Vše o pivovaru Gambrinus

diskuse o činnosti, sortimenu, historii i současnosti pivovaru

Příspěvků:60
  • Adam William
    Adam Williamandroid

    Na základě nejednotných názorů na Gambrinus, mi po mém předchozím hodnocení nezbývalo nic snažšího než se vydat přímo ke zdroji, přesněji do Plzně na prohlídku pivovaru Gambrinus. A štěstí se na mě usmálo ještě v předvečer prohlídky, kdy jsem náhodou cestou zpět z festivalu Slunce ve skle, narazil na hospůdku U Ševců, kde měli z tanku Gambrinus nefiltrovaný ležák. Ten byl načepovaný perfektně nadvakrát, jak to doporučují sládci tohoto pivovaru, pivo mělo hustou krémovou pěnu, plné sladové tělo, střední chmelení a celkově se jednalo o nejlepší a nejvyváženější nefiltrovanou dvanáctku ze všech průmyslových pivovarů u nás. Musel jsem se na ni vrátit druhý den znovu, abych se přesvědčil o stálé kvalitě.

    Nyní k samotné prohlídce pivovaru a faktech...
    Piva Gambrinus se vaří na dva rmuty, přichází dvojí chmelení, kvasná teplota je 10° stupňů, poté devět dní kvasí, devět dní leží, kvasinky se používají třikrát. Klasické jvasné otevřené spilky se používaly do roku 1993, CKT tanky mají objem 3350hl a je jich celkem 40. Z jednoho z nich jsme dostali ochutnat tzv.mladé pivo s obsahem alkoholu 5,7%, leželo v nich pouze 7 dní. Pivo do sudů se nepasterizuje, pasterizací prochází pouze pro plnění do lahví a plechovek. Součástí prohlídky byla škola čepování, kterou jsem už prošel v pivovaru Pilsner Urquell, nicméně technika se lišila právě v tom, že Gambrinus se správně čepuje nadvakrát.

    Musím konstatovat, že jsem díky návštěvě pivovaru získal nové zkušenosti nejen co se týká detailů a výrobních procesů Gambrinusu, ale i chuti zde vyráběných piv a doporučil bych toto všem, co tvrdí, že se nedá pít, což slýchávám často, jako stejně nudné klišé "dnes si ještě nikdo nestěžoval" od servírek, když jim vrátíte zkažené pivo. Netvrdím, že je to kromě tankového nefiltrovaného ležáku nějaká nadzemská úroveň, ale rozhodně se nejedná o nepitelná piva.

    Zasláno:před rokemHodnocení:4
  • Adam William
    Adam Williamandroid

    V plzeňském hostinci U císaře rakouského se před vícd než 150 lety sešla skupina podnikatelů, která zde učinila první kroky k založení druhého moderního pivovaru v Plzni. Povolení k založení podniku získali v květnu 1869 a již o měsíc později se v obchodním rejstříku objevila firma První plzeňský akciový pivovar. Ta se zapsala do povědomí jako pivovar Gambrinus, a to podle názvu, který pro své pivo majitelé později zvolili.

    Koncem druhé světové války pivovar těžce poškodilo bombardování. V roce 1946 přišlo znárodnění, po kterém byly Měšťanský pivovar i První plzeňský akciový pivovar začleněny do národního podniku Plzeňské pivovary. V roce 1959 byl samostatný závod Gambrinus zrušen a sloučen s Prazdrojem; obnovení se dočkal v roce 1990. Poté patřil jako součást firmy Plzeňský Prazdroj do nadnárodní skupiny SABMiller, od března 2017 vlastní Prazdroj japonská skupina Asahi.

    V současné době se vaří Gambrinus převážně v Plzeňském prazdroji, kde je plněn do plechovek a ve Velkých Popovicích, kde mají stáčírnu na lahve a sudy. Oba pivovary jsem měl možnost v rámci prohlídky navštívit.

    Gambrinus 12, známá jako Plná, Patron nebo Premium, byla zařazena do knihy Rogera Protze 300 More Beers To Try Before You Die. Z produkce Gambrinusu jistě stojí za ochutnávku nepasterizovaná 10 a 12, v květnu 2023 jste měli možnost ve Volbě sládků narazit na nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák Gambrinus Legenda 13.

    Zasláno:před rokemHodnocení:3
  • brtnik12
    brtnik12android

    Po delší době jsem dal točenou 12 , no bylo to zas na dlouho poslední pivo z tohoto zařízení na výrobu piva. Ale někomu to chutná , jinak by to nevyráběli.

    Zasláno:před rokemHodnocení:2
  • Zoltán
    Zoltánandroid

    Záleží na tom v jakém podniku si pivo dáte. Jinak nic moc.

    Zasláno:před rokemHodnocení:2
  • pavel
    pavelandroid

    Dobré pivo na dobrém místě

    Zasláno:před 2 letyHodnocení:5
  • Rakosnicek
    Rakosnicekandroid

    Vaří to v areálu Prazdroje, ochutnal asi každý, za mě jedno z těch horších europiv

    Zasláno:před 2 letyHodnocení:1
  • TONDA VEČERKA
    TONDA VEČERKAandroid

    Gambrinus je nejlepsi pivo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a večerce mam vsechny druhy lahvačů , prodavam i
    sudy gambrinusu

    Zasláno:před 3 letyHodnocení:5
  • Pivovařič
    Pivovařičandroid

    Špatný vtip, ne pivo.

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:1
  • Martin
    Martinandroid

    Plná 12: G12 jsem pil snad jen v restauraci U Hoffmanů v Praze na Stírce. A tam bylo super. V plechu slabší.

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:4
  • Martin
    Martinandroid

    Excelent 11°: Když jsem ho měl poprvé, tak jsem byl nadšený. Postupem času průměr.

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:4
  • Martin
    Martinandroid

    Originál 10: Klasika. Nenadchne, neurazí. Nic víc, nic míň.

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:2
  • mib
    mibandroid

    Sveho casu byla 10tka opravu spatna, ale posledni dobou uz je docela pitelna. 12tka dobre pivo, naopak 11tka mi moc nejede. Celkove hodnoceni: 3,5 z 5.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:3
  • Zoltán
    Zoltánandroid

    Plná 12: Pitelné pivo z velkého pivovaru.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:4
  • Zoltán
    Zoltánandroid

    Jedině snad čepovaná dvanáctka. Ostatní produkce nicmoc.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:3
  • Káťa
    Káťaandroid

    Rubínový ležák: nějak to visí v krku

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:2
  • dewolf
    dewolfandroid

    Nefiltrovaný ležák: Už jsem toto "pivo" neměl dlouhou řadu let, protože jsem se mu zásadně vyhýbal. Ale včera jsem 1 malé zkusil. No myslím, že 12% se dá požít, když je žízeň největší. Pak jsem přešel na Plzeň, pro jistotu.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:3
  • Hopik
    Hopikandroid

    Byt se branim terminu "europivo", tak pro Gabrinus je tento nazev taktez patricny. Nicmene predevsim tocena 12 patri mezi temito "europivy" k TOP. Piva z tohoto pivovaru osobne hodnotim velice kladne.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:4
  • Pivohlt
    Pivohltandroid

    Plná 12: Normální pivo co samozvaní odborníci nemají rádi.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:5
  • Pivohlt
    Pivohltandroid

    Originál 10: Jedná se o sajrajt tzv. Sajrajtun Brajtum.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:1
  • Pivohlt
    Pivohltandroid

    Klasická 12° se dá požít.Bohužel většinou v hospodách narážím na vodnatý desítkový humus.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:4
  • Dixiee
    Dixieeandroid

    Kvalita šla dost dolů.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:2
  • Lukáš KPŠ
    Lukáš KPŠandroid

    Pro mě asi největší debakl v českém pivovarnictví. Z desítky se udělalo jedno z nejhorších europiv na trhu, po kterém bolí hlava. A nakonec ještě z lidí dělají hlupáky s tím jejich Patronem.
    Vždy když někde vidím ty jejich červený slunečníky, tak se jdu raději poohlédnout někam jinam, protože tam dobré pivo čekat nelze.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:1
  • Pivohlt
    Pivohltandroid

    Originál 10: Smutný počin Gambrinusu.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:1
  • Pivohlt
    Pivohltandroid

    Plná 12: Slušná dvanda co dodat.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:3
  • Pivohlt
    Pivohltandroid

    Excelent 11°: Nebrat.Gambrinus má lepší pivo.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:1
  • Pivohlt
    Pivohltandroid

    Excelent Ice Beer: Nic moc...... Držel bych se dvanáctky kterou bohužel na čepu téměř nikde nemají.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:1
  • Pushkin
    Pushkinandroid

    Kdyby zmizel, ani pes po něm neštěkne...

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:1
  • Horák Jan
    Horák Janandroid

    Eldorado: Z volby sládků jedna z těch povedenějších.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:3
  • karolko7
    karolko7android

    Europivo stejné chuti jen žízeň

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:2
  • dwarfik1
    dwarfik1android

    Originál 10: Kdysi to šlo, dnes je to na nula bodů.

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:1