Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Na Vánoce si otevřete silný pivní speciál. Nabídka je široká

Publikováno:před 2 letyZdroj:Plzeňský deníkAutor:Martin Švec

Už se stalo zvykem, že k Vánocům patří asi jako kapr s bramborovým salátem, koledy a televizní pohádky. Pivovary si na nich dávají záležet a stane se, že vaří až tři. Řeč je o vánočních pivních speciálech, které obsahují vyšší procento alkoholu než klasické pěnivé moky.

Některé pivovary už spustily prodej vánočních speciálů, jiné se na to chystají v co nejbližší době. „Od prvního prosince prodáváme černou čtrnáctku Kapr vánoční. Pivo má karamelovou chuť, je sladší a hodně tmavé. Obsahuje pět a půl procent alkoholu," řekl Miroslav Kapr, sládek minipivovaru Groll.

Půllitr Kapra vánočního stojí 37 korun a sládek ho uvařil pět hektolitrů. V případě přání zákazníka načepuje minipivovar pivo do PET lahve.

Pokud chcete poznat chuť světlé třináctky s jemným nádechem vanilky a skořice, měli byste zajít do minipivovaru U Pašáka, kde jsou vánoční piva k mání také od 1. prosince. Minipivovar uvařil dvě piva. Tím druhým je polotmavá Vídeňská dvanáctka. „Je to hutnější pivo z vídeňských sladů a originálního štýrského chmele," popsal sládek Václav Ebrl.

Minipivovar U Pašáka udělal menší změnu, protože vloni nabízel pivo s příchutí pomeranče a skořice. „Letos jsme pomeranč nahradili vanilkou, protože vanilka více patří k Vánocům," vysvětlil.

Vánoční speciál vyjde na 39 korun, v lahvi s patentním uzávěrem stojí 70 Kč.

Šťáhlavský pivovar Radouš uvařil třináctistupňový Amber Ale, který se vyznačuje tím, že je svrchně kvašený, má ař červenou barvu a méně chmelené. Druhým pivem je takzvaný Single hop – světlý ležák z žateckého chmele Premiant. „Vánoční speciály půjdou do prodeje těsně před Vánoci. Uvařili jsme 500 litrů od každého druhu. Stát bude 30 korun," uvedl sládek pivovaru Radouš Jan Ilgner.

Největší nabídku vánočních speciálů se za dva týdny chystá představit pivovar Purkmistr v Plzni-Černicích. Čtrnáctistupňové pivo s názvem India Pale Ale, které je hořčí a má citrusové aroma, čtrnáctistupňový hutnější a sladší Vídeňský speciál připravený z vídeňského sladu a déle skladovaný. „Třetím pivem je sedmnáctistupňový vánoční speciál, který se hodí pro sváteční chvíle pohody," pověděl Petr Míč z pivovaru Purkmistr.

Po Vánocích chce pivovar uvést na trh šestnáctku Bok polotmavý. Toto pivo původně vařili mniši v klášterech, aby se nasytili až do večera.

Frýdlantské pivo je pohádkovél

Publikováno:před 2 letyZdroj:Liberecký deníkFrýdlant

Titul Pohádkové pivo roku získalo pivo IPA 15 ze Zámeckého pivovaru Frýdlant. Zvítězila v druhé nejobsazenější kategorii spodně kvašených piv. Frýdlantský pivovar byl sice v soutěži nováčkem, ale mezi 42 pivovary uspěl hned dvakrát.

Kromě piva IPA 15 totiž bodovalo i pivo Kateřina 12 skončilo druhé v kategorii tmavých ležáků. „Dalším milým překvapením bylo čtvrté místo v kategorii polotmavý ležák pro našeho Albrechta 12, " raduje se podsládek Pavel Palouš.

8. ročník tradiční akce Pohádkové pivo proběhl za přítomnosti sládků z českých a moravských pivovarů, aby si společně promluvili o uplynulém roce, představili si novinky a neformálně probrali, na co v sezóně nebyl čas. A vybrali Pohádkové pivo roku, jímž se letos ve své kategorii stala frýdlantská IPA 15.

Vánoční speciál Kvarc z Prvního havířovského pivovaru

Publikováno:před 2 letyZdroj:První havířovskýAutor:Vendula NěmečkováPrvní havířovský

Sváteční speciál je těžší pivo se stupňovitostí nad 15°. Pivo je charakteristické opravdu výraznou plností, vyšším obsahem alkoholu a příjemnou doznívající hořkostí. Toto pivo je svou povahou určeno k rozvážnému ochutnávání a ocení jej zejména opravdoví znalci výjimečných piv.

Posilovna pivovar LINDR Mžany již otevřena

Publikováno:před 2 letyZdroj:Pivovar LindrAutor:Šárka HlavatáLindr

Posilovna otevřena každou středu a pátek od 9 do 21 hod. Vstupné 65 Kč.

Pivovar Lindr Mžany dnes vzniká na místě bývalé hospody a divadla U Rybů, později hospody U Smrku. Plánovaný komplex počítá s obnovením divadla, restaurováním historické opony, výstavbou pivovaru, restaurace, kvalitní kuchyně, pivních lázní, ubytovacích kapacit včetně sportovního vyžití. Vzniká tak ojedinělé místo, ve kterém se v sobě prolne nejen naše touha uvařit poctivé pivo, ale též poskytnout Vám kvalitní služby a v co největší míře pohodu při osobním, společenském a kulturním vyžití.

Dalešický pivovar má novinku, od léta prodává pivo v lahvích

Publikováno:před 2 letyZdroj:Třebíčský deníkDalešice

Dalešický pivovar vyrobil v letošním roce sedm a půl tisíce hektolitrů piva, což je o tisíc hektolitrů víc než v loňském roce. Ve spotřebě vede Dalešická jedenáctka, té se vyrobí 80 procent, Dalešická májová třináctka si ukrajuje 13 procent z výroby.

Černého piva Fledermaus se letos vyrobilo 300 hektolitrů z celkové roční výroby piva. Zbývajících 225 hektolitrů roční produkce připadá na příležitostná piva, jako je vídeňský ležák Wiener, extra hořký ležák Anton Dreher, pojmenovaný po-dle významného majitele pivovaru, polotmavý ležák Kouřící králík a světlý šestnáctistupňový speciál Bock.

Letošní velkou investicí byla nová myčka sudů a stáčecí stroj piva do sudů. „Nové technologie přispěly ke kvalitnější péči o naše pivo," sdělil správce pivovaru Ladislav Urban.

Dalešické pivo se čepuje v devadesáti restauracích na Vysočině a jižní Moravě. V letošním roce přibylo dalších deset nových restaurací, které čepují Dalešické pivo. Vedle dvou nových pražských restaurací přibylo do „rodiny" nejvíce restaurací na Pálavě. Na Dalešické pivo je možné si zajít také ve Zlínském a Jihočeském kraji. Denně vyjíždějí z bran pivovaru dvě auta s rozvozem piva. Do každé restaurace zaváží pivo jednou týdně. „V příštím roce plánujeme koupit nové auto na rozvoz," zmínil správce Urban.

Velký zájem turistů, cyk-listů a návštěvníků pivovaru o stáčená piva přiměl pivovar ke stáčení piva do skleněných lahví.

„Každý, kdo od nás odcházel, se dotazoval na stáčené pivo, které by mohl přivézt jako dárek nebo si vzít domů," popsala provozní Marie Pekárková. Jen během léta se prodalo přes sedm tisíc lahví.

Krach automatů na pivo. U národa pivařů neprošly

Publikováno:před 2 letyZdroj:Echo24.czAutor:Kristýna Novotná

Před osmi lety se o nich mluvilo jako o revoluční novince, která nemá ve světě obdoby. Česká společnost Future Art vyvinula automaty na pivo s unikátním systémem na rozpoznání věku, aby se zamezilo prodeji alkoholického nápoje nezletilým. Exkluzivní práva měl na využívání přístrojů Plzeňský Prazdroj. Pivovar ale narazil a dnes jako by se po automatech slehla zem.

Vysokoškolské koleje, hostely, ubytovny nebo nákupní centra. Vedle automatů na lehké občerstvení a různé limonády byly i automaty zajišťující nepřetržitý prodej piva. Pivovarská společnost jich v Praze a středních Čechách na vybraných místech umístila více než stovku, historicky první automat pak fungoval na studentských kolejích v pražském Bubenči.

„Prodejní výsledky značek se hodně liší podle umístění. V hotelech bývá zájem o prémiový Pilsner Urquell, v ubytovnách zase o Velkopopovický Kozel nebo Gambrinus. V nákupních centrech jde pochopitelně na odbyt nealkoholický Birell,” hodnotil po půl roce fungování projekt Plzeňský Prazdroj.

„Věk se ověřoval přes čtečku strojového kódu na dokladech, čímž zaručoval prodej osobám starších 18 let. Pokud ověření neproběhlo nebo věk neodpovídal, mince vhozené do automatu vypadávaly zpět,“ uvedla deníku ECHO24.cz mluvčí Plzeňského Prazdroje Judita Urbánková.

Osobní data se podle mluvčí navíc v přístroji, jehož mechanismus si firma Future Art nechala patentovat, neuchovávaly. V automatu bylo možné umístit až devět odlišných produktů pivovaru, z hlediska objemu pak třetinky i půllitry.

O plechovky z automatů nebyl zájem
Češi, kteří za loňský rok vypili 144 litrů piva na osobu a udrželi si tak světový primát, si ale plechovky z automatů neoblíbili. Přestože se údajně prodalo za prvního půl roku fungování z automatů téměř jednatřicet tisíc plechovek, pivovar zařízení stáhl. „Projekt samotný se po pilotu zhodnotil jako nepříliš úspěšný a proto se v něm nepokračovalo,“ sdělila dále mluvčí Prazdroje Urbánková.

Jedním z důvodů neúspěchu může být obecně vyšší oblíbenost piva ve skle, když už si člověk nemůže zajít přímo do hospody či restaurace na pivo čepované. Poptávka po plechovkovém pivu ale i tak v posledních letech roste a pivovary jejich nabídku rozšiřují. Za loňský rok stoupl jeho prodej podle Českomoravského svazu pivovarů a sladoven o šestnáct procent, piva ve vratných lahvích pak jen o jedno procento.

Jelikož ale projekt Prazdroje narazil, neuvažuje o zavedení automatů na pivo ani konkurence. „Prodejní automaty na pivo jsme nikdy neprovozovali a v dohledné době o tom ani neuvažujeme. Máme jedině tzv. pivomat – stojan na pivo, který ale není prodejní. Je umístěný uvnitř prodejny a zákazník platí odebrané pivo u normální pokladny,“ komentoval pro deník ECHO24.cz mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec.

Nejlepší nový speciál vaří v Hostomicích

Publikováno:před 2 letyZdroj:Lidovky.czAutor:ČTKHostomice

V odborném hodnocení speciálního pivního časopisu Pivo, Bier & Ale zvítězil mezi nově otevřenými pivovary Pivovar Antoš Slaný. Nejlepším novým restauračním pivovarem byl ve 4. ročníku soutěže vyhlášen U Dobřenských v Praze.

Pivovar ve Slaném získal cenu za schopnost přejít z malého restauračního pivovaru do výrobce, který pivo prodává dál, přičemž si udržel kvalitu produktů. Nyní má podnik Antoš výstav okolo 6000 hektolitrů.

Pivovar U Dobřenských získal ocenění za originalitu. Podle časopisu se místo naprosto odlišuje od letos otevřených pivovarů. Například nevaří ležák, ale pouze svrchně kvašené pivo typu Ale s bylinou kotvičníkem.

Časopis hodnotil i nejlepší nová piva. Novým výčepním pivem roku se stal Sklář ze Cvikova, nejlepší novinku mezi ležáky vyrobil teplický Pivovar Monopol, speciál pak Pivovar Hostomice pod Brdy s Fabiánem 13.

První tuzemský speciální časopis o pivě Pivo, Bier & Ale vychází od ledna roku 2011. Každý měsíc se vydá okolo 4500 kusů periodika a údajně se všechna čísla prodají, zejména ve speciálních prodejnách piva, které dnes nabízejí hlavně produkty z minipivovarů.

Litoměřické biskupství otevřelo vlastní minipivovar

Publikováno:před 2 letyZdroj:Česká televizeAutor:ČT24U sv. Štěpána

Litoměřické biskupství vybudovalo restauraci s vlastním minipivovarem. Vznikla v budově bývalého kněžského semináře, která nyní funguje jako hostel. Investici do pivovarnictví umožnily peníze z církevních restitucí. K vaření piva se chce ale vrátit i město – litoměřická radnice plánuje obnovení místního pivovaru.

„Jako hlavní, nosné pivo by měla být dvanáctka Štěpán, jedenáctka Děkan a desítka Vikář,“ popisuje plány minipivovaru Richard Krebs z ekonomického odboru litoměřického biskupství. Inspiraci našla církev v zahraničí. „Zvlášť třeba v Rakousku nebo v Německu benediktinské kláštery nebo i biskupství mívají takováto zařízení,“ dodává generální vikář Litoměřické diecéze Stanislav Přibyl.

20milionovou investici si biskupství mohlo dovolit díky restitucím. Podnikání v pohostinství je pro něj jednou z cest k ekonomické soběstačnosti. Peníze vložené do minipivovaru by se podle představ církve měly vrátit maximálně do dvaceti let. Hosty nemají být jen místní, ale i turisté. Nová pivnice totiž stojí v domě, kde biskupství nabízí ubytování.

V Litoměřicích ale možná začne vařit pivo i místní pivovar, který skončil provoz před 13 lety. Radnice ho chce totiž obnovit. „V tuto chvíli máme zpracovanou projektovou dokumentaci, je hotové stavební povolení, architektonická studie a probíhá finální fáze, to znamená najít peníze,“ vysvětluje projektový manažer z litoměřického městského úřadu Antonín Tym. Celkem jde zhruba o 200 milionů korun. Podle plánů architektů by areál bývalého pivovaru měly oživit i kavárny.

Pardubické pivo Porter získalo další prestižní cenu

Publikováno:před 2 letyZdroj:Pardubický deníkAutor:Lukáš DubskýPernštejn

Originální tmavé pivo Pardubický Porter získalo Cenu za dlouhodobou kvalitu.

Toto prestižní ocenění dostal Porter na slavnostním udílení Výročních cen měsíčníku Pivo, Bier & Ale, který je odborníky považován za nejvýznamnější periodikum, zabývající se oborem pivovarnictví v České republice a střední Evropě.

„Velmi si tohoto ocenění vážíme," uvedl při jeho převzetí ředitel Pardubického pivovaru Petr Nosek.

„Při přebírání ceny jsem myslel na všechny, kteří se celé jedno a čtvrt století o výrobu Pardubického Portera starali. Na jeho tvůrce Aloise Šimonka i na současný kolektiv spolupracovníků vedený sládkem Martinem Gruntorádem. Víme, že náš Porter je skutečně originální produkt a také tato cena nás zavazuje, abychom zachovali jeho jedinečnost a nenapodobitelnost," nechal se slyšet Petr Nosek.

Výročními cenami byla v pražském pivovaru U Fleků odměněna i nejlepší sváteční a příležitostná piva uvařená v České republice a na Slovensku a limitované edice prodávané v roce 2015.

Vánoční trhy v Kynšperském pivovaru lákají na pestrou zábavu a plné nádvoří stánků

Publikováno:před 2 letyZdroj:Poznej SokolovskoAutor:Milan HloušekKynšperk

Ještě s bohatším programem a větším počtem stánků přicházejí letošní Vánoční trhy v Kynšperském pivovaru, které se uskuteční v sobotu 12. prosince od 10 do 18 hodin na pivovarském nádvoří. Návštěvníci se mohou těšit na nejrůznější pěvecká a hudební vystoupení, zejména pak na široký sortiment ručně vyráběného zboží od regionálních prodejců a řemeslníků.

„Loňská premiéra vánočních trhů se osvědčila. Jarmark přilákal zhruba tisícovku lidí a tak by byla velká škoda akci nezopakovat. Tento rok k nám zamíří čtrnáct prodejců se stylovým zbožím. Nabízet budou vánoční vazby, ozdoby, košíky, keramiku, svíčky, bižuterii nebo hračky. Dále pak výtečnou čokoládu, cukroví, perníčky, medovinu a čaje. Bude toho ještě více. Jen přijďte, sami se o tom přesvědčíte,“ láká širokou veřejnost ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil.

Slavnostní zahájení vánočního jarmarku se odehraje úderem 10. hodiny. Následovat budou vystoupení pěveckého sboru Cubitus z Lokte, Souboru lesních rohů, dětí z kynšperských mateřinek, Mariánskolázeňské pětky a muzikantského dua pánů Miroslava Püchnera a Jana Hoffmanna. „Jednotlivé vstupy se budou po sobě střídat až do večera. Po skončení trhů si lidé budou moci od 18 hodin zajít na vánoční diskotéku, která na hlavním sále potrvá až do 23 hodin. Vstupné na tancovačku je padesát korun. Na trhy je ale celou sobotu vstup zdarma. Stejně jako na tvůrčí workshop pro děti v zimní zahradě pivovaru,“ upřesnil Radek Vomočil.
Vedle pěnivého moku si lidé budou moci po celý den dopřát také svařené víno, vánoční punč a dále ochutnat grilovaná masa nebo klobásky. Stylový jarmark pořádá Základní umělecká škola Kynšperk nad Ohří ve spolupráci s místním pivovarem.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.12.2017 22:335.819/5.819