Po celé republice bude možné během března a dubna ochutnat poutní pivní speciály, které navazují na tradici vaření piva v klášterech. Plzeňský Prazdroj se kvůli tomu spojil s pěti klášterními pivovary a vzniklo hned sedm unikátních piv.
„Před Velikonoci se nás obvykle ptají, zda uvaříme zelené pivo. To neděláme, ale tyto největší křesťanské svátky jsou pro nás příležitostí připomenout starou tradici vaření piva v klášterech,“ popisuje Tomáš Drahoňovský, který má v Prazdroji jako manažer na starosti speciály v projektu Volba sládků. Už dvakrát spolu s Břevnovským pivovarem sv. Vojtěcha uvařili speciál Postní Benedikt. Letos se rozhodli spojit síly rovnou s pěti klášterními pivovary. „Tentokrát vaříme z historických surovin, včetně bylinek a nakuřovaného sladu. A díky našim přátelům z pivovarů na Břevnově, Strahově, Želivě a pivovarů Ossegg a Porta Coeli vzniklo letos hned sedm speciálů,“ doplňuje Drahoňovský.
Dva z nich, „poutní“, uvařil Prazdroj. Jeden bude k dispozici ve spolupracujících restauracích v rámci Volby sládků v březnu, druhý v dubnu. Zároveň zájemci dostanou informace o všech zmiňovaných speciálech. „A zveme všechny, aby je přímo do pivovarů vyrazili ochutnat. Kdo se vyfotí s naším poutním pivem a s některým z klášterních speciálů, může vyhrát set všech piv. Informace k soutěži jsou na našich sociálních sítích,“ upřesňuje Drahoňovský.
Bylinky a nakouřený slad
Piva uvařená v klášterech se snaží stylem i surovinami respektovat pivní druhy, které se dříve vařily v postu a před Velikonocemi. Obvykle šlo o silné, hutné moky, které postícím se mnichům poskytovaly dostatek výživy. V Želivě tak připravili spodně kvašené silné pivo (7 % alkoholu) s dubem nakouřeným sladem, doplněné o vřes a puškvorec. „Před časem jsem byl nemocný a léčil jsem se čajem z puškvorce. Tahle bylina mě natolik zaujala, že jsem se rozhodl využít ji i v pivu,“ přibližuje tamní sládek Jiří Kratochvíl.
V pivovaru Ossegg (Osek v okrese Teplice) zase použili med z nedalekých Krušných hor. „Medové pivo vaříme na Velikonoce a bývá oblíbené. Vsadili jsme na něj i nyní a doplnili ho vřesem a mateřídouškou,“ upřesňuje zdejší sládek Jan Vlk. Na Břevnově zase zkombinovali tři pivní styly a vznikl Rauch Weizenbock. Bock označuje silná tmavá nebo polotmavá piva, rauch využití nakuřovaného a weizen pšeničného sladu. Vzniklo tak pivo se šesti procenty alkoholu, ve kterém jsou cítit tóny hřebíčku a banánu.
Spolupráce pivovarů vyvrcholí 27. dubna v areálu Břevnovského kláštera v Praze, kde na jednom místě spolu nabídnou uvařené speciály.
„Klášter se musí nějak uživit, pivovar nám v tom pomáhá. V našich provozovnách prodáváme břevnovské pivo, které zároveň slouží jako pozvánka do kláštera,“ doplňuje P. Vojtěch Malina OSB. Lidé, kteří přijdou na pivo, často podle něj nahlédnou také do kostela, někteří se vydají i na prohlídku kláštera. „A při ní se dozví řadu postřehů o našem řeholním životě. Může to pro ně být důležité zastavení a zamyšlení nad vlastním životem,“ dodává benediktin.
Na jednom místě
948 pivovarů
17.988 piv
10.655 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
© Zdenek Vokoun
Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.04.2024 05:2110.655/10.655
Pivní novinky
Středa 24.dubna 2024
Svátek dnes zapíjí Jiří
Svátek dnes zapíjí Jiří
Nejnovější zprávy a informace
- 20.04.2024
Létající pivovary nabízejí ojedinělé chutě i styly, pivaři je vítají - 22.04.2024
Pilsner Urquell: Pivo, které vzniklo náhodou, inspirovalo celý svět - 22.04.2024
Krušovickým pivům se dařilo na Zlaté pivní pečeti v Litoměřicích - 23.04.2024
Když plzeňský ležák otevírá dveře do světa aneb Mladí lidé v Prazdroji - 23.04.2024
Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!
Naposled aktualizované pivovary
Pivovar Trilobit
Královéhradecký měšťanský pivovar
Rodinný pivovar Zichovec - Louny
MadCat Craft Brewing
Měšťanský pivovar Kojetín
Naposled aktualizovaná piva
Tahoun Houpavá
Bad Flash American Wheat 10°
Trilobit-Suchdol-Chmel.institut Jitřenka
Zichovec 17 Everything Everywhere All Sabro
Hradecký Klenot 14° May Day Kiss
Nejnavštěvovanější pivovary
Pivovar Gambrinus
Pivovar Plzeňský Prazdroj
Pivovar Starobrno
Nejnavštěvovanější pivotéky
Pivovar Gambrinus
Pivovar Plzeňský Prazdroj
Pivovar Starobrno
Krása piva
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
České pivo - České zlato Ѵ© 2013-2024 , verze portálu 2.2.2020.e, verze dat 23.04.2024 20:50
Informace obsažené na této webové stránce slouží pouze pro obecnou informovanost. Provozovatel se snaží udržovat informace aktuální a správné, ale nedává záruky jakéhokoliv druhu, výslovné nebo předpokládané, o úplnosti, přesnosti, spolehlivosti, vhodnosti nebo dostupnosti s ohledem na webové stránky nebo informace, produkty, služby či související grafiky obsažené na internetových stránkách pro jakýkoli účel.
Webové stránky tohoto serveru obsahují také odkazy na stránky jiných subjektů, přičemž provozovatel nenese zodpovědnost za obsah nebo případnou nefunkčnost těchto stránek.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.