Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

PivníFest.cz obsadil prostor po kulturáku! Nechybělo pivo, adrenalin a kapely

Publikováno:před 2 letyZdroj:QAP.cz

Druhý ročník festivali PivníFest.cz se v těchto dnech usídlil v lokalitě po zbouraném domu kultury v centru Plzně u Americké třídy. Od pátku prostor patřil milovníkům piva, ale také dobré zábavy a kapel.

Už v pátek odstartoval druhý ročník festivalu PivníFest.cz. Celkem se na festivalu představilo na třicet pivovarů z různých částí nejen našeho regionu. Nechybělo ani zastoupení největšího pivovaru Plzeňský Prazdroj a Gambrinus. Milovníci zlatavého moku ale mohli ochutnat i výtvory menších pivovarů jako Pivovaru Radouš, Plzeňského Pašáka nebo z Pivovaru u Švelchů.

V průběhu soboty mohli ná štěvníci vidět přímo na podiu vaření speciálu z Chodovaru, který byl letos ve znamení oslav osvobození a před zraky diváků vznikal American Black Ale. Sobotní večer uzavřelo vystoupení kapely Turbo. V průběhu festivalu nechyběla ani obří adrenalinová atrakce, na kterou si troufli skutečně jen ti neojodvážnější.

V rámci festivalu proběhlo také vystoupení skupin ze souteže Západočeská kapela roku rádia Kiss Proton, představily se finalistky soutěže krásy Česko - Slovenská Miss 2015 a sobotní večer ukončila samozřejmě afterparty v Pantheonu.

Pivní fest láká v Plzni do neděle na zlatavý mok, koncerty i soutěže

Publikováno:před 2 letyZdroj:Region Plzeň

Přesně po roce, o prvním květnovém víkendu, se západočeská metropole Plzeň opět stává dějištěm nezávislého pivního festivalu pod názvem „Pivnifest.cz.“ Tato zajímavá akce, určená pro celou rodinu, se koná od pátku 1. do neděle 3. května 2015 v Americké ulici, v prostorách po bývalém plzeňském domu kultury Inwest. Loňská úspěšná premiéra tohoto jedinečného festivalu přilákala stovky a stovky spokojených návštěvníků. Nejinak tomu bude i letos, kdy zde přes tři desítky našich i zahraničních pivovarů představí přes 150 druhů piv. Festival se tak stane doslova výkladní skříní našeho i zahraničního pivovarnictví.

Organizátoři festivalu po velkém úspěchu loňského prvního ročníku přicházejí s rozšířeným programem, který si vyžádá stavbu dvou samostatných pódií. Kiss Proton stage bude vyhrazena bohaté hudební produkci, která vyvrcholí hudební soutěží Západočeská kapela rádia Kiss Proton a megakoncertem známé a oblíbené západočeské rockové skupiny Turbo. Na Pizza-doma stage pak proběhne řada diváckých soutěží, různé pivní workshopy i klání o nejlepšího výčepního. Novinkou bude pivní speciál, uvařený výhradně pro tento 2. ročník festivalu a pro zájemce je připravena také limitovaná série festivalových pivních sklenic.

Samostatné místo budou mít i letos v bohatém programu pivního festivalu různé soutěže. Odborná porota bude např. hodnotit soutěž profesionálů. Posuzovat se bude např. historie, výroba, prezentace, čepování, ošetřování, servírování a uskladnění piva. Cílem této soutěže je přispět ke zkvalitnění znalostí a dovedností v oblasti piva a tím povznést v hotelech a restauracích pivní gastronomii. Zúčastněné pivovary budou na základě hlasování návštěvníků soutěžit o festivalové ceny v kategoriích: světlé, polotmavé, černé pivo, ale také ležák a speciální vícestupňové pivo. Odborná porota ohodnotí i nejlepšího výčepního a nejlepší prezentaci pivovaru.

Na návštěvníky, kteří budou mít možnost, díky značnému zájmu oslovených pivovarů, ochutnat a vychutnat přes 150 druhů čepovaných piv, čeká veselé klání např. v pití piva na čas anebo silové s pivními sudy. Ale mohou se těšit také na soutěž v rychlostním pojídání pizzy a na mnoho dalších tipovacích soutěží. Zajímavostí se jistě stanou chvíle, kdy v návaznosti na velmi populární Pivní akademii pivovaru Chodovar, se bude přímo na pódiu vařit pod vedením jejich pivovarnického mistra Petra Zezuly pivní speciál. Výherce, který vzejde ze soutěže v Deníku, tak pod vedením tohoto profesionála uvaří v mobilní varně přibližně 20 litrů piva. Toto pivo pak bude odvezeno do Chodovaru, kde projde procesem zkvašení a po nalahvování bude předáno výherci. Vařit se bude festivalový speciál – k 70. výročí osvobození Plzně americkou armádou půjde o 15° American Black Ale. K informaci o soutěžní části festivalu dodejme, že ceny ve všech soutěžích letos přesahují částku 150.000,- Kč.

Rozlehlý areál festivalu, který čítá plochu přibližně šesti fotbalových hřišť, nabídne kromě prezentací jednotlivých pivovarů také dětské a adrenalinové atrakce. Vstupné je opět stanoveno na symbolických 40,- Kč (děti do 130 cm výšky mají vstup zcela zdarma – stejně jako držitelé průkazů ZTP a ZTP/P). V pátek je program tohoto plzeňského festivalu připraven od 17 do 22, v sobotu od 12 do 22 a v neděli pak od 12 do 17 hodin. Pokud by čirou náhodou sprchlo, budou připraveny velké pivní stany s kompletním zázemím.

Druhý ročník pivního festivalu slovem doprovodí moderátor Míra Hejda.

Pivo pohání byznys rodiny. Vaří ho, točí, vyrábí i výzbroj pro hospody

Publikováno:před 2 letyZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav PetrLetiny

Lubomír a Josef Krýslovi podnikají každý ve své firmě. Jedno velké téma ale jejich byznys spojuje - pivo a vše, co se kolem piva točí. Od technologie a zařízení po výrobu piva ve vlastních minipivovarech.

Malá pětisethlavá obec Letiny na jižním Plzeňsku leží poněkud stranou důležitých silnic. Pro rodinu Krýslů se ale jedná o srdeční záležitost. Letiny jsou jejich rodné místo.

Luboš Krýsl tu z bývalého statku, jejž zdevastovali komunisti, vybudoval dílny, ve kterých vznikají pivní tanky pro pivovary, PET lahve pro malé pivovary, výčepní zařízení nebo obří vaky do pivních tanků.

Společně s bratrem Josefem a dalšími akcionáři tu vlastní minipivovar. A Luboš se zdejším Spolkem svatého Prokopa opravil a pečuje o kostel.

Kostel svatého Prokopa je svým způsobem koníček. Luboš Krýsl za pomoci dotací, příspěvků kolegů, známých, letinských občanů a firem do obnovy kdysi zdevastované památky investoval nejen peníze, ale kus svého života.

A evidentně ho péče o svatostánek těší a naplňuje. Na kostel má dnes víc času než před lety, aktivity ve firmách Lukr a Lukrecius pomalu přebírá Lubošův syn Luboš junior.

Práce jak na kostele Luboš Krýsl prochází kostelem, ve kterém se staral o hodiny už od roku 1968, a vzpomíná na neutěšený stav, ve kterém se dominanta Letin nacházela ještě před několika lety. Děsivý dezolátní stav.

„Bylo a stále tu je práce jak na kostele,“ komentuje současný stav. Spolek několika místních nadšenců si kostel, pocházející ze 13. století, pronajal od církve a vdechl mu znova život, nejen duchovní, ale i kulturní.

Vybraní restaurátoři obnovili a zrestaurovali kompletní interiér, všechny obrazy, včetně výměny pláten a odborné obnovy jednotlivých výjevů.

Došlo i na výměnu střechy, krovu, omítek, instalovaly se nové věžní hodiny, řízené rádiem, nové osvětlení, nové lavice, vyhřívané speciální technologií podnikatele Milana Baxy. Došlo i na renovaci původních varhan.

Krýslovi očividně dělá radost, že kostel ožil. Na mši se sejde vždy kolem dvacítky lidí, a když se tu pořádají nejrůznější koncerty, bývá vyprodáno. „Spousta lidí objevila, leckdy až v pozdním věku, že do kostela se nemusí chodit jen modlit,“ komentuje výsledek svého dosavadního snažení při obnově dominanty Letin.

Hned vedle kostela se už nachází dílny, které byznys akciových rodinných firem obou Lubošů Krýslů živí. Další dílny jsou v Plzni, kde vše doplňuje ještě provoz hotelu Gondola, a na jiném místě - v Plzni-Černicích - hotel s pivovarem Purkmistr.

Podniká celá rodina
Aby podnikání v rodině nebylo málo, podniká i Lubošova dcera Dana. Tu pivovarnictví minulo, vlastní jazykovou školu Eufrat, která dává práci až 150 lektorům, ale podnikání bratra a otce jí není lhostejné a snaží se jej rovněž ovlivňovat.

Luboš je technik, absolvent Elektrotechnické fakulty Vysoké školy strojní a elektrotechnické v Plzni.

Na rozdíl od Josefa, který je vyznáním pivovarník a srdcem chemik, stejně jako nejstarší z bratrů Svatopluk, jenž má jako někdejší pracovník výzkumného ústavu plzeňské Škody a pak klatovské hygienické stanice velké zkušenosti a dnes coby důchodce pomáhá s kontrolou kvality piva, vody a výrobou chemie pro pivovarnictví.

V Letinách vznikají například svařované nerezové i měděné nádoby pro pivovary, varny, CK tanky, ale i další vybavení, výčepní zařízení a pivní technologie pro restaurace. V jedné z dílen instaloval Krýsl dva stroje na malé série PET lahví. Tedy pro menší zákazníky a minipivovary.

„Chtěli jsme zařízení, které může dělat i malé množství. Nechceme konkurovat velkým firmám, které produkují desítky tisíc PET lahví za hodinu a zakázky malých odběratelů neberou,“ říká letinský podnikatel.

Koupili tedy z Maďarska vyřazený stroj, kompletně ho opravili a zkoumali, jak přesně funguje. A pak si Krýsl a jeho lidé nechali vyrobit na stejném principu úplně nový a výkonnější stroj. Plastová patrona, takzvaná „preforma“, se nejdřív v peci nahřeje, vloží se do kovové formy a stroj z ní ve zlomku vteřiny vyfoukne požadovaný tvar lahve i s logem zákazníka.

Krýsla evidentně baví technika a konstrukce strojů. Vlastnímprůmyslovým vzorem chráněnou technologii využívá i v další dílně, kde stroj ultrazvukem svařuje plastové vaky, které se používají do vnitřku pivních tanků v restauracích.

Bez nich je mnohem složitější a nákladnější sanitovat nerezovou nádobu po každém vyčerpání piva. Vaky stačí vyměnit. „Měl jsem představu, jak by to mělo fungovat a co od toho chci. Jiní machři to pak na zakázku vyrobili,“ vysvětluje Luboš Krýsl.

Stačí popojít o pár desítek metrů dál a stojíme před letinskou hospodou. Několik let nebyla v provozu, realitka ji roky marně nabízela ke koupi. A to se ukázalo jako příležitost k další gastronomickopivovarnické investici.

Vznikla akciovka Akciový pivovar Letiny, která sdružuje Luboše seniora a juniora, Josefa Krýsla, sládka pivovaru Tomáše Nožičku a tři plzeňské lékaře, ze kterých se stali už také místní patrioti. Společně hospodu koupili, zrekonstruovali, včetně velkého společenského sálu, a vybudovali minipivovar.

Jak jinak - zdi zdobí desítky dobových fotografií z Lázní Letiny a okolí, z hospodářství místních lidí, včetně řeznictví, které tuměla až do zákroku komunistické moci i rodina Krýslových. Luboš s bratrem Svatoplukem za mlada působili v místním ochotnickém spolku, a tak nepřekvapí, že nad oponou jeviště společenského sálu obnovili noví vlastníci hospody původní nápis, citát Josefa Kajetána Tyla.

„Všechny naše kroky musí vésti láska k národu a jeho štěstí.“ Všichni návštěvníci mají vlastenecké heslo na očích při koncertech, divadelních představeních, bálech i maturitnímplese, který pivovar nedávno uspořádal pro plzeňské studenty. Bez podobných akcí by se totiž hospoda neuživila.

„Nejdřív jsme hospodu koupili a pak přemýšleli, co s ní. Máme svých vlastních aktivit dost, ale trápilo nás, že chátrá. Pivovary jsou dnes pro mnoho lidí lákavé, ostatně sami je stavíme, tak volba byla jasná,“ popisuje začátky hospodského podnikání v Letinách Luboš Krýsl junior.

A proč to vlastně všechno Krýslovi dělají? „Myslím, že po člověku by mělo zůstat víc než plechovka od piva,“ opáčí s úsměvem Luboš Krýsl senior.

Pivo podle Franka Zappy
Zatímco otec a syn LubošovéKrýslové jsou spíš výrobci a dodavateli pivovarnické technologie, vaření piva je doménou Josefa Krýsla. I ten už do byznysu zapojil syna -Petra. Nepodnikají ale v Letinách. Z garáže v Červeném Hrádku u Plzně vybudovali minipivovar, kam už jezdí na zkušenou zkoumat výrobu českých ležáků sládkové z tuzemska i Ameriky.

Název pivovaru nemusel Josef hledat dlouho. Coby vyznavač blues a rockové - hlavně americké - hudby má v oblibě mimo jiné i muziku Franka Zappy. Pivo z garáže snadno našlo inspiraci v názvu jednoho ze Zappových alb Joe’s Garage, a tak vznikla i značka Joe’s Garage Beer.

Josef je momentálně plný nových zážitků, tento týden se vrátil ze švédského Skelleftea, kde s partou sedmi lidí dva týdny stavěl svůj v pořadí už druhý švédský pivovar. Tento nový s názvem Kallholmens Maltbryggeri je v pořadí už 54. z těch, které stavěl nebo na jejichž stavbě, modernizaci či zvýšení kapacity se podílel.

Od dětství chemikem
Nadšenec do chemie (zejména té kvasné) a absolvent pražské Vysoké školy chemicko-technologické prožil dlouhé roky v Plzeňském Prazdroji (respektive jeho předchůdci - v Plzeňských pivovarech). „Já se do chemie zbláznil už v dětství, kdy jsem od bráchy Svatopluka dostal knížku Tajemství chemie, napsanou Ivanem Klimešem. To mě nadchlo napořád,“ vzpomíná Josef.

Už ve dvanácti letech uvařil mamince mýdlo a ve třinácti vyrobil svůj první ovocný destilát. Takže na konci základní školy bylo jasné, kudy se bude dál ubírat. Nejprve pražská SPŠ potravinářské technologie, pak na zkušenou do Plzeňských pivovarů, pak dva roky vojny a nakonec denní studium na vysoké škole.

Vzpomíná často a rád na dva skvělé kolegy, kteří ho v Prazdroji nejvíc ovlivnili - tehdejšího ředitele Iva Hlaváčka a vedoucího laboratoří Jiřího Šrogla. V největším českém pivovaru pracoval 27 let.

V roce 2004 ho opouštěl z pozice manažera, který měl na starosti kvalitu a péči o produkty Prazdroje v restauracích. Odešel po „dohodě“ v rámci restrukturalizace, kterou zahájil vlastník Prazdroje skupina SABMiller. A byl to impulz, aby začal vlastní pivovarnickou kariéru.

Se soukromým byznysem začal v roce 2006, kdy se dostal (pro jiné investory) ke stavbě pivovaru Jodee Beer ve vietnamském Saigonu. Pak přišly první vlastní minipivovary v Česku, ale i v zahraničí - Rusku, Slovensku, Bělorusku, Anglii i zmíněném Švédsku.
Minipivovar v rodných Letinách je jeho společný projekt s bratrem Lubošem a dalšími akcionáři. Ale jinak podniká Josef se synem Petrem samostatně.

„Táta je takový nezmar. U nás se všechno točí kolem piva,“ komentuje s úsměvem počítání svého otce Petr Krýsl.

„Nepřekvapí tedy, že i on na pražské střední škole vystudoval na sládka, pivo sám roky vaří a poslední dva roky podniká s tátou Josefem ve společném byznysu. Petr piva, včetně nových receptur, vaří, zaučuje nové sládky, projektuje pivovary.

„Na pivě je výborné, že neustále poznáváte něco nového. Je strašně moc kombinací sladů, chmelů, postupů. Sládek má nadosmrti zajištěnou pestrou práci,“ hájí Petr rodinné řemeslo.

Krýslovi staví své podnikání na malých pivovarech a spoustě speciálních i tradičních piv, od ležáků po nejrůznější anglo-americká či belgická svrchně kvašená piva. Umí ale ocenit i kvalitní pivo z větších pivovarů, které pestrá nabídka těch malých přinutila investovat do nových značek a produktů.

„Když si to všechno promítneme, tak je to o svobodě amožnosti výběru. Jak se bavíme tady mezi sebou? Jednomu chutná Abbey, druhému India Pale Ale, jinému stout, jinému pšeničné nebo český ležák. Někdo má rád blondýny, jiný spíš brunety. To je to nádherný,“ říká v této souvislosti Josef Krýsl.

Sládci k výročí osvobození ladili pivní speciály, nabízí třeba Pattonův

Publikováno:před 2 letyZdroj:Impuls.czAutor:Ladislav Vaindl

Pivní speciály na počest vojáků, kteří osvobodili západní Čechy, přichystali ke kulatému výročí od konce druhé světové války sládci z některých pivovarů na Plzeňsku. Například v kyšickém pivovaru Pod lípou navařili třináctistupňový Pattonův speciál, v čižickém Bizonovi zase speciální verzi Freedom IPA.

„Jde o svrchně kvašené pivo typu ale, kterému dominuje výrazná hořkost, příjemně chmelová vůně a vyšší obsah alkoholu. Je vyroben dle tradiční technologie, dochucovaný za studena americkými chmely,“ popisuje Pattonův speciál jednatel kyšického pivovaru Robert Bodis.

Pivo ke Slavnostem svobody tady přichystali už vloni. Tehdy šlo o čtrnáctku. „Byl to takový spontánní nápad. Rozhodli jsme se tím připomenout osvobození Plzně spojeneckou armádou. Pivo mělo velký ohlas, proto jsme Pattonův speciál uvařili i letos,“ dodává Bodis.

Mimořádnou várku piva Gambrinus se stylovým podtitulem Na svobodu! přichystali k 70. výročí osvobození Plzně sládci pivovaru Plzeňský Prazdroj. Do piva přidali při třetím chmelení americkou aromatickou odrůdu chmele Cascade. Díky této poslední dávce chmele vyniká ležák výrazně svěží chutí s nezaměnitelnou květinovou až citrusovou vůní chmele.

Sedmiprocentní opatské pro labužníky
Americké osvoboditele uctili také v čižickém Bizonovi. Navařili zde speciální verzi piva Freedom IPA. Čtrnáctistupňové svrchně kvašené pivo má i svou etiketu určenou výhradně k 70. výročí konce války.

Trochu jinou cestou šli v plzeňském pivovaru Joe’s Garage Beer.

„Tak samozřejmě, že jsme pro Američany navařili jedenáctku Nevada Summer, kterou děláme po celý rok. Řekli jsme si ale, že výročí 70 let si zaslouží něco zvláštního. Plzeň kromě americké armády osvobodili také belgické jednotky a na to se tak trochu zapomíná. Proto jsme k letošním oslavám připravili pivo belgického typu Abbey ale, což je šestnáctistupňové opatské silné pivo, s obsahem alkoholu sedm procent,“ prozrazuje sládek Josef Krýsl.

Tento polotmavý nápoj se podle něho nevyznačuje vysokou hořkostí, naopak je prý příjemně nasládlé, s dochutí po zralém ovoci, především švestkách a blumách.

V posledních letech je stále běžnější, že pivovary si připravují speciální piva pro zvláštní příležitosti. Sládci je vaří například na Vánoce, Velikonoce, svátek svatého nebo v období dožínek. Prosazují se ale také piva, která jsou určena pro určitou událost nebo osobnost. V letinském pivovaru tak například před nedávnem navařili pivo s názvem Osmitisícovka na počest horolezce Radka Jaroše.

Nepasterovaný Pilsner Urquell pro 20 milionů návštěvníků EXPO 2015

Publikováno:před 2 letyZdroj:Plzeň.czPrazdroj

Čtyřikrát týdně bude ode dneška z plzeňského pivovaru vyjíždět do italského Milána speciální vůz s cenným nákladem, plzeňským ležákem Pilsner Urquell v nepasterované podobě. Nejslavnější české pivo bude určeno pro českou hospodu, jež vyrostla v Českém pavilonu na světové výstavě EXPO 2015. Kromě hospody se návštěvníci výstavy mohou těšit na expozici českého pivovarnictví a ukázky tradičních řemesel.

Letošní ročník výstavy EXPO 2015, kterou hostí od 1. května italský Milán, přiblíží návštěvníkům z celého světa českou pivní kulturu a technologii. Typická česká hospoda, která bude součástí světové výstavy, nabídne příchozím originální plzeňské pivo v kombinaci s vybranými lahůdkami. Pivo bude do Milána dopravováno přímo z plzeňského pivovaru čtyřikrát týdně ve speciálních pivních tancích. Cesta do Itálie potrvá 12 hodin. Nejen během přepravy, ale i přímo v Itálii budou na řádnou péči o pivo dohlížet odborníci z Plzeňského Prazdroje včetně staršího obchodního sládka Václava Berky. „Na EXPU máme v české hospodě přichystáno osm pětisetlitrových tanků, pivo budeme doplňovat průběžně, abychom vždy zajistili jeho čerstvost,“ doplňuje podrobnosti Václav Berka a připomíná: „Originální nepasterovaný plzeňský ležák, jedinečný svou čerstvostí, znají konzumenti z Pilsner Urquell tankových restaurací. Stejný chuťový zážitek chceme nabídnout i návštěvníkům EXPA.“

Čepovat pivo budou na místě nejen Milánští, ale rovněž výčepní, kteří absolvovali školu čepování přímo v Plzni pod vedením Roberta Lobovského, mezinárodního Pilsner Urquell Beer Mastera. Ten k představení nepasterizovaného piva Pilsner Urquell říká: „V Itálii je tankové pivo poprvé a doufáme, že tímto způsobem oslovíme i celou řadu místních konzumentů a začneme tak v blízké budoucnosti dodávat tankové pivo běžně do severní Itálie.“

Kromě posezení u půllitru nepasterovaného plzeňského piva a typických českých pokrmů si budou moci hosté EXPA prohlédnout i expozici českého pivovarnictví a seznámit se s pivovarskými řemesly. „Hlavní ambicí výstavy EXPO je věnovat se klíčovým otázkám udržitelného rozvoje a ukázat tradiční i inovativní postupy při výrobě potravin. Plzeňské pivo vaříme za pomoci nejmodernějších technologií, zároveň však již více než 172 let zachováváme jedinečnou a originální chuť plzeňského ležáku. Také proto představíme práci naší bednářské party, kterou zaměstnáváme jako jeden z posledních pivovarů ve střední Evropě. Část z každé pivní várky totiž dozrává jako kdysi v původních dubových sudech, které bednáři vlastnoručně vyrobí a umístí do pivovarských sklepů. Tak mohou naši sládci neustále porovnávat chuť piva z moderní výroby s chutí původního originálu,“ vysvětluje Václav Berka.

Hospoda Pilsner Urquell pomůže Českému pavilonu v prezentaci tuzemska jako země s bohatou tradicí v oblasti zemědělské i potravinářské výroby a současně jako země, která je ve specifických oborech světovou jedničkou. Chce mimo jiné prezentovat tuzemské zkušenosti a inovace v péči o vodní zdroje a jejich využívání nebo výsledky výzkumu vědeckých ústavů při výrobě zdravotně nezávadných potravin. Mezi ně patří právě i plzeňské pivo Pilsner Urquell, nesoucí chráněné zeměpisné označení „České pivo“.

Český pavilon se nalézá v bezprostřední blízkosti hlavního vchodu a budovy EXPOcentra, kudy by měly projít dvě třetiny z 20 milionů očekávaných návštěvníků. „Na zájem o to nejlepší, co světu můžeme nabídnout, jsme připraveni a těšíme se. Do Milána jsme kvůli tomu přepravili na 40 tisíc půllitrů a dalšího pivního skla,“ uzavírá Václav Berka.

U Stočesů: Na Švédsko s tatarákem

Publikováno:před 2 letyZdroj:Rokycanský deníkAutor:Jana VaníkováU Stočesů

Každoročně očekávané hokejové mistrovství světa je tady. O to víc bude zajímavé, jelikož se v letošním roce odehrává v České republice. Restaurace a hospody se připravují na nápor fanoušků.

Také letos připravují hokejovou projekci v Minipivovaru U Stočesů. „Určitě utkání se Švédskem budeme společně s našimi hosty sledovat. K tomu samozřejmě nabízíme i různé druhy piv a něco k zakousnutí. Zrovna tento víkend máme v akci tatarák za osmdesát devět korun," sdělil majitel Tomáš Grimm. Ani v sobotu zde fanoušci nebudou ochuzeni o zápas České republiky s Lotyšskem.

Ani v Husových sadech nebude o hokejový přenos nouze. „Hostům bude k dispozici velkoplošná televize, kde mohou sledovat přímý přenos utkání," sdělila provozovatelka Restaurace Na FC Milena Málová. „Také další zápasy České reprezentace mohou fanoušci v Husových sadech sledovat," uzavřela.

Zeptali jsme se také mezi čtenáři, kde raději klání hokejistů sledují a kam případně vyrazí. „Rozhodně se budu dívat na televizi doma. V hospodě je hlahol a často člověk neslyší ani rozhovory. Nemůžu se dočkat, až to vypukne," svěřil se Josef Mašek.

Eva Procházková dodala: „To jsou zase dva týdny, kdy neuvidím nic lepšího, než hokej. Ale pokud naši postoupí, boje o medaile si také nenechám ujít."

Zahájení sezóny v Pivovárku Melichárek

Publikováno:před 2 letyZdroj:Pivovárek MelichárekAutor:Petr MelichárekMelichárek

Dovoluji si Vás tímto informovat o zahájení sezóny na Pivovarském dvoře Pivovárku Melichárek, který má své sídlo v Horce nad Moravou. Připravili jsme si pro Vás grilovanou šunku a na čepu máme připraven Melichárek světlý ležák 11%, Cascade APA 13% (polotmavý American Pale Ale) a Kazbek IPA 16% (polotmavý India Pale Ale).

Začínám v pátek 1.května v 11.00 hodin. V pátek 8.5. bude mimořádně otevřeno od 11.00.

Pivovárky představí své kousky v Garage klubu

Publikováno:před 2 letyZdroj:Moravskoslezský deníkAutor:Klára KohutováGarage

Ochutnávku více než čtyřiceti druhů piv z regionálních i vzdálených pivovárků nabídne 1. a 2. května již sedmý ročník Festivalu minipivovarů v Rock´n´Roll klubu Garage v Ostravě-Martinově.

„Myslím, že letošní ročník je nabitý jak programem, tak pivy. Pivní víkend doplní i hudební produkce jako třeba bluesman Martin Chic nebo ostravská skupina Úspěch. Navíc na velkoplošné projekci budeme promítat i zápasy hokejového šampionátu, který propukne souběžně s naší akcí. K jídlu budeme připravovat domácí zabijačkové speciality, pro děti je připraven dětský park a nafukovací klouzačka," popsal hlavní lákadla majitel pivovaru Garage Marcel Lesník.

Festival představí mnoho menších pivovarů napříč regiony. „Lidé budou moci ochutnat naše pivo James Cook, které je chmeleno australskými chmely. Je voňavé a specifické chuti. Pro české pivaře může být jeho chuť překvapivá," vysvětlil správce Beskydského pivovárku Ostravice Dušan Holý.

Z Olomouce na festival zavítá i Svatokopecký pivovar. „Vsadili jsme na klasiku, takže nabídneme dvanáctistupňový ležák Hanibal chmelený žateckým chmelem. Dále přivezeme pivo J.W., kde používáme bavorský slad, a chuť je tudíž chlebovitá. Pivo nese iniciály Jiřího Wolkera, který jezdil pod Svatý kopeček za svou babičkou," řekl Deníku majitel a sládek Svatokopeckého pivovaru Ivo Hrdlička.

Za vstupné na festival zaplatí zájemci za každý den 80 korun, přičemž utržená vstupenka slouží jako kupon na jedno malé pivo Garážmistr.

ZUBR Jarní speciál 13° od května opět na čepu

Publikováno:před 2 letyZdroj:První zprávyZubr

Loňská úspěšná jarní pivní novinka ZUBR Jarní speciál 13° se opět vrací do limitované nabídky pivovaru Zubr. Speciální vícestupňové nefiltrované pivo se bude čepovat od začátku května do 50 l a 30 l sudů.

Prémiové nefiltrované pivo se vyznačuje harmonickou plnou chutí, hustou bílou pěnou, typickou vůní, lahodnou hořkostí a charakteristicky zlatou barvou. „Původní receptura i tradiční postupy při vaření piva dávají jarnímu speciálu jedinečnou výjimečnost originálu, která se odráží v jeho charakteristikách,“ říká Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

ZUBR Jarní speciál 13°, s obsahem alkoholu 6,0 %, je vařen z těch nejlepších surovin a v ležáckých sklepích zrál po dobu 70 dní. „Speciály pivovaru Zubr zaznamenávají tradičně velmi kladné ohlasy a jsme rádi, že ani ZUBR Jarní speciál 13° není výjimkou a můžeme ho opět našim zákazníkům nabídnout. Potvrzuje se tím současný trend rostoucí obliby vícestupňových piv s plnou a výraznou chutí. Zájem nejen o naše speciály, ale i další piva se zubrem ve znaku, ukazuje, že zákazníci dokáží ocenit piva, která jsou vařena dle poctivých receptur a za použití těch nejkvalitnějších surovin,“ uvádí Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Návštěvníci pátečního narozeninového programu pivovaru Zubr mohli ZUBR Jarní speciál 13°ochutnat již v předstihu, všichni ostatní budou mít možnost již o nadcházejícím prodlouženém víkendu ve výstavních restauračních zařízeních přerovského pivovaru a také v několika desítkách restaurací na střední a východní Moravě.Pro velký úspěch bude k dostání i ve speciálním prémiovém dvoulitrovém skleněném balení, a to přímo v pivovarské prodejně pivovaru Zubr.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa a Regionální potravina. V loňském roce rozšířil svůj sortiment o 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal na podzim prestižní ocenění v degustační soutěži České pivo 2014 a to v kategorii světlé výčepní pivo (1. místo Zubr Gold) a v kategorii tmavé pivo (2. místo Zubr Classic tmavý).

Od začátku května bude na trhu opět ZUBR Jarní speciál 13°

Publikováno:před 2 letyZdroj:Naše vodaZubr

Loňská úspěšná jarní pivní novinka ZUBR Jarní speciál 13° se opět vrací do limitované nabídky pivovaru Zubr. Podle ředitele pivovaru Zubr Tomáše Pluháčka se bude speciální vícestupňové nefiltrované pivo čepovat od začátku května do 50 l a 30 l sudů.

Prémiové nefiltrované pivo se vyznačuje harmonickou plnou chutí, hustou bílou pěnou, typickou vůní, lahodnou hořkostí a charakteristicky zlatou barvou. „Původní receptura i tradiční postupy při vaření piva dávají jarnímu speciálu jedinečnou výjimečnost originálu, která se odráží v jeho charakteristikách,“ říká Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

ZUBR Jarní speciál 13°, s obsahem alkoholu 6,0 %, je vařen z těch nejlepších surovin a v ležáckých sklepích zrál po dobu 70 dní. „Speciály pivovaru Zubr zaznamenávají tradičně velmi kladné ohlasy a jsme rádi, že ani ZUBR Jarní speciál 13° není výjimkou a můžeme ho opět našim zákazníkům nabídnout. Potvrzuje se tím současný trend rostoucí obliby vícestupňových piv s plnou a výraznou chutí. Zájem nejen o naše speciály, ale i další piva se zubrem ve znaku, ukazuje, že zákazníci dokáží ocenit piva, která jsou vařena dle poctivých receptur a za použití těch nejkvalitnějších surovin,“ konstatoval Pluháček.

ZUBR Jarní speciál 13° budou mít jeho konzumenti možnost ochutnat o nadcházejícím prodlouženém víkendu ve výstavních restauračních zařízeních přerovského pivovaru a také v několika desítkách restaurací na střední a východní Moravě. Pro velký úspěch bude k dostání i ve speciálním prémiovém dvoulitrovém skleněném balení, a to přímo v pivovarské prodejně pivovaru Zubr.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.05.2017 15:024.978/4.978