Historie a současnost pivovaru Gambrinus

● 1870 Vznik pivovarupivovar
15.10. zahajuje provoz První plzeňský akciový pivovar (současný Gambrinus) a 18. 12. si registruje svou první ochrannou známku Erste Pilsner Actien Brauerei – Pilsner Bier. Pouhý rok předtím se v plzeňském hostinci U Císaře rakouského 20 významných podnikatelů v čele s Emilem Škodou rozhodlo založit tento druhý moderní plzeňský pivovar.

● 1873 První export do Amerikypivovar
Toho roku objevuje plzeňská piva také Nový svět. Svůj první úspěšný export do USA slaví Měšťanský i První akciový pivovar v témže roce. O rok později zahájí plzeňský ležák pravidelný export a na sklonku 19. století proniká také do Latinské Ameriky, Afriky i na Blízký východ.

● 1909 Ochranná známka Kaiserquellpivovar
Pivo Prvního akciového pivovaru je chráněno známkou Kaiserquell – Císařský zdroj, a to na počest císaře Františka Josefa I., který pivo pochválil. První akciový pivovar pak od c. k. hofmistrovského úřadu ve Vídni získává v roce 1912 honosný titul „c. k. dvorní dodavatel“. Těsně před první světovou válkou se První akciový stává předním výrobcem piva v Čechách, jeho roční výstav v té době dosahuje přes 270 tisíc hl.

● 1919 Plzeňský Gambrinuspivovar
Kaiserquell, ochranná známka zapsaná na počest Františka Josefa I., se vznikem samostatné československé republiky ztrácí smysl. Proto je zaregistrována nová ochranná známka Plzeňský Gambrinus. Název piva Gambrinus sahá až do 13. století a vychází ze jména vévody Jana Primuse, děda Karla IV. a patrona sladovníků.

● 1934 Dynastie Hlaváčkůpivovar
Po pěti letech v roli sládka se vrchním ředitelem Plzeňských akciových pivovarů stává František Hlaváček, dědeček dnešního sládka pivovaru Gambrinus Jana Hlaváčka a otec Iva Hlaváčka (na snímku), jenž byl v Plzni hlavním sládkem a později výrobním ředitelem v letech 1958 až 1987. Již tři generace pivovarské rodiny Hlaváčkových tak spojují své jméno s pivovarem Gambrinus, tedy více než 80 let.

● 1939 Válečný provozpivovar
Druhá světová válka přerušuje vývoj obou plzeňských pivovarů. Vozový park zabavuje říšská vojenská správa. Válečný nedostatek surovin dopadá na kvalitu piva a i Gambrinus navzdory veškeré snaze sládků vařit dobré pivo klesá na slabou válečnou „osmičku“. Gambrinus přežívá proto, že zásobuje pivem dělníky ve Škodovce.

● 1945 Bombardování pivovarupivovar
Na sklonku války 17. 4. je pivovar Gambrinus téměř zničen spojeneckými bombami. Právě v troskách se ale rodí později nejoblíbenější pivo u nás – světlý výčepní Gambrinus. Tehdejší ředitel pivovaru František Hlaváček svým plamenným proslovem na bedně od piva zažíhá myšlenku na skvělou budoucnost a už o rok později se tu v nově vybudovaném pivovaru vaří 200 tisíc hl kvalitního piva.

● 1960 Nové ocelové tankypivovar
Od počátku své existence investuje pivovar Gambrinus do provozu a technických inovací. Na sklonku 50. let instaluje 20 ležáckých ocelových tanků s kapacitou 3 600 hl. V březnu 1960 vyjíždí z pivovaru první autocisterna a stáčení probíhá mimo pivovar.

● 1961 Technické inovacepivovar
V pivovaru Gambrinus se instalují technologické novinky: spádové varny, nový způsob kvašení či jímání CO2 z krytých kovových kvasných kádí, nová a šetrnější stáčecí linka o výkonu 14 tisíc lahví za hodinu, jež snižuje možnost kontaminace a dává větší garanci kvality a chuti piva. Nejnovější zařízení na zpětné jímání kvasného CO2 v pivovarech Prazdroj a Gambrinus funguje od roku 2011 a významně snižuje emise skleníkových plynů – ročně se ušetří přes 280 tun CO2.

● 1979 Výstav 1 milionu hlpivovar
Pivovar Gambrinus díky rostoucí oblibě svého piva překračuje hranici 1 milionu hl ročního výstavu. Ačkoliv je direktivním nařízením tehdejších úřadů určen pouze Západočechům, věhlas značky překračuje hranice regionu. Málokdo ale v tu chvíli čeká, že se právě Gambrinus stane nejtypičtějším reprezentantem českého piva.

● 1993 Cylindrokónické tankypivovar
Gambrinus, otevřený užitečným modernizačním snahám, začíná používat takzvané cylindrokónické tanky. Jejich provoz zaručuje především mikrobiologickou čistotu obou oddělených fází kvašení a zrání, tudíž i čistou chuť a správný říz piva.


● 1998 Varna s nejmodernější technologiípivovar
V pivovaru Gambrinus začíná vařit nová varna – největší v České republice. Varna je vybavena nejmodernější technologií: ekologickou a úspornou, která zároveň zajišťuje vysokou a vyrovnanou kvalitu várek.

● 2008 Gambrinus 11° Excelent
Gambrinus rozšiřuje své portfolio o Gambrinus 11° Excelent, který se brzy stává jednou z nejprodávanějších jedenáctek v ČR. Vyznačuje se plnější chutí danou přídavkem karamelového sladu a především unikátním dávkováním chmele, jež spočívá v přidání třetí dávky chmele až po ukončení chmelovaru.

● 2010 Prohlídky pivovaru Gambrinuspivovar
25. srpna se slavnostně otevřela návštěvnická trasa pivovaru Gambrinus. Veřejnost se díky ní seznamuje s reálným provozem pivovaru: používanými surovinami, tradičním postupem a nejmodernější technologií, ale také s unikátní interaktivní Gambrinus Arénou. Zde se návštěvníci projíždějí napříč časem na historickém náklaďáku, ve fotbalovém utkání si kopnou penaltu proti brankáři Gambrinus ligy nebo se v záři reflektorů stanou kytaristy rockové skupiny. Prohlídku uzavírá ochutnávka piv Gambrinus s výkladem odborníka, jak poznat kvalitu piva a jak správně o něj pečovat. Každý si může sám vyzkoušet, jak správně načepovat pivo Gambrinus.
Zdroj:Stránky pivovaru 'Gambrinus' 2016


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Gambrinus

Kdy:dle rezervace na stránkách pivObec:PlzeňZdroj:Pivovar Gambrinus

Užijte si jedinečnou party v srdci pivovaru Gambrinus. O vás a vaše přátele nebo klienty se budou starat chlapi, kteří vaření piva a péči o něj věnovali mnoho let svého života.

Dozvíte se vše o pivech, která se v pivovaru Gambrinus vaří. Nahlédnete i do samotné varny, která zvládne uvařit 12 várek piva denně (jedna má 840 hl studené mladiny).

Absolvujete školu čepování piva, během které zjistíte, jak se má výčepní správně o pivo starat, aby vám v hospodě chutnalo. Naučíte se sami pivo načepovat na různé způsoby a užijete si posezení v historické Varně 1869 v srdci pivovaru s občerstvením a vynikajícími pivy Gambrinus přímo od našich sládků.

Párty v pivovaru Gambrinus si naplno užijete hlavně s přáteli.

SOUKROMÁ PÁRTY
Soukromou párty si mohou objednat skupiny 15 a více osob kdykoliv podle kapacity pivovaru. Termín si rezervujte na níže uvedených kontaktech.

Informace o programu:
●Akce probíhá v českém jazyce.
●Minimální počet účastníků pro soukromou párty je 15 osob. Maximální kapacita programu je 50 osob.
●Soukromou párty pro 15 a více osob si můžete objednat kdykoliv podle kapacity pivovaru.
●V ceně Party v pivovaru Gambrinus je zahrnuta konzumace piv Gambrinus a lehké občerstvení k pivu. Navíc si můžete doobjednat večeři či raut, promítání sportovních zápasů a další atraktivní doprovodný program.
●Zážitkový program Party v pivovaru Gambrinus je určen výhradně pro dospělé.

Aktualizováno: před rokem

Gambrinus z čerstvého chmele pomalu ale jistě dochází

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Pivovar Gambrinus v říjnu vyměnil v hospodách veškerá svá piva ze standardních várek za piva uvařená z čerstvě sklizeného chmele. Ochutnat je můžete v pěti tisících hospodách po celé ČR. Ale pozor, várka je omezená. Již v tuto chvíli sládci hlásí, že odesílají z pivovaru do hospod poslední sudy Nepasterizované 10 a 12 z letošního čerstvého žateckého chmele. Pivo, které mohou sládci uvařit jen jednou ročně, tak v hospodách už brzy dojde. Není na co čekat. Buď oslavíte chmelobraní teď, anebo až za rok, po příští sklizni českého zeleného zlata.

Čeká nás pravděpodobně jeden z posledních víkendů, kdy bude krásné počasí. A co víc patří k vysokým teplotám než dobré orosené pivo? Nenechte si ujít oslavy letošního chmelobraní a přijďte na pivo z čerstvého chmele. „Příští týden už pravděpodobně piva z letošního chmelobraní ve většině hospod nebudou. Pokud pivaři chtějí ještě ochutnat, není na co čekat. Pivo z čerstvého chmele bude v hospodách zase až po příští sklizni,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus a dodává, že na vaření a výměně piv v 5000 hospodách se podílelo neuvěřitelných 900 lidí.

Piva Gambrinus jsou vařena z chmele odrůdy Sládek, který je přímým potomkem legendárního Žateckého poloraného červeňáku. Sládek se vyznačuje velmi příjemnou hořkostí, která dodává pivu typickou vůni a jemnou, vyváženou chuť. Unikátní český chmel též způsobuje, že je pivo takzvaně „vysoce pitelné“, tedy že vybízí k dalšímu napití. Piva Gambrinus, která jsou nyní v hospodách, jsou uvařena z čerstvých chmelových šištic z letošní sklizně. Mají stejně vyváženou chuť, na kterou jsou štamgasti zvyklí, zachovávají si pitelnost, a díky čerstvému chmelu získávají příjemné chmelové aroma.

Pivo uvařené z čerstvého chmele už je téměř vypito

Publikováno:před měsícemZdroj:Naše voda

Gambrinus posílá do hospod poslední pivo z čerstvě sklizeného chmele. Informoval o tom sládek pivovaru Pavel Zítek s tím, že další pivo z čerstvého chmelu bude zase až za rok.

Pivovar Gambrinus zažívá nečekanou situaci. Pivo z čerstvého chmele mizí rychleji, než bylo v plánu. Na oslavu chmelobraní vyměnil Gambrinus všechno pivo v hospodách za várky z čerstvého chmele. Pivo, které mohou sládci uvařit jen po chmelové sklizni, navařil Gambrinus zhruba na měsíc, v těchto dnech však pivovar opouštějí poslední sudy.

Pivovar na přelomu září a října přestal hospodám dodávat piva ze standardních várek a nahradil je pivem uvařeným z čerstvého chmele z letošní sklizně. Stalo se tak poprvé v historii vůbec, kdy velký pivovar vyměnil svá piva ve všech hospodách. Nepasterizovanou desítku, dvanáctku a nefiltrovaný ležák navařil pro 5 tisíc hospod přibližně na měsíc. „Na vaření piv z čerstvého chmele a jeho distribuci se podílelo neuvěřitelných 900 lidí. Bylo to náročné, vše stihnout v tak krátké době, ale výsledek stojí za to,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus. Zvýšený zájem o nachmelená piva v hospodách potvrzují i hospodští. Piva z čerstvého chmele pivovar stočil z 84 procent do sudů a 16 procent šlo do cisteren, kterými se vozí do hospod tankové pivo. V tuto chvíli pivovar zaváží do hospod poslední sudy. Pokud tedy lidé chtějí ochutnat Gambrinus z čerstvého chmele, musí si do hospody pospíšit. „Příští týden už pravděpodobně piva z letošního chmelobraní ve většině hospod nebudou. Pokud pivaři chtějí ještě ochutnat, není na co čekat. Pivo z čerstvého chmele bude v hospodách zase až po příští sklizni,“ uvedl Zítek.

Gambrinus pomůže zvelebit Plzeň

Publikováno:před měsícemZdroj:Plzeňský deník

Už několik měsíců projíždí Plzní tramvaj oděná do barev pivovaru Gambrinus a ptá se cestujících na jejich názor. Druhá otázka, která odstartuje od října, vyzve Plzeňáky, aby vybrali projekt na zvelebení města.

Hlasovat pro oživení některého ze tří vybraných míst se bude až do konce roku přímo v Gambrinus tramvaji. Potom se pivovar ve spolupráci se spolkem Pěstuj prostor pustí do realizace vítězného návrhu. Přípravu a realizaci projektu s největším počtem hlasů podpoří Gambrinus částkou 100 tisíc korun.

Od října až do konce roku najdete uvnitř Gambrinus tramvaje představené tři projekty na oživení veřejného prostoru ve městě. Návrhy byly vybrány z podnětů veřejné výzvy Pěstuj prostor, kam mohou jednotlivci i organizace přicházet s nápady na místa v Plzni, která by si zasloužila větší pozornost.

Kdo se dostal mezi kandidáty?
První ze tří navržených lokalit je sídliště Vinice, kde by mohl vzniknout nový mobiliář po vzoru prostoru před místní knihovnou. V případě realizace projektu by dnešní zbytky betonových konstrukcí, které dřívější lavičky už jen matně připomínají, získaly novou tvář a opět sloužily k setkávání a odpočinku.

Dalším projektem v anketě je náměstí Emila Škody, kterému by prospělo zejména aktivní využití stávající plochy, úprava zeleně a případně i malé pódium, které by sem pomohlo navrátit společenský život. Proměnu tohoto místa by ocenily i sousední centrum nového cirkusu a waldorfská škola.

Třetím návrhem je pokračování revitalizace Pramenů na Roudné. O prameny, které kdysi napájely i kašny na plzeňském náměstí, se spolky a roudenští starají už dlouhodobě. Ti, kdo dají hlas této lokalitě, podpoří výstavbu atypického rozcestníku i pomníku zmizelé osady Amerika.

Na problematická místa si nesmíme zvykat, dobré nápady je potřeba podpořit
„Na spolku oceňuji, že každému dává možnost podívat se na místa v našem okolí jiným pohledem, nekritizuje, ale vybízí k hledání řešení. Jsme rádi, že i my můžeme k sympatičtějšímu vzezření města přispět. Budeme Plzeňákům vděční za každý hlas, který nám napoví, kudy směřovat,“ sdělil Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus.

Mění se prostor i atmosféra
Aktivitu obyvatel Plzně a místních podniků si chválí i organizace samotná. „Jsme rádi, že se do nápadů a jejich realizace zapojují místní obyvatelé i firmy,“ hodnotí spolupráci architekt Marek Sivák, který spolku Pěstuj prostor předsedá. Iniciativa vznikla v roce 2012 a dnes má za sebou již několik desítek realizací podnětů ke zlepšení života v Plzni. „Vnímali jsme potřebu více přibližovat oblast veřejného prostoru a urbanismu široké veřejnosti, protože je to něco, co ovlivňuje každodenní život všech z nás. Situace se postupně rozvíjí, a to nejen na úrovni odborníků nebo vedení města, ale stává se celospolečenským tématem. Stále přicházejí nové podněty a nápady, co je potřeba ve městě udělat. Těší nás zapojení se a aktivní zájem každého. Důležité ale není řešit jen vznik nových věcí, klíčové je umět se společně postarat o to, co už zde máme, vdechovat tomu život,“ dodává architekt.

Chmelobraní od Gambrinusu: V hospodách si dáte pivo z čerstvého chmele

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Na začátku října zmizí z hospod klasické varianty piva Gambrinus. Pivovar posílá do svých 5 tisíc hospod pivo nachmelené čerstvým chmelem z letošní sklizně. Gambrinus tak zve český pivní národ do hospod na oslavu chmelobraní. Podle jeho sládků je chmel základem českého piva a jeho sklizeň by se proto měla slavit ve velkém.

Oslavit v říjnu novou úrodu chmele a pozvat k této příležitosti do hospod všechny české pivaře – to se rozhodli sládci pivovaru Gambrinus. Proto letos uvařili z čerstvého chmele úplně všechna čepovaná piva. Gambrinus Nepasterizovaná 10, 12 i Nefiltrovaný ležák z letošního chmelobraní nahradí už brzy zhruba na měsíc na čepu klasické varianty. „Uvařit piva z čerstvého chmele můžeme jen jednou za rok, a to okamžitě po sklizni. A už jsme nechtěli dělat jen jednu mimořádnou várku. Čerstvý český chmel v pivu by měl mít možnost ochutnat opravdu každý. V hospodách proto budou v říjnu jen naše piva nachmelená čerstvým chmelem z letošní úrody,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus. Pivo z čerstvého chmele začne pivovar do hospod zavážet 25. září a na začátku října budou moci lidé slavit v 5 tisícovkách hospod po celé republice.

Oslava chmelobraní novou tradicí
Pivovar Gambrinus tím letos zahajuje novou tradici. Každoročně chce dát všem českým pivařům možnost oslavit jedinečný český chmel. Za touto snahou však stojí poměrně velké úsilí. Nachmelit všechna piva byl totiž závod s časem. „Uvařit pivo pro tolik hospod a lidí znamenalo opakovaný převoz čerstvě načesaných šištic přímo do pivovaru, kde jsme je bezodkladně přidávali do varu. Šlo takřka o minuty. Aby si čerstvý chmel uchoval veškeré aromatické i chuťové vlastnosti, musí se použít okamžitě, rychle totiž uvadá. Bylo to malé dobrodružství vše stihnout. Ale povedlo se to na jedničku,“ říká Zítek s tím, že by rád jménem sládků pivovaru všechny srdečně pozval do hospod, aby přišli ochutnat. „Gambrinus z letošního chmelobraní jsme uvařili tak, aby si piva zachovala svou typickou vyváženou chuť. Čerstvý chmel jim pak dodal jemné aroma po chmelových šišticích odrůdy Sládek,“ popisuje Pavel Zítek pivo Gambrinus uvařené na oslavu letošní sklizně.

Gambrinus oslaví chmelobraní: Všechno pivo do hospod uvařil z čerstvého chmele

Publikováno:před měsícemZdroj:Plzeň.cz

Na začátku října zmizí z hospod klasické varianty piva Gambrinus. Pivovar posílá do svých 5 tisíc hospod pivo nachmelené čerstvým chmelem z letošní sklizně. Gambrinus tak zve český pivní národ do hospod na oslavu chmelobraní. Podle jeho sládků je chmel základem českého piva a jeho sklizeň by se proto měla slavit ve velkém.

Oslavit v říjnu novou úrodu chmele a pozvat k této příležitosti do hospod všechny české pivaře – to se rozhodli sládci pivovaru Gambrinus. Proto letos uvařili z čerstvého chmele úplně všechna čepovaná piva. Gambrinus Nepasterizovaná 10, 12 i Nefiltrovaný ležák z letošního chmelobraní nahradí už brzy zhruba na měsíc na čepu klasické varianty. „Uvařit piva z čerstvého chmele můžeme jen jednou za rok, a to okamžitě po sklizni. A už jsme nechtěli dělat jen jednu mimořádnou várku. Čerstvý český chmel v pivu by měl mít možnost ochutnat opravdu každý. V hospodách proto budou v říjnu jen naše piva nachmelená čerstvým chmelem z letošní úrody,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus. Pivo z čerstvého chmele začal pivovar do hospod zavážet 25. září a na začátku října budou moci lidé slavit v 5 tisícovkách hospod po celé republice.

Oslava chmelobraní novou tradicí
Pivovar Gambrinus tím letos zahajuje novou tradici. Každoročně chce dát všem českým pivařům možnost oslavit jedinečný český chmel. Za touto snahou však stojí poměrně velké úsilí. Nachmelit všechna piva byl totiž závod s časem. „Uvařit pivo pro tolik hospod a lidí znamenalo opakovaný převoz čerstvě načesaných šištic přímo do pivovaru, kde jsme je bezodkladně přidávali do varu. Šlo takřka o minuty. Aby si čerstvý chmel uchoval veškeré aromatické i chuťové vlastnosti, musí se použít okamžitě, rychle totiž uvadá. Bylo to malé dobrodružství vše stihnout. Ale povedlo se to na jedničku,“ říká Zítek s tím, že by rád jménem sládků pivovaru všechny srdečně pozval do hospod, aby přišli ochutnat. „Gambrinus z letošního chmelobraní jsme uvařili tak, aby si piva zachovala svou typickou vyváženou chuť. Čerstvý chmel jim pak dodal jemné aroma po chmelových šišticích odrůdy Sládek,“ popisuje Pavel Zítek pivo Gambrinus uvařené na oslavu letošní sklizně.

Ode dneška dodává Gambrinus do svých hospod pivo z letošního chmele

Publikováno:před měsícemZdroj:Naše voda

Na začátku října zmizí z hospod klasické varianty piva Gambrinus. Jak totiž informoval sládek pivovaru Pavel Zítek, pivovar začal zavážet do svých 5 tisíc hospod pivo nachmelené čerstvým chmelem z letošní sklizně.

Všichni sládci pivovaru se tímto způsobem rozhodli oslavit novou úrodu chmele a pozvat k této příležitosti do hospod všechny české pilaře. Proto letos uvařili z čerstvého chmele úplně všechna čepovaná piva. Gambrinus Nepasterizovaná 10, 12 i Nefiltrovaný ležák z letošního chmelobraní nahradí už brzy – zhruba na měsíc – na čepu klasické varianty. „Uvařit piva z čerstvého chmele můžeme jen jednou za rok, a to okamžitě po sklizni. A už jsme nechtěli dělat jen jednu mimořádnou várku. Čerstvý český chmel v pivu by měl mít možnost ochutnat opravdu každý. V hospodách proto budou v říjnu jen naše piva nachmelená čerstvým chmelem z letošní úrody,“ konstatoval Zítek. Pivo z čerstvého chmele začne pivovar do hospod zavážet 25. září.

Pivovar Gambrinus tím letos zahajuje novou tradici. Každoročně chce dát všem českým pivařům možnost oslavit jedinečný český chmel. Za touto snahou však stojí poměrně velké úsilí. Nachmelit všechna piva byl totiž závod s časem. „Uvařit pivo pro tolik hospod a lidí znamenalo opakovaný převoz čerstvě načesaných šištic přímo do pivovaru, kde jsme je bezodkladně přidávali do varu. Šlo takřka o minuty. Aby si čerstvý chmel uchoval veškeré aromatické i chuťové vlastnosti, musí se použít okamžitě, rychle totiž uvadá. Bylo to malé dobrodružství vše stihnout. Ale povedlo se to na jedničku,“ říká Zítek s tím, že by rád jménem sládků pivovaru všechny srdečně pozval do hospod, aby přišli ochutnat. „Gambrinus z letošního chmelobraní jsme uvařili tak, aby si piva zachovala svou typickou vyváženou chuť. Čerstvý chmel jim pak dodal jemné aroma po chmelových šišticích odrůdy Sládek,“ popisuje Zítek pivo Gambrinus uvařené na oslavu letošní sklizně.

Rektor ZČU se účastnil speciální várky piva Excelent

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:České nápoje

Rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček dnes spolu se sládky Plzeňského Prazdroje uvařili výjimečnou várku piva Excelent. Světlý ležák bude nyní podle klasické receptury jeden měsíc zrát, aby byl připraven na akci Pivo s rektorem, kterou univerzita a pivovar chystají na 10. října.

Jedenáctistupňový ležák Excelent, při jehož vaření dnes asistovali rektor Miroslav Holeček, manažer plzeňského pivovaru Stanislav Hamara a obchodní sládek značky Excelent Martin Hložek, okusí za měsíc studenti Západočeské univerzity v Plzni – 10. října na nádvoří plzeňského pivovaru si za doprovodu hudebních kapel a dalších zábavních aktivit můžou vychutnat „pivo s rektorem“.

Plzeňský Prazdroj dlouhodobě spolupracuje se Západočeskou univerzitou, jejím studentům nabízí odborné stáže a mnozí z nich se stávají ceněnými zaměstnanci pivovaru. Pivovar se řadí mezi českými studenty a absolventy k nejžádanějším zaměstnavatelům a na Plzeňsku je v žebříčcích jasnou jedničkou. „Této pozice si samozřejmě nesmírně vážíme. Zároveň víme, že mladí lidé mají nejen ambice přinášet svému zaměstnavateli nové ideje a v práci uspět, chtějí se ale také bavit a mít sladěný profesní život s volným časem. V Plzeňském Prazdroji se snažíme těmto požadavkům vycházet co nejvíce vstříc. I proto studenty zveme na pivo, na kus řeči i za zábavou. Chceme, aby se přesvědčili, jaká je u nás atmosféra, abychom je motivovali k tomu, že Plzeňský Prazdroj bude jejich první volba při hledání zaměstnání a budování jejich kariérního rozvoje,“ říká manažer plzeňského pivovaru Stanislav Hamara.

Na pivo Excelent nepadla volba náhodou. „Je to pivo pro mladou dospělou generaci a podporuje lidi, kteří se nebojí ukázat, co v nich je,“ popsal plzeňský sládek Martin Hložek, který na vaření piva dohlížel. Západočeská univerzita v Plzni zorganizovala akci s názvem Pivo s rektorem poprvé loni v rámci oslav 25. výročí svého založení. Akce se tehdy setkala s velkým úspěchem mezi studenty, a proto se ji univerzita ve spolupráci s pivovarem rozhodla po roce zopakovat.

„Pivo s rektorem bylo pro mě osobně jednou z nejpříjemnějších událostí loňského roku. Byla to skvělá příležitost poznat se s řadou studentů osobně v neformálním prostředí a sdílet jejich radosti, starosti, postřehy a nápady. Proto bych je i letos rád pozval do plzeňského pivovaru, který bude na základě našeho společného partnerství tuto akci opět hostit a zároveň našim studentům poskytuje řadu možností k současnému i budoucímu uplatnění, ať už v rámci stáží, brigád, vedení kvalifikačních prací či pozdějšího zaměstnání,“ řekl rektor Miroslav Holeček.

Šéfové Gambrinusu sbírali chmel do piva

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:eProfil.cz

Špičky pivovaru Gambrinus trhali ručně v Lenešicích na Lounsku čerstvý chmel. Chmelovou brigádou na začátku září tak ukončili letošní chmelobraní. Chmel trhali s vervou a chutí obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz, sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek a nechyběli ani zástupci obchodu a marketingu Jan Krafka a Marek Dvořák. Podle odborníků se letošní chmel urodil ve velmi dobré kvalitě. „Pivo z něj bude dobré, brzy to budou lidé moct posoudit sami,“ konstatoval sládek Pavel Zítek s tím, že začátkem října se pivaři mohou těšit do hospod na Gambrinus uvařený právě z čerstvého chmele z letošní sklizně.

Sládek Gambrinusu kontroloval chmel, sklizeň ale teprve začíná

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Letošní úroda chmele by mohla být dobrá. Shodli se na tom předseda představenstva CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec Zdeněk Rosa a Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus přímo na chmelnici s odrůdou Sládek v Lenešicích v Žatecké chmelařské oblasti.

Po loňském extrémně dobrém výnosu, sice letos chmelaři očekávají nižší sklizeň, a to okolo 6000 tun chmele, kvalita by ale měla být v pořádku. “Nižší předpokládaný výnos u raných odrůd je dán zejména vysokými teplotami v průběhu června a následným dlouhým obdobím sucha” informoval Zdeněk Rosa.

Na Žatecku a Lounsku se začaly v těchto dnech sklízet chmelnice s odrůdou Žatecký poloraný červeňák. Odrůda Sládek, kterou přijel na chmelnici zkontrolovat Pavel Zítek z plzeňského Gambrinusu si na sklizeň sice ještě počká více než týden, ale sládek Gambrinusu už má jasno: „Chmel Sládek, ze kterého vaříme naše piva, je odrůda velmi bohatě nasazená hlávkami s optimálním vyvážením aromatických a hořkých látek, která zraje jako jedna z posledních. Podle dnešní prohlídce mám už ale jistotu, že pivo z letošního chmele bude dobré.“

Jak se pivo vaří – nový prohlídkový okruh pivovaru Gambrinus

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Plzeň.cz

Pivovar Gambrinus může od 1. července opět pravidelně navštěvovat veřejnost – nově otevřenou prohlídkovou trasu navštívilo již několik set návštěvníků. Nový okruh „Jak se pivo vaří“ začíná přímo v srdci pivovaru Gambrinus, v nově zrekonstruované Varně 1869. Hned zkraje nabídne návštěvníkům na probuzení smyslů malou degustaci. Hosté pivovaru si mohou mimo jiné prohlédnout unikátní výrobní prostory nebo vyzkoušet školu čepování.

V pivovaru Gambrinus se lidé dozvědí více o jeho historii i vaření piva, nahlédnou do původních i současných výrobních prostor a samozřejmě ochutnají, co se zde právě navařilo. Zajímavá je senzorická prezentace surovin, při které si návštěvníci mohou zblízka prohlédnout, očichat, a dokonce i ochutnat skutečné ingredience, se kterými Gambrinus pracuje. Ojedinělá degustace probíhá také v ležáckých sklepích, kde pivo teprve zraje.

Oblíbenou součástí návštěvy je škola čepování spojená se závěrečnou degustací nepasterizovaných a nefiltrovaných piv Gambrinus. Během té se návštěvníci setkávají se zkušenými pivovarníky v jejich domácím prostředí a odnášejí si tak autentické zážitky. Mezi výčepními můžete potkat například služebně nejstaršího sládka Gambrinusu Zdeňka Poláka, který v pivovaru pracuje přes 40 let. Na závěr je pro každého návštěvníka připravena láhev čerstvě stočeného nefiltrovaného ležáku jako dárek.

Ochutnávka příběhů
Jeden z pohnutých příběhů, na které se při exkurzi v Gambrinusu určitě dostane, je ten o návratu k výrobě piva po bombardování Plzně. Před 72 lety, na samém konci 2. světové války, byl pivovar fatálně poničen a musel přestat vařit. Brzy ráno 17. dubna roku 1945 dopadly z letadel spojeneckých vojsk na Plzeň stovky bomb. Původním cílem byly Škodovy závody, které byly součástí nacistické výroby. Na pivovar Gambrinus dopadlo více než 80 bomb různé velikosti, čímž byly výrobní budovy téměř zničeny. Trvalo celý rok, než se opět mohlo začít vařit.

S poválečnými opravami je spojeno jméno Františka Hlaváčka, ikony českého pivovarnictví. Tehdejšímu řediteli pivovaru dalo dost práce, aby zodpovědné autority přesvědčil, že obnova areálu má cenu, neboť pivovar Gambrinus je důležitá součást národního hospodářství. Jeho odhodlání, hrdost a odpovědnost se otiskly do charakteru poválečného Gambrinusu a zůstávají v něm dodnes.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.16.10.2017 14:5375