Historie a současnost Pivovaru Raven

Raven je plzeňský minipivovar založený roku 2015 zaměřující se na výrobu svrchně kvašených piv dle zahraničních receptur.
Pivovar se nachází v plzeňském Bolevci u zastávky tramvaje Mozartova. Do pivovaru vedou černá vrata, kde je třeba zazvonit. Parkování je možné přímo před pivovarem. Přesná adresa je Mozartova 132/1, 323 00, Plzeň-Bolevec

Příběh
Blázinec. Tak by šel popsat náš první rok. V říjnu 2015 jsme k Vám vyslali naše první piva. Logo se dodělávalo ještě v noci před prvním závozem a my nervózně čekali na první reakce. Jako správný startup jsme si pronajali dvě garáže a naplnili je pivem. Zpětně si nejsme zcela jistí, jak se to stalo, ale najednou jsme byli vyprodaní. Pivovar začal rychle růst a my tam ve třech trávili kolem 15 hodin denně. Po klasických pivech jako je APA, IPA a Stout jsme začali dělat to, proč jsme pivovar zakládali – experimentovat. Uvařili jsme první českou White IPA, Cream porter a později přidali první český kyseláč „Pilsener Weisse“, pivovarkterý spustil lavinu českých kyseláčů a konečně zodpověděl otázku, zda jsou Češi na tyto styly připraveni – rozhodně. Největším překvapením pro nás bylo, když jsme po 6 měsících vystoupali na Untappd.com na pátou příčku v ČR a vzápětí se dostali mezi naprostou českou špičku v magazínu Forbes.

Náš tým
Filip „Fil“ Miller (vpravo), je náš sládek, spolumajitel, ekonomický imigrant a vrchní degustátor. Pivo začal vařit doma v Sydney. Před devíti lety si však koupil letenku do Čech, popojel do Plzně a již zde zůstal. Když nevaří pivo, obchází pivní bary a hodnotí piva na ratebeer.com, kde drží český rekord s 7700+ ohodnocenými pivy. V pivovaru zodpovídá za receptury a neustále přináší nápady na pomezí "progresivní" a "naprostá šílenost".
Petr "Nemámčas" Vynáhlovský (v popředí) zodpovídá za technologii a výrobu. Když nevaří pivo v pivovaru, jde domů a vaří si ho tam.
Láďa "Vařtevícpiva" Vrtiš (čtvrtý zleva) zodpovídá za obchod a ekonomické fungování pivovaru. Nejčastěji jej zastihnete na "kontrolách kvality" v nějakém z pražských pivních podniků.

Technologie a suroviny
Disponujeme 5hl varnou na které vaříme dvojvárky, které jdou přes uzavřené spilky do 10hl tanků. Měsíčně v pivovaru vyrobíme kolem 16.000 litrů převážně svrchně kvašeného piva. Ležáky vaříme jen výjimečně. Ze surovin si vybíráme to nejlepší, co lze na trhu sehnat. Základní slady bereme z humnové sladovny pana Klusáčka v Kounicích, speciály pak ze sladovny Weyermann v Bamberku. Chmel bereme v podstatě z celého světa – od Čech po Austrálii. Většina chmelů nicméně pochází z USA, kde se pěstují hity jako Citra, Amarillo nebo Cascade. Skladem máme kolem 20 druhů sladu a 50 druhů chmelu, jejichž kombinací u nás vzniká sortiment přes 40 druhů piva.

Raven Pub Plzeň
Naše pivovarská hospůdka se nachází přímo v budově pivovaru na adrese Mozartova 1 v Plzni Bolevci. Je zbudována ve stylu který jsme pracovně označili jako "útulný industriál" apivovar nabízí 60 míst k sezení. Na čepu najdete šest piv Raven a máme zde i velmi dobře zásobenou lednici s lahvemi. K jídlu nabízíme studenou i teplou kuchyni, v létě grilujeme na zahrádce a sem tam se před pivovarem zjeví i nějaký ten food truck. Veškeré dění v Raven Pub sdílíme na našem facebooku www.facebook.com/ravenpubplzen/

Otevírací doba je každý den od 16 do minimálně 22 hodin.
Pivo pochází z našeho pivovaru, který se nachází ve stejném objektu. Naše pivo nefiltrujeme ani nepasterizujeme a servírujeme Vám jej přímo z ležáckého sklepa při stejné teplotě při jaké pivo zrálo.
K jídlu nabízíme burgery ze stařeného hovězího masa a výběr studených pochoutek od špičkových místních dodavatelů.
Rezervace rádi přijmeme na čísle 774 133 799. Mimo provozní dobu využijte k rezervacím zprávu na pivovar@pivovar-raven.cz nebo na www.facebook.com/ravenpubplzen/
Zdroj:Stránky Pivovaru Raven, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Raven

Kdy:dle dohodyObec:Plzeň-BolevecZdroj:Pivovar Raven

Prohlídka pivovaru s degustací trvá přibližně 30 minut a ochutnáte při ní 5 našich piv, z nichž některá si načepujete osobně přímo z ležáckých tanků. Slibujeme, že Vás nebudeme krmit pohádkami o zázračné vodě, staročeské tradici a píli našich sládků. Ukážeme Vám vše bez příkras a na rovinu. Cena: 200Kč/osoba

Raven DeLuxe prohlídka zahrnuje 10 vzorků, občerstvení a důkladné "hands-on" seznámení s technologií. Počítejte přibližně s hodinou času a mírnou prezidentskou virózou. Cena: 400Kč/osoba

Raven Box je degustační sada 23 lahví 0,33l pro ty, kteří si chtějí vše ještě důkladně přechutnat doma. K lahvím přidáme ještě naši degustační sklenici Teku nebo Craftmaster. Cena: 1000Kč

Poznejte krušný život našich sládků. Během zhruba 10 hodin si vlastnoručně uvaříte celou várku, přechutnáte piva v tancích, dozvíte se podrobnosti o surovinách, technologických postupech a vůbec prožijete nezapomenutelný den. V ceně je občerstvení, pivo co hrdlo ráčí, oběd v blízké restauraci a Raven box zahrnující i Vámi uvařenou várku. Cena: 4900Kč + 500Kč za každého dalšího sládka

Ať jste kdokoliv, rádi pro Vás uvaříme speciální várku piva již od 900l. Předem probereme recepturu, domluvíme termín a pak již jen přijedete a pomůžete nám pivo uvařit. Zajistíme občerstvení a úžasný zážitek pro každého, koho pivo jen trochu zajímá. Piva na zakázku vaříme od samého začátku. Mezi naše zákazníky patří například bar Hells Bells, pivotéka Pivní Rozmanitost, hospůdka Illegal Beer, neziskovka Ledovec nebo soutěž Plechová huba. Přidejte se taky. Piva můžeme dodat v sudech i lahvích, udělat pro vás speciální etikety nebo půjčit výčepy na akce. Počítejte s dobou zrání kolem 3 týdnů. Cena dle množství a typu piva.


Dárkové vouchery
na výše uvedené zážitky je možné objednat na pivovar@pivovar-raven.cz a postup je následující:
1) Objednáte si voucher
2) Pošleme vám voucher a platební údaje
3) Voucher zaplatíte a vytisknete
4) Obdarovaný nás kontaktuje a dohodneme se na termínu

Nenašli jste co jste hledali? Chcete si objednat?
Pak nás kontaktujte na pivovar@pivovar-raven.cz a my se Vám obratem ozveme.

Aktualizováno: před 5 měsíci

Australan v Plzni aneb jak "ekonomický migrant" učí Čechy pivní rozmanitosti

Publikováno:před rokemZdroj:ekonom.czAutor:Jan Němec

● Pivovar Raven založil v Plzni Australan Filip Miller se společníky v roce 2015.
● Minipivovar se na trhu proslavil především svrchně kvašenými pivy nejrůznějších stylů.
● Double Black Cream IPA je na serveru Untappd.com hodnocená jako třetí nejlepší české pivo.

Rádi vás uvítáme, ale připravte se, že je to tak trochu "punk". Varovná slova spolumajitele a obchodního ředitele pivovaru Raven Ladislava Vrtiše před návštěvou se ukazují jako nepříliš přehnaná. Za vraty domku v plzeňském Bolevci nedaleko místní fakultní nemocnice čeká na návštěvníka skutečně velmi neformální atmosféra. Na první pohled by mohla neznalému připadat trochu chaotická: dveře pivovaru se netrhnou, v místnosti sloužící jako kancelář se zároveň lahvuje pivo, všude panuje čilý ruch. Ovšem na druhý pohled je zjevné, že i v "punkovém" pivovaru panuje jistý řád.

Spolumajitel a hlavní autor receptur v Ravenu, Australan Filip Miller, při prohlídce ukazuje prostor pro uskladnění sladu a srdce pivovaru s dvounádobovou 500litrovou varnou, v níž zrovna vzniká voňavé tmavé pivo stout. Ve vedlejší místnosti kvasí předešlé várky, za dalšími dveřmi pivo zraje ve velkých nerezových tancích. K ochutnání nabízí letní Session IPA založenou na americkém chmelu Amarillo. V červnovém horku je až nebezpečně osvěžující.

České hlavní město piva si většina pivařů spojí především s legendou Pilsner Urquell, která dala jméno celému jednomu pivnímu stylu: ležáku plzeňského typu. Filip Miller se sládkem Petrem Vynáhlovským a dalšími kolegy ovšem vsadili na jinou pivní notu. "Vaříme především svrchně kvašená piva nejrůznějších stylů," říká Miller.

Jak se stane, že si Australan otevře pivovar v české pivní Mekce? Filip Miller začal vařit pivo už před mnoha lety, ještě v době, kdy žil v Sydney. Tehdy to byl jeho příspěvek do společné domácnosti, kterou obýval s dalšími studenty. "Každý měl nějaký svůj úkol, někdo uklízel, někdo se staral o nákupy. A já jsem pro všechny každý víkend vařil pivo," směje se Miller. Pivo ostatně bylo vždycky jeho velkou vášní: s oblibou ochutnává nejrůznější styly od pivovarů z celého světa. A také je hodnotí na specializovaných webech. Dnes je tak s několika tisíci hodnocenými pivy českým rekordmanem třeba na populárním serveru RateBeer.com.

Plni energie poznáváme pivní svět, říká Vrtiš před Mikulovským pivobraním

Publikováno:před 2 letyZdroj:Břeclavský deníkAutor:Lukáš Ivánek

Vypráví, že se pro něj Pálava stala srdeční záležitostí. Za vínem tam jezdí déle než dvacet let. A není sám. „Otec si Mikulovsko zamiloval natolik, že se tam přestěhoval." Přestože víno miluje, přijede Ladislav Vrtiš s pivem. Společně s kolegy je vaří v novém plzeňském pivovaru Raven, který se v Mikulově zúčastní letošního ročníku Mikulovského pivobraní.

„Fungujeme teprve šest měsíců, a tak plni energie poznáváme pivní svět. Nedávno jsme se například vrátili z Bratislavy," říká Vrtiš.

Ten v Ravenu, který se na pivobraní stane nováčkem, spolupracuje s vrchním sládkem Filipem Millerem pocházejícím z australského Sydney. „Do České republiky přijel v roce 2006," líčí Vrtiš.

A pokračuje. „Rozhodl se zůstat. Před založením pivovaru Fil vařil pivo dvacet let doma. Zároveň ohodnotil kolem deseti tisíc vzorků z celého světa. S vařením nám pomáhá i sládek Sky, který pochází z New Yorku a uvařil naše první a nejprodávanější pivo – Sky Apa."

V Mikulově se v jejich podání lidé dočkají dvanáctky, třináctky a čtrnáctky. Vrtiš a spol připravují zejména piva typu Ale. „V České republice se pijí především světlé ležáky plzeňského typu, které po roce 1842 zcela ovládly trh. Piva typu Ale, která vaříme, jsou mnohem starší a jsou typická zejména pro Anglii a Spojené státy. Kromě základních ingrediencí se liší téměř ve všem," tvrdí Vrtiš.

Takže slad, chmel, voda a kvasnice. Co je tedy jinak? Rozdíl je podle Vrtiše v původu, varném postupu a teplotách. „Používáme kolem čtyřiceti druhů chmele z celého světa. Tím dosahujeme chutě a vůně, které připomínají byliny a ovoce, aniž bychom do piva přidávali cokoliv dalšího. Naše piva jsou též výrazně silnější. Běžně vaříme třeba dvacítku s devíti procenty alkoholu," dodává Vrtiš.

Mikulovské pivobraní se uskuteční třináctého srpna, program doplněný hudebními kapelami bude hostit tamní amfiteátr. Jde o šestý ročník.

Ledovci je 15 let, pořádá tancovačku i křest pivního speciálu

Publikováno:před 3 letyZdroj:Plzeňský deníkAutor:Dana Veselá

Plzeňská nezisková organizace Ledovec, která poskytuje podporu lidem s duševním onemocněním, slaví 22. ledna své patnácté narozeniny a pořádá k nim řadu akcí s tématem duševního zdraví pro veřejnost.

„Ledovec jsme zakládali jako organizaci, která zaštítí projekt společného bydlení naší rodiny a několika lidí s postižením na faře v Ledcích u Plzně, ale pak se nám to nějak vymklo z rukou," směje se ředitel Ledovce Martin Fojtíček. Dodává, že dnes jich v Ledovci pracuje kolem třiceti a různým způsobem pomáhají stovkám lidí.

Na faře v Ledcích funguje denní stacionář pro lidi s mentálním postižením nebo s autismem a terapeutická tkalcovna. V Plzni Ledovec poskytuje chráněné bydlení ve čtyřech bytech, telefonickou krizovou linku a v poradenském centru Ledovec sociální rehabilitaci a odborné sociální poradenství pro osoby s duševním onemocněním a pro jejich blízké.

V roce 2005 Ledovec otevřel první agenturu podporovaného zaměstnávání v kraji, později do ČR přinesl službu podporovaného vzdělávání pro studenty s duševním onemocněním (www.normalnestuduju.cz). Od roku 2008 se Ledovec angažuje v podpoře sociálního podnikání, několik firem sám založil a několika se vznikem pomáhal. Dnes tyto firmy zaměstnávají v Plzni a okolí více než sto zaměstnanců s různými typy postižení.

Od roku 2009 realizuje Ledovec společně se Zdravotním klaunem projekt Cirkus Paciento v psychiatrických léčebnách (www.cirkuspaciento.cz), s tímto projektem tým ledoveckých terapeutů navštívil prakticky všechny psychiatrické léčebny v republice a řadu dalších ústavů.

Ledovec od počátku své existence nabízí každoročně řadu aktivit pro širokou veřejnost, v roce svých patnáctin bude ještě o trochu aktivnější: 22. ledna od 19 hodin se v ledeckém kulturním domě koná Ledovecká patnáctka, tancovačka k výročí Ledovce. Zahrají na ní kapely Traband a Echt! (vstupenky na www.ledovec.cz/patnactka).

„Na této akci bude pokřtěn také pivní speciál Ledovecká patnáctka, který pro nás uvařili naši přátelé v plzeňském minipivovaru Raven," sděluje Petr Moravec, fundraiser Ledovce. Pivovar mimochodem sídlí v Bolevci, kde měl Ledovec několik let svoji terapeutickou svíčkárnu.

V únoru pokračuje nabídka akcí k výročí Ledovce mezinárodní konferencí o recovery (zotavení), v dubnu výroční akademií, v září výstavou v mázhauzu plzeňské radnice a v říjnu v rámci Týdnů pro duševní zdraví vyjede parní vlak pro duševní zdraví z Plzně do Dobřan.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.29.06.2017 13:293