Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Vládní poradce chce zdražit alkohol, politici přitom chtějí zlevňovat pivo

Publikováno:před 24 dnyZdroj:Novinky.czAutor:ČTK

Zatímco politici napříč stranami chtějí snižovat daně na pivo, vládní koordinátor Jindřich Vobořil ve snaze omezit konzumaci alkoholu navrhuje naopak zvýšení daní nebo zavedení garantované ceny při výkupu gramu alkoholu. V rámci nové národní strategie to v úterý řekl na tiskové konferenci. Chce tím přispět především ke snížení konzumace alkoholu mezi mladistvými.

Podle Vobořila je prokázáno, že zvýšená cena snižuje konzumaci alkoholu, což je záměr především u mladistvých. „Je to to nejzákladnější doporučení Světové zdravotnické organizace. Ze všech opatření, která se zaváděla, je zvýšení ceny to nejsilnější,“ řekl Novinkám Vobořil.

Česko je z 38 zemí v Evropě na špičce, co se týká konzumace alkoholu mladistvých do šestnácti let. Podle výsledků WHO jsou navíc Češi pátými největšími pijáky na světě.

Zvýšení daní na alkohol je věcí politiků
Jedním z řešení, které by podle Vobořila mělo projít komplexní diskuzí, je zvýšení daní na alkohol, ať už se jedná o spotřební daň či DPH. „Jedná se čistě o politické rozhodnutí a toho jsem si vědom. Samozřejmě se pokusím přinést co nejracionálnější návrhy, ale nemůžu jít proti všem vědeckým studiím,“ řekl Novinkám Vobořil.

Právě politická nevůle ke zvýšení daní vede Vobořila k úvahám o alternativním řešení. „Cestou může být zavedení garantované ceny za výkup alkoholu,” doplnil Vobořil. „Kdyby se zvýšila, zvýšilo by to celkovou cenu. A výrobci by také měli zajištěn příjem," dodal koordinátor.

To by znamenalo, že by byla jednotná nejnižší cena, pod kterou by cena alkoholu klesnout nesměla. V praxi by to tak znamenalo, že lidé by si třeba pivo za osm korun již mohli koupit jen stěží.

Babiš: Chceme nižší DPH na pivo
Politici s tím však nesouhlasí. „To nevím, jak by se to dalo udělat. My jsme pro snížení DPH na točené pivo, abychom v rámci zavedení EET a protikuřáckého zákona pomohli hospodám,“ řekl Novinkám kriticky k Vobořilovu návrhu předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Jeho strana podle něj v programu snížení konzumace alkoholu nemá. Babiš v uplynulém volebním období několikrát nižší DPH na pivo prosazoval. Koalice se na tom ale neshodla.

U omezení pití alkoholu mladistvých jde podle něj spíše o prevenci. „Jde spíše o edukativní přístup než nějaké nařizování. Když se lidem něco přikazuje a zakazuje, tak je to samé jako s pamlskovou vyhláškou,“ doplnil Babiš.

Bělobrádek: Problém je snadná dostupnost
Kompenzaci provozovatelům hospod za EET navrhovala i ODS a zvýšení daní podle jejího předsedy Petra Fialy neplánuje. Ta chtěla zase snížit základní sazbu spotřební daně z nynějších 32 korun na 26,80 Kč za hektolitr piva. Ani tento návrh Sněmovnou neprošel.

„Naopak chceme vybrané daně rozumným způsobem snižovat. Souhlasím, že bychom měli konzumaci alkoholu držet v rozumné míře, pochybuji ale o smysluplnosti restriktivních opatření včetně těch finančních,“ uvedl Fiala.

Zvýšení spotřební ceny nic nevyřeší ani podle předsedy KDU-ČSL. „Hlavní problém je snadná dostupnost alkoholu. Toto je důležité vyřešit, tedy ztížit přístup,“ uvedl Novinkám Bělobrádek. Právě dostupnost je jedna z věcí, na kterou by se podle Vobořila měla vláda také zaměřit.

Kalousek: Nechlastat nás musí učit rodiče
K zavedení garantované ceny je kritický i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „K účinku toho nástroje jsem velmi skeptický. Mnohem lepší opatření je dobrá výchova a milující a důslední rodiče, kteří vás přesvědčí o tom, že nemáte chlastat,“ řekl Novinkám Kalousek.

Diskusi se nebrání, upozorňuje ale i na možné riziko zvýšení pálení alkoholu na černém trhu.

Podle poslední výroční zprávy o stavu užívání drog, která mapovala situaci za rok 2015, pije v ČR alkohol denně nebo téměř denně 19 procent mužů a šest procent žen. Zhruba 640 000 Čechů a Češek nad 15 let popíjí rizikově a může mít problém se závislostí. Muži tak denně vypijí minimálně tři piva, nebo šest decilitrů vína, či tři sklenky tvrdého, ženy pak přinejmenším dvě piva, nebo dvě sklenky vína, či lihovin. Dalších 540 000 lidí se k tomuto množství blíží.

Národní strategie boje s drogami a hazardem má obsahovat opatření na devět let. Nový dokument se nyní připravuje. Budoucí kabinet by ho měl schválit do konce příštího roku. Plán by měl podle Vobořila počítat i se změnami legislativy.

Krumlovský pivovar začal nově vařit pod značkou Krumlov

Publikováno:před 24 dnyZdroj:České novinyAutor:ČTKČeský Krumlov

Historický pivovar Český Krumlov začal vařit pivo pod značkou Krumlov. Značku Eggenberg, se kterou byl dříve spojený, nemůže využívat, pivo pod ní dělá Pardubický pivovar. V Krumlově se vaří nepasterizované pivo, filtrovaná i nefiltrovaná jedenáctka, dvanáctka a tmavý nakuřovaný ležák. Novinkou je speciál, třináctistupňový Ale. Všechny druhy nabídne podnik na Svatováclavských slavnostech ve městě. ČTK to dnes řekl ředitel pivovaru Lukáš Malý. Loňský výstav pivovaru byl 700 hektolitrů, letošní bude asi 2000 hektolitrů.

Pivovar koupila v roce 2015 investiční skupina Fortuno Group a loni investovala 13 milionů do technologií. Pivo se v Krumlově nevařilo od jara 2014, výroba pokračovala v Pardubického pivovaru Pernštejn, jemuž část podniku patřila. Znovu se začalo v Krumlově vařit loni v červnu.

Značka Eggenberg patří Fortuno Group, ale díky předchozím majitelům ji využívá Pardubický pivovar. "Vzhledem k tomu, že značku teď využívat nemůžeme, rozhodli jsme se vybudovat značku Krumlov a jít vlastní cestou. Distancujeme se od značky Eggenberg, jinou možnost nemáme," řekl Malý a doplnil, že firma o využití značky Eggenberg do budoucna jedná.

Pivovar zásobuje 25 hospod ve městě a okolí. Příští rok chce mít v Krumlově 50 obchodních partnerů. Nyní plánuje díky akcím Rotující pípa a systému Volba sládků podzimní "atak" Prahy. "Přes léto byly pro naši jedenáctku velmi zajímavým odbytištěm kempy na Vltavě," řekl Malý.

Nové varné listy pro Krumlov sestavil sládek Miloslav Valenta, který pracoval v Budvaru, Samsonu, pro společnost CCN ve střední Americe a rozjížděl minipivovary v Českých Budějovicích a Hluboké nad Vltavou. "Jiný je výběr surovin, slady bereme hlavně z klasických humnových sladoven, světlý slad z Benešova, zbytek sladů pro speciály u firmy Weyermann, chmele české, jediný bereme z Německa," řekl sládek.

Do dvou let chce podnik s osmi zaměstnanci investovat deset milionů: do ohřevu vody a chce doplnit otevřené kvašení, aby dokázal pokrýt krumlovský trh. "Potřebujeme rozšířit sklep včetně chlazení a ležáckých tanků," řekl Malý. Ještě letos podnik otevře prodejnu a postupně předělává restauraci, jejíž potenciál se podle Malého blíží výtoči 1000 hektolitrů za rok.

Příští rok začne pivovar za 190 milionů Kč předělávat areál, jenž patří společnosti Centrum Český Krumlov, kterou rovněž vlastní Fortuno Group. Vznikne tam muzeum i pivní lázně. "Prostory jsou v havarijním stavu. Spilka je zdevastovaná, tam by se mohly točit horory," řekl Malý. Stará varna se zachová pro exkurze. Pivovar spustil i nový web www.pivovarceskykrumlov.cz.

Tradice vaření piva ve městě sahá do roku 1560, dnešní pivovar vznikl v sídle Anny z Roggendorfu v letech 1625 až 1630. V 90. letech minulého století zprivatizoval pivovar Eggenberg podnikatel František Mrázek. Bývalého předsedu představenstva Jiřího Shrbeného poslal v roce 2015 soud na pět let do vězení za to, že způsobil firmě škodu přes 40 milionů.

Pivovary Plzeňského Prazdroje navštívil rekordní počet turistů

Publikováno:před 25 dnyZdroj:České nápojePrazdroj

Pivovary Plzeňského Prazdroje letos v hlavní letní sezoně (červen až srpen) navštívil rekordní počet bezmála 97 tisíc turistů. Ve srovnání s předchozím létem to znamená nárůst o tři tisícovky lidí. Za téměř tři čtvrtě roku pak do pivovarů zavítalo dokonce o 9 tisíc lidí více než loni (+ 3 %).

Nejvíce návštěvníků míří na prohlídkové trasy v Plzni, pivovary Plzeňský Prazdroj, Gambrinus a historické plzeňské podzemí přilákaly v létě více než 86 tisíc lidí.

„Zájem o naše plzeňské prohlídkové trasy v posledních měsících výrazně roste, a to nejen mezi Čechy a Němci, kteří jsou mezi národnostmi nejpočetnějšími skupinami. Výrazně přibývá i turistů z Číny, kteří se stali již třetí nejpočetnější návštěvnickou skupinou. Meziročně přibylo čínských turistů takřka o polovinu,“ uvádí Rudolf Šlehofer manažer pro turismus a tradice z Plzeňského Prazdroje.

Číňané obdivují zejména historický areál Plzeňského Prazdroje s jeho unikátním sklepením. „Jsou to velmi spontánní návštěvníci, kteří kladou průvodcům mnohé dotazy. Přijíždějí ve velkých skupinách, někdy bez předchozího objednání, takže operativně řešíme, jak jejich požadavkům co nejlépe vyhovět. Zájem mají kvůli svému náročnému programu zejména o zkrácené prohlídky,“ pokračuje Rudolf Šlehofer.

Tuzemské návštěvníky v Plzni pak výrazně oslovuje i nová zážitková trasa v pivovaru Gambrinus. Turisté si zde projdou spilku, kde zjistí, jak pivo kvasilo v minulosti, a porovnají to s nejmodernější metodou zrání v cylindrokonických tancích. Součástí prohlídky je návštěva historické i současné varny.

Kromě prohlídkových tras lákal plzeňský pivovar v létě i na koncerty. „Oblíbený cyklus koncertů Léto v Prazdroji v tomto roce opět potvrdil, že má své pravidelné místo v plzeňském letním kalendáři. Léto v Prazdroji začalo už v červnu letními kiny a vlastně ještě neskončilo. Na letní koncerty jsme totiž navázali promítáním v našem letním kině u Formanky a končíme až na konci září. Kromě jiných doprovodných akcí jsou ale každoročně pro Léto v Prazdroji stěžejní čtvrteční koncerty. Cestu si k nám letos našlo přes 20 000 návštěvníků, kteří na 9 koncertech slyšeli 18 kapel. Při většině koncertů jsme měli i štěstí na počasí, což přispělo k dobré náladě návštěvníků. Nejúspěšnějším koncertem byl jednoznačně večer věnovaný soutěži Pilsner Urquell Master Bartender s koncertem Marka Ztraceného. Mimo to jsem velmi rád, že jsme do Plzně přivezli skupiny jako Laura a její tygři nebo Kurtizány z 25. Avenue,“ dodává Rudolf Šlehofer.

Výrazný nárůst počtu návštěvníků zaznamenal i Pivovar Velkopopovický Kozel, kam zavítalo téměř o pětinu více návštěvníků než vloni. Více lidí vidělo i pivovar Radegast v Nošovicích, a to o více než 3 %.

Pivovary Plzeňského Prazdroje patří mezi nejnavštěvovanější industriální cíle v celé ČR a těší se stabilnímu zájmu turistů.

Pivo Litovel úspěšné na soutěži World Beer Awards

Publikováno:před 25 dnyZdroj:České nápojeLitovel

Pivovar Litovel zopakoval své loňské úspěchy na prestižní degustační soutěži piva World Beer Awards. Pivo z Hané dostalo od mezinárodní poroty dvě ocenění, mezi světlými ležáky českého typu získal bronzovou medaili Litovel Moravan, v kategorii kvasnicových pšeničných piv bavorského typu se dokonce Litovel Pšeničný ležák stal vítězem národního kola.

„Pivo Litovel Moravan uvařil sládek Miroslav Koutek poprvé před pětatřiceti lety. K letošnímu výročí ani nemůže být lepší uznání než medaile z jedné z nejprestižnějších degustačních soutěží na světě,“ říká Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel, a doplňuje: „Velkou radost máme i z úspěchu Pšeničného ležáku. Čeští milovníci piva v poslední době oceňují pestrost a méně typické druhy zlatavého moku, než jsou klasická výčepní světlá piva. O to cennější je, že speciály z Litovle slaví úspěchy nejen u zákazníků, ale chutnají také odborníkům, kteří degustují špičkové vzorky z celého světa.“

World Beer Awards patří mezi nejuznávanější degustační soutěže. Přihlášená piva z celého světa soutěží v osmi kategoriích, vítěze pečlivě vybírá v anonymní degustaci porota složená z pivních odborníků. Pivovar Litovel na této soutěži v loňském roce získal zlaté medaile za Litovel Premium v kategorii světlých ležáků českého typu a také za Litovel Premium Dark v kategorii tmavých ležáků.

Litovel Moravan
Světlé výčepní pivo Litovel Moravan se vyznačuje optimálním sladěním intenzivní, aromatické a lahodné hořkosti a střední plnosti, má výborný říz a velmi dobrou pěnivost. V kategorii světlých ležáků českého typu získalo na soutěži World Beer Awards 2017 v národním kole bronzovou medaili.

Litovel Pšeničný ležák
Na soutěži World Beer Awards 2017 se Litovel Pšeničný ležák stal vítězem národního kola. Toto vysoce osvěžující pivo s příjemnými aromatickými tóny banánu a jemnou hořkostí je vyráběno z pšeničného sladu a speciálních odrůd chmelů.

Pivo kvůli chmelu u mužů výrazně zvyšuje riziko růstu prsů a poruch erekce

Publikováno:před 25 dnyZdroj:Odhaleno.cz

Pivo je nápoj zdravý, pokud je konzumován v malém množství. Ale nadměrnému pití by se měli vyhýbat především muži, pokud nechtějí mít problémy s erekcí a také prsy větší, než má jejich partnerka. Gynekomastie je v západní společnosti stále větším problém nejen kvůli obezitě, ale také kvůli nadměrné konzumaci piva, které obsahuje chmel.

Právě extra chmelená piva jsou dnes v oblibě, ale jsou to ona, jež obsahují kvůli tomu vysokou hladinu fytoestrogenů neboli rostlinných látek působících na lidské tělo jako ženské pohlavní hormony. Při nadměrné konzumaci a především dlouhodobém působení vedou k narušení hormonální hladiny v těle muže. Výsledkem je zbytnění prsní tkáně, takže místo mužného hrudníku s napumpovanými svaly má konzument piva pěkná povislá prsa jako žena. Krom toho se později dostavují i potíže s erekcí, protože fytoesterogen narušuje metabolismus a působení testosteronu.

Před nadměrným užíváním piva a především extra chmelených typů varuje britský bylinář Stephen Harrod Buhner. Zatímco některým ženám, které mají naopak sníženou hladinu estrogenů v krvi, může podávání fytoesterogenů pomoci po menopauze – omezují návaly a posilují libido – u mužů mají zhoubné účinky na jeho zdraví, postavu a potenci.

„Po dlouhodobém užívání chmele s estrogenovými účinky muži končí s potížemi udržet si erekci,“ tvrdí Buhner v rozhovoru pro deník The Star.

Muži by se tedy měli vyhýbat nadměrné konzumaci piva a především toho extra chmeleného. Měli by dbát na vyváženou stravu a dostatečný přísun bílkovin a pravidelně posilovat hrudník. Aspoň třikrát denně. Tím sníží riziko vzniku gynekomastie či omezí první projevy.

Pokud se gynekomastie rozvine ve velké míře, lze ji odstranit jedině operací. S cvičením a omezením přísunu piva je tedy zapotřebí začít včas.

Pivovar Samson mění sládka. Lavička plánuje speciál

Publikováno:před 25 dnyZdroj:Týden.czAutor:ČTKSamson

Pivovar Samson ze skupiny AB InBev má nového sládka. Luboše Martiše, který v českobudějovickém podniku působil 19 let, nahradil Radim Lavička. Ten plánuje nový speciál.

"Mohu potvrdit, že Luboš Martiš už od konce července v pivovaru Samson nepůsobí. Naše cesty se po nainstalování nových moderních technologií, kdy je potřeba dosahovat vysokých standardů, rozešly. Panu Martišovi za jeho dlouholeté působení v pivovaru děkujeme," řekl mediální zástupce Samsonu Pavel Orálek.

Martiš pracoval podle informací na profilu v síti Linked in v pivovaru 19 let, od roku 1998. V několika letech byl i členem představenstva. Nový sládek Lavička (38 let) služebně povýšil začátkem srpna. "I přes poměrně mladý věk má za sebou téměř 17 let působení v Samsonu na různých pozicích od sladovny až po stáčírny. Jeho kariéra je důkazem, že Samson dokáže pracovité lidi náležitě ocenit," řekl ředitel pivovaru Daniel Dřevikovský.

Nový sládek plánuje nový druh piva, výhledově chce Samson nabídnout nový speciál. Na Pivovarských slavnostech 14. října ochutnají podle ředitele lidé nefiltrované pivo z tanku od nového sládka.

"Radim Lavička je zárukou kvality našeho piva. Je to Českobudějovičák oddaný své profesi, navíc spjatý s pivovarem pupeční šňůrou. Nemohli jsme si přát lepšího člověka. Zajímavostí je, že si kvůli práci změnil i bydlení, aby to měl do pivovaru co nejblíž," řekl Dřevikovský.

Nový sládek žije s rodinou asi 200 metrů od Samsonu, dříve bydlel na okraji města.
Pivovar Samson ze skupiny AB InBev investoval za poslední tři roky do technologií 380 milionů korun. Jeho tržby loni dosáhly 87,6 milionu korun, výstav činil 82 800 hektolitrů, letošní výstav plánuje o 1400 hektolitrů vyšší.

Letos se pivovaru, jenž zaměstnává 71 lidí, výrazně víc daří na ruském trhu, letošní tržby čeká meziročně o tři procenta vyšší. Desítka Samsonu se letos umístila na druhém místě v soutěži Pivo roku 2017.

Požehnaný budějovický mok pro papeže Františka

Publikováno:před 25 dnyZdroj:Naše vodaAutor:ZemědělecBudvar

Budějovický Budvar navařil zvláštní várku piva, ze které naplní 122 lahví pro papeže Františka, který je dostane osobně při adventní audienci 13. prosince. Informuje o tom týdeník Zemědělec.

Papežovi předá pivo českobudějovická delegace, v níž bude diecézni biskup Vlastimil Kročil, který várku piva pro papeže počátkem září požehnal, i zástupci pivovaru. Řekl to mluvčí českobudějovického biskupství Miroslav Bína. Pivo se vaří z odrůdy Žatecký poloraný červeňák, vysoce aromatického chmele. „Z běžně dostupných chmelů je nejdražší, tuna stojí kolem tři sta tisíc korun,“ řekl mluvčí Budvaru Petr Samec s tím, že pivo bude zrát 90 dnů a zbytek z várky o objemu 600 hektolitrů se bude prodávat v českobudějovických restauracích Vatikán na Lannově třídě a Budvarka v Budvaru. Počet lahví připomíná 122 let od založení pivovaru. Várce žehnal biskup ve varně, kterou od roku 1989 zdobí i kříž s Ježíšem Kristem. „Pro nás je to prestižní záležitost,“ řekl Samec. „Je to poprvé, co pivo pro Vatikán dodáváme. Bude to limitovaná edice lahví, které se nebudou prodávat,“ dodal.

Lahve dají papežovi zástupci pivovaru a města společně s biskupem a českým velvyslancem ve Vatikánu Pavlem Vošalíkem. Kročil papeže již několikrát navštívil při generálních audiencích. Nápad se zrodil díky pobytu ministra zahraničí Vatikánu v kraji, roli sehrálo i to, že Vošalík pochází z jižních Čech. „Lahve předáme jako poděkování svatému otci za jeho službu. Tradice ve Vatikánu existuje, nejsme jediní, kteří mu budeme dávat pivo,“ řekl Kročil s tím, že papež ho nevypije sám, rozdělí se se zaměstnanci. „Jsem rád, že v jižních Čechách je pivovarnická tradice, která trvá celá staletí. Je dobré podporovat to, co se zde narodilo,“ řekl biskup, rodák z Brna, který má raději Budvar než brněnské pivo. „Starobrno je možná trošičku sladší, já dávám přednost méně sladkým nápojům,“ řekl Kročil.

Budvar loni prodal 1,61 milionu hektolitrů piva, nejvíc ve své historii, a měl rekordní tržby 2,54 miliardy korun. Pivovar, který vlastní stát, letos investuje 750 milionů, do roku 2020 investuje dvě miliardy korun. Budvar zaměstnává 670 lidí. Loni vyvezl do 77 zemí 975 000 hektolitrů, tedy 60,4 procenta své produkce. Meziročně to bylo o 8,5 procenta více. Na celkovém exportu piva z ČR se loni podílel Budvar 22,5 procenta.

V Žatci začali vařit světlou desítku, do níž přidávají chmel za studena

Publikováno:před 25 dnyZdroj:iDNES.czŽatec

Pivovar v Žatci uvedl na trh novou značkou desetistupňového piva Plavčík. Zvláštností je inovativní výrobní technologie takzvaného studeného chmelení.

Světlé výčepní pivo Plavčík obsahuje 3,8 procenta alkoholu. Je vyrobené z domácích odrůd chmele Žatecký poloraný červeňák a Vital.

„Studené chmelení znamená, že při zrání v ležáckém tanku do něj byl navíc vložen speciální vak s aromatickou odrůdou chmele Mosaic. Ta mu dodává jemný citrusový odstín,“ vysvětlil obchodní ředitel Radek Vincík.

Jde o jedenáctý druh piva v portfoliu žateckého pivovaru. Podle Vincíka je toto pivo vhodné ke konzumaci třeba po sportování, protože prý nezatíží organismus.

„Od pořádného Plavčíka se očekává, že má prostě vaši hladinku pod kontrolou,“ glosuje nový výrobek web Pivovaru Žatec.

Pivovary se zatím nechystají zvedat ceny

Publikováno:před 25 dnyZdroj:Boleslavský deníkAutor:Pavla Franzkiová

Pivovary si uplynulou sezónu více méně pochvalují. Majitelé se dokonce shodují na tom, že byla o něco lepší než ta loňská. Podle ředitele pivovaru Podkováň Antonína Černého to ale zase taková sláva nebyla. Z jeho slov se zdá, že Češi, národ pivařů, přechází na zdravý způsob života a půllitr pěnivého moku mění za čistou vodu. Pivovar Podkováň totiž kromě piva vyrábí i vlastní pramenitou vodu, jejíž prodej extrémně stoupl.

„Na rozdíl od piva, kde jsme zaznamenali v prodeji mírný pokles, u vody to byl skokový nárůst, a to až o sto procent,“ potvrzuje Červený a dodává, že s obavami vyhlíží podzim. Má strach, že se chladné počasí negativně podepíše na jeho distribuci. Důvodem je protikuřácký zákon. „Přes léto byly v provozu terasy a letní zahrady, takže ten dopad tady nebyl, ale obáváme se, že během zimy ho pocítíme. A rozhodně nebude pozitivní,“ obává se ředitel.

Jeho kolega, ředitel pivovaru Svijany Roman Havlík ale jeho obavy nesdílí. „Ano, lze očekávat, že se to nějakým způsobem na prodeji piva v restauracích podepíše, ale rozhodně to nevidíme černě. Náš pivovar dlouhodobě roste a snažíme se držet krok s vývojem poptávky. Proto již na začátku příštího roku otevřeme novou stáčírnu piva,“ prozradil jednu z největších novinek. Od roku 2018 tak zákazníci koupí svijanské pivo v lahvích, ale i v plechovkách.

Už letos se ale milovníci pěnivého moku ze svijanského pivovaru mohou těšit na speciální pivo s názvem Dux. Jedinou várku speciálního světlého piva uvařil pivovar při příležitosti letošních Dní českého piva. Jedná se o třinácté svijanské pivo, které se bude čepovat ve zhruba sto sedmdesáti vybraných svijanských restauracích pouze po dobu konání akce, a to zhruba do konce září. Během svátku 28. září ho mohou ochutnat také návštěvníci Svatováclavské slavnosti přímo na zámku Svijany.

Pozitivně hodnotí uplynulou sezónu také v pivovaře Klášter a ani tady se výrazného negativního dopadu protikuřáckého zákonu nebojí. „Je všeobecným trendem, že stoupá konzumace piva doma, s čímž souvisí i zvýšená poptávka po lahvovém pivu. Jestli se protikuřácký zákon projeví v zimě, to ukáže až čas,“ zamýšlí se specialista spotřebitelského marketingu Marek Pivka.

Uplynulou sezónu si pochvaluje i František Jungmann, předseda představenstva Pivovaru Rohozec. Vloni se v Rohozci pyšnili výstavem asi 69 tisíc hektolitrů piva. Letos by to mělo být stejně, možná i více. „Vše nasvědčuje tomu, že jsme nad loňským výstavem. V současnosti je těžké pořád růst. Konkurence je veliká, hodně se útočí cenami. Ty doby, kdy jsme meziročně rostli až o dvacet procent, jsou pryč. Když dosáhneme meziročně dvě procenta navíc, považujeme to za úspěch,“ říká František Jungmann.

Gambrinus oslaví chmelobraní: Všechno pivo do hospod uvařil z čerstvého chmele

Publikováno:před 25 dnyZdroj:Plzeň.czGambrinus

Na začátku října zmizí z hospod klasické varianty piva Gambrinus. Pivovar posílá do svých 5 tisíc hospod pivo nachmelené čerstvým chmelem z letošní sklizně. Gambrinus tak zve český pivní národ do hospod na oslavu chmelobraní. Podle jeho sládků je chmel základem českého piva a jeho sklizeň by se proto měla slavit ve velkém.

Oslavit v říjnu novou úrodu chmele a pozvat k této příležitosti do hospod všechny české pivaře – to se rozhodli sládci pivovaru Gambrinus. Proto letos uvařili z čerstvého chmele úplně všechna čepovaná piva. Gambrinus Nepasterizovaná 10, 12 i Nefiltrovaný ležák z letošního chmelobraní nahradí už brzy zhruba na měsíc na čepu klasické varianty. „Uvařit piva z čerstvého chmele můžeme jen jednou za rok, a to okamžitě po sklizni. A už jsme nechtěli dělat jen jednu mimořádnou várku. Čerstvý český chmel v pivu by měl mít možnost ochutnat opravdu každý. V hospodách proto budou v říjnu jen naše piva nachmelená čerstvým chmelem z letošní úrody,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus. Pivo z čerstvého chmele začal pivovar do hospod zavážet 25. září a na začátku října budou moci lidé slavit v 5 tisícovkách hospod po celé republice.

Oslava chmelobraní novou tradicí
Pivovar Gambrinus tím letos zahajuje novou tradici. Každoročně chce dát všem českým pivařům možnost oslavit jedinečný český chmel. Za touto snahou však stojí poměrně velké úsilí. Nachmelit všechna piva byl totiž závod s časem. „Uvařit pivo pro tolik hospod a lidí znamenalo opakovaný převoz čerstvě načesaných šištic přímo do pivovaru, kde jsme je bezodkladně přidávali do varu. Šlo takřka o minuty. Aby si čerstvý chmel uchoval veškeré aromatické i chuťové vlastnosti, musí se použít okamžitě, rychle totiž uvadá. Bylo to malé dobrodružství vše stihnout. Ale povedlo se to na jedničku,“ říká Zítek s tím, že by rád jménem sládků pivovaru všechny srdečně pozval do hospod, aby přišli ochutnat. „Gambrinus z letošního chmelobraní jsme uvařili tak, aby si piva zachovala svou typickou vyváženou chuť. Čerstvý chmel jim pak dodal jemné aroma po chmelových šišticích odrůdy Sládek,“ popisuje Pavel Zítek pivo Gambrinus uvařené na oslavu letošní sklizně.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.20.10.2017 16:105.628/5.628