Čtvrt milionů litrů piva uvařil sládek Petr Hampl v uplynulých čtyřech letech v malém pivovaru v Přešticích u Plzně. V úterý 1. prosince si ale místo pivovarské zástěry oblékl bílou uniformu, natáhl respirátor a začal svoji první směnu jako ošetřovatel v Psychiatrické léčebně v Dobřanech. Tržby v hospodě výrazně klesly, zaměstnavatel nemá na výplaty a otec tří dětí se musí postarat o rodinu. Pivem už ji neuživí.
„Hned jsem se chytl, sestry mi nemusely nic vysvětlovat, byly rády. Poznal jsem tam i pár starých známých,“ říká čtyřicetiletý Petr Hampl, který ve stejném psychiatrickém zařízení už dříve pracoval.
V Plzni se vyučil sládkem, jenže v devadesátých letech bylo pivovarů málo, a tak si našel práci v Dobřanech. Teď je sice pivovarů hodně, ale výsledek je stejný.
„Situace v gastronomii je bídná, nedá se nic dělat. Je to zničený trh, který se bude dlouho napravovat,“ říká staronový ošetřovatel, kterého hned od začátku čekají v léčebně na střídačku denní i noční dvanáctky.
Dvě varny malého pivovaru se blýskají přímo proti vchodu do restaurace U Přeška na přeštickém náměstí. U okénka se zastaví zákazník, počká si na oběd nebo pivo do plastu a v sychravém počasí rychle odchází.
Jídlo a nápoje prodává mladý číšník František Kabele, který ve volných chvílích skládá příbory do ubrousků a melancholicky otírá výčepní zařízení. Rozhodnutí kolegy chápe, ale kroutí hlavou. „Pivovar bez sládka není pivovar. Je to bláznivá doba, proto sládek jde do blázince.“
Petr Hampl ale neopouští pivovar úplně. „Nechci utéct a nechat to tady. Sám jsem pivovar vybudoval, sám jsem ho bez pomoci uvedl do provozu, sám jsem vařil pivo jak za prvního, tak za druhého majitele,“ říká rozhodně sládek, který chce vařit pivo po práci v léčebně.
„Ve volném čase,“ směje se a přehazuje ventily na zařízení, kterým stáčí mladinu do kádí. Kýblem přilévá provzdušněné kvasnice a na displeji ovladače nastavuje potřebné hodnoty.
„V listopadu jsem neuvařil ani litr, to nemělo cenu. Teprve teď v prosinci chystám dvě várky. Budu sem chodit, když budu mít čas,“ plánuje Hampl.
Jak to všechno zvládne, ještě netuší. „Neměl jsem teď žádný příjem a výplatu z léčebny dostanu v lednu. To je jediná jistota,“ říká a na cestu domů bere patnáctilitrový soudek a plné petlahve piva. „Zájemcům moje pivo prodávám i doma. Každá koruna se počítá.“
Na jednom místě
967 pivovarů
18.850 piv
10.923 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Poprvé od roku 1905 se v Přešticích opět uvařilo pivo. Ze zracích tanků v hlubokém sklepě teče uzrálý mok potrubím přímo do pípy a na čep. Na náměstí vznikl po náročně rekonstrukci městský Pivovar a restaurace U Přeška.
Pivo s příběhem
29. srpen se nepochybně zapíše do kroniky města. Po dlouhých 112 letech se mohli obyvatelé napít piva uvařeného přímo v Přešticích. A že zvědavců hned od prvních minut po otevření přišlo a měli se co činit. Osm druhů piv a několik speciálů přivedl na svět zkušený sládek Petr Hampl vyučený v Plzeňském Prazdroji. „Za základ považuji světlý ležák Kilián, pojmenovaný po patronovi města“. V našem repertoáru také najdete piva jako je silný Zbojník 14°, odlehčenější Koloběžka, lahodná Marlene IPA 15° nebo polotmavý ležák Přeštický Strakáč 13°. Pro velký zájem milovníků piva jsme teď nově uvařili svrchně kvašené Pohořko 11°, což je zástupce stylu American Pale Ale a přes léto u nás můžete ochutnat svrchně kvašený Summer Ale 12°. V průběhu roku pro Vás připravujeme již tradičně piva na svátek svatého Patrika, Velikonoční speciál, Svatováclavský speciál, Svatomartinský speciál a hodně oblíbený Vánoční speciál.
Sládkův majstrštyk je jednoznačně svrchně kvašený speciál (IPA) ze čtyř druhů amerického chmele nazvaný Marlene. Ten upomíná slavné květnové dny pětačtyřicátého, když v Přešticích zpívala americkým vojákům právě herečka Marlene Dietrich. „Některé názvy jsme vybrali podle významných osobností spjatých s historií města“, říká vedoucí Domu historie Přešticka Drahomíra Valentová, která jména piv i samotné restaurace se svými kolegy navrhla.
Kuchyní a pivem
Nově zrekonstruované prostory bývalého hotelu se naplnily halasem mužů i žen velmi rychle, lidé se rozhlíželi po interiéru, který je moderní a zároveň velmi tradiční. Celá restaurace nabízí více než sto dvacet míst k sezení, k dispozici jsou dva salonky (bývalý ‚klub‘) a prostorná zahrádka v zadní části budovy. „Poslední měsíce byly hektické, ale jsem šťastný, že Přeštice mají konečně na náměstí reprezentativní prostory,“ říká starosta Karel Naxera. Minipivovar patří městu, které do něj investovalo 3,5 milionu korun.
Po rozšíření pivovaru je aktuálně k dispozici 21 tisícilitrových tanků. Hrdými provozovateli Pivovaru a restaurace U Přeška jsou bratři Jan a Petr Kvášovi, kteří se snaží pro své hosty povznést místní gastronomii na vyšší úroveň. Veškeré pokrmy se vaří zásadně z čerstvých surovin a ,,polotovar" je pro kuchaře sprosté slovo.
Vážíme si tradic, a proto si u nás pochutnáte jak na české kuchyni, tak na různých dalších skvělých jídlech s prvkem zahraničního nádechu. S radostí využíváme lokální suroviny, a tak si u nás pochutnáte i na chodech z našich přeštických prasátek. Pivo, které Vám nejvíce zachutná, si můžete také odnést s sebou domů.
Naší chloubou je také pořádání svatebních hostin, vánočních večírků, oslav narozenin a dalších společenských akcí. V průběhu roku pravidelně pořádáme tematické taneční akce, které vždy mají obrovský ohlas a jsou oblíbenou událostí v naší restauraci. Nejen obyvatelé Přeštic a okolí si mohou pochutnat na našich pivech, často se účastníme různých festivalů a letních radovánek, kde je potřeba řádně studeného a chutného piva. Rádi navštěvujeme i zahraniční festivaly, kde má naše pivo také velkou oblibu, z čehož máme velikou radost.
Zdroj:Stránky Pivovaru U Přeška, 2022
Více na stránkách pivovaru
Pivovar U Přeška |
Pivovar Přeštice s.r.o. |
restaurační minipivovar |
Masarykovo nám. 311 |
334 01 Přeštice |
Plzeňský kraj |
2017 srpen |
Jan Kváš |
Petr Kváš |
Ondřej Nováček |
+420 774 224 798 |
05449715 / CZ05449715 |
www.pivovarprestice.cz |
info@pivovarprestice.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.