Jednou z Regionálních potravin roku 2019 v Moravskoslezském kraji je bohumínské pivo Skřečoňský žabák. Rodinný minipivovar funguje ve Skřečoni od roku 2011.
Titul „Regionální potravina“ získal jedenáctistupňový světlý ležák Skřečoňský žabák v kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje. O značku kvalitních potravin, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se letos ucházelo celkem 98 produktů od 29 výrobců.
„Hodnotili jsme a ochutnávali skoro stovku nejrůznějších produktů. Toto množství mi udělalo velikou radost, protože farmářů či výrobců místních potravin stále přibývá. Značku nakonec získali například bezlepkový Větrník s čokoládovou polevou, BIO Kozí jogurtové mléko z Vítkova nebo Hlavnický tvaroh z farmy, který si sama domů nakupuji už delší dobu. Značku získal i světlý ležák Skřečoňský Žabák,“ vyjmenovala náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová.
V soutěži mohou obstát jen nejlepší produkty. Ve 13 krajích ČR zvítězí za každou z devíti kategorií pouze jeden výrobek. Prestižní značka je určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců.



Na jednom místě
904 pivovarů
15.877 piv
9.973 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost minipivovaru Skřečoňský žabák
Začínali jsme jako homebrewing - domácí vařiči, a když nám hrnce začaly být malé, rozhodli jsme se postavit minipivovar. Oproti našemu záměru se stavba varny o 1 rok opozdila, ale povolení jsme nakonec získali a v březnu 2011 jsme mohli začít budovat. I naši sousedé a známí přiložili ruku k dílu a díky všem můžeme dnes říci - je hotovo. Kolaudace proběhla v srpnu 2011, v listopadu jsme získali povolení Celního úřadu a konečně můžeme "VAŘIT".
O našem pivu
Pivo vaříme poctivě, jedná se o klasickou dvourmutovou technologii: Základem je český slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice a voda. Kvašení mladiny po zchlazení probíhá v otevřených spilkách při teplotě 10 st. C po dobu 6 - 14 dnů. Správně vykvašené (už mladé pivo) stáčíme do ležáckých tanků. V ležáckém sklepě pivo dozrává podle druhů 25 - 35 dnů, speciály 60 - 90 dnů při teplotě 2 st. C.
Naše pivo je nepasterizované a není filtrované, proto je jeho životnost kratší než u europiv. Kdo však jednou ochutná …
Zdroj:Stránky minipivovaru Skřečonský žabák, 2015
Více na stránkách pivovaru


Minipivovar Skřečoňský žabák |
SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o. |
minipivovar |
Blatná 554 |
735 31 Bohumín-Skřečoň |
Moravskoslezský kraj |
2011 prosinec |
Marián Janoszowski |
David Janoszowski |
1 050 hl (2019) |
+420 608 539 588 |
07524391 / CZ07524391 |
www.skreconskyzabak.cz |
skreconskyzabak@seznam.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.