Historie a současnost Pivovaru Holba

Již více než 138 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, pivovarkdy zde jeho zakladatel a sládek Josef Müllschitzký uvařil v prosinci roku 1874 první várku hanušovického piva. Tehdy kapacita moderního parního pivovaru dosahovala 22 400 hektolitrů za rok, což představovalo 40 000 věder. Dnes pivovar vystaví dvacetkrát více. I když pověst hanušovického piva již dávno přerostla hranice regionu, jeho silná vazba na místo podnikání se promítá nejen do samotného názvu pivovaru, který nese jméno jedné z nejstarších částí Hanušovic s názvem Holba, ale také do názvů produktů. Příkladem je vlajková loď v sortimentu pivovaru – HOLBA Šerák. Oblíbená jedenáctka dostala název po nedalekém vrcholu Hrubého Jeseníku. Zatímco jeho výška zůstala stejná, produkce Holby Šeráku přesahuje 200 000 hl piva, což je více než 40 milionů půllitrů.

Holba Jeseníkům
Pivovar svou výjimečnou polohu uprostřed krásné přírody nejen využívá, ale sám se aktivně podílí na její ochraně. Dlouhodobě spolupracuje s CHKO Jeseníky na speciálních akcích, orientovaných na ochranu přírodního dědictví. V roce 2005 vyhlásil vlastní dlouhodobý projekt Holba Jeseníkům, zaměřený na omlazování porostů v horách. Pivovar sponzoruje Horskou službu Jeseníky, a významně se tak podílí na zvýšení bezpečnosti na horách.
Zdroj:Stránky Pivovaru Holba, 2016


Více na stránkách pivovaru

Holba chystá nové pivo za použití podhorských ječmenů

Publikováno:před 4 dnyZdroj:České nápoje

V hanušovické Holbě zahájili vaření nového piva. Sládek Luděk Reichl obřadně provedl vystírku a při této příležitosti přivítal patrona nového piva. Je jím známý režisér Miroslav Krobot, který je v Jeseníkám doma stejně jako Holba.

Horská voda a jedinečný slad z podhorských ječmenů z Jeseníků se za bedlivého sládkova dozoru měnily v dílo, coby základ piva. Má svůj fenomén a dá novému pivu tělo. A nebude to tělo bez duše...

Slad přináší zlatému moku plnost chuti a zvyšuje jeho pitelnost. “O jeho kvalitě rozhoduje sladovnický ječmen a ten je třeba dobře vybírat”, vyjařuje své přesvědčení sládek Luděk Reichl. Téměř čtvrtstoletí vaří pivo v hanušovické Holbě a dává mu nejen srdce a řemeslný um, ale sám si vybírá také suroviny. Sládci mu mohou závidět, protože vaří pivo z vody z horských pramenů, které má přímo v areálu pivovaru.

Je to místní rodák a k Jeseníkům ho pojí nejen to, že se tady narodil. Dobře ví co dokáže příroda a jak využít její dary. Letos Luděk vsadil na podhorské ječmeny. Dávají výborný slad a ten se rozhodl použít pro nové pivo, které právě vaří.

Ječmeny z podhorských oblastí se vyznačují svoji houževnatostí, stejně jako lidé v horách a takové je i Ryzí pivo z hor Holba. Loni měly navíc svůj mimořádný rok a výbornou kvalitu i výnosy.

Jak se promítá klima Jeseníků do sladovnického ječmene objasňuje sladovník Václav Dušánek z nejstarčí činné sladovny v Zábřehu na Moravě, odkud pravidelně míří slad do Holby. ”V podhůří Jeseníků není narušená hladina podzemní vody díky nízké regulaci vodních toků a hustého vegetačního porostu a ječmen tady prospívá i vletech s nízkými srážkami. Má optimální obsah bílkovin a v pivu zodpovídá za dobrou pěnivost i odolnost vůči chladovým a koloidním zákalům. Pivo je díky tomu stabilní a nekazí se, takže nevyžaduje přidávání stabilizátorů. Ječmen z podhůří má také silnější pluchy, takže vyšší podíl vlákniny a s tím ideální obsah tříslovin v pivu.”

Dlouholetá spolupráce se zemědělci v podhůří Jeseníků se vyplatila. Ječmen pro výrobu sladu pro nové pivo Holba se sklízel na severním i jižním předhůří Jeseníků.

Konzumenti se mohou těšit na jedinečný ležák, vařený podle starých pivovarnických pravidel. DOMOČ, DOSUŠ vybízí sladovníka, aby nic neuspěchal. DOVAŘ a DOKVAŠ je v podstatě totéž pro sládka, zatímco DOTOČ je apel na um vrchního. Poslední DOPIJ je konzumentovo a ten dobře ví, že dobré pivo ve sklenici nezůstává.

Luděk Reichl, sládek z pivovaru Holba, odpovídá:

Co z vašeho pohledu dělá pivo jedinečným?
Je to celá řada zásadních věcí až po zdánlivé maličkosti. Je řada takových, které se exaktně vyjádřit nedají. Tak např. tělo – je to něco, co by mělo mít každé pivo. V pivu ho cítíte a nemusíte být zrovna pivař. A stejně dobře poznáte, když pivu chybí. V Holbě se držíme starých pivovarnických tradic už od založení pivovaru a tělnaté pivo z nich vlastně vychází.

Zmiňujete tělo piva, jak vzniká?
Dává mu ho slad, jedna ze 3 základních surovin pro výrobu piva. A slad vzniká sladováním pivovarnických ječmenů, tedy speciálních odrůd pro výrobu piva. My jsme to ale tentokrát udělali jinak. Na nové pivo jsme nepoužili běžný slad, ale slad z podhorských ječmenů. Jsou to speciální odrůdy, které prosperují v drsných podmínkách a dávají jedinečný slad se specifickými vlastnosti. Tou nejdůležitější je nízký stupeň dosažitelného prokvašení. Znamená to, že pivo vyráběné z tohoto sladu neprokváší tak hluboko a v pivu zůstává vysoký podíl zbytkového extraktu, který dává pivu plnost neboli chlebnatost. Podhorského ječmene není mnoho, protože vyžaduje zvláštní péči a pěstuje ho jen několik zemědělců u nás v okolí. O ten náš z Jeseníků nám jde nejvíce, protože naše pivo si regionální suroviny zaslouží.

Co byste popřál vašemu novému pivu?
Přeji mu jiskru a elán a hodně příznivců. Vlastně je to podobné jako u lidí.
Nové pivo z hor začali v hanušovické Holbě vařit 8. ledna, takže si na něho budeme muset počkat. Jeho příběh ale můžete průběžně sledovat na webu a fb Holby.

Holba představila vánoční polotmavý Speciál 13. Barvou připomíná české granáty

Publikováno:před měsícemZdroj:Hanácký VečerníkAutor:Hana Matulová

Na trh přichází speciální edice vánočního piva Holba polotmavý Speciál 13. Barvou připomíná české granáty a stejně vybroušená je také jeho chuť. Je chloubou hanušovických pivovarníků, kteří dali vznik receptuře a jsou na ni právem hrdí. Jde o skutečný originál s podpisem s podpisem hanušovického sládka. „Bez něho by u nás nebyly Vánoce a věříme, že podobně to bude i u vás. Už první vzorek mladiny v nás vyvolal slavnostní pocit, o který se s vámi rádi podělíme“, vzkazuje konzumentům sládek pivovaru Luděk Reichl.

Speciál si dává načas a než naplní první lahve trvá na 70 dní. Právě čas hraje u piva klíčovou roli, zejména při jeho kvašení a zrání. Aby pivo získalo svoje přednosti, je třeba aby tyto procesy probíhaly velmi pozvolna.

Holba polotmavý Speciál má vábivé aroma a dá se říct, že ho můžete kousat. Tak plná a dokonale vyladěná je jeho chuť, která přináší jedinečný degustační zážitek. V krásně zaokrouhleném těle, typickém pro polotmavá piva, se skrývá až překvapivě vysoká pitelnost, vybízející k dalšímu doušku a chuťové pohárky probouzí jemná hořkost s osobitě krátkým dozvukem.

Speciál je symbolem poctivosti a oslavou starého pivovarského řemesla a současně poselstvím Vánoc. „Na jeho výjimečnost ukazovaly už první degustace a o to netrpělivěji čekáme na ohlasy konzumentů. Jejich uznání bude pro nás tím nejhezčím vánočním dárkem,“ říká sládek pivovaru Luděk Reichl.

Speciál se hodí ke každé sváteční příležitosti jako doprovod pokrmů z drůbeže nebo ryb. Výborný chuťový zážitek přines rovněž kombinace s různými druhy sýrů, pokrmy z bílé rýže nebo s tradičním vánočním cukrovím. Servíruje se při teplotě 7- 9 °C a je výborným digestivem, po kterém se budete cítit dobře i po tom všem hodování, které k Vánocům jednoduše patří.

Vánoční Holba Speciál 13 se nabízí v originálním dárkovém multipacku s vánoční grafikou. Obsahuje 7 lahví piva se sklenicí s přáním do nového roku. V restauracích a horských hospůdkách čeká na své příznivce jako čepovaný.

Vánoční speciál z Hanušovic je polotmavá třináctka

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Na trh přichází speciální edice vánočního piva Holba polotmavý Speciál 13. Barvou připomíná české granáty a stejně vybroušená je také jeho chuť. Je chloubou hanušovických pivovarníků, kteří dali vznik receptuře a jsou na ni právem hrdí. Jde o skutečný originál s podpisem s podpisem hanušovického sládka.

„Bez něho by u nás nebyly Vánoce a věříme, že podobně to bude i u vás. Už první vzorek mladiny v nás vyvolal slavnostní pocit, o který se s vámi rádi podělíme“, vzkazuje konzumentům sládek pivovaru Luděk Reichl.

Speciál si dává načas a než naplní první lahve trvá na 70 dní. Právě čas hraje u piva klíčovou roli, zejména při jeho kvašení a zrání. Aby pivo získalo svoje přednosti, je třeba aby tyto procesy probíhaly velmi pozvolna.

Holba polotmavý Speciál má vábivé aroma a dá se říct, že ho můžete kousat. Tak plná a dokonale vyladěná je jeho chuť, která přináší jedinečný degustační zážitek. V krásně zaokrouhleném těle, typickém pro polotmavá piva, se skrývá až překvapivě vysoká pitelnost, vybízející k dalšímu doušku a chuťové pohárky probouzí jemná hořkost s osobitě krátkým dozvukem.

Speciál je symbolem poctivosti a oslavou starého pivovarského řemesla a současně poselstvím Vánoc. „Na jeho výjimečnost ukazovaly už první degustace a o to netrpělivěji čekáme na ohlasy konzumentů. Jejich uznání bude pro nás tím nejhezčím vánočním dárkem,“ říká sládek pivovaru Luděk Reichl.

Speciál se hodí ke každé sváteční příležitosti jako doprovod pokrmů z drůbeže nebo ryb. Výborný chuťový zážitek přines rovněž kombinace s různými druhy sýrů, pokrmy z bílé rýže nebo s tradičním vánočním cukrovím. Servíruje se při teplotě 7- 9 °C a je výborným digestivem, po kterém se budete cítit dobře i po tom všem hodování, které k Vánocům jednoduše patří.

Vánoční Holba Speciál 13 se nabízí v originálním dárkovém multipacku s vánoční grafikou. Obsahuje 7 lahví piva se sklenicí s přáním do nového roku. V restauracích a horských hospůdkách čeká na své příznivce jako čepovaný.

Holba pomáhá Jeseníkům

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

V Jeseníkách vaříme Ryzí pivo z hor a stejně zodpovědně se staráme o přírodu. Ctíme její zákony a proto jsme před 13 lety otevřeli ekologický projekt Holba Jeseníkům. Vznikl ve spolupráci s Lesy České republiky, kde nám Polesí Loučná pomáhá realizovat naše plány.

S motykami a krumpáči za doprovodu revírníka a lesního správce vyrazili i letos pivovarníci do hor, aby výsadbou malých smrčků omladili poškozené lesy. Tentokrát na Šindelnou horu do výšky 1125 m.n.m. Je pověstná tím, že dávala dřevo, ze kterého se dělaly nejlepší střešní šindele.

Na jejích svazích rostou především smrky a část z nich zničil kůrovec a silný vítr. Pivovarníci osadili poškozená místa celkem 500 smrčky. Vzhledem k náročnému terénu jde o úctyhodný výkon. Všechny práce totiž probíhají ručně a zasadit několik stovek mladých stromků vyžaduje nejen fyzickou sílu a fortel, ale především odhodlání. „Teď už víme jak na to. Každý chlap má přece zasadit strom…..a my jich máme už stovky. Synů, ale máme přece jen o něco méně,“ s úsměvem říká David Karkoš z Holby. Svými ekologickými aktivitami je Holba stejně proslulá jako ryzím pivem. Samotný areál je jedinečný přírodním koloritem, kam dokonale zapadají pivovarské rybníky. Zatímco původně byly zdrojem ledu, dnes je jejich přínos zejména ekologický. Jsou útočištěm volně žijících a z velké části chráněných živočichů i hnízdištěm vodních ptáků.

Svých prvních 500 stromků vysadili pivovarníci na svazích Červené hory (1333 m n.m.) před 13 lety. A od té doby spolupracují s Lesy ČR, konkrétně lesní správou Loučná nad Desnou. Ve vyšších polohách a těžko dostupných terénech je omlazování porostů náročné, proto lesníci aktivitu Holby vítají. Pomáhá zachovat kolorit krajiny a udržet její přírodní rovnováhu. Děje se tak v rámci projektu Holba Jeseníkům. Jeho náplní je pomoc pivovaru při záchraně přírodního dědictví. Ekologických projektů realizuje Holba celou řadu. K těm nejvýznamnějším patří např. revitalizace pivovarských rybníků nebo podpora naučných stezek ve spolupráci s CHKO Jeseníky.

Na Dny českého piva uvařili v Holbě kroužkovaný ležák

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápoje

Holba Svatováclavský kroužkovaný ležák poprvé naplní krýgly už příští čtvrtek. V Hanušovicích ho uvařili při příležitosti svátku Svatého Václava, patrona pivovarníků. Už pět let slaví čeští pivaři na konci září svůj svátek Dny českého piva. Letos potrvá od 27. září až do první říjnové neděle a Holba má pro ně rytířský kousek.

Holba Svatováclavský kroužkovaný ležák je pivo pro speciální příležitost. Vaří se v omezeném množství 250 hl a na čepu bude k dispozici pouze do vypití. Sládkova receptura dává kroužkovanému ležáku neobyčejnou svěžest a osobitou charakteristiku. Základem je poctivý ležák, do kterého se přidává rozkvašená mladina. Ta v určitém stadiu tvoří působivé bílé kroužky, proto kroužkovaný a plný života. Vyšší podíl kvasinek mu dává nejen charakteristický zákal, ale současně jedinečnou svěžest, podpořenou mohutným tělem tohoto ležáku z hor. Má výborný říz a 4,9% alkoholu.

Je to pivo, které nepostrádá fundament a pozoruhodná je také jeho vysoká pitelnost, které podporuje chuť k dalšímu napití a umocňuje degustační zážitek. Všechny fajnšmekry, co si na dobré pivo skutečně potrpí, láká na pozvolně se rozvíjející a přitom vyšší hořkost. Na čepu se v některých restauracích, pivnicích a horských hospůdkách objeví už příští středu a první sud slavnostně narazí sládek pivovaru Luděk Reichl v Pivovarské restauraci v Hanušovicích. Holba Svatováclavský kroužkovaný ležák je slavnostním nápojem, vhodným k českým jídlům a výborně se hodí např. ke zvěřině.

Dny českého piva se mají stát celonárodní tradicí a posílit pivo jako národní nápoj i unikum české hospody. V historickém kontextu připomíná patrona všech pivovarníků Sv. Václava. Přináší zábavnou osvětu, která přibližuje historii a tradici českého pivovarnictví a ukazuje na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií a naší kulturou.

Na Dny Českého piva se připravují také provozovatelé restaurací. Někde nabídnou pivo k jídlu zdarma, speciální programy, degustace nebo hromadné přípitky štamgastů.

Holba Premium zvítězila v Žatci na Dočesné

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápoje

Holba Premium i Holba Polotmavá 11 přesvědčily degustátory na Žatecké Dočesné a obě si z chmelové meky odvážejí medaili - zlato pro Holbu Premium a stříbro pro Holbu Polotmavou 11. Jubilejní 60. ročník soutěže proběhl tento víkend v aule Chmelařského institutu, kde celkem 145 piv hodnotilo 231 degustátorů.

Holba Premium bodovala v prestižní kategorii ležáků, kde vítězství je chloubou pro každého pivovarníka. Zatímco ležák je stálicí značky, Holba Polotmavá 11 je mezi pivy nováčkem a medaile ji zdobí hned po vstupu na trh, kdy ji pivaři teprve ochutnávají. Výborné hodnocení pivovarských odborníků tedy přichází v pravou chvíli a může být ceněným doporučením.

Holba se prosadila nejen svoji vyladěnou chutí, ale i celkovou charakteristikou. Degustátoři vysoko ocenili její říz, barvu, hustou pěnu a vysokou pitelnost pro Holbu typickou.

„Pivo vaříme na dva rmuty, aby si vzalo to nejlepší ze sladu i chmele. Sázíme na regionální plodiny i pěstitele a vlastní máme i vodu. Čerpáme ji z horského pramene přímo v areálu pivovaru a těžko bychom našli lepší. Navíc se pevně se držíme zásady, že na pivo se nespěchá, takže ležák u nás zraje poctivých 6 týdnů,“ komentuje úspěch ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka a objasňuje co je to pitelnost a její význam.: „Jde o vlastnost, kterou pivu přináší tradiční výroba. V podstatě se přesně definovat nedá, ale spolehlivě ji poznáte. S každým douškem totiž zvyšuje chuť k dalšímu napití, takže u takového piva posedíte déle a pořád máte co vychutnávat.“ Pro Holbu jsou typická piva s mohutným tělem a harmonickou, pomalu doznívající hořkostí, která nikdy nepřebíjí chuť piva. Výborný říz získává Holba přirozeným kvašením na otevřené spilce, takže se uměle nedosycuje CO2, tzn. že nezatěžuje trávení, ale je naopak zdravým digestivem.

Nové pivo podle staré receptury, to je Holba polotmavá 11

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápoje

Holba rozšiřuje nabídku značky o novou jedenáctku. Je polotmavá a skutečným originálem mezi pivy. Vzniká klasickým způsobem výroby a podle tradiční receptury. Výsledkem je pivo granátové barvy s velmi hustou pěnou, zaokrouhlenou plnou chutí a vysokým řízem.

Na varně se vaří na dva rmuty a tím si dokáže vzít to nejlepší ze sladu i chmele. Následuje přirozené spodní kvašení v otevřených kádích na spilce a proces uzavírá dlouhé dozrávání piva v ležáckém sklepě. Pivo má svoji unikátní recepturu, postavenou na tom, že se kombinují suroviny typické pro výrobu světlých i tmavých piv. V Holbě použili 5 různých druhů sladů a 3 chmelové odrůdy. Ze sladů pivovarníci tentokrát zvolili klasický světlý slad, který doplnili sladem Mnichovským pro zvýraznění plnosti chuti, dvěma druhy karamelových sladů a sladem barevným pro originální příchuť, barvu a podtržení osobité charakteristiky.

„Největší umění spočívá ve správné kombinaci sladů a jejich poměrů v závislosti na požadované chuti piva. Čím více jich máte, tím je celý proces náročnější. Chtěli jsme tělnaté pivo, které i když je polotmavé není těžké, ale jiskrné. A povedlo se,“ spokojeně komentuje novou jedenáctku sládek pivovaru Holba ing. Luděk Reichl.

Použité slady pocházejí ze sladovny v Zábřehu na Moravě. Právě sem míří proslulé a celosvětově vyhledávané sladovnické ječmeny z Hané. Slad významně ovlivňuje tělo a plnost chuti piva. A spolu s chmelem se podílí na vůni piva. Ta je u Polotmavé 11 příjemně chmelová s karamelovými až lehce kávovými tóny. Sympatická je také nižší hořkost s kratším dozvukem a vysoký říz. Nová 11 se chmelila natřikrát a v každé fázi chmelovaru se přidával jiný chmel. „Na konec chmelovaru jsme nechali to nejlepší a sice Žatecký poloraný červeňák. Do piva tak přechází méně hořkých látek a zůstává výrazné aroma chmele,“ říká Luděk Reichl. Polotmavá 11 potěší muže i ženy, je ideálním nápojem pro přátelská posezení a dobře se hodí ke světlému masu, sýrům i sladkých pokrmům. V prodeji bude od začátku září v sudech a lahvích.

Pivovar Holba vaří pivo z horské vody z vlastních pramenů, tršického chmele a sladů z hanáckých ječmenů. Piva se tady vaří na předem danou stupňovitost tzn. že se hotové pivo nikdy neředí vodou, chemicky nedobarvuje ani nedosycuje oxidem uhličitým.

Pivovarská čtvrtka přilákala i letos do krajiny Jeseníků tisíce turistů

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Novinky.czAutor:Miloslav Hradil

Devět turistických tras různé obtížnosti vedoucích z Hanušovic, Šumperka, Velkých Losin i východočeských Králík nabídla v sobotu turistům Pivovarská čtvrtka, nejrozsáhlejší akce svého druhu na Moravě.

Na trasu se letos vydalo 4227 účastníků pochodu, cílem byl tradičně pivovar Holba v Hanušovicích. Ten akci organizuje už od roku 1973.

Zatímco při prvním ročníku nabídla akce jen jednu trasu, postupně jich přibývalo. Z těch letošních devíti si mohl vybrat každý, sportovci i ti línější. Nejdelší měřila 21 kilometrů, nejkratší pak 10 kilometrů.

Trasy tradičně vedou malebnou přírodou Jeseníků a ani letos na nich nechyběly občerstvovací stanice. „Je to takové příjemné zastavení, člověk tu na chvíli spočine, a navíc nemusí nést v batohu láhev k zažehnání žízně či hledat po cestě nějakou hospodu,“ poznamenala na jedné ze stanic třiapadesátiletá paní Marie.

„Trasy chystáme ve spolupráci s Klubem českých turistů tak, aby byly bezpečně schůdné a dobře značené. Že by někdo sešel z trasy, se obávat nemusí. Pro všechny případy navíc spolupracujeme také s Horskou službou,“ uvedla Alexandra Lašáková z hanušovického pivovaru.

Pivovarská čtvrtka láká turisty nejen z Hanušovic a jejich okolí, ale prakticky z celé České republiky. A přijíždějí i lidé z Polska či Slovenska.

„Vyrazili jsme dnes s přáteli již posedmé a musím říci, že pokaždé to je super. V terénu i pak v pivovaru, kde je tradičně nachystán skvělý hudební program,“ svěřil se Právu asi čtyřicetiletý muž ze Šumperka.

Čtyřtisící návštěvník Holby je ze Sicílie

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:České nápoje

Jmenuje se Marco a je ze Sardinie. Do Holby přijel se skupinkou výzkumníků Mezinárodní laboratoře na univerzitě ve Skotsku. V práci je obklopen ženami a tvoří s nimi úspěšný výzkumný tým pro vývoj nových léků. Celkem je jich 6 a každý z jiného koutu světa.

Do Jeseníků se vypravili za českou kolegyní ze Starého Města. „Říkáme tomu výjezdní porada a řádně si to u vás užíváme. Všude kopce, lesy, příroda je tady opravdu krásná. A k tomu vaše pivo. Já jsem v pivovaru poprvé v životě a hned se stávám jubilantem a dostávám dárek. To je úžasné, jsem nadšený,“ vyjadřuje překvapený Marco. Splnil si svůj sen vidět jak se pivo vaří, což v Itálii možné není.

Ačkoli je Marco Ital, je to velký pivní fanda. Už na střední škole psal o pivu odbornou práci a pivo je jeho nejoblíbenějším nápojem i dnes. Marco je totiž původem ze Sardinie, kde je pivo obecně v oblibě a konzumace na obyvatele je tady nejvyšší v Itálii.

Holbu si pochvaloval, zvláště pak ocenil její vyšší hořkost a příjemný pocit po napití. Piva ve Skotsku mu připadají sladší a celkově jiná. Holbu Kvasničák si doslova zamiloval a při společné degustaci probral s pivovarníky i naše zvyklosti. Všiml si totiž, že u nás chodíme na jedno a dáme si jich klidně třeba 5. To ho pobavilo a současně nadchlo. Pokud jde na pivo s kamarády ve Skotsku, nemá tam správného parťáka. Chodí se tam totiž převážně na jedno a u toho zůstane. „To vaše jít na jedno je úžasné, moc se mi to líbí. Zkusím to prosadit i jinde, snad se podaří,“ s úsměvem říká Marco.

Zájem navštívit pivovar roste.
Holba ročně přivítá na 10 tisíc lidí. Návštěvníky láká především tradiční výroba piva, ale také muzeum nebo areál pivovaru, výjimečný svou polohou i koloritem. V létě Holbu navštíví až 100 lidí denně, kteří absolvují exkurzi a většina i odbornou degustaci. Nabízí se i návštěva Pivovarského muzea nebo stylové restaurace. Exkurze pivovarem trvá necelou hodinu. Začíná se prohlídkou areálu a poté, za dodržení přísných hygienických opatření, následuje návštěva varny, spilky, ležáckého sklepa a stáčírny sudů. Na exkurzi je zapotřebí objednat se předem.

Pivovarská čtvrtka již v květnu

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:České nápoje

20. Pivovarská čtvrtka odstartuje tradičně třetí květnovou sobotu. Pivovar Holba ji pořádá už od roku 1973, kdy její 1. ročník začal psát úspěšnou tradici. V posledních letech je pochod pro turisty každoroční událostí, na které nemohou chybět. Rostoucí oblibu potvrzují i počty účastníků. Zatímco první ročníky počítaly turisty na desítky, dnes jsou jich 4 tisíce. Proto je zapotřebí rozšiřovat počet tras, aby se masová akce mohla v terénu přirozeně rozptýlit. Odhodlání vychutnat si Jeseníky s Holbou každoročně přivádí na start turisty bez rozdílu pohlaví, věku i kondice. To co je spojuje, je vztah k pohybu, přírodě a láska k dobrému pivu.

„Trasy chystáme ve spolupráci s Klubem českých turistů tak, aby byly bezpečně schůdné a dobře značené. Že sejdete z trasy se tedy obávat nemusíte. Pro všechny případy spolupracujeme také s Horskou službou, takže budete v bezpečí za každé situace,“ říká Alexandra Lašáková z pivovaru Holba, která pochod s týmem připravuje. Trasy vedou malebnou přírodou Jeseníků a nechybí na nich občerstvovací stanice. Tady je možné nabrat síly pro další kilometry a odpočinout si u Horské 10. Jsou umístěné na známých místech jako je např. Sv. Trojice, U Lip, Pod Smrkem, Zámeček, Pekařov nebo Prameny.

Pochod nabídne 9 tras různé náročnosti.

Vybere si sportovec i skoro lenoch.

Čtvrtka startuje ze 4 míst a nabízí celkem 9 tras různé náročnosti v délce 10 až 21 km. Z každého startovacího místa bude možné vyrazit pouze na příslušné štreky. Kudy povedou a místa startů je možné sledovat na mapách na pivovarskactvrtka.cz. I letos Holba turisty kompletně vybaví a postará se také o občerstvení. Startující získají mapu a k tomu nutnou výbavu včetně kuponu na pití a odměnu v cíli. Dospělí se mohou těšit na pivo gratis, aby spláchli našlapané kilometry, zatímco dětem doplní ztracené kalorie oblíbené oplatky s pitíčkem.

Pivovarská čtvrtka není o rekordech
Každý si může zvolit , zda pokoří nejdelší štreku více než 20 km nebo jen zlehka sotva polovinu. Nejde o to lámat rekordy, ale pořádně se nadechnout, vnímat to hezké okolo, vychutnávat si přírodu a přitom se těšit na „jedno“ do pivovaru. Cíl je na pivovarském nádvoří, kde bude možné posedět, připít si na osobní rekordy a povedený den.

Čtvrtka má symbolické startovné 50 korun pro dospělé a 30 korun pro děti. Pro sedmdesátníky a starší je startovné zdarma.

Místa startu si můžete zvolit z Hanušovic od Pivovaru Holba nebo ze Šumperka od SOU na ulici Generála Krátkého (u Kauflandu). Nebo z Králíků , ul. Moravská naproti nádraží či Velkých Losin přímo od brány lázeňského parku.

Králíky – Hanušovice 21 km
Nejnáročnější, vede přes pramen Tiché Orlice a Jeřáb, kde je při jasném počasí
nádherný výhled do okolí. Vrchol Jeřáb se zvedá do výšky tisíce metrů.

Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice – pramen Tiché Orlice – Jeřáb –
Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

Králíky - Hanušovice 20 km - Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice –– Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

Šumperk - Hanušovice 18 km – Trasa kolem zříceniny Nový Hrad

Přes Nové Domky – rozcestník Pod Lomem – rozcestník Nad Lomem – Osikov – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – Pivovar Holba

Hanušovice - Hanušovice 10 km, s programem u občerstvovací stanice

Trasa vede z Pivovaru Holba kolem Nového Hradu a přes občerstvovací stanici U Lip zpět.

Hanušovice - Hanušovice 12 km a 14 km

Z pivovaru k rozcestníku Pod Vršavou, dále na Zámeček a zpět do pivovaru.

Hanušovice - Hanušovice 16 km

Z pivovaru do Hynčic dále Kopřivná – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba

Hanušovice - Hanušovice 21 km

Trasa vede z pivovaru do Hynčic na Potůčník – Křížový vrch – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba

Velké Losiny – Hanušovice 17 km, s programem u občerstvovací stanice

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.12.01.2018 20:3163