REPORTÁŽ „Svou roušku odhazuji v dál,“ strhává ji z úst poněkud teatrálně jeden z návštěvníků lokálu – a textilie, pamatující jarní první vlnu, padá na stůl mezi půllitry, které již přítomní „spolupivníci“ statečně vyprazdňují. Jaké je blaho napít se piva čerstvě natočeného! Tak to jde každý den v mnoha znovuotevřených restauracích. Zvětšily se „rozestupy mezi stoly“, více než čtyři známí na sebe pokřikují přes dosti širokou uličku k vedlejšímu stolu.
Později odpoledne už je plno... a člověk aby hledal volné místo. A ne každý vás k tomu svému vezme.
To je to Kladno!
Podívali jsme se do pivovarského klubu starokladenského pivovárku U Kozlíků na náměstí Svobody, které z jedné části svírá panelákové sídliště a z druhé ještě prvorepubliková zástavba. Protože jde o soukromý klub, je v lokále dovoleno kouřit. Nekuřáci mají vyhrazený prostor venku na předzahrádce na zdravém vzduchu, o jehož prospěšnosti pro člověka lze úspěšně pochybovat, neboť se kolem vás po čtyřproudé silnici prohánějí tisíce aut denně.
„Lidi si zvykli nechodit a chlemtají doma pivo z petek, co si koupí u Vietnamců,“ konstatuje pivovarník, nestor podniku ing. Petr Macháček. „Doba je naučila být doma, válet se na kanapi, čučet na bednu a pít co nejlevnější pivo.“ To už podle něj ani není „europivo“, ale chemický extrakt s umělou pěnou a céóčkovým bublinkovým řízem.
Otevřeno bylo i v mírnějších časech koronakrize, protože šlo o klub. Nu, a protože otevíračka je klasická jak na starém Kladně – již od ranního kuropění, chodili sem lidé rovnou z nočních šichet, aby se posilnili na domov, kde zatím manželka či družka obstarávala děti a připravovala oběd.
… až ten covid vypijem…
Hitem Starokladna je nový ležák PIVO PROTI covid 19-25. Na etiketě je výrazný červený virus... a proč je tam i pětadvacítka, uvádí sám pivovarník Macháček s klasickým českým černým humorem: „Přece nebudu dělat ke každému viru etiketu, tak to snad na ty další kovidy ještě pár měsíců vydrží.“ Pak ale zvážní. „Musíme se připravit, protože počítám tak od 15. nebo 25. ledna to zase všechno zavřou. Vždyť se lidi chovají jak smyslů zbavení. A až se otevřou zimní střediska a přijedou cizinci, kteří si u nich nezalyžují, pojedeme zas jak čerti ďáblovým výtahem do pekel.“
To ještě nevěděl, že v neděli ministerstvo zdravotnictví zvýšilo protidepidemický systém PES znovu na úroveň 4 a jak řekl ministr průmysl a obchodu Havlíček, jsme jen krůček od zavření hospod a obchodů. Které se otevřely ve čtvrtek. V pondělí ráno se nad otázkou sejde vláda.
I původní chmurná (vlastně optimistická) předpověď je ale řečena mezi čtyřma očima. Místním, kteří lámou jedno pivo za druhým, je to v podstatně pravděpodobně jedno. Jeden z pravidelných návštěvníků má dokonce teorii, že „když kouříme, tak se vypalujeme a to je nejlepší cesta, jak zničíme koronavirus, kterej si na nás chce zgustnout“. Míní tím samozřejmě klasické cigarety, nikoliv nějaké elektronické náhražky.
Každý čtvrtek odpoledne, ať se děje co se děje, je tu dámská obsluha nahoře bez. To se nezměnilo ani v první „den globálního celootevření“, jak den, kdy začalo zmírňování restrikcí, nazvali místní.
„Pravej Kladeňák je tvrdej, toho nějakej chcípáček neporazí,“ komentuje situaci jeden z místních. „Přežili jsme už ledacos. To ti Pražáci, ti nic nevydrží. Neví, co by si vzali na hubu, rozmazlený a vystrašený jsou jako kuřata,“ uvádí statný muž. Míří tím na současný stav tohoto velkého okresního města, které se stalo spíše takovou noclehárnou.
„Kdybych začínal v době, co tu byli Stehlíci, tak jezdím každý měsíc v novém mercedesu,“ říká s oblibou Petr Macháček při vzpomínce na poslední dny Poldovky.
Zatímco si klub na Kladně žije svým životem, skutečné adventní šílenství vypuká na plzeňských trzích v čase Mikuláše, kam vyrazily tisíce lidí nejen se svými dětmi, ale také se svými známými či partnery. Tam o nějakém dvoumetrovém rozestupu si může každý nechat zdát, tak možná těch dvacet čísel, když je tělo na tělo. Pravdou ale je, že naprosto ve většině mají lidé nasazeny roušky.
To se týká i obsluhy kaváren a restaurací, kde jistě premianty jsou Vietnamci, kteří neodkládají roušku ani na okamžik. U hostů je zajímavé sledovat, jak si na prahu provozovny nasazují ochranu obličeje, udělají krok a už jsou bez ní a vesele diskutují s personálem nebo halekají na své známé, nacházející se uvnitř.
Plné hospody virologů a epidemiologů
„Postříkáme fujtajblíka,“ zní místností a já jen předpokládám, že se pije na protest proti koronaviru. „Mám vietnamskou mast, tu si mažu kolem nosu,“ je slyšet jednoho z místních štamgastů. „To je na ten ksindl to pravý!“ A dozvídám se, že pravidelné kloktání slivovice je rovněž zdraví prospěšné. A aby se nepřišlo na úbytě a šetřilo se, vyplachovanou slivovičku nevyplivujeme, ale polykáme. On si s tím žaludek poradí, zvláště když se mu tam přihodí nakládaný hermelín prošpikovaný feferonkou nebo extra kyselí utopenci, po kterých má beďáry i důchodce nebo kravaťák.
Do hospůdek přicházejí i partnerky štamgastů, obtěžkané dárky a taškami. Jaká je to radost zas shopovat, utrácet, vymetat krámy, jen kdyby se u nich nečekalo na vstup...
Repete po Novém roce a po Velikonocích?
Tak momentální skóre Češi versus covid je prý 2:0. Zase vyhráváme!?
A až to rozjedeme po bílých pláních a budeme lokat vzduch s nějakým tím čerstvým koviďákem zahraniční provenience, budeme zas ve starých šlépějích. A na Velikonoce se možná opět otevře…


Na jednom místě
905 pivovarů
15.933 piv
9.983 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Starokladenského pivovaru
Historie kladenského pivovarnictví sahá až do roku 1631, kdy dal Florián Jetřich ze Žďáru městečku Kladnu povolení, že obec smí vařit v panském pivovaru tři várky piva a ty čepovat v obecní hospodě. Výtěžek z prodeje měl sloužit na obecní potřeby, speciálně na opravu radnice a opevnění městečka.
Kladenský pivovar se ve své historii několikrát stěhoval. Ten původní zřejmě stál u takzvané Hořejší tvrze, a když byla ve druhé polovině přestavěna na renesanční zámek, stěhoval se pivovar do Dolní tvrze nedaleko náměstí. Tam se pivo vařilo až do roku 1858, kdy břevnovští benediktini otevřeli v Kročehlavech nový moderní pivovar. Ani ne po sto letech se na konci 40. let 20. století v Kladně přestalo pivo vařit a pivovarské budovy obsadily nejrůznější provozovny včetně galvanizovny, která nasytila zemi pod pivovarem takovým množstvím chemikálií, že ve výrobě zlatavého moku v daných prostorách nebylo možné pokračovat.
To se změnilo až v roce 2009 založením pivovaru Starokladno v prostorách pivnice U Kozlíků a navázáním na bezmála pětisetletou tradici vaření piva na Kladensku. Právě patriotismus místních obyvatel, byl jedním z hlavních aspektů při pokusu o znovuvskříšení zašlé slávy Starokladenského piva, které se vyrábí z výhradně českých surovin, bez jakýchkoliv chemických konzervantů, či syntetických přísad. Bylo na čase, aby se v kraji českém pivo opět začalo vařit pivo tradičním způsobem, s láskou, poctivostí a péčí, neboť těchto kvalit se nám z řad masových pivovarů již po dlouhá léta nedostává.
Doufejme proto, že se pivovaru Starokladno podaří navázat na odkaz sládka Otakara Zachara, a přispět tím k věhlasu našeho města u nás i ve světě.
Pivovar Starokladno
započal svou staronovou historii v roce 2009, když v prostorách restaurace u Kozlíků otevřel pivovar, který pak navázal na pětisetletou tradici vaření piva na Kladensku.
Tento rodinný pivovar je proslulý svými pivními speciály, které jsou stále více vyhledávané milovníky piva ze všech krajů. V příjemné a moderně zařízené pivovarské hospůdce naleznete minimálně 7 druhů z 14 nabízených piv. Od klasických výčepních, přes ležáky, až po čtrnácti, osmnácti či čtyryadvaceti stupňové piva. Vlajkovým pivem pivovaru Starokladno je Černý Havíř 12,8° pyšnící se mimo jiné titulem Zlatá pivní pečeť či pivo České republiky. Pivovar ve své široké nabídce neopomíjí ani ovocná speciální piva, čokoládové pivo, piva vídeňského či anglického typu a v neposlední řadě pivní speciály vařené k významným událostem.
Bylo na čase, aby se v kraji českém pivo opět začalo vařit tradičním způsobem, s láskou, poctivostí a péčí, neboť těchto kvalit se nám z řad masových pivovarů již po dlouhá léta nedostává.
Zdroj:Stránky Starokladenského pivovaru, 2015
Více na stránkách pivovaru


Starokladenský pivovar |
Starokladenský pivovar |
restaurační minipivovar |
Tř. ČSA 3230 |
272 01 Kladno |
Středočeský kraj |
2009 |
Ing. Petr Macháček |
Ing. Petr Macháček |
900 hl (2012) |
+420 312 240 660 |
64657299 |
www.starokladno.cz |
starokladno@starokladno.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.