Historie a současnost Ruxusního minipivovaru

Z koníčku se stalo další zaměstnání, říká sládek z Ruxusního minipivovaru
Pivní znalci si v Telči přijdou na své. Kromě zavedených pivovarů mohou nově zavítat do Pivního baru v hotelu Pangea. Na čepu je od středy do neděle Ruxusní ležák, Mosaic, Red Ale nebo pravidelný měsíční speciál, k dostání jsou i v PET lahvích. Řemeslné pivo vyrábí ve svém domácím minipivovaru sládek Radim Rux. První pivo uvařil v listopadu 2021, jako domovarník se zúčastnil několika soutěží a v přízemí domu postupně svépomocí vybudoval pivovar, který nyní vyprodukuje až čtyři sta litrů týdně.

„Všechno začalo při pandemií covidu, nudil jsem se a přemýšlel, co budu dělat. Koupil jsem si první sadu a začal v kuchyni, povedlo se a pokračoval jsem s padesátilitrovou sadou. Pivo se vařilo v jedné nádobě a kuchyň byla plná výparů. To už manželka trochu nadávala,“ popisoval s úsměvem své začátky sládek. Zázemí si proto brzy začal budovat v přízemí domu. „Na zem jsem položil palety a začal vařit, ze začátku místnost nebyla ani obložená. Postupně jsem dokoupil další techniku, v poslední době především chladící boxy se řízenou teplotou a na zrání piva,“ dodal. V jedné várce vyrobí dvě stě litrů a vaří většinou dvakrát týdně, ležák jednou za čtrnáct dní. „Z koníčku se pomalu stalo další zaměstnání. Nikdy by to ale nešlo bez manželky, která mě od začátku podporuje,“ vyzdvihl.

První pivo spatřilo světlo světa v kuchyni u Ruxů v listopadu 2021. Jako domovarník Radim rok vylepšoval technologie i postupy a zároveň se snažil získat oficiální povolení. To se podařilo koncem loňského roku, kdy vznikl Ruxusní minipivovar. „Vše si dělám sám, jde mi hlavně o kvalitu. Aktuálně nabízím tři stálice, Ruxusní ležák, červený Red Ale a Mosaic z amerického chmelu. Každý měsíc připravuji speciál, v poslední době třeba Citra Smash nebo pivo z japonského chmelu,“ vyjmenoval nabídku. Právě červené pivo je v současnosti mezi štamgasty i kolemjdoucími nejoblíbenější.

Správný poměr ingrediencí lze podle sládka zjistit jedině vařením. „Začínal jsem podle receptů, inspiroval jsem se například Pivařkou, jejímž spoluautorem je Jiří Vala z Telče, se kterým jsme byli v kontaktu,“ doplnil s tím, že ty nejlepší recepty vznikají náhodou. „Uvařil jsem toho hodně, například ležák měl téměř třicet variant,“ poodhalil sládek výrobní postup. Ne vždy se ale dařilo a než si sestrojil vlastní systém na vymývání sudů, musel několikrát vylít zkažené pivo.

Pivní bar Na Baště 450 Radim otevřel koncem března. Kromě posezení si příchozí mohou odnést PET lahve i s sebou. Otevřeno je od středy do neděle, od dvou odpoledne do desíti večer. Produkce Ruxusního minipivovaru je k dostání také v několika pivotékách v okolí, například v jemnickém Jerichu.
Zdroj:Ruxusní minipivovar, 2023



Více na stránkách pivovaru