Historie a současnost minipivovaru Riegrovka

Restaurace s minipivovarem je pojata v moderním duchu, hosté mohou sledovat výrobu piva na vlastní oči, včetně zrání piva ve spilkách, skrz okno v podlaze.
Zdroj:Stránky minipivovaru Riegrovka, 2016


Prolog
Riegrovka, pivovar usazený na konci Riegrovy ulice směrem od Horního náměstí, si za svou krátkou historii nezískal úplně nejlepší renomé. Z velké části za to může ne zcela povedený start pivovaru, kdy se až za ostrého provozu dolaďovaly různé mouchy. My jsme pivovar navštívili krátce po jeho otevření a návštěva se nám tehdy vryla do paměti tím, jak nám na stole s velkou dávkou umíněnosti přistávalo jedno špatně vychlazené pivo za druhým.

Problémy se naštěstí podařilo časem vyřešit a při naší druhé návštěvě už jsme byli s kvalitou místních spodně pivovarkvašených piv spokojeni. A nejinak tomu bylo i dnes. Ale džin prvotních špatných zkušeností už byl vypuštěný z láhve ven a koloval mezi lidmi vlastním životem, což se s pivovarem ne zcela právem táhlo dál.

Technologie a trocha historie
Technologii pivovar zdědil po svém uzavřeném předchůdci, po pivovaru Mačák. Zajímavostí je, že na této adrese fungoval mezi lety 2006 až 2008 jiný pivovar, Svatováclavský Pivovar. Přestože tyto prostory sloužily pivovarnictví už v minulosti, tak nejsou pro svůj účel zcela ideální. Prostor, ve kterém je technologie nainstalovaná, je stísněný, bez možnosti jakékoliv případné expanze. Spilka, do které je pro zvědavce udělán průhled v podlaze restaurace, je umístěná ve sklepě. Varna tvoří dominantní prvek v patře nad ní.

Roční výstav pivovaru se pohyboval kolem 1000 hl a pivo Riegrovka je ve stálé nabídce i v dalším olomouckém podniku majitele, Beer bar na stojáka.

Sládek
Na místě sládka, lépe řečeno sládkové, v pivovaru začínala Tamara Dolníčková, která poté vařila v Pivovar Řeporyje. Tu vystřídal Maxim Hentek, který v pivovaru uvařil i jeho poslední várku, na které jsme si dnes pochutnávali.

Pivní nabídka
Pivovar se ve své krátké historii zaměřoval na spodně kvašená piva, která doplnil příležitostný ejl či IPA v kolísavé kvalitě.
My ochutnali oba světlé ležáky, Echt hořký 11% EPM a Riegrovku 12% EPM a s oběma jsme byli spokojení. Hlavně dvanáctka byla pivovarpivem, které by dokázalo být dobrým společníkem na celý večer.
V nabídce nechybí ani ovocná piva, pomerančové a samozřejmě višňové, které tvoří na Hané už jakýsi místní kolorit :)

Nikde jinde v Česku nenarazíte na tolik pivovarů, které si tak libují v pivech, ve kterých můžou s hravým potěšením topit jednu kompotovou višeň za druhou :)
V Prostějově mají tento typ piva ve své stálé nabídce všechny tři nejstarší místní pivovary, v Olomouci s ovocnými pivy už více než jednu dekádu laškuje Svatováclavský pivovar a jelikož se višňové pivo, dle sdělení majitele, velmi dobře prodává, tak nepřekvapí, že nás dnes provázelo i Olomoucí. Kromě Riegrovky na nás vyskočil Višňák i od Pivovar Jadrníček v Jadrošova Krčma (ale o tom bude až náš další příspěvek).
Višeň v pivu prostě k tomuto regionu patří a tak k tomu i přistupujeme.

Budoucnost pivovaru
Kdo příspěvek dočetl až sem, tak z několika indicií uvedených v textu už jistě vytušil, že existence pivovaru Riegrovka je u svého konce.
V současnosti se v pivovarské restauraci dopíjí poslední várky piv a žádné nové už se zde na 99% vařit nebudou.

Majitel pivovaru, pan Kamil Buchta, se rozhodl, vzhledem k současným ne zcela vyhovujícím prostorům, provoz pivovaru pivovarukončit. Stávající technologie už má svého kupce a po Mačákovi a Riegrovce by měla dál sloužit pivovaru v západní části naší republiky.

Nový pivovar
Restaurace bude fungovat dál a v nabídce by mělo zůstat i pivo pod značkou Riegrovka. To už ovšem nebude vařeno na místě, ale v novém regionálním pivovaru, který pan Buchta otevře koncem února v Nemilanech.

Podle prvních informací to vypadá na velmi zajímavý pivovarský projekt, s kvalitní technologií, velkou kapacitou a s pestrou nabídkou pivních druhů, které bude vařit, stejně jako v Riegrovce, pan Hentek.

Bližší informace o novém pivovaru, na který jsme opravdu zvědaví, přineseme v únoru, v některém z našich příštích příspěvků.

Děkujeme Kamilu Buchtovi, že si na nás udělal čas a přejeme mu, ať se mu v novém pivovarském projektu podaří poučit a zúročit zkušenosti, které získal v Mačákovi a Riegrovce. Ať se daří!
Zdroj:Minipivovárci, 2020


V lednu 2020 pivovar uvařil poslední várku a ukončuje svou činnost. Restaurace pokračuje nadále v provozu.