Historie a současnost rodinného pivovaru Vilém

Rodinný pivovar VILÉM byl založen roku 2012. Své pojmenování dostal po knížeti Vilému von Hanau, který roku 1894 prodal za cca. 7.000 zlatých hospodu p.Eškovi, který ji provozoval a posléze přebudoval na hotel. Pivovar VILÉM tak navazuje na tradici vaření piva v Jincích

pivovarPivovar VILÉM vyrostl na zahradě objektu hotelu v prostorách bývalých hospodářských budov a skládá se z:
● hlavní části, kde je dominantní nerezová dvounádobová varna, kde se vaří pivo VILÉM;
● technické místnosti, kde se provádí plnění sudů a sanitace a čištění prázdných sudů;
● skladové místnosti, zde se mimo sladu a chmele nachází i šrotovník a váha;
● místnosti tanků, zde se nachází cylindrokonické tanky (dále jen "CK tanky"), ve kterých VILÉM leží a dozrává.

Pivovar má roční výstav (kapacitu) 3.000 hl. Pivo se zde vaří klasickým dvourmutovým způsobem a to za pomoci Českých surovin - chmel z oblasti Žatecka a Moravský ječmen. Veškeré zařízení bylo dodáno a montováno Českou společností a je vyrobeno v nerezovém provedení. V Rodinném pivovaru VILÉM se vaří světlé pivo ležák a polotmavé - speciál ležák. Do budoucna se počítá s rozšířením nabídky o speciály k různým příležitostem.
Pivo VILÉM je čistě přírodní produkt.
Zdroj:Stránky rodinného pivovaru Vilém, 2015


Na začátku roku 2020 došlo ke změně majitele i provozovatele. Na technologii začal vařil bývalý létající pivovar Malý Janek.

Téměř po sedmdesáti letech se v Jincích znovu vaří pivo

Publikováno:před 12 letyZdroj:Příbramský deníkAutor:Vlastimil Ševr

Jen málo obcí na Příbramsku se může pochlubit svým rodinným pivovarem. Jince se mezi tyto obce řadí. Mají svého Viléma.Tento název nese pivo, které se v obci začíná stáčet. „Název jsem zvolil podle prvního majitele objektu našeho pivovaru, kterým byl Vilém von Hanau," řekl majitel a zakladatel pivovaru Václav Biskup.



Pivovar je zatím ve zkušebním provozu. Již brzy se však začnou v hospodách čepovat dva druhy jineckého pivního moku a to ležák světlý a polotmavý.
Jinecké pivo se začne točit v Jincích i dalších obcích. Majitel pivovaru chce mít v každém městě vždy jen jedno zařízení, které bude pivní mok prodávat.
„K založení pivovaru mě vedl fakt, že lidé chtějí v dnešní době něco nového. V hospodách lidé chybí a my je tam chceme našim pivem přitáhnout," míní Václav Biskup.

Kolik lidí je potřeba k chodu místního pivovaru? Podle majitele pivovaru stačí jeden člověk, který je odborně vyškolený.
V Jincích má výroba piva svoji historii. Pivo Vilém na tuto tradici navazuje, i když v jiném místě než byl první místní pivovar. „Chtěl jsem pivo vyrábět na místě bývalého pivovaru, ale bohužel jsme se s majitelem objektu nedohodli. Rozhodl jsem se tedy jít svou vlastní cestou," vysvětlil Biskup, jenž pivovar umístil do prostoru hotelu Eška.

„V Jincích jsem dříve pracoval a jsem potěšen, že tady začali vyrábět své vlastní pivo. Líbí se mi to tady," řekl Luboš Vaňata, který se přišel podívat na otevření pivovaru.

Samotná budova pivovaru není nijak rozsáhlý objekt. V místě výroby piva se nachází dominantní dvounádobová varna na pivo. V dalších částech jsou tanky, které slouží k uležení a dozrávání piva. V areálu nechybí místo pro skladování chmele. „Pro Jince je to návrat k historii. Pivo k Jincům neodmyslitelně patří," přiznal starosta obce Josef Hála, který byl jedním z hostů oficiálního otevření a prohlídky pivovaru.

V Jincích se při této příležitosti sešlo několik desítek hostů, kteří křtili pivo Vilém. Hlavními kmotry se stali herci Pavel Nový a Petr Novotný. Lidé ochutnávali čerstvě natočeného Viléma a procházeli si jednotlivé části pivovaru. Obliba minipivovarů roste. V současné době jich na mapě najdete 150, ale podle odhadů by jich mohlo být do tří let až 220. Prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň říká, že obliba malých pivovarů souvisí se zvyšujícím se zájmem lidí o zážitkovou gastronomii a jiné pivo, než vaří velké pivovarské firmy. Navíc se do jisté míry jedná o obnovení tradice.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.20.05.2012 14:121