Historie a současnost Pivovaru Šedivák

Žádné informace o pivovaru.


Více na stránkách pivovaru

Nedat na první dojem se občas vyplatí. Pražský Šedivák je toho důkazem

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:EuroAutor:Ondřej Stratilík

Obchodní centrum Ondra a jeho okolí v pražských Bohnicích rozhodně nepatří mezi nejlákavější cíle víkendových výletů. Člověk tady velmi rychle získá pocit, že jej autobus vyhodil v některém ze sídlišť na severozápadě Čech. A nic se nezmění ani poté, co ho vyšlapaná stezka v trávě dovede k přízemní pivnici Gray s omšelým dětským letadlem vedle dveří, za nímž se tyčí vysoký panelák.
Napnutá zelená plachta ale uklidňuje. Utvrzuje v tom, že piják skutečně vchází do pivovaru Šedivák. Ten už tady funguje od roku 2014. Hospodou se line příjemný vlahý odér uvařeného sladu, sládková Daniela Tallová před chvílí skončila várku a nevelkou měděnou technologii už jen dočišťuje.
Pro pravidelné čtenáře týdeníku Euro není její jméno nijak neznámé. O mladé absolventce známé pivovarské školy v pražské Podskalské jsme už psali - Šedivák totiž není její jedinou štací, vaří i v branickém podniku Moucha sídlícím v areálu bývalého Společenského pivovaru pražských sládků.
Výstav Mouchy ani Šediváka není nijak obrovský, a tak zatím Tallová stíhá vyrábět v obou pivovarech najednou.

Desítka s hvězdičkou
Ač bylo teprve pondělí odpoledne a třetí hodina odbila jen před pár minutami, pivovarský výčep působil solidně zaplněně. Dokonce tak, že poslední volné stoly byly jen ve vedlejší místnosti. Pípy nabízely hned pět místních piv. A ty, které jsme měli možnost vyzkoušet, byly ošetřené na výbornou.
Jako první položila servírka na stůl zdejší desítku pojmenovanou jednoduše Šedivák výčepní. Ze sklenice soupala hezká vůně chmele, pivo překvapilo svou plností i hořkostí a navrch příjemnou zkušenost zakončila vynikající pitelnost. Za tuto desítku udělujeme velkou pochvalu!
Abychom si ověřili, jak paní sládková zvládá svrchní kvašení, objednali jsme si i třináctku Šedivák NEIPA. Po jemném ananasovém přičichnutí přichází vláčná smetanová chuť, která se lině převaluje od kyselkavosti přes slabou hořkost až po očistnou pelyňkovost na konci jazyka. Tato NEIPA je osvěžující a výrazná.
I když to očekával málokdo, produkce pivovaru Šedivák snese nejpřísnější měřítka. K tomu si navíc připočtěte velmi vstřícné ceny (třetinka speciálu NEIPA stála příjemných 32 korun) a máte tu neprávem přehlížený pražský podnik.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.22.03.2019 10:331