Historie a současnost minipivovaru U Stočesů

Nově otevřený minipivovar U Stočesů je situován do kompletně zrekonstruované, prvorepublikové pivnice U Stočesů, která svým interiérovým členěním umožnila přestavbu na minipivovar se všemi jeho náležitostmi.
Název pivovaru U Stočesů byl zvolen bez delších úvah. Historicky se tento název používá a veškeré pokusy o přejmenování objektu nebyly ze strany hostů akceptovány. Rádi bychom zde navázali na historickou tradici vaření piva v Rokycanském regionu – poslední funkční pivovar byl v Rokycanech uzavřen v roce 1927 pivovars využitím pro sklady Štěnovického pivovaru.
Pivovarská technologie je situována namísto původní kuchyně a je viditelná z celé pivnice a výčepu. Návštěvníci tak při vstupu do pivnice mohou na vlastní oči vidět, jak se v malém měřítku vaří pivo podle původních českých receptů. Chladící box leží ve sklepní části, kde je umístěna i šrotovna a sklad chmele a sladu, zajišťující dokonalý chod pivovaru.
Jako malý pivovar chceme navázat na tradici vaření piva používáním kvalitního sladu a žateckého chmele ve spojení s naší místní výbornou vodou, která je prezentována jako jedna z nejlepších v Plzeňském regionu. Doufáme, že se naše dílo podaří a z hostů se stanou naši štamgasti, kteří se k nám a našemu pivu budou rádi vracet. Tímto vás zveme na tři druhy piva, jimiž si chceme získat vaši přízeň. Během roku vám budeme přinášet také speciály (ochucená piva, pšeničná piva a jiné druhy piv).

V srpnu 2015 jsme otevřeli nový podnik. Pivnice Lidový dům nabízí příjemné posezení v nově zrekonstruovaných prostorách přímo na Masarykově náměstí v centru Rokycan. Točíme nepasterizovaná a nefiltrovaná pivka z Minipivovaru U Stočesů, pivovaru Klášter a stočeskou malinovku. Pochutnat si u nás taktéž můžete na výtečné české kuchyni - nabízíme obědová menu za přijatelné ceny. V letních měsících je k dispozici prostorná terasa. Kdo má rád opravdu dobré pivo, chodí si jej vychutnat právě k nám…
Zdroj:Stránky mipivovaru U Stočesů, 2015


Více na stránkách pivovaru

Rokycanský minipivovar U Stočesů končí s hotovými pokrmy

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeňský deníkAutor:Václav Havránek

Třináct let funguje v rokycanské čtvrti Rašínov minipivovar U Stočesů. V roce 2010 mu vdechla tvář trojice podnikatelů, z nichž zbyl dnes jediný.
Petr Janda musí nyní přistoupit k nepopulární, leč nutné redukci: „Tento týden vaříme naposledy polední jídla. Přestože jich stále poměrně dost rozvážíme a konzumenti přijdou na oběd i přímo do restaurace. Jenže abych každý pokrm dotoval padesáti až šedesáti korunami, to dál zkrátka nejde.“ Důvody se ani v této branži neliší. Razantní zdražení energií, mohutný růst cen vstupních surovin pro výrobu piva i pro kuchyni a v neposlední řadě inflace, která se negativně promítá třeba do mezd personálu. „A protože si našich věrných zaměstnanců vážím, snažil jsem se v tomto směru jejich platy přizpůsobit aktuální situaci,“ dodává majitel.

Od února musí štamgasti i nahodilí hosté vzít na vědomí úpravu provozní doby. U Stočesů bude otevřeně v zimě mezi 16. a 22. hodinou, od jara a v létě už od 14 hodin s prodlouženými víkendy až do půlnoci. Pivaři si kromě ´domácích´ produktů budou moci objednat plzeňské značky: desetistupňový Gambrinus nebo dvanáctistupňový Prazdroj. K tomu i něco k snědku s nabídkou vlastních utopenců, nakládaných hermelínů, tlačenek, steaků, paštik či klobás. „Firemní značka bude dál vidět při pivních festivalech, slavnostech nebo společenských událostech,“ zdůrazňuje Janda. Má aktivit více, takže by sice nerad, ale přesto s čistým svědomím mohl prodat zavedenou hospodu zodpovědnému podnikateli. Už měl na pohled lákavou nabídku z vietnamské komunity, leč odolal. Vidina zachování české pivnice, která nesla v minulosti názvy Na Veselce nebo U Barnů, byla silnější!

Po rekonstrukci hostince zde začal pivo vařit sládek Jaroslav Řepiš v roce 2011. Po šesti letech došlo k rozšíření zázemí, neboť kromě stálých klientů sem směřovaly stovky cyklistů i pěších turistů. Boom uťaly až covidové restrikce, z nichž se řada hospod dodnes nevzpamatovala…

U Stočesů nezůstalo v sobotu ráno ani smítko

Publikováno:před 9 letyZdroj:Rokycanský deníkAutor:Václav Havránek

Minipivovar U Stočesů v rokycanské čtvrti Rašínov slavil v závěru týdne čtyři roky existence. Tedy lépe řečeno přeměny z pivnice na proslulé restaurační zařízení.

Akce to byla náročná pro stovky hostů i obyvatele sousedních domů. „Vstávala jsme brzy ráno do práce, ale vždycky mne probraly dělové salvy i ohňostroj," durdila se mladá žena. Připustila ale, že v sobotu ráno byla ulice vzorně vyčištěná!

O zmíněné rány z kanonu se starali šermíři ze skupiny Harcíři. Poblahopřát dorazily i tři renomované hudební skupiny, takže personál měl od pátečního odpoledne do noci plné ruce práce. Kromě pultu uvnitř pivovaru bylo prozíravým tahem čepování z mobilní pípy před restaurací. Pitný režim štamgasti dodržovali zodpovědně a gurmáni neodolali nabídce krocanů nebo naloženého masa.

Dodejme, že majitelé populární osvěžovny chystají rozšíření služeb do centra Rokycan. Ale o tom podrobněji až za pár dnů..

Minipivovar U Stočesů slaví čtvrté narozeniny

Publikováno:před 9 letyZdroj:Rokycanský deníkAutor:Václav Havránek

Populární zařízení v rokycanské čtvrti Rašínov se také dnes ocitne v obležení návštěvníků. První dělová salva zazní v osmnáct hodin.

V červnu roku 2011 byl po rekonstrukci zpřístupněn minipivovar U Stočesů v rokycanské čtvrti Rašínov. Čtyřleté ´dítě´ dospívá před očima a svojí nabídkou, rozmachem i pivní kulturou se stalo nedílnou součástí okresního města. Zejména, když speciální nápoje nechybějí na všech důležitých akcích v Rokycanech. Jmenujme nedávné květnové oslavy, občerstvení u rozhledny na Kotli nebo péči o hokejové příznivce při mezistátních zápasech na našem zimním stadionu.

Dnešní oslava 4. narozenin (program najdete ve speciálním bloku) je pojata velkoryse. Podívejme se ale, jak vypadal scénář opravy prvorepublikové pivnice a na co se mohou konzumenti těšit.

U Stočesů: tradice
Interiér restaurace umožnil svým členěním přestavbu na minipivovar se všemi náležitostmi. Byl zachován původní historický název, který je dosud vžitý u starousedlíků.

Technologie je situována do míst původní kuchyně. Tím je viditelná z celé pivnice i výčepu. Návštěvníci tak už při vstupu do pivnice mohou na vlastní oči vidět, jak se v malém měřítku vaří pivo. Chladicí box se nachází ve sklepní části, kde je umístěna i šrotovna a sklad chmele i sladu, zajišťující dokonalý chod pivovaru. Při vaření piva dbá sládek Jaroslav Řepiš především na kvalitu používaných surovin sladu a žateckého chmele ve spojení s vlastní výbornou vodou, která je prezentována jako jedna z nejlepších v Plzeňském regionu.

Speciální značky
Specialitou Minipivovaru U Stočesů jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná piva převážně plzeňského typu. Připravovaná jsou tradičními postupy vaření a zrání. Pivo se tak pije živé, s vlastní charakteristickou chutí, bez pasterizace v přírodním stavu. Díky tomu si udrží všechny prospěšné složky, jako jsou vitamíny a minerální látky. Nabídku tvoří jednak klasická spodně kvašená piva (Stočeská 11°, Harcíř 12°, Řepiš 12°, Hutník 12°) tak i svrchně kvašené pivo pšeničné (Weizengrimm 12°).

Vaření: 9 10 hodin
Minipivovar U Stočesů používá k vaření piva moderní technologii dodávanou Josefem Krýslem. Proces vaření trvá devět až deset 10 hodin a probíhá ve dvou dvousetlitrových měděných nádobách. První z nich se nazývá rmutovací pánev, druhá scezovací káď. Proces vaření probíhá standardním postupem počínaje vystírkou, rmutováním, scezováním, chmelovarem až po spílání. Mladina se ochlazuje deskovým chladičem a výrobníkem ledové vody a s přídavkem pivovarských kvasnic se přemístí do spilek. V pivovaru jsou čtyři otevřené spilky (kvasné kádě) o objemu 400 litrů a další tři o objemu 600 litrů. V nich probíhá závěrečné kvašení, které trvá šest až deset dní.

Po ukončení hlavního kvašení se mladé pivo transportuje do chladícího boxu, kde uzrává nejméně 21 dní buď v osmi tisícilitrových tancích, nebo ve stolitrových sudech.

Medaile a ocenění
Věhlas rokycanského minipivovaru překročil hranice regionu. Svědčí o tom ocenění na prestižních soutěžích, kde je konkurence početná a kvalitativně silná. Při Jarní ceně českých sládků 2015 byl vyhodnocen Řepiš jako nejlepší polotmavý ležák! Obdiv si zasluhuje sládek od Stočesů i jeho kolegové. Také Apetit Fresh festival přinesl prvenství.

U Stočesů: Na Švédsko s tatarákem

Publikováno:před 9 letyZdroj:Rokycanský deníkAutor:Jana Vaníková

Každoročně očekávané hokejové mistrovství světa je tady. O to víc bude zajímavé, jelikož se v letošním roce odehrává v České republice. Restaurace a hospody se připravují na nápor fanoušků.

Také letos připravují hokejovou projekci v Minipivovaru U Stočesů. „Určitě utkání se Švédskem budeme společně s našimi hosty sledovat. K tomu samozřejmě nabízíme i různé druhy piv a něco k zakousnutí. Zrovna tento víkend máme v akci tatarák za osmdesát devět korun," sdělil majitel Tomáš Grimm. Ani v sobotu zde fanoušci nebudou ochuzeni o zápas České republiky s Lotyšskem.

Ani v Husových sadech nebude o hokejový přenos nouze. „Hostům bude k dispozici velkoplošná televize, kde mohou sledovat přímý přenos utkání," sdělila provozovatelka Restaurace Na FC Milena Málová. „Také další zápasy České reprezentace mohou fanoušci v Husových sadech sledovat," uzavřela.

Zeptali jsme se také mezi čtenáři, kde raději klání hokejistů sledují a kam případně vyrazí. „Rozhodně se budu dívat na televizi doma. V hospodě je hlahol a často člověk neslyší ani rozhovory. Nemůžu se dočkat, až to vypukne," svěřil se Josef Mašek.

Eva Procházková dodala: „To jsou zase dva týdny, kdy neuvidím nic lepšího, než hokej. Ale pokud naši postoupí, boje o medaile si také nenechám ujít."

U Stočesů to zase odnese pašík

Publikováno:před 12 letyZdroj:Rokycanský deníkAutor:Václav Havránek

Minipivovar na Rašínově opět patří gurmánům. U Stočesů se v závěru týdne uskuteční nefalšovaná staročeská zabijačka.

Oficiálně od sobotní dvanácté hodiny, ale zájemci mohou už za rozbřesku sledovat koncert řezníků. Věnovat se budou ovaru, polévce, jelitům, guláši a dalším lahůdkám, nad nimiž se už teď sbíhají sliny. „A na zapití chystáme nakuřované pivo. Bude dvanáctistupňové a voní po uzeném. Také speciální grog z mladiny je hodně oblíbený," zdůraznil sládek Jaroslav Řepiš.

Populární restaurace je partnerem Tip ligy Rokycanského deníku i jiných redakčních aktivit!

U Stočesů se chystají na nápor štamgastů. Svatý Patrick láká

Publikováno:před 13 letyZdroj:Rokycanský deníkAutor:Václav Havránek

Rokycany Tři dny potrvá v rokycanském minipivovaru U Stočesů Svatopatrický víkend. Na počest irského svátku zde od zítřka do neděle chystají množství akcí.

Jmenujme páteční produkci kapely Corchen, národní pokrm stew nebo speciální zelené pivo (prozradíme, že obsahuje mátu, kopřivu i kanabis) či tvrdý alkohol se vztahem k ostrovní zemi. A vzkaz pro hosty: přijďte v zeleném!

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.25.01.2023 07:326