Nová stáčírna a sklady v pivovaru byly uvedeny do provozu.
Zdroj:Stránky Pivovaru Zubr, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Zubr

Kdy:dle objednávkyObec:PřerovZdroj:Pivovar Zubr

Rádi Vás přivítáme u nás v pivovaru. Přijďte si prohlédnout místa, kde se vaří pivo Zubr, a odhalte historii a tajemství výroby kvalitního moravského piva.

● Exkurze se mohou zúčastnit pouze osoby starší 18-ti let, popř. osoby starší 15-ti let v rámci výuky v doprovodu pedagogů
● Minimální/maximální počet návštěvníků: 10/25 osob ve skupině
● Návštěvní doba: pondělí - pátek 8.00 - 14.00 hod.
● Délka exkurze: cca 1 hodina
● Exkurze jsou zdarma a může zahrnovat ochutnávku kvasnicového piva v ležáckém sklepě
● Exkurzi je ideální objednat min. týden předem!

Aktualizováno: před rokem

ZUBRFEST 2018: tisíce návštěvníků a nejlepší pivo roku

Publikováno:před 28 dnyZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

Přerovský pivovar Zubr po roce přivítal všechny milovníky dobrého piva, kvalitní hudby a té nejlepší zábavy. Branou pivovaru prošlo v sobotu 16. června více než 5 000 návštěvníků, kteří zaplnili pivovar a společně si vychutnali 22 000 půllitrů piv Zubr. Dvě hudební stage představily řadu populárních českých a slovenských interpretů v čele s Martou Jandovou, Horkýže Slíže, Vypsanou fiXou nebo Desmod. Už tak nabitý program doplnila Freestyle motocross show s Liborem Podmolem společně se strongmanem Jirkou Tkadlčíkem a autogramiádou hokejistů z HC ZUBR Přerov. Pomyslnou třešničkou na dortu byl závěrečný ohňostroj, který byl letos opravdu mimořádně povedený.

„Zubrfest je již tradicí, která pro mě osobně vždy odstartuje pohodové letní období. Proto mě těší, že se celý festival rok od roku posouvá a nastavuje si stále vyšší laťku. Atmosféra pivovaru, který se zaplní tisíce lidmi, je jedinečná. Bylo vidět, že se lidé dobře baví a my jsme vždy rádi, když můžeme naše fanoušky u nás přivítat. I proto jsme se rozhodli, že k Zubrfestu a dubnové oslavě narozenin přidáme letos akci novou, a to Dočesnou se Zubrem, která 1. září poprvé proběhne také přímo v pivovaru,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Zubrfest tento rok poprvé nabídl možnost zakoupení vstupenky online a přilákal tak návštěvníky nejen z Přerova a jeho blízkého okolí. Na hosty čekaly hektolitry dobrého piva, mezi nimi i nejlepší ležák roku 2018, oblíbená jedenáctka Zubr Grand, která je absolutním vítězem soutěže o Zlatý pohár PIVEX - PIVO 2018. Tu od čtyř do pěti hodin odpoledne čepoval pivovar přímo z ležáckého sklepa zcela zdarma. Ochutnat bylo možné kompletní sortiment pivovaru včetně cideru Royal Dog. Na vlastní kůži mohli návštěvníci výrobu piva zažít i při exkurzích, které byly organizovány v rámci doprovodného programu.

„I letos darujeme část výtěžku Zubrfestu tam, kde je to nejvíce potřeba, konkrétně se jedná o Hematologicko-transfúzní oddělení nemocnice Přerov. Je to to nejmenší, co můžeme udělat, abychom jim touto cestou poděkovali za jejich záslužnou práci,“ doplňuje Tomáš Pluháček. Dárcovství krve a záchraně lidských životů vzdal Zubrfest hold i oceněním šesti pravidelných dárců krve, kterým odpoledne na chvíli patřilo hlavní pódium.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, absolutní šampion degustační soutěže Zlatý pohár Pivex – PIVO 2018, vítěz v kategorii ležáků v ročnících 2018 a 2017 a rovněž vítěz soutěže České pivo 2017 v kategorii jedenáctistupňových piv. První místo v soutěži České pivo 2017 si odnesl také Zubr Premium, a to v královské kategorii světlých ležáků. Zubr Premium je zároveň držitelem absolutního vítězství v soutěži Zlatý pohár Pivex – PIVO 2016. Na loňském jubilejním ročníku soutěže PIVEX 2017 byl pivovar Zubr zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Letošní Zubrfest přilákal na pět tisíc návštěvníků. Padlo 22 tisíc půllitrů

Publikováno:před 28 dnyZdroj:Deník.czAutor:Dagmar Rozkošná

Zubrfest, největší pivní festival v regionu, si ani letos nenechaly ujít tisíce příznivců chmelového moku, dobrého jídla a převážně rockové hudby. Branou přerovského pivovaru prošlo v sobotu více než 5 tisíc návštěvníků, kteří si vychutnali na 22 000 půllitrů piv značky Zubr.

„Zubrfest už má silnou tradici. Na letošek připadá čtrnáctý ročník, přitom v areálu pivovaru se koná od roku 2013,“ připomněl ředitel pivovaru Zubr Tomáš Pluháček, který zároveň přiznal, že organizace tak rozsáhlé akce je poměrně náročná.

„Tím, že se Zubrfest koná v prostorách pivovaru, je to o něco komplikovanější. Musíme na čas zastavit výrobu a v podstatě během čtyřiadvaceti hodin připravit prostory pro veřejnost a za stejnou dobu je zase uvést do původního stavu a znovu rozjet výrobu. Na organizaci se podílí početný tým lidí. Jsou jich nejméně dvě stovky. Jsou to ale srdcaři, kteří to dělají rádi, za což jim patří samozřejmě dík,“ vyjádřil se ředitel pivovaru Pluháček. Přerovský pivovar se tak otevřel pro veřejnost letos už podruhé, přitom ne naposledy. Třetí akci chystá pivovar na 1. září, kdy se v areálu vůbec poprvé uskuteční Dočesná.

Zubrfest se těší každoročně vysoké návštěvnosti. Ta se pohybuje kolem 5 až 7 tisíci lidí. Akce láká návštěvníky nejen z Přerova, ale i ze širokého okolí. „My jsme přijeli z Kroměřížska. Loni jsme tu byli poprvé a líbilo se nám tu, tak jsme to letos zopakovali. Je tu skvělá atmosféra, výborné pivo i kapely,“ prozradil jeden z návštěvníků Luboš Šimek. „Jsme z Moravského Písku. Je to sice kraj dobrého vína, ale my s kamarády dáváme přednost pivu. Přilákalo nás sem však nejen pivo, ale i některé kapely tvrdšího rázu,“ svěřil se Jan Mučka.

Úderem šestnácté hodiny se příznivci chmelového moku mohli cítit jako v pivním ráji. Ředitel pivovaru totiž vyhlásil šťastnou hodinku, což znamenalo, že lidé dostali jedenáctku Zubr Grand zdarma. O tu byl také během celého večera největší zájem. Ta začátkem roku získala titul absolutního šampiona soutěže Zlatý pohár Pivex 2018.

„Zajímavostí je, že k návštěvníkům Zubrfestu se dostává pivovodem přímo z ležáckého sklepa,“ zmínil se ředitel pivovaru Tomáš Pluháček. V nabídce však byly i další piva včetně stále populárnější dvanáctky Zubr Gradus, která si právě na Zubrfestu v loňském roce zažila svoji premiéru. Nabídku doplnily i nízkoalkoholické moky, jako je Zubr Yuzu, Royal Dog Cider a limonády z produkce pivovaru.

Kulturní dění se odehrávalo na dvou podiích, kde se představila řada populárních českých a slovenských interpretů. Program zahájil přerovský muzikant Pavel Novák. Na podiu se objevila i Marta Jandová, Horkýže Slíže, Vypsaná fixa nebo kapela Desmod. Už tak nabitý program doplnila Freestyle motocross show s Liborem Podmolem společně se strongmanem Jirkou Tkadlčíkem a autogramiádou hokejistů z HC ZUBR Přerov. Závěr patřil ohňostroji, který byl letos mimořádně zdařilý.

Zubrfest 2018 nabídne 15 hudebních interpretů i freestyle motocross show

Publikováno:před měsícemZdroj:Zubrfest.czAutor:Jana Dobrovská

Dvě hudební pódia, 15 vystupujících, freestyle motocross show s Liborem Podmolem, strongman Jiří Tkadlčík, hokejisté HC ZUBR Přerov, bohatý doprovodný program a možnost zakoupit vstupenku online. To je letošní Zubrfest 2018, který se bude konat v sobotu 16. června v areálu přerovského pivovaru Zubr.

„Zubrfest se stal již tradiční oslavou začátku léta a jsme rádi, že i v letošním roce přinášíme nabitý hudební i doprovodný program, který jistě potěší každého fanouška dobré zábavy. Vzhledem k tomu, že každým rokem na Zubrfest vyráží stále více návštěvníků, kteří nejsou z Přerova a okolí, spustili jsme poprvé možnost zakoupení vstupenky v předprodeji online a to na webu www.zubrfest.cz, abychom jim nákup vstupenky ulehčili,“ zve na akci Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Hudební produkce bude probíhat na dvou pódiích. Na hlavní Grand stage program odstartuje v pravé poledne přerovský rodák Pavel Novák s Pirillo memories & Black Rose. Od 14 hodin bude pódium patřit slovenské rockové kapele Horkýže Slíže, kterou následně vystřídá Rock & Roll Band Marcela Woodmana. Návštěvníci se mohou těšit také na Martu Jandovou a skupinu Vypsaná fiXa. Celý hudební program zakončí slovenští Desmod, kteří se v areálu pivovaru ukážou již potřetí. Chybět nebude ani závěrečný ohňostroj.
Nezávislá Free stage bude opět patřit regionálních kapelám, které nabídnou hudební zážitek pro všechny fanoušky tvrdší hudby. Vystoupí GOC, Greynbownes, Critical Acclaim, Hanz‘s Fuckers, DayOFF, Barricade, Dr. Hekto, Stará Dobrá Ruční Práce a na závěr Hannibal Lecter.

Doprovodný program kromě freestyle motocrossu s Liborem Podmolem obohatí také strongman Jiří Tkadlčík se svými siláckými kousky, hokejoví fanoušci se mohou těšit na autogramiádu hokejistů z HC ZUBR Přerov a konat se budou samozřejmě také exkurze do pivovaru.

Na Zubrfestu nemůže chybět ani široká nabídka piv a nápojů z produkce pivovaru Zubr. Pivovodem přímo z ležáckého sklepa poteče nejlepší pivo roku 2018, jedenáctka Zubr Grand, která začátkem roku získala titul absolutního šampiona soutěže Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2018. V nabídce budou i další piva včetně stále populárnější dvanáctky Zubr Gradus, která si právě na Zubrfestu v loňském roce zažila svoji premiéru. Nabídku doplní i Royal Dog Cider a limonády z produkce pivovaru.

Novinkou letošního ročníku je možnost zakoupit si vstupenku online, a to přes webové stránky www.zubrfest.cz. Vstupenky v předprodeji jsou také k dostání v podnikové prodejně pivovaru Zubr. Cena vstupenky v předprodeji je 100 Kč, na místě pak za 150 Kč.

Obliba pivních speciálů roste, na čepy míří Velikonoční speciál pivovaru Zubr

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

První letošní limitovaný speciál pivovaru Zubr je tmavý Velikonoční speciál 13%, který zaujme svou jedinečnou barvou, plností a chutí. Právě zamířil do distribuce a k dostání bude v čepované podobě ve vybraných restauracích zejména na střední Moravě až do vyprodání zásob. Uvařilo se ho celkem 750 hektolitrů.

„V loňském roce jsme uvařili zhruba o 10 procent více speciálů než v roce předcházejícím. Když jsme před několika lety se speciály začínali, vařili jsme jeden speciál ročně. Nyní je jich šest až sedm a mezi nimi vždy nejméně jedna novinka. Tou letošní je právě Velikonoční speciál,“ popisuje současný pivní trend Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr. To, že speciály mezi konzumenty piva získávají stále na větší oblibě, potvrzují i statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven. Podle jejich údajů byl celkový výstav speciálních piv českých pivovarů v roce 2017 téměř o 18 procent vyšší než v roce 2016.

ZUBR Velikonoční speciál je výsledkem vyváženého poměru několika druhů karamelových a barevných sladů a speciálních odrůd chmele. „Spolu s aromatickou odrůdou Žateckého poloraného červeňáku, který pochází z Tršic, byly použity ještě dvě další odrůdy středně hořkého českého chmele, jejichž postupné dávkování během celého chmelovaru dotváří spolu se speciálními slady charakteristickou, harmonickou hořkost tohoto piva,“ popisuje pivní novinku Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr. Stejně jako u všech piv vyrobených v pivovaru Zubr byl použit tradiční výrobní postup, během kterého probíhá hlavní kvašení v otevřených kvasných kádích a dlouhé zrání při nízkých teplotách v ležáckém sklepě. Speciál obsahuje 6 % obj. alkoholu.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, absolutní šampion degustační soutěže Zlatý pohár Pivex – PIVO 2018, vítěz v kategorii ležáků v ročnících 2018 a 2017 a rovněž vítěz soutěže České pivo 2017 v kategorii jedenáctistupňových piv. První místo v soutěži České pivo 2017 si odnesl také Zubr Premium, a to v královské kategorii světlých ležáků. Zubr Premium je zároveň držitelem absolutního vítězství v soutěži Zlatý pohár Pivex – PIVO 2016. Na loňském jubilejním ročníku soutěže PIVEX 2017 byl pivovar Zubr zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Zubr Grand je absolutním vítězem prestižního Pivexu

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

Pivovar Zubr si z Brna odváží cenu pro absolutního vítěze letošního ročníku soutěže o Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2018. Pivovarští odborníci zvolili pivem roku 2018 jedenáctistupňový ležák Zubr Grand, který zároveň, stejně jako v loňském roce, ovládl kategorii ležáků. Zubr Premium ve stejné kategorii obsadil 2. místo a Zubr Gold získal 3. místo v kategorii výčepních piv.
Pivovar Zubr navázal na loňské úspěchy, kdy byl dvakrát zlatý s pivy Zubr Grand a Zubr Classic a zároveň byl odborníky zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Pivovar tak úspěšně rozšiřuje svoji bohatou sbírku ocenění z prestižních tuzemských degustačních soutěží. „Letos se navýšil počet soutěžících značek, o to nás více těší absolutní vítězství v takto silné konkurenci. Je to pro nás utvrzení v tom, že cesta, kterou razíme v pivovaru Zubr, tedy poctivá výroba, kvalitní regionální suroviny a klasické výrobní postupy jsou to, co dlouhodobě oceňují nejen naši zákazníci, ale i pivovarští odborníci,“ komentuje výsledky soutěže Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.
Do 26. ročníku soutěže Zlatý pohár Pivex – Pivo 2018 bylo přihlášeno více než 50 značek, tradičně největší konkurence byla v prestižní kategorii světlý ležák. Odborníci hodnotí piva anonymně a dvoukolově, první kolo se konalo na podzim loňského roku, druhé pak na přelomu ledna a února. Hlavními kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz nebo hořkost. Konečný výsledek je určen součtem bodového hodnocení z obou kol.
Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár Pivex – PIVO 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2017 v kategorii jedenáctistupňových piv. První místo v soutěži České pivo 2017 si odnesl také Zubr Premium, a to v královské kategorii světlých ležáků. Navázal tak na vítězství z roku 2015 v téže soutěži a na absolutní vítězství v degustační soutěži Zlatý pohár Pivex – PIVO 2016. Na letošním jubilejním ročníku soutěže PIVEX 2017 byl pivovar Zubr zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Pivovar Zubr letos investuje 25 milionů korun do nové filtrace

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Pivovar Zubr letos investuje více než 25 milionů korun do pořízení nového systému filtrace piva. Bude to největší investice letošního roku, řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček. Za posledních 25 let přerovský pivovar do modernizace svých technologií investoval přes 750 milionů korun.

„Díky rekonstrukci filtrační linky chceme dosáhnout toho, aby byla na stejné úrovni automatizace a spolehlivosti jako ostatní naše výrobní technologie,“ zdůvodnil pětadvacetimilionovou investici Pluháček. Pomocí filtrace se z piva odstraňují kalící látky, aby mělo požadovanou čirost.

Pivovar Zubr investuje každoročně do své modernizace miliony korun. Investice nabraly tempo po roce 1997, kdy Přerov postihly katastrofální povodně. Velká voda tehdy zaplavila i areál pivovaru. „V posledním čtvrtstoletí se zásadních investic dočkaly prakticky všechny části pivovaru, a to jak ty výrobní, technologické, tak i administrativní,“ řekl Pluháček.

Ředitel Zubru: Trh piva v plechovkách roste
Loni Pivovar Zubr investoval zhruba 15 milionů korun do modernizace linky na stáčení piva do plechovek, aby kvůli rostoucí poptávce výrazně zvýšil její výrobní kapacitu. „Trh piva v plechovkách roste a my jsme nyní díky patnáctimilionové investici do nové baličky plechovek schopni zvýšit výkon celé linky takřka o 50 procent,“ řekl Pluháček. Nová technologie podle něj zároveň zvýšila počet variant balení i možností grafické úpravy balicí fólie.

Pivovar Zubr v předchozích letech pořídil také například nové stáčecí a plnící linky či varnu. Opraveny byly ležácké sklepy, spilka, strojovna, kotelna i administrativní budova.

I přes pokles prodeje sudového piva, Zubr udržel výstav
Přerovský Pivovar Zubr loni navzdory nepříznivému vlivu zavedení elektronické evidence tržeb (EET) a posléze i zákazu kouření v restauracích na prodej sudového piva udržel výstav na předloňské úrovni 255 000 hektolitrů piva. Bylo to nejvíce za posledních několik let. Prodej čepovaného piva klesl o tři procenta, výpadek ale pivovar nahradil vyšším prodejem lahvového a hlavně plechovkového piva.

Pivovar Zubr patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Pivovar Zubr opět uvařil přes čtvrt milionu hektolitrů piva

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

Pivovar Zubr uvařil v loňském roce 255.000 hektolitrů piva, což je stejné množství jako v roce předcházejícím. K poklesu došlo v čepovaném pivu, a to o 3 procenta. Největší nárůst Zubr zaznamenal v segmentu plechovek, jejichž podíl stoupl již na 10 procent celkové produkce. Daří se i exportu, který vzrostl o 10 procent.
„I přes zátěž, kterou pro naše zákazníky, tedy provozovatele restaurací, přinesla nová nařízení v podobě EET nebo zákazu kouření, jsme s celkovými čísly spokojeni. Výpadek v čepovaném pivu na domácím trhu jsme nahradili zvýšeným prodejem piva lahvového a zejména plechovkového. To je i hlavním vývozním artiklem,“ komentuje loňský rok Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr a pokračuje: „Největší pokles sudového piva nastal v meziročním srovnání v měsících září až prosinec 2017, do té doby jsme byli víceméně na předloňské skutečnosti.“

Právě s rostoucím zájmem o plechovkové pivo souvisela i největší investice v loňském roce. „Musíme neustále reagovat na vývoj a být co nejvíce flexibilní, proto jsme v loňském roku spustili novou balicí linku na plechovky, která nám umožňuje vyrábět větší variabilitu balení i potisků,“ doplňuje Tomáš Pluháček. Na letošní rok je naplánovaná investice do nového systému filtrace, která přesáhne 25 milionů korun. Za poslední čtvrtstoletí bylo do modernizace pivovaru investováno více než tři čtvrtě miliardy korun a zásadních investic se dočkaly prakticky všechny části pivovaru.

Novinky přinesl loňský rok i v samotné nabídce piv. Pivovar Zubr uvedl na trh novou dvanáctku Zubr Gradus, která je zatím k dostání výhradně v čepované podobě. Mezi speciály, které se v nabídce objevují vždy na limitovanou dobu, se dařilo Zubr Narozeninovému speciálu 14,5%, který byl uvařen u příležitosti oslav 145. výročí založení pivovaru. „Moc mě těší, jak dobře přijali naši zákazníci Graduse a doufám, že si brzy najde své věrné štamgasty stejně jako jedenáctka Grand. V letošním roce budeme dále rozšiřovat jeho distribuci a samozřejmě opět chystáme i několik speciálů včetně jedné novinky na Velikonoce, o které ale zatím více neprozradíme,“ naznačuje plány na příští rok Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Pivovar Zubr chce v letošním roce navázat na dobré výsledky z předcházejícího roku, proto významná podpora bude směřovat do provozoven s čepovaným pivem, které díky novým nařízením i stále se zpřísňujícím se předpisům prožívají nelehké období. „Je čím dál tím těžší bojovat s trendem poklesu spotřeby čepovaného piva, ale pro nás stále zůstává prioritou. Hospodská atmosféra a setkávání u piva patří k českým tradicím a my ji chceme nadále podporovat a spoluvytvářet,“ říká Tomáš Pluháček.
Od zavedení EET pivovar celkově zaregistroval zhruba čtyři desítky provozoven, které ukončily svoji činnost. Bylo to zejména během zimy, tedy z kraje roku. „Od té doby máme počet provozoven relativně stabilní, ovšem uvidíme, jak se po zimě projeví zákaz kouření. Slýcháme od našich zákazníků obavy, zda zimu přežijí,“ dodává Tomáš Pluháček. Jedním z opatření, jak pivovar bojuje s poklesem čepovaného piva, je vlastní síť nájemních restaurací, kdy si pivovar pronajímá provozovny přímo od majitelů a dále je nabízí prověřeným nájemcům. V současné době jich má již několik desítek a v projektu bude pokračovat i v letošním roce.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár Pivex – PIVO 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2017 v kategorii jedenáctistupňových piv. První místo v soutěži České pivo 2017 si odnesl také Zubr Premium, a to v královské kategorii světlých ležáků. Navázal tak na vítězství z roku 2015 v téže soutěži a na absolutní vítězství v degustační soutěži Zlatý pohár Pivex – PIVO 2016. Na letošním jubilejním ročníku soutěže PIVEX 2017 byl pivovar Zubr zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Nabídku piv i letos zpestří čtrnáctistupňový Zubr Maxxim

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

Poslední z řady letošních speciálů pivovaru Zubr se opět po roce vrací do nabídky. Je jím čtrnáctistupňový Zubr Maxxim, sváteční speciál, který je vyráběn v nefiltrované i filtrované variantě. V letošním roce se ho uvařilo 1.400 hektolitrů.

Zubr Maxxim je dlouhodobě nejoblíbenějším speciálem z produkce pivovaru Zubr. „Zubr Maxxim již neodmyslitelně patří k období adventu a vánočních svátků a ani letos tomu není jinak. Distribuce do hospod a restaurací začala v tomto týdnu, během nejbližších dní se objeví i v maloobchodní síti v balení multipack,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Atraktivita piva Zubr Maxxim je dána především jeho harmonickou plnou chutí s vyšší hořkostí a příjemným chmelovým aroma. Celkový charakter tohoto speciálního piva je dokreslen sytější jantarovo-medovou barvou a hustou, sametovou pěnou. „Jelikož se jedná o čtrnáctistupňové pivo, je obsah alkoholu 6,5 procent oproti běžným pivům značně vyšší. Právě i tento fakt přispívá k popularitě tohoto speciálu v chladnějším, zimním období,“ popisuje pivo Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

V čepované podobě je možné si Maxxim vychutnat ve filtrované nebo nefiltrované variantě, a to zejména v provozovnách na střední Moravě. Sváteční multipack s osmi lahvemi, který může posloužit i jako dárkové balení, je možné zakoupit v pivovarské prodejně v Přerově i v dalších vybraných maloobchodních prodejnách.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár Pivex – PIVO 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2017 v kategorii jedenáctistupňových piv. První místo v soutěži České pivo 2017 si odnesl také Zubr Premium, a to v královské kategorii světlých ležáků. Navázal tak na vítězství z roku 2015 v téže soutěži a na absolutní vítězství v degustační soutěži Zlatý pohár Pivex – PIVO 2016. Na letošním jubilejním ročníku soutěže PIVEX 2017 byl pivovar Zubr zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

S hlavou zubra ve znaku. Přerovský pivovar za dobu své existence zvýšil výrobu třicetkrát

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:E15.czAutor:Michal Nosek

V prvním roce existence, konkrétně roku 1873 uvařili v Přerovském akciovém pivovaru sedm tisíc hektolitrů piva. To v současnosti představuje nasycení poptávky na deset dní. Při startu se o vaření piva staralo osmnáct lidí, dnes jich pivovar zaměstnává 160.

„Pivovar hraje od svého založení důležitou roli, jak ve společenském, tak v hospodářském životě na Přerovsku. Nepřímo podporuje i zaměstnanost v okolním zemědělství. Od místních farmářů odebírál suroviny,“ říká ředitel přerovského Zubra Tomáš Pluháček.

Pokles spotřeby čepovaného piva pocítil i přerovský Zubr, přesto plánuje investice

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:E15.czAutor:Michal Nosek

Přerovský pivovar Zubr letos oslavil 145 let a i v budoucnu se chce zůstat u klasické výroby piva v otevřené spilce, kde pivo kvasí v kádích na téměř dvou tisících metrech čtverečních. Na příští rok plánuje pivovar investovat přes milion eur (přes 25,5 milionu korun) do nového systému filtrace.

„V posledních letech se investovalo prakticky do všech provozů. Od robotických strojů na balení a paletování, po novou strojovnu a kotelnu,“ říká ředitel pivovaru Zubr Tomáš Pluháček s tím, že cena tří robotických strojů dosahuje osmnácti milionů korun. Pokles spotřeby čepovaného piva, který způsobil zákon o EET a protikuřácký zákon, již pivovar pocítil a kompenzuje jej většími prodeji piva v plechovkách a lahvích. Roční výstav podniku je 255 tisíc hektolitrů. „Stále hledáme nové trhy. Máme označení České pivo a na to v zahraničí slyší. Nejvýznamnějším exportním trhem je pro nás Slovensko, ale část vývozu jde i na Kapverdské ostrovy, do Číny a Vietnamu,“ dodává Pluháček.

V pivovaru jsou zastánci tradičního českého piva, přesto každoročně představí nějakou novinku či speciál. Letos je jí Zubr Gradus. „Inspirovali jsme se loňským úspěchem našeho speciálu Jarní ležák, na který byly v restauracích příznivé ohlasy. Proto jsme se rozhodli dvanáctistupňový ležák zařadit do naší stálé nabídky. Gradus se vaří ze dvou druhů sladů, klasického a sladu karapils, který pivu dodává charakteristickou plnost,“ uvedla k novinkám v pivovaru sládková Nataša Rousková.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.06.2018 14:0392