Historie a současnost Pivovaru Žumberk

pivovarMinipivovar Žumberk najdete ve stejnojmenné obci Žumberk u Nových Hradů v jižních Čechách. Naše lahodné domácí pivo připravujeme tradičním rukodělným způsobem dekokční metodou dva rmuty.
K výrobě piva používáme jen ty nejkvalitnější české suroviny. Slad, chmel a voda jsou jedinými surovinami, ze kterých se pivo Žumberk vyrábí. Používáme nejjakostnější hanácké slady, žatecký hlávkový chmel, chmelíme 3x v průběhu chmelovaru. Využíváme varní vodu z pramenů, které se nacházejí za poutním chrámem Panny Marie na Dobré Vodě u Nových Hradů.
Mladina kvasí v otevřené kvasné kádi - spilce. Pivo dozrává v ležáckých tancích o objemu 20hl při teplotě blízké nule. Po 30ti až 90ti dnech je nefiltrované, nepasterizované pivo stáčeno do sudů a láhví.
Zdroj:Stránky mipivovaru Žumberk, 2016


Více na stránkách pivovaru