Na jednom místě
991 pivovarů
20.705 piv
11.538 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Vše o Rodinném pivovaru Bernard
diskuse o činnosti, sortimenu, historii i současnosti pivovaru
-
EgonandroidBohemian ALE, 8,2%. Zakoupeno v supermarketech, kde je běžně k dostání. Tento styl mám docela rád, myslím že se Bernardovi podařilo dobré pivo. Na to že to je v podstatě komerční velký pivovar, je to opravdu velmi dobře pitelné pivo. Pil jsem už i lepší pivo tohoto stylu, ale přesto tohle musím ohodnotit oprávněně vysoko. Dobře se to pije. Alkohol je docela vysoký takže to určitě není pivo kde pijete x kousků za večer. Ale na vychutnání k dobrému sýrů a masu na večer s nohama u krbu je naprosto ideální. Děkuji "Bernardovi" za příjemný pivní zážitek. Mohu jen doporučit.
Zasláno:před 30 dnyHodnocení:4 -
Adam WilliamandroidV roce 1597 skončila v Humpolci éra vaření měšťanského piva, které nahradila produkce z pivovaru, patřícího majitelům heráleckého panství. Pivovar postupně rostl a v 30. letech 20. století zaměstnávala jeho tehdejší majitelka Marie Terezie Fügnerová 40 stálých pracovníků a roční výstav byl 20 tisíc hl. Ležák i světlé a tmavé výčepní pivo 🟡⚫️ měly velmi dobrou jakost a prodávaly se na Humpolecku, Havlíčkobrodsku, Ledečsku i Pelhřimovsku.
Nová éra, která trvá dodnes, začala v roce 1991, kdy byl pivovar technologicky po smrti, pověst piva žalostná, jeho prodej u dna 🆘️ Přesto společníci Stanislav Bernard, Josef Vávra a Rudolf Šmejkal firmu v malé privatizaci vydražili za pětinásobek účetní hodnoty 💰 S nadšením si začali plnit svůj sen o pivovaru, který bude vařit poctivé české pivo. Vybudovali ale také celostátně známou značku Bernard, která se stala pojmem 🧾
V roce 1993 Stanislav Bernard založil Svaz malých nezávislých pivovarů a téměř dva roky trvající boj za snížení spotřební daně pro pivovary s ročním výstavem do 200 tisíc hektolitrů. Díky jeho prosazení malé pivovary nejen přežily, ale začal jejich rozvoj. Pivovar přestavěl stáčírnu lahví, kotelnu, elektrorozvodnu a připravil přechod z hliníkových na ocelové sudy🛢
Po prvních deseti letech měl pivovar za sebou náročné období boje o přežití, zároveň řadu důležitých investic. Jako první v Česku například zavedl mikrobiologickou filtraci bez pasterace, získal nový vlastní zdroj vody na vaření piva a otevřel první značkovou prodejnu v Humpolci. V roce 2000 koupil v Rajhradě u Brna vlastní humnovou sladovnu 🌾 a o rok později získal rovných 50 procent firmy belgický pivovar Duvel Moortgat 🇧🇪 Prodej umožnil další nutné investice do rozvoje pivovaru, například do nové stáčírny sudů.
S velkým úspěchem na trh uvedli pivo v retro patentních lahvích nebo v dřevěných bedýnkách a jako vůbec první v Česku začali vařit polotmavé nealko pivo, následně pak nealko pivo s přírodními ovocnými příchutěmi 🍒
V areálu pivovaru nyní najdete Návštěvnické centrum Bernard, pivovarskou prodejnu s pivy i suvenýry, vlastní pivnici Na Štokách s výhledem na Humpolec a rozhlednu okolo komína 🗼 Pořádají pro veřejnost prohlídky pivovaru, které jsem se s kamarády zúčastnil. Exkurze mi oproti těm v zahraničí nebo i u nás, připadala málo atraktivní a hlavně bez ochutnávky běžně nedostupného piva, která je běžná v Plzeňský Prazdroj nebo Budějovický Budvar 💁♂️ První zastávka byla v prostorách varny, kde jsou krásné měděné varné nádoby, které jsou uvnitř z nerezu a vaří v nich svrchně i spodně kvašená piva. Tato technologie pochází z rakouského Berndorfu (Arthur Krupp A.G.), poté jsme pokračovali do stáčírny lahví a sudů. Bohužel jsme nebyli v prostorách spilky ani ve sklepě s ležáckými tanky, který je údajně špatně přístupný. Podle slov průvodkyně tam leží pivo vždy minimálně 2️⃣1️⃣ dní. Ochutnávka piva přímo z tanku se tedy nekonala, tak jsme si alespoň připlatili Školu čepování piva s Mistrem výčepním Zbyňkem Machem. Tam jsme si zkusili, po vysvětlení všeho potřebného, sami načepovat piva v provedení mlíko, šnyt, čochtan i hladinka 🍺 Pak se vydali na večeři do pivnice s restaurací umístěné ve 4.patře budovy, kde kromě nefiltrovaného tankového piva, světlého ležáku Bohemian Lager 11 nebo 12, mají také výbornou kuchyni 🍽 Je nutné zmínit, že kvalita všech čepovaných piv, které byly čtyři, byla na špičkové úrovni, na druhou stranu také to, že po opuštění pivovaru to mnohdy bývá horší. A to jak z lahví, tak v mnohých podnicích, ale to je problém nejen tohoto pivovaru.
Bernard působí navenek velmi sympaticky a marketing má zvládnutý skvěle 👌 Sládek Josef Vávra pěstuje na své zahradě chmel, který je pak čerstvý přidáván do limitované edice světlého ležáku s chmelem z Vysočiny, který byl i z lahve až neuvěřitelně pitelný 🔝 Z mého pohledu je však potřeba neustále pracovat školeními výčepních na kvalitě piva, které se dostane přímo k zákazníkovi skrze podniky. Uvedu jako příklad ten, co mám nejblíže, jde o Dáma Pyková Restaurant ♠️, která se nachází u slezskoostravské radnice v prostorách parku 🏞 Tam mi několikrát načepovali pivo od Bernarda do suchého nebo mastného skla s bublinkami na stěnách a nepomohlo ani upozornění personálu na tento nedostatek, dělo se tak opakovaně 🤦♂️ A zřejmě nepůjde o jediný takový úkaz. Zde do detailu platí rčení, že sládek pivo vaří a hospodský dělá. Reportáž i fotografie najdete na facebookové stránce World Of Breweries 🌍Zasláno:před 3 měsíciHodnocení:4 -
Popíječ PivaandroidDříve jsem měl tento pivovar hodně rád a jedenáctkou si pravidelně užíval víkendu.Dnes po konzumaci všech pivních stylů, jsem rozmlsán a je to pro mě "už" jenom velmi dobré pivo, které si dám v restauraci/hospůdce přednostně před pivy Radegast,Kozel a Gambrinus.
Zasláno:před 12 měsíciHodnocení:4 -
Adam WilliamandroidV areálu pivovaru Bernard v Humpolci byla otevřena rozhledna okolo komína, kterou jsem si vyběhl nahoru, samotná prodejna je hned vedle v návštěvnickém centru. Ochutnal jsem na různých místech takřka celou produkci pivovaru. Některé piva jsem musel vylít, některé byly průměrné, ale narazil jsem i na nadprůměrné kousky. Třeba ve 4.patře budovy pivovaru v restauraci a pivnici Na Štokách, jsem ochutnal Bohemian Lager (Světlý ležák 11) a byl luxusní. U zdroje je mnohem lepší než v lahvích, ale to je problém všech větších pivovarů. Líbí se mi jejich marketing i návštěvnické centrum, je vstřícné k návštěvníkům.
Zasláno:před 2 letyHodnocení:4

Rodinný pivovar Bernard |
Rodinný pivovar Bernard,a.s. |
průmyslový pivovar |
| 5.května 1 |
| 396 01 Humpolec |
| Kraj Vysočina |
| 1991 |
| Ing. Stanislav Bernard |
| Ing. Josef Vávra |
| 419 000 hl (2024) |
| +420 565 300 217 |
| +420 565 300 225 |
| 26031809 / CZ26031809 |
| www.bernard.cz |
| pivovar@bernard.cz |
| Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.


















