Historie a současnost Měšťanského pivovaru Kutná Hora

Pivovar v Kutné Hoře vstal z mrtvých a nyní už zase vaří pivo. Od pátku 7. dubna už můžete pivo Kutná Hora ochutnat.
Zdroj:Stránky Měšťanského pivovaru Kutná Hora, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Měšťanského pivovaru Kutná Hora

Kdy:dle objednáníObec:Kutná HoraZdroj:Měšťanský pivovar Kutná Hora

JSME RÁDI ZA VÁŠ ZÁJEM O PROHLÍDKU PIVOVARU!
PRO VELKÝ ZÁJEM PRODLUŽUJEME PROHLÍDKY TAKÉ NA VŠECHNY SOBOTY V ZÁŘÍ.
PŘIJĎTE SE PODÍVAT NA MÍSTA, KDE PIVO KUTNÁ HORA VZNIKÁ.
VELIKOST SKUPINY JE OMEZENÁ, TUDÍŽ NEVÁHEJTE A PŘIHLAŠTE SE POMOCÍ FORMULÁŘE NÍŽE.
NOVĚ SI MŮŽETE ROVNOU ZVOLIT TAKÉ ČAS PROHLÍDKY.
POSLEDNÍ MOŽNOST PŘIHLÁSIT SE JE VŽDY DEN PŘED PROHLÍDKOU DO 18 HODIN.

Prohlídka pivovaru trvá přibližně 1,5 hodiny a v jejím rámci se dozvíte něco z historie pivovaru, technologie vaření piva. Podíváte se na varnu pivovaru, do jeho spilky, ležáckého sklepa a na lahvárnu.
Každý komu je více jak 18 let dostane možnost ochutnat tankové pivo.

Cena exkurze:
● dospělý s degustací 95 Kč
● mladší 18 let bez degustace 70 Kč
● děti do 6 let neplatí (a nedegustují)

Aktualizováno: před 10 měsíci

Milovníci piva se dočkali, tankové pivo Kutná Hora je na čepu

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Kutnohorský deníkAutor:Hana Kratochvílová

Milovníci piva, zejména toho z Měšťanského pivovaru Kutná Hora, se dočkali. Tankové pivo Kutná Hora míří na čep. Od konce uplynulého týdne jej budou moci ochutnat v restauraci Dačický, kde jsou umístěné dva pětihektolitrové tanky. Jde o vůbec první tankové pivo ze znovuobnoveného pivovaru v kutnohorském Lorci.

Pivní tanky se v letním období budou plnit podle žíznivosti hostů jednou až dvakrát za týden. Závoz bude řešen speciálně upravenou dodávkou.

Proč je tankové pivo to nejlepší, řekl sládek Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře, Jakub Hájek: „U Dačického budeme nabízet Zlatou 12 v nefiltrované a nepasterované variantě, tudíž se bude jednat o živé pivo s kvasnicemi. Chuť tak nebude ničím ovlivněna a bude na úrovni piva čepovaného přímo v ležáckém sklepě. A o tom se říká, že chutná nejlépe.“

Majitel restaurace Dačický Pavel Cikler prozradil, že o tankovém pivu uvažovali dlouho. „Ve vedlejším objektu jsme dokonce původně chtěli vybudovat minipivovar. Nakonec jsme se přiklonili k této variantě, svoji roli v tom sehrálo i to, že byl znovu otevřen kutnohorský pivovar,“ řekl Cikler s tím, že chce hostům nabízet lokální produkt.

„Chceme tohle unikátní pivo nabízet hlavně místním, kteří obnovení loreckého pivovaru docela prožívali a fandí mu,“ uzavřel Cikler.

Slavnosti piva Kutná Hora oslaví 1. výročí znovuobnovení výroby

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Kutnohorský deník

Před více než rokem se v loreckém pivovaru začalo po dlouhých letech opět vařit pivo, které sklízí úspěch nejen u místních. A takové výročí si žádá oslavu. Nebo rovnou slavnost. V sobotu 19. května se tak v prostorách Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře potká poctivé pivo se skvělou muzikou a pořádnou porcí zábavy – Slavnosti piva Kutná Hora.

Zazní rock nebo discobalkán
Hudební doprovod pivních slavností budou mít na starosti kutnohorské Rybičky 48, legendární punkový Visací zámek nebo nadějná parta z Prahy hrající rock John Wolfhooker. Styl zvaný discobalkán přivezou Circus Problem, představí se také kapela z Úval Medvěd 009 a skupina mladých rockerů Razz. Průvodcem slavnostmi bude stejně jako vloni moderátor Rádia Beat Otta Seemann.

Pivo poteče ze šestnácti kohoutů
Na slavnostech piva se ale nebude pít pouze obligátní dvanáctka. Pořadatelé chtějí v co nejširší formě prezentovat celou produkci kutnohorského pivovaru, a to v takové podobě, v jaké si toto pivo obvykle neobjednáte. Na čepu tedy budou nefiltrovaná a nepasterovaná verze Stříbrné 11 a Zlaté 12, vše přímo z tanku. Stejně tak bude možné ochutnat pivo nepasterované. Tyto dvě stupňovitosti doplní také Bronzová 10 a Lorecká 14.

To ale není všechno. "Akce bude mít svůj stánek pivních speciálů, který nabídne lehké letní svrchně kvašené pivo Sun King. Nebo pouze pro tuto příležitost připravené pivo typu India Pale Lager, silnější a více chmelené pivo s obsahem alkoholu 6 % obj. Tento speciál si sládek pivovaru přejmenoval na IP Lorec. A na místě ho bude k dispozici pouze 300 půllitrů," prozradil brand manager Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře Petr Podlešák.

Překoná někdo loňského šampiona?
Nádvoří kutnohorského pivovaru poskytne účastníkům slavností dostatek možností se nejen dobře napít, ale také najíst. Nově bude k dispozici odpočinková zóna, areál bude totiž na rozdíl od loňského roku rozšířený. Kdo bude mít zájem, může se podívat přímo do výrobních prostor, aby si prohlédl místo, kde se pivo Kutná Hora vaří. Prohlídky pivovaru budou probíhat formou živého řetězu a návštěvníci se podívají na varnu, do spilky, na filtraci a také na lahvárnu.

Mezi koncerty kapel bude možné také poměřit síly v pivních disciplínách. V loňském roce byl ustanoven rekord vypití tupláku na čas 6,99 vteřiny. Nadšenci do konzumace piva na rychlost budou mít možnost vyzvat současného šampiona.

Brány pivovaru se otevřou v sobotu 19. května ve 13 hodin, hudební program Slavností piva Kutná hora skončí ve 22.30 hodin. Vstupenky v předprodeji je možné zakoupit do středy 16. května, pak budou k dispozici až na místě.

Srpnové soboty jsou v Kutné Hoře vyhrazeny prohlídkám pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:České nápoje

Ne každý měl možnost prohlédnout si znovu otevřený pivovar v Lorci během Slavností piva Kutná Hora. Proto jsou každou sobotu v srpnu (a první v září) vždy od 14 hodin naplánované exkurze, které zájemcům umožní nahlédnout do míst, kde se již půl roku vaří pivo Kutná Hora.

Zájemci o prohlídky tak postupně navštíví varnu pivovaru, kde se dozví něco k historii vaření piva v Kutné Hoře, podívají se také do spilky, ležáckých sklepů nebo na lahvovnu. Pro starší 18 let je pak připravena degustace tankového piva. Průvodkyní bude paní Růžena Jiránková, emeritní sládková pivovaru, tudíž se návštěvníci mohou těšit na podrobný výklad k technologii vaření piva.

Prohlídky Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře jsou naplánované na sobotu 5., 12., 19. a 26. srpna a také 2. září. Začínají vždy ve 14 hodin odpoledne a je možné je objednat přes web pivovaru na adrese www.pivokutnahora.cz/prohlidky.

Cena pro dospělého včetně degustace je 95 korun, mladší 18 let platí 70 Kč (bez degustace). Děti do 6 let jdou zdarma. Prohlídka se koná od pěti osob, maximum na skupinu je pak 20 lidí.

Kutnohorští oslavují: Nová varna opět produkuje zlatavý mok

Publikováno:před rokemZdroj:Česká poziceAutor:Miroslav Petr

Uprostřed boomu minipivovarů má Česko dalšího velkého výrobce – pivo Kutná Hora nahradilo značku Dačický. Nový majitel, kroměřížská společnost Smart Estate, letos plánuje produkci 15 tisíc hektolitrů, do pěti let však chce dosáhnout roční výroby 35 až 50 tisíc hektolitrů. Počet průmyslových pivovarů se tak u nás už blíží padesátce.

Byl to jeden z úspěšných regionálních pivovarů. Poté, co ho česká skupina Drinks Union finančníka Milana Hagana před devíti lety prodala světovému gigantu Heineken, však sláva kutnohorského piva značky Dačický skončila. Globální koncern pivovar záhy na konci roku 2010 zavřel. Teď však mají Kutnohorští důvod k oslavě. Nová varna v městské části Lorec opět produkuje zlatavý mok a Česko má další průmyslový pivovar.

A těch u nás není – na rozdíl od minipivovarů – mnoho. Necelých padesát. „Je to to nejlepší, co nás mohlo potkat. Pro každé město je prestižní, když má svůj pivovar, a je to také určité zadostiučinění poté, co Heineken u nás výrobu piva zastavil. Jsme opět hrdí na své pivo,“ říká kutnohorský starosta Martin Starý.

Žalostný stav
Kutná Hora, kde v části Lorec nechal postavit pivovar už v roce 1573 Václav Dačický z Heslova, v podstatě následovala příkladu Liberce. Tamní pivovar v městské části Vratislavice patřil pod pražský Staropramen a v roce 1998 jej jeho tehdejší vlastník, belgický koncern Inbev, zavřel. Dva roky poté česká společnost Hols provoz obnovila. Značka Vratislavice ale zůstala předchozímu majiteli, a nový tak začal vařit dnes úspěšné pivo Konrad.

Podobně i v Kutné Hoře má tradiční značku Dačičký nadále Heineken, takže nový majitel, kroměřížská společnost Smart Estate, ji používat nemůže. Místo Dačického proto nyní vyrábí značku Kutná Hora – Zlatá 12, Stříbrná 11 a Bronzová 10. První várku uvařili 20. února, prodej začal v dubnu. A před více než dvěma týdny na prvních Slavnostech piva mohli Kutnohorští poprvé navštívit za několik desítek milionů korun zrekonstruovaný areál.

Až do roku 2015 vlastnilo nemovitosti město, od kterého je za 16,4 milionu korun koupil současný majitel. Předchozí provozovatelé Drinks Union i Heineken měli budovy a pozemky pronajaté a patřila jim technologie a ochranná známka Dačický. Vybavení pivovaru bylo po odchodu Heinekenu v žalostném stavu nebo chybělo úplně. „Pivovar jsme po sedmileté provozní odstávce přebírali v hodně zanedbaném stavu, což je možná ještě eufemismus,“ říká Petr Podlešák z marketingu Měšťanského pivovaru Kutná Hora.

Šest velkých pivovarnických skupin
„Z původní technologie zde byl dopravník na slad a betonová spilka. Obojí se však stejně muselo renovovat. Jinak jsme nalézali pouze díry po zařízeních a všechny potřebné technologie bylo nutné znovu instalovat. Ta pozitivní stránka věci ale je, že nyní má Měšťanský pivovar Kutná Hora to nejmodernější vybavení v nerezu,“ dodává Podlešák.

Pro letošek plánuje pivovar produkci 15 tisíc hektolitrů, do pěti let chce ale dosáhnout roční výroby 35 až 50 tisíc hektolitrů. Nový majitel Smart Estate patří do obchodní skupiny, která také vlastní a provozuje Zámecký pivovar Břeclav. Ten obnovil provoz po delší přestávce před pěti lety. V Česku se tak pomalu zvyšuje počet i větších výrobců, nejen těch nejmenších – minipivovarů.

Český svaz pivovarů a sladoven uvádí, že na konci loňského roku fungovalo u nás šest velkých pivovarnických skupin, kterým u nás patří 19 průmyslových pivovarů. Kromě nich pak vaří pivo v objemu vyšším než deset tisíc hektolitrů, což je horní hranice pro kategorii minipivovarů, dalších 29 samostatných pivovarů.

K těm novějším průmyslovým pivovarům patří například ze sedmdesátých let nošovický Radegast, dnes spadající do skupiny Plzeňského Prazdroje. Nový pivovar vyrostl i v Mostě, ale v devadesátých letech zanikl. Úspěšný projekt průmyslového pivovaru postaveného na zelené louce pak vznikl až v roce 2009 v Chotěboři.

Koření českého pivovarnictví
K těm novějším s obnovenou výrobou patří také například zmíněná Břeclav nebo Kácov. Do kategorie větších postoupil původně minipivovar Únětice, který převýšil hranici deset tisíc hektolitrů. „Je to záslužné, pivo má být odněkud. Průmyslové pivovary tvoří základ celého oboru u nás. Vedle nich jsou pak minipivovary, které jsou takovým kořením českého pivovarnictví,“ komentuje pivovarnický expert Jan Veselý.

Větší regionální pivovary však od roku 1990 spíš zanikaly. Podle statistiky Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského takový osud postihl 27 pivovarů, z toho jen čtyři výrobu obnovily. Přesto, nebo spíš právě kvůli rostoucí koncentraci výroby tvoří průmyslové pivovary u nás stále drtivou většinu pivní produkce.

Zejména pak díky gigantům, jako je lídr Plzeňský Prazdroj, který loni z celkové roční české produkce 20,4 milionu hektolitrů vyrobil v pivovarech v Plzni, Velkých Popovicích a Nošovicích přibližně přes osm milionů hektolitrů piva. Přesný údaj o objemu výroby Prazdroj neuvádí. Oproti tomu minipivovary, kterých u nás funguje už více než 350, tvoří dohromady dvě procenta české pivní produkce.

Heineken Kutnou Horu zavřel, teď se tam výroba piva opět vrátila

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav Petr

Česko má další průmyslový pivovar. Společnost Smart Estate obnovila výrobu v areálu, který před sedmi lety opustil koncern Heineken.

Byl to jeden z úspěšných regionálních pivovarů, ale poté, co ho česká skupina Drinks Union finančníka Milana Hagana prodala před devíti lety pivovarnickému koncernu Heineken, sláva kutnohorského piva značky Dačický skončila.

Heineken pivovar záhy na konci roku 2010 zavřel. Teď mají kutnohorští důvod k oslavě. Nová varna v městské části Lorec opět produkuje zlatavý mok a Česko má další průmyslový pivovar. A těch u nás není – na rozdíl od minipivovarů – mnoho. Necelých padesát.

„Je to to nejlepší, co nás mohlo potkat. Pro každé město je prestižní, když má svůj pivovar, a je to také určité zadostiučinění poté, co Heineken u nás výrobu piva zastavil. Jsme opět hrdí na své pivo,“ říká kutnohorský starosta Martin Starý.

Zmrtvýchvstání po vzoru Vratislavic
Kutná Hora, kde v části Lorec nechal postavil pivovar už v roce 1573 Václav Dačický z Heslova, v podstatě následovala příkladu, jaký známe třeba z liberecké části Vratislavice. Tamní pivovar patřil pod smíchovský Staropramen a v roce 1998 jeho tehdejší vlastník belgický koncern Inbev Vratislavice zavřel, ukončil výrobu, propustil zaměstnance. Dva roky poté česká společnost Hols tamní provoz obnovila.

Obchodní značka Vratislavice zůstala předchozímu majiteli, a tak Hols začal vařit úspěšnou značku Konrad. Podobně je tomu v Kutné Hoře. Tradiční značku Dačičký dál vlastní Heineken, takže nový majitel, kroměřížská společnost Smart Estate, ji používat nemůže.

Místo Dačického tak vyrábí nyní značky Kutná Hora – Zlatá 12, Stříbrná 11 a Bronzová 10. První várku uvařili 20. února, prodej začal v dubnu. A před týdnem na prvních Slavnostech piva mohli Kutnohorští ochutnat pohromadě celou sestavu a poprvé navštívit nákladem desítek milionů korun rekonstruovaný areál.

Obnova za miliony
Až do roku 2015 vlastnilo nemovitosti město, od kterého je za 16,4 milionu korun koupil současný majitel. Předchozí provozovatelé Drinks Union i Heineken měli budovy a pozemky pronajaté a patřila jim technologie a ochranná značka Dačický. Vybavení pivovaru bylo po odchodu Heinekenu v žalostném stavu nebo chybělo úplně.

„Pivovar jsme po sedmileté provozní odstávce přebírali v hodně zanedbaném stavu, což je možná ještě eufemismus,“ říká Petr Podlešák z marketingu Měšťanského pivovaru Kutná Hora. „Z původní technologie zde byl dopravník na slad a betonová spilka. Obojí se však stejně muselo renovovat. Jinak jsme nalézali pouze díry po zařízeních a všechny potřebné technologie bylo nutné znovu instalovat. Ta pozitivní stránka věci ale je, že nyní má Měšťanský pivovar Kutná Hora to nejmodernější vybavení v nerezu,“ dodává Podlešák.

Pro letošek plánuje pivovar produkci 15 tisíc hektolitrů, do pěti let chce ale dosáhnout roční výroby 35 až 50 tisíc hektolitrů. Smart Estate patří do jedné obchodní skupiny, která také vlastní a provozuje Zámecký pivovar Břeclav. Ten obnovil provoz po delší přestávce před pěti lety.

V Česku se tak pomalu zvyšuje počet i větších výrobců. Nejen těch nejmenších – minipivovarů. Český svaz pivovarů a sladoven uvádí, že na konci loňského roku fungovalo u nás 6 velkých pivovarnických skupin, kterým u nás patří 19 průmyslových pivovarů. Kromě nich pak vaří pivo v objemu vyšším než 10 tisíc hektolitrů, což je horní hranice pro kategorii minipivovarů, dalších 29 samostatných pivovarů.

K těm novějším průmyslovým pivovarům patří například ze 70. let nošovický Radegast, dnes ve skupině Plzeňského Prazdroje. Nový pivovar vyrostl i v Mostě, ale po roce 1989 zanikl. Úspěšný projekt průmyslového pivovaru, postaveného na zelené louce, pak vznikl až v roce 2009 v Chotěboři.

K novějším patří také například zmíněná Břeclav nebo Kácov, ale i původně minipivovar Únětice, který v roce 2015 převýšil hranici 10 tisíc hektolitrů.

Pivo má být odněkud
„Je to záslužné. Pivo má být odněkud. Tyhle průmyslové profesionální pivovary tvoří základ celého oboru u nás. Vedle nich jsou pak minipivovary, které jsou zatím spíš takovým kořením českého pivovarnictví,“ komentuje situaci na trhu nezávislý pivovarnický expert Jan Veselý.

Regionální průmyslové pivovary však od roku 1990 spíš zanikaly. Podle statistiky Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského takový osud postihl 27 pivovarů, z toho jen 4 výrobu obnovily.

Přesto nebo spíš právě kvůli rostoucí koncentraci výroby tvoří průmyslové pivovary u nás stále drtivou většinu pivní produkce. Zejména díky gigantům jako je lídr Plzeňský Prazdroj, který loni z celkové roční české produkce 20,4 milionu hektolitrů vyrobil v pivovarech v Plzni, Velkých Popovicích a Nošovicích 7 milionů hektolitrů piva.

Oproti tomu minipivovary, kterých u nás funguje už přes 350, tvoří dohromady jen 2 procenta české pivní produkce.

Pivo a kultura v Pivovaru Kutná Hora

Publikováno:před rokemZdroj:České nápoje

„Pivovar, ve kterém nejsou lidi, není dobrý pivovar,“ řekli si v Měšťanském pivovaru Kutná Hora a v sobotu 20. května 2017 uspořádali Slavnosti piva Kutná Hora. Nutno poznamenat, že větší počet lidí, kteří konzumují pivo, nádvoří loreckého pivovaru vysloveně svědčí. Organizátoři napočítali přes 1 300 návštěvníků. Pokud budeme dále mluvit v řeči čísel, celkem se vypilo skoro 6 000 piv, samozřejmě pocházejících z místního pivovaru, který teprve letos v únoru obnovil výrobu.

V nabídce byla piva všech tří stupňovitostí, nejen v klasické filtrované variantě, ale také jako nefiltrované nebo nepasterované. Podle výtočí u návštěvníků jednoznačně vedla Stříbrná 11, což jen dokazuje, že její receptura, inspirovaná původním pivem vařeným v Lorci, má u Kutnohořanů úspěch.

Na začátku akce pozdravili z podia všechny přítomné sládek pivovaru, Jakub Hájek a starosta města Kutná Hora, Martin Starý. „Když jsem tady před pěti lety sám pořádal pivní slavnosti, vůbec by mě nenapadlo, že budu jednou starosta, natožpak, že se bude v Lorci znovu vařit pivo. A vidíte, obojí se stalo skutečností,“ poznamenal pan starosta.

Vedle pivní kultury si návštěvníci Slavností piva Kutná Hora mohli dosyta užít také kulturu hudební. Tu obstaral třeba místní písničkář Pekař s kapelou, brněnští We On The Moon, lokální Vesper, balkánská disco úderka Circus Brothers, slovenští The Paranoid a hlavní hvězdy večera, Horkýže Slíže.

V rámci pivních soutěží byl na podiu také stanoven rekord Slavností v pití piva z tupláku na čas – 6,99 vteřin. Což pokládá slušný základ pro vyzyvatele v dalších ročnících. „Jsme rádi, že si cestu do pivovaru našel takový počet lidí, kterým navíc očividně chutnalo nové kutnohorské pivo. Těšíme se na další setkání třeba na nejedné letní akci, kde pivo Kutná Hora nebude chybět,“ říká brand manager pivovaru, Petr Podlešák.

Měšťanský pivovar Kutná Hora zahájil po šesti letech výrobu piva v původních prostorách loreckého pivovaru. Milovníkům chmelového moku nabízí piva tří stupňovitostí – Bronzovou 10, Stříbrnou 11 a Zlatou 12. V následujících měsících se připravuje také výroba piv speciálních.

Nádvoří kutnohorského pivovaru zažilo pivní i kulturní mejdan

Publikováno:před rokemZdroj:Kutnohorský deníkAutor:Hana Kratochvílová

Přes 1 300 návštěvníků a 6 000 vytočených piv, takové byly první Slavnosti piva Kutná Hora v areálu místního pivovaru, který teprve letos v únoru obnovil výrobu. Vedle pivní kultury si návštěvníci Slavností piva mohli dosyta užít také kulturu hudební.

Tu obstaral třeba místní písničkář Pekař s kapelou, brněnští We On The Moon, lokální Vesper, balkánská disco úderka Circus Brothers a hlavní hvězdy večera, Horkýže Slíže, které dostaly přítomné publikum doslova do varu.

V rámci pivních soutěží byl na pódiu také stanoven rekord Slavností v pití piva z tupláku na čas – 6,99 vteřin. Což pokládá slušný základ pro vyzyvatele v dalších ročnících. „Jsme rádi, že si cestu do pivovaru našel takový počet lidí, kterým navíc očividně chutnalo nové kutnohorské pivo. Těšíme se na další setkání třeba na nejedné letní akci, kde pivo Kutná Hora nebude chybět,“ řekl brand manager pivovaru, Petr Podlešák.

V nabídce byla piva všech tří stupňovitostí, nejen v klasické filtrované variantě, ale také jako nefiltrované nebo nepasterované. Podle výtočí u návštěvníků jednoznačně vedla Stříbrná 11, což jen dokazuje, že její receptura, inspirovaná původním pivem vařeným v Lorci, má u Kutnohořanů úspěch. „Byl jsem odchovaný na klasickém Dáčovi. Z toho, jak bude nové pivo Kutná Hora chutnat, jsem měl trochu obavy. Ale Stříbrná 11 předčila mé očekávání, je skvělá a navíc i za příjemnou cenu,“ uvedl jeden z milovníků piva Josef Svoboda.

Po sedmi letech je na světě kutnohorské pivo

Publikováno:před rokemZdroj:České nápoje

Sedm let čekali milovníci kutnohorského piva, až budou moct ochutnat pivo uvařené přímo v Lorci. Čekání je nyní u konce, pivo z pivovaru, jehož několik staletí dlouhá tradice byla přerušena v roce 2010 a na jehož podporu se konala dokonce demonstrace, je nyní k dostání v čepované i lahvové verzi.

Do restaurací a prodejen nejen v Kutné Hoře se tak dostane světlé pivo tří stupňovitostí – Bronzová 10, Stříbrná 11 a Zlatá 12. Vše jsou to spodně kvašená piva, vařená tradičním způsobem na dva rmuty. Pivo Kutná Hora kvasí na původních, otevřených spilkách a zraje v ležáckém sklepě při konstantní teplotě 1 °C. Jak říká sládek Jakub Hájek: „Používáme pouze české suroviny a držíme se osvědčeného způsobu vaření. Každé pivo je vařené na danou stupňovitost. S recepturami, zvláště u Stříbrné 11, nám pomáhala paní Božena Jiránková, která dělala v kutnohorském pivovaru dlouho sama sládkovou, a tak místní pivní kulturu velmi dobře zná.“

Křtila baronka, emeritní sládková a starosta

Právě Růžena Jiránková, nyní emeritní sládková pivovaru, byla kmotrou nového piva. Při slavnostním odeslání do světa ji ve středu 12. dubna doplnili další kmotři - starosta města Kutná Hora Martin Starý a Kateřina Daczická. Posledně jmenovaná je nejen svým jménem, ale také rodově spřízněna s Mikulášem Daczickým z Heslova, který o pivovar v Lorci v jeho počátcích pečoval. Ostatně pivo zde vařené dlouho neslo jeho jméno.

Baronka Daczická vyslala pivo Kutná Hora do světa latinským citátem „Ad sanitatem, Ad fundum“, tedy „Na zdraví a do dna“. Sládková Růžena Jiránková zase vzpomněla dlouhou historii loreckého pivovaru a jeho nedobrovolnou pauzu, která nyní, jak ona sama doufá, končí a je navíc ozdobena také výborným pivem. Starosta Kutné Hory Martin Starý ve svém přání pivu Kutná Hora zavzpomínal na své mládí, které bylo s pivovarem díky přátelství s rodinou sklepmistra pana Kořínka velmi provázané.

Křtem piva symbolicky skončila skoro dva roky dlouhá rekonstrukce, která zcela opuštěný a provozu neschopný objekt vrátila na pivní mapu České republiky. Nyní se pivo z Měšťanského pivovaru Kutná Hora čepuje v přibližně 18 restauracích přímo ve městě a hlásí se další zájemci také z okolních měst a vesnic. Lahvová verze je v prodeji ve vybraných obchodech ENAPO, PRAMEN a u dalších prodejců, zejména na území okresu Kutná Hora a jeho okolí.

Znovuzrození pivovaru oslaví fanoušci na Slavnostech piva už v květnu

Protože pivovar bez lidí je velmi smutné místo, v sobotu 20. května budou mít všichni fanoušci kutnohorského piva možnost společně oslavit jeho nový začátek. V pivovaru se budou konat pivní slavnosti doplněné o koncerty slovenských skupin Horkýže Slíže a The Paranoid, brněnských We On The Moon, nebo Circus Brothers hrajících disco-balkán. Kutnou Horu bude hudebně reprezentovat písničkář Pekař a skupina Vesper. Kromě místního piva bude možné ochutnat také speciály z jiných pivovarů.

V Měšťanském pivovaru Kutná Hora pokřtili nově uvařené pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:Hana Kratochvílová

První várka piva z nově otevřeného Měšťanského pivovaru Kutná Hora spatřila světlo světa minulý pátek a v mnoha hospodách a restauracích se po ní doslova zaprášilo.

Ve středu krátce před polednem se na varně pivovaru uskutečnil slavnostní křest. Křtila se Bronzová 10, jejíž kmotrou se stala Kateřina Daczická, nositelka jména rodu, který pivovar založil, Stříbrná 11, již pokřtila Růžena Jiránková, emeritní sládková pivovaru a nakonec také Zlatá 12. Tu pokřtil starosta města Martin Starý.

Všichni kmotři popřáli nově uvařenému pivu hodně štěstí. Zejména Růžena Jiránková neskrývala při slavnostním aktu dojetí. „Pivo se zde v minulosti vařilo neuvěřitelných 435 let, přes všechny potíže, které zažívaly i ostatní pivovary, až do roku 2009. Doufám, že obnovená tradice bude minimálně stejně dlouhá,“ prozradila emeritní sládková a kmotra Stříbrné 11.

Právě ta by se chutí měla nejvíce přiblížit původnímu pivu Dačický. V současné době se počítá s produkcí 30 tisíc hektolitrů ročně. „Pokud vše dobře půjde, není problém bez větších investičních zásahů navýšit roční produkci piva až na 100 tisíc hektolitrů piva,“ řekl ředitel pivovaru Miloš Hrabák. Pivo Kutná Hora se vaří z českého chmele, který pochází z Žatce.

První várka piva se začala vařit 20. února letošního roku a od tohoto týdne je k dostání nejen na čepu, ale také v lahvích. Areál pivovaru v Lorci však nebude sloužit jen k výrobě piva. Už za měsíc se lidé budou moci podívat i přímo do pivovaru. Na 20. května totiž připadají Slavnosti piva Kutná Hora, kde vystoupí například kutnohorský písničkář Pekař a také kapely Horkýže slíže, The Paranoid či Circus Problem.

První pivo z Měšťanského pivovaru Kutná Hora je na světě

Publikováno:před rokemZdroj:Kutnohorský deníkAutor:Hana Kratochvílová

První várka piva z nově otevřeného Měšťanského pivovaru Kutná Hora spatřilo světlo světa. Už dnes tak budou moci lidé po více než sedmi letech ve zdejších hospodách a restauracích ochutnat místní čepované pivo.

Jako malý bonus si pivovar pro pivní fajnšmejkry připravil ještě jedno překvapení: Ve vybraných hospodách budou o víkendu čepovat také speciální nefiltrovanou Stříbrnou 11° a Zlatou 12 °. Točit už se ale začne i klasická filtrovaná verze.

Jak nové místní pivo chutná, prozradil sládek Měšťanského pivovaru Kutná Hora Jakub Hájek. „Každý sládek o svém pivu řekne, že je vynikající. Od pátku budou na čepu dva světlé ležáky, ve filtrované i nefiltrované verzi. Stříbrná 11 je pivo střední plnosti a spíš sladovější chutí. Zlatá 12 je naopak s vyšší hořkostí a plností. Věřím tomu, že si u piva Kutná Hora každý přijde na své. Ať fandové „starého Dáči", pro které jsme ladili Stříbrnou 11, tak milovníci pořádně hořkého piva, kterým bych doporučil naší Zlatou 12," říká šestadvacetiletý sládek.

Nejvíce specifická bude právě Stříbrná 11. Ta má recepturu podle emeritní sládkové kutnohorského pivovaru Růženy Jiránkové, která pracovala v pivovaru v Kutné Hoře po celý život a nejraději má světlý ležák plné chlebnaté chuti, jemné hořkosti, chmelové vůně a světlé barvy. Měšťanský pivovar v Kutné Hoře je splnění jejího snu.

Nefiltrovanou verzi kutnohorského piva dnes budou mít lidé možnost ochutnat například v restauraci Harmonia v centru města. „Když jsem před čtyřiadvaceti lety začínal v gastronomii, točil jsem Dáču z pivovaru v Lorci za devět korun. Teď to bude o něco víc, ale na nové kutnohorské pivo se moc těším. Jednak jsem patriot a jednak vím, že bude dobré,“ podělil se o své první dojmy majitel restaurace Tomáš Dáňa.

Příští týden se v pivovaru bude konat slavností křest piva. Následně by se v obchodech měla objevit také jeho lahvová verze. Téměř dva roky od schválení prodeje pivovaru je tedy nové pivo na světě!

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.06.2018 13:2715