Historie a současnost minipivovaru Skřečoňský žabák

pivovarZačínali jsme jako homebrewing - domácí vařiči, a když nám hrnce začaly být malé, rozhodli jsme se postavit minipivovar. Oproti našemu záměru se stavba varny o 1 rok opozdila, ale povolení jsme nakonec získali a v březnu 2011 jsme mohli začít budovat. I naši sousedé a známí přiložili ruku k dílu a díky všem můžeme dnes říci - je hotovo. Kolaudace proběhla v srpnu 2011, v listopadu jsme získali povolení Celního úřadu a konečně můžeme "VAŘIT".

O našem pivu
Pivo vaříme poctivě, jedná se o klasickou dvourmutovou technologii: Základem je český slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice a voda. Kvašení mladiny po zchlazení probíhá v otevřených spilkách při teplotě 10 st. C po dobu 6 - 14 dnů. Správně vykvašené (už mladé pivo) stáčíme do ležáckých tanků. V ležáckém sklepě pivo dozrává podle druhů 25 - 35 dnů, speciály 60 - 90 dnů při teplotě 2 st. C.
Naše pivo je nepasterizované a není filtrované, proto je jeho životnost kratší než u europiv. Kdo však jednou ochutná …
Zdroj:Stránky minipivovaru Skřečonský žabák, 2015


Více na stránkách pivovaru

Světlý ležák Skřečoňský žabák získal titul Regionální potravina

Publikováno:před 5 letyZdroj:Město Bohumín

Jednou z Regionálních potravin roku 2019 v Moravskoslezském kraji je bohumínské pivo Skřečoňský žabák. Rodinný minipivovar funguje ve Skřečoni od roku 2011.

Titul „Regionální potravina“ získal jedenáctistupňový světlý ležák Skřečoňský žabák v kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje. O značku kvalitních potravin, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se letos ucházelo celkem 98 produktů od 29 výrobců.

„Hodnotili jsme a ochutnávali skoro stovku nejrůznějších produktů. Toto množství mi udělalo velikou radost, protože farmářů či výrobců místních potravin stále přibývá. Značku nakonec získali například bezlepkový Větrník s čokoládovou polevou, BIO Kozí jogurtové mléko z Vítkova nebo Hlavnický tvaroh z farmy, který si sama domů nakupuji už delší dobu. Značku získal i světlý ležák Skřečoňský Žabák,“ vyjmenovala náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová.

V soutěži mohou obstát jen nejlepší produkty. Ve 13 krajích ČR zvítězí za každou z devíti kategorií pouze jeden výrobek. Prestižní značka je určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců.

Bláznivý nápad vyšel: Pivo vařil v hrncích, pak postavil originální rodinný pivovar

Publikováno:před 8 letyZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš Svoboda

Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT se rozhodl je mapovat prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním historické tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji.

Příběh pana Mariana Janoszowského z bohumínské městské části Skřečoň je skoro jako z pohádky, kde dobro a odvážné nápady vždycky vyhrávají. Je tomu deset let, co jej nemoc a z ní vyplývající zvýšená potřeba účinných vitamínů přivedla k domácímu vaření piva. Takového, co je živé, čerstvé a zejména vitamín B skutečně obsahuje.

Česky říkáme, že začal vařit pivo v hrncích jako klasický domácí vařič, angličtina zase používá poněkud vznešenější termín „homebrewing“. Ať už si vybereme ten či onen výraz, záhy jeho soukromá aktivita přesahovala do větších rozměrů. „Sousedé chodili ochutnávat a my zjišťovali, že jsme pořád bez piva. Výroba nestačila poptávce a lidi stále častěji říkali, dělej s tím něco,“ směje se pan Marian.

Vzhledem k tomu, že za roky domácího vaření si vyzkoušel řadu pivních receptur a práce se nikdy nebál, došlo k rozhodnutí postavit vlastní minipivovar. Jak jinak než domácí, rodinný, k čemuž byly na maximum využity prostory kolem i uvnitř jejich rodinného domu. „Pomáhali všichni sousedi, to bylo fajn. Dá se říct, že všichni tady v okolí jsme se tím stmelili. Většinou se lidi hádají, ale u nás to nepřichází v úvahu,“ pochvaluje si náš průvodce vedlejší efekt pivovarského budování.

Od počátku vsadili na cestu svépomocné výroby, která vedla k sestavení technologie s varnou o objemu 250 litrů. První várku piva s unikátním názvem Skřečoňský Žabák připravili na konec roku 2011 tak, aby nedočkavé zákazníky potěšili originálním vánočním dárkem.

Ty ses zbláznil!
Když se se zakladatelem minipivovaru ještě vrátíme k samotným kořenům, vybavují se mu z dnešního pohledu vskutku úsměvné souvislosti. „Ještě když jsem začal vařit v hrncích, syn prohlásil, taťko, ty ses zbláznil! Jak vůbec můžeš doma vařit pivo? Teď je do toho ale zapálený ještě více než já a baví ho to. Je nadšený a všechno odedře,“ naznačuje pan Marian, že vše stojí na pevných rodinných základech.

Se synem se starají o výrobu, ženská část domácnosti zase pomáhá s účetnictvím, administrativou i prodejem. Lidé si mohou koupit pivo jak přímo u nich doma, tak si zajít na čepované do hospody. Pravidelně zásobují podniky v Bohumíně, další v Ostravě, ale najdou se i odběratelé ze vzdálenějších končin. Třeba z Brna či obecně z hospod, kde chtějí nabídnout pestrou škálu piv od malých výrobců.

Za dobu úspěšného fungování vědí, že naprosto skvělou myšlenkou bylo kromě kvality jako takové zvolit pro pivo lokální a zároveň vtipný název. Jak se vlastně zrodil Skřečoňský Žabák? „Jsem patriot, žiju tady celý život, takže jsem to chtěl spojit s místem. Skřečoňský Žabák vznikl proto, že Skřečoň byla kdysi samostatná vesnička se spoustou okolních močálů, ve kterých žáby, jak my říkáme, skřečí,“ vysvětluje cestu k populárnímu „Žabákovi“ jeho tvůrce.

Oblibu vtipných zvířecích pojmenování piv však potvrzují hlavně ohlasy lidí. „Říkají, že název i logo se žabákem je vynikající. Jsem na to hrdý. Myslím, že se nám povedlo vesničku trochu povýšit, ačkoli je to dnes součást Bohumína,“ říká pan Marian.

Největší chloubou je porter, pivo pro fajnšmekry
V rodinném pivovárku vyznávají vaření klasickou dvourmutovou technologií, kdy základem je český slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice a voda. Kvašení mladiny po zchlazení probíhá v otevřených spilkách při teplotě osm stupňů Celsia po dobu deseti až čtrnácti dnů. „Správně vykvašené, tedy už mladé pivo, stáčíme do ležáckých tanků. V ležáckém sklepě pak pivo dozrává podle druhů třicet a více dnů při teplotě dva stupně Celsia,“ popisuje pivovarník ve zkratce výrobní proces.

Stálicí jejich nabídky je světlá jedenáctka a polotmavá třináctka. K tomu během roku vaří další piva, speciály. Teď je to třeba American Amber Ale nebo minulý týden uvařený Porter, silné pivo, jedenadvacítka. „To je naše chlouba. Jde o pivo, které leží tři měsíce. Myslím si, že u nás je celkově nedoceněné. Najdou si ho spíše fajnšmekři, ale pro mě jde o velice prestižní pivo, které mám hodně rád, a proto ho dělám,“ doplňuje zakladatel bohumínského pivovaru.

Sám je někdy až překvapený, jak lidé na jejich piva, a zvláště pak na ta nová, reagují. Třeba americký Ale se dovede prosadit i v hodně konzervativní vesnické hospodě. „Lidé se učí piva ochutnávat čím dál víc. Celkově máme pivo více hořké, což mnohým chutná. Takže opravdu se hodně naučili, i když zarputilci pořád jsou. Kdyby ale ochutnali, možná by změnili názor,“ myslí si pan Marian.

Chtějí pokračovat v rodinném stylu
To, že jsou lidé stále více zvědaví na nová piva, samozřejmě není bez odezvy. Jakmile stoupne obliba malého výrobce, musí zvažovat další kroky v podnikání. „První vydělané peníze jsme investovali do rozšíření výroby. Jsou to asi tři roky, co jsme původní varnu prodali a znovu svépomocí si postavili dvojnásobně velkou, tedy na pět set litrů,“ upřesňuje majitel „Žabáka“.

V rozvoji, který stále ještě umožňují prostory jejich rodinného bydlení, však stále pokračují. Stavějí další chladicí box s většími ležáckými tanky, aby zase o něco zvětšili kapacitu a mohli si dovolit dělat více speciálů. Celkově se za deset let posunuli o pořádný kus vpřed, byť se stále drží myšlenky, že co jde, to si pro vaření piva vyrobí sami.

„Nechal jsem si udělat program na automatizaci výroby. Takže to je přínos v tom, že je práce o něco jednodušší a každá várka je taky stejně uvařená. Což je velká výhoda. Když si vzpomenu, jak jsem začínal a v hrncích míchal mláto třeba osm hodin vařechou, to bylo šílené,“ dodává pan Marian, který jde společně s rodinou do dalších let s jasnou vizí.

Obrovské rozrůstání není v plánu. Chtějí si držet svoji kvalitu a zkrátka pokračovat v rodinném stylu. Tak ať se to podaří! Dej Bůh štěstí! A za týden u piva zase na shledanou.

Minipivovar Skřečoňský Žabák Bohumín
Místo: Blatná 554, Bohumín – Skřečoň
Druhy piv: celoročně Skřečoňský žabák 11° světlý a 13° polotmavý, dále v nabídce dle sezóny Skřečoňský žabák 10° světlé výčepní pivo, černý speciál třináctka, medová patnáctka, India Pale Ale, American Amber Ale, Porter a sváteční patnáctka.
Stáčení a prodej: piva stáčejí do 15, 30 a 50 litrových KEG sudů a do 1 a 1,5 litrových PET lahví
Výstav: odhadem 500 hektolitrů za rok

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.05.2019 18:212