Historie a současnost Pivovaru Chotěboř

Znáte pověst o lahodném středověkém pivu zvaném Chotěbor, které později dalo jméno městu Chotěboř? Bylo to pivo, které prý v lidech probouzelo 6. smysl. Tajemnou recepturu, podle které se zázračné pivo vařilo, hledali sládci celé země. Našel ji až Oldřich Záruba – sládek z nového pivovaru v Chotěboři.

Pověst o lahodném Chotěboru, který v lidech probouzel 6. smysl
Bylo, nebylo. Bůh ví, jestli bylo, ale pověst praví, že ano. Kdysi dávno, na místě, kde se dnes nachází město zvané Chotěboř, stála jen malá osada s kostelíkem. První zmínky o této osadě můžeme nalézt již ve 12. století. Existují však nepotvrzené zprávy, že kromě kostelíka a osady tu stával také rodinný pivovar.
Místní sládek, který se křestním jménem jmenoval Chotěbor, tu vařil podle tajné rodinné receptury lahodné pivo, které pili lidé zblízka i daleka. V osadě ani okolí ale nebyl zdroj vody, a tak Chotěbor nechával vozit pramenitou, čistou vodu z jiných částí Českomoravské vrchoviny. Lidé věřili, že právě tahle voda spolu s tajemnou recepturou dala pivu tak nenapodobitelnou chuť.
Pivo pro všech 5 lidských smyslů
Chotěborův lahodný mok se vyráběl z těch nejlepších přírodních surovin a pod sládkovýma šikovnýma rukama se rodilo pivo lahodné chuti. Mělo říz, pořádnou pěnu a harmonickou hořkost. Už naši předkové věděli, že pivo není jen obyčejné pití, ale že je to jeden z nejzdravějších nápojů vůbec. U Chotěborova piva to platilo dvojnásob. Jeho pivo bylo jako stvořené pro všech 5 smyslů.
Během pivního obřadu si totiž pivaři užívali zrakem, sluchem, hmatem, čichem a na konec i chutí. Nejdřív pivo viděli a už na něj měli chuť, když slyšeli probublávání pivních bublinek a osahali si pivečkem vychlazené kameninové džbánky, už stačilo jen přivonět a konečně se napít… Místní na sládkovo zázračné pivo nedali dopustit a tvrdili, že když ho pijí, jako by se v nich probouzel šestý smysl.
Chotě zboř!
Měli radost ze života, dostávali výborné nápady, nehádali se a netrápili se malichernostmi. Dokonce prý, když pak muži přišli domů posilněni Chotěborovým pivem, udělali pro manželky, co jim na očích viděli, a nejspíš díky 6. smyslu se jim povedla vyplnit všechna jejich tajná přání.
A tak dámy rády posílaly své chotě pít Chotěbor. Zlí jazykové praví, že ženy pivu přezdívaly úplně jinak, a to „Chotě zboř!“, protože muži po 6. smyslu toužili tak usilovně, až někdy ani nedokázali bez podpory svých kumpánů dojít domů.
Ztracená receptura
Co do piva dává a z jakých ingrediencí a v jakých poměrech přesně Chotěbor vařil, sládek nikomu neprozradil. Měl sice manželku, ale Bůh jim nenadělil dětí, a tak zůstal sládek bez dědice a neměl komu své tajemství, které se v rodu dědilo z pokolení na pokolení, sdělit. Recepturu dobře ukryl a tajemství si odnesl do hrobu. Mnozí potom recept hledali, někteří byli blízko, ale vždy jim krůček chyběl. Tajemná receptura se ztratila…
Pivo Chotěbor dalo jméno městu Chotěboř
Původní osada se nejen díky lahodnému pivu, ale i díky těžbě stříbra rozrůstala, stala se z ní obec. Svůj název podle některých pramenů získala odvozeninou od jména jistého Chotěbora ze Vchynic. My si ale umíme domyslet, čí křestní jméno tu sehrálo svou roli.
V roce 1278 byla Chotěboř povýšena na město, v roce 1331 se stala městem královským. Nakonec i věnným městem českých královen. Budova pivovaru se nedochovala, lehla popelem během husitských válek, když město dobyl a poničil táborský kněz Petr Hromádka z Jistebnice.
Sládci dodnes pátrají po Chotěborově receptuře
Nejeden sládek naší země po receptuře pátral, aby se mohl proslavit Chotěborovým pivem probouzejícím v lidech 6. smysl a v ženách pokoru a oddanost. I zkušený sládek Oldřich Záruba, který se sám narodil přímo v Chotěboři, celý život toužil po vaření piva tak lahodného, že i manželky pochopí, proč jejich muži doma tráví večery s půllitrem v ruce či partou kamarádů v hospodě.
Oldřich Záruba se o tajemné receptuře na pivo, které možná dalo jméno jeho rodnému městu, dověděl od svého dědečka. Ten sice nebyl žádný pivovarník, ale pivo měl rád a příběh o zázračné pivní receptuře se u nich v rodině vyprávěl už celá staletí. I když už nikdo vlastně najisto nevěděl, zda receptura skutečně existovala, či ne, Záruba ji hledal, kde se dalo. Prošel několika pivovary a za svá piva získal celou řadu ocenění doma i ve světě, přesto mu ale ke štěstí něco chybělo.
Nový sládek, zázrak a splněný sen
Když dostal možnost vařit zbrusu nové pivo v rodné Chotěboři, pochopil to jako znamení. Jaké bylo jeho překvapení, když se pak od majitelů pivovaru dověděl, že během výkopových prací truhlici s jakousi recepturu opravdu našli. Když si pak Chotěborovu recepturu pořádně pročetl, žasl, jak jednoduchá byla. K vaření toho nejlepšího piva mu stačil už jen krůček.
Zdroj:Stránky 'Pivovaru Chotěboř'


Více na stránkách pivovaru

Chrudimský ležák bude pivem, které pro restauraci na Bídě uvaří Pivovar Chotěboř

Publikováno:před rokemZdroj:Chrudimské novinyAutor:Jakub Valenta

Pivo se v městě vařilo od nepaměti. Takzvané „právo várečné“ měla ve středověku celá řada měšťanských domů a přestože se jednalo především o výrobu pro vlastní potřebu, část produkce se tenkrát i prodávala. Chrudimský pivovar přestal vařit po druhé světové válce a v současnosti se majitelé restaurace Na Bídě snaží navázat na tuto přerušenou tradici.

Hned na úvod je třeba poznamenat, že Chrudimský ležák, jenž se bude v této restauraci ve čtvrtek 12. listopadu narážet, není pivem vyrobeným ve městě, nebo snad dokonce v nedalekých Medlešicích, kde pivovar funguje a dá se tak hovořit o „Chrudimském pivovaru“. Medlešice jsou totiž celou řadu let místní částí města Chrudim.

Zmiňovaný ležák speciálně pro restauraci Na Bídě uvaří Pivovar Chotěboř, který proslul především svými nepasterovanými pivy. Půjde o nefiltrovanou dvanáctku, přestože stará známá pivní pravda praví, že teprve desítka prověří schopnosti sládka. Nedá se tak moc ošidit jako pivo dvanáctistupňové. A právě desítka z Chotěboře je podle pivních znalců kvality nevalné. Naprosto výjimečnou kvalitu má ale pivo Hamerník, které pro krčmu Jonáš ve Svobodných Hamrech vaří rovněž chotěbořský pivovar.

Samotný chrudimský pivovar se obnovy jen tak nedočká. Jeho zbytky se nacházejí v ulici Obce Ležáků a pomalu propadají zkáze, protože současný majitel o jejich zachování nebo alespoň zakonzervování nedbá. Jeho obnova by přitom mohla vytvořit ve městě tolik žádaná pracovní místa a pomohla by obnovit třeba i zašlou slávu dvousladového piva Salvátor, na nějž se podle dobových svědectví těšili nejen poutníci mířící k zázračnému obrazu. Chrudimské pivo, na rozdíl od místního vína, bylo totiž vynikající kvality.

Ochutnejte a hlasujte o nejlepším guláši k pivu Chotěboř

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky Vysočina

Lákavá akce pro všechny milovníky dobrého jídla a dobrého piva se odehraje o druhém říjnovém víkendu v Chotěboři. V areálu Pivovaru Chotěboř proběhne soutěž profesionálů o nejlepší guláš k pivu Chotěboř.

„Zástupci restaurací nabídnou návštěvníkům ochutnávku svého guláše, ti pak budou moci hlasovat. Připravujeme odměny jak pro nejlepší kuchaře, tak pro hlasující,“ zve sládek pivovaru Oldřich Záruba. Brány pivovaru se veřejnosti otevřou v sobotu 10. října v 11 hodin, vstup je zdarma, na akci se bude točit chotěbořská dvanáctka Prémium za sníženou cenu.

Záštitu nad dosud ojedinělým počinem převzal předseda Československého svazu kuchařů Jaroslav Sapík, který rovněž bude členem odborné poroty. Do té zasedne také sládek Pivovaru Chotěboř Oldřich Záruba, ředitel Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod Jiří Forman a chotěbořskou radnici zastoupí tajemník Milan Linhart. Pátým hlasem do konečného rozhodnutí o vítězném guláši pak bude výsledek z hlasování veřejnosti.

Guláš se bude servírovat na dvoře pivovaru Chotěboř přímo z kotlů, pod kterými se bude topit dřevem. „Návštěvníci si u vstupu do areálu budou moci zakoupit hlasovací lístek, na který u každého stánku dostanou ochutnávku,“ vysvětluje jednoduchý princip podobný například soutěžím vín, piv nebo jiných pochutin obchodní ředitel Pivovaru Chotěboř Richard Moravec.

Zároveň s festivalem guláše organizuje pivovar den otevřených dveří. Zájemci mohou vidět útroby jednoho z nejmladších, ale nejúspěšnějších pivovarů na Vysočině. „Účastníci během prohlídky získají informace, které se jim pak mohou hodit ve znalostním kvízu o pěkné ceny,“ láká na další zajímavost sládek Oldřich Záruba.

Gulášový festival bude mít svůj doprovodný program s živou hudbou, o kterou se postará kapela Jarda Bílek a spol., pro nejmenší návštěvníky budou připraveny atrakce, mimo jiné se budou moci povozit na koních. Zájemce o návštěvu pivovaru bude z města svážet tradiční autobusová linka Chotěbus, jízdní řády budou včas umístěny na zastávkách a webu pivovaru. Novinkyvysočina.cz o akci informovala Věra Schmittová z Pivovaru Chotěboř, s.r.o.

Pivovar Chotěboř představil nový karamelový 13,5° Speciál

Publikováno:před 3 lety

V chotěbořském pivovaru u příležitosti blížícího se adventu uvařili 13,5° karamelový Speciál. Jedná se o pivo z kategorie speciálů, obohacené karamelovým sladem, vyznačující se jantarovou barvou a velmi jemnou hustou pěnou.

Chotěboř Speciál zraje v ležáckých tancích minimálně šedesát dní. Aby byl k dostání v sudech i lahvích již na začátku adventu, musel se vařit se značným předstihem v průběhu září. O Speciál je mezi zákazníky velký zájem, celkem je ke stáčení nachystáno sto šedesát hektolitrů.

Chotěbořský Speciál obohatí adventní nabídku

Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovar ChotěbořAutor:Zdena Stryková

V chotěbořském pivovaru jsou na blížící se advent již dobře připraveni, uvařili třináctapůlstupňový karamelový Speciál. Jak název napovídá, jedná se o pivo z kategorie speciálů, obohacené karamelovým sladem, vyznačující se jantarovou barvou a velmi jemnou hustou pěnou.

Speciál zraje v ležáckých tancích minimálně šedesát dní. Aby byl k dostání již na začátku adventu, musí se vařit se značným předstihem v průběhu září. O Speciál je mezi zákazníky velký zájem, celkem je ke stáčení nachystáno sto šedesát hektolitrů.

„Speciál nabízíme v lahvích, ale je o něj obrovská poptávka i v sudech. Hostince před Vánocemi zaznamenávají větší návštěvnost a čepovaný chotěbořský Speciál je velice oblíbený doplněk předvánočním oslav a večírků, dodává jim punc slavnostní nálady. Máme spoustu zákazníků, kteří si Speciál u nás rezervují dopředu a to nás těší,“ usmívá se obchodní ředitel Pivovaru Chotěboř Bedřich Bárta a doplňuje: „každý rok se snažíme náš servis zlepšit, proto letos budeme na našem webu a facebookovém profilu prezentovat hostince, kde se Speciál bude nabízet nejdříve.“ Kromě gastro zařízení bude Speciál v síti maloobchodních prodejen, kde je zaveden tradiční sortiment značky Chotěboř.

Pivovar Chotěboř
Pivovar v Chotěboři byl postaven na zelené louce v roce 2009. Vaří pivo typicky českou technologií. Na rozdíl od piv, která produkují velké nadnárodní společnosti, má chotěbořské pivo charakteristickou plnost, říz a kvalitní pěnivost. Pivovar postupně zvyšuje svůj výstav. V roce 2010 uvařil 10 tisíc hektolitrů, už na konci roku 2013 se podařilo dosáhnout téměř dvojnásobku, a to na celkových 19 861 hektolitrů prodaného piva.
Pivovar Chotěboř nabízí celkem 7 druhů piv – světlou desítku Originál, světlou a tmavou dvanáctku Prémium, třináctapůlstupňový Speciál, nealkoholické pivo Patron, polotmavou jedenáctku Polo, nefiltrovanou jedenáctku Plus a míchaný nápoj limetkový Freš. Ačkoli je pivovar v provozu teprve od roku 2009, získal velice prestižní ocenění od Sdružení přátel piva.
V listopadu 2010 to bylo za přínos českému pivnímu trhu a stal se také Pivovarem roku 2010.
O dva roky později, v listopadu 2012 byl chotěbořský pivovar opět zvolen coby Pivovar roku a ve své kategorii zvítězila i dvanáctka Prémium.

S rozšířením výroby pomohl i grant EU

Publikováno:před 3 letyZdroj:Třebíčský deníkAutor:Jaromír Kulhánek

Pivovar Chotěboř v létě oslavil teprve páté narozeniny a ve své krátké historii již podruhé navýšil výrobní kapacitu.

Poprvé to bylo v roce 2012 přístavbou haly s novými stáčecími linkami, letos došlo k rozšíření kapacity ležáckého sklepa, kvasných kádí a k nákupu nového filtračního zařízení. Nyní je pivovar schopen expedovat až tři tisíce hektolitrů piva měsíčně, nová filtrace umožňuje kromě vyššího výkonu i dosažení vyšší kvality filtrovaného piva.

„Rozšiřovat výrobní kapacity v pivovaru za plného provozu, navíc na začátku letní sezóny byl tak trochu risk, ale nakonec jsme vše zvládli a pivovar je opět o krok dále. K rozšíření nám pomohl i grant z Evropské unie, bez něj bychom se asi tak rychle do dalších investic nepustili," komentuje zdárně ukončenou investiční akci ředitel pivovaru Jaroslav Soukal.

Oblíbený suvenýr z hradu Karlštejna? To je lahvové pivo z Chotěboře

Publikováno:před 3 letyZdroj:iDNES.czAutor:Radek Laudin

Z chotěbořského pivovaru na slavný hrad Karlštejn je to plných 163 kilometrů. Řada jiných pivovarů je blíže této proslulé památce. Přesto je nejčastěji nabízeným lahvovým pivem v podhradí právě to ze severního cípu Vysočiny. Stává se stále oblíbenějším suvenýrem z výletu na Karlštejn.

Lahve s vyobrazeným hradem i českým králem a římským císařem Karlem IV. na etiketě nabízí u cesty na hrad řada prodejců. A to buď jednotlivě za cenu blížící se čtyřiceti korunám, nebo v dárkovém balení po čtyřech kusech.

Na první pohled budí zdání, že jsou z nějakého karlštejnského pivovaru. Pochází ale opravdu z Chotěboře, což potvrzuje etiketa na zadní straně lahví.

„Za loňskou sezonu jsme na Karlštejn dodali 62 hektolitrů piva, což je v přepočtu 12 400 lahví. Letos se zatím prodalo osmačtyřicet hektolitrů, což je 9 600 piv. Oproti loňskému roku opět očekáváme mírný nárůst,“ uvedla Zdena Stryková, mluvčí chotěbořského pivovaru.

Čokoláda, pivo, víno, sušenky. Vše v místních obalech
Do kopce na jeden z nejnavštěvovanějších českých hradů chodí hlavně v létě davy turistů z celého světa. Cesta je lemovaná bezpočtem menších obchůdků. Pivo z Chotěboře jich nabízí hned několik již od roku 2010. „Každým rokem se daří navyšovat prodeje,“ dodala Zdena Stryková.

Hrad Karlštejn byl založený v roce 1348 a zaujímá mezi českými hrady zcela výjimečné postavení.

Naproti tomu chotěbořskému pivovaru je pouhých pět let. Podle dostupných údajů jde o první regionální průmyslový pivovar, který vznikl v Česku po roce 1989. Postaven byl na zelené louce. Sdružení přátel piva ho už dvakrát vyhlásilo pivovarem roku.

Karlštějnské pivo se vyrábí v Chotěboři pro firmu TIBI. Ta sídlí v Dolním Sokolovci u Chotěboře a podobné suvenýry v podobě pití a cukrovinek dodává kupříkladu i do Krkonoš, Vysokých Tater, Českého Krumlova, Karlových Varů a samozřejmě do Prahy. Sudové pivo z Chotěboře tak putuje i do restaurace na hradě Kost. Kromě piva nabízí firma do nejznámějších turistických center víno, medovinu, čokoládu, med a sušenky v „místních“ obalech.

A tak třeba v Krkonoších kupují turisté med s etiketou, na níž Krakonoš hledí na zasněžené hory. Nebo na lahvičkách s medovinou původem z Vysočiny jsou obrázky dávných lyžníků na sněhu či snímky historického centra Českého Krumlova.

Pivovar Chotěboř uvařil celkově během letošního prvního pololetí o 18 procent více piva ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Nabízí sedm druhů piv s různým obsahem alkoholu - světlé, tmavé, polotmavé i nefiltrované.

Pivovar Chotěboř zvýšil za pololetí výstav o 18 procent

Publikováno:před 3 letyZdroj:Třebíčský deníkAutor:ČTK

Pivovar Chotěboř uvařil během letošního prvního pololetí 10 369 hektolitrů piva.

Ve srovnání se stejným loňským obdobím tak zvýšil svůj výstav o 18 procent. Oznámila to mluvčí pivovaru Zdena Stryková.

Tržby pivovaru se během letošních prvních šesti měsíců zvýšily o 17 procent na 18,6 milionu korun. V červenci se výroba piva v Chotěboři držela na úrovni loňského horkého léta. „To bylo na úrovni kapacity ležáckého sklepa," podotkla Stryková.

Kapacitu ležáckého sklepa teď pivovar kvůli rostoucímu prodeji rozšiřuje. Přibyly spilečné kádě, ležácké tanky i výkonnější zařízení pro filtraci piva. „Pivovar je tak dostatečně připraven na pokračování růstu i pro rok 2015," uvedla Stryková.

V uplynulém roce pivovar uvařil 19 861 hektolitrů piva, v meziročním porovnání o 23,5 procenta více. Během tří let se produkce skoro zdvojnásobila. V roce 2010 se výstav pivovaru pohyboval kolem 10 000 hektolitrů. Pivovar Chotěboř nabízí sedm druhů piv: světlé, tmavé, polotmavé i nefiltrované.

Chotěboř je podle dostupných údajů první regionální průmyslový pivovar, který vznikl v Česku po roce 1989. Postaven byl na zelené louce. Pivo se v něm začalo vařit v létě 2009. První ocenění Pivovar roku tam směřovalo hned o rok později. Další ocenění získal tento výrobce piva v roce 2012. Sdružení přátel piva ho už dvakrát vyhlásilo Pivovarem roku.

Chotěbořský pivovar stabilně roste, tvrdí vedení společnosti

Publikováno:před 4 letyZdroj:Vysočina NewsAutor:Milan Pilař

Pivovar Chotěboř dosáhl v loňském roce výstavu na hranici dvaceti tisíc hektolitrů, za dvanáct měsíců prodal 19 861 hektolitrů piva.

V porovnání s rokem 2012 vzrostl o 23,5 %. V Chotěboři od počátku vsadili na stoupající poptávku po regionálních potravinách a na kvalitu a přírodní suroviny. „Hospodářský výsledek za rok 2013 vypovídá, že tato volba byla správná. Do nového roku pivovar vstoupil i s novým podílníkem, kterým je od 17. prosince česká společnost Rade, s. r. o. Druhým vlastníkem zůstává společnost RHPI, s. r. o., pivovar je tak nadále ryze českou firmou,“ popsala Zdena Stryková z chotěbořského pivovaru, kde v současnosti vaří sedm druhů piv. „V prodejích vede světlá dvanáctka Prémium, která se na celkových prodejích podílí zhruba sedmdesáti procenty. Úspěšná jsou ale všechna piva, loni například výrazně rostl prodej světlého nefiltrovaného piva pod názvem Plus. Co se týká tržeb za pivo, na konci roku 2013 se ustálily na částce kolem 36 milionů korun, oproti roku 2012 je to nárůst o 21,6 %,“ dodala Zdena Stryková.
Takový nárůst byl samozřejmě možný podle slov ředitele pivovaru Jaroslava Soukala jen díky přízni našich zákazníků, ale také díky rozšíření výrobní části pivovaru. „Pro letošní rok plánujeme podobný růst jako loni. Uděláme všechno pro to, aby nám naši stálí zákazníci zachovali přízeň a abychom získali i řadu nových,“ poodhalil plány na rok 2014 Jaroslav Soukal.
Letos chystá chotěbořský pivovar podobně jako vloni řadu akcí pro veřejnost. V únoru a březnu to budou především akce ve znamení plesové sezony. Pivovar je partnerem pražského Plesu v Opeře, pro který připravil speciální edici polotmavého piva. Na tuto akci naváže v sobotu 1. března v pořadí pátý pivovarský ples, tančit se bude v chotěbořské sokolovně. V létě bude jednou z hlavních akcí další ročník festivalu Freš fest.

Chotěbořský pivovar uvařil před Vánocemi tradiční karamelový Speciál

Publikováno:před 4 letyZdroj:Vysočina NewsAutor:Milan Pilař

Pivovar Chotěboř připravil na advent tradiční sváteční třináctapůlstupňový karamelový Speciál. Autorem originální receptury je chotěbořský sládek Oldřich Záruba.

Jedná se o pivo z kategorie speciálů, obohacené karamelovým sladem, vyznačující se jantarovou barvou a velmi jemnou hustou pěnou. Sládek Oldřich Záruba jej sám vytvořil před několika lety recept.
„Náš Speciál je pivo s vyšším obsahem alkoholu, ideální pro výjimečné události. Proto jej vařím jen dvakrát do roka, na Vánoce a Velikonoce, výborně se hodí například ke štědrovečerní večeři. Letošní várka se nám opravdu vydařila, pro velký zájem jsme připravili sto šedesát hektolitrů, což je o sto procent více než vloni. Na odbyt jde velmi dobře,“ pochvaluje si Oldřich Záruba.
Speciál v Chotěboři uvařili se značným předstihem už v září. Doba jeho zrání v ležáckých tancích je totiž minimálně šedesát dní. V těchto dnech se stáčí do lahví a do sudů. Zákazníci najdou lahůdkové pivo z Chotěboře v síti maloobchodních prodejen i na výčepech v hospodách. Tradiční sortiment piva značky Chotěboř bude opět od začátku prosince označený stylovými svátečními etiketami.

Pivovar Chotěboř chystá den otevřených dveří

Publikováno:před 4 letyZdroj:Alkoholia.cz

Den otevřených dveří pivovaru Chotěboř se koná v sobotu 19. října od 11 do 20 hodin. V kryté vytopené hale bude kromě točeného piva připraveno zabíjačkové občerstvení.

Vstup je zdarma a zdarma je zajištěn i svoz Chotěbusem, který vyjede v 10:30 z náměstí v Havlíčkově Brodě, poté bude pendlovat mezi pivovarem a chotěbořským náměstím. Více informací o akci naleznete na webu pivovaru www.pivovar-chotebor.cz.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.11.2015 20:3013