Novinky a zajímavosti ze světa piva

zprávy ze všech pivovarů

12. ročník oslav založení Pivovaru Koníček

Publikováno:před 3 dnyZdroj:Pivovar KoníčekAutor:Stanislav CieslarU Koníčka

Na čepu více než deset piv - toho nejlepšího, co pivovar vaří. Hudba, zajímavý doprovodný program, pivní soutěže, atrakce pro děti, večerní taneční zábava. Občerstvení zajištěno (burgery, steaky a další výrobky řeznictví a uzenářství Koníček) + překvapení - Prezentace nového minipivovárku KOŇOVÁRKU, ve kterém si zájemci budou moci uvařit své vlastní a originální pivo.
Místo: Vojkovice (Frýdek-Místek), Moravskoslezský kraj
Datum: 2. 6. 2018

Stručná rekapitulace po 5leté činnosti pivního portálu „České pivo - České zlato“

Publikováno:před 6 dnyZdroj:České pivo - České zlato

Během těchto 5 let se pivní portál rozšířil o další nedílné součásti - webovou interaktivní mapu českých pivovarů, mobilní aplikaci „České pivovary do kapsy“ pro Android i iOS a aplikací „Pivobook“ na sociální síti Facebook.

● Databáze českých pivovarů obsahuje celkem 641 funkčních (průmyslových, létajících, školních, minipivovarů), připravovaných i zaniklých pivovarů (od roku 1970).

● Databáze českého zlata čítá přes 6500 českých piv, a to vařených jak celoročně, tak i sezónně, svátečně nebo jinak příležitostně.

● V přehledu pivních informací a novinek najdete na pivním portálu přes 6200 zpráv.

● „Pivobook“ získal přes 1800 lajků a obdobným počtem je i sledován.

● Na pivním portálu můžete v různých sekcích shlédnout přes 7700 fotografií pivovarů a jejich zařízení. Vedle pivovarů se na jejich pořízení a poskytnutí podílelo i několik dalších pivních nadšenců, s jejichž souhlasem jsou fotografie publikovány. Poděkování za jejich vstřícnost je vyjádřeno v sekci 'Poděkování'.

● Prezentaci svého pivovaru ověřilo a následně schválilo již 225 vlastníků nebo zástupců pivovarů. Seznam těchto pivovarů s poděkováním za jejich ochotu je uvedeno v sekci 'Poděkování'.

● Každý den navštíví pivní portál přes 500 návštěvníků z jedinečné IP. Mobilní aplikace zaznamená každý den skoro 1000 relací.

Děkujeme všem návštěvníkům za jejich přízeň a doufáme, že Vám budou součástí našeho pivního projektu i nadále pomáhat při poznávání českých pivovarů a při Vašich cestách za českým zlatem.

České pivo - České zlato  Ѵ©2013-2018,  Zdeněk Vokoun

Proč je české pivo nejlepší na světě? I díky chmelu ze Žatce

Publikováno:včeraZdroj:iRozhlas.czAutor:Filip Nerad

Češi mají pocit, že jsou národem pivařů. Váženou národní specialitou je ale zlatavý mok i pro každého Belgičana. Češi ale pomalu přestávají pivo konzumovat. Přesto je podle jednoho z nejuznávanějších belgických odborníků na pivo - Denise De Keukeleireho - to české nejlepší na světě.

V loňském roce vypil každý Čech o pět litrů piva méně. Alespoň to vyplývá ze statistik Českého svazu pivovarů a sladoven. Po pěti letech neustálého růstu klesla meziroční spotřeba piva o 0,7 % (na 20,32 milionu hektolitrů).

Za poklesem konzumace piva může podle svazu i protikuřácký zákon, který vyhnal pijáky piva z hospod. Jediné, co podle pivovarníků roste (o 37 %), je zájem o pěnivý mok v plechovkách.

Svět jde ještě dál, protože pivní produkci ovládají větší pivovarnické skupiny.

Zajímavé ale je, že pivní trendy neurčují. Ty mají „v rukou“ minipivovary, které rostou doslova jako houby po dešti.

Češi mají pocit, že jsou národem pivařů. Váženou národní specialitou je ale i pro každého Belgičana. Zlatého moku se tam vaří 750 druhů, najdete tam největší pivovarnickou skupinu na světě a stovky malých, řemeslných pivovarů, které aby na trhu obstály, musejí být něčím výjimečné.

To české je pořád nej...
„Češi jsou velcí milovníci s největší konzumací piva na hlavu. My jsme bývávali druzí za Německem, ale teď v této statistice prudce klesáme,“ říká Radiožurnálu jeden z nejuznávanějších belgických odborníků na pivo a chmel Denis De Keukeleire.

I on ale musí přiznat, že česká piva jsou opravdu skvělá. „Piva plzeňského typu jsou nejlepší na světě. Je to tím, že používáte jen vlastní, hlavně žatecký chmel. Je to aromatický chmel, jednička na světovém trhu. Právě proto jsou česká piva tak výborná a současně zdravá,“ je přesvědčen.

„Žatecký chmel má nižší hořkost a pivovarníci ho proto musí používat hodně. Tím se do piva taky dostává mnoho zdraví prospěšných látek.“

Boom minipivovarů
Denis De Keukeleire z Gentské univerzity tipuje, že boom malých pivovarů může klidně trvat stejně dlouho jako v USA.

„V 80. letech tam měli 83 pivovarů. Teď je jich tam víc než 7300, a dalších 2600, hlavně minipivovarů, už oznámilo vstup na trh. Jejich obliba za mořem už trvá přes 30 let,“ říká Belgičan.

Americký trh je ale velký, malé pivovary v menších zemích, jako je Belgie nebo Česko mají jen dvě možnosti: přitáhnout patrioty, nebo exportovat.

„Pokud světu ukážete, že máte něco nového nebo výjimečného, fajnšmekři si to objednají přes internet. Druhá možnost je vařit tak tři piva stabilně, a pak mít speciály. Řekněme každý měsíc jedno nové pivo a tak přitáhnout zájem pivařů. Vyžaduje to ale velkou kreativitu,“ dodává De Keukeleire.

Benjamin Lee Guinness vynesl pivovar založený dědečkem mezi elitu

Publikováno:včeraZdroj:Svět potravinAutor:ČTK

Slavný pivovar Guinness založil v roce 1759 odvážný pivovarník a filantrol Arthur Guinness.

Po jeho smrti otěže rodinného byznysu převzali jeho potomci a mezi světovou elitu dostal pivovar vyrábějící slavné tmavé pivo jeho vnuk sir Benjamin Lee Guinness, od jehož úmrtí uplyne 19. května 150 let.

Historie slavného piva se začala psát v zanedbaném dublinském pivovaru v St. James's Gate, který si 31. prosince 1759 Guinness pronajal. Zpočátku vařil svrchně kvašené pivo, posléze přešel k výrobě tmavého porteru, v té době oblíbeného u vrátných v Covent Garden v Londýně (v angličtině porter = vrátný). Protože se jednalo o velmi silné, tuhé pivo, vžil se pro něj název stout (v angličtině podsaditý).

Arthur Guinness (1725 až 1803) zemřel jako bohatý muž. Se svojí ženou měli 21 dětí, jen deset z nich se ale dožilo dospělosti. O rozkvět firmy se zasloužil vnuk Benjamin Lee, který se narodil 1. listopadu 1798. Nešel ani na studia a již jako mladíček začal pracovat v rodinném pivovaru, který následně ovládl. Jeho podnikatelská vize přesáhla břehy ostrova a pivovar Guinness se v roce 1838 stal největším v zemi a v roce 1914 dosáhl na světové prvenství. V roce 1851 byl Benjamin Lee Guinness zvolen starostou Dublinu a stal se i nejbohatším Irem. Velkou část peněz věnoval na charitu.

Značka Guinness, která má v logu harfu - jeden z irských národních symbolů, byla v držení rodiny 227 let. Poté ji převzal producent skotské whisky Distillers a v roce 1997 britská skupina Diageo.

Tohle je nejstarší známá fotografie, na které muži pijí pivo. Pochází z roku 1844

Publikováno:před 3 dnyZdroj:extraStory.cz

Pivu holdovali lidé od nepaměti. Nejstarší záznamy nás vrací až do 7. století př. n. l., konkrétně do starověké Mezopotámie. Nejstarší známá fotografie, dokumentující pití kvašeného nápoje, je ale podstatně mladší.

Snímek pořízený ranou fotografickou metodou kalotypií pochází ze skotského Edinburghu. Jeho autorem je Robert Adamson a David Octavius Hill, kterého si můžete povšimnout úplně napravo. Vedle něj uprostřed sedí doktor George Bell, jeden ze členů komise takzvaného Zákona chudých z roku 1845, a nalevo spisovatel a tvůrce vitráží James Ballantine.

Za povšimnutí stojí netradiční pivní sklenice, v originále nazývané jako "ale flutes" (doslova pivní flétny). Nachází se v nich kvašený nápoj pivovaru Younger's, který byl v tehdejší době ve skotské metropoli velmi populární. Některé zdroje ho popsali jako "mocnou tekutinu, která rty pijáků takřka slepuje k sobě, takže jen málo z nich dokáže vypít víc než jednu láhev".

Nový majitel pivovaru v Polné, kde žil i Hrabal, začne opět vařit pivo

Publikováno:před 3 dnyZdroj:iDNES.czAutor:Radek Laudin

V někdejším pivovaru v Polné, kde trávil dětství spisovatel Bohumil Hrabal, se po 68 letech opět začne vařit pivo. Areál poblíž náměstí má totiž nového majitele. Stal se jím obchodní manažer Ladislav Pártl. Po mnoha letech otevře už v létě jeho bránu návštěvníkům.

Ještě před necelými dvaceti lety hrozila polenskému pivovaru demolice. Měl propadlé střechy. Tehdy areál zachránil podnikatel Ivan Vlach, který budovy opravil do současné podoby.

A teď někdejší pivovar prodal Ladislavu Pártlovi, obchodnímu manažerovi společnosti M&T, která se zabývá výrobou dveřních klik. Pártl tam chce po 68 letech opět vařit pivo.

V Polné žije už od svých čtyř let. A třicet roků hrál fotbal za místní Slavoj.

„Jsem patriot. Když jsem se dozvěděl o prodeji pivovaru, šel jsem se tam jen tak mrknout. A poté ještě několikrát, až byla jednoho dne ruka v rukávě. Cítili jsme s mojí ženou Marií v té budově neuvěřitelnou energii a vůni historie,“ popisuje Pártl.

V první řadě tam chce znovu začít dělat polenský ležák, což je jeho vysněná vize. Hodlá otevřít i restauraci a pořádat akce pro celé rodiny. Už letos v létě zpřístupní veřejnosti pivovarský dvůr.

První veřejnou akcí bude letní výstava o historii Polné
„Uspořádáme pár akcí. Například při městském Mrkvancobraní bude výstava o polenské historii,“ pozval. Na spolupráci se domluvil s Janem Prchalem, jednatelem Klubu Za historickou Polnou.

Ladislav Pártl má rád knihy Bohumila Hrabala, který v pivovaru před sto lety trávil dětství.

„Určitě mu tam věnujeme dosti prostoru, ale zatím je vše v plenkách. Nyní řešíme projekt restaurace a pivovaru. Uvidíme, jak dlouho vše bude trvat,“ dodal majitel, který ve volném čase rád s rodinou cestuje.

A oceňuje, že základ jeho plánům dal bývalý majitel Ivan Vlach, který pivovar zachránil před zbouráním. „Z větší části ho obnovil a oblékl do útulného kabátu. A za to musí slyšet velké díky. Klobouk dolů,“ uznal Pártl.

Cenu, za jakou areál koupil, prozradit nechtěl. Realitní kanceláře ho nabízely za 19,5 milionu. Součástí obchodu ale byla i směna nemovitostí.

První Hrabalova vzpomínka? Rozbil lahev a pořezal se
Pivovar byl postaven v roce 1865. Stát ho zrušil v roce 1950, pak už se tam dělaly jen limonády. Jejich výroba skončila v 70. letech, kdy měl v areálu blízko náměstí sklady podnik Ovoce a zelenina.

Spisovatel Bohumil Hrabal tam žil do roku 1919. Připomíná to dodnes pamětní deska ve tvaru dřevěného sudu na stěně pivovaru. Slavný autor později na Polnou vzpomínal.

„Říkají, že od tří let jsem bydlel v pivovaře v Polné, kam se má matka odstěhovala za mým nevlastním otcem. Moje první vzpomínka na ten pivovar byla pivní láhev s patentním uzávěrem, kterou jsem tak šikovně rozbil, že jsem si pořezal ruku. Sešíval ji pan doktor Michálek, ten, který ohledal zavražděnou Anežku Hrůzovou...“ popisoval.

Hrabalovi s malým Bohumilem se nastěhovali do místnůstky v domě místního pekaře a varhaníka Antonína Marase v Poděbradově ulici 80. Koncem roku 1917 získali služební byt v prostorách pivovaru proti škole v Komenského ulici s okny do dvora. K tomuto bytu se spisovatel později často vracel. Prý v něm bylo stále přítmí. A Hrabal přitom tolik miloval slunce.

Urny s ostatky rodičů a ženy leží v bedně od piva
Popisoval také, že byl v okolí pivovaru něco jako obecní dítě. Chodil na svatby i pohřby. A na Polnou nezapomínal. „Dokonce pamatuji, že jako obchodní cestující jsem se tam i ubytoval. Asi v roce 1947 na náměstí U Culků,“ vybavil si.

Zřejmě naposledy zavítal do míst svého dětství, k pivovaru, v roce 1976. Občané, které znal, v té době již nežili. Jednou také líčil, jak si kdysi v hospodě koupil hrob. I to mělo spojitost s Polnou.

„Dnes jsou v něm pohřbeni moji rodiče, moje žena Pipsi. Až umřu já, taky mě tam pohřbíte. Odhrnete horní hlínu a pak narazíte na těžkou dubovou bednu. Na horním víku té bedny je nápis PIVOVAR POLNÁ. To víko otevřete a tam jsou poskládány urny. V obyčejné bedně, kam se kdysi dávala láhvová piva. No řekněte, není to krásné, když vaše tělesné ostatky skončí v bedně od láhvového piva? Nemůžete si přát nic hezčího. Pak zase tu bednu zasypete hlínou. Tak to má být. Pivovar Polná. Nezapomeňte,“ vzkázal




České a německé pivovary spojuje Krušnohorská pivní stezka

Publikováno:před 3 dnyZdroj:e-region.cz

V rámci tradiční žatecké slavnosti Chmelfest 2018 představila Destinační agentura Dolní Poohří turistům nový zážitkový program Krušnohorská pivní stezka. Až do konce roku mohou návštěvníci objevovat zastávky na gurmánské stezce v Sasku a Česku a získat speciální půlllitr.

„Naším cílem je podpořit lokální značky, které vycházejí z bohaté tradice vaření piva na obou stranách hranice, a také gurmánskou turistiku. Velmi nás těší, že všechny zapojené pivovary používají ve výrobě žatecký chmel, který proslavil region Dolního Poohří,“ vysvětluje ředitelka Destinační agentury Dolní Poohří Libuše Novotná Pokorná.

Přípravu gurmánské stezky ukončil v sobotu 12. května závěrečný workshop v Chrámu chmele a piva v Žatci, na němž se sešli zástupci Dolního Poohří, německého partnera projektu Tourismusverband Erzgebirge, i zapojených pivovarů. Těch najdou návštěvníci na trase celkem sedmnáct. „Původně jsme měli v plánu rozjet pilotní projekt s desítkou pivovarů, ale zájem byl enormní a stále se nám hlásí další zájemci. Protože je ale Krušnohorská pivní stezka v první řadě projekt turistický, nabízíme účast především pivovarům, kde je vaření piva spojeno i s atraktivními zážitky jako jsou prohlídky pivovaru, degustace, přednášky či semináře o historii místa,“ vysvětlila na závěrečném workshopu Libuše Novotná Pokorná. Návštěvníci tak mohou vidět třeba pivní muzeum či si na vlastní kůži vyzkoušet vaření piva.

V Žatci se také poprvé představil turistický průvodce stezkou s mapou zapojených pivovarů a prezentací každého z nich. Jeho součástí je Turistická pivní karta, na níž mohou návštěvníci sbírat razítka při návštěvě těchto pivovarů. „Každý pivovar má své unikátní očíslované razítko. Po nasbírání deseti razítek získají turisté speciální půllitr Krušnohorské pivní stezky. Stačí kartu odevzdat v kterémkoliv ze sedmnácti zapojených míst,“ doplnila ředitelka agentury. Jak informovala zástupce pivovarů na závěrečném semináři, agentura nechala také vyrobit samolepky, které si provozovny umístí na vchody, aby je na první pohled návštěvníci poznali. Sbírat razítka je možné až do konce letošního roku.

Do pivovarů, jejichž zástupci nestihli do Žatce dorazit – ve stejný den se kromě Chmelfestu konal také pivní jarmark v Ústí nad Labem či Chomutovské slavnosti, rozveze agentura průvodce i razítka v nejbližších dnech. Stejně tak bude mapa pivní stezky k dispozici v infocentrech Dolního Poohří a v saské části Krušných hor. Kromě toho připravuje Destinační agentura Dolní Poohří také informační kampaň.

Do projektu jsou zapojeny pivovary v těchto městech: Perštejn, Chomutov, Žatec, Louny, Osek, Teplice, Ústí nad Labem, Rechenberg – Bienemühle, Freiberg, Pockau, Scheibenberg, Zwönitz, Lössnitz, Aue, Breitenbrunn.

Výstava pro milovníky piva a historie: Prazdroj před 100 lety a dnes!

Publikováno:před 3 dnyZdroj:Tojesenzace.czPrazdroj

Letošní oslavy 100. výročí vzniku Československa jsou vítanou příležitostí připomenout konkrétní příběhy, ve kterých se odráží tehdejší dění. Osudy Měšťanského pivovaru v Plzni za doby první republiky atraktivní formou přibližuje výstava Prazdroj před 100 lety a dnes, instalovaná na Nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj a od 31. května také v prostoru Pivovarského muzea v Plzni. Obě části pozoruhodné výstavy jsou k vidění do konce října.

Výstava Prazdroj před 100 lety a dnes nahlíží na události po vyhlášení samostatné republiky, které pro Měšťanský pivovar znamenalo začátek nové éry. Věnuje se především osobnostem a stavbám, které před sto lety formovaly charakteristickou tvář dnešního pivovaru Plzeňský Prazdroj. Pro tradiční proces vaření piva byly vystavěny nové moderní budovy – varna, lahvovna a výstav. V areálu pivovaru přibyly reprezentativní objekty – administrativní budova a ředitelský dům se zahradou, který doplnil Jubilejní bránu a dokomponoval pohledovou vstupní část hlavního nádvoří pivovaru. V centru pozornosti byli i zaměstnanci, pro které vznikl architektonicky promyšlený komplex bytů s bohatým zázemím, dodnes sloužící svému účelu. Výstava dále představuje klíčové jedince, kteří se zasloužili o věhlas pivovaru, např. jeho dlouholetého předsedu správní rady Richarda Kroftu.

Návštěvníci expozice si mohou prohlédnout jedinečnou kolekci málo známých fotografií, plakátů, plánů či reprodukcí obrazů z fondů a sbírek společnosti Plzeňský Prazdroj, Pivovarského muzea, Západočeské galerie, Archivu města Plzně, Západočeského muzea, Státního oblastního archivu v Plzni ad. Druhá část výstavy v Pivovarském muzeu prezentuje nejvzácnější dobové pivovarské exponáty, unikátní propagační film Prazdroje z roku 1938 či prvorepublikové rozhlasové záznamy z archivu Českého rozhlasu.

„Získala-li kvalita nějakého čsl. výrobku světového uznání a existuje-li nějaký produkt, jehož věhlas je staletou tradicí nerozlučně spjat s českou zemí – jest to pivo… Plzeňské pivo se prostě stalo razítkem naší republiky… (Z dopisu Konzulátu Československé republiky v Singapore Ministerstvu zahraničních věcí ČSR o vývozu československého piva do Singapuru, 29. 5. 1935. Archiv MZV)

Soud zakázal pivovaru označovat pivo za zdraví prospěšné

Publikováno:před 3 dnyZdroj:EuroZprávy.czAutor:ČTK

Několik let trvající pivní spor dnes rozhodl německý nejvyšší soud. Pivovar Härle z bavorského Leutkirchu podle verdiktu nesmí v reklamě tvrdit, že jeho pivo je zdraví prospěšné, informoval list Die Welt. Německé slovo bekömmlich, které lze přeložit jako zdraví prospěšné, blahodárné, ale i dobře stravitelné, nelze podle soudu používat pro nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 procenta.

Použití slova bekömmlich na etiketě piva z pivovaru v jihoněmeckém Leutkirchu se nelíbilo organizaci na ochranu práv spotřebitelů. Podle ní totiž uvádí kupující v omyl, neboť naznačuje, že takto označený produkt má blahodárné účinky na lidské zdraví. Před třemi lety proto organizace podala u soudu žádost o zákaz používání slova při propagaci piva.

Spolkový soudní dvůr se dnes přiklonil k názoru soudů nižší instance, když rozhodl, že použití slova v reklamě na nápoj s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 procenta není přípustné. Výraz bekömmlich podle něj totiž může vyvolat ve spotřebitelích dojem, že pivo je snadno stravitelné a přináší i zdravotní benefity. Slovo navíc zákazníkovi podsouvá, že pivo je zdravější než jiné alkoholické nápoje. To podle soudu není pravda. Použití slova je tak v rozporu s evropskými zákony na ochranu spotřebitele.

Argument majitele rodinného pivovaru Gottfrieda Härleho, že slovo bekömmlich používal při prodeji piva již jeho dědeček, na soud nezapůsobil. Kromě samotného pivovaru Härle nesmí slovo ve svých reklamách nyní používat ani žádný jiný výrobce zlatavého moku.

Už v roce 2012 Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že německé slovo bekömmlich se nesmí používat při propagaci vína.

Krušnohorská pivní stezka zavede turisty do 17 pivovarů

Publikováno:před 3 dnyZdroj:Novinky.czAutor:ČTK

Nový zážitkový program Krušnohorská pivní stezka zavede návštěvníky do sedmnácti pivovarů v Sasku a Česku. Na gurmánské stezce, kterou připravila Destinační agentura Dolní Poohří, si mohou prohlédnout jednotlivé pivovary, degustovat nebo vyslechnout přednášky a semináře. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí agentury Kateřina Táborská.

„Naším cílem je podpořit lokální značky, které vycházejí z bohaté tradice vaření piva na obou stranách hranice, a také gurmánskou turistiku. Všechny zapojené pivovary používají ve výrobě žatecký chmel, který proslavil region Dolního Poohří,” uvedla ředitelka Destinační agentury Dolní Poohří Libuše Novotná Pokorná.

Do projektu se zapojily pivovary v Žatci, Perštejně, Chomutově, Lounech, Oseku, Teplicích, Ústí nad Labem a v německých městech Rechenberg-Bienemühle, Freiberg, Pockau, Scheibenberg, Zwönitz, Lössnitz, Aue a Breitenbrunn. Na trase mohou návštěvníci například zajít do pivního muzea nebo si sami vyzkoušet vaření piva.

Ke stezce vznikl turistický průvodce s mapou všech zapojených pivovarů. Jeho součástí je i Turistická pivní karta, na kterou mohou návštěvníci sbírat razítka pivovarů. Za deset razítek v kartě mohou až do konce roku získat ve kterémkoli z pivovarů speciální půllitr Krušnorské pivní stezky.

Krušnohorská pivní stezka je dalším z projektů Destinační agentury Dolní Poohří, která se snaží lákat turisty do jižního cípu Ústeckého kraje. Každoročně pořádá například Den Ohře, který se letos uskuteční poslední červnový den v Lounech.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.05.2018 15:596.240/6.240