Historie a současnost Řemeslného pivovaru Siřem

Siřem
Malá vesnička nedaleko Žatce, schovaná mezi chmelnicemi…

Siřem u Žatce
Název obce pochází ze staročeského vlastního jména Sirzem. Prvně je v písemných pramenech pivovaruváděna v roce 1237, kdy se podle ní psal vladyka Bohuslav se synem Nevlasem. Roku 1325 vesnici král Jan Lucemburský prodal Vyšehradské kapitule. Ta zde nechala v polovině 14. století postavit farní kostel.
Dnes je Siřem malá, ospalá vesnička uprostřed chmelnic. Má ale svou zvláštní, výjimečnou atmosféru, která nám učarovala natolik, že jsme pivovar prostě nemohli postavit nikde jinde. Samotný pivovar se nachází na statku č. 7, v prostorách památkově chráněné staré myslivny.
Siřem má dlouhou chmelařskou tradici, skoro v každém statku - včetně toho našeho - je zachovalá stoletá technologie na sušení chmele a vesnice má také zaregistrovanou vlastní odrůdu Žateckého červeňáku "Siřem" (1969).

Franz Kafka v Siřemi
V roce 1917 diagnostikovali lékaři spisovateli pivovarFranzi Kafkovi (1883 - 1924) tuberkulózu. Na základě toho se rozhodl, že se vydá do vesnice jménem Siřem nedaleko Loun.
"Jeho příbuzní si tehdy mysleli, že si vybere nějaké sanatorium, ale on se vydal za svou milovanou sestrou Ottlou, která v Siřemi hospodařila," řekla Judita Matyášová, která společně s fotografem Janem Jindrou 14 let putovala po stopách Kafkových cest.
Na statku v tehdy německé obci se Kafkovi natolik zalíbilo, že zde zůstal osm měsíců. Právě Siřem, která se za 100 let téměř nezměnila, byla podle některých literárních historiků inspirací pro román Zámek.
Zdroj:Stránky Řemeslného pivovaru Siřem, 2018


Více na stránkách pivovaru

Nebavilo ho být ajťákem, chtěl dělat něco smysluplného. Začal vařit pivo

Publikováno:před 8 dnyZdroj:iDNES.czAutor:Miroslava Strnadová

Jan Chmel vybudoval pivovar v Siřemi na Lounsku. Obec ho okouzlila stejně jako kdysi spisovatele Franze Kafku. První várku piva uvařil Chmel letos v dubnu, nehodlá vařit úplnou klasiku, ale spíše experimentovat.

Bývalým chlévem v Siřemi se line omamné aroma sladu. V šesti dvanáctihektolitrových tancích zrají pivní speciály, které uvařil sládek Jan Chmel.

Před lety dal sbohem dobře placenému místu v IT ve velké mezinárodní korporaci a ze svého tehdejšího koníčka, kdy vařil různé druhy piv a přivážel do Čech zahraniční speciály, udělal hlavní povolání.

„Práce ajťáka v korporaci mě už nenaplňovala. Chtěl jsem tvořit něco smysluplného a věnovat se tomu, co mě skutečně baví,“ vzpomíná. Do malé, na první pohled nenápadné a ospalé vísky na Lounsku mladého muže původem z Prahy přivedla náhoda.

„Hledal jsem se společníkem místo, kde bychom vybudovali pivovar. A protože se známe s majitelem místní bývalé myslivny, dohodli jsme se, že to bude tady,“ vysvětluje.

Siřem, která inspirovala i Kafku, má specifickou atmosféru
Obec s velkými staveními ho okamžitě okouzlila. Stejně jako na přelomu let 1917 a 1918 spisovatele Franze Kafku, který v ní pobýval osm měsíců a léčil se z plicní choroby.

Někteří kafkologové se domnívají, že ve vesnici, nad kterou se tyčí velká barokní sýpka, nalezl inspiraci pro román Zámek. „Tohle místo má specifickou atmosféru. Z Prahy sem utíkám,“ usmívá se sládek.

Pivovar budoval dva roky. „Nacházíme se v bývalém chlévě. Dlouhé měsíce zabrala sanace stěn a rekonstrukce prostor. Pak jsem dlouho čekal na dodávku technologií, proto zprovoznění nabralo roční skluz. První várku piva jsem uvařil až letos v dubnu. Příští pivovar postavím raději na zelené louce, bude to méně stresu,“ vypráví.

Maximální roční výstav siřemského pivovaru je 850 hektolitrů. Produkce potěší především ty pivaře, kteří rádi experimentují a hledají nové chutě, za které si klidně i připlatí vyšší cenu.

Jedenáctka z žateckého chmele i třináctka z bavorského
„Vařím různé pivní styly, piva na domácí pivní scéně známá i méně známá. Chmel odebírám jak domácí, tak ze zahraničí – z Bavorska, Spojených států či Nového Zélandu. Druhů piv budou desítky, budu je různě střídat,“ popisuje.

Vlajkovou lodí pivovaru by měla být světlá jedenáctka ze žateckého chmele. Velkým tahákem bude také světlá třináctka chmelená bavorským chmelem. „První várka měla obrovský úspěch, a tak zvažuji, že ho budu vařit celoročně,“ přemítá sládek.

S prodejem piva přímo v areálu pivovaru Chmel prozatím nepočítá. „V současné době dodávám pivo do pivnic a pivoték v Praze, expandovat chci na Moravu. Lidé nás budou potkávat i na různých akcích,“ dodal sládek s tím, že do budoucna plánuje rozšíření produkce až o padesát procent.

Pivovar je součástí statku, kde sídlí i Galerie Kafka
Pivovar je součástí statku, který vlastní rodina Davida Herblicha. A právě David Herblich v něm před dvěma lety, spolu s novinářkou Juditou Matyášovou a fotografem Janem Jindrou, otevřel Galerii Kafka.

Galerie sídlí v bývalé sušárně chmele a poprvé v ní byly vystaveny fotografie míst po celé Evropě, která Kafka navštívil, a také fotografie studentů inspirované Kafkovou povídkou Doupě.

I nynější druhá dlouhodobá výstava nese kafkovské téma. „Návštěvníci uvidí díla ukrajinského malíře Michaila Ščigola, který vytvořil soubor čtyřiceti velkých a malých pláten s tématem Franze Kafky. Doplňují ho obrazy švýcarské malířky Doris Windlinové s tématy hospody, krajiny a Karlových Varů,“ přibližuje Herblich.

Výstavní prostory budou veřejnosti otevřeny do října vždy v sobotu od 13 do 17 hodin nebo po telefonické dohodě.

Značku Regionální produkt získal pivovar v Siřemi, vinařství i řeznictví

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Žatecký deníkAutor:Petr Kinšt

Pivo, víno, dekorační předměty i několik zážitků se od konce března může nově prezentovat pod značkou Poohří regionální produkt.
„Je symbolické, že při devátém kole certifikace skupinu originálních výrobků a zážitků z Poohří rozšířilo celkem devět položek,“ říká ředitel Destinační agentury Dolní Poohří Lukáš Pichlík.

Certifikát výjimečnosti a originality udělila komise například zcela novému pivovaru, který vznikl v Siřemi na Podbořansku. Tuto obec proslavil nejen pobyt spisovatele Franze Kafky, ale také pěstování kvalitního žateckého chmele. Novinku v regionu představuje též vinařství Pod Chlumem, jehož vína dozrávají na svazích přírodní lokality Blšanský Chlum u Loun.

Trojlístek potravinářských výrobků doplňují masné výrobky řezníka Václava Vincíka z Lenešic. Mezi certifikované řemeslné výrobky se nově zařadily kraslice Andrey Havlíčkové z Karlových Varů a keramické slánky a pepřenky Ireny Maževské z Loun.

Poohří se však může pochlubit také jedinečnými akcemi a zážitky, které jinde nemůžete najít. Patří mezi ně například Krajské dožínky Ústeckého kraje, které se konají pravidelně v září v Peruci. Mezi originální zážitky z Poohří se zařadila pravidelná nedělní odpoledne s dechovým orchestrem Lounská třináctka, která probíhají v lounském KD Zastávka. Z nabídky Kulturního zařízení města Postoloprty bylo vybráno Drátování s Blankou – kurzy pro dospělé i děti. Další certifikát pak putuje do ateliéru Eiwan, který už má jeden certifikát za své originální výrobky z opuky a říčních kamenů z Ohře. Tentokrát ho manželé z Evaně u Libochovic získali za tvůrčí dílny nazvané Mezi kameny domova.

Regionálním správcem značky Poohří regionální produkt je Destinační agentura Dolní Poohří. Certifikace výrobků, služeb a zážitků probíhá již čtvrtým rokem. Úspěšní žadatelé mohou značku a logo s modrými vlnkami využívat na svých produktech a propagačních materiálech.

Certifikáty jsou platné dva roky a po vypršení jejich platnosti je nutné požádat o obnovení. „Celý proces je však pro žadatele bezplatný, vyžadujeme pouze předložení vzorků v případě výrobků. Komise se schází pravidelně dvakrát v roce. Další kolo proto plánujeme opět na podzim,“ dodává Lukáš Pichlík.

Cílem certifikace je propagovat a doporučovat turistům originální výrobky z daného regionu, v tomto případě podél celého toku řeky Ohře. Pro návštěvníky regionu představuje logo snadnou orientaci, jak získat kvalitní a zaručeně místní službu nebo produkt.

Značka Poohří regionální produkt je součástí rodiny 27 regionálních značek z celé České republiky. Všechny služby, zážitky a produkty si mohou zájemci prohlédnout na webu regionalni-znacky.cz.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.16.06.2019 11:542