Historie a současnost pivovaru Vlachovo Březí

Historie vaření piva ve Vlachově Březí sahá až do roku 1538
Tehdy bylo Vlachovo Březí povýšeno z obce na městečko a současně s tím získalo i právo vařit pivo. První doloženou písemnou zprávu o existenci Panského pivovaru ve Vlachově Březí je ta o prodeji pivovaru z roku 1623.pivovar

Kolem roku 1670 potom došlo k výrazné přestavbě a rozšíření Panského pivovaru a to do podoby, ve které je pivovar dodnes.

Po této přestavbě se stal Panský pivovar ve Vlachově Březí jedním z nejvýznamnějších svého druhu v jižních Čechách. Výrobu spodně kvašeného piva přinesl do Vlachova Březí sládek Johann Schmied v roce 1852.

Historicky nejvyššího výstavu 4480 hl pak dosáhl pivovar v roce 1894 za působení sládka Vojtěcha Fanfuleho. Konec pivovarské činnosti se datuje do roku 1924, kdy bylo odprodáno veškeré strojní zařízení.

Po konfiskaci v roce 1946 a komunistické devastaci se budova pivovaru dočkala nejprve nové střechy v roce 2003 pivovara potom celkové rekonstrukce vnějšího pláště a významné části vnitřních prostor v letech 2014-2015.

V roce 2017 byla založena společnost Panský pivovar Vlachovo Březí s.r.o. s cílem obnovit tradici vaření piva ve Vlachově Březí a to přímo v historických prostorách pivovaru.

Záhy po založení společnosti byla podepsána dlouhodobá nájemní smlouva části budovy pivovaru s městem Vlachovo Březí a začaly práce na přípravě stavebního a technologického projektu.

Celý rok 2018 se potom nesl ve znamení citlivé rekonstrukce sklepů, varny, skladových a administrativních prostor tak, aby se začátkem roku 2019 mohlo začít s instalací pivovarské technologie.

Pivovar dnes
V roce 2019 se tedy po 95 letech v Panském pivovaru ve Vlachově Březí začalo znovu vařit pivo a historická památkově pivovarchráněná budova opět slouží svému původnímu účelu.

Společnost Panský pivovar Vlachovo Březí s.r.o. zahájila pivovarský provoz 1.6.2019, kdy bránu pivovaru konečně opustilo pivo z první uvařené várky.

Citlivá rekonstrukce vnitřních prostor trvala přesně 1 rok během níž byl pivovar kompletně vybaven novou technologií z dílny Pacovských strojíren. Hlavnímu sálu, jehož interiér navrhoval arch. David Vávra, vévodí měděná dvounádobová varna o objemu 22 HL spolu s dlouhým výčepním pultem. V původních sklepních prostorách jsou potom umístěny ležácké a přetlačné tanky, spilka a strojovna s chlazením.

Naším cílem je obnovit výrobu piva v objemu, pro který byla tato budova v 17. pivovarstoletí postavena, tj. 5 tis. HL/ rok. Věrni odkazu slavné české pivovarské tradice kvasíme naše pivo výhradně v otevřených kádích a necháváme dlouho zrát v ležáckých tancích, díky čemuž získává naše pivo příjemný a nezaměnitelný říz. Chlazení každého tanku nebo kádě je řízeno samostatně, čímž jsou našemu pivu zajištěny naprosto optimální podmínky v každé fázi jeho výroby.

Používáme místní vodu z původních pivovarských studní, která splňuje nejpřísnější hygienické normy a vaříme z moravského sladu a žateckého chmele. Pro svrchně kvašená piva pak používáme speciální americké a australské chmely.
Zdroj:Stránky pivovaru Vlachovo Březí, 2020


Více na stránkách pivovaru

Bývalý manažer vaří pivo Březí koza. Chce do první desítky minipivovarů

Publikováno:před 3 letyZdroj:Forbes.czAutor:Lucie Hrdličková

Radka Arnošta není jednoduché zastihnout. Někdy nebere telefon, protože zrovna dohlíží na vaření piva. Jindy řeší zakázky s odběrateli nebo zrovna nakládají sudy.

Byly ale doby, kdy měl telefon na uchu prakticky pořád. Přestože není technologiím nikterak nakloněný, vyžadovala to jeho pozice ve velké globální firmě.

Arnošt před dvěma roky definitivně uzavřel skoro dvacetiletou kapitolu a odešel z velké nadnárodní firmy. Od letošního června vaří pivo ve svém vlastním pivovaru v jihočeském městě Vlachovo Březí. „K pivu mám odjakživa emoční vztah a jsem hrdý na jeho českou historii. Vždycky jsem měl v hlavě, že budu dělat něco kolem piva, a taky mě štvalo, jak ho postupně velké firmy kazí. Tak jsem si řekl, že si buď můžu stěžovat, nebo to sám nějak ovlivnit.“

Vybral si to druhé. A tohle rozhodnutí už má velmi konkrétní obrysy. Arnošt se dvěma společníky opravili ve zmíněném městě starý Panský pivovar ze 17. století a pivo tu dělají podle tradic. „Děláme typicky české pivo s českými surovinami a žateckým chmelem,“ říká Arnošt a vysvětluje, že pár věcí dělají v jeho řemeslném pivovaru jinak. Například pivo nechávají postaru kvasit v otevřených kádích a opravdu dlouho zrát v ležáckých tancích.

„Tohle celé je výsledek mojí nevyhnutelné a přirozené cesty,“ popisuje Arnošt, když se bavíme o pivovaru. Začít podnikat a odejít z korporátu nevnímá jako odvážné rozhodnutí. „Jasně že v tom je finanční risk, ale já si to vůbec nepřipouštím. Mám v hlavě, že se to prostě povede,“ říká.

První impulz, který spustil proces jeho kariérního restartu, popisuje, jako by se udál včera. „Před čtyřmi lety jsem ukládal kluky, tehdy jim bylo osm a deset let, a přímo se mě zeptali, jestli nechci vyměnit práci,“ vypráví. Věděl přesně, na co děti narážejí. Radek Arnošt, jehož rodina žije v Českých Budějovicích, tehdy trávil hodně času na cestách nebo v kancelářích v Hradci Králové. „Když pracuješ ve velké korporaci a daří se ti, dávají ti víc a víc práce, přibývá cest, odpovědností a ubývá času s rodinou,“ popisuje.

Arnošt se v korporacích vyšplhal do vysokých pater. Nejprve pět let pracoval v pivovarnické skupině Interbrew, která v Česku vlastnila kolem roku 2000 Pivovary Staropramen. Pracoval v marketingu v době, kdy pivovar například rozjížděl sítě restaurací Potrefená husa.

Dalších 15 let pak strávil prací pro jednu z největších globálních firem na aseptická balení nápojů a potravin SIG Combibloc, která dodává obaly a stroje všem významným celosvětovým hráčům. Na konci této etapy měl na starosti kromě Česka a Slovenska obchody firmy v celém regionu bývalé Jugoslávie, na Balkánu a v Izraeli, a řídil tak trh, který ročně generoval miliardový obrat.

Část práce se dala dělat z jižních Čech, ta druhá část ale obnášela hodně přesunů. Jedno vedení společnosti sídlilo ve Švýcarsku, druhá centrála byla v Německu. „Je trochu paradox, že ze Staropramenu jsem odcházel, abych se mohl vrátit do Budějovic, a nakonec jsem skončil ve firmě, která v Česku sídlila v Hradci Králové a měla takový celoevropský přesah,“ říká dnes.

Předstupněm vlastního podnikání byl kratší úvazek v téže firmě. „Nejprve jsem se ve firmě zbavil některých odpovědností, snížil úvazek na čtyři dny v týdnu, a získal tak 50 dnů za rok pro sebe,“ popisuje Arnošt, který věděl, že má řadu kontaktů a dobrých vztahů,a rozhodl se, že otevře, respektive obnoví, pivovar.

Do nápadu zapojil ještě jednoho investora. K realizaci ale potřebovali místo a taky dobrého sládka. „Naše priorita byla najít původní pivovar,“ říká Arnošt. V roce 2016 se začaly vracet některé objekty církvi z církevních restitucí, a tak první volby padaly třeba na kláštery, kde se historicky vařilo pivo. V jednání byl například klášter s bývalým gotickým pivovarem ve Vyšším Brodě, z plánu ho obnovit ale kvůli velkým nákladům sešlo.

Vlachovo Březí na Prachaticku, kde se nakonec ocitli, disponovalo dvěma zaniklými pivovary. V tom starším, ale zachovalejším nakonec Arnošt a jeho kolegové našli útočiště pro svoje plány.

Objekt, kde jsou nyní v nájmu, opravili a vybavili potřebnou technikou od Pacovských strojíren (investice se pohybovala v řádech desítek milionů korun). Potřeba ale bylo najít ještě sládka. Arnošt popisuje, že tipů měl několik, jako „Budějčák“ oslovil třeba bývalého šéfa výroby z Budvaru. Nakonec „lapil“ sládka s třicetiletou zkušeností Jaroslava Havlátka, který dříve pracoval v Pivovaru Protivín. „A s ním jsme si tak sedli, že dnes je spolumajitelem pivovaru.“

Piva, které nazvali Březí koza, mohou vařit asi pět tisíc hektolitrů ročně. Klíčovým produktem je klasický český ležák, který budou doplňovat o vybrané svrchně kvašené speciály. „Nechceme vařit víc, to nás odlišuje od korporátního světa, nepotřebujeme růst, chceme si zachovat výjimečnost a kvalitu,“ zdůrazňuje Arnošt, který věří, že se brzy s minipivovarem probojuje do první desítky populárních minipivovarů.

Pivovar neprovozuje vlastní restauraci, ale zaměřuje se na produkci piva do hospod a restaurací v okolí. Čtvrt roku od svého otevření jich má v jižních Čechách a na Šumavě nasmlouvaných asi dvanáct.

Bývalý manažer se zkušeností z obchodu i marketingu ale plánuje oslovit i vybrané podniky v Praze, Brně a v sousedním Bavorsku. Svou marketingovou historii ostatně nezapře, když vypráví, jak vznikal název piva (a posléze logo). „Před druhým kolem prezidentské volby v lednu 2018 nás napadlo využít roznos volebních lístků a oslovit místní ve Vlachově Březí, jestli nám pomůžou vybrat název pro pivo z obnoveného pivovaru. Nakonec jsme z asi 140 nápadů vybrali Březí kozu. Jednak jsme v Březí, které má v erbu kozla, a pak se nám líbí i ten jazykový dvojsmysl, kdy březí je o živém a plném a právě takové pivo děláme. Pak jsme ještě našli takovou asi 200 let starou rytinu těhotné ženy, ze které se nakonec stala březí koza,“ směje se Radek Arnošt.

Ve Vlachově Březí obnoví ještě v letošním roce výrobu piva

Publikováno:před 5 letyZdroj:Rozhlas.czAutor:Václav Malina

Město Vlachovo Březí na Prachaticku se po desetiletích dočká vlastního piva. V budově takzvaného Panského pivovaru ho bude už koncem letošního roku vařit Radek Arnošt. Město mu pronajalo část historické budovy.

„Přihlásil se nám zájemce, který uvažoval o výstavbě malého pivovaru,“ potvrzuje starosta Lubomír Dragoun s tím, že jednání bylo rychlé a konstruktivní.

„Už jsme i uzavřeli nájemní smlouvu, mělo by to fungovat. Najímatel tam provádí stavební práce, přizpůsobuje to technologiím. Chtěl by ještě na konci letošního roku vařit pivo, tak my jsme na to zvědaví,“ dodává starosta.

Novým nájemcem v Panském pivovaru je Radek Arnošt. „Jsou tu krásné sklepy, klenuté stropy, barokní stavba, velikostně přesně na ten koncept, který potřebujeme,“ pochvaluje si.

Nápad na založení vlastního pivovaru nosí v hlavě už dva roky. „Hledal jsem vhodné místo, které má genius loci, ideálně bývalý pivovar, kde by se obnovovala tradice,“ doplňuje.

Zatím se v prostorách bourá. „Opravujeme, trochu bouráme, potřebujeme udělat nové podlahy, nové omítky, bude to trvat možná čtyři až pět měsíců. V plánu je, že v září by se měla navážet technologie a instalovat,“ popisuje Radek Arnošt.

První pivo chce ochutnat v prosinci. Zatím pro něj hledá název. „Dokonce jsme udělali se starostou Vlachova Březí takovou anketu, teď vyhodnocujeme došlé odpovědi a snad během měsíce budeme vědět. Nebudu to rozhodovat sám, asi se budu ptát lidí okolo i lidí znalých marketingu a hodně dám i na pocity,“ vysvětluje.

Pivo se v Panském pivovaru ve Vlachově Březí přestalo vařit v roce 1924.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.30.09.2019 13:492