Třináct let funguje v rokycanské čtvrti Rašínov minipivovar U Stočesů. V roce 2010 mu vdechla tvář trojice podnikatelů, z nichž zbyl dnes jediný.
Petr Janda musí nyní přistoupit k nepopulární, leč nutné redukci: „Tento týden vaříme naposledy polední jídla. Přestože jich stále poměrně dost rozvážíme a konzumenti přijdou na oběd i přímo do restaurace. Jenže abych každý pokrm dotoval padesáti až šedesáti korunami, to dál zkrátka nejde.“ Důvody se ani v této branži neliší. Razantní zdražení energií, mohutný růst cen vstupních surovin pro výrobu piva i pro kuchyni a v neposlední řadě inflace, která se negativně promítá třeba do mezd personálu. „A protože si našich věrných zaměstnanců vážím, snažil jsem se v tomto směru jejich platy přizpůsobit aktuální situaci,“ dodává majitel.
Od února musí štamgasti i nahodilí hosté vzít na vědomí úpravu provozní doby. U Stočesů bude otevřeně v zimě mezi 16. a 22. hodinou, od jara a v létě už od 14 hodin s prodlouženými víkendy až do půlnoci. Pivaři si kromě ´domácích´ produktů budou moci objednat plzeňské značky: desetistupňový Gambrinus nebo dvanáctistupňový Prazdroj. K tomu i něco k snědku s nabídkou vlastních utopenců, nakládaných hermelínů, tlačenek, steaků, paštik či klobás. „Firemní značka bude dál vidět při pivních festivalech, slavnostech nebo společenských událostech,“ zdůrazňuje Janda. Má aktivit více, takže by sice nerad, ale přesto s čistým svědomím mohl prodat zavedenou hospodu zodpovědnému podnikateli. Už měl na pohled lákavou nabídku z vietnamské komunity, leč odolal. Vidina zachování české pivnice, která nesla v minulosti názvy Na Veselce nebo U Barnů, byla silnější!
Po rekonstrukci hostince zde začal pivo vařit sládek Jaroslav Řepiš v roce 2011. Po šesti letech došlo k rozšíření zázemí, neboť kromě stálých klientů sem směřovaly stovky cyklistů i pěších turistů. Boom uťaly až covidové restrikce, z nichž se řada hospod dodnes nevzpamatovala…
Na jednom místě
967 pivovarů
18.883 piv
10.928 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Nově otevřený minipivovar U Stočesů je situován do kompletně zrekonstruované, prvorepublikové pivnice U Stočesů, která svým interiérovým členěním umožnila přestavbu na minipivovar se všemi jeho náležitostmi.
Název pivovaru U Stočesů byl zvolen bez delších úvah. Historicky se tento název používá a veškeré pokusy o přejmenování objektu nebyly ze strany hostů akceptovány. Rádi bychom zde navázali na historickou tradici vaření piva v Rokycanském regionu – poslední funkční pivovar byl v Rokycanech uzavřen v roce 1927 s využitím pro sklady Štěnovického pivovaru.
Pivovarská technologie je situována namísto původní kuchyně a je viditelná z celé pivnice a výčepu. Návštěvníci tak při vstupu do pivnice mohou na vlastní oči vidět, jak se v malém měřítku vaří pivo podle původních českých receptů. Chladící box leží ve sklepní části, kde je umístěna i šrotovna a sklad chmele a sladu, zajišťující dokonalý chod pivovaru.
Jako malý pivovar chceme navázat na tradici vaření piva používáním kvalitního sladu a žateckého chmele ve spojení s naší místní výbornou vodou, která je prezentována jako jedna z nejlepších v Plzeňském regionu. Doufáme, že se naše dílo podaří a z hostů se stanou naši štamgasti, kteří se k nám a našemu pivu budou rádi vracet. Tímto vás zveme na tři druhy piva, jimiž si chceme získat vaši přízeň. Během roku vám budeme přinášet také speciály (ochucená piva, pšeničná piva a jiné druhy piv).
V srpnu 2015 jsme otevřeli nový podnik.
Pivnice Lidový dům nabízí příjemné posezení v nově zrekonstruovaných prostorách přímo na Masarykově náměstí v centru Rokycan. Točíme nepasterizovaná a nefiltrovaná pivka z Minipivovaru U Stočesů, pivovaru Klášter a stočeskou malinovku. Pochutnat si u nás taktéž můžete na výtečné české kuchyni - nabízíme obědová menu za přijatelné ceny. V letních měsících je k dispozici prostorná terasa. Kdo má rád opravdu dobré pivo, chodí si jej vychutnat právě k nám…
Zdroj:Stránky mipivovaru U Stočesů, 2015
Více na stránkách pivovaru
Minipivovar U Stočesů |
100čes s.r.o. |
restaurační minipivovar |
Sokolská 282 |
337 01 Rokycany |
Plzeňský kraj |
2011 |
Jaroslav Řepiš |
Jaroslav Řepiš |
+420 722 099 077 |
24663727 / CZ24663727 |
www.ustocesu.cz |
pivo@ustocesu.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.