Historie a současnost pivovaru Velké Popovice

● 1870 Znovuzrození pivovaru Kozel…pivovar
Historické zmínky o pivovaru Kozel sahají až do 14. století a mnohé dokonce už tehdy chválí vysokou kvalitu tohoto piva. Mnohaleté neshody ale vedly k úpadku pivovaru, který v roce 1870 koupil František Ringhoffer. Byl to starosta Smíchova a bohatý průmyslový magnát, který rád zdolával nové výzvy. Pivovar přebudoval s velkým důrazem na moderní technologie a dal mu šanci na nový začátek.

● 1874 První uvařené pivo Kozel…pivovar
Toto je jeden z nejdůležitějších milníků v naší historii a zároveň začátek historického odkazu piva Kozel. V době, když dozrávala první várka našeho piva, dostal Velkopopovický pivovar dar, který se zachoval dodnes. Městem procházel francouzský malíř, kterého ohromila pohostinnost, s jakou se zde setkal. Chtěl lidem za jejich štědrost poděkovat, a tak jako dárek na rozloučenou nakreslil emblém Kozla.

● 1900 Pivovar stále roste…pivovar
Už v roce 1875 – pouhý rok poté, co bylo vyrobeno první pivo Kozel – náš pivovar vyráběl a prodával až 18 000 hektolitrů piva ročně. Po druhé velké rekonstrukci pivovaru na přelomu stoletá bylo možné tento objem výrazně zvýšit. V roce 1902 jsme vyráběli ohromujících 90 000 hektolitrů ročně.

● 1914 Po první světové válce...pivovar
Pivovar se rychle rozvíjel až do propuknutí první světové války. Ta znamenala zastavení všech inovací, protože se veškeré úsilí začalo zaměřovat na vedení bojů. Když válka skončila, dalo se všechno znovu do pohybu a pivovar si znovu vydobyl pozici jednoho z nejúspěšnějších a nejoblíbenějších podniků v okolí. Naneštěstí ale období prosperity netrvalo dlouho.

● 1922 Registrace značky Kozelpivovar
Oficiální obchodní značkou velkopopovického pivovaru se stává Kozel. Označení má původ ve zkomolenině dolnosaského města Einbeck, které ve 14. století proslulo výrobou piva spodním kvašením. To se tehdy šířilo do Čech pod názvem Ein Bock (Kozel). Emblém pivovaru vytvořil potulný francouzský malíř jako výraz díků za pohostinnost zakladetele Ringhoffera.

● 1938 Pivovar za protektorátu...pivovar
Nacistický vůdce Adolf Hitler, který postupem času získával čím dál tím větší moc, upřel svou pozornost na pohraniční oblasti na severu a západě Československa, známé také jako Sudety. Jako záminku pro invazi využil Hitler nepodložené obvinění toho, že etničtí Němci jsou v těchto oblastech utlačováni. Vlády Francie, Itálie a Velké Británie ve snaze předejít další válce podepsaly Mnichovskou dohodu, podle níž muselo Československo území Sudet postoupit Německu. V říjnu roku 1938, kdy už Němci okupovali celé Sudety, začal mít pivovar problémy s dodávkami surovin potřebných pro vaření piva. Produkce začala výrazně klesat.

● 1945 Rozdělení pivovaru…pivovar
Po ukončení druhé světové války se stal pivovar národním podnikem a postupně byl začleňován do dalších organizací. Mohlo to znamenat i konec piva Kozel, ale každý zaměstnanec pivovaru byl odhodlaný zachovat tradici a kvalitu původního piva. Dík této solidaritě kvalita našeho piva nikdy neupadla a i to je jeden z hlavních důvodů, proč stále celosvětově patříme k nejoblíbenějším českým pivům.

● 1951 Do pivovaru přicházejí ženy …pivovar
V letech následujících po skončení války dokázal pivovar Kozel jen stěží sehnat dostatek dělníků. Občas přicházeli na výpomoc dokonce i důchodci – obzvlášť za letních měsíců, kdy bylo práce nejvíc. Tento problém vyřešilo tehdejší vedení podniku v souladu se socialistickým myšlením dané doby a rozhodlo, vůbec poprvé v historii pivovaru, o zaměstnání žen. V roce 1964 už se počet mužů a žen v řadách firmy vyrovnal a stáčírna byla například téměř výhradně v ženských rukou.

● 1965 Další prvenství našeho pivovaru …pivovar
Náš pivovar Kozel se může chlubit zavedením tradice „tankových pivnic“. Tyto neuvěřitelně oblíbené podniky byly zásobeny pivem z cisteren umístěných na nákladních vozech, které jezdily přímo z pivovaru. Vůbec první tankový náklaďák vyjel z pivovaru Kozel v roce 1965 a měl namířeno do jedinečného snack baru Koruna na Václavském náměstí, který v té době držel rekord v nejvyšší spotřebě piva v okolí.

● 1991 Pivovar znovu získává nezávislost…pivovar
Přežili jsme mnoho neklidných let, ale náš pivovar nakonec v roce 1991 znovu získal nezávislost a v květnu roku 1992 se stal akciovou společností. Od té doby jsme neustále upevňovali svou pozici a zvyšovali postupně roční produkci až na více než 930 000 hektolitrů. Naše pivo se vyváží do mnoha států, včetně Slovenska, Ruska, Ukrajiny, Maďarska, Velké Británie a skandinávských zemí. Ve Spojených státech amerických získalo naše pivo už čtyři zlaté medaile na světovém pivním šampionátu.

● 1996 Pivovar má svůj první web...pivovar
V květnu tohoto roku se náš velkopopovický pivovar zapsal do české historie: Stal se prvním pivovarem svého druhu, který spustil vlastní webovou stránku. I nadále udržujeme tradice a zkušenosti, na kterých byl pivovar Kozel postavený, ale přece jen chceme držet krok s dobou! Náš web od té doby prošel mnoha změnami a aktualizacemi, ale stále následuje tutéž filozofii, kterou jsme vždy prosazovali: u stolu by mělo vždy zůstat volné místo pro dalšího člověka. Oslavte s námi ducha pohostinnosti, kterého naše pivo ztělesňuje – nejlépe tím, že se posadíte k našemu velkému stolu

● 1999 V pivovaru nastávají velké změny…pivovar
Tradice a péče, kterou věnujeme pivu Kozel, se nikdy nezmění, ale tento rok znamenal pro náš pivovar mnoho nových možností. Díky nim si dnes může naše tradiční české pivo vychutnat ještě více lidí na celém světě, a mohou tak objevit ducha pohostinnosti, kterého ztělesňuje.

● 2002 Produkce piva Kozel dosahuje důležitého milníku…pivovar
V tomto roce náš pivovar Kozel překročil v produkci milión hektolitrů! Toto číslo je sice zajímavé, ale daleko důležitější je to, že jsme se nikdy nevzdali kvality a tradice piva Kozel. Jelikož jsme chtěli tento vysoký standard udržovat i daleko za hranicí milionu hektolitrů, nechali jsme si v tomto roce vyrobit nové cylindricko-kónické tanky. Byly dokončeny v roce 2004 a díky nim jsme mohli zvýšit kapacitu produkce na 1,5 milionu hektolitrů – a to vše, aniž bychom obětovali kvalitu, se kterou je pivo Kozel neoddělitelně spojeno.

● 2007 Otevíráme první Kozlí hospodu...pivovar
Nic nedokáže překonat útulnou atmosféru tradiční hospody – a právě proto jsme v roce 2007 otevřeli první Kozlovu hospodu. Do roku 2012 se síť Kozloven rozrostla na sedm podniků a usadili jsme se v Bystřici nad Pernštejnem, Havlíčkově Brodě, Praze, Humpolci, Brně, Velkých Popovicích a Jihlavě. V každé z našich hospod najdete atmosféru dávno minulých dob a všechny jsou vyzdobeny tradičními materiály a Kozlími památkami. Hosté si mohou užít Kozla od čepu a zamyslet se nad tím, jak málo nechává moderní doba času na vzpomínky.

● 2010 Zřizujeme Kozlovnu v pivovaru...pivovar
K čemu by nám byla síť Kozlích hospod, kdybychom neměli hospodu v našem pivovaru? Tuto otázku jsme si položili v roce 2010 a došli jsme k závěru, že je nejvyšší čas nabídnout návštěvníkům tradiční místo k posezení u piva přímo v prostorách pivovaru. V květnu roku 2010 jsme poprvé otevřeli dveře naší Pivovarské Kozlovny a od té doby končí její návštěvou každá prohlídka pivovaru. Návštěvníci se tak mohou v klidu usadit a vychutnat si tradiční českou kuchyni s naším jedinečným kvasnicovým ležákem přímo z tanku.
Zdroj:Stránky pivovaru Velké Popovice, 2015


Více na stránkách pivovaru

Den Kozla 2018

Kdy:09.06.2018 09:00-21:00 hod.Obec:Velké PopoviceZdroj:Pivovar Velké Popovice

OSLAV S NÁMI 26. ROČNÍK DNE KOZLA
Přijeď i se svými přáteli 9. června do Pivovaru Velké Popovice oslavit největší svátek svého oblíbeného piva.

Na co se můžeš těšit? Především na skvělé pivo, čerstvého Kozla přímo z pivovaru. Ochutnat budeš moci i nový Mistrův Ležák od Kozla. Připraveny jsou i speciální prohlídky nazvané Z pekla do nebe, na kterých uvidíš místa, kam se běžně nedostaneš. Čekají na tebe poctivá řemesla, skvělá kuchyně a také spousta dobré muziky. Těšíme se opět po roce ve Velkých Popovicích!

PROGRAM:

HLAVNÍ PÓDIUM
moderuje Dalibor Gondík
09:00 – 12:00 reprodukovaná hudba
12:00 – 13:00 Jiří Schmitzer
14:00 – Slavnostní naražení
14:30 – 15:30 Václav Neckář a Bacily
16:30 – 17:30 Jelen
18:15 – 19:15 Sto zvířat

BLANÍK PÓDIUM
09:00 – 13:00 reprodukovaná hudba
13:00 – 14:00 Tomáš Linka a Přímá linka
15:15 – 16:15 Václav Koubek
17:00 – 18:00 Lenka Filipová

Po celou dobu stánky, řemesla, prohlídky pivovaru, kozlíci na chůdách, dechovka a cimbálovka a hlavně spousta dobrého piva.

Prohlídky pivovaru Velké Popovice

Kdy:dle rezervaceObec:Velké PopoviceZdroj:Pivovar Velké Popovice

Zveme Vás na návštěvu velkopopovického pivovaru, který v těsné blízkosti Prahy stojí již více než 140 let. První várka byla v pivovaru založeném pražským průmyslníkem baronem Ringhofferem uvařena v prosinci roku 1874. Od roku 1999 je pivovar Velké Popovice součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s. a zároveň členem pivovarnické skupiny SABMiller.

Pivovar Velké Popovice nabízí:
●Tradiční značky: Velkopopovický Kozel výčepní světlý, Velkopopovický Kozel výčepní tmavý, Velkopopovický Kozel 11 a Velkopopovický Kozel Premium
●Návštěvnické centrum
●Prohlídky pivovaru „Po stopách Kozla“ a jiné zážitkové akce
●Kozlí obchod s originálními dárky spojené se značkou Velkopopovický Kozel
●Pronájmy konferenčních prostor pro firemní i soukromé akce

Velké Popovice jsou známé především pivovarem, který vyrábí sortiment oblíbeného piva Velkopopovický Kozel. Velkopopovický pivovar je otevřen veřejnosti prostřednictvím prohlídek a zážitkových programů a nabízí komplexní služby v oblasti cestovního ruchu.

Prohlídky a zážitkové programy
●Prohlídka pivovaru „Po stopách Kozla"
●Prohlídka pro školy „Pivovarnictví - úspěšné odvětví českého průmyslu"
●Zážitkový program „Kozlí výprava do pivovaru"

Kozlí obchod nabízí dárkové zboží a pivní suvenýry
Cateringové služby a možnost občerstvení přímo v areálu pivovaru v restauraci Velkopopovická Kozlovna
Pronájem prostor pivovaru pro konferenční, firemní a další akce
Parkování osobních aut a autobusů pro návštěvníky pivovaru zdarma

Prohlídku pivovaru Velké Popovice vždy vede náš průvodce. Prohlídka začíná v Návštěvnickém centru a pokračuje přes malebné nádvoří pivovaru. Navštívíte současnou varnu, kde se seznámíte s procesem výroby piva a surovinami, které pro naše pivo používáme. Poznáte bohatou historii pivovaru a příběh zakladatelské rodiny Ringhofferů.

Projdete si historickou varnu z roku 1928, ležácké sklepy, v nichž na vás čeká ochutnávka nefiltrovaného piva Velkopopovický Kozel, čepovaná z unikátního výčepu. Podíváte se na stáčírnu lahví a sudů a rovněž do expozice pivních obalů, nakládky, expedice a exportu našeho piva do zahraničí.

Nakonec potkáte i živého kozla Oldu, maskota našeho pivovaru. Na závěr návštěvy určitě neminete Kozlí obchod, který se nachází v Návštěvnickém centru. Zde si můžete vybrat dárek jak pro sebe, tak pro své blízké.

Prohlídka pro nezletilé
Pivovar Velké Popovice v rámci své politika odpovědného výrobce piva nabízí skupinám s osobami mladšími 18 let dvě možné varianty prohlídek pivovaru:

Prohlídka pivovaru „Po stopách Kozla"
Klasická prohlídka s výkladem procesu výroby piva a návštěvou všech výrobních prostor pivovaru v rámci návštěvnické trasy Po stopách Kozla. Školním skupinám v průběhu prohlídky nepodáváme ochutnávku piva, pokud je některý ze studentů mladší 18 let.

Prohlídkový okruh "Pivovarnictví - úspěšné odvětví českého průmyslu"
Prohlídkový okruh je přímo zaměřen především na nezletilé návštěvníky pivovaru a školní skupiny. Prohlídka nabízí plnohodnotný zážitek tentokrát z jiného úhlu pohledu. Nezavede návštěvníky do provozů spojených s výrobou a neobsahuje prezentaci výrobního procesu piva, prohlídku stáčírny a varny. Seznámí návštěvníky se širšími souvislostmi pivovarnictví jako slavného odvětví českého průmyslu a ukáže jim, jakou roli v této oblasti hraje pivovar Velké Popovice. Okruh představí řemesla, která byla s pivovarnictvím spojena, a seznámí s historií regionu.

Plzeňský Prazdroj, jehož je pivovar Velké Popovice součástí, patří mezi přední pivovarské společnosti ve střední Evropě a jde příkladem i na poli odpovědnosti. Vnímáme obavy veřejnosti v souvislosti s konzumací alkoholu nezletilými, a proto je náš marketing striktně zaměřen na osoby starší 18 let. Odpovědný přístup se promítá také na prohlídkových trasách pivovarem. Pokud nezletilé návštěvníky doprovází odpovědná osoba starší 18 let plně způsobilá k právním úkonům (např. rodič, učitel, průvodce, vedoucí skupiny), akceptujeme, že za nezletilého návštěvníka či skupinu návštěvníků přebírá odpovědnost tato odpovědná osoba a rozhodnutí o tom, jaký prohlídkový okruh s nezletilým/i navštíví, ponecháváme na této odpovědné osobě.

Aktualizováno: před rokem

Vítejte v rohatém pivovaru!

Publikováno:před 9 dnyZdroj:Metro.cz

Od narození Františka Ringhoffera II., průmyslníka a zakladatele proslulého pivovaru ve Velkých Popovicích, uplynulo loni dvě stě let. Do dnešních dnů se z rozsáhlého komplexu jeho závodů zachoval pouze pivovar, před jehož branou nyní stojíme. Je jediným výrobním celkem rodiny Ringhofferů, který nepřetržitě vyrábí svůj produkt od založení v roce 1874 až do současnosti.

Vypravili jsme se do jeho útrob. Zvídaví milovníci zlatavého moku nebo i celé pracovní týmy, jako jsme my, tu totiž nyní mohou v prostorách historické varny z roku 1928 nebo ležáckém sklepě absolvovat školu čepování piva a seznámit se s procesem výroby a surovinami, které se používají. I my jsme na prohlídkovém okruhu poznali historii pivovaru a příběh zakladatelské rodiny Ringhofferů. Fascinovaně jsme sledovali cvrkot ve stáčírně lahví a sudů a mezi ležáckými tanky ochutnali unikátního nefiltrovaného Kozla, kterého jinde neseženete.

„A teď se podívejte, jak má vypadat správně načepované pivo,“ zvolala naše průvodkyně Hana Hybnerová, která už pro pivovar dělá padesát let. Vzala si nás do parády a my jeden po druhém vyzkoušeli, jak na pípě s klikou načepovat pivo na jeden zátah, tak jak to dělají mistrové výčepní. Staročeský způsob správného čepování piva byl mnoho let opomíjen a nyní se k němu ty nejlepší pivovary vracejí. „Čepujeme pivo takzvaně na hladinku. Trvá to pouze několik vteřin, a proto dostane zákazník pivo v nejčerstvější prvotřídní kvalitě,“ říká Hana. Půllitr je třeba narazit na zobáček pípy v úhlu přibližně 45 stupňů, lehce pootočit kohout, pak ho otevřít úplně, a až vystoupá pěna, pomalu narovnávat sklo. „A pak rychle zavřít,“ dodává průvodkyně. Pivo na hladinku by nemělo pouštět bublinky, které značí špatně omytou sklenici. Je to docela fuška, než načepujete první ucházející půllitr, musíte vypít dost pěny...

Kde se vzal ve Velkých Popovicích kozel?
Historii pivovaru mapuje kniha Velkopopovická legenda. Autorka Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru, zmapovala historii rodiny Ringhofferů.
Po smrti barona Františka Ringhoffera budoval slávu pivovaru i jeho syn Emanuel. Ten se rozhodl vsadit na zdejší tradici vaření tmavého a silného piva, tzv. kozla. Toto označení druhu piva má původ ve staré německé tradici výroby piva spodním kvašením. Jeho vařením proslulo již ve 14. století dolnosaské městečko Einbeck. Jméno piva podle města, odkud pocházelo, se ale postupně zkomolilo na Ein Bock, tedy kozel, a pod tímto názvem se tento druh piva rozšířil do mnoha zemí, české kraje nevyjímaje.
A kde se vzala kresba kozla, kterou známe z pivních etiket? Traduje se, že kresbou se odvděčil za pohostinnost potulný malíř, který začátkem dvacátých let minulého století zavítal do Velkých Popovic.

Košice mají Kozlovnu s nejdelším výčepem

Publikováno:před 12 dnyZdroj:České nápoje

Majestátna socha kozla pozerajúceho sa na všetkých naokolo, kovový reliéf s kopýtkami na stenách či jeden z najdlhších výčapov. To je iba malá ochutnávka toho, čo čaká návštevníkov novej prevádzky Naša Kozlovna, ktorú otvorili na Hlavnej ulici priamo v historickom srdci Košíc. Milovníci dobrého piva iste neprehliadnu veľké nerezové tanky s dvojplášťovou technológiou, ktorá zaručuje optimálnu teplotu piva vo vnútri. Vďaka tomu každý návštevník dostane svoj Kozel 11% vždy s penou hustou ako smotana.

V susedných Čechách funguje takmer 40 špecializovaných prevádzok tzv. Kozlovien. Projekt sa postupne rozbieha aj na Slovensku a tento koncept má u pivárov veľký úspech.

„Je to naša piata prevádzka a ako jediná je situovaná najvýchodnejšie na Slovensku. Som rád, že sa nám ju podarilo otvoriť práve v metropole Východu, v Košiciach. Teraz už majú zákazníci možnosť vychutnať si poctivo načapovaného Kozla aj tu
v priestoroch košickej Kozlovny,“ zdôraznil riaditeľ predaja pre reštaurácie a prevádzky Plzeňského Prazdroja Slovensko Branislav Kubiš.

Najčerstvejšia chuť ako z pivovaru
V košickej Kozlovni si môžu zákazníci vychutnať pivo Kozel, ktoré predstavuje overenú kvalitu a tradíciu. „Už viac ako 140 rokov varíme poctivé pivo len z troch základných surovín, ktorými sú voda, slad a chmeľ. A po celý čas zachovávame rovnakú receptúru, čo dlhodobo oceňujú zákazníci nielen v Čechách, ale aj na Slovensku,“ uviedol velkopopovický sládok Vojtěch Homolka.

K milovníkom zlatého moku sa dostane len to najkvalitnejšie pivo. Hneď pri vchode návštevníkov ohúria veľké nerezové tanky, vďaka ktorým si Kozel 11 % drží tú najčerstvejšiu chuť tankového piva. Je vozené v špeciálnych vakoch tak, aby sa nedostalo do kontaktu so vzduchom a udržalo si tak najvyššiu kvalitu.

Špeciality od šéfkuchára
Zákazníci sa môžu tešiť aj na skutočné špeciality kuchyne. Výber jedál je unikátny a prevádzka si na ňom nechala záležať.

„Menu v Naša Kozlovna bolo zostavované v spolupráci s českým šéfkuchárom Luděkom Munzarom. Jeho základom sú kvalitné a čerstvé suroviny dodávané z blízkeho okolia, aby sa zachovala finálna čerstvosť. Skvelé pivo je zakomponované aj v jedlách a obľúbený hovädzí steak podávame s omáčkou z tmavého piva a karamelu,“ prezradil majiteľ košickej Kozlovny Peter Köver.

Originálny dizajn od šikovných majstrov
Trvalo presne pol roka, kým šikovné ruky slovenských a českých majstrov dizajnérov zmenili vzhľad novej prevádzky Kozlovny na nepoznanie. Myslelo sa na všetky detaily, ktoré dokonale spájajú tradičné remeslo s modernosťou. „Značkové Kozlovny svojim spracovaním exteriéru a interiéru vyjadrujú celkové postavenie značky voči spotrebiteľom. Jej vybavenie je na jednej strane mohutné, no srdečné a príjemné, využíva prírodné materiály a prvky spojené s Kozlom,“ doplnil sládok Homolka.

Príjemnú atmosféru vo vnútri podniku vytvára masívny drevený nábytok z dubového dreva vyrobený na mieru. Opierky mohutných drevených lavíc pokrýva pravá brašnárska koža. Doslova unikátom sú v Kozlovni majestátne a najstaršie zachované secesné schody v Košiciach.

Zaujme tiež výčap, pretože svojou dĺžkou patrí medzi tie najdlhšie spomedzi všetkých českých aj slovenských Kozlovien. Svoje miesto pri ňom nájdu tí, ktorí sa zastavia na jedno pivko po práci a ešte nie sú rozhodnutí, či posedia dlhšie. Nechýbajú ani štýlové kovové reliéfy na stenách posiate Kozlovým kopýtkami, no dominantou priestoru je majestátna socha kozla pozerajúceho na všetkých naokolo.

Nová košická prevádzka ponúka až 120 miest na sedenie. Pri horúcich teplotách určite každého poteší letná záhradka vo vnútrobloku so sedením pre ďalších 40 hostí.

Velkopopovická legenda - kniha o rodině Ringhofferů a proslulém pivovaru

Publikováno:před 23 dnyZdroj:České nápoje

Kniha Velkopopovická legenda nabízí mimořádně intenzivní čtenářský zážitek. Vznikla s prvotním záměrem připomenout 200. výročí narození průmyslníka a představitele společenské elity národa Františka Ringhoffera II., zakladatele proslulého pivovaru ve Velkých Popovicích. Na jejích stránkách však najdete mnohem víc. Pozoruhodnou genezi úspěšného podniku, silný lidský příběh a řadu inspirativních, motivačních rad platných v minulosti stejně jako dnes.

Autorka knihy Eva Kršňáková, vedoucí Návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice, na základě dostupných pramenů pečlivě zmapovala historii rodiny Ringhofferů, která má kořeny až na rakousko-uherském pomezí. Začalo to jako pohádka – chudý kotlářský tovaryš Franz Ringhoffer se vypravil z Uher do Čech, aby se po letech jeho vnuk stal velkým průmyslníkem, povýšeným do stavu svobodných pánů s udělením dědičného šlechtického titulu baron.

František Ringhoffer II. (1817–1873), významný průmyslník, podnikatel, politik, starosta Smíchova a poslanec Českého zemského sněmu založil pražské smíchovské továrny a posléze inicioval vznik pivovaru v malé středočeské obci na jihovýchod od Prahy. Do dnešních dnů se z rozsáhlého komplexu Ringhofferových závodů zachoval pouze pivovar Velké Popovice. Je jediným výrobním závodem rodiny Ringhofferů, který nepřetržitě vyrábí svůj produkt od založení v roce 1874 až do současnosti.

Možná proto, že pocházel z chudých poměrů, pamatoval František Ringhoffer II. i při své neutuchající píli na poli podnikatelském také na své zaměstnance, rodinu a krajinu, ve které působil. Potomkům zanechal mimo jiné spoustu ponaučení a rad, z nichž mnohé autorka v knize Velkopopovická legenda cituje, jako například: „Mluv pravdu, mysli a jednej v pravdě, nenechej se ničím na světě odvést od této zásady: Pravda vždy zvítězí!“ Nebo: „Jednej s každým člověkem podle toho, jaký je, a mysli při tom na to, že lidé nejsou takoví, jací by měli být, ale takoví, jací jsou.“

„Velkopopovická legenda je příběh plný lásky k poctivé práci, lidem a krajině, v níž se žije, tvoří, pracuje. Je to příběh životních plánů, ke kterým sice vede cesta dlážděná celoživotní snahou, potem a pílí, ale ta cesta má cíl…,“ shrnuje autorka Eva Kršňáková. Slavnostní křest knihy se uskutečnil tento víkend v rámci akce Pochodu krajinou barona Ringhoffera a křtění kůzlat pivovaru, symbolů velkopopovického pivovaru. Kniha Velkopopovická legenda je k dostání v prodejně suvenýrů v Návštěvnickém centru v pivovaru Velké Popovice a v e-shopu na www.eshop.kozel.cz

Plzeňský Prazdroj chystá pivní rošádu

Publikováno:před 25 dnyZdroj:E15.czAutor:Barbora Pánková

Výroba Velkopopovického Kozla Premium, který u českých pivařů propadal, končí. Plzeňský Prazdroj přijde od května s novým ležákem.

Zastavení výroby Kozla Premium, patřícího do šestice Velkopopovických kozlů, potvrdila pro deník E15 mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková. “Jeho prodeje jsou v rámci portfolia značky nejnižší,” uvedla. Pokles odmítla vyčíslit. Ležák nemá oblibu i podle pivařských webů, z nichž mu Pivníci.cz dávají 4,5 bodu z deseti a Atlas piv ho hodnotí 53 procenty. Pivovar na trh nový produkt Mistrův ležák, který začne rozvážet do restaurací a obchodů od května. Informace E15 z trhu mluví tom, že si pivaři na novince připlatí, podle mluvčí Němečkové ale pivovar zatím neplánuje cenu zvyšovat. “Ceníková cena bude 16,90 korun, tedy na úrovni jiných běžných ležáků,” dodala.

“V novém ležáku necháváme více vyniknout použité slady – světlý a především karamelový. Delší doba ležení více zvýrazňuje charakteristickou chuť Kozla,” popsala nové pivo mluvčí. Plzeňský Prazdroj, který je největším českým pivovarem, loni prodal v Česku a zahraničí více než jedenáct milionů hektolitrů piva, meziročně téměř o tři procenta více. Před rokem ho převzala japonská skupina Asahi, výrobce piva, lihovin, nealkoholických nápojů a potravin, který působí ve více než stovce zemí.

Velkopopovický Kozel vypráví příběhy poctivých řemeslníků

Publikováno:před měsícemZdroj:MarketingSales.cz

Pivovar Velkopopovický Kozel vytvořil animované spoty, které adorují řemeslníky a to prostřednictvím jiného řemesla - samotné animace.

Spojení poctivá odměna za poctivou práci je dlouhodobou propozicí piva z Velkých Popovic. Pivovar nyní ve spolupráci s agenturou Triad připravil spot vytvořený tradiční ruční animací bez použití 3D a počítačových efektů, kde je většina věcí vyrobena ze dřeva a z papíru. Ztvárnil v něm příběhy dvou řemeslníků a rozhodl se tak vzdát hold poctivé ruční práci a lidem, kteří jsou šikovní. "Největší sílu kampaně vidíme ve využití digitálních kanálů s celým jejich potenciálem. Ten nám umožňuje ukázat autentické příběhy reálných řemeslníků ve vizuálně netradiční a zajímavé formě. Videa o řemeslnících jsou taky propojena s aktuálním TV spotem, kdy nás postava z něj uvádí do děje. Odměna na konci videí ukazuje, že upřímné poděkování má pro lidi pořád obrovskou hodnotu," říká Mária Vaškovičová zodpovědná za značku Velkopopovický Kozel.

Velkopopovický Kozel ve svých spotech odměňuje řemeslníky, kteří svou práci odvádějí poctivě, již tradičně. Nyní oceňuje ty, kteří svému okolí pomáhají bez nároku na odměnu - jen proto, že dělat dobro jim přináší radost. "Začali jsme hledat a nakonec jsme našli dva příběhy, které nás vzaly za srdce. Jeden slovenský a jeden český - a shodou okolností oba o řemeslnících, kteří pracují se dřevem," říká Eugen Korda, z agentury Triad Advertising.

Kampaň, která probíhána Facebooku a YouTube, bude trvat čtyři týdny. Kreativní koncept pochází z dílny Triad Advertising, produkčně se na projektu podíleli Zoom Films, studio Animation People a Silencio FX.

Národ pivařů nezklamal! Na velkopopovických Ladovských hodech to žilo navzdory mrazu

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Náš regionAutor:Bohumil Brejžek

Přes mrazivé počasí ovládly v sobotu 3. března nádvoří velkopopovického pivovaru již tradiční Ladovské vepřové hody s bohatým doprovodným programem.

Přímo z Plzně přijela bednářská parta Plzeňského prazdroje, která jako poslední pivovarská parta vyrábí dubové sudy a kádě tradičním způsobem, dále bylo k vidění bourání prasete v provedení řeznického mistra Tomáše Hudery, jehož kolega Michal Kovařík zase ukázal, jak se jelita a jitrnice plní. Nechyběla parta řezníků z Vojenic, uzenář Arnošta Dvořák či mistr škvarkař Radomír Sekyra.

Samozřejmě, že se především ochutnávalo a to jak vepřové pochoutky, tak lahodný velkopopovický kozel. Snědlo se přes dva tisíce jitrnic a jelit, také koblihy, koláče, štrúdly a vypilo devět sudů piva. Kdo si prohlédl pivovar i zevnitř, určitě neprohloupil, mohl si tam za dozoru pivovarského odborníka načepovat pivo sám. A samozřejmě, že byl přitom i maskot pivovaru, šestiletý kozel Olda i dva malí kozlíci.

V dubnu se půjde po Stezce barona Ringhoffera
Jednalo se o první akci pivovaru v tomto roce, po níž budou následovat další. Ještě před červnovým velkým Dnem kozla, jinak slavnostech piva Velkopopovický kozel a pivovaru, to bude 21. dubna Pochod krajinou barona Ringhoffera. Na dvacetikilometrovou trasu romantickou krajinou Velkopopovicka a Kamenicka se bude jako vždy vyrážet z nádraží v Mirošovicích a jeho součástí bude i zastávka ve velkopopovickém pivovaru na nefiltrovaného Kozla.

Předtím se ale projdete z Mirošovic kolem Štičího rybníku a Lomnického potoka k zastávce na stezce v Dolní Lomnici nazvané Tvář Ringhofferovy krajiny a další zastávce Lesní studny. Z Velkých Popovic pak budete pokračovat dál až do Kamenice a Kostelce u Křížků.

Velkopopovický pivovar vloni poprvé navštívilo přes 100 tisíc lidí

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:FeedIT.cz

Velkopopovický pivovar přilákal v loňském roce rekordní počet turistů. Ty nejvíce zaujaly akce, které byly uspořádané k loňskému výročí 200 let od narození zakladatele pivovaru, barona Františka Ringhoffera. Celkem do pivovaru poprvé v jeho historii zavítalo přes 100 tisíc lidí.

„Vůbec nejvíce návštěvníků v rámci oslav založení pivovaru přijelo na únorové ladovské vepřové hody. Podávala se tradiční jídla, k nim se čepoval nefiltrovaný Kozel, pořádali jsme masopustní rej a zorganizovali sraz automobilových veteránů značky Tatra,“ uvedla Eva Kršňáková z Velkopopovického Kozla. Velký zájem českých turistů byl i o dubnovou oslav baronových narozenin spojenou se speciálními prohlídkami.

Naprostou novinou letošního roku bude otevření speciální železniční linky z pražského Wilsonova nádraží přímo až do areálu pivovaru ve Velkých Popovicích. Pivovar kvůli tomu na vlastní náklady opravil starou železniční vlečku a celá trať je tak připravena k zahájení provozu.

„Vlaky budou ve spolupráci s Českými drahami turistům sloužit již tuto turistickou sezonu a to vždy o víkendech,“ doplnila Eva Kršňáková.

Hokejový obránce František Kaberle si otevřel Kozlovnu na Kladně

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápoje

Jeden z nejúspěšnějších hokejových obránců české historie František Kaberle si včera v Kladně otevřel zcela novou restauraci Kozlovna. V stylové pivnici bude pětinásobný mistr světa a vítěz Stanley Cupu nabízet tankové pivo z pivovaru Velkopopovický Kozel a spolu s ním i ležák Pilsner Urquell.

Novou „Kozlovnu u Kabelky“ zdobí replika Stanleyova poháru, který František Kaberle získal s týmem Carolina Hurricanes v roce 2006. „Kdybych už v té době měl hospodu, určitě bych pivem naplnil i pohár originální,“ říká František Kaberle a přiznává, že pivo neodmyslitelně patří k hokejovým oslavám a fandění. „Musí to ale být dobré pivo. A s tím byl v Kladně problém. Já jsem za ním po skončení hokejové kariéry jezdíval do Prahy, což mi časem přišlo zbytečné. Napadlo mě, proč nedopřát tu nejlepší kvalitu nejen sám sobě, kamarádům od hokeje, ale i dalším lidem z Kladna a okolí? A k tomu i dobré jídlo, které k pivu patří,“ doplňuje František Kaberle.

Nová Kozlovna nabízí 93 míst k sezení a dalších 40 přibyde na letní zahrádce. Restaurace je umístěná v sídlištním středisku v kladenské Moskevské ulici. Původní nevyhovující hospodu, která na místě byla, nechal František Kaberle kompletně zrekonstruovat.

Zcela nová Kozlovna u Kabelky tak přináší atraktivní prostředí pro oblíbené pivo. Útulný interiér je plný originálních prvků, od masivních stolů s kovovými kopýtky, sochu kozla až po lavice s koženým polstrováním. Dominantou restaurace jsou pivní tanky, dva jsou interiérové v nerezu a další pak v proskleném zachlazeném boxu. Srdcem hospody je originální výčep, který je zasazený do dřeva.

Základ nabídky jídel tvoří tradiční česká kuchyně, kterou se snaží šéfkuchař připravovat moderním způsobem. „Prvořadé jsou pro nás čerstvé suroviny a řada položek připravovaných vlastními silami,“ říká manažer Kozlovny Petr Michal. Hlavním pivem je tankový Velkopopovický Kozel 11, dále čepují Velkopopovického Kozla Černého Nefiltrovaného, Velkopopovického Kozla Nefiltrovaného 12, ležák Pilsner Urquell a každý měsíc jiný speciál z programu Volba sládků.

Do pivovaru ve Velkých Popovicích se dostanete i vlakem

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápoje

Přímo až do pivovaru ve Velkých Popovicích se brzy dostanou návštěvníci vlakem. Zástupci Plzeňského Prazdroje a Českých drah dnes podepsali memorandum, na jehož základě dojde ke zprovoznění pivovarské vlečky a zavedení pravidelného spoje.

„Vlakové spojení do pivovaru fungovalo řadu let. Nyní jsme se rozhodli iniciovat jeho oživení, a vůbec poprvé v historii vlečku využít pro osobní přepravu,“ uvedl Rudolf Šlehofer, manažer pro turismus a historické dědictví Plzeňského Prazdroje, pod nějž pivovar, který vaří populárního Kozla, spadá. „Hodně lidí překvapí, že Velké Popovice jsou velmi blízko Prahy. Navíc si návštěvníci budou moci v pivovaru dopřát ochutnávku piva. To přitom v pivovaru chutná nejlépe, navíc jsou prohlídky často obohaceny o nějakou zajímavost, kterou jinde neochutnáte. Proto chceme návštěvníkům výlet k nám a do Ladova kraje zpříjemnit a usnadnit,“ doplnil.

„Máme bohaté zkušenosti s vypravováním nejen pravidelných, ale i nostalgických a zvláštních vlaků. A jsme rádi, že společně s Plzeňským Prazdrojem můžeme přispět k realizaci pravidelné výletní linky z Prahy do areálu pivovaru ve Velkých Popovicích,“ řekl Jiří Ješeta, obchodní ředitel Českých drah a dodal: „Předpokládáme, že pojede jeden pár vlaků, a to každou sobotu. Na spoje zařadíme motorovou lokomotivu a dva historické vozy s kapacitou 100 osob.“

Pravidelný spoj by měl začít jezdit přibližně od května příštího roku. Vše ale záleží mimo jiné i na rychlosti rekonstrukce vlečky, která vznikla na začátku 20. století a vychází ze stranice Strančice. V minulosti sloužila především pro dovoz surovin. Několikrát se po ní prohnala i parní lokomotiva v rámci různých vzpomínkových jízd. Náklady související s jejím obnovením pokryje plně Plzeňský Prazdroj.

Opětovné zprovoznění trati bude má i symbolický význam. Memorandum podepsali zástupci Plzeňského Prazdroje a Českých drah v roce, kdy uplynulo 200 let od narození barona Františka Ringhoffera – zakladatele pivovaru ve Velkých Popovicích, ale také výrobce železničních vagonů.

Listopadové prohlídky pivovaru se třemi druhy piva nabízí Velkopopovický Kozel

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápoje

Rozšířenou prohlídku pivovaru s ochutnávkou hned tří druhů piv, z toho dvou nefiltrovaných, nabízí o listopadových víkendech Velkopopovický Kozel.

Prohlídky pivovaru mají ve Velkých Popovicích již tradici. „Lidí, kteří chtějí vidět, jak pivo vzniká a zároveň ocení zdejší historický charakter našeho areálu, přibývá,“ uvedl Rudolf Šlehofer, manažer pro turismus a tradice v Plzeňském Prazdroji, pod nějž Kozel spadá.

Vždy během různých akcí nebo v určitých obdobích je pivovar rozšiřuje o doplňkový program a další druhy piva k ochutnání. Tentokrát půjde vedle tradiční světlé jedenáctky také o tmavého Kozla a speciální světlý Ringhoffer. Obě dvě v nefiltrované a nepasterizované verzi.

Navíc se návštěvníci mohou těšit na znalostní soutěž o Řád barona Ringhoffera. Na úspěšné řešitele čekají odměny z regálů Kozlova obchodu. Samozřejmostí je putování po jednotlivých místnostech, v nichž pivo vzniká a výklad o historii i současnosti způsobů jeho vaření.

Prohlídky začnou vždy ve 13 hodin, s výjimkou soboty 11. listopadu, zato však i ve státní svátek 17. listopadu.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.14.05.2018 13:5871