Výukový minipivovar České zemědělské univerzity najdete na okraji Suchdola. Poloha na kopci mu zajišťuje výjimečný výhled na celé město a nejen to. Unikátní je pivovar i samotné pivo Suchdolský Jeník. Už při příchodu k budově je jasné jedno, momentálně se nevaří. Okolí není naplněné obvyklou pivovarnickou vůní. „Vaříme podle potřeby výuky a teď jsou prázdniny," vysvětluje sládek Ladislav Chládek.
Za normálních okolností ale o tom, že pivovar je v plném provozu, ví celý kampus. Oproti jiným totiž minipivovar ČZU vypouští výpary při vaření mladiny do vzduchu. „Mně to voní, ale ostatním asi moc ne," směje se sládek a zve nás na prohlídku pivovaru.
Pivo s výhledem
Prvním místem, kam nás sládek zavedl, je prostor s malým výčepem a konferenčními prostory. Naskýtá se nám výhled na celou Prahu. „Takový určitě nemá žádný jiný pivovar. Tamhle můžete vidět i studenty při práci," popisuje Ladislav Chládek.
Na chmelnici se právě pohybuje skupina studentů, přes léto tam absolvují povinné praxe. Chmel i ječmen v kampusu sice pěstují, ale potřebám pivovaru to nestačí. „Chmel dovážíme ze Žatce, klasický žatecký červeňák. Ječmen zase z Benešova," líčí sládek.
Následuje prezentace varen. Vše, co přijde do styku s pivem, musí být vyrobeno z nerezu. „Unikátní tady jsou různé úpravy, které slouží k výuce studentů," komentuje sládek. Jedná se o tlakové sondy či průtokoměr, které se v ma-lých pivovarech obvykle nevyskytují.
Prohlídka netrvala ani čtvrt hodiny
Všechno zařízení vzniklo na základě návrhu Ladislava Chládka. „Pracoval jsem dřív pro řadu jiných pivovarů, projektoval jsem například 5,5 kilometru dlouhé pivní vedení se 174 výčepními kohouty v O2 areně v Praze," popisuje.
Poté jsme provedeni celým zázemím. Procházíme kolem kvasných a ležáckých tanků, vířivé kádě až ke kotli pro výrobu páry, lahvovnu a CIP stanici. Pivovar je skutečně malý, prohlídka netrvá ani čtvrt hodiny.
Výuka praxí
Pivovar vznikl primárně za účelem výuky a výzkumu. O tom svědčí i studenti přítomní přes prázdniny v pivovaru, se kterými se setkáváme. „To jsou naše pomocné vědecké síly," vysvětluje Ladislav Chládek. V akademickém roce studenti v rámci výuky pod dozorem Ladislava Chládka vaří pivo.
Primárně byl pivovar zřízen pro výuku studentů oboru Technologická zařízení staveb, postupem času se však jeho výuková činnost dále výrazně rozšířila. V současnosti realizuje řadu předmětů jak pro české, tak i zahraniční studenty, u kterých je výuka velmi oblíbená.
Z absolventů budou projektanti
„Z cizinců jsou to nejčastěji Němci, kteří přijíždí v rámci Erasmu," popisuje sládek. Dvousemestrální předměty vyučované v angličtině už absolvovalo více než 250 posluchačů. „Z našich absolventů nebudou sládkové, ale projektanti, učíme je technickou stránku věci," vysvětluje Ladislav Chládek.
Kromě toho slouží školní pivní laboratoř výzkumu v rámci absolventských prací. Do současnosti byl Ladislav Chládek úspěšným vedoucím 27 závěrečných bakalářek či diplomek.
Pivovar je také propůjčován praxím střední průmyslové škole v Podskalské ulici. „Zavítají sem jednou týdně na 8 hodin, za tu dobu zvládnou udělat tak jednu várku," komentuje sládek.
Za Jeníkem jedině na Suchdol
Suchdolský Jeník je pivo českého typu. Pivovar vaří tmavý, polotmavý a světlý dvanáctistupňový ležák. „Takové pivo už v žádném velkém pivovaru nenajdete," podotýká sládek.
Jeník totiž v kádích odpočívá 3 až 4 měsíce. Při různých příležitostech pivovar vaří i speciály. Přestože se studenti teprve postupy v praxi učí, pivo má vždy stejnou chuť.
„To si ohlídám," směje se Ladislav Chládek. Jeník už získal také řadu ocenění, nejnověji v květnu sříbrnou medaili za tmavý a polotmavý ležák na VI. Ústeckém pivním jarmarku. Nasnadě je otázka, která musí trápit každého návštěvníka. Kde je možné pivo ochutnat? „Stáčíme ho do sudů a do lahví, zajít si na něj můžete do místní restaurace nebo pro lahve do univerzitního obchodu," vysvětluje Ladislav Chládek.


Na jednom místě
936 pivovarů
17.259 piv
10.407 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost pivovaru Suchdolský Jeník
Je tomu dlouhých 140 let, co byla v Praze – Suchdole uvařena poslední várka piva. Tento epilog se udál v roce 1866 v tzv. Brandejsově statku (kdysi se zde natáčel seriál Byli jednou dva písaři), kde v té době vařili pivo Benediktini. Údajně se tak stalo proto, že tento mok byl uvařen ze sanytrové vody a mniši, kteří ho pozřeli, poté onemocněli. Na celé Praze 6, kam Suchdol patří, se historie výroby piva uzavřela v roce 1908, kdy se poslední várka vyrobila ve Strahovském pivovaře.
Nicméně čas plyne a na svatého Jiří (24.4.2006) tohoto roku byl v Praze – Suchdole v areálu České zemědělské univerzity otevřen experimentální školní minipivovar a jeho provozovatelem je Technická fakulta, konkrétně Katedra technologických zařízení staveb. Oficiální otevření se neslo ve slavnostním duchu a jak zdůraznil rektor univerzity profesor Hron ve své uvítací řeči, i počasí tomu přálo. Po skončení oficiální části mi prozradil vedoucí katedry docent Přikryl, že nápad na stavbu minipivovaru se u něj zrodil už před zhruba 15 lety, nicméně vše stálo na penězích. Ty se až teď podařilo získat z Fondu rozvoje vysokých škol.
Po úvodních projevech se slova chopil sám budoucí sládek (respektive člověk, který povede studenty při praktické výuce) doc.Ladislav Chládek, který zároveň celé zařízení navrhoval. Pan Chládek, původně strojař, který dále vystudoval potravinářskou technologii, se může chlubit takovými úspěchy jako je projektování 5,5 km dlouhého pivního vedení se 174 výčepními kohouty v Sazka aréně či navrhováním Novoměstského pivovaru. Toto je 22. pivovar, na jehož stavbě se podílel a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Zevrubně pak seznámil účastníky s technologií výroby piva.
V jedné várce se dá uvařit zhruba 10 hl a celková roční kapacita pivovaru je zhruba 1000 hl. Množstevní omezení je samozřejmě ale spíše determinováno kapacitou kvasných tanků než samotné varny. Roční produkce je maximálně 200 hl. Pivo vaří na dva rmuty a chmelí pouze granuláty.Pivovarský sklep umožňuje dvoufázové kvašení mladiny. Obrovskou výhodou bude ona skutečnost, že při výrobě piva nebude mít hlavní slovo ekonom, nýbrž sládek, takže lze očekávat senzoricky velmi zajímavý produkt. Podle slov pana rektora a jeho mírné nadsázky bude pivovar sloužit k výuce všem studentům univerzity, protože je nutné propagovat nové směry ve výuce, které jsou nezbytné pro udržení zájmu o studium.
Pivo, které má název Suchdolský Jeník je dostupné v některých restauračních zařízeních v areálu České zemědělské univerzity a nám nezbývá než doufat, že na svůj mok je univerzita hrdá.
Slavnostní otevření minipivovaru
Dne 24. dubna 2006 byl slavnostně rektorem ČZU prof. Ing. Janem Hronem, DrSc., dr.h.c., děkanem Technické fakulty prof. Ing. Jiřím Klímou CSc. a vedoucím katedry technologických zařízení staveb, docentem Ing. Miroslavem Přikrylem, CSc. otevřen Výzkumný a výukový minipivovar. Tento minipivovar byl postaven primárně pro:
● výuku studentů oboru „Technologická zařízení staveb“, tento obor je uznán Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), a studentů příbuzných oborů pro které katedra TZS garantuje i další odpovídající předměty,
● výzkumné práce spojené s řešením speciálních otázek dvoustupňového šrotování sladu, náhrady ječného slady odpovídajícími surogáty,
● výzkum a šlechtění zemědělských surovin pro výrobu piva (jednotlivé odrůdy sladovnických ječmenů a chmele, ekologické )
● v Našem pivovaru již tradičně probíhá praktické vyučování studentů oborů Kvasné technologie ze Střední Průmyslové Školy Potravinářských Technologií v Podskalské ulici. Tedy výuka budoucích českých sládků.
● část produkce vaříme přímo pro prodej zákazníkům
Zdroj:Stránky České zemědělské univerzity v Praze, 2013,2022
Více na stránkách pivovaru


Pivovar Suchdolský Jeník |
Česká zemědělská univerzita |
školní minipivovar |
Kamýcká 961/129 |
165 21 Praha-Suchdol |
Praha |
2006 duben |
Ing. Pavel Braný |
Ing. Pavel Braný |
Ing. Tomáš Vaško |
+420 737 408 528 |
60460709 / CZ60460709 |
pivovar.tf.czu.cz |
brany@tf.czu.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.