Historie a současnost Radničního pivovaru Jihlava

Jihlavský radniční právovárečný pivovar a. s. byl založen 10. března 2011 s cílem vytvořit v rámci Jihlavy a regionu Vysočina jeden z originálních produktů, pivovarkterým by se kraj Vysočina mohl taktéž prezentovat. Místo vybudování pivovaru bylo mimo jiné vybráno i na základě spojení historie města s moderní produkcí.

V pivovaru se vyrábí originální nepasterizované a nefiltrované pivo. Vlastní provoz, viditelný návštěvníkem prostřednictvím zasklené stěny v Radniční pivnici, se stává ze tří základních technologií - vaření piva (varna), kvašení (spilka) a ležáckého sklepa. Návštěva pivnice / pivovaru se tak stává unikátním zážitkem.
Účastníme na místním kulturním dění a pořádáme i jihlavský festival minipivovarů „Pivní pábení".
Zdroj:Radniční pivovar Jihlava, 2020


Nájemce do bývalé Radniční restaurace, pokus třetí

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Jihlavská DrbnaAutor:Dalibor Mašek

Jihlava hledá opakovaně nájemce pro restauraci, která je ve dvou historicky cenných domech na Masarykově náměstí. Bývalá Radniční restaurace je zavřená od března. Město teď nabízí zájemcům snížení nájmu v prvních dvou letech na polovinu. Nové výběrové řízení bude 29. listopadu, uskuteční se formou dražby.

Poslední provozovatel Radniční restaurace požádal o ukončení nájemní smlouvy z finančních důvodů a stále se nepřihlásil nový provozovatel, který by měl o restauraci zájem. Město už bez úspěchu nabídlo pronájem restaurace v červnu a v srpnu. „Nějací zájemci se přišli podívat, ale řekli, že to je ve velice špatném stavu, že by byly potřeba značné investice, aby se to uvedlo do pořádku,“ uvedl minulý týden na zasedání zastupitelstva primátor Petr Ryška.

Restaurace má plochu 1083 metrů čtverečních. Po snížení nájemného na polovinu bude radnice v nové dražbě požadovat alespoň 449.000 korun ročně bez DPH. Po dvou letech nájemné opět zvýší o 50 procent. Nájemní smlouva by měla být uzavřená nejdřív na pět let a pak na dobu neurčitou.

Podle Ryšky bylo ve hře třeba i to, že by se případnému zájemci nájem na rok úplně odpustil. „Zase bychom ale neradi, aby do toho přišli dobrodruzi, kteří by po roce, kdy by nemuseli platit nájem, zase odešli," míní primátor.

Zájemci se mohou do dražby hlásit do 27. listopadu, samotná dražba se uskuteční 29. listopadu od 15 hodin v zasedací místnosti v přízemí budovy Městské knihovny v Jihlavě.

Dřív byl v suterénu budovy minipivovar, ani ten už nefunguje. Toalety restaurace město otevřelo bezplatně veřejnosti.

S vínem to nešlo, tak začal vařit pivo

Publikováno:před 9 letyZdroj:ekonom.cz

Pátým rokem provozuje firma vedená Miroslavem Tomancem minipivovar v centru Jihlavy. Během té doby vyzkoušela tři desítky různých piv.

Původně bylo mým snem vyrábět vlastní víno, říká spoluvlastník firem Fabes a Jihlavský radniční právovárečný pivovar Miroslav Tomanec. Avšak přírodní podmínky na Jihlavsku nejsou pro pěstování vína zrovna vhodné. Proto se rozhodl pro náhradní variantu - začal vařit pivo.

Jihlavský radniční minipivovar zahájil provoz před čtyřmi lety. Jeho piva Ignác, Zikmund, Jiskra i další si za tu dobu získala nemálo fanoušků. Povědomí o firmě vzrostlo i díky ocenění Minipivovar roku 2014, které jihlavským maloproducentům udělilo Sdružení přátel piva.

Zaostřeno na: svrchně kvašený radniční speciál z Jihlavy

Publikováno:před 9 letyZdroj:Lidovky.czAutor:Ondřej Stratilík

Jihlava už dávno není jen územím Ježka. V roce 2011 se na mapě minipivovarů objevil tamější Radniční právovárečný pivovar, jehož součástí je i restaurace. Kromě tradičních ležáků dává prostor i speciálům. IPA 14,95 je jedním z nich.

V celoroční nabídce podniku najdete světlý ležák, polotmavý speciál a ovocnou a pšeničnou dvanáctku. Kromě toho doplňuje sortiment sezónními lahůdkami, které i lahvuje. A to je i případ radničního speciálu IPA 14,95. Svrchně kvašené pivo vzniká kombinací sladů (bavorského a karamelového Carahell) a použitím nečeských chmelů (Challenger, Fuggle, Nelson Sauvin).

Nefiltrovaná IPA má kalnou moštovou barvu, pěna působí hutně, ale nijak vysoko po nalití do sklenice nestoupá, na hladině postupně řídne. Vůně je grepová a velmi ostrá. Říz se nejeví důležitě, přebíjí jej citrusová chuť. Ta se v ústech nejdřív rozevírá, ale poměrně rychle ji utíná ovocitá hořkost až příkrost, zůstává jen grepový pocit. S každým dalším lokem je tenhle zážitek příjemnější.

Pitelnost speciálu je dobrá, díky svému šestiprocentnímu alkoholovému náboji a poměrně intenzivnímu chuťovému zážitku však patří spíše mezi sváteční požitky.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.30.09.2023 10:333