Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Žádná jednání o pozici titulárního sponzora ligy nevedeme, tvrdí Gambrinus

Publikováno:před 21 dnyZdroj:Sport.czGambrinus

Fotbalová liga zůstala bez titulárního partnera a mezi možnými nástupci společnosti ePojisteni.cz padlo také jméno pivovaru Gambrinus. Dlouholetý partner českého fotbalu ovšem informaci vyvrací. „Žádná taková jednání neprobíhají a pokud se nepodaří fotbal nasměrovat na správnou cestu, nebude to možné ani v budoucnu," ujišťuje Marek Dvořák, marketingový manažer pivovaru. Gambrinus figuroval v názvu první ligy od roku 1997 do roku 2014.

Nestabilní situace na fotbalové scéně nenechává dlouholetého partnera v klidu.
Pivovar Gambrinus sponzoruje fotbal na všech jeho úrovních po dlouhých devatenáct let. Proto před páteční volební valnou hromadou FAČR odeslal otevřený dopis všem delegátům. Apeluje v něm na delegáty, aby volili velmi zodpovědně vůči fanouškům, hráčům i všem členům. Gambrinus v dopise žádá delegáty, aby přihlédli k uplynulým kauzám a svou volbou nového vedení nasměrovali český fotbal na cestu, která vrátí tomuto sportu to, co od něj všichni očekávají - radost ze hry, bez pochybností a kontroverzních kauz.

Gambrinus současně prohlašuje, že rozhodně nejedná s FAČR o pozici titulárního sponzora.
Vedení asociace musí mít všeobecnou důvěru

„Téměř dvě desítky let děláme jako partner vše pro to, abychom maximálně přispěli k dobré reputaci českého fotbalu a spokojenosti fanoušků. Proto považujeme za naši povinnost důrazně delegátům připomenout, o jak moc při páteční volbě nového vedení FAČR jde," zdůrazňuje Marek Dvořák, marketingový manažer pivovaru Gambrinus. „Proto v otevřeném dopise vyzýváme delegáty, aby se oprostili od nejrůznějších vlivů z prostředí fotbalové asociace i mimo ni a volili nové vedení fotbalu s tím nejlepším svědomím."

Gambrinus delegáty rovněž žádá, aby při volbě nového předsedy, místopředsedů a výkonného výboru FAČR volili takové kandidáty, kteří přicházejí s jasnou, konkrétní a realistickou vizí, jak zajistit transparentní a čisté fungování asociace a fotbalu obecně. Vhodný kandidát musí podle Gambrinusu představit také svou vizi, jak vzbudit o fotbal větší zájem.

„Chceme takové vedení asociace, které fotbalu vrátí dobré jméno a bude mít zároveň důvěru fanoušků, odborné i široké sportovní veřejnosti," dodává Dvořák.

Bosch Fresh festival oslaví 175. narozeniny plzeňského ležáku

Publikováno:před 21 dnyZdroj:Chrudimka.czAutor:Jakub Rusňák

Letošní ročník gurmánského Bosch Fresh festivalu se rozjede do 4 měst, s podtitulem OCHUTNEJ SVĚT! Všem návštěvníkům akce v Českých Budějovicích, Plzni, Liberci a Pardubicích nabídne kromě klasické gastronomie i mnoho ze zahraničních specialit a vše doplní výborným pivem světové kvality.

Jedním z důležitých témat letošního festivalu je snoubení jídla s vhodnými nápoji. Pivo má nejen u nás, ale i ve světě svou nezastupitelnou roli, a také proto se Bosch Fresh festival spojil, stejně jako v loňském roce, se značkou Pilsner Urquell. Plzeňský ležák tak bude důležitým a hlavním nápojem celého festivalu.

Plzeňské pivo letos navíc slaví své 175. výročí od uvaření první várky a za tuto dobu si vydobylo slávu po celém světě a stalo se zakladatelem celé světové pivní kategorie, známé jako pils. K pokrmům se dnes pije ve více než 50 zemích světa, kde šíří pravou českou pivní kulturu.

„K dobrému jídlu patří jednoznačně i správně ošetřené a načepované pivo. To koneckonců patří ke kuchyni, a nejen té tradiční, od nepaměti. Nekonečný svět gastronomie nabízí spoustu netušených kombinací nejen na talíři, kde je pivo jedinečnou ingrediencí ve slaných i sladkých pokrmech, ale velký požitek může přinést také díky vhodnému párování jídel s nápoji. Dobře zvolený pivní doprovod dokáže naservírovaný pokrm proměnit ve skutečný gastronomický zážitek,“ říká sládek plzeňského pivovaru Václav Berka.

„Vzhledem k obsahu hořkých látek je pivo jako doprovod pokrmu ideální, zvlášť pak plzeňský ležák. Právě hořkost totiž dokonale aktivuje chuťové pohárky a startuje trávicí procesy – lahodně hořké pivo bystří chuť a připravuje strávníka na gurmánský zážitek. Zároveň podporuje trávení a zejména tučnější jídla činí stravitelnějšími, proto slouží také jako digestiv,“ dodává.

Nicméně nabídka piva bude ještě bohatší. Všem fanouškům zlatavého moku nabídne každý festival ochutnávku z několika minipivovarů, takže na své si přijdou opravdu všichni.

A pokud máte zájem získat jedinečnou možnost načepovat si půllitr oroseného ležáku Pilsner Urquell do skla zdarma, kupte si vstupenku na festival v předprodeji za 100 Kč a těšte se na tento dokonalý dárek… Více na www.freshfestival.cz/vstupenky.

Birell se stal šampiónem mezi nealkoholickými pivy

Publikováno:před 21 dnyZdroj:České nápoje

Zlato aj celkové víťazstvo na prestížnej súťaži známej ako „Pivné Oskary“ si v kategórii nealkoholické pivá odniesol Birell. Tajomstvo víťaznej receptúry, ktorá vyhráva u spotrebiteľov aj odborníkov, je v tradičnom spôsobe výroby, kde vďaka špeciálnym kvasinkám je obsah alkoholu veľmi nízky, no chuť veľmi blízko klasickému pivu.

„To, že Birell získal ocenenie na The International Brewing Awards je pre nás dôkazom, že naše nealkoholické pivo varíme správne. Pri jeho príprave používame len prírodné suroviny a tradičné postupy, ktoré stoja za jeho jedinečnou chuťou,“ povedala k oceneniu marketingová manažérka Birellu Veronika Hořáková.

The International Brewing Awards je jedna z najstarších a najprestížnejších medzinárodných pivných súťaží, ktorá udeľuje ceny už od roku 1886. Odborníci z pivovarníckej oblasti udelili Birellu nielen zlatú medailu, ale zvolili ho aj za celkového šampióna v kategórii nealkoholických pív.

Výnimočná receptúra nealkoholického osvieženia Birell ponúka plnú pivnú chuť, akú má klasické pivo. Pri jeho výrobe sa používajú špeciálne vyšľachtené kvasinky, ktoré umožňujú pripraviť Birell v neskrátenom výrobnom procese, rovnako ako pri klasickom pive. Taktiež tieto kvasinky neprekvasujú všetky formy cukru, výsledkom čoho je plná a príjemne horká pivná chuť, či už ide o nealkoholické pivo Birell, alebo jeho ochutené varianty. Práve táto takmer dokonalá pivná chuť sa stala obľúbenou nielen pre milióny ľudí, ale boduje aj u pivovarských odborníkov, o čom svedčia mnohé ocenenia z národných a medzinárodných pivných súťaží, The International Brewing Awards je v poradí zatiaľ najnovšia z nich.

Gambrinus liga se nevrátí, pivovar ligový fotbal znovu sponzorovat nechce

Publikováno:před 22 dnyZdroj:Česká televizeAutor:ČTKGambrinus

Pivovar Gambrinus odmítl, že by jednal o tom, že by se jeho jméno vrátilo do názvu první fotbalové ligy, kde figurovalo od roku 1997 do roku 2014. Zároveň v otevřeném dopise vyzval delegáty páteční valné hromady Fotbalové asociace ČR, aby nové vedení volili zodpovědně a přihlédli k uplynulým kauzám.

V úterý oficiálně skončila v roli titulárního partnera ligy společnost ePojisteni.cz a začalo se spekulovat o možném návratu Gambrinusu, který byl s ligou dlouhé roky spojený a nyní je jedním z hlavních partnerů českého fotbalu.

To však společnost odmítla. "Žádná taková jednání neprobíhají, a pokud se nepodaří fotbal nasměrovat na správnou cestu, nebude to možné ani v budoucnu," řekl marketingový manažer pivovaru Gambrinus Marek Dvořák.

Pivovar tak tlačí na očištění fotbalu, který prochází krizí v důsledku dotační kauzy, v níž byli FAČR a její předseda Miroslav Pelta obviněni ze zneužívání investičních dotací z ministerstva školství. Delegáti valné hromady tak mají mít na paměti, že je třeba zvolit vedení, které fotbalu pomůže k větší důvěryhodnosti.

"Téměř dvě desítky let děláme jako partner vše pro to, abychom maximálně přispěli k dobré reputaci českého fotbalu a spokojenosti fanoušků. Proto považujeme za naši povinnost důrazně delegátům připomenout, o jak moc při páteční volbě nového vedení FAČR jde," uvedl Dvořák v otevřeném dopise delegátům.

"Proto v otevřeném dopise vyzýváme delegáty, aby se oprostili od nejrůznějších vlivů z prostředí fotbalové asociace i mimo ni a volili nové vedení fotbalu s tím nejlepším svědomím," dodal.

Vhodný kandidát musí podle Gambrinusu představit svou vizi, jak vzbudit o fotbal větší zájem. "Chceme takové vedení asociace, které fotbalu vrátí dobré jméno a bude mít zároveň důvěru fanoušků, odborné i široké sportovní veřejnosti," dodal Dvořák.

Napište, kam chodíte na Gambrinus. Vyhrát můžete sud piva nebo párty pro přátele

Publikováno:před 22 dnyZdroj:Plzeňský deníkGambrinus

Zvláštní tramvaj brázdí ulice Plzně. Oděna do panoramatu Plzně a barev pivovaru Gambrinus cestující vyzývá, aby se podělili o své názory k lokálním tématům.

„Zajímá nás názor všech, co v Plzni bydlí nebo pracují, a právě prostřednictvím této tramvaje chceme zahájit diskuzi," říká Marek Dvořák z pivovaru Gambrinus s tím, že tramvaj Plzeňákům položí v průběhu roku několik otázek a se získanými odpověďmi zodpovědně naloží.

KAM NA NEJLEPŠÍ GAMBRINUS?
Jako první je v tramvaji na řadě otázka, o které můžete živě hlasovat do konce června. Pivovar totiž zajímá, do jaké hospody nejraději chodí Plzeňáci na dobře načepovaný Gambrinus. „Kde jinde, než v plzeňských hospodách by měl Gambrinus chutnat stejně dobře jako u nás v pivovaru? A jelikož se Gambrinus v našem městě čepuje v desítkách hospod, chceme vědět, v jaké pivařům chutná Gambrinus nejvíce. To abychom hospodu mohli za skvělé pivo odměnit," říká Marek Dvořák z pivovaru.

NAPIŠTE, CO SE VÁM LÍBÍ, A MŮŽETE VYHRÁT
Pokud se tedy necháte svézt pivní tramvají, neváhejte hlasovat. Uvnitř tramvaje jsou k dispozici samolepky i vyznačené plochy, kam lze svá doporučení na oblíbené Gambrinus hospody lepit. A když už budete hospody chválit, vtipně komentovat anebo s ostatními diskutovat, můžete být i odměněni. Pokud totiž svůj příspěvek do diskuze v tramvaji vyfotíte a pošlete na emailovou adresu kamnagambrinus@denik.cz, můžete s pivovarem Gambrinus a Plzeňským deníkem něco vyhrát. Ceny jsou zajímavé – poukázky na sudy plné Gambrinus 12 anebo party pro vás a přátele přímo v pivovaru. Takže: „Plzeňáci, kam v Plzni na nejlepší Gambrinus?"

Pod prezidentovým oknem. Na Hrad dorazí 70 minipivovarů

Publikováno:před 22 dnyZdroj:Euro.cz

Šestý ročník degustačního Festivalu minipivovaru na Pražském hradě proběhne v polovině června. Na Střelecké cestě u Královského letohrádku se kromě českých a moravských podniků předvedou i čtyři pivovary z Maďarska.

„Pivo mění svoji image z nápoje na zahnání žízně na nápoj pro sváteční příležitosti. Již to není jenom desítka v lednici,“ tvrdí Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů. Stejně jako v předchozích letech pořádá Svaz i letos akci na Hradě jako přehlídku svých členů. „Náš festival dává lidem příležitost seznámit se s tím nejlepším, co minipivovary celé republiky nabízejí,“ dodává Šuráň.

Návštěvníci tedy budou moct ochutnat 140 pivních druhů – každý ze sedmdesáti minipivovarů bude 16. a 17. června čepovat svá nejlepší dvě piva. A k tomu své speciály přivezou i čtyři pozvané podniky z Maďarska.

Vzhledem k faktu, že festival probíhá na Hradě, počet vstupenek je omezen. Každý den na akci může dorazit „pouze“ 1250 lidí. V ceně vstupenky za 400 korun je katalog pivovarů, sklenice a neomezená degustace.

Čepovat piva ve stáncích budou jednotliví sládci, takže pijáci dostanou informaci od těch nejpovolanějších.

Výtěžek z čepovaného APAče pro Hospic Anežky České v Červeném Kostelci

Publikováno:před 23 dnyZdroj:České nápojePrimátor

Příznivci náchodského piva zavítali třetí květnovou sobotu do pivovaru PRIMÁTOR, kde se konal Den P … den plný piva. Pestrý hudební program s ohnivou show, zábavné indiánské putování pro děti, exkurze spojená s ochutnávkou piva ve sklepě, bohatá tombola, tatér a mnoho dalších zajímavostí přilákalo do areálu na dva tisíce návštěvníků.

Hlavním hrdinou Dne P bylo samozřejmě pivo PRIMÁTOR, které teklo ze čtyřiceti kohoutů. Dominovala mu svrchně kvašená pivní novinka APAč, kterou uvařil sládek Petr Kaluža speciálně pro tento den. Výrazně hořký APAč, v němž dominuje aróma červeného grepu a pryskyřice byl k dostání také ve speciální litrové láhvi s keramickým uzávěrem.

Všem zájemcům, kteří si chtěli vyzkoušet načepovat nové pivo APAč sami, jsme toto přání ve speciálním stánku „NAČEPUJ SI – PŘISPĚJEŠ“ splnili a příspěvkem pomohli nemocným. Výtěžek jsme se rozhodli stejně jako v loňském roce darovat zdravotnickému zařízení Hospic Anežky České v Červeném Kostelci.

Kasičku s rekordní částkou 14.144 Kč převzal z rukou hlavní organizátorky akce Markéty Flouskové v pivovaru vedoucí odd. public relations a fundraising Hospicu Anežky České Ing. Martin Fišer. Velice děkujeme všem, kteří do kasičky pro Hospic přispěli a pomohli tak dobré věci.

Slavnosti piva představí více než čtyři stovky druhů piv

Publikováno:před 23 dnyZdroj:Haló noviny

Více než čtyři stovky druhů piv se představí v pátek a v sobotu na českobudějovickém výstavišti. Konají se tam tradiční Slavnosti piva. Své vzorky pro degustaci nabídne 65 pivovarů z Česka a Slovenska. Dvoudenní akci v posledních letech průměrně navštívilo vždy přibližně 12 000 lidí. Novinářům to dnes řekli organizátoři akce. Její součástí je i degustační soutěž, kdy vítěz získá titul Pivo České republiky 2017.

»Máme zde jenom české a slovenské pivovary, ale jsou tu všechny význačné pivovary. Vlastně jediný, který se nezúčastní, je plzeňský Prazdroj,« řekl ředitel pořádající agentury Alois Srb.

Pivovary budou se svými výrobky nejprve vítězit v 21 dílčích kategoriích. Nově se bude soutěžit v kategorii světlé výčepní z minipivovaru. Vítězové pak postoupí do finále, kde se mezi sebou utkají o titul Pivo České republiky 2017.

Letos se koná už 21. ročník Slavností piva. »Počet přihlášených pivovarů nám přibývá,« uvedla projektová manažerka českobudějovického výstaviště Michaela Kubaštová. Letos se na slavnostech představí o 70 druhů více piv než loni.

Čínské pivovary vaří pivo podle receptu starého pět tisíc let

Publikováno:před 23 dnyZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Čína je domovem jedné z nejstarších civilizací, takže se k ní hodí i to, že je rovněž domovem starověkého piva. Nikdo ale nevěděl, jak se toto starověké pivo vařilo, a to až do roku 2015, kdy tým archeologů ze Stanfordské univerzity vypracoval studii o primitivním pivovaru objeveném v neolitickém sídle v Číně.

Pivovar starý 5000 let je nejstarším důkazem výroby piva z ječmene a prosa v zemi, píše CNN. Inspirovány nálezy vědců se pak dva místní pivovary - Jing-A Brewing v Pekingu a Moonzen Brewery v Hongkongu - rozhodly ukázat modernímu světu starověkou chuť a znovu vytvořily původní recept na pivo.

Vše to začalo v roce 2006. Při průzkumu starověkého sídla Mi-ťia-ja blízko Si-anu v centrální Číně výzkumníci z archeologického institutu Shaanxi Provincial Institute of Archaeology nalezli podzemní jámy staré více než 5000 let. Dvě z nich obsahovaly soupravy keramických nádob, včetně otevřených hrnců, nálevek a džbánků s malými otvory. Zařízení a uspořádaní připomínalo primitivní minipivovar, ve kterém byly hrnčířské nádoby používány pro drcení, filtraci a fermentaci. „Lidé dnes používají stejné vybavení pro vaření piva,“ říká profesorka čínské archeologie na Stanfordské univerzitě Li Liou.

Liou se věnovala výzkumu zbytků starého alkoholu na keramice od roku 2012. Jakmile se dozvěděla o sídle Mi-ťia-ja, začala se svým týmem analyzovat zdejší keramiku a doufala, že to vrhne více světla na její dřívější výzkumy.

Tyto keramické nádoby měly na vnitřní straně nažloutlé zbytky - což naznačovalo, že by to mohly být zbytky piva. Vědci ale byli schopni dokázat tuto teorii až podrobnější analýzou pod mikroskopem. Tým zjistil, že to jsou pozůstatky z ječmene, prosa, smldince, kořene vlasokvětu okurkového a slzovky obecné. Ječmen, i když je dnes běžný, byl jednou z nejvíce překvapivých ingrediencí, které byly identifikovány. „Tento nález přidal novou dimenzi, kterou jsme opravdu nečekali, protože jsme se domnívali, že ječmen přišel do Číny zhruba před 4000 lety,“ řekla Liou.

V březnu naleziště Mi-ťia-ja navštívili také zástupci obou pivovarů, aby se zde dozvěděli více o procesu výroby piva. „Okouzlila nás myšlenka opětovného vytvoření piva Mi-ťia-ja a zjištění, co lidé pili před 5000 lety,“ řekl spoluzakladatel pivovaru Jing-A Alex Acker.

Jak se ukázalo, skutečný proces fermentace se příliš nezměnil. Ale moderní pivo používá trochu odlišnou sadu hlavních ingrediencí - sladovnický ječmen, chmel, kvasnice a vodu. V době neolitu nebyl chmel a lidé používali jiné obilniny a škroby. Jiné byly také kvasnice a proces kvašení byl spontánnější. Právě kvasnice hrají obrovskou roli v chuti piva a jsou důvodem proč má německé pšeničné pivo jinou chuť než americké, upozornil Acker.

Kyselá zemitost
Acker označuje starověké pivo za kysele zemité. „Je to pivo bez chmele a jedinečný recept, kterému jsme chtěli zůstat věrní. Bez chmele a s těmito neobvyklými ingrediencemi získáváte škrobovou, zrnitou chuť a vůni s trochou kyselé chuti, téměř jako starobylé berlínské světlé pivo,“ dodal.

Pivovar Jing-A navařil 350 litrů starověkého piva, které je od konce dubna k dispozici v různých pekingských prodejnách pivovaru. Hongkongský Moonzen vaří 100 litrů a distribuovat ho bude ve svém pivovaru. Oba pivovary dodávají, že zisk z prodeje získá výzkumný institut Shaanxi Institute.

Braník otevírá Výčep, nabídne pivo „na stojáka“

Publikováno:před 23 dnyZdroj:Media GuruStaropramen

Pivo Braník představuje nový restaurační koncept Výčep, v němž navazuje na tradici české pivní kultury dát si jedno „na stojáka“. První takovou provozovnu bude možné navštívit v Neratovicích na adrese Bří. Čapků 699. Značka tak chce nabídnout zákazníkům osvěžení a občerstvení například po cestě z práce, při čekání na vlak či při venčení domácích mazlíčků.

„Pro zájemce jsme připravili projekt moderního, jednoduchého a dobře udržovatelného interiéru se samoobslužným provozem. Ten je nenáročný nejen na vstupní investici, ale i na provozní a personální náklady. Branický Výčep s perfektně ošetřeným pivem Braník 11° je určen pro opravdu širokou veřejnost,“ říká Jan Trochta, manažer značkových restaurací společnosti Pivovary Staropramen.

Výčepu dominuje masivní výčepní stůl s prosvětleným logem Braník. Při zpracování interiérů byly použity odolné a snadno udržované materiály. Prostor pro hosty je „na stojáka”. „Koncept Výčepu je určen do měst nad 5 tisíc obyvatel, především na frekventovaná místa, kudy prochází větší množství lidí. Může se jednat o nádraží (a tedy návrat mnohdy oblíbených ,nádražek‘ s jejich charakteristickou atmosférou), dopravní uzly, hlavní ulice nebo místa v blízkosti výrobních či administrativních center. Ideální velikost prostoru je od 20 m2 do cca 100 m2,” dodává Jan Trochta.

Na malých provoznách je možné podávat jednoduché občerstvení, jako je sekaná, párek, klobása, nakládaný hermelín, utopenec či obložené chlebíčky. Na větším prostoru lze nainstalovat plnohodnotnou samoobslužnou jídelnu. Jídla i nápoje jsou prezentovány na LCD obrazovkách, a umožňují tak rychlé úpravy aktuální nabídky.

Autorem konceptu Branický Výčep je společnost Aprea. Na realizaci se dále podílely společnosti Cocoon, Struttura Ceca, Spyron a Bohemia flex.

Společnost Pivovary Staropramen má ve svém portfoliu i jiné restaurační koncepty – Potrefená husa, Naše hospody a Vinohradský Parlament.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.22.06.2017 17:335.123/5.123