Historie a současnost Soběšického pivovaru

Naše úplně první várka spatřila světlo světa 9. ledna 2016. Tehdy ještě v garáži vzniklo 20 litrů medové třináctky samozřejmě z vlastního medu. Zkušení sládci doporučují první várku rovnou vylít, nám však nepřipadla vůbec špatná. Takových várek vzniklo ještě několik, pivovarkromě medových třináctek jsme vařili i dvanáctku. Nakonec jsme se rozhodli, že bychom chtěli vaření někam posunout a v létě 2016 začala nekonečná legalizace na všech možných úřadech. Ale nakonec se úsilí vyplatilo, na začátku roku 2017 začala výroba technologií a probíhaly nutné stavební úpravy ze značné části svépomocí.
Konečně 24. června jsme uvařili první várku v nové varně. V současné době vaříme jedenáctku a dvanáctku. Zásadně nepoužíváme žádné koncentráty či extrakty snižující výrobní náklady. I postup výroby je tradiční: pivo kvasí v otevřených kádích, pokryté pěnou, kterou sbíráme, aby negativně neovlivnila chuť piva; nepoužíváme tedy cylindrokónické tanky, jež sběr pěny svou konstrukcí neumožňují. Ten, kdo pivu rozumí, také rozhodně ocení, že pivo poctivě vaříme na jeho výslednou stupňovitost, to znamená, že pivo neředíme, abychom snižovali energetické náklady.
Zdroj:První Soběšický pivovar, Tomáš Nekut, 2017


Více na stránkách pivovaru