Střední průmyslová škola potravinářských technologií Podskalská se pyšní vlastní značkou piva Podskalská koza. Spolu se studenty ji vaří učitel Oldřich Koza, který za svou práci získal cenu Pražský učitel 2021.
Pivovar by člověk ve škole rozhodně nečekal. Přesto je ve Střední průmyslové škole potravinářských technologií Podskalská jedna místnost s varnou piva k nalezení. V nerezových tancích tam zraje mok, na který dohlíží učitel Oldřich Koza.
Tomu by měl být, s trochou nadsázky, zavázán každý Čech, protože právě on už dvaatřicet let učí generace budoucích sládků, jak vařit pivo. Pod jeho vedením si výrobu národního nápoje osvojilo více než 1 500 středoškoláků. Jeho dlouholetou práci tento týden ocenil i magistrát, který mu udělil cenu Pražský učitel 2021.
Na jednom místě
964 pivovarů
18.772 piv
10.890 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Charakteristika oboru
Absolventi nacházejí uplatnění především v pivovarech a ve sladovnách. Ukončením školy získávají žáci kvalifikaci pracovat nejen ve výrobních odděleních, ale i v kontrolních provozech (chemické a mikrobiologické laboratoře) a v ekonomických útvarech.
Všichni absolventi mohou dále pokračovat ve studiu na naší Vyšší odborné škole ekonomických studií obor Potravinářská technologie a biotechnologie nebo na kterékoliv vyšší odborné škole a na všech vysokých školách. Na Vysoké škole chemicko−technologické mohou pokračovat ve studiu tohoto oboru.
O absolventy oboru mají zájem i v laboratořích nemocnic a výzkumných ústavů provádějících chemické, biologické, biotechnologické a mikrobiologické rozbory nebo zabývajících se ochranou životního prostředí, ekologií, vodohospodářstvím ap. Absolventi dále pracují v laboratořích inspekcí jakosti, potravinářských závodů, zemědělského zásobování. Zaměstnání nacházejí i ve společnostech zabývajících se výrobou a prodejem sanitačních prostředků, hygienou a též v závodech, ve kterých jsou základem výroby kvasné procesy (výroba krmiv, antibiotik, enzymů, organických kyselin aj.). Žáci jsou seznamováni s potravinářskými normami, které platí po vstupu ČR do EU.
Praktická výuka v tomto oboru se koná v laboratořích školy a v závodech navazujících na tento obor, především pak v pivovarech a sladovnách. V průběhu studia žáci absolvují i několik praktických celků ve školních minipivovarech. V laboratořích školy provádějí chemickou i mikrobiologickou kontrolu vstupních surovin, meziproduktů i finálního výrobku.
Zdroj:Stránky SPŠ Podskalská, 2015
Více na stránkách pivovaru
Školní minipivovar Podskalská |
Střední průmyslová škola potravinářské technologie |
experimentální minipivovar |
Podskalská 365/10 |
128 00 Praha-Nové Město |
Praha |
2007 |
Milan Chmelař |
Oldřich Koza |
www.podskalska.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.