Vše o Rodinném pivovaru Bernard

diskuse o činnosti, sortimenu, historii i současnosti pivovaru

Příspěvků:81
  • Egon
    Egonandroid

    Bohemian ALE, 8,2%. Zakoupeno v supermarketech, kde je běžně k dostání. Tento styl mám docela rád, myslím že se Bernardovi podařilo dobré pivo. Na to že to je v podstatě komerční velký pivovar, je to opravdu velmi dobře pitelné pivo. Pil jsem už i lepší pivo tohoto stylu, ale přesto tohle musím ohodnotit oprávněně vysoko. Dobře se to pije. Alkohol je docela vysoký takže to určitě není pivo kde pijete x kousků za večer. Ale na vychutnání k dobrému sýrů a masu na večer s nohama u krbu je naprosto ideální. Děkuji "Bernardovi" za příjemný pivní zážitek. Mohu jen doporučit.

    Zasláno:před 30 dnyHodnocení:4
  • Adam William
    Adam Williamandroid

    V roce 1597 skončila v Humpolci éra vaření měšťanského piva, které nahradila produkce z pivovaru, patřícího majitelům heráleckého panství. Pivovar postupně rostl a v 30. letech 20. století zaměstnávala jeho tehdejší majitelka Marie Terezie Fügnerová 40 stálých pracovníků a roční výstav byl 20 tisíc hl. Ležák i světlé a tmavé výčepní pivo 🟡⚫️ měly velmi dobrou jakost a prodávaly se na Humpolecku, Havlíčkobrodsku, Ledečsku i Pelhřimovsku.

    Nová éra, která trvá dodnes, začala v roce 1991, kdy byl pivovar technologicky po smrti, pověst piva žalostná, jeho prodej u dna 🆘️ Přesto společníci Stanislav Bernard, Josef Vávra a Rudolf Šmejkal firmu v malé privatizaci vydražili za pětinásobek účetní hodnoty 💰 S nadšením si začali plnit svůj sen o pivovaru, který bude vařit poctivé české pivo. Vybudovali ale také celostátně známou značku Bernard, která se stala pojmem 🧾

    V roce 1993 Stanislav Bernard založil Svaz malých nezávislých pivovarů a téměř dva roky trvající boj za snížení spotřební daně pro pivovary s ročním výstavem do 200 tisíc hektolitrů. Díky jeho prosazení malé pivovary nejen přežily, ale začal jejich rozvoj. Pivovar přestavěl stáčírnu lahví, kotelnu, elektrorozvodnu a připravil přechod z hliníkových na ocelové sudy🛢

    Po prvních deseti letech měl pivovar za sebou náročné období boje o přežití, zároveň řadu důležitých investic. Jako první v Česku například zavedl mikrobiologickou filtraci bez pasterace, získal nový vlastní zdroj vody na vaření piva a otevřel první značkovou prodejnu v Humpolci. V roce 2000 koupil v Rajhradě u Brna vlastní humnovou sladovnu 🌾 a o rok později získal rovných 50 procent firmy belgický pivovar Duvel Moortgat 🇧🇪 Prodej umožnil další nutné investice do rozvoje pivovaru, například do nové stáčírny sudů.
    S velkým úspěchem na trh uvedli pivo v retro patentních lahvích nebo v dřevěných bedýnkách a jako vůbec první v Česku začali vařit polotmavé nealko pivo, následně pak nealko pivo s přírodními ovocnými příchutěmi 🍒

    V areálu pivovaru nyní najdete Návštěvnické centrum Bernard, pivovarskou prodejnu s pivy i suvenýry, vlastní pivnici Na Štokách s výhledem na Humpolec a rozhlednu okolo komína 🗼 Pořádají pro veřejnost prohlídky pivovaru, které jsem se s kamarády zúčastnil. Exkurze mi oproti těm v zahraničí nebo i u nás, připadala málo atraktivní a hlavně bez ochutnávky běžně nedostupného piva, která je běžná v Plzeňský  Prazdroj nebo Budějovický Budvar 💁‍♂️ První zastávka byla v prostorách varny, kde jsou krásné měděné varné nádoby, které jsou uvnitř z nerezu a vaří v nich svrchně i spodně kvašená piva. Tato technologie pochází z rakouského Berndorfu (Arthur Krupp A.G.), poté jsme pokračovali do stáčírny lahví a sudů. Bohužel jsme nebyli v prostorách spilky ani ve sklepě s ležáckými tanky, který je údajně špatně přístupný. Podle slov průvodkyně tam leží pivo vždy minimálně 2️⃣1️⃣ dní. Ochutnávka piva přímo z tanku se tedy nekonala, tak jsme si alespoň připlatili Školu čepování piva s Mistrem výčepním Zbyňkem Machem. Tam jsme si zkusili, po vysvětlení všeho potřebného, sami načepovat piva v provedení mlíko, šnyt, čochtan i hladinka 🍺 Pak se vydali na večeři do pivnice s restaurací umístěné ve 4.patře budovy, kde kromě nefiltrovaného tankového piva, světlého ležáku Bohemian Lager 11 nebo 12, mají také výbornou kuchyni 🍽 Je nutné zmínit, že kvalita všech čepovaných piv, které byly čtyři, byla na špičkové úrovni, na druhou stranu také to, že po opuštění pivovaru to mnohdy bývá horší. A to jak z lahví, tak v mnohých podnicích, ale to je problém nejen tohoto pivovaru.

    Bernard působí navenek velmi sympaticky a marketing má zvládnutý skvěle 👌 Sládek Josef Vávra pěstuje na své zahradě chmel, který je pak čerstvý přidáván do limitované edice světlého ležáku s chmelem z Vysočiny, který byl i z lahve až neuvěřitelně pitelný 🔝 Z mého pohledu je však potřeba neustále pracovat školeními výčepních na kvalitě piva, které se dostane přímo k zákazníkovi skrze podniky. Uvedu jako příklad ten, co mám nejblíže, jde o Dáma Pyková Restaurant ♠️, která se nachází u slezskoostravské radnice v prostorách parku 🏞 Tam mi několikrát načepovali pivo od Bernarda do suchého nebo mastného skla s bublinkami na stěnách a nepomohlo ani upozornění personálu na tento nedostatek, dělo se tak opakovaně 🤦‍♂️ A zřejmě nepůjde o jediný takový úkaz. Zde do detailu platí rčení, že sládek pivo vaří a hospodský dělá. Reportáž i fotografie najdete na facebookové stránce World Of Breweries 🌍

    Zasláno:před 3 měsíciHodnocení:4
  • Popíječ Piva
    Popíječ Pivaandroid

    Dříve jsem měl tento pivovar hodně rád a jedenáctkou si pravidelně užíval víkendu.Dnes po konzumaci všech pivních stylů, jsem rozmlsán a je to pro mě "už" jenom velmi dobré pivo, které si dám v restauraci/hospůdce přednostně před pivy Radegast,Kozel a Gambrinus.

    Zasláno:před 12 měsíciHodnocení:4
  • zette
    zetteandroid

    Extra hořký kvasnicový ležák s chmely pro výrobu IPA, jak píšou na etiketě. Krémová pěna, hutné sladové tělo. Trochu těžkopádné, minimálně v tomto počasí.

    Zasláno:před rokemHodnocení:3
  • Kratas
    Kratasandroid

    Dobře a chutně pivko

    Zasláno:před rokemHodnocení:4
  • Hela
    Helaandroid

    Tanková jedenáctka sice super ale v návštěvnickém centru silně předražená. Na náměstí o polovinu levnější.

    Zasláno:před rokemHodnocení:4
  • Dan Závodský
    Dan Závodskýandroid

    Skvělá prohlídka,skvělé pivo i restaurace.

    Zasláno:před 2 letyHodnocení:5
  • Zoltán
    Zoltánandroid

    Stále v pohodě a nemusím sedět s průjmem na záchodě.

    Zasláno:před 2 letyHodnocení:4
  • brtnik12
    brtnik12android

    Ležáky stále nadprůměrné a ten nový krygl se opravdu povedl, hra barev a světla z něho se dobře pije.

    Zasláno:před 2 letyHodnocení:4
  • Kokino
    Kokinoandroid

    Naprosto vynikající pivo s hořkou příchutí 👍🏻🇨🇿🍺

    Zasláno:před 2 letyHodnocení:5
  • Adam William
    Adam Williamandroid

    V areálu pivovaru Bernard v Humpolci byla otevřena rozhledna okolo komína, kterou jsem si vyběhl nahoru, samotná prodejna je hned vedle v návštěvnickém centru. Ochutnal jsem na různých místech takřka celou produkci pivovaru. Některé piva jsem musel vylít, některé byly průměrné, ale narazil jsem i na nadprůměrné kousky. Třeba ve 4.patře budovy pivovaru v restauraci a pivnici Na Štokách, jsem ochutnal Bohemian Lager (Světlý ležák 11) a byl luxusní. U zdroje je mnohem lepší než v lahvích, ale to je problém všech větších pivovarů. Líbí se mi jejich marketing i návštěvnické centrum, je vstřícné k návštěvníkům.

    Zasláno:před 2 letyHodnocení:4
  • Zoltán
    Zoltánandroid

    Lépe ošetřený Bernard jsem nepil. Pivovarská pivnice Na Štokách je jasný favorit.

    Zasláno:před 3 letyHodnocení:5
  • Barča
    Barčaandroid

    úžasná prohlídka a výborné jídlo v pivovarské restauraci😊

    Zasláno:před 3 letyHodnocení:5
  • karas
    karasandroid

    12 občas aroma jako růžích, řekl bych nekvalitně zpracovaný slad, ale jinak to lepší z českých pivovarů

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:4
  • pavel.leto
    pavel.letoandroid

    návštěva útrob pivovaru s degustací. profesionální průvodce a pivo Bernard z velkých pivovarů jeden z rozpoznatelnych

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:4
  • Zoltán
    Zoltánandroid

    Stále slušné pivo z Humpolce.

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:4
  • Pivovařič
    Pivovařičandroid

    Hodně se zhoršují bohužel. Snad se neblíží osud jaký měly Svijany... začali to šidit a vařit na kvantitu

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:2
  • rzkpetr
    rzkpetrandroid

    Nefiltrovaná 12: Pecka,české,krásně hořké pivo,nic víc není třeba dodávat...

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:5
  • Tom
    Tomandroid

    Bernard je klasika, která nikdy nezklame. 11 je luxusní.

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:5
  • Jan Horák
    Jan Horákandroid

    Bohemian Ale: Velmi pěkné překvapení, chuťově vyladěné.

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:4
  • Jan Horák
    Jan Horákandroid

    Dvanáctka: Na dvanáctku téměř bez řízu ...

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:2
  • Jan Horák
    Jan Horákandroid

    Jedenáctka: Klasika, pitelný ležák.

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:3
  • Radecq88
    Radecq88android

    India Pale Ale: Není to takový průšvih jako Bohemian Ale, ale i tak se v Čechách vaří lepší IPA. Z těch, co jsem vyzkoušel, byla zatím lepší každá.

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:2
  • Pepa9
    Pepa9android

    Letos jsem měl jejich 11 a musím říct, že mě mile překvapila.

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:5
  • Emilek
    Emilekandroid

    Jedenáctka: Výborné pivo. Dávám si ho v restauraci v Hředlích u Zdic.

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:5
  • Lukáš KPŠ
    Lukáš KPŠandroid

    Když kupuji lahvové, tak jedině Bernard.
    Ukazují, že to jde i jinak a daleko lépe, než to dělají ostatní velké a největší pivovary

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:5
  • mib
    mibandroid

    Dle meho nazoru ma Bernard nejlepsi nealko piva v CZ. Zbytek sortimentu je takovy lepsi prumer. Hodnoceni: 4 z 5.

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:4
  • dwarfik1
    dwarfik1android

    Bohemian Ale: To je hnus velebnosti.

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:1
  • Jindra
    Jindraandroid

    Nemůžu tomu nějak přijít na chuť

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:2
  • pivní turista
    pivní turistaandroid

    Nefiltrovaná 12: První nefiltrované které jsem ochutnal a byl jsem velice překvapen

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:4