Historie a současnost minipivovaru Lašský vulkán

Činnost minipivovaru byla v listopadu 2009 ukončena.

Z lásky k pivu si založili pivovar

Publikováno:před 15 letyZdroj:iDNES.czAutor:Jaroslav Baďura

Mají rádi pivo, tak se rozhodli, že si je budou sami vařit tak lze krátce shrnout příběh otce a syna Vaňkových, kteří dali vzniknout kopřivnickému ležáku s názvem Lašský vulkán. Podobných projektů existují v zemi desítky. Jen málo z nich se ale nakonec udrží při životě.

„Myšlenku založit si malý rodinný pivovárek už nosíme v hlavě dva roky. Objeli jsme si jiné malé pivovary v zemi i v zahraničí a dali dohromady vlastní výrobní linku,“ říká Jiří Vaněk starší. Spolu se synem rok upravovali prostory v bývalém skladu Jednoty na okraji Kopřivnice a nyní už připravují první várku piva do volného prodeje a také případným zákazníkům do restaurací.

„Nejdříve jsme museli vybrat z široké škály možných chutí tu pravou. Nakonec jsme se usnesli na tom, že naše pivo nebude žádným chuťovým experimentem. Po prvním loku chutná trošičku nasládle, pak už hořce,“ říká Jiří Vaněk mladší o prvním výrobku rodinného minipivovaru Vaněk & Vaněk.

„Nechtěli jsme se pouštět do něčeho, co by bylo jenom atrakcí, jako třeba malinová či ostružinová piva.“ Lašský vulkán je kvasnicové pivo bez pasterizace, ale i bez zákalu.

Chceme, aby Kopřivnice měla svoje vlastní pivo
Majitelé pivovaru neplánují, že by v budoucnu se svým pivem někam expandovali. „Chtěli bychom, aby Kopřivnice měla svoje vlastní pivo a aby i Kopřivničané říkali: Lašský vulkán je naše pivo,“ říká Jiří Vaněk starší. Zatím se pivovar chystá především na letní sezonu, kdy hodlá lidem například nabízet pěti nebo třicetilitrové soudky.
V sudech už zraje pivo, které budou pít zákazníci v březnu a dubnu. „Od okamžiku, kdy poprvé sáhnu na suroviny - slad, chmel a vodu do chvíle, kdy si lidé narazí sud, uběhne zhruba čtyřicet dní,“ říká Jiří Vaněk.

„Pokud budou mít zájem hospodští, dodáme vulkán i jim,“ říká Jiří Vaněk starší. Zkušební čepování vulkánu v místní restauraci Žába prý dopadlo nad očekávání dobře. „Byli jsme až překvapeni, jaký zájem místní pivařští patrioti o vulkán mají.“

Minipivovar dokáže denně vyrobit dvě stě litrů piva. Majitelé Vaňkovi zatím hodlají vyrábět ležák a pokud budou mít zákazníci zájem, jsou schopni připravit i nějaké speciální pivo. „Ještěže nás podporují rodiny, bez toho bychom tady u piva těžko mohli trávit celé dny,“ směje se Jiří Vaněk starší, který je v pivovaře zatím za sládka. „Syn nemá tolik času, takže je to spíše zatím na mě.“

Pivo pomáhal vyrobit i sládek profesionál
Ačkoli se oba Vaňci vzdělávali v oboru díky literatuře i návštěvám jiných pivovarů, nad jejich začátky dohlíží bývalý sládek profesionál, který je garantem jejich podnikání. „Nejde totiž o volnou, ale vázanou živnost, takže jsme pomoc zkušeného sládka přivítali.“

Ačkoli otec i syn Vaňkovi neplánují, že by chtěli ze svého minipivovaru udělat výnosné podnikání, myslí si, že malé pivovary mají budoucnost.

„My máme výhodu v tom, že se neženeme za rychlými zisky. Chceme, aby nás pivovar uživil, ale na nějaké rychlé zbohatnutí to zcela jistě nebude. I tak si ale myslím, že do několika let bude v okrese několik takových malých pivovarů, jako je ten náš,“ říká sládek kopřivnického pivovaru Jiří Vaněk starší.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.02.2004 10:581