

Na jednom místě
929 pivovarů
16.916 piv
10.297 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Svatokopeckého pivovaru
O tom, že lze nápoj zvaný pivo uvařit v domácích podmínkách jsem se před mnoha lety dozvěděl z jednoho televizního nejmenovaného „receptáře“, ve kterém jeden z mých předchůdců uvařil vánoční speciál v panelovém bytě. Tato informace mi zůstala uchována někde v paměti a tak, když se mi kamarádka před koncem roku 2008, mezi řečí, pochlubila absolvováním kurzu vaření piva (se získáním titulu „pomocný sládek“), neváhal jsem ani minutu a do dalšího kurzu se přihlásil.
Tím to vše začalo.
V dubnu roku 2009 jsem se „pomocným Moritzovým sládkem“ stal i já . Nastal kolotoč se sháněním informací, jak, v čem a na čem začít vařit v domácích podmínkách. Podotýkám, že jsem od samého začátku chtěl uvařit pivo klasických způsobem, tzn. ze čtyřech základních surovin (slad, chmel, voda a kvasnice). Koncentráty jsem zavrhnul.
Ale jak na to? Toť otázka.
Opět náhoda (a internet) mě přivedla k velkému propagátorovi domácího vaření (homebrewingu) v Kostelci u Holešova Petru Měrkovi. Know how „Kosteleckého hrncovaru“ mi s ochotou sobě vlastní předal, za což mu velký dík. No, a první várka „Svatokopeckého minipivovaru“ byla v červnu 2009 na světě. K překvapení mému, mé rodiny a přátel, ne úplně světlý, spodně kvašený ležák byl pitelný. Tento fakt mě nakopl a brzy následovala další várka.
Cesta od domácího vaření k oficiálnímu pivovaru nebyla jednoduchá a ani krátká. Trvala řádově 10 měsíců, ale nakonec jsme svého vytouženého cíle dosáhli.
Vzhledem k tomu, že se někteří z nás pohybují v oblasti projekční a inženýrské činnosti, tak dokumentaci pro stavební povolení, včetně všech vyjádření a následnou kolaudaci (v listopadu 2011) jsme si zajistili vlastními silami.
Poté byl už jen krůček k tomu, abychom 3.1.2012 získali povolení Celního úřadu a stali se 3 oficiálním pivovarem v Olomouci. Nyní, když jsou zrealizována a vyzkoušena všechna technologická zařízení, můžeme vařit pro všechny, kteří mají rádi poctivé, klasicky vařené pivo, ze 4 základních surovin (voda, slad, chmel a pivovarské kvasnice).
Zdroj:Stránky Svatokopeckého pivovaru, 2015
Více na stránkách pivovaru



Svatokopecký pivovar |
Ivo Hrdlička fyzická osoba |
minipivovar |
St. Krejčího 122/4 |
772 00 Olomouc-Svatý Kopeček |
Olomoucký kraj |
2012 |
Ing. Ivo Hrdlička |
Ing. Ivo Hrdlička |
120 hl (2011) |
+420 736 626 600 |
+420 602 776 650 |
12081299 / CZ6105020295 |
www.svatokopeckepivo.cz |
sladek@svatokopeckepivo.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.