Historie a současnost Pivovaru Litovel

Staletá tradice piva v Litovli má svůj počátek v roce 1291, kdy udělil městu král Václav II. právo mílové. Toto privilegium opravňovalo výhradně litovelské měšťany vařit a šenkovat pivo v okruhu asi jedné míle, tedy zhruba v okolí 10 – 12 km. Pivo se ve středověku vařilo v právovárečných domech, kterých bylo tehdy v Litovli 57. Právovárečníci patřili mezi nejzámožnější obyvatele a jejich slovo mělo při řízení města velkou váhu.
V roce 1770 vyrostl v Litovli pod jednou střechou nový společný pivovar se sladovnou, který vařil celých 100 let. pivovarKdyž už kapacitně nestačil poptávce, vznikl v roce 1814 nový Měšťanský pivovar. Jako celá Litovel byl i on pod německou správou. Na tuto situaci reagovali moravští vlastenci tím, že založili Rolnickou záložnu v Litovli a rolnický akciový cukrovar. Následně došlo k založení a otevření ryze vlasteneckého Rolnického akciového pivovaru se sladovnou. Na tom, že byl 12. listopadu 1893 slavnostně vysvěcen a otevřen, měl velkou zásluhu říšský a zemský poslanec za střední Moravu Josef Svozil, původem z nedaleké Seničky. Pivovar následně získal zlatou a bronzovou medaili na Mezinárodní gastronomické výstavě ve Vídni v r. 1906 a zlatou medaili v Brně na výstavě české výroby v roce 1911. Od té doby, nepřetržitě už druhé století, vaří pivovar v Litovli pivo, které se svou nezaměnitelnou chutí, lahodnou hořkostí a přirozenou barvou prosadilo nejen ve své domovině, ale i v zahraničí.
Na sklonku třicátých let byla vystavěna nádherná varna, která slouží k vaření litovelského piva dodnes. pivovarPouze vnitřní části zařízení – kotlů a kádí – byly zrekonstruovány, obložení stěn kardinálským mramorem a měděné pokrývky kádí a kotlů jsou původní. Od poloviny minulého století postupně docházelo k výměně kvasných nádob ve spilce (hlavní kvasírna) a v ležáckém sklepě. Staré dřevěné kádě a sudy nahradily ležácké tanky a kvasné nádoby. Od počátku devadesátých let probíhaly rekonstrukce některých technologických celků, např. lahvárenské linky, přetlačných tanků nebo filtrace.
V posledních deseti letech litovelský pivovar modernizoval spilku, kvasničárnu, strojovnu chlazení a chlazení mladiny. V roce 2003 byla uvedena do provozu nová hlavní kvasírna – spilka – s nerezovými káděmi a s moderními ovládacími prvky. Nová technologická zařízení zpřesnila technologii výroby a zvýšila kvalitu vyráběného piva. Nejnovější velkou modernizací je výměna lahvárenské linky za novou o výkonu 36 000 lahví za hodinu a výstavba nové skladové haly.
Litovelský pivovar je živou historií pivovarnictví. I když prošel modernizací, dvě stě litovelských pivovarníků si zakládá na tom, že vyrábí klasicky vařené české pivo stejně jako vlastenci, kteří před více než sto patnácti lety pivovar zakládali.
Dnes je Pivovar Litovel součástí pivovarnické skupiny PMS spolu s přerovským Zubrem a hanušovickou Holbou.

Od roku 2011 je součástí pivovaru i minipivovar, který nejčastěji slouží pro komerční vaření piva nebo samotnému Pivovaru Litovel jako laboratoř k vývoji a testování nových pivních receptur.
Zdroj:Stránky Pivovaru Litovel, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Litovel

Kdy:pracovní dny 10-15 hod.Obec:LitovelZdroj:Pivovar Litovel

Motto: Je lépe 1x vidět než 10x slyšet
S pivem se setkáváme téměř každodenně. Vidíme ho v obchodech, máme stále nějaký ten půllitr doma v zásobě, pijeme ho v restauracích nebo oblíbených hospůdkách. Je naším společníkem při rodinných sešlostech či přátelských posezeních. Máme zkrátka takový pocit, že s námi pivo přímo žije, a tento pocit vyvolává dojem, že o pivu všechno víme. Opak je však pravdou! Znalosti spotřebitelů o našem národním nápoji jsou u převážné většiny populace na velmi nízké úrovni a to je chyba. Čím dál více lidí se neumí na trhu s pivem orientovat.

Proto přijďte přímo do pivovaru v Litovli za hlubším poznáním:
» Chcete nahlédnout pod pokličku litovelského sládka?
» Chcete vědět, jak se vaří klasické české pivo?
» Chcete vidět, jak vypadá varna, spilka a ležácké sklepy?
» Chcete znát historii vaření piva v souvislostech?
» Chcete vidět historická nářadí a zařízení pivovaru?

Provedeme Vás po pivovaru, který stojí za to vidět. Nabídneme Vám ochutnávku různých druhů piv. Ti, kteří exkurzi již absolvovali, nelitovali. Každoročně nás navštíví až 10 000 návštěvníků. Jsou mezi nimi také známé osobnosti z oblasti kultury a sportu.

Přijměte tedy naše pozvání a seznamte se s krásou poctivého pivovarnického řemesla. Přijďte se dozvědět, co dělá „české pivo českým pivem“.

Termín: exkurze probíhají v pracovních dnech v době od 10 do 15 hodin.
Organizace: provádíme pouze skupiny – min. počet 15 osob

Rezervace/objednávky:
Pro skupiny nad 15 osob nás kontaktujte telefonicky - vedoucí návštěvnického centra: (00420) 724 776 392,
nebo mailem: navratilova(zavinac)litovel.cz

Prohlídka bez ochutnávky
Doba trvání: cca 1 hodina
Cena za prohlídku: 50 Kč/osobu

Prohlídka s malou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 1 hodina ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 110 Kč/osobu

Prohlídka s velkou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 2 hodiny ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 160 Kč/osobu

Aktualizováno: před 6 měsíci

Litovelský otvírák přilákal na hudbu a pivo tisíce lidí

Publikováno:před 5 dnyZdroj:Olomoucký deníkAutor:Barbora Burešová

Areál pivovaru v Litovli na Olomoucku v sobotu zaplnily tisíce lidí. Třináctý ročník festivalu Litovelský otvírák představil více než patnáct kapel a interpretů a nabídl nejrůznější druhy piva.

Ochutnat mohli návštěvníci i pivní speciály, které sládci z litovelského pivovaru připravili zvlášť pro tuto příležitost. Točilo se na více než sto pípách a kromě těch tradičních jako je Moravan, Kvasničák, Prémium nebo Gustav, byla k dostání třeba i speciální svrchně kvašená piva, ovocný Červený pomeranč nebo Černý citron.

Hlavní hudební program zahájil ve 13 hodin Janek Ledecký s kapelou, později se představil také Michal Hrůza, skupina Iné kafé, Reflexy, nebo hanácká rocková kapela Stracené ráj.

„Nejvíc se těšíme na Iné café, ale i jinak je letos hudební výběr skvělý, nemůžu si stěžovat,“ zhodnotila návštěvnice Denisa Lindnerová.

Program probíhal na třech scénách. Už dopoledne čekal děti speciální program na malé scéně, kde se odpoledne představilo mimo jiné třeba olomoucké divadlo Tramtarie.

Třetí scénu, určenou hlavně pro mladé publikum, rozezněla od 15 hodin elektronická hudba a žánry jako je house, techno nebo drum and bass.

Letos poprvé se konaly také prohlídky zdejšího pivovaru. V pátek odpoledne bylo možné navštívit Muzeum pivovarnictví, v sobotu potom komentované exkurze přímo v provozu pivovaru.

Úrodnost Hané se odráží i v litovelském pivu

Publikováno:před 7 dnyZdroj:Mesto Revúca

Tradice trvající již přes 120 let, úcta k poctivému řemeslu, ruční práci a kvalitním surovinám. To jsou hlavní zásady, kterých se dodnes drží v Pivovaru Litovel, jenž vznikl v roce 1893 jako ryze český vlastenecký Rolnický akciový pivovar se sladovnou v Litovli.

Samotný pivovar leží v chráněné krajinné oblasti Litovelského Pomoraví na Hané. V tomto úrodném kraji je velmi kvalitní voda a pěstují se zde nejkvalitnější ječmeny. V takzvané tršické pánvi se pěstuje také jedinečný chmel. „V Litovli dlouhodobě vaříme 200 tisíc hektolitrů za rok. Taková velikost pivovaru je ideální k tomu, abychom uplatnili klasické technologie, jež dělají české pivo českým pivem, tedy vaření na danou stupňovitost, kvašení v otevřených spilkách a zrání v ležáckých tancích,“ vysvětluje sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

Na současných postupech nehodlají litovelští pivovarníci nic měnit. „Když vaříte klasickou technologií a se vším, co k tomu patří, pak má takové pivo svůj charakter a typickou osobitost. Europivo se vyrábí na kvantitu, mnohdy se liší jen etiketou. Lidé ani nepoznají, odkud to pivo vlastně pochází. A to my rozhodně nechceme, my jsme na tu naši hanáckou kvalitu hrdí,“ říká sládek Kostelecký.

Portfolio Pivovaru Litovel tvoří piva vařená tradičními postupy na předem danou stupňovitost a také pivní speciály či pivní mixy. Spolu s pivovary Zubr a Holba patří do skupiny PMS (dříve Moravskoslezské pivovary).

Historie i současnost pivovaru jsou lemovány četnými úspěchy a oceněními z mnoha anonymních degustačních soutěží. Letos se mu dařilo na příklad na Zlatém poháru PIVEX, kde získala zlato piva Lirovel Dark a Litovel Pomelo, stříbro pak Litovel Moravan a bronz Litovel Premium Dark, Litovel Premium nebo Litovel Červený pomeranč. Samotný Pivovar Litovel se pak ze stejné soutěže pyšní druhým místem v kategorii Pivovar čtvrtstoletí. Pivo Litovel Moravan zvítězilo také ve Zlaté PIVNÍ PEČETI a společně s Litovlí Dark uspělo i na loňském Českém pivu. Pivovar Litovel udržuje nejčistší linii českého pivovarnictví, což oceňují odborníci i milovníci dobrého pěnivého moku.

Litovelský otvírák zve na Ledeckého, Hrůzu i pivní speciály. Vstup zdarma

Publikováno:před 7 dnyZdroj:Olomoucký deníkAutor:Petra Pášová

Více než patnáct kapel a interpretů a taky tradiční i speciálně vařená piva nabídne letošní ročník festivalu Litovelský otvírák.
Hudební a pivní přehlídka se koná v sobotu 12. srpna v areálu pivovaru v Litovli na Olomoucku.

„Co se piv týče, rád bych pozval všechny pivovarské fajnšmekry a milovníky dobrého piva na nejširší počet druhů piv, které se mohou v pivovaru ochutnat. Kromě standardní nabídky, nabídneme i speciály, které se vařily jen pro tuhle příležitost,“ prozradil sládek pivovaru Petr Kostelecký.

Kromě tradičních zlatých moků jako je Moravan, Kvasničák, Prémium nebo třeba Gustav, která se budou točit na více než sto pípách, mohou příchozí ochutnat i speciální svrchně kvašená piva.

„Třeba jako je IPA, pšeničný ležák, jako je speciální světlé pivo, silné patnáctistupňové. To všechno jsou piva nad naší běžnou produkci, speciálně vařená pro Otvírák,“ zdůraznil sládek.

Tři scény pro kapely i DJ´s
Slavnostní naražení soudku se chystá na 15.20 odpoledne a program letošního Otvíráku je opět plný hvězd české i slovenské hudební scény.

Představí se Janek Ledecký s kapelou, pak taky Michal Hrůza, domácí Stracené Ráj, ale třeba i Iné Kafe nebo zlínský Premiér.

Program se bude odehrávat opět na třech scénách a brány areálu Pivovaru Litovel se otevřou už v 10 hodin a to velkým dětským programem na malé scéně.

První kapelou, která se ve 13 hodin publiku na Hlavní scéně představí, bude Janek Ledecký s kapelou.

Stejně jako loni, i letos se se pak na třetí scéně určené pro mladé publikum představí čeští i zahraniční DJ´s.

Letošní novinkou jsou však páteční exkurze po pivovarském Muzeu pivovarnictví, které se budou konat pouze v pátek a to od 14 do 18 hodin.

„V sobotu bude možné navštívit komentované exkurze přímo v provozu pivovaru a podívat se tak do míst, kde se hanácké tekuté zlato vaří,“ řekl ještě Petr Kostelecký. Pomyslným vyvrcholením celého večera pak bude ve 22 hodin ohňostroj.

Kyvadlová doprava z Olomouce
Organizátoři doplňují, že ani tentokrát nebude chybět ani připravená kyvadlová dopravaz Olomouce, Prostějova, Slatinic, Konice, Uničova, Mohelnice a Šternberka.

Vstup na akci je zdarma.

„Jsme výjimeční v tom, že tuhle akci děláme v režii pivovaru a vstup je tak v pátek i sobotu volný. Návštěvnost odhadujeme podle zaplněnosti areálu a podle zkonzumovaného piva a řekl bych, že se počet lidí každý rok s jistotou pohybuje nad deset tisíc a poslední roky někde v úrovni 13 až 14 tisíc lidí,“ doplnil sládek litovelského pivovaru.

Litovelský Otvírák návštěvníky láká na prohlídky muzea a skvělou hudbu

Publikováno:před 8 dnyZdroj:Žena-in.czAutor:Kristina Vodičková

Milovníci piva mají letos opět hned dva dny na to, aby si užili Litovelský Otvírák. Tradiční festival hudby, dobrého piva, ale i rodinné zábavy se koná 11. a 12. srpna 2017 v areálu Pivovaru Litovel. První den čeká na zvídavé návštěvníky „otvírák“ místního pivovarského muzea, v sobotu pak hudební zážitek v podobě více než dvaceti kapel. Na podium se objeví třeba Janek Ledecký nebo Michal Hrůza.

Lidé mohou navštívit festival hanáckého pivovaru Litovel už potřinácté v historii. V pátek 11. srpna 2017 začne prohlídkami Muzea pivovarnictví. „Těmito exkurzemi bychom chtěli mimo jiné podpořit zájem mladých lidí o řemesla sladovnictví a pivovarnictví, proto první část programu podpořil i Olomoucký kraj,“ říká ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček. Každý účastník, který od 14 do 17 hodin zavítá do návštěvnického centra v areálu pivovaru, bude moci ochutnat litovelské pivo a o hudební produkci se postará kapela Hubertus.

Pódium ovládne Janek Ledecký i Michal Hrůza
V druhém dni Litovelského Otvíráku na hlavní scéně zahrají například Janek Ledecký se svou skupinou, slovenští mistři punk rocku Iné Kafé nebo český zpěvák Michal Hrůza s Kapelou Hrůzy. Další rockové, beatové a metalové kapely se předvedou na vedlejší scéně pivovarského nádvoří. Třetí scéna Litovelského Otvíráku pak bude patřit příznivcům taneční hudby, které bude bavit třeba DJ Lixx. Příznivci zlatavého moku nepřijdou o tradiční narážení soudku, ani o možnost ochutnat nejrůznější piva a speciály z varny místního sládka. Mezi ty patří například nefiltrovaný Weizenbier a čtrnáctistupňové pivo typu IPA z minipivovaru nebo míchaná piva Višňový speciál, Medový ležák nebo Černý zázvor. V závěru večera pak čeká publikum také slavnostní ohňostroj.

Pivovar Litovel loni uvařil rekordních 203 000 hektolitrů a plánuje další investice

Publikováno:před měsícemZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Rekordních 202.995 hektolitrů piva uvařil loni Pivovar Litovel. V meziročním srovnání se výstav pivovaru z Litovle na Olomoucku zvýšil téměř o 16.000 hektolitrů. Obrat v roce 2016 vzrostl o 24 milionů korun na 511 milionů korun, sdělil dnes ČTK ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

"Meziročně se nám podařilo navýšit výstav díky zvýšenému exportu například do středoevropských a severských zemí. Na větší spotřebě se však podíleli i tuzemští zákazníci, u nichž roste obliba litovelského piva," uvedl Hyneček. Podle něj společnost loni exportovala pivo také například do Jižní Koreje, Ruska nebo Británie.

Pivovar Litovel v roce 2016 uvedl na trh novinky, jako je například čepovaný Litovel Granát či Litovel Pšeničný ležák, určený především na vývoz. Do modernizace investoval zhruba 40 milionů korun. Pořídil nové přepravky a lahve, nerezové sudy a stanici na přípravu kvasnic pro hlavní kvašení. Pivovar loni zakoupil také nová vozidla pro obchodní zástupce. "V investicích budeme pokračovat i v tomto roce. V plánu máme kvasné tanky pro svrchně kvašená piva, plnič lahví, vysokozdvižné vozíky, nerezové sudy pro posílení exportních prodejů a nákup nákladních vozidel pro rozvoz piva," uvedl Hyneček.

Pivovar Litovel rovněž plánuje rozšířit svůj minipivovar, který od roku 2011 používá jako zkušební laboratoř pro sládka. Minipivovar má kapacitu 250 litrů na jednu várku a od zprovoznění slouží i k zážitkovému vaření. Milovníci piva si v něm ročně uvaří 100 várek.

Pivovar Litovel patří společně s přerovským pivovarem Zubr a Pivovarem Holba z Hanušovic do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů PMS Přerov. Jejich celkový roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Závody prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Oslavte Velikonoce se zeleným speciálem Litovel Patrik

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Menstyle.cz

Pivovar Litovel letos na jaře opět uvařil zelený speciál Litovel Patrik, který hanáčtí pivovarníci stáčeli 17. března, tedy v den svátku stejnojmenného irského světce. Velikonoce lidé tradičně v Česku lidé rádi zapíjí pivem, velmi oblíbenými jsou právě zelené pivní speciály, ke kterým patří i Patrik. K dostání je od 3. dubna ve vybraných restauracích.

Nefiltrovaný jarní speciál si lidé budou moci vychutnat po celé velikonoční svátky. „Náš Patrik je ryze přírodní, najdete v něm pečlivě vybrané kombinaci bylin, které mu dodávají jeho charakteristickou barvu a aroma,“ popisuje sládek Petr Kostelecký. Chuť i vůni dotváří exotické podtóny s dominujícími silicemi citrusových plodů. „Přesný poměr jednotlivých přísad je však naším výrobním tajemstvím,“ dodává sládek Petr Kostelecký. Smaragdový pivní klenot Patrik uvařili litovelští pivovarníci poprvé v roce 2014.

V tuzemsku zelená dle tradice patří k oslavě příchodu jara a v neposlední řadě také k Zelenému čtvrtku. Na ten nepohrdne žádný správný přivař přípitkem pivem stejné barvy. „Letos jsme Patrika stáčeli v den svátku irského světce, se kterým je právě zelená barva neodmyslitelně spojená. Na čepu bude především během velikonočních svátků, lidé si na něm pochutnají nejen ve vybraných restauracích regionu, ale také například i v Praze v restauracích U Labutí, Hrnečku Vař či Na Vyhlídce,“ říká sládek Petr Kostelecký.

Oslavte Velikonoce se zeleným speciálem Litovel Patrik

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Olomoucké novinkyAutor:Jitka Cilečková

Pivovar Litovel letos na jaře opět uvařil zelený speciál Litovel Patrik, který hanáčtí pivovarníci stáčeli 17. března, tedy v den svátku stejnojmenného irského světce.

Velikonoce lidé tradičně v Česku lidé rádi zapíjí pivem, velmi oblíbenými jsou právě zelené pivní speciály, ke kterým patří i Patrik. K dostání je od 3. dubna ve vybraných restauracích.

Nefiltrovaný jarní speciál si lidé budou moci vychutnat po celé velikonoční svátky.

„Náš Patrik je ryze přírodní, najdete v něm pečlivě vybrané kombinaci bylin, které mu dodávají jeho charakteristickou barvu a aroma,“ popisuje sládek Petr Kostelecký. Chuť i vůni dotváří exotické podtóny s dominujícími silicemi citrusových plodů. „Přesný poměr jednotlivých přísad je však naším výrobním tajemstvím,“ dodává sládek Petr Kostelecký. Smaragdový pivní klenot Patrik uvařili litovelští pivovarníci poprvé v roce 2014.

V tuzemsku zelená dle tradice patří k oslavě příchodu jara a v neposlední řadě také k Zelenému čtvrtku. Na ten nepohrdne žádný správný přivař přípitkem pivem stejné barvy.

„Letos jsme Patrika stáčeli v den svátku irského světce, se kterým je právě zelená barva neodmyslitelně spojená. Na čepu bude především během velikonočních svátků, lidé si na něm pochutnají nejen ve vybraných restauracích regionu, ale také například i v Praze v restauracích U Labutí, Hrnečku Vař či Na Vyhlídce,“ říká sládek Petr Kostelecký.

Litovel sedmkrát úspěšný na Pivexu

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápoje

Na letošním ročníku prestižní degustační soutěže PIVEX 2017 opět bodoval Pivovar Litovel. Šest jeho pivních receptur získalo ocenění a poté byl vyhlášen druhým nejlepším pivovarem za uplynulé čtvrt století.

Zlatým pohárem PIVEX 2017 se chlubí Litovel Dark v kategorii tmavých piv, třetí místo obsadila Litovel Dark Premium. První příčku získala i Litovel Pomelo v kategorii míchaných piv doprovázené bronzem pro Litovel Červený Pomeranč. Tradiční receptura piva Litovel Moravan zabodovala v sekci světlá výčepní piva a odnesla si stříbro. Mezi světlými ležáky se na třetím místě vyznamenala Litovel Premium.

Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo v brněnském hotelu Voroněž, kde se soutěž tradičně koná. „Získali jsme skvělých sedm cen, z nichž jsou dvě ocenění zlatá. Naše pivovarnické umění odborníci korunovali druhým umístěním v kategorii nejlepší pivovar za posledních 25 let,“ říká sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký. A dodává, že úspěch na soutěži PIVEX je pro pivovar o to prestižnější, že toto klání se řadí mezi ta nejrespektovanější u nás. Vzorky piv navíc oceňují nejen odborníci, ale také samotní zástupci jednotlivých pivovarů, proto má tato slepá degustační soutěž ve střední Evropě opravdový punc.

Kromě tradičních tahounů litovelské síně slávy, mezi které patří Litovel Moravan, Litovel Premium, či Litovel Dark letošní soutěž reflektuje i vzrůstající trend oblíbenosti pivních mixů. „Nejen v tuzemsku, jsou čím dál tím víc oblíbená silnější vícestupňová piva, různé pivní speciály, ale v teplejších měsících i pivní mixy,“ komentuje ředitel Pivovaru Litovel, Lumír Hyneček. „I proto jsme hrdí na ocenění pivních variant s příchutí pomela a červeného pomeranče.“

O soutěži Pivex
Zlatý pohár Pivex, který se dělí na soutěž lahvových a sudových piv, se řadí mezi nejprestižnější degustační soutěže u nás. Neoznačené vzorky posuzuje porota, kterou tvoří zástupci soutěžních pivovarů a Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze a další odborníci. Hlavními hodnoticími kritérii anonymní degustace jsou chuť, plnost, vůně, barva, říz a hořkost.

Litovel Moravan získal další Zlatou pivní pečeť

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Pivovar Litovel

Z letošní první pivní degustační soutěže Zlatá pivní pečeť putuje nejvyšší ocenění do úrodné domoviny hanáckého Pivovaru Litovel. V mezinárodním klání v Českých Budějovicích, kterého se účastnilo přes 200 pivovarů, Litovel Moravan opětovně potvrdil své výjimečné kvality, hodnocení padesáti porotců slepé degustace jej ve své kategorii vyneslo na nejvyšší ocenění.

„Úspěch našeho vlajkového piva Moravan na Zlaté pivní pečeti mne těší o to více, že potvrzuje loňské prvenství na neméně prestižní degustační soutěži České pivo. Důraz na kvalitu a tradiční postupy při výrobě se vyplácí, rozhodně na nich nehodláme cokoli měnit,“ komentuje vítězství Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel.

V degustační soutěži bylo celkem 30 kategorií, kde se spolu utkaly tuzemské i zahraniční pivovary se svými klasickými ležáky, pivními speciály, či ochucenými pivy. „Degustační soutěž Zlatá pivní pečeť patří k největším událostem českého pivního kalendáře. Rok od roku roste i konkurence, o to více si získaných ocenění vážíme,“ uzavírá ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Soutěž se konala poprvé v roce 1990. Pořádá ji Výstaviště České Budějovice jako součást Mezinárodního pivního festivalu České Budějovice. Anonymní vzorky jednotlivých piv letos posuzovalo 50 tuzemských i zahraničních degustátorů. Členové poroty hodnotili ve více kolech chuť, plnost, vůni i říz všech přihlášených vzorků. Letos se klání konalo ve dnech 16. až 18. února 2017.

Extra chmelená 13°, těšte se na Hromnice na další speciál

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápoje

„Na Hromnice, chmelu více!“ zaveleli sládci v pivovaru Litovel. A po dvou letech znovu uvařili pivní speciál - Extra chmelenou 13°. Nefiltrovaný kvasnicový mok je prvním z osmi speciálů, který tradiční pivovar z Hané letos připraví. Obliba pivních speciálů totiž rok od roku roste. Podle průzkumu společnosti Instant Research jen v Olomouckém kraji pije speciály vydané na svátky a jiné příležitosti každý třetí pivař.

Pivaři na Hané mají další důvod k radosti. Z ležáckého sklepa pivovaru Litovel se mezi ně opět dostává Extra chmelená 13°. „Každé pivo u nás vaříme s láskou, extra chmelená 13° ale navíc dostala do vínku dochmelení vybranými tuzemskými chmely za studena. Má proto nezapomenutelnou chuť, v které se prolíná intenzivní hořkost a lahodná jemnost,“ říká o speciálu sládek Petr Kostelecký z Pivovaru Litovel.

Nejen na hromnice chmelu více

Speciál připravili sládci z pivovaru jako oslavu svátku Hromnic. Ty v lidovém pojetí symbolizují návrat světla, příslib jara a ochranu před bouří. Toto nefiltrované kvasnicové pivo tak mohou pivaři najít na výčepech od začátku února jen do půlky března. Potom se lidé mohou těšit na další přírůstky do rodiny pivních speciálů z Litovle. Oblibu si v minulých letech získal třeba zelený speciál Litovel Patrik, který se čepuje v období Velikonoc. Rok od roku přitom poptávka po pivních speciálech mezi milovníky „tekutého chleba“ stoupá.

A přece roste! I na Hané!
Češi a Moravané v posledních letech přišli pivním speciálům na chuť. Každý třetí člověk rád ochutná při sváteční příležitosti některý z pivních speciálů. „Trendem posledních let, a to nejen v tuzemsku, jsou silnější vícestupňová piva a různé pivní speciály,“ dodává Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel. A platí to i na Hané, kde pivu zdatně konkuruje slivovice. Přesto 4 pivaři z 10 dávají v Olomouckém kraji o svátcích přednost právě pivním speciálům před klasickým světlým výčepním pivem. Ukázaly to výsledky průzkumu Pivovaru Litovel realizovaného pomocí Instant Research společnosti Ipsos.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.13.08.2017 11:2361