Historie a současnost pivovaru Velké Popovice

● 1870 Znovuzrození pivovaru Kozel…pivovar
Historické zmínky o pivovaru Kozel sahají až do 14. století a mnohé dokonce už tehdy chválí vysokou kvalitu tohoto piva. Mnohaleté neshody ale vedly k úpadku pivovaru, který v roce 1870 koupil František Ringhoffer. Byl to starosta Smíchova a bohatý průmyslový magnát, který rád zdolával nové výzvy. Pivovar přebudoval s velkým důrazem na moderní technologie a dal mu šanci na nový začátek.

● 1874 První uvařené pivo Kozel…pivovar
Toto je jeden z nejdůležitějších milníků v naší historii a zároveň začátek historického odkazu piva Kozel. V době, když dozrávala první várka našeho piva, dostal Velkopopovický pivovar dar, který se zachoval dodnes. Městem procházel francouzský malíř, kterého ohromila pohostinnost, s jakou se zde setkal. Chtěl lidem za jejich štědrost poděkovat, a tak jako dárek na rozloučenou nakreslil emblém Kozla.

● 1900 Pivovar stále roste…pivovar
Už v roce 1875 – pouhý rok poté, co bylo vyrobeno první pivo Kozel – náš pivovar vyráběl a prodával až 18 000 hektolitrů piva ročně. Po druhé velké rekonstrukci pivovaru na přelomu stoletá bylo možné tento objem výrazně zvýšit. V roce 1902 jsme vyráběli ohromujících 90 000 hektolitrů ročně.

● 1914 Po první světové válce...pivovar
Pivovar se rychle rozvíjel až do propuknutí první světové války. Ta znamenala zastavení všech inovací, protože se veškeré úsilí začalo zaměřovat na vedení bojů. Když válka skončila, dalo se všechno znovu do pohybu a pivovar si znovu vydobyl pozici jednoho z nejúspěšnějších a nejoblíbenějších podniků v okolí. Naneštěstí ale období prosperity netrvalo dlouho.

● 1922 Registrace značky Kozelpivovar
Oficiální obchodní značkou velkopopovického pivovaru se stává Kozel. Označení má původ ve zkomolenině dolnosaského města Einbeck, které ve 14. století proslulo výrobou piva spodním kvašením. To se tehdy šířilo do Čech pod názvem Ein Bock (Kozel). Emblém pivovaru vytvořil potulný francouzský malíř jako výraz díků za pohostinnost zakladetele Ringhoffera.

● 1938 Pivovar za protektorátu...pivovar
Nacistický vůdce Adolf Hitler, který postupem času získával čím dál tím větší moc, upřel svou pozornost na pohraniční oblasti na severu a západě Československa, známé také jako Sudety. Jako záminku pro invazi využil Hitler nepodložené obvinění toho, že etničtí Němci jsou v těchto oblastech utlačováni. Vlády Francie, Itálie a Velké Británie ve snaze předejít další válce podepsaly Mnichovskou dohodu, podle níž muselo Československo území Sudet postoupit Německu. V říjnu roku 1938, kdy už Němci okupovali celé Sudety, začal mít pivovar problémy s dodávkami surovin potřebných pro vaření piva. Produkce začala výrazně klesat.

● 1945 Rozdělení pivovaru…pivovar
Po ukončení druhé světové války se stal pivovar národním podnikem a postupně byl začleňován do dalších organizací. Mohlo to znamenat i konec piva Kozel, ale každý zaměstnanec pivovaru byl odhodlaný zachovat tradici a kvalitu původního piva. Dík této solidaritě kvalita našeho piva nikdy neupadla a i to je jeden z hlavních důvodů, proč stále celosvětově patříme k nejoblíbenějším českým pivům.

● 1951 Do pivovaru přicházejí ženy …pivovar
V letech následujících po skončení války dokázal pivovar Kozel jen stěží sehnat dostatek dělníků. Občas přicházeli na výpomoc dokonce i důchodci – obzvlášť za letních měsíců, kdy bylo práce nejvíc. Tento problém vyřešilo tehdejší vedení podniku v souladu se socialistickým myšlením dané doby a rozhodlo, vůbec poprvé v historii pivovaru, o zaměstnání žen. V roce 1964 už se počet mužů a žen v řadách firmy vyrovnal a stáčírna byla například téměř výhradně v ženských rukou.

● 1965 Další prvenství našeho pivovaru …pivovar
Náš pivovar Kozel se může chlubit zavedením tradice „tankových pivnic“. Tyto neuvěřitelně oblíbené podniky byly zásobeny pivem z cisteren umístěných na nákladních vozech, které jezdily přímo z pivovaru. Vůbec první tankový náklaďák vyjel z pivovaru Kozel v roce 1965 a měl namířeno do jedinečného snack baru Koruna na Václavském náměstí, který v té době držel rekord v nejvyšší spotřebě piva v okolí.

● 1991 Pivovar znovu získává nezávislost…pivovar
Přežili jsme mnoho neklidných let, ale náš pivovar nakonec v roce 1991 znovu získal nezávislost a v květnu roku 1992 se stal akciovou společností. Od té doby jsme neustále upevňovali svou pozici a zvyšovali postupně roční produkci až na více než 930 000 hektolitrů. Naše pivo se vyváží do mnoha států, včetně Slovenska, Ruska, Ukrajiny, Maďarska, Velké Británie a skandinávských zemí. Ve Spojených státech amerických získalo naše pivo už čtyři zlaté medaile na světovém pivním šampionátu.

● 1996 Pivovar má svůj první web...pivovar
V květnu tohoto roku se náš velkopopovický pivovar zapsal do české historie: Stal se prvním pivovarem svého druhu, který spustil vlastní webovou stránku. I nadále udržujeme tradice a zkušenosti, na kterých byl pivovar Kozel postavený, ale přece jen chceme držet krok s dobou! Náš web od té doby prošel mnoha změnami a aktualizacemi, ale stále následuje tutéž filozofii, kterou jsme vždy prosazovali: u stolu by mělo vždy zůstat volné místo pro dalšího člověka. Oslavte s námi ducha pohostinnosti, kterého naše pivo ztělesňuje – nejlépe tím, že se posadíte k našemu velkému stolu

● 1999 V pivovaru nastávají velké změny…pivovar
Tradice a péče, kterou věnujeme pivu Kozel, se nikdy nezmění, ale tento rok znamenal pro náš pivovar mnoho nových možností. Díky nim si dnes může naše tradiční české pivo vychutnat ještě více lidí na celém světě, a mohou tak objevit ducha pohostinnosti, kterého ztělesňuje.

● 2002 Produkce piva Kozel dosahuje důležitého milníku…pivovar
V tomto roce náš pivovar Kozel překročil v produkci milión hektolitrů! Toto číslo je sice zajímavé, ale daleko důležitější je to, že jsme se nikdy nevzdali kvality a tradice piva Kozel. Jelikož jsme chtěli tento vysoký standard udržovat i daleko za hranicí milionu hektolitrů, nechali jsme si v tomto roce vyrobit nové cylindricko-kónické tanky. Byly dokončeny v roce 2004 a díky nim jsme mohli zvýšit kapacitu produkce na 1,5 milionu hektolitrů – a to vše, aniž bychom obětovali kvalitu, se kterou je pivo Kozel neoddělitelně spojeno.

● 2007 Otevíráme první Kozlí hospodu...pivovar
Nic nedokáže překonat útulnou atmosféru tradiční hospody – a právě proto jsme v roce 2007 otevřeli první Kozlovu hospodu. Do roku 2012 se síť Kozloven rozrostla na sedm podniků a usadili jsme se v Bystřici nad Pernštejnem, Havlíčkově Brodě, Praze, Humpolci, Brně, Velkých Popovicích a Jihlavě. V každé z našich hospod najdete atmosféru dávno minulých dob a všechny jsou vyzdobeny tradičními materiály a Kozlími památkami. Hosté si mohou užít Kozla od čepu a zamyslet se nad tím, jak málo nechává moderní doba času na vzpomínky.

● 2010 Zřizujeme Kozlovnu v pivovaru...pivovar
K čemu by nám byla síť Kozlích hospod, kdybychom neměli hospodu v našem pivovaru? Tuto otázku jsme si položili v roce 2010 a došli jsme k závěru, že je nejvyšší čas nabídnout návštěvníkům tradiční místo k posezení u piva přímo v prostorách pivovaru. V květnu roku 2010 jsme poprvé otevřeli dveře naší Pivovarské Kozlovny a od té doby končí její návštěvou každá prohlídka pivovaru. Návštěvníci se tak mohou v klidu usadit a vychutnat si tradiční českou kuchyni s naším jedinečným kvasnicovým ležákem přímo z tanku.
Zdroj:Stránky pivovaru Velké Popovice, 2015


Více na stránkách pivovaru

KOZLOVO LETNÍ KINO - Tmavomodrý svět

Kdy:21.07.2018 21:30 hod.Obec:Pivovar Velké PopoviceZdroj:Pivovar Velké Popovice

Zveme vás na KOZLOVO LETNÍ KINO ve Velkých Popovicích.
Promítáme v sobotu 21. 7. od 21:30 hodin na nádvoří pivovaru. Těšit se můžete na český film Tmavomodrý svět.
Cena vstupného je 100 Kč a zahrnuje pivo Velkopopovický Kozel pro dospělé.
S kým se tu potkáme? Těšíme se na vás.

KOZLOVO LETNÍ KINO - Masaryk

Kdy:04.08.2018 21:30 hod.Obec:Pivovar Velké PopoviceZdroj:Pivovar Velké Popovice

Zveme vás na KOZLOVO LETNÍ KINO ve Velkých Popovicích.
Promítáme v sobotu 21. 7. od 21:30 hodin na nádvoří pivovaru. Těšit se můžete na český film Tmavomodrý svět.
Cena vstupného je 100 Kč a zahrnuje pivo Velkopopovický Kozel pro dospělé.
S kým se tu potkáme? Těšíme se na vás.

KOZLOVO LETNÍ KINO - Jedna ruka netleská

Kdy:18.08.2018 21:30 hod.Obec:Pivovar Velké PopoviceZdroj:Pivovar Velké Popovice

Zveme vás na KOZLOVO LETNÍ KINO ve Velkých Popovicích.
Promítáme v sobotu 21. 7. od 21:30 hodin na nádvoří pivovaru. Těšit se můžete na český film Tmavomodrý svět.
Cena vstupného je 100 Kč a zahrnuje pivo Velkopopovický Kozel pro dospělé.
S kým se tu potkáme? Těšíme se na vás.

Prohlídky pivovaru Velké Popovice

Kdy:dle rezervaceObec:Velké PopoviceZdroj:Pivovar Velké Popovice

Zveme Vás na návštěvu velkopopovického pivovaru, který v těsné blízkosti Prahy stojí již více než 140 let. První várka byla v pivovaru založeném pražským průmyslníkem baronem Ringhofferem uvařena v prosinci roku 1874. Od roku 1999 je pivovar Velké Popovice součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s. a zároveň členem pivovarnické skupiny SABMiller.

Pivovar Velké Popovice nabízí:
●Tradiční značky: Velkopopovický Kozel výčepní světlý, Velkopopovický Kozel výčepní tmavý, Velkopopovický Kozel 11 a Velkopopovický Kozel Premium
●Návštěvnické centrum
●Prohlídky pivovaru „Po stopách Kozla“ a jiné zážitkové akce
●Kozlí obchod s originálními dárky spojené se značkou Velkopopovický Kozel
●Pronájmy konferenčních prostor pro firemní i soukromé akce

Velké Popovice jsou známé především pivovarem, který vyrábí sortiment oblíbeného piva Velkopopovický Kozel. Velkopopovický pivovar je otevřen veřejnosti prostřednictvím prohlídek a zážitkových programů a nabízí komplexní služby v oblasti cestovního ruchu.

Prohlídky a zážitkové programy
●Prohlídka pivovaru „Po stopách Kozla"
●Prohlídka pro školy „Pivovarnictví - úspěšné odvětví českého průmyslu"
●Zážitkový program „Kozlí výprava do pivovaru"

Kozlí obchod nabízí dárkové zboží a pivní suvenýry
Cateringové služby a možnost občerstvení přímo v areálu pivovaru v restauraci Velkopopovická Kozlovna
Pronájem prostor pivovaru pro konferenční, firemní a další akce
Parkování osobních aut a autobusů pro návštěvníky pivovaru zdarma

Prohlídku pivovaru Velké Popovice vždy vede náš průvodce. Prohlídka začíná v Návštěvnickém centru a pokračuje přes malebné nádvoří pivovaru. Navštívíte současnou varnu, kde se seznámíte s procesem výroby piva a surovinami, které pro naše pivo používáme. Poznáte bohatou historii pivovaru a příběh zakladatelské rodiny Ringhofferů.

Projdete si historickou varnu z roku 1928, ležácké sklepy, v nichž na vás čeká ochutnávka nefiltrovaného piva Velkopopovický Kozel, čepovaná z unikátního výčepu. Podíváte se na stáčírnu lahví a sudů a rovněž do expozice pivních obalů, nakládky, expedice a exportu našeho piva do zahraničí.

Nakonec potkáte i živého kozla Oldu, maskota našeho pivovaru. Na závěr návštěvy určitě neminete Kozlí obchod, který se nachází v Návštěvnickém centru. Zde si můžete vybrat dárek jak pro sebe, tak pro své blízké.

Prohlídka pro nezletilé
Pivovar Velké Popovice v rámci své politika odpovědného výrobce piva nabízí skupinám s osobami mladšími 18 let dvě možné varianty prohlídek pivovaru:

Prohlídka pivovaru „Po stopách Kozla"
Klasická prohlídka s výkladem procesu výroby piva a návštěvou všech výrobních prostor pivovaru v rámci návštěvnické trasy Po stopách Kozla. Školním skupinám v průběhu prohlídky nepodáváme ochutnávku piva, pokud je některý ze studentů mladší 18 let.

Prohlídkový okruh "Pivovarnictví - úspěšné odvětví českého průmyslu"
Prohlídkový okruh je přímo zaměřen především na nezletilé návštěvníky pivovaru a školní skupiny. Prohlídka nabízí plnohodnotný zážitek tentokrát z jiného úhlu pohledu. Nezavede návštěvníky do provozů spojených s výrobou a neobsahuje prezentaci výrobního procesu piva, prohlídku stáčírny a varny. Seznámí návštěvníky se širšími souvislostmi pivovarnictví jako slavného odvětví českého průmyslu a ukáže jim, jakou roli v této oblasti hraje pivovar Velké Popovice. Okruh představí řemesla, která byla s pivovarnictvím spojena, a seznámí s historií regionu.

Plzeňský Prazdroj, jehož je pivovar Velké Popovice součástí, patří mezi přední pivovarské společnosti ve střední Evropě a jde příkladem i na poli odpovědnosti. Vnímáme obavy veřejnosti v souvislosti s konzumací alkoholu nezletilými, a proto je náš marketing striktně zaměřen na osoby starší 18 let. Odpovědný přístup se promítá také na prohlídkových trasách pivovarem. Pokud nezletilé návštěvníky doprovází odpovědná osoba starší 18 let plně způsobilá k právním úkonům (např. rodič, učitel, průvodce, vedoucí skupiny), akceptujeme, že za nezletilého návštěvníka či skupinu návštěvníků přebírá odpovědnost tato odpovědná osoba a rozhodnutí o tom, jaký prohlídkový okruh s nezletilým/i navštíví, ponecháváme na této odpovědné osobě.

Aktualizováno: před rokem

Japonský Kozel. Prazdroj zvažuje licenční výrobu

Publikováno:před 8 dnyZdroj:Novinky.czAutor:Ivan Blažek

Plzeňský Prazdroj plánuje vývoz Velkopopovického Kozla do Japonska, tedy do země jeho nového vlastníka, společnosti Asahi. A pokud na tamním trhu uspěje, možná v zemi vycházejícího slunce rozjede i licenční výrobu zmíněné značky, řekla Právu mluvčí pivovaru Jitka Němečková.

„Popularita Velkopopovického Kozla na mezinárodních trzích roste, a to především právě v Asii,“ upozornila Němečková a nastínila podnikovou strategii pronikání na zahraniční trhy: „Spočívá v uvedení značky na trh formou exportu, jejím postupném růstu a při dosažení určitého objemu prodejů pak zvažujeme produkci v dané zemi formou licenční výroby. Samozřejmě má pro nás smysl se zaměřit na trhy, na kterých můžeme využít aktivit Asahi.“

Do Japonska už začal Prazdroj vyvážet svůj prémiový ležák. „V dubnu jsme zahájili vlastní distribuci piva Pilsner Urquell do vybraných japonských restaurací a budeme exportovat tuto značku také do Číny, zejména do velkých metropolitních oblastí,“ uvedl při červnovém spuštění rozšířené varny v plzeňském pivovaru Ryotche Kitagana, generální ředitel Asahi Global pro evropské podniky.

Licenční výrobu plzně mimo Plzeň pivovar vylučuje, dříve se vařil pro místní trhy v Polsku a ještě loni také v Rusku, i toto ale už skončilo.

Naopak značku Kozel produkuje v licenci už osm zemí světa, od Slovenska a Maďarska až po Kazachstán či Moldávii.

Na pivo vlakem: spoj do pivovaru Velké Popovice se vrátil po 13 letech

Publikováno:před 8 dnyZdroj:Jo magazín

Od 1. července se na železniční vlečku mezi Strančicemi a Velkými Popovicemi vrátily vlaky. Obnovení provozu se trať dočkala po 13 letech. Motorák po ní jezdí každou neděli z pražského Hlavního nádraží. Pro pivovar má obnovení vlečky dvojnásobně důležitý význam – kromě pohodlné přepravy návštěvníků z centra Prahy pro něj znamená také možnost do budoucna znovu po železnici přepravovat pivo.

Na trase návštěvníky pivovaru přepravuje vůz s označením 810 pod názvem Kozel expres. Jízdenky je možné zakoupit na pokladnách Českých drah, online prodej jízdenek probíhá prostřednictvím e-shopu Českých drah. Pravidelný odjezd z Prahy hlavního nádraží je každou neděli v 10 hodin 22 minut. V ceně je zahrnuta zpáteční jízdenka, prohlídka pivovaru a krátká škola čepování.

„Vlečka do pivovaru fungovala více než 100 let. Jsme nesmírně rádi, že se nám na tuto tradici podařilo navázat a návštěvníkům pivovaru tak nabídnout ještě pohodlnější možnost dopravy do pivovaru. Její znovuotevření je přímo ukázkovým případem spolupráce dvou velkých společností – Plzeňského Prazdroje a Českých drah, které dokázaly zrealizovat takto velkou událost v rekordně krátkém čase,“ řekl Rudolf Šlehofer, manažer rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje.

„České dráhy se účastní různých projektů podpory cestovního ruchu ve všech regionech České republiky, a proto je přirozené, že jsme se aktivně zapojili do záměru nabídnout obyvatelům Prahy a návštěvníkům hlavního města netradiční návštěvu známého pivovaru ve Velkých Popovicích a využít přímé vlakové spojení. Návštěvníci tak nasednou do zvláštního vlaku v centru Prahy na hlavním nádraží a bez komplikací dojedou přímo k pivovaru. Na spoj chceme nasadit malý motorový vůz řady 810 v retro nátěru z 80. let, což vizuálně odliší tento zvláštní vlak od ostatních „modrých“ spojů,“ uvedl Jiří Ješeta, ředitel odboru obchodu Českých drah.

Plzeňský Prazdroj rekonstrukci vlečky provedl na vlastní náklady. Práce na její opravě probíhaly od podzimu 2017, jednalo se o výměnu pražců, návěstidel, propustku, opravy a úpravy přejezdů a také o úpravy křovin a porostů kolem tratě. Dělníci zlikvidovali i několik černých přejezdů – v polích si je vytvořili zemědělci, kteří si zvykli na to, že poslední vlak po 5,5 kilometrů dlouhé vlečce projel v roce 2005. Poprvé v novodobé historii vlečka ožila 17. května při technické zkušební jízdě.

Pivovar Velké Popovice se nachází jen 15 kilometrů východně od Prahy, v malebných Velkých Popovicích. Jeho historie sahá až do roku 1874, kdy jej založil významný průmyslník své doby – baron František Ringhoffer II. Možnost napojení na dráhu císaře Františka Josefa spojující Prahu s Českými Budějovicemi byla jedním z důvodů, proč pivovar barona Ringhoffera vznikl v roce 1874 právě ve Velkých Popovicích. První jednání o vzniku vlečky proběhla ještě na konci 19. století, k vlastní stavbě železničních kolejí ze Stránčic do Velkých Popovic došlo v letech 1903 až 1905.

Historicky se vlečkou do pivovaru dováželo především uhlí, ječmen nebo led a bednářské dříví. Z pivovaru potom odjíždělo pivo určené zejména pro export v chladírenských vagónech na Slovensko. Zajímavostí pak bylo v roce 2000 vypravení vlaku plného piva až do Mongolska. Po vlečce se z pivovaru také odvážely sběrné suroviny, jako železo, sklo a papír z použitých etiket.

Kozel by se mohl vařit i v Japonsku, zvažuje Prazdroj

Publikováno:před 9 dnyZdroj:iDNES.cz

Plzeňský Prazdroj uvažuje o tom, že by se část objemu Velkopopovického Kozla, určená pro asijský trh, vařila pod licencí v Japonsku. Šlo by o první přímý vstup Prazdroje do domovské země své mateřské společnosti Asahi.

Informovaly o tom Lidové noviny. „Kozel je největší exportní značka. Uvažujeme o tom, že tam (v Japonsku) licenční výrobu zahájíme,“ řekl listu ředitel Plzeňského Prazdroje Grant Liversage.

Kozel je nejprodávanější českou pivní značkou v zahraničí. Pod licencí se vaří v osmi zemích, mimo jiné na Slovensku, v Rusku, Turecku i Maďarsku.

Naopak nový majitel Prazdroje z Japonska začal u piva Pilsner Urquell razit strategii prémiového piva, které si má zachovat ráz domácí výroby. Proto se „plzeň“ přestala vyrábět v Rusku. Už dříve skončila výroba i v Polsku.

Termín zahájení výroby Kozla v Japonsku závisí podle šéfa pivovaru na tom, jak rychle Kozel dosáhne v zemi vycházejícího slunce stanoveného objemu. Dosud se tam pivo exportuje.

Dvojkou v exportních tuzemských pivech je Budějovický Budvar, který se veškerý vaří v České republice.

Na pivo do Velkých Popovic vlakem

Publikováno:před 23 dnyZdroj:České nápoje

Od 1. července se na železniční vlečku mezi Strančicemi a Velkými Popovicemi vrátí vlaky. Obnovení provozu se trať dočká po 13 letech. Motorák po ní bude jezdit každou neděli z pražského Hlavního nádraží. Pro pivovar má obnovení vlečky dvojnásobně důležitý význam – kromě pohodlné přepravy návštěvníků z centra Prahy pro něj znamená také možnost do budoucna znovu po železnici přepravovat pivo.

Na trase bude návštěvníky pivovaru přepravovat vůz s označením 810 pod názvem Kozel expres. Jízdenky je možné zakoupit na pokladnách Českých drah, online prodej jízdenek bude zahájen od července na e-shopu Českých drah. Pravidelný odjezd z Prahy hlavního nádraží bude každou neděli v 10 hodin 22 minut. V ceně je zahrnuta zpáteční jízdenka, prohlídka pivovaru a krátká škola čepování. Více informací na http://www.kozel.cz.

„Vlečka do pivovaru fungovala více než 100 let. Jsme nesmírně rádi, že se nám na tuto tradici podařilo navázat a návštěvníkům pivovaru tak nabídnout ještě pohodlnější možnost dopravy do pivovaru. Její znovuotevření je přímo ukázkovým případem spolupráce dvou velkých společností – Plzeňského Prazdroje a Českých drah, které dokázaly zrealizovat takto velkou událost v rekordně krátkém čase,“ řekl Rudolf Šlehofer, manažer rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje.

„České dráhy se účastní různých projektů podpory cestovního ruchu ve všech regionech České republiky, a proto je přirozené, že jsme se aktivně zapojili do záměru nabídnout obyvatelům Prahy a návštěvníkům hlavního města netradiční návštěvu známého pivovaru ve Velkých Popovicích a využít přímé vlakové spojení. Návštěvníci tak nasednou do zvláštního vlaku v centru Prahy na hlavním nádraží a bez komplikací dojedou přímo k pivovaru. Na spoj chceme nasadit malý motorový vůz řady 810 v retro nátěru z 80. let, což vizuálně odliší tento zvláštní vlak od ostatních „modrých“ spojů,“ uvedl Jiří Ješeta, ředitel odboru obchodu Českých drah

Plzeňský Prazdroj rekonstrukci vlečky provedl na vlastní náklady. Práce na její opravě probíhaly od podzimu 2017, jednalo se o výměnu pražců, návěstidel, propustku, opravy a úpravy přejezdů a také o úpravy křovin a porostů kolem tratě. Dělníci zlikvidovali i několik černých přejezdů – v polích si je vytvořili zemědělci, kteří si zvykli na to, že poslední vlak po 5,5 kilometrů dlouhé vlečce projel v roce 2005. Poprvé v novodobé historii vlečka ožila 17. května při technické zkušební jízdě.

Pivovar Velké Popovice se nachází jen 15 kilometrů východně od Prahy, v malebných Velkých Popovicích. Jeho historie sahá až do roku 1874, kdy jej založil významný průmyslník své doby – baron František Ringhoffer II. Možnost napojení na dráhu císaře Františka Josefa spojující Prahu s Českými Budějovicemi byla jedním z důvodů, proč pivovar barona Ringhoffera vznikl v roce 1874 právě ve Velkých Popovicích. První jednání o vzniku vlečky proběhla ještě na konci 19. století, k vlastní stavbě železničních kolejí ze Stránčic do Velkých Popovic došlo v letech 1903 až 1905.

Historicky se vlečkou do pivovaru dováželo především uhlí, ječmen nebo led a bednářské dříví. Z pivovaru potom odjíždělo pivo určené zejména pro export v chladírenských vagónech na Slovensko. Zajímavostí pak bylo v roce 2000 vypravení vlaku plného piva až do Mongolska. Po vlečce se z pivovaru také odvážely sběrné suroviny, jako železo, sklo a papír z použitých etiket.

Kozel má ve Velkých Popovicích větší varnu

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Pivovar ve Velkých Popovicích rozšířil před hlavní pivařskou sezonou kapacitu výroby piva Kozel téměř o pětinu na 49 tisíc hektolitrů týdně a 2 miliony hektolitrů za rok. Reaguje tak na rostoucí popularitu u spotřebitelů v tuzemsku i zahraničí, kde je Kozel vůbec nejprodávanějším českým pivem.

Celková výše investice do rozšíření výroby ve Velkých Popovicích dosáhla 91 milionů korun, z toho 63 milionů korun směřovalo do varny, zbytek stál sklad piv. „O investici jsme rozhodli loni v březnu, vlastní práce byly zahájeny v srpnu a pokračovaly i přes zimu. Díky tomu máme hotovo na počátku hlavní sezony a jsme připraveni plně uspokojit poptávku po pivu Kozel,“ říká manažer pivovaru ve Velkých Popovicích Petr Kofroň. Nová technologie umožní ve třech rmutovacích kádích vařit 12 várek za den a to při zachování originální výroby piva Kozel. “Pivo vaříme v té nejvyšší kvalitě, podle tradičních receptur a se stejným postupem jako v dobách, kdy pivovar založil baron František Ringoffer,“ doplňuje Petr Kofroň.

Investice zahrnuje zejména novou scezovací káď a rmutovací pánev z vysoce kvalitní nerezové oceli. Rozměr scezovací kádě je 8,5 m v průměru a samotná váží přes 30 tun. Káď a pánev byly do rozšířené budovy varny dopraveny začátkem března. V dubnu pak byla celá investice dokončena a v květnu se uskutečnily i první zkušební várky piv. Dopadly úspěšně a pivovar tak na ně nyní může navázat plnou výrobou. Kromě varny investoval velkopopovický pivovar také do nového skladu, aby mohl pivo po výrobě kvalitně uskladnit před jeho expedicí ke spotřebitelům.

Vůbec nejsložitější částí celého projektu byla právě instalace nové scezovací kádě. „Její usazení, to byla doslova hodinářská práce jeřábníků, u toho jsme nikdo ani nedýchali napětím, neboť při usazování osmiapůlmetrové nádoby máte jen pětimilimetrovou rezervu na každé straně,“ popisuje Tomáš Kosmák, manažer investice do rozšíření výroby ve Velkých Popovicích.

Rozšířením výroby reaguje velkopopovický pivovar na rostoucí popularitu piva Kozel na domácím trhu a zejména v zahraničí. Export piv z Velkých Popovic se loni zvýšil o 12 procent. V licenci se jej uvařilo také o 12 % více oproti loňsku – zejména v Rusku, na Slovensku a v Kazachstánu. Největší zájem mají spotřebitelé o světlý ležák a také o Kozel černý. Ten je jedním z neprodávanějších tmavých piv na světě a zájem o něj výrazně roste zejména na asijských trzích. V tuzemsku pak Kozel posiluje svoji pozici druhé nejoblíbenější značky, hned za dlouhodobou jedničkou, ležákem Pilsner Urquel. Popularita piva Kozel přitom roste nejrychleji ze všech tuzemských značek piv.

Pro rozšířenou výrobu má pivovar zajištěn dostatek kvalitních českých a moravských surovin, zejména ječmene a chmele. „S jejich tuzemskými dodavateli máme nastavené dlouhodobé vztahy, které garantují stabilní dodávky v potřebném množství. Naše partnery jsme dopředu informovali o nové investici,“ uvádí Petr Kofroň.

Skoro 29 tisíc lidí na Dni Kozla

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

V sobotu 9. června oslavil pivovar ve Velkých Popovicích další Den Kozla. Pro letošní již 26. ročník připravili pořadatelé speciálně vypravený vlak s parní lokomotivou přezdívanou Velký bejček. V pivovaru na ně čekala ochutnávka velkopopovických piv včetně čerstvé novinky – Kozel Mistrův Ležák, prohlídky pivovaru a živá hudba v podání populárních českých interpretů.

Kromě vystoupení Jiřího Schmitzera, Lenky Filipové, Václava Neckáře s Bacily nebo kapel Jelen a Sto zvířat měli návštěvníci možnost nahlédnout do zákulisí výroby piva v rámci prohlídek připravených speciálně pro Den Kozla pod názvem Z pekla až do nebe. Nechyběla ani klasická prohlídka Po stopách Kozla, která návštěvníků přiblížila bohatou historii velkopopovického pivovaru i příběh zakladatelské rodiny Ringhofferů.

Během slavností návštěvníci hojně ochutnávali to nejlepší čerstvé pivo přímo z pivovaru. Velkému zájmu se těšila zejména novinka Kozel Mistrův ležák, který organizátoři čepovali z dřevěného sudu na hlavní scéně.

Den Kozla nabídl i ukázky tradičních řemesel – řezbářství, drátenictví, kovářství, brašnářství, výroby svíček, hrnčířství či košíkářství s možností vše vlastnoručně vyzkoušet. Pozornosti návštěvníků se těšily i desítky stánků s občerstvením včetně vegetariánských či farmářských specialit.

„Velmi nás těší zájem návštěvníků o Den Kozla i o velkopopovického pivo. Mám o to větší radost, že letos se nám podařilo překonat účast loňského jubilejního ročníku o více než tři tisíce lidí a zároveň zachovat pohodovou atmosféru, která je pro Den Kozla typická,“ hodnotí akci Petr Syřiště, senior brand manažer značky Velkopopovický Kozel.

Velkopopovický pivovar rozšiřuje výrobu, obliba piva Kozel roste v Česku i zahraničí

Publikováno:před měsícemZdroj:FeedIT.cz

Pivovar ve Velkých Popovicích rozšířil před hlavní pivařskou sezonou kapacitu výroby piva Kozel téměř o pětinu na 49 tisíc hektolitrů týdně a 2 miliony hektolitrů za rok. Reaguje tak na rostoucí popularitu u spotřebitelů v tuzemsku i zahraničí, kde je Kozel vůbec nejprodávanějším českým pivem.

Celková výše investice do rozšíření výroby ve Velkých Popovicích dosáhla 91 milionů korun, z toho 63 milionů korun směřovalo do varny, zbytek stál sklad piv. „O investici jsme rozhodli loni v březnu, vlastní práce byly zahájeny v srpnu a pokračovaly i přes zimu. Díky tomu máme hotovo na počátku hlavní sezony a jsme připraveni plně uspokojit poptávku po pivu Kozel,“ říká manažer pivovaru ve Velkých Popovicích Petr Kofroň. Nová technologie umožní ve třech rmutovacích kádích vařit 12 várek za den a to při zachování originální výroby piva Kozel. “Pivo vaříme v té nejvyšší kvalitě, podle tradičních receptur a se stejným postupem jako v dobách, kdy pivovar založil baron František Ringoffer,“ doplňuje Petr Kofroň.

Investice zahrnuje zejména novou scezovací káď a rmutovací pánev z vysoce kvalitní nerezové oceli. Rozměr scezovací kádě je 8,5 m v průměru a samotná váží přes 30 tun. Káď a pánev byly do rozšířené budovy varny dopraveny začátkem března. V dubnu pak byla celá investice dokončena a v květnu se uskutečnily i první zkušební várky piv. Dopadly úspěšně a pivovar tak na ně nyní může navázat plnou výrobou. Kromě varny investoval velkopopovický pivovar také do nového skladu, aby mohl pivo po výrobě kvalitně uskladnit před jeho expedicí ke spotřebitelům.

Vůbec nejsložitější částí celého projektu byla právě instalace nové scezovací kádě. „Její usazení, to byla doslova hodinářská práce jeřábníků, u toho jsme nikdo ani nedýchali napětím, neboť při usazování osmiapůlmetrové nádoby máte jen pětimilimetrovou rezervu na každé straně,“ popisuje Tomáš Kosmák, manažer investice do rozšíření výroby ve Velkých Popovicích.

Rozšířením výroby reaguje velkopopovický pivovar na rostoucí popularitu piva Kozel na domácím trhu a zejména v zahraničí. Export piv z Velkých Popovic se loni zvýšil o 12 procent. V licenci se jej uvařilo také o 12 % více oproti loňsku – zejména v Rusku, na Slovensku a v Kazachstánu. Největší zájem mají spotřebitelé o světlý ležák a také o Kozel černý. Ten je jedním z neprodávanějších tmavých piv na světě a zájem o něj výrazně roste zejména na asijských trzích. V tuzemsku pak Kozel posiluje svoji pozici druhé nejoblíbenější značky, hned za dlouhodobou jedničkou, ležákem Pilsner Urquel. Popularita piva Kozel přitom roste nejrychleji ze všech tuzemských značek piv.

Pro rozšířenou výrobu má pivovar zajištěn dostatek kvalitních českých a moravských surovin, zejména ječmene a chmele. „S jejich tuzemskými dodavateli máme nastavené dlouhodobé vztahy, které garantují stabilní dodávky v potřebném množství. Naše partnery jsme dopředu informovali o nové investici,“ uvádí Petr Kofroň.

●První várka piva byla ve Velkopopovickém pivovaru uvařena 15. 12. 1874 a o rok později již bylo vystaveno (uvařeno a prodáno) 18 000 hl piva. Již po několika letech se pivovar stal třetím největším v zemi. Proslulá byla zejména výroba silného tmavého piva. Velkopopovický pivovar je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s.

●Návštěvníci pivovaru se mohou těšit na prohlídkovou trasu, která představuje zajímavou a zábavnou formou historii i současnost pivovaru a jeho okolí. Součástí prohlídky je i ochutnávka v ležáckém sklepě a živý maskot pivovaru – kozel Olda.

●Pivovarský Kozlův obchod s dárkovými předměty nabízí návštěvníkům široké spektrum zajímavých dárků s pivní tematikou.

●Přímo v areálu pivovaru se nachází restaurace Velkopopovická Kozlovna. Restaurace nabízí českou kuchyni a široký sortiment čepovaného piva – zejména vynikající Velkopopovický Kozel 11° čepovaný přímo z pivních tanků.

Oblíbený svátek piva ve Velkých Popovicích. Opravdu jste neměli Mistrův Ležák?

Publikováno:před měsícemZdroj:Náš RegionAutor:Bohumil Brejžek

Přijeďte i se svými přáteli 9. června do Pivovaru Velké Popovice oslavit největší svátek svého oblíbeného piva. Tradiční akce Den Kozla se uskuteční již po šestadvacáté.
Na co se můžete těšit? Především na skvělé pivo, čerstvého Kozla přímo z pivovaru. Ochutnat budete moci nový Mistrův Ležák. Připraveny jsou i speciální prohlídky nazvané Z pekla až do nebe, na kterých uvidíte místa, která jsou jindy veřejnosti nepřístupná. Dále se můžete těšit na poctivá řemesla, skvělou kuchyni a také spoustu dobré muziky. Vstup je jako každý rok zdarma.

Součástí oslav piva bude bohatý hudební program, kdy na dvou pódiích uvidíte a uslyšíte řadu kapel a hudebníků. Největším lákadlem budou legendární české kapely a interpreti jako Jiří Schmitzer, Václav Neckář a Bacily, Jelen, Lenka Filipová či Tomáš Linka a Přímá linka.

Oslava dobře odvedené práce
Den Kozla je oslava dobře odvedené práce a poctivého řemesla, jemuž se ve Velkých Popovicích věnují více než 140 let od doby, kdy pivovar založil František Ringhoffer. V průběhu celého dne budou probíhat na několika místech areálu ukázky tradičních manuálních profesí, které více či méně souvisejí s pivovarnickou tematikou. Stánky budou navíc připraveny tak, abyste si řemesla mohli vyzkoušet. Můžete se na jeden den stát řezbáři či kováři, uplést si pivní podtácek z orobince, malovat na keramiku, lisovat olej či nahlédnout do tajů výroby sýru a zelí. Všechny vlastní výrobky si budete moci za symbolické ceny odnést domů. Pivovarský um vám pak bude představen v rámci komentovaných prohlídek pivovaru, u kterých samozřejmě nebude chybět ani ochutnávka.

Kniha o historii pivovaru i rodiny Ringhofferů
V průběhu akce si můžete zakoupit novou knihu o rodině barona Ringhoffera. Kdo se zajímá o historii pivovarnictví či místního kraje, neměla by mu uniknout právě vydaná kniha autorky Evy Kršňákové s názvem Velkopopovická legenda. Prostřednictvím textu i množství dobových dokumentů a fotografií představuje legendární podnikatelskou rodinu Ringhofferů, založení pivovaru ve Velkých Popovicích, jeho proměny i další vývoj až do dnešních dnů.

Navštívit svátek piva autem či na kole, to dost dobře nejde, Kozla přece musíte ochutnat a ochutnávat! Proto bude doprava z Prahy posílena na trase Stránčice – Velké Popovice speciálními autobusovými linkami. Autobusy budou jezdit ze Stránčic do Velkých Popovic a zpět v pravidelných intervalech od 9 do 20 hodin a budou navazovat na vlakové spoje dle platných jízdních řádů.

Z pekla až do nebe
Na této prohlídce se dostanete do srdce pivovaru – do varny, a to kompletně odspodu až nahoru, proto prohlídka nese symbolický název „Z pekla až do nebe“. Nejprve poznáte podsvětí varny, dále uvidíte nově rozšířené prostory a poznáte tajemství varního procesu. Dostanete se až do nebe – ke kónickým násypkám, kde ochutnáte světlou a tmavou sladinu, kterou jinak běžně chutnají pouze naši sládci. Prohlídky budou začínat v návštěvnickém centru, budou se konat čtyřikrát do hodiny a vstupné bude v tomto případě 100 korun.

Po stopách barona Ringhoffera
Akce Den kozla se koná ani ne měsíc po jiné úspěšné akci Velkopopovického pivovaru, kterou byl pěší pochod nazvaný Krajem barona Ringhoffera. Třináctý ročník dvacetikilometrové trasy vedl z Mirošovic přes Dolní Lomnici, Velké Popovice, Kostelec u Křížků a končil v Kamenici.

Pochod kopíroval stejnojmennou naučnou stezku připomínající významného průmyslníka 19. století, který měl dominantní vliv na kulturu krajiny Velkopopovicka a Kamenicka. Baron František Ringhoffer, majitel strojního impéria na pražském Smíchově a představitel tehdejší společenské elity, založil pivovar ve Velkých Popovicích a řadu dalších výrob jako měděný hamr, pilu, cihelnu, mlékárnu. On a jeho rodina s velkou péčí udržovali krajinu, vysazovali aleje, upravovali cesty a okolí svých rezidencí zámku Štiřína a zámku Kamenice. Dodnes je tato jejich starost o krajinu patrná.

Cesta vypovídá o tehdejším životě
Turistická cesta Krajinou barona Ringhoffera je výjimečnou procházkou v okolí Prahy. Informační tabule na deseti zastaveních seznamují s tváří Ringhofferovy krajiny v průběhu ročních období stejně jako s historií rodiny – životem a dílem, podnikatelskými aktivitami. Přečtete si o pamětihodnostech a obcích na trase. Projdete se kolem pivovarských studní v Habří, pivovaru ve Velkých Popovicích, Struhařovského rybníka, zámku Štiřín, hrobky rodiny v Kamenici i rotundy sv. Martina v Kostelci u Křížků.

Vítejte v rohatém pivovaru!

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Metro.cz

Od narození Františka Ringhoffera II., průmyslníka a zakladatele proslulého pivovaru ve Velkých Popovicích, uplynulo loni dvě stě let. Do dnešních dnů se z rozsáhlého komplexu jeho závodů zachoval pouze pivovar, před jehož branou nyní stojíme. Je jediným výrobním celkem rodiny Ringhofferů, který nepřetržitě vyrábí svůj produkt od založení v roce 1874 až do současnosti.

Vypravili jsme se do jeho útrob. Zvídaví milovníci zlatavého moku nebo i celé pracovní týmy, jako jsme my, tu totiž nyní mohou v prostorách historické varny z roku 1928 nebo ležáckém sklepě absolvovat školu čepování piva a seznámit se s procesem výroby a surovinami, které se používají. I my jsme na prohlídkovém okruhu poznali historii pivovaru a příběh zakladatelské rodiny Ringhofferů. Fascinovaně jsme sledovali cvrkot ve stáčírně lahví a sudů a mezi ležáckými tanky ochutnali unikátního nefiltrovaného Kozla, kterého jinde neseženete.

„A teď se podívejte, jak má vypadat správně načepované pivo,“ zvolala naše průvodkyně Hana Hybnerová, která už pro pivovar dělá padesát let. Vzala si nás do parády a my jeden po druhém vyzkoušeli, jak na pípě s klikou načepovat pivo na jeden zátah, tak jak to dělají mistrové výčepní. Staročeský způsob správného čepování piva byl mnoho let opomíjen a nyní se k němu ty nejlepší pivovary vracejí. „Čepujeme pivo takzvaně na hladinku. Trvá to pouze několik vteřin, a proto dostane zákazník pivo v nejčerstvější prvotřídní kvalitě,“ říká Hana. Půllitr je třeba narazit na zobáček pípy v úhlu přibližně 45 stupňů, lehce pootočit kohout, pak ho otevřít úplně, a až vystoupá pěna, pomalu narovnávat sklo. „A pak rychle zavřít,“ dodává průvodkyně. Pivo na hladinku by nemělo pouštět bublinky, které značí špatně omytou sklenici. Je to docela fuška, než načepujete první ucházející půllitr, musíte vypít dost pěny...

Kde se vzal ve Velkých Popovicích kozel?
Historii pivovaru mapuje kniha Velkopopovická legenda. Autorka Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru, zmapovala historii rodiny Ringhofferů.
Po smrti barona Františka Ringhoffera budoval slávu pivovaru i jeho syn Emanuel. Ten se rozhodl vsadit na zdejší tradici vaření tmavého a silného piva, tzv. kozla. Toto označení druhu piva má původ ve staré německé tradici výroby piva spodním kvašením. Jeho vařením proslulo již ve 14. století dolnosaské městečko Einbeck. Jméno piva podle města, odkud pocházelo, se ale postupně zkomolilo na Ein Bock, tedy kozel, a pod tímto názvem se tento druh piva rozšířil do mnoha zemí, české kraje nevyjímaje.
A kde se vzala kresba kozla, kterou známe z pivních etiket? Traduje se, že kresbou se odvděčil za pohostinnost potulný malíř, který začátkem dvacátých let minulého století zavítal do Velkých Popovic.

Košice mají Kozlovnu s nejdelším výčepem

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:České nápoje

Majestátna socha kozla pozerajúceho sa na všetkých naokolo, kovový reliéf s kopýtkami na stenách či jeden z najdlhších výčapov. To je iba malá ochutnávka toho, čo čaká návštevníkov novej prevádzky Naša Kozlovna, ktorú otvorili na Hlavnej ulici priamo v historickom srdci Košíc. Milovníci dobrého piva iste neprehliadnu veľké nerezové tanky s dvojplášťovou technológiou, ktorá zaručuje optimálnu teplotu piva vo vnútri. Vďaka tomu každý návštevník dostane svoj Kozel 11% vždy s penou hustou ako smotana.

V susedných Čechách funguje takmer 40 špecializovaných prevádzok tzv. Kozlovien. Projekt sa postupne rozbieha aj na Slovensku a tento koncept má u pivárov veľký úspech.

„Je to naša piata prevádzka a ako jediná je situovaná najvýchodnejšie na Slovensku. Som rád, že sa nám ju podarilo otvoriť práve v metropole Východu, v Košiciach. Teraz už majú zákazníci možnosť vychutnať si poctivo načapovaného Kozla aj tu
v priestoroch košickej Kozlovny,“ zdôraznil riaditeľ predaja pre reštaurácie a prevádzky Plzeňského Prazdroja Slovensko Branislav Kubiš.

Najčerstvejšia chuť ako z pivovaru
V košickej Kozlovni si môžu zákazníci vychutnať pivo Kozel, ktoré predstavuje overenú kvalitu a tradíciu. „Už viac ako 140 rokov varíme poctivé pivo len z troch základných surovín, ktorými sú voda, slad a chmeľ. A po celý čas zachovávame rovnakú receptúru, čo dlhodobo oceňujú zákazníci nielen v Čechách, ale aj na Slovensku,“ uviedol velkopopovický sládok Vojtěch Homolka.

K milovníkom zlatého moku sa dostane len to najkvalitnejšie pivo. Hneď pri vchode návštevníkov ohúria veľké nerezové tanky, vďaka ktorým si Kozel 11 % drží tú najčerstvejšiu chuť tankového piva. Je vozené v špeciálnych vakoch tak, aby sa nedostalo do kontaktu so vzduchom a udržalo si tak najvyššiu kvalitu.

Špeciality od šéfkuchára
Zákazníci sa môžu tešiť aj na skutočné špeciality kuchyne. Výber jedál je unikátny a prevádzka si na ňom nechala záležať.

„Menu v Naša Kozlovna bolo zostavované v spolupráci s českým šéfkuchárom Luděkom Munzarom. Jeho základom sú kvalitné a čerstvé suroviny dodávané z blízkeho okolia, aby sa zachovala finálna čerstvosť. Skvelé pivo je zakomponované aj v jedlách a obľúbený hovädzí steak podávame s omáčkou z tmavého piva a karamelu,“ prezradil majiteľ košickej Kozlovny Peter Köver.

Originálny dizajn od šikovných majstrov
Trvalo presne pol roka, kým šikovné ruky slovenských a českých majstrov dizajnérov zmenili vzhľad novej prevádzky Kozlovny na nepoznanie. Myslelo sa na všetky detaily, ktoré dokonale spájajú tradičné remeslo s modernosťou. „Značkové Kozlovny svojim spracovaním exteriéru a interiéru vyjadrujú celkové postavenie značky voči spotrebiteľom. Jej vybavenie je na jednej strane mohutné, no srdečné a príjemné, využíva prírodné materiály a prvky spojené s Kozlom,“ doplnil sládok Homolka.

Príjemnú atmosféru vo vnútri podniku vytvára masívny drevený nábytok z dubového dreva vyrobený na mieru. Opierky mohutných drevených lavíc pokrýva pravá brašnárska koža. Doslova unikátom sú v Kozlovni majestátne a najstaršie zachované secesné schody v Košiciach.

Zaujme tiež výčap, pretože svojou dĺžkou patrí medzi tie najdlhšie spomedzi všetkých českých aj slovenských Kozlovien. Svoje miesto pri ňom nájdu tí, ktorí sa zastavia na jedno pivko po práci a ešte nie sú rozhodnutí, či posedia dlhšie. Nechýbajú ani štýlové kovové reliéfy na stenách posiate Kozlovým kopýtkami, no dominantou priestoru je majestátna socha kozla pozerajúceho na všetkých naokolo.

Nová košická prevádzka ponúka až 120 miest na sedenie. Pri horúcich teplotách určite každého poteší letná záhradka vo vnútrobloku so sedením pre ďalších 40 hostí.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.12.07.2018 15:2279