Historie a současnost Staroměstského pivovaru U Supa

Pivovar U Supa je nejstarším pivovarem s hostincem v Praze. Jeho kořeny sahají až do 15. století. Najdete jej v nejstarší a nejrušnější ulici Starého města zhruba uprostřed Královské cesty, kde sídlí Univerzita Karlova.

pivovarV místech proslulého pivovaru a sladovny se nyní nachází vyhlášený staroměststký pivovar a restaurace „ U Supa“ s unikátní varnou.

Generálním dodavatelem výrobní technologie minipivovaru s maximální roční kapacitou 1100 hl jsou Pacovské strojírny, akciová společnost. Varna, tedy hlavní část celého zařízení, je prosklená a umožňuje hostům sledovat proces vaření piva. Toto unikátní zařízení nenajdete nikde jinde v Čechách a v Evropě pouze na 4 místech včetně Pivovaru U Supa.

Sládkem pivovaru U Supa Ivan Chramosil, který nese titul emeritní sládek. Ivan Chramosil je v českém pivovarnictví opravdovou legendou. Před studiem Střední průmyslové školy potravinářských technologií v pražské Podskalské ulici se vyučil v pivovaru Staropramen na Smíchově, kam také po vojně nastoupil. V 25 letech dostal nabídku stát se sládkem pivovaru u Fleků, kde působil 44 let.
pivovar
Pivovar je umístěn v přízemních a sklepních prostorách domu, který byl dříve nazýván Dům U supa, Dům U Kindlů, Dům U Kaplířů, Dům U Kondlů nebo Dům U zlatého supa. Zdobí jej pozdně gotické renesanční klenby. Mimo pivovar se sladovnou zde sídlila v roce 1804 fabrika na bižuterii a roce 1861 světoznámá tiskárna Mercy a zlatník Gindl.

Celetná ulice je z nejstarších a nejrušnějších pražských ulic. Spojovala východní Čechy s hlavním pražským tržištěm Staroměstským náměstím. Její jméno je odvozeno od slova „calty“, pletené housky z kynutého těsta, které nabízeli místní pekaři.

Nyní zde místo pekařů najdete prodejce suvenýrů, občerstvení, turistických atrakcí a světoznámou univerzitu Karlovu univerzitu.
Zdroj:Stránky Staroměstského pivovaru U Supa, 2016


Více na stránkách pivovaru

V pražském Pivovaru U Supa uvařili jarní speciál Sup Saison 13

Publikováno:před rokemZdroj:E15.cz

V Celetné ulici jsou přípravy na velikonoční svátky a jaro v plném proudu. Sládci pivovaru nakoupili speciální suroviny a pro hosty uvařili Jarní speciál SUP Saison 13 . SUP Saison 13 je svrchně kvašené pivo belgického stylu Ale, původem z regionu Wallonia. Název kategorie piva skutečně původně vznikl ze sezónnosti, kdy se pivo vařilo zejména na jaře. Sup Saison 13 je uvařeno v limitované edici. Tento svěží sezonní speciál středně plné chutí má 13 % extrakt původní mladiny (EPM) a 5,2 obj.% alkoholu. Jeho barva je zlato-oranžová (25-28 EBC), hořkost je velice příjemná (30-35 IBU) a krásně voní po chmelu, koření a citrusech. Na čepu pro milovníky pivního moku bude v týdnu od 2. do 8. dubna.

Nejlepší ležák z pražských minipivovarů se vaří U Supa

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav Petr

Světlá dvanáctka Sup z restauračního pivovaru v Celetné ulici v Praze vyšla vítězně z prvního ročníku degustační soutěže o Krále Prahy, pořádaného členy První pivní extraligy. Za recepturou vítězného moku stojí legenda českých sládků Ivan Chramosil.

Nejlepší lahvové ležáky z produkce průmyslových pivovarů po celém Česku vyhodnocují členové První pivní extraligy (PPE) už roky. A co zkusit ve slepém testu porovnat umění sládků pražských minipivovarů?

Geniální nápad vedl v půlce prosince ke dvěma předkolům, ve kterých se utkaly světlé 11° a 12° z 22 pražských minipivovarů (z 26 původně zapojených čtyři odmítly stočit nákupčím pivo do neutrální PET lahve a nebyly tedy do soutěže připuštěny) a toto úterý došlo na finále - tradičně na Spořilově v První pivní Tramway Jirky Bejčka Stehlíčka.

Přišli, viděli, zvítězili
Po finální degustaci deseti postupujících vzorků získalo nejlepší bodové hodnocení a vystoupalo na nejvyšší stupeň vítězů pivo, jehož recepturu U Supa stvořil a nad výrobou dohlíží Ivan Chramosil, legendární sládek, který 44 let až do svého odchodu do důchodu vařil U Fleků pověstnou černou třináctku.

„Nečekali jsme to, ale doufali,“ radostně opáčili přítomní zástupci pivovaru. Pořadatelé pozvali ke sledování degustace a vyhlášení výsledků všech deset finalistů, přišli jen dva – z pivovaru Loď a od Supa.

Druzí jmenovaní skoro jakoby tušili, že výlet do Tramwaye nebude zbytečný. A Loď ve finále sice skončila osmá z deseti, ale celkově to lze brát jako osmá z 22 zúčastněných.

Stříbrnou medaili si vysloužila světlá dvanáctka žižkovského Pivovaru Victor a třetí se na bedně se stejným počtem bodů umístila jedenáctka Šárka z Libockého pivovaru společně s Klasickou světlou dvanáctkou z Břevnova.

Z Krále bude tradice
„Byl to první ročník, ale Král Prahy se povedl a uděláme z něj každoroční tradici,“ raduje se prezident PPE Ladislav Jakl.

Pivovar U Supa se pyšní v prostorách gotického domu uprostřed lokálu skleněnou varnou, která je jedinou v Česku a údajně jednou z pouhých čtyř v Evropě. Má to nespornou výhodu - hosté se mohou lépe kochat procesem výroby. Pokud ovšem zrovna přijdou v čas, kdy sládek vaří, což je dvakrát v týdnu.

Celé prostory, patřící podobně jako spousta dalších historických objektů v Celetné ulici Univerzitě Karlově, prošly v roce 2016 rozsáhlou rekonstrukcí.

Organizoval ji provozovatel pivovaru společnost La Gare Restaurants, která má ve svém portfoliu také třeba Dům francouzské gastronomie La Gare, restauraci Les Moules s nabídkou belgických piv, Vozovnu ve Stromovce a Staroměstskou pražírnu.

Celkové výsledky finále Krále Prahy:
1. Pivovar U Supa - Sup světlá 12
2. Pivovar Victor - Světlý Victor 12
3. Libocký pivovar nad Šárkou - Šárka 11
3. Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha - Klasická světlá dvanáctka
5. Pivovar Moucha - České Moucha ležák 11
5. Pivovar U Bulovky - Richter Ležák (12,3)
7. Sousedský pivovar Bašta - Světlý ležák 12
8. Loď pivovar - Loď 12 Republika
9. Vinohradský pivovar - Vinohradská 12
10. Pivovar Na Lochkově - Lochkovská 11


Legendární sládek vaří pivo v 600 let starém hostinci. V centru ožila restaurace U Supa

Publikováno:před 2 letyZdroj:Reflex.czAutor:Martin Bartkovský

První zlatavý mok tu natočili už v roce 1431. V Celetné ulici v centru Prahy se na začátku roku 2017 opět otevřel vyhlášený staroměstský pivovar a restaurace „U Supa“. Je umístěn v přízemních prostorách domu, který byl dříve nazýván Dům U supa, Dům U Kindlů, Dům U Kaplířů, Dům U Kondlů nebo Dům U zlatého supa. Mimo pivovar se sladovnou zde sídlila v roce 1804 fabrika na bižuterii a roce 1861 světoznámá tiskárna Mercy a zlatník Gindl. Dnes tu vaří pivo asi nejznámější český sládek Ivan Chramosil, který pracoval téměř půl století jako vrchní sládek v pivovaru U Fleků. Varna, tedy hlavní část celého zařízení, je prosklená a umožňuje hostům sledovat proces vaření piva. Toto unikátní zařízení nenajdete nikde jinde v Čechách a v Evropě pouze na 4 místech včetně Pivovaru U Supa.

Věk nehraje roli: Legendární český sládek se opět vrací na scénu

Publikováno:před 2 letyZdroj:Novinky.cz

Je to jen něco málo přes rok, co 71letý sládek Ivan Chramosil završil svou 44letou kariéru emeritního sládka u známého pivovaru U Fleků. S titulem nejdéle sloužícího člověka se odebral do zaslouženého důchodu. Nevydržel ale dlouho. Neodolal pivovarnickému mámení a vrací se k fochu. Tentokrát však vaří v pivovaru U Supa. Nalákala ho luxusní varna.

Štamgasti z populární hospůdky U Fleků mají asi důvod k přemýšlení. Do pivovarnictví se totiž vrátila jejich dlouholetá ikona - sládek Ivan Chramosil. Co na tom, že nyní vaří v Celetné ulici u konkurence. Je zpět. A proto jsou samozřejmě očekávání extrémně velká. Pivovarský podnik otevřel své brány v listopadu a teprve v druhé polovině února začal točit své první vlastní pivo. Nefiltrovanou a pořádně hořkou dvanáctku. A Chramosil je opět ve svém živlu.

„Zajímalo mě to. Je to ojedinělá varna, která je zatím první v České republice. Už jsem v důchodu, ale řekl jsem, že jim to tady rozjedu a postarám se o to, aby tu bylo dobré pivo. Jde o pětihektolitrovou skleněnou varnu, což znamená, že kotel na vaření piva je skleněný,” popsal unikát Chramosil, který přiznává, že nikdy na takové varně nepracoval a je z jeho pohledu opravdu luxusní.

Rolls Royce mezi pivovary
„Skleněné varny od německé firmy Joh.Albrecht jsou právem označovány jako Rolls Royce mezi pivovary, ale ta cena je tomu také adekvátní. V Evropě jsou nějaké tři, čtyři. Cenově to vyjde na dvojnásobek až trojnásobek standardní varny. Výstav to má 1100 hektolitrů ročně. V tuhle chvíli tu chceme vařit dva druhy piva - světlou dvanáctku a tmavou čtrnáctku,” informoval Novinky manažer restaurace Tomáš Skuhrovec.

„Osobu pana Chramosila nám doporučil dodavatel celé technologie, tedy Pacovské strojírny, když jsme chtěli tip na nejlepšího člověka v oboru. Sice je už v důchodu, ale myslím, že ho přesvědčila právě ta ojedinělá technologie, na které si u nás může zavařit. K tomu by se asi už jen tak nedostal. A jak dlouho u nás zůstane? To záleží jen na něm, jak mu to dovolí zdraví a chuť k řemeslu,” dodal Skuhrovec.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.03.2018 05:294