Historie a současnost Safari pivovaru

Žádné informace o pivovaru.


Více na stránkách pivovaru

Pivo ze zoo pomáhá zachránit nosorožce, suroviny dovážejí z Afriky

Publikováno:před 24 dnyZdroj:iDNES.czAutor:Tomáš Plecháč

Safari park ve Dvoře Králové nad Labem se veze na módní vlně minipivovarů. Ročně plánuje uvařit až 1 200 hektolitrů. Část výtěžku z prodeje pěti pivních speciálů půjde na chov nosorožců. K dostání jsou pouze v zoo.

Pšeničné pivo sládek vyrábí z jihoafrického chmele, do tmavé čtrnáctky Black Rhino (černý nosorožec) přimíchává keňskou kávu. Pouze jediné z pěti piv je klasický ležák plzeňského typu.

„Přemýšleli jsme, aby piva byla něčím zajímavá a aby si zde návštěvníci mohli dát něco, co jinde není,“ uvedl ředitel společnosti Safari Gastro Igor Mašín, který s nápadem minipivovaru přišel.

V portfoliu má také šestnáctistupňový polotmavý speciál, jedenáctka African Queen Beer s vyšším podílem kvasnic je inspirovaná vlivem bavorských sládků v Africe.

„Africký chmel má úplně jiné vůně a tónování než žatecký chmel, který samozřejmě také při výrobě našich piv používáme,“ řekl sládek Jan Kylberger.

Při výrobě pěti druhů na tak malém prostoru jsou velké nároky zejména na čistotu. „Kvasinky svrchního kvašení jsou infekcí pro kvasinky spodního kvašení a naopak. Je potřeba striktně dodržovat oddělené procesy,“ zdůraznil.

Nejdéle trvá výroba světlé dvanáctky, od začátku vaření zabere měsíc a půl. Svrchně kvašené pšeničné pivo se dá pít už za dva týdny.

Dva z pěti druhů piv mají ve svém názvu nosorožce. Z každého prodaného piva provozovatel věnuje korunu dvorskému safari parku na chov nosorožců a jejich ochranu ve volné přírodě. První pivo návštěvníci ochutnali už v červnu, při sobotním otevření provozovatel dal safari parku symbolický šek na více než 26 tisíc korun.

Otevření pivovaru předcházela kompletní rekonstrukce restaurace Lemur z roku 1999 a hlavního vchodu do areálu, který získal podobu v africkém stylu. K přízemní části „naroubovali“ nadzemní patro, kde kromě minipivovaru vznikla velkokapacitní centrální kuchyň, pivní lázně a kongresový sál pro sto lidí. Hrubá stavba byla hotová letos v červnu.

Restaurace zahradě sluší
Podle Igora Mašína rozsáhlá rekonstrukce stála 35 milionů korun: „Byla to nutná investice. Stávající kuchyň v restauraci už byla dávno za zenitem svých možností a získali jsme také zázemí pro firemní akce. Zvyšuje se návštěvnost safari parku i nároky samotných návštěvníků, navíc do budoucna by se díky dálnici D11 měla zlepšit dostupnost zahrady z Prahy.“

Firma ve dvorské zoologické zahradě působí dvacet let. Má dvacet kmenových pracovníků, v sezoně jich zaměstnává okolo stovky. Vybudováním minipivovaru a nové kuchyně vzniklo deset nových pracovních míst.

Ředitel zahrady Přemysl Rabas míní, že rekonstrukce přispěje k větší atraktivitě safari parku: „Vzhled restaurace z ulice nebyl uspokojivý, působila trochu jako zájezdní hostinec formule 1. Velkolepá přestavba restaurace zahradě sluší. Hlavním důvodem k návštěvě safari parku jsou zvířata, ale návštěvník, který sem přijede, chce také kvalitní služby.“

Současně s výstavbou pivovaru skončila dva roky trvající rekonstrukce a modernizace pokojů v hotelu Safari Lodge. Návštěvnost zoo v posledních dvou letech překročila hranici půl milionu, před dvěma lety přibyly v kempu nové luxusní stany. Už v roce 2016 došlo k opravě restaurace Rotunda u hlavního parkoviště, která se rozšířila o informační centrum a stylovou terasu na dřevěných kůlech.

Pivovar dvorského safari parku podporuje nosorožce

Publikováno:před 25 dnyZdroj:Krkonošský deníkAutor:Jaroslav Pich

Světový den nosorožců výjimečným způsobem oslavil královédvorský safari park. Veřejnosti představil nový Safari pivovar, lidé tu mají možnost ochutnat řadu druhů piv, které podle originální receptur vaří přímo v reálu zahrady. Korunou z každého zakoupeného piva přispívají návštěvníci na chov nosorožců a jejich ochranu ve volné přírodě.

„Nabídnout návštěvníkům naše pivo a propojit jeho prodej s podporou nosorožců se nám zdálo jako skvělý, a navíc výjimečný nápad. Vlastní pivo vařené přímo v zahradě nabízené pouze návštěvníkům je rarita nejen v Čechách, ale v i celé Evropě,“ říká ředitel safari parku Přemysl Rabas.

Safari park nabízí pět druhů piv. Dva z nich nesou název právě po afrických nosorožcích - White Rhino (Bílý nosorožec) a Black Rhino (Černý nosorožec). Doplňují je dále Safari Beer, Kili Beer nebo African Queen Beer.

„Každé z piv je originál a o správný postup výroby se stará přímo náš sládek. Speciálními přísadami některých druhů je chmel dovezený až z Jihoafrické republiky nebo Fair Trade káva vypěstovaná v Keni,“ popisuje Igor Mašín ze společnosti Safari Gastro, autor nápadu na vybudování pivovaru.

První safari piva ochutnali návštěvníci už na konci června. „Od té doby se nám díky jeho prodeji podařilo na nosorožce vybrat už 26 095 korun. Šek na tuto částku jsme dnes při příležitosti Světového dne nosorožců slavnostně předali dvorskému safari parku,“ zakončuje Igor Mašín.

Safari pivovar vznikl rozsáhlou přestavbou stávajícího restaurantu, přilehlého vchodu do zahrady a části Hotelu Safari Lodge. Vstupní část tak díky této rekonstrukci získala novou podobu v africkém stylu.

Zoo láká na pivní speciály. Dejte si bílého nosorožce či Kilimandžáro

Publikováno:před 26 dnyZdroj:Týden.czAutor:ČTK

V areálu Zoo Dvůr Králové byl v sobotu slavnostně otevřen minipivovar. Vybudovala jej společnost Safari Gastro, která v zoologické zahradě provozuje restaurace a občerstvení. Vaří pět druhů piva, názvy všech souvisí se zoo či s Afrikou, řekl jednatel firmy Igor Mašín.

Klasický ležák byl pojmenován White Rhino Beer (Bílý nosorožec), tmavý speciál Black Rhino Beer (Černý nosorožec). Právě chovem nosorožce bílého dvorská zoo proslula. Pivovar nabízí i pivo African Queen Beer (Africká královna), které obsahuje chmel z Jihoafrické republiky a má specifickou chuť, Safari Beer se bude měnit podle sezony, v létě se vaří pšeničné. Nejsilnější je šestnáctistupňový speciál Kili Beer nazvané podle nejvyšší hory Afriky Kilimandžára, svrchně kvašené typu Indian pale ale.

"Názvy jsou v angličtině, protože jsme chtěli navodit africkou atmosféru. Lidé si sice budou dávat bílého nosorožce nebo černého nosorožce, ale to už je na nich," uvedl Mašín.

Výstav pivovaru činí maximálně 1200 hektolitrů ročně. Společnost v zoo provozuje také restaurant Lemur a několik občerstvení.

Pivo ze zoo? Ve Dvoře Králové otevřou Safari pivovar

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Euro.czAutor:Ondřej Stratilík

Světlý a tmavý ležák. To má být hlavní tahák nového minipivovaru, který v polovině letošního května otevře v areálu královédvorského Safari.

Už od loňského podzimu se v Zoo ve Dvoře Králové nad Labem usilovně staví. Rekonstrukcí prochází budova Restaurantu Lemur, který bude mít nově dvě patra. Vzniká tam i nový minipivovar. „První várka by měla být uvařená v polovině května, 99 procent produkce se spotřebuje přímo v zoologické zahradě,“ popisuje Igor Mašín z firmy Safari Gastro, která bude minipivovar provozovat.

Základem sortimentu má být „výborný“ světlý a tmavý ležák, doplňovat je budou i sezonní speciály, včetně těch svrchně kvašených. V plánu je tak například pšeničné pivo. „Varna bude mít kapacitu 500 litrů, maximální roční výstav je vypočítaný na 1000 hektolitrů,“ upřesňuje Mašín. Technologii dodává zkušený sládek a stavitel minipivovarů Josef Krýsl.

Až se Safari pivovar letos na jaře rozběhne, ve Dvoře Králové nad Labem půjde už o druhý pivovar. Doplní značku Tambor, která po třicetileté odmlce obnovila zdejší tradici výroby piva v roce 2009.

Zoo ve Dvoře Králové chce vlastní minipivovar i krytý výběh pro žirafy

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Tomáš Plecháč

Dvorská zoologická zahrada letos proinvestuje rekordních 70 milionů korun. Opraví několik pavilonů a postaví nová zimoviště. Nejnákladnější bude přestavba restaurace, ve které vznikne i minipivovar.

S rostoucí návštěvností stoupá ochota královédvorské zoologické zahrady investovat. Po loňských více než 40 milionech dá letos na investice dokonce 70 milionů korun. V pavilonu šelem nahradí skleněné předěly vodní příkopy, v Ptačím světě stavbaři kompletně přebudují vstupní část a umístí tam zvířata z Madagaskaru. Velkou proměnou za 25 milionů projde také Restaurant u Lemura, kde přibude minipivovar a kongresový sál.

Zoo má za sebou nejlepší sezonu od roku 2009, vloni si vstupenku zakoupilo 538 tisíc lidí. Rostoucí popularita zahrady je podle jejího ředitele Přemysla Rabase impulzem investovat odvážněji, než tomu bylo v předchozích letech zvykem.

„Vysoký počet návštěvníků za rok 2016 je pro nás motivací, abychom pokračovali v rozvoji areálu zahrady a také zlepšili podmínky chovaných zvířat,“ říká.

Ještě do začátku letní sezony stavbaři zrevitalizují hlavní halu v pavilonu Ptačí svět. Kromě generálního úklidu obnoví zeleň a na strop instalují sítě, aby si ptáci nemohli sedat na stropní traverzy a znečišťovat zeleň trusem. Stávající chodníky ze štěpky nahradí dřevěné.

Současně získá novou tvář vstupní část ptačího pavilonu, přibude imitace suchých oblastí ostrova Madagaskar. „Plánujeme tam dát typické zástupce tohoto biotopu na Madagaskaru - fosu, bodlíny nebo madagaskarské ptactvo,“ prozrazuje zoolog Michal Podhrázský.

Návštěvnicky atraktivní bude hlavně největší madagaskarská šelma fosa, která žije pouze na tropickém ostrově v Indickém oceánu. Živí se i lemury.

Po skončení letní sezony čeká rozsáhlá oprava pavilon šelem a Vodní světy. Návštěvníci budou mít na hyeny, šakala a další obyvatele pavilonu mnohem lepší výhled. Stávající skleněné předěly v expozicích totiž zmizí, nahradí je vodní příkopy a ploty skryté zelení. Bariéry ze skla zůstanou jen v některých částech, například v průchodu.

Ve Vodních světech se zoo zaměří na výměnu a vnitřní úpravu soustavy akvárií, které napodobují tropickou řeku. Přímo v zázemí Afrického safari Josefa Vágnera letos vyroste kryté zimoviště. Díky novým stájím bude pro ošetřovatele mnohem snadnější než dosud odchyt a vypouštění zvířat do safari, které probíhá každý rok na začátku i konci sezony (podívejte se na odchyt pelikánů).

Restaurace spolkne 25 milionů
Nejvíc peněz spolkne přestavba Restaurantu u Lemura nacházejícího se u hlavního vstupu do zoo. Náklady se vyšplhají na 25 milionů korun. Budova vyroste o jedno patro, provozovatel zvýší kapacitu kuchyně.

„Stávající už je na hraně kapacity a má problém navařit odpovídající množství jídel. Dále tu vznikne minipivovar s unikátní kolekcí piv, wellness a velký kongresový sál, který bude v letní sezoně sloužit jako hlídaný dětský koutek,“ přibližuje majitel společnosti Gastro-Zoo Igor Mašín.

Současná kapacita 300 míst se rozšíří o 80 míst. Nové patro mělo začít vznikat už začátkem roku, současná tuhá zima však donutila majitele přehodnotit plány. Termín zahájení prací proto posunul na září. Nové pivo bude minipivovar pod vlastní značkou vyrábět od roku 2018.

Královédvorská Zahrada chce letos dotáhnout do konce také projekty rozjeté v loňském roce. Na podzim dokončí výstavbu krytého výběhu pro žirafy se zvýšenou lávkou pro návštěvníky, kteří tak nejvyšší africká zvířata budou moci vidět i v zimních měsících.

„Hlavní stavební práce se uskuteční mimo letní sezonu, abychom co nejméně narušili pohodlí návštěvníků,“ poznamenává ředitel Rabas.

Dělníci začnou pracovat na jaře, v hlavní sezoně práce přeruší a na staveniště se vrátí na podzim. Krytý výběh se otevře příští zimu. Letos zoo plánuje dokončit také výstavbu nového chovného zařízení pro gepardy poblíž Safari kempu. Pokračovat bude demolice objektů v areálu bývalé slévárny, který se rozkládá mezi vstupem pro zaměstnance a Neumannovou vilou.

„V příštích letech by tu měla vzniknout expozice jihozápadní Afriky, která naváže na areál amfiteátru, a významně tím rozšíří stávající zoologickou zahradu,“ dodává mluvčí zoo Andrea Jiroušová.


Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.09.2018 08:195